1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 sluit op zuchtje van jaarrecord

De Europese beurzen sloten licht hoger. Leasinvest Real Estate geeft een obligatie uit en Intervest ziet een belangrijke huurder vertrekken. Uber slikt een monsterverlies.
 • That's all folks!

  We ronden hier af. Morgen verwelkomen we u opnieuw. Dan doet de Bel20 mogelijk opnieuw een gooi naar zijn jaarrecord. En staan er onder meer resultaten bij Montea, Ontex, Ageas, Bpost en Agfa Gevaert op het menu. In het buitenland openen Adidas, BMW en Softbank de boeken.

  Net liepen ook de sluitingsdata voor de Brusselse beurs binnen. Ook die geven we u graag nog even mee. 

  De beurs zal in 2020 gesloten zijn op: 

  • 1 januari (Nieuwjaarsdag)
  • 10 april (Goede Vrijdag)
  • 13 april (Paasmaandag)
  • 1 mei (Dag van de Arbeid)
  • 25 december (Kerstdag)

  De beurs zal maar een halve dag (tot 14u05) geopend zijn op:

  • 24 december (Kerstavond)
  • 31 december (Oudejaarsavond)

   

 • Smartphoto bouwt nieuwe fabriek

  Lees hier meer. 

 • Bel20 sluit op zucht van jaarrecord

  Dan toch niet. De Bel20 is er niet in geslaagd om zijn jaarrecord te breken. De Brusselse sterindex sloot op 3852 punten en bleef daarmee 8 punten onder zijn jaarpiek.

  Morgen een nieuwe kans. 

  Dit waren de toppers:

  ASIT Biotech +8,64% Agfa-Gevaert +3,46% Melexis +3,43% Aedifica +2,96% Solvac +2,83%

  En de floppers:

  Greenyard -17,85% Celyad -5,57% Nyrstar -4,00% Iep Invest -3,77% Kiadis Pharma -2,99%

 • Ageas op recordkoers daags voor resultaten

  Ageas  breekt zijn koersrecord. De verzekeraar noteert kort voor sluiting 1,34 procent hoger op 53,04 euro, dat is de hoogste koers na de financiële crisis in 2008.

  Morgen komt Ageas met resultaten. Analisten verwachten dat de groepswinst na 9 maanden gemiddeld uitkomt op 865 miljoen euro tegenover 656 miljoen euro vorig jaar.

  De verwachting is dat de winst in Azië sterk zal toenemen en ook in België, het VK en Continentaal Europa zal groeien. Het is ook uitkijken of er in het VK meer nieuws is over de mogelijke exit uit een joint-venture met Tesco.

 • Drie strafklachten in Nyrstar-dossier

  Het Nyrstar -verhaal is nog lang niet te einde. In de marge van de algemene vergadering vernam onze collega Bert Broens dat minstens drie aandeelhouders van de zinkgroep een strafklacht tegen onbekenden hebben ingediend. Twee van hem voeren koersmanipulatie als voornaamste klacht aan.

 • Volvo scoort megacontract op thuismarkt

  Volvo Group   heeft een groot contract beet in Zweden. De vrachtwagenbouwer gaat er 157 elektrische bussen leveren aan TransDev, een privébedrijf dat busdiensten uitbaat. Volgens Volvo is het het grootste order ooit voor elektrische bussen in Europa.

  'Dit order bewijst dat elektrische bussen hun rechtmatige plaats opeisen in onze transportmix en dat ze voor bedrijven als financieel interessante optie gelden.', aldus bestuursvoorzitter Hakan Agnevall. 

  Volvo wint in Stockholm 1,2 procent. 

 • Amerikaanse dienstensector in betere vorm dan verwacht

  De Amerikaanse dienstensector is in betere conditie dan verwacht. Dat blijkt uit de ISM-index voor oktober. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 52,6 in september naar 54,7 in oktober.

  Analisten hadden slechts op 53,5 gerekend. De beurzen trekken licht hoger op het nieuws. De Naqdaq en de Dow Jones voegen 0,2 procent toe aan hun record van gisteren. De S&P 500 tekent licht verlies op. 

 • Uber gaat unter

  Ook Uber  krijgt op Wall Street een spreekwoordelijke patat. Het aandeel verliest 7 procent bij opening na slechte kwartaalcijfers. Net als bij Shake Shack zit het venijn in de maaltijdbezorging. Door steeds zwaardere opstartverliezen van de afdeling Uber Eats die maaltijden aan huis levert, lopen de kosten met liefst 33 procent op naar 4,9 miljard dollar.

  Lees hier meer. 

 • Sidderen en beven voor Shake Shack

  Shake Shack   is een opmerkelijke uitschuiver op de beurs van New York. De fastfoodketen keldert met bijna 20 procent naar zijn laagste peil sinds juli na slechte resultaten. Het management verlaagde zijn 'full year'-outlook. Shake Shack koos ervoor om voor thuisleveringen exclusief met maaltijdbezorger GrubHub  te gaan samenwerken, en dat heeft de appetijt van consumenten stevig verminderd.

  'Niet alleen zijn de resultaten voor het derde kwartaal een misser, het vierde kwartaal belooft nog erger te worden. De impact van de beslissing om met één enkele verdeler te gaan werken, is veel groter dan we hadden verwacht', zegt analist John Glass van Morgan Stanley. Glass verlaagt het koersdoel voor Shake Shack van 84 dollar naar 76 dollar bij een houden-advies. 

  Nu Shake Shack alleen thuisleveringen via GrubHub toelaat, is de appetijt bij fastfoodliefhebbers fors verminderd. ©Bloomberg

 • Wall Street opent vlak

  In de VS openen de beurzen vlak in afwachting van een cijfer over de dienstensector om 16u. 

  Door de handelsdétente tussen de VS en China blijven de aandelenbeurzen dichtbij hun verse koersrecords van gisteren. De Dow Jones wint 0,2 procent. De Nasdaq 0,16 procent. De S&P500 houdt gelijke tred. 

 • Eurozone ziet producentenprijzen licht stijgen

  De Europese producentenprijzen zijn in september licht opgelopen.

  De index steeg met 0,1 procent ten opzichte van augustus. 

 • Xi rept niet over handelsoorlog in speech

  In zijn openingsspeech op de China International Import Expo in Sjanghai gaf president Xi Jinping deze keer zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump geen veeg uit de pan wegens de handelsoorlog, zoals hij vorig jaar wel deed.

  Xi benadrukte wel dat China een wereldwijde handelsorde nastreeft en zijn deuren alleen maar wijder open zal zetten voor de wereld. Hij had het niet over het handelsgeschil met de VS en evenmin over de kans op een handelsakkoord.

  ‘Wij moeten allemaal het welzijn van de mensheid op de eerste plaats zetten, eerder dan ons eigenbelang boven het gemeenschappelijk belang te plaatsen’, sprak Xi in algemene, verzoenende termen.

  ©EPA

 • CEO Goldman Sachs: 'Winst maken doet er weer toe'

  De CEO van Goldman Sachs, David Solomon, heeft een mededeling voor beleggers in groeiaandelen: winst doet ertoe.

  In een interview met het persbureau Bloomberg stelt Solomon dat het goedkopegeldbeleid van de centrale banken de afgelopen jaren leidde tot een focus op omzetgroei. Winst was van ondergeschikt belang. 'Natuurlijk is het belangrijk voor een bedrijf om te groeien. Maar er moet ook een duidelijk omschreven pad zijn naar winstgevendheid.'

  De CEO hint naar techspelers zoals de taxiapp Uber en het digitale prikbord Pinterest. Dat soort bedrijven ging met veel poeha naar de beurs terwijl ze nog nooit winst hebben gemaakt. 

  Solomon denkt dat de markt het een beetje gehad heeft met de grote beloftes van deze techspelers. 'Het monetaire beleid dwong mensen risico te nemen. Maar ik denk dat er nu meer marktdiscipline komt', zegt de CEO.

  Lees hier verder.

 • We doen een rondje rond de Brusselse beurs

  We analyseren hoe het eraan toegaat op de Brusselse beurs in dit artikel.

 • Agfa-Gevaert - Preview op derdekwartaalcijfers

  De Mortselse beeldvormingsgroep   rapporteert morgen voorbeurs haar derdekwartaalcijfers. Analisten mikken op een lichte omzetdaling en ruim 10 procent meer recurrente bedrijfswinst.

  Concreet gaat de consensus uit van 528 miljoen euro omzet, een daling van 2 procent tegenover het derde kwartaal van 2018.

  Dankzij de besparingen en de verschuiving van de productie naar China zien de analisten de recurrente bedrijfswinst 14 procent aantrekken van 21 naar 24 miljoen euro. De globale bedrijfswinst en het nettoresultaat zien ze stabiliseren op 6 miljoen en -5 miljoen euro.

  Verkoop

  Meer dan naar de cijfers kijken analisten en beleggers uit naar commentaar over de verkoop van de IT-activiteiten van de Healthcarepoot. Er zijn veel kandidaten, waaronder het Duitse Compugroup Medical en investeringsgroepen. Agfa wil de verkoop afronden voor eind dit jaar. 

  Een biedstrijd kan de overnameprijs opblazen tot 750 miljoen euro, meldde het persagentschap Reuters vorige maand. De analisten mikken eerder op 450 à 500 miljoen euro. Op de shortlist zouden het Duitse Compugroup Medical en het Italiaanse Dedalus staan.

  Daags na de publicatie van de kwartaalcijfers, komende donderdag, is Agfa-topman Christian Reinaudo te gast in CEO Talks. U kunt dan chatten met de topman. 

 • Trafigura domineert algemene vergadering Nyrstar

  Collega Bert Broens woont de algemene vergadering van Nyrstar bij. Buiten grootaandeelhouder Trafigura zijn nauwelijks andere aandeelhouders aanwezig. 

 • Zwakkere Duitse (auto)industrie speelt Adecco parten

  De Zwitserse uitzendgroep Adecco heeft een minder goed derde kwartaal achter de rug. De nettowinst kwam 34 procent lager uit op 179 miljoen euro en de omzet daalde met 2 procent tot 5,9 miljard euro. Organisch en aangepast aan het aantal werkdagen bedroeg de omzetkrimp 4 procent. Adecco wijt dat aan ‘uitdagende marktomstandigheden in Europa en de VS’.

  In Europa stabiliseerde de omzetdaling in de meeste markten tegenover het voorgaande kwartaal, met uitzondering van Frankrijk en het VK. Een forse verslechtering van de uitzendmarkt was er in de divisie die Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland omvat. Aangepast aan het aantal werkdagen daalde de omzet er met 14 procent, vooral te wijten aan de zwakte in de automobielsector en de industrie.

  In de marge van de kwartaalcijfers maakte Adecco - dat geleid wordt door de Belg Alain Dehaze – bekend dat het Soliant Health, een Amerikaans dochterbedrijf gespecialiseerd in zorgpersoneel, voor 612 miljoen dollar verkoopt aan de Amerikaanse investeringsgroep Olympus Partners.

  Het aandeel Adecco zakt 1 procent op de beurs van Zürich.

 • Degroof zet Intervest trede lager

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam verlaagt het advies voor Intervest van 'kopen' naar 'houden'.

  Volgens van der Loos is het aandeel inmiddels genoeg gestegen. 'Intervest staat meer dan 34 procent hoger sinds het begin van het jaar, waardoor ons koersdoel in zicht komt. Het bedrijf kampt daarnaast met een aantal problemen. Om een voorbeeld te noemen: de CEO die het bedrijf lange tijd leidde zal binnenkort vertrekken.'

  De analist houdt zijn koersdoel op 28 euro.

  Het aandeel verliest 1,5 procent. 

 • KBC verhoogt koersdoel Aedifica: 'We zijn fan van deze aankoop'

  Jan Opdecam, een analist van KBC Securities, komt vandaag terug op het bod dat Aedifica heeft gedaan op zijn Finse sectorgenoot Hoivatilat

  Opdecam zegt dat hij enthousiast is over de deal. 'We zijn een grote fan van deze aankoop. Het risicoprofiel is laag en er zijn goede fundamenten voor groei. In Finland is de bevolking aan het vergrijzen. Daarnaast is er een grote vraag naar kinderopvang.'

  De analist verhoogt het advies van 'houden' naar 'kopen' en krikt het koersdoel op van 112 naar 125 euro.

  Het aandeel wint 0,4 procent. 

 • Beurshausse in Greenyard stopt abrupt

  Het lijkt erop dat Greenyard de afgelopen dagen deels speculantenfruit was. Gisteren sloot het aandeel op 6,08 euro, waarmee het aandeel in één week bijna verdubbeld was. De groentegroep wist dinsdag positief te verrassen. De brutobedrijfswinst bleek - na een horrorjaar - hoger dan verwacht. Daarnaast trok Greenyard zijn winstverwachting op.

  Maar inmiddels lijkt een eind te zijn gekomen aan de dagelijkse koersopstoot van de groentereus. Want hoewel het aandeel vlak na de opening alweer op een winst van meer dan 8 procent stond, ging het daarna gezwind lager. Inmiddels noteert het bijna 12 procent lager.

  Greenyard krijgt een klap.

 • Europese beurzen trappelen ter plaatse

  De aandelenmarkten op het oude continent trappelen ter plaatse. 

  Hellofresh wint 4,5 procent. De Duitse leverancier van maaltijdboxen zag de omzet flink groeien in het derde kwartaal (zie post 9u12).

  Het aandeel Hugo Boss gaat 3,4 procent hoger. De Duitse modeketen ziet een significant winstherstel (zie post 8u49).

  DSM pakt een winst van 2,1 procent. De Nederlandse chemiegroep presteerde in het derde kwartaal naar verwachting (zie post 8u22).

 • Bel20 opent in het groen

  De sterindex klimt bij opening met 0,4 procent.

  Leasinvest wint 2,5 procent. De vastgoedspeler geeft nieuwe obligaties uit (zie post 7u44).

  Euronav veert met 1,3 procent op. Het krijgt een straf koersdoel van BTIG (zie post 8u03).

  Biocartis lijdt een verlies van 0,2 procent. De diagnosticaspeler meldt dat er nieuwe onderzoeken zijn gedaan naar zijn Idylla zaklabo (zie post 7u55).

  AB InBev stijgt 0,7 procent. Een bestuurder kocht na de terugval aandelen van de bierreus bij (zie post 8u30).

  Intervest klimt 1,1 procent. Het management verwacht een stijging van de winst per aandeel met minstens 3 procent (zie post 8u57).

  Aedifica maakt een sprongetje van 1,3 procent. KBC geeft een koopadvies voor het aandeel.

 • HelloFresh groeit fors

  HelloFresh heeft een gezond derde kwartaal achter de rug.

  De Duitse leverancier van maaltijdboxen zag de omzet met 42,8 procent klimmen naar 441 miljoen euro. Daarnaast klom het aantal klanten met een stevige 42 procent tot 2,6 miljoen. 

  Verder dikte de brutomarge met 12 procentpunten aan tot 3,5 procent (inderdaad, een jaar geleden had het nog een negatieve brutomarge). 

  HelloFresh bevestigt zijn prognose. Het voorziet een omzetgroei van 31 tot 33 procent en een brutomarge van 0,5 tot 1,75 procent.

  Het aandeel wint 4 procent.

  ©ANP

 • Intervest O&W ziet Nike vertrekken

  De uitbater van kantoor- en industrieel vastgoed Intervest Offices & Warehouses  bevestigde gisterenavond bij de publicatie van de kwartaalcijfers de jaarprognose. Het management verwacht een stijging van de winst per aandeel met minstens 3 procent. De gvv voorziet verder een brutodividend van 1,5 euro.

  In het logistieke segment was er wel een tegenvaller. Nike Europe Holding heeft besloten het pand in Herentals te verlaten. Het contract loopt deels af in 2020 en deels in 2021. Nike vertegenwoordigt 4 procent van de huurinkomsten. 'De commercialisatie van deze toplocatie is volop aan de gang', klinkt het.

  Nike centraliseert zijn activiteiten in Laakdal, Ham en Meerhout, zoals De Tijd begin oktober schreef.

 • Hugo Boss ziet 'significant' winstherstel

  De Duitse modeketen Hugo Boss  verwacht in het vierde kwartaal een 'significant herstel' van de winst. 'We zien de positieve effecten van onze online partnerships en van de modernisering van het winkelnetwerk', zegt Hugo Boss in een mededeling. De groep verwacht in het vierde kwartaal een positieve bijdrage van de retailbusiness tot de operationele winst. 

  In het derde kwartaal kwam de bedrijfswinst (ebit) uit op 83 miljoen euro, tegenover een verwachting van 88,6 miljoen euro.

  Het aandeel verloor dit jaar 28 procent. 

 • Over die op handen zijnde handelsdeal...

  Loopt u als belegger ook al helemaal warm van die op handen zijnde 'eerstefasedeal' tussen de VS en China? Prima hoor, maar houdt u wel het volgende plaatje even in het oog:

  Handelsdealcyclus

 • FSMA insidertransacties: AB InBev-bestuurder koopt aandelen bij na terugval

  De Italiaanse zakenman Elio Leoni Sceti heeft van de terugval van de koers van AB InBev  na de kwartaalresultaten op 25 oktober (-11%), gebruik gemaakt om op 31 oktober 12.000 aandelen bij te kopen. Hij kocht er 8.000 tegen 73,06 euro, en 4.000 tegen 80,79 dollar. Goed voor een totale aankoop van circa 880.000 euro. 

  Leoni Sceti is onafhankelijk bestuurder bij AB InBev en Barry Callebaut en bouwde een carrière op in consumentengoederen. In het verleden liet hij zich nog opmerken door opportunistische aankopen van AB InBev. 

 • DSM presteert naar verwachting

  In het derde kwartaal zag de Nederlandse chemiegroep DSM de omzet met 1,1 procent aanzwellen tot 2.290 miljoen euro. Analisten hadden een iets hogere omzet van 2.293 miljoen verwacht.

  De brutobedrijfswinst steeg met 4,9 procent van 406 naar 426 miljoen euro. Dat was iets hoger dan de door analisten voorspelde 424 miljoen.

  Nutrition, de tak die voedingssupplementen produceert voor mens en dier, droeg dit kwartaal meer bij aan de omzet dan verwacht. Materials, de tak die zich bezighoudt met het maken van technische kunstoffen, rubbers en halffabrikaten uit technische hulpstoffen, stelde teleur. Materialentak had last van moeilijke omstandigheden bij sommige eindmarkten, vooral in China. 

  DSM voorziet nog steeds een hoge enkelcijferige groei van de brutobedrijfswinst.

  'We zijn goed op koers om onze doelstellingen voor 2019 te halen. We bevestigen daarom onze prognoses.', klinkt het bij de chemiespeler.

  ©ANP XTRA

 • Europese beurzen op weg naar hogere opening

  De Europese beurzen zullen gemiddeld 0,4 procent hoger openen, voorspellen de futures. 

 • Luistertip: Onno van de Stolpe

  Vandaag lanceren we de eerste aflevering van de podcastreeks De Tijd Vooruit. CEO Onno van de Stolpe van Galapagos  heeft het met De Tijd-journalist Bert Rymen over de exploderende kosten van onderzoek, de kost van onze zorg en het ecosysteem van big farma. Luistertijd: 37 minuten.

  Embed De Tijd Vooruit

 • Straf koersdoel voor Euronav

  Een koopadvies voor Euronav  is geen nieuws. De 15 analisten die de oliereder volgen, geven allemaal een koopadvies. Er is wel een nieuw straf koersdoel: analist Gregory Lewis van BTIG geeft in een nieuw rapport een koopadvies met een koersdoel van 18 dollar (of omgerekend 16,16 euro). Zijn vorig koersdoel stond op 12 dollar (10,79 euro). 

  Binnen het analistenheir geeft enkel Petter Haugen van Kepler een hoger koersdoel: 17 euro. Haugen gaf dat koersdoel op 30 oktober.

 • Nieuwe onderzoeken naar Biocartis' Idylla

  Biocartis meldt zojuist dat er nieuwe onderzoeken zijn gedaan naar zijn zaklabo Idylla. 

  Er zijn vijf nieuwe onderzoeken gedaan door 'belangrijke Amerikaanse opinieleiders'. De onderzoeken zullen gepubliceerd worden op de Association for Molecular Pathology Annual Meeting, een toonaangevende conferentie voor moleculaire diagnostiek die deze week plaatsvindt in Baltimore, Maryland (VS).

  Volgens Biocartis tonen de onderzoeken de sterke performantie van de tests van Idylla. Voorts zou het gebruiksgemak van het minilabo groter zijn dan bij andere methoden.

 • Etex bouwt zijn grootste fabriek ooit

  Nieuws over een bedrijf waarvan de aandelen wekelijks kunnen gekocht of verkocht worden op de zogeheten Expert Markt. De Belgische bouwmaterialengroep Etex , gecontroleerd door de familie Emsens, trekt 140 miljoen pond (160 miljoen euro) uit voor de bouw van een nieuwe fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om het grootste investeringsdossier in een productievestiging ooit. 

 • Leasinvest geeft obligaties voor institutionele beleggers uit

  Leaseinvest kondigt een private plaatsing van obligaties aan in coupures van 100.000 euro met looptijden van 7 tot 8 jaar. 

  De operatie volgt op het vervallen van een retailobligatie van 75 miljoen euro in oktober. 'Hiermee zorgt Leaseinvest tijdig voor nieuwe financiering', klinkt het bij het bedrijf. 

  In het kader van de private plaatsing zal de vastgoedgroep zijn resultaten over het derde kwartaal al op 8 november publiceren in plaats van op 14 november (zoals voorheen aangekondigd).

 • Amsterdammers in feestmodus: AEX op record

  Terwijl de Brusselse Bel20 nog ver van zijn piek van 2007 verwijderd is, koerst de Amsterdamse sterindex AEX naar het hoogste peil sinds 2001. De verklaring telt vier letters: ASML .

  ASML en AEX

 • Waar beleggers vandaag naar uitkijken: Nyrstar

  In een Antwerps bedrijvencentrum mogen de moegetergde aandeelhouders van Nyrstar  zich vandaag eindelijk buigen over de jaarrekeningen per 31 december 2018. Een bod van Trafigura op 2 procent in een nieuwe vennootschap waarin de operationele activiteiten van Nyrstar zitten, kwam gisterenavond te vervallen

  Voor onze vooruitblik op de beursdag: naar hier!

 • Uber slikt miljardenverlies - Aandeel nabeurs onderuit

  De taxideeldienst Uber slikte over het derde kwartaal een verlies van 1,16 miljard dollar, of 68 cent per aandeel. Over dezelfde periode vorig jaar was er een verlies van 986 miljoen dollar. De omzet dikte met 30 procent aan tot 3,81 miljard dollar. Sinds begin dit jaar loopt het verlies voor Uber op tot 7 miljard dollar. 

  Tijdens een conference call suste CEO Dara Khosrowshahi dat Uber op weg is naar een positieve ebitda (brutobedrijfswinst) in 2021. Prognoses voor 2020 volgen pas na de resultaten over 2019.

  De sussende woorden hielpen niet: het aandeel dook 5 procent lager in de nabeurshandel. Wat ook op het aandeel weegt: morgen 6 november loopt de zogeheten lock-up af ,de periode van 180 dagen na de beursgang waarin eigenaars verplicht zijn aandelen aan te houden. Wie in mei inschreef op de beursgang van Uber, zit op een verlies van ongeveer 33 procent. 

 • Handelshoop zet beleggers in risicomodus

  Goedemorgen! Beleggers nemen wereldwijd meer risico's. Gisteren gingen de Europese en Amerikaanse beurzen al fors hoger en vandaag starten de Aziaten met een klein feestje aan de dag. Ondertussen verkopen beleggers hun staatsobligaties waardoor de rentes stijgen. 

  Het enthousiasme is natuurlijk te danken aan de op handen zijnde 'eerstefasedeal' tussen de VS en China. Beide landen zeggen dat er duidelijke vooruitgang zit in de onderhandelingen. Op dit moment zouden de VS kijken of ze wat tariefverhogingen kunnen terugdraaien. China kijkt ondertussen naar een locatie in de VS waar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping de deal kunnen tekenen.

  In Azië gaat de Japanse Nikkei225 1,9 procent hoger, veert de Hongkongse Hang Seng met 0,5 procent op, stijgt de Chinese CSI300 met 0,9 procent en wint de Koreaanse Kospi 0,5 procent.

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud