1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 sluit op zucht van precoronapiek

De Europese beurzen trokken andermaal hoger door optimisme over de heropening van de economie. Argenx was de ster in de Bel20 met een winst van 4 procent.
 • Argenx opnieuw de ster in de Bel20

  Ons Brussels beursoverzicht van Koen Lambrecht leest u hier.

 • Ascencio belooft stabiel dividend

  Nabeurs maakte de vastgoedverhuurder Ascencio  halfjaarcijfers bekend. De bezettingsgraad zakte eind maart naar 96 procent tegenover 97,7 procent eind september. Ascencio zag een huurder in Spanje vertrekken. In België en Frankrijk bleef de bezetting stabiel. De groep die zich specialiseert in winkelpanden toont zich niettemin tevreden over de halfjaarcijfers en belooft nu al een stabiel dividend over het lopende boekjaar. Dat voeding 40 procent uitmaakt van de portefeuille heeft de groep weerbaar gemaakt in de coronacrisis.

 • Bel20 sluit op zucht van precoronapiek

  De Bel20 is een halve procent hoger afgesloten op 4.190 punten. Daarmee staan we nog 8 punten onder de slotstand van 17 februari 2020. Op die dag maakten beleggers zich nog geen zorgen over corona.

 • De nieuwste memestock is Deens

  Op de beurs van Kopenhagen stijgt het aandeel Orphazyme vandaag met 137 procent. De stijging begon gisterenavond want van het Deense biotechbedrijf zijn er ook Amerikaanse effecten (ADS) in omloop. Orphazyme blijkt de nieuwste hype te zijn onder Reddit-beleggers. 'De enige logische verklaring is dat Denemarken plots een eigen memestock heeft', zegt Per Hansen, econoom van de broker Nordnet.

  In tegenstelling tot sommige andere bedrijven die in de smaak vallen op Reddit, kiest Orphazyme ervoor om de boel niet verder op te poken. 'Wij hebben geen idee waarom ons aandeel stijgt. Wie onze aandelen koopt, kan een groot verlies oplopen', waarschuwde de groep zelf vrijdagmorgen. 'We hebben geen weet van een wijziging in onze klinische studies of in onze financiële situatie, die de koersopstoot kan verklaren.' Op een bepaald moment stegen de ADS van Orphazyme zelfs met 1.387 procent donderdag, om uiteindelijk 302 procent hoger af te sluiten.

  Vandaag zakt de ADS zo'n 30 procent. Op basis van de koers in Kopenhagen is het biotechbedrijf nu zo'n 350 miljoen euro waard.

  Orphazyme heeft voor het middel arimoclomol een aanvraag lopen bij de Food and Drug Administration (FDA) voor de ziekte van Niemann-Pick type C. De aanvraag wordt met prioriteit behandeld en naar verwachting komt er een oordeel op 17 juni.

 • Volgende week: Colruyt, Greenyard & Fed

  We kijken al even vooruit naar volgende week. Dinsdag zijn er jaarcijfers van Greenyard en van Colruyt en woensdag is er de jaarvergadering van de Federal Reserve.

 • Wall Street hoger uit de startblokken

  De Dow Jones opent met een winst van 0,1 procent, de Nasdaq stijgt 0,2 procent. 

 • We zijn begonnen...

  ... met clubhouse. Hier kunt u joinen op Apple en Android.

 • D'Ieterens kopen fors D'Ieteren bij

  De familie D'Ieteren blijft investeren in het eigen bedrijf. De familietak Périer-D'Ieteren kocht via zijn investeringsmaatschappij Société Anonyme de Participation et De Gestion (SPDG) de voorbije dagen 32.534 aandelen D'Ieteren op de beurs bij, goed voor een uitgave van 3,12 miljoen euro. De aankopen gebeurden tussen ruim 95 en 98 euro. Ook eerder dit jaar kocht de familie voor meerdere miljoenen aandelen van de holding.

  SPDG controleert bijna 26 procent van het beursgenoteerde D'Ieteren. De andere familietak (Nayarit Group) heeft 35,5 procent in handen.

 • 'Olieverbruik eind 2022 weer op niveau van voor pandemie'

  De wereldwijde vraag naar olie zal tegen het einde van 2022 weer het niveau van voor de pandemie bereiken. Dat voorspelt het Internationaal Energie-agentschap. De club van olieverbruikende landen roept het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten op de oliemarkt in evenwicht te houden door hun reservecapaciteit aan te spreken en meer te produceren. 

 • Amerikaan accepteert geen hongerloon

  Collega Bas van der Hout legt uit dat Amerikanen massaal hun job verlaten en geen hongerloon meer accepteren: hier leest u meer!

 • Hogere opening Wall Street op komst

  De Amerikaanse beurzen steken positief van wal, geven de futures aan. De inflatievrees is gekalmeerd nadat was gebleken dat de inflatie-opstoot in de VS vooral te wijten is aan grondstoffen en hogere luchtvaartprijzen. Algemeen wordt verwacht dat de Fed zijn soepel beleid voortzet.

  De future op de Dow Jones staat 0,3 procent hoger, die op de S&P500 0,2 procent en die op de Nasdaq 0,1 procent.

 • Clubhouse met Bas

  Straks om 15.30 uur is het weer zover, we gaan weer Clubhousen! Dit keer zonder collega Roland Legrand, maar wel met Bas van der Hout. Hij zal met u het laatste markten-, crypto- en technieuws doornemen. Hier luistert en babbelt u mee:

 • Telenet vangt een dikke vis

  De kabel-, telecom- en mediagroep Telenet haalt Olivier Goris binnen. Hij wordt in september ‘Lead Sports’. Goris was tot dusver een van de topmanagers van de VRT.

 • Minder omzet, meer winst voor Laurent-Perrier

  Het champagnehuis Laurent-Perrier verkocht door de pandemie een kwart minder champagne in het boekjaar 2020/21, maar realiseerde toch meer winst. Voor het lopende boekjaar wordt een lagere bedrijfswinst verwacht, omdat het bedrijf meer gaat investeren in zijn merken.

 • Ons verslag van Euronext Brussel...

  ... is sterk gekleurd door biotech en medtech. U vindt het hier terug.

 • Nyxoah over twee weken naar Nasdaq

  We hadden het er al over dat de Nasdaq-plannen van Nyxoah concreet worden (zie post 07.40 ). Als alles naar wens verloopt zou de tweede notering al begin juli een feit kunnen zijn.

 • Hoger koersdoel Ahold Delhaize bij Berenberg

  Thomas Davies en Michael Benedict, analisten van Berenberg, verhogen hun koersdoel voor Ahold Delhaize van 22,90 tot 24 euro. De rating blijft op ‘houden’ staan.

 • Herstel Britse economie versnelt

  De economische productie van het Verenigd Koninkrijk is in april met 2,3 procent toegenomen tegenover de maand maart. Jaar op jaar bedroeg de bbp-groei 27,6 procent. De forse groei is te danken aan de heropening van de Britse economie. Consumenten kunnen weer veel meer spenderen en de dienstensector veert op.

  Premier Boris Johnson wil op 21 juni de beperkende maatregelen in Engeland volledig opheffen. Dankzij de snelle vaccinatie is dat volgens hem mogelijk.

  De economische activiteit in het VK was in april wel nog altijd 3,7 procent kleiner dan in februari 2020, voordat de coronapandemie tot lockdownmaatregelen aanleiding gaf.

  Een restaurant in hartje Londen ©AFP

 • Joe Sixpack weigert te werken voor hongerloon

  'Bekijk jij het maar met je hongerloon', lijkt de gemiddelde Amerikaan de voorbije weken te denken. In mei ging een recordpercentage aan mensen weg bij zijn werk. De zogenaamde 'Quits rate' is in mei gestegen naar 2,7 procent. 

  Dan gaat het alleen nog maar om het vertrekpercentage gemeten over alle (niet-landbouw)banen in de VS. Als we kijken naar het verloop in de verblijfs- en voedingsdiensten, bijvoorbeeld de horeca, dan is het percentage helemaal schrikbarend. In mei liep 5,6 procent van deze werknemers weg bij zijn baas op zoek naar betere jobopportuniteiten, ook een record:

  Geen wonder dus dat bedrijven veel openstaande vacatures hebben. Uit een onderzoek van de Amerikaanse werkgeversorganisatie NFIB blijkt dat 48 procent van de ondervraagde bedrijven zegt  vacatures te hebben die maar niet worden ingevuld.

  Hier leest u meer!

 • Meer over de nakende beursgang van Didi...

  ... leest u in volgend artikel.

 • Inclusio opent eerste Thomashuis in België

  Inclusio , de beursgenoteerde investeerder in sociaal vastgoed, heeft in Meldert het eerste Thomashuis van België geopend. Het biedt plaats aan acht à negen personen met een mentale beperking, die dag en nacht ondersteund worden door twee inwonende verzorgers.

  Het is het begin van een samenwerking tussen Inclusio en Thomashuizen België. Tegen 2025 moet die samenwerking resulteren in meer dan 20 Thomashuizen in Vlaanderen. Inclusio zal per Thomashuis tussen 1,3 miljoen en 1,5 miljoen euro investeren. Tegen eind 2023 komen er  Thomashuizen bij in Keerbergen en Westmalle.

 • Hoopgevende tussentijdse resultaten voor celtherapiemiddel Celyad

  Celyad Oncology maakt op het (virtuele) congres van de European Hematology Association voorlopige resultaten bekend van het fase 1-onderzoek met het allogene celtherapiemiddel CYAD-211 ter behandeling van hervallen/refractair multipel myeloom en die lijken veelbelovend.

  De behandeling met CYAD-211 in de eerste twee dosisniveaus werd goed verdragen, zegt Celyad, en er waren geen afstotingsverschijnselen. Onder de vijf behandelde patiënten waren er twee die een partiële respons vertoonden. Bij alle patiënten werd klinische activiteit van CYAD-211 waargenomen.

  ‘Wij zijn extreem bemoedigd door de celkinetische, klinische-activiteits- en tolerantiedata voor CYAD-211’, zegt Filippo Petit, de CEO van Celyad, in een persbericht.

  Verdere klinische gegevens bij hogere dosissen verwacht Celyad in de tweede jaarhelft. Na de middag is een conferencecall gepland met het management van het Waalse biotechbedrijf.

 • Kepler Cheuvreux verlaagt koersdoel Unifiedpost

  Hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling bij de digitaliseerder van financiële bedrijfsdocumenten Unifiedpost Group zetten Kepler Cheuvreux ertoe aan zijn ramingen voor de vrije kasstroom te verlagen. Het beurshuis schat nu dat de O&O-kosten uitkomen op 25 procent van de omzet, tegenover 20 procent voorheen. Het verwacht hogere gemiddelde kapitaalkosten (WACC) en heeft ook zijn winstramingen verlaagd. Dat resulteert in een verlaging van het koersdoel van 22 naar 16 euro

  Gezien de tragere organische groei in het eerste kwartaal in vergelijking met het vierde kwartaal en de beperkte visibiliteit op de evolutie van de vrije kasstroom in 2021 blijft het advies ‘houden’. Om de rating op te trekken, moet  er eerst een duurzame groeiversnelling  zijn en meer geruststelling over de ontwikkeling van de vrije kasstroom, zegt de analist.

 • Chinese Uber warmt zich op voor beursgang New York

  Didi Chuxing, de grootste Chinese tegenhanger van Uber, heeft donderdag een aanvraag ingediend voor een Amerikaanse beursnotering. Wellicht wordt het de grootste beursgang van het jaar in de wereld. De eerste notering zou in juli plaatsvinden.

  Welk bedrag Didi Chuxing - dat de steun geniet van Aziatische techreuzen als SoftBank, Alibaba en Tencent – wil ophalen, maakte het taxidienstenbedrijf niet bekend. Reuters vernam eerder  uit goede bron dat de beursoperatie een waarde van ongeveer 10 miljard dollar kan hebben en dat de waardering dicht tegen 100 miljard dollar kan liggen. Tegen die waardering zou het om de grootste beursgang van een Chinees bedrijf in de VS gaan sinds Alibaba in 2014 een slordige 25 miljard dollar ophaalde.

  Uit de aanvraag blijkt dat Didi in 2020 minder hard gegroeid is door de coronapandemie. De omzet daalde tot 141,7 miljard yuan (22,17 miljard dollar) van 154,8 miljard yuan een jaar eerder. Het nettoverlies bedroeg 10,6 miljard yuan, tegen 9,7 miljard yuan een jaar eerder.

  Didi kende wel een sterke jaarstart dankzij de heropening in China. De omzet in de eerste drie maanden verdubbelde tot 42,2 miljard yuan.

  Een archieffoto van de app van Didi Chuxing tijdens een ritje in Shanghai ©Bloomberg

 • Geen vuurwerk voor NX Filtration

  De handel in NX Filtration verloopt erg rustig. Het aandeel van de waterzuiveraar stijgt heel lichtjes op Euronext Amsterdam. Om 9.06 uur stond de koers op 11,10 euro, 10 cent boven de introductieprijs van 11 euro.

 • Licht positieve start in Europa en Brussel

  De Europese beurzen nemen een rustige, licht hogere start. De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,15 procent in de plus. De Bel20 doet er 0,2 procent bij.

  Over volgende bedrijven is er sinds donderdagavond nieuws:

  * Nyxoah heeft een aanvraag voor een tweede notering op Nasdaq ingediend maar meldde ook een groter kwartaalverlies. Het aandeel zakt 1,1 procent.

  * Barclays start de opvolging van WDP met een koopadvies. WDP noteert 0,2 procent hoger.

 • De Belegger on Tour: Retail Estates

  Maandagavond organiseerden onze collega’s van De Belegger een nieuwe editie van De Belegger on Tour. Na Ageas gisteren stellen we u vandaag de pitch voor van de CEO van Retail Estates .

  ‘De coronastorm is voorbij. De winkels zijn allemaal weer open. En ons bedrijf is een van de eerste winkelvastgoedbedrijven die de bocht genomen heeft en de weg terug vindt’, zei Jan De Nys. Maar luistert u vooral zelf naar deze bijzonder boeiende specialist in winkelvastgoed.

  Topman Jan De Nys over zijn bedrijf Retail Estates

 • Barclays begint opvolging WDP, VGP en Montea

  Barclays is gestart met de opvolging van drie Belgische spelers in logistiek vastgoed. WDP krijgt meteen een koopadvies ('overweight') en een koersdoel van 38,20 euro.

  Barclays gaat ook VGP voortaan opvolgen. De ontwikkelaar van logistieke parken krijgt een ‘overweight’-advies (kopen) en een koersdoel van 200 euro.

  Voor Montea is een houdenrating ('equal weight') weggelegd bij een koersdoel van 110 euro.

 • Licht hogere opening op til in Europa

  De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,1 procent in de plus. Het ziet er dus naar uit dat de Europese beurzen dicht bij huis zullen blijven.

 • NX Filtration tegen 11 euro naar de beurs

  De Nederlandse waterzuiveraar NX Filtration krijgt een introductieprijs van 11 euro mee. Tegen die prijs wordt het bedrijf, dat straks zijn eerste notering krijgt op Euronext Amsterdam, op 550 miljoen euro gewaardeerd.

  Bij de beursoperatie worden 15 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven en 2,25 miljoen bestaande aandelen verkocht. De opbrengst van de beursgang komt daarmee uit op 190 miljoen euro. Volgens Berenberg was de vraag meerdere keren groter dan het aanbod.

  NX Filtration gaat van de opgehaalde middelen 165 miljoen euro gebruiken voor de commerciële uitrol (20 à 25 miljoen euro), capaciteitsuitbreiding (40-50 miljoen), onderzoek en ontwikkeling (20-25 miljoen) en overnames (meer dan 40 miljoen). Voorts gaat het bedrijf alle uitstaande preferente aandelen die in handen zijn van Infestos en Stichting Administratiekantoor NX Filtration Holding terugkopen en vervolgens vernietigen.

 • Kwartaalverlies Nyxoah verdubbelt

  In een apart persbericht maakt Nyxoah ook de resultaten over het eerste kwartaal bekend. Het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert realiseerde een omzet van 185.000 euro, terwijl er in de eerste drie maanden van 2020 nog geen omzet was. Sedert juli vorig jaar is het Genio-systeem in Europa op de markt. Na aftrek van de verkoopkosten bleef een kleine brutowinst van 133.000 euro over.

  De kosten – algemene kosten, voor onderzoek en ontwikkeling, klinische onderzoeken, productie, kwaliteitscontrole, patenten… - stegen echter van 2,05 miljoen naar 5,32 miljoen euro. Onder de streep leed Nyxoah 5,7 miljoen euro nettoverlies, meer dan het dubbele van een jaar eerder (2,1 miljoen euro).

  De kaspositie blijft stevig: eind maart had Nyxoah 86,2 miljoen euro in kas tegen 92,3 miljoen eind december. Het bedrijf verbruikte 4,2 miljoen euro in het eerste kwartaal, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder (1,2 miljoen euro).

  Belangrijke doelstellingen voor dit jaar zijn het opdrijven van de omzet in de Europese Unie en het opzetten van een verkoopteam in Duitsland. Nyxoah wil ook een tweede productievestiging openen in België, naast de bestaande site in Israël. Een derde streefdoel is het voltooien van de rekrutering voor het Dream-onderzoek rond Genio in de Verenigde Staten.

 • Nyxoah dient aanvraag voor notering op Nasdaq in

  Midden april raakte bekend dat Nyxoah , het Waalse bedrijf dat een neurostimulator heeft ontwikkeld om slaapapneu te behandelen, een tweede notering op Nasdaq wou.

  Nu voegt Nyxoah de daad bij het woord. Het bedrijf heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag voor een beursnotering op Nasdaq ingediend, een ‘Form F-1’. Hoeveel aandelen worden uitgegeven en tegen welke prijs, is nog niet bepaald. Intussen wordt het prospectus voorbereid.

  Nyxoah noteert sinds september 2020 op Euronext Brussel. De introductieprijs bedroeg 17 euro, maar intussen noteert het aandeel 17,7 procent hoger. Donderdag sloot het op 22,95 euro.

 • Prosus verwacht quasi winstverdubbeling

  Prosus , het op Euronext Amsterdam noterend dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Naspers, stuurde donderdagavond een opmerkelijk persbericht uit. Of misschien toch niet zo opmerkelijk, want bedrijven die op de beurs van Johannesburg noteren, zijn verplicht een ‘trading statement’ uit te sturen als hun aankomende financiële resultaten ten minste 20 procent afwijken van die van de vorige rapporteringsperiode.

  Prosus volgt die regel nu ook. Het op 31 maart afgesloten boekjaar 2020/21 was een uitzonderlijk jaar voor de wereldgemeenschap in het algemeen en een jaar dat ‘de  sterkte en veerkracht’ van de groep aantoonde, aldus een persbericht. Prosus profiteerde van zijn wereldwijd perspectief en gediversifieerde activiteiten, klinkt het. Met name de versnelling van de digitale transformatie speelde in zijn voordeel.

  Over het voorbije boekjaar verwacht Prosus dan ook sterke resultaten te kunnen voorleggen. De voornaamste motoren waren de hogere winstgevendheid van de e-commerce-segmenten en de groeiende bijdrage van Tencent, de voornaamste participatie van Prosus. De holding heeft 28,9 procent van de Chinese internetreus in handen.

  Prosus verwacht dat de winst per aandeel over het boekjaar 2020/21 met 92 tot 98,8 procent is gestegen, of dus bijna is verdubbeld. Over het boekjaar 2019/20 bedroeg de winst per aandeel 2,35 dollar en daar zou tussen 2,16 en 2,32 dollar bij komen. De effectieve resultaten worden op 21 juni gepubliceerd.

 • Chinese kredietverlening neemt af

  Goedemorgen. Dat de Amerikaanse inflatie in mei is versneld tot 5 procent maakte beleggers in New York donderdag niet ongerust, integendeel. De algemene overtuiging is dat de opstoot van voorbijgaande aard zal zijn en dat de economische groei nu zal vertragen. Beleggers maakten zich geen zorgen en stuurden de S&P500 naar een nieuw record.

  Het plaatje in Azië ziet er anders uit vanmorgen. In Hongkong gaat het 0,4 procent hoger, maar Sjanghai zakt 0,25 procent. Tokio (+0,1%) trappelt ter plaatse.

  De kredietverlening in China neemt af omdat de centrale bank de schuldengroei probeert af te remmen. Peking wil de rente laag houden en stimuleert banken om kleine bedrijven wel leningen toe te staan, maar voorzichtiger te zijn met roodgloeiende sectoren van de economie. De kredietverlening vertraagt echter forser dan verwacht.

  Voetganger lopen voorbij een scherm met beurskoersen in Tokio. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud