1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 sluit week hoger af

'Everything necessary'. Met die woorden haalde ECB-voorzitster Christine Lagarde de Europese beurzen uit het slop. Niet alleen aandelen reageerden op de woorden van Lagarde: de Europese rentes op staatsobligaties gingen lager.
 • Fijn weekend!

  Wat een beursweek mensen! Maar onder andere dankzij Christimulus Lagarde staan we met de Bel20 toch 1,4 procent hoger dan een week geleden: wie het kleine niet eert... Goed dan is het nu tijd voor uw welverdiende weekend. En om even alles te vergeten over de beurs krijgt u hierbij van ons uw momentje van zen:

 • Kering stuurt winstwaarschuwing uit

  De Franse luxewarengroep Kering (Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Boucheron…) verwacht dat zijn omzet in het eerste kwartaal tussen 13 en 14 procent lager zal uitkomen dan een jaar eerder.

  Momenteel ziet de groep bemoedigende signalen in continentaal China, waar de daling van de verkoop afneemt. Daarentegen is de impact van de coronavirusepidemie nog significant in de rest van de regio Azië/Stille Oceaan en is de toestand de voorbije werken duidelijk verslechterd in West-Europa en recent ook in Noord-Amerika.

  Kering verwacht dan ook in het tweede kwartaal een zeer zware impact op zowel het lokale cliënteel als de toeristische stromen. Daardoor zal de courante operationele winstmarge in de eerste jaarhelft lager uitvallen. Met hoeveel is momenteel niet te zeggen aangezien de toestand snel verandert en er weinig visibiliteit is.

  Kering heeft alvast maatregelen genomen om zijn kostenbasis aan te passen en bekijkt ook bijkomende maatregelen om de verslechtering van de winstmarge te beperken.

 • Deceuninck schrapt dividend

  In een persbericht laat de producent van pvc-raamprofielen Deceuninck weten dat het dividend geschrapt wordt wegens de economische gevolgen van het coronavirus. 'In deze context zal de raad van bestuur de algemene vergadering voorstellen geen dividend uit te keren over het jaar 2019, dit in tegenstelling tot wat gecommuniceerd werd in ons persbericht van 20 februari 2020.'

  Deceuninck laat verder weten dat het zijn fabrieken in België en Frankrijk tijdelijk heeft gesloten. 'Arbeiders en bedienden worden ingeschreven in het stelsel van tijdelijke werkloosheid'.

 • Bel20 boekt herstel

  Het Belgische sterrenpeloton veerde vandaag met 5,1 procent op tot 2.771 punten. Op kop gingen AB InBev , WDP en ING , terwijl Solvay , Proximus en Colruyt de staart pakten.

  De Europese beurzen herstelden met 3,9 procent.

 • Wall Street: Zoom is niet voor slackers

  Het overzicht van de Wall Street-dag leest u hier

 • Wall Street krijgt tik na coronamaatregel New York

  De Amerikaanse beurzen duiken in het rood nu de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo niet-essentiële bedrijven verplicht al hun werknemers thuis te houden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen:

  New York wordt zwaar getroffen door het virus. Burgemeester Bill De Blasio gaf eerder in een persconferentie aan dat er 3.615 coronabesmettingen in de metropool zijn. 'We zien een explosie aan nieuwe besmettingen.'

 • Fed gaat obligaties van gemeentes kopen

  U kunt weer een centrale bank afvinken van uw bingokaart met monetaire autoriteiten die vandaag met een persbericht komen. Dit keer mag u de Amerikaanse Fed wegstrepen. De centrale bank meldt zojuist op haar website dat ze nu ook obligaties van Amerikaanse gemeentes gaat opkopen. De monetaire autoriteit doet dat na onevenwichten in de markt van de lokale overheidsschulden.

 • 'Helikoptergeld schiet doel totaal voorbij'

  Hoewel hij vindt dat de overheden lang niet genoeg doen om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, moet het wapen dat ze bovenhalen wel doelgericht zijn, zegt econoom Paul De Grauwe. 'Een cheque voor alle Belgen is dat niet.'

  Drieënzeventig is hij intussen. En een economische crisis als deze heeft hij nog niet meegemaakt. 'Dit is toch uitzonderlijk,’ zegt de professor aan de London School of Economics. ‘De financiële crisis van twaalf jaar geleden jaagde ons ook angst aan: we leden verliezen, werden werkloos en moesten banken redden. Maar dit is veel existentiëler: hier moeten we vrezen voor ons leven.'

  Lees hier het interview met Paul De Grauwe.

  ©Franky Verdickt/ID

 • Lagarde roept renteopmars halt toe

  Met haar boodschap dat de Europese Centrale Bank 'al het nodige' zal doen om de impact van het coronavirus te counteren, is de verkoopgolf op de Europese obligatiemarkten minstens even gestopt. Daardoor vallen de langetermijnrentes over heel de eurozone met zo'n 10 basispunten terug. In België zakt de tienjaarsrente met 12 basispunten naar 0,16 procent. 

  Woensdag had de Belgische rente nog 'gepiekt' op 0,41 procent, al is dat historisch nog altijd extreem laag. Maar de beweging was wel duidelijk: op 9 maart had de rente nog een dieptepunt van minus 0,32 procent bereikt. Nadien ging de rente snel hoger. En dat was geen geruststellende gedachte voor de Europese overheden die de begrotingstekorten door de coronacrisis met ettelijke miljarden euro's zien oplopen. 

 • De grote jobshock

  Goldman Sachs voorspelt dat het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS deze week kan stijgen tot 2,25 miljoen door de opmars van het coronavirus. 'We gaan naar een ongeëvenaarde toename van het aantal ontslagen deze week', zegt econoom David Choi. Ook op het plaatje ziet het er totaal bizar uit:

 • ECB gaat dollarschaarste te lijf

  Een nieuwe dag, een nieuw persbericht van de Europese Centrale Bank. De centrale bank gaat in samenwerking met de Federal Reserve dagelijks dollars ter beschikking stellen. Over heel de wereld is er een dollarschaarste: heel veel bedrijven hebben cashflow in lokale munt, maar schulden in de vlotst verhandelbare munt ter wereld, de dollars. Om die schulden te kunnen blijven betalen, hamsteren ze cash. Denk aan AB InBev, een belangrijke dollarschuldenaar, dat een kredietlijn van 9 miljard dollar uit voorzorg volledig opgenomen heeft. 

 • Een België-Nederland die we voorlopig fors verliezen

  ING-econoom Bert Colijn lijstte voorlopig de begrotingsmaatregelen op die de Europese overheden hebben aangekondigd om voor bedrijven en gezinnen de impact van de coronacrisis te milderen. En voorlopig valt België met concrete maatregelen mager uit, al gaan we wegens de nog niet meegetelde uitgaven voor tijdelijke werkloosheid zonder twijfel in de buurt van Nederland komen. 

 • Marriott-topman: 'Erger dan 9/11 en 2009 samen'

  De impact van de coronaviruscrisis is voor de hoteluitbater Marriott erger dan die van de aanslagen van 9/11 en de financiële crisis van 2008/09 samen. Dat zegt president/CEO Arne Sorenson in een videoboodschap. In China is de business van Marriott met 90 procent teruggevallen, in de rest van de wereld met 75 procent.

 • Dow Jones duikt weer onder 20.000 punten

  Lang heeft de positieve start op Wall Street niet geduurd. De Dow Jones  gaat na een kwartier handel weer 0,8 procent lager en duikt opnieuw onder 20.000 punten. 

  ©REUTERS

 • Hogere start in New York

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger geopend. De Dow Jones gaat na 5 minuten handel 1,4 procent hoger, de S&P500 1,2 procent.

  Na de afslachtingen van de voorbije weken is er onder meer herstel voor Boeing, diverse luchtvaartmaatschappijen, hoteluitbaters en cruisebedrijven.

 • Coca-Cola stuurt winstwaarschuwing uit

  Het coronavirus en de inspanningen om de epidemie in te dijken treffen ook The Coca-Cola Company . De Amerikaanse frisdrankengroep verwijst naar het sluiten van restaurants, het annuleren van grote sportevenementen, de forse beperking van reizen, het aanmoedigen van ‘social distancing’ en de invoering van thuiswerken. Allemaal maatregelen die niet bevorderlijk zijn voor de consumptie van cola en limonades.

  In combinatie met recente wisselkoersbewegingen (de dollar won in acht handelsdagen 8 procent, maar zakt vrijdag na de Californische lockdown, red.) heeft dat een negatieve impact op de financiële en operationele resultaten over het hele jaar. Coca-Cola verwacht dat de eerder gegeven guidance niet wordt gehaald.

  Hoe groot de impact uiteindelijk zal zijn, is nu niet in te schatten, zegt het bedrijf in een persbericht, maar ‘the impact could be material’. Meer info belooft Coca-Cola bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.

 • Slechtste week voor beurs Mumbai sinds financiële crisis

  Ook in India was er vrijdag herstel voor de beurs van Mumbai. De toonaangevende index, de S&P BSE Sensex, trok 5,8 procent hoger. Daarmee was het de beste handelssessie sinds mei 2009.

  Over de hele week verloor de Sensex 12 procent. Meteen was het de slechtste handelsweek in elf jaar. Beleggers vrezen dat de uitbraak van het coronavirus de fragiele Indiase economie kan doen ontsporen.

  Officieel telt India maar 195 besmettingen. Experts waarschuwen echter dat maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan die in andere Aziatische landen efficiënt bleken, dat niet zijn in het 1,3 miljard inwoners tellende India. President Modi vroeg de Indiërs donderdag zo veel mogelijk binnenshuis te blijven. Vanaf 22 maart mogen internationale vluchten niet langer India aandoen.

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... gaat onder meer dieper in op enkele vastgoed- en bioscoopwaarden. Hierheen!

  Politieagenten patrouilleren op het Beursplein in Brussel om de naleving van coronamaatregelen na te gaan. ©Photo News

 • KBC Securities: 'Grandvision te hard afgestraft'

  Het opvallendste aandeel in Amsterdam is Grandvision . De eigenaar van de Pearle-optiekersketen vlamt 29 procent hoger naar 23,48 euro. Donderdag sloot het aandeel op 18,25 euro, bijna 10 euro of 35 procent onder de biedprijs van 28 euro per aandeel die de Frans-Italiaanse brillen- en lenzenreus EssilorLuxottica vorige zomer - in een andere tijdperk dus - uitbracht

  Het management van Grandvision kwam nabeurs met een geruststellende boodschap (zie screenshot): zelfs in een scenario waarbij het gros van de winkels lang gesloten moeten blijven en de omzet de komende zes maanden met 30 à 60 procent daalt, zou de schuldenlast beheersbaar blijven: minder dan 1 miljard euro, van 750 miljoen nu. 

  En al belanden we in een somberder scenario, dan nog is de huidige hoofdaandeelhouder - de holding HAL van de redersfamilie van der Vorm - bereid via een kapitaalinjectie de schulden onder de kritische 1 miljard te houden. Kritisch, want als de schuldenberg boven 993 miljoen euro gaat, kan EssilorLuxottica de deal alsnog afblazen. 

  'Gelet op de sussende woorden rond de EssilorLuxottica-deal en de feedback die we zelf van de investor relations van EssilorLuxottica kregen is Grandvision te hard afgestraft', besluit KBC Securities. 'Daarom verhogen we het advies naar 'kopen', met een koersdoel van 28 euro'. Dat is de biedprijs van de Frans-Italiaanse groep. 

 • België wil tot 3 miljard ophalen met obligatie-uitgifte

  De Belgische staat houdt maandag een obligatieveilig en wil daarbij 1,5 tot 3 miljard euro ophalen. Dat zegt het Federaal Agentschap van de Schuld in een mededeling. De schatkist biedt obligaties aan met looptijden van 4, 10 en 30 jaar.

  De veiling wordt een belangrijke test voor de interesse van grote beleggers in Belgische staatsobligaties. De langetermijnrente is de jongste twee weken fors gestegen, omdat veel beleggers de voorkeur geven aan cash.

 • Bel20 boekt stevig herstel

  De Bel20 weet vandaag stevig te herstellen en wint 6,6 procent. De reden van het herstel moeten we waarschijnlijk zoeken in het proactieve beleid van centrale banken om de economische fall-out van het coronavirus tegen te gaan. ECB-voorzitster Christine Lagarde kwam daarbovenop nog eens met hele duidelijke woorden (belangrijk in de wereld van het centraal bankieren): 'We will do everything necessary'. Daarmee zegt Lagarde tegen de eurolanden: doe alles om je economie door de crisis heen te slepen en let daarbij niet op je begroting, want wij doen alles om de rente laag te houden.

  Daarmee weten de markten dat het de ECB-voorzitster menens is en dat ze nergens voor terugdeinst. Het lijkt de financiële markten te overtuigen. In Europa gaan de beurzen gemiddeld 4,7 procent hoger, nadat ze donderdag al bijna 3 procent in de plus waren geëindigd. Tuurlijk: het is klein bier in verhouding met de stevige verliezen van de afgelopen dagen en weken, maar het lijkt een goed begin. 

  Dus na het eigen doelpunt van vorige week, heeft Lagarde nu een echt doelpunt te pakken:

 • Maersk schrapt winstprognose

  A.P. Moller-Maersk, ’s werelds grootste containerrederij, schrapt zijn winstprognose voor het hele jaar. De weerslag van de coronaviruscrisis ontreddert wereldwijd de aanvoerketens, legt het Deens bedrijf uit.

  Het coronavirus leidt ‘tot grote onzekerheden en een gebrek aan visibiliteit voor de wereldwijde vraag naar containervervoer’, zegt Maersk. Niettemin zal de rederij doorgaan met de inkoop van eigen aandelen en het uitkeren van dividenden. Een sterk signaal, menen analisten.

  Maersk geeft wel een winstprognose voor het eerste kwartaal. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou rond 1,4 miljard dollar bedragen tegen 1,24 miljard een jaar eerder. De toename is te danken aan hogere vrachttarieven die hogere brandstofkosten goedmaken.

  Het aandeel Maersk, dat dit jaar al 48 procent van zijn waarde verloor, schiet ruim 7 procent hoger in Kopenhagen.

 • Planbureau verwacht dit jaar slechts 0,5 procent inflatie

  Het Federaal Planbureau heeft nieuwe inflatievooruitzichten opgesteld voor 2020 en 2021. Die zijn gebaseerd op een olieprijs van gemiddeld 44 dollar dit jaar en 46 dollar in 2021, en een eurokoers van gemiddeld 1,13 dollar dit jaar en 1,15 dollar volgend jaar.

  Voor dit jaar verwacht het Planbureau een inflatie van amper 0,5 procent. Volgend jaar zou dat 1,2 procent zijn. In 2019 bedroeg de inflatie in ons land nog 1,44 procent, in 2018 nog 2,05 procent.

   

  Planbureau verwacht dit jaar slechts 0,5 procent inflatie

 • 'Duits noodfonds van 500 miljard'

  Volgens het blad Der Spiegel wil de Duitse overheid een noodfonds van 500 miljard euro opzetten om bedrijven te helpen die getroffen zijn door de corona-uitbraak. Zo moet een faillissementengolf vermeden worden. 

  Het fonds zal via kapitaalinjecties geld verstrekken aan ondernemingen of zal garanties geven voor leningen van bedrijven bij een bank. Berlijn heeft al laten weten de naasting van belangrijke Duitse bedrijven niet uit te sluiten. Daarnaast wil de overheid hulp bieden aan zelfstandige ondernemers. 

 • Hoe heftig de coronacrash is...

  ... ziet u aan het onderstaande plaatje van de beleggingswebsite Bespoke. Op het plaatje is de daling van de S&P500 te zien in procenten van zijn piek bij verschillende beurscrashes. In de grafiek is vooral de hoge snelheid van de huidige coronacrash goed te zien. We gaan een stuk sneller omlaag dan in 2008 en zijn op dit moment zelfs sneller aan het dalen dan in 1929. Dat laatste jaar wordt als de moeder aller beurscrashes gezien:

 • Atenor vraagt bouwvergunning aan voor Pools project

  Het vastgoedbedrijf Atenor liet donderdagavond weten een aanvraag voor een bouwvergunning te hebben ingediend voor zijn eerste project in Warschau, Haverhill Investment.

  Atenor kocht vorig jaar twee gebouwen in Warschau in de Szturmowastraat, niet ver van de luchthaven Warschau Chopin. Het is de bedoeling één gebouw (UBC I) te slopen en er een nieuw kantoorgebouw met 24.000 m2 verhuurbare oppervlakte op te trekken. Het tweede gebouw, UBC II, is volledig verhuurd en wordt behouden.

  Atenor verwacht de bouwvergunning in het najaar te verkrijgen. De start van de sloop- en bouwwerken is gepland voor 2021.

 • Bitcoin on fire!

  De bitcoin een veilige haven? Niet echt, want de digimunt donderde sinds zijn top in februari van boven 10.000 dollar tot net onder 5.000 dollar. Maar toch: de afgelopen dagen wint de munt weer snel terrein. In de laatste vier dagen klom de bitcoin met bijna 35 procent naar 6.652 dollar. Zeker de laatste 24 uur ging het ineens hard:

 • Hoe raak schiet de bazooka van de ECB?

  De beurzen gaan hoger na het aangekondigde grootschalige opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar wat houdt dat stimulusplan precies in? Hoe komt het geld uiteindelijk bij de Europese bedrijven die in cashnood zitten door de corona-uitbraak? En is het plan wel genoeg om de Europese economie te redden?

  Het antwoord op al deze vragen vindt u in deze analyse over de bazooka van de ECB.

  ©REUTERS

 • De achtbaanrit van de Brusselse beurs in beeld

  Het is vrijdag, dus laten we even op adem komen met een korte grafische recapitulatie van de achtbaanrit op de Brusselse beurs, zeker sinds eind februari duidelijk werd dat de economische impact van het coronavirus groot zou worden. 

  De Bel20  noteert na de crash van midden februari tot midden maart nu bijna 30 procent onder het peil van Nieuwjaar. Maar de prestatie van de diverse Bel20'ers loopt extreem uiteen. AB InBev  is met zijn wankele, met schulden overladen balans gehalveerd. Omgekeerd was er niet alleen in de supermarkten maar ook in het aandeel Colruyt  hamsterwoede: de Halse retailer zweert dan ook al decennia wars van alle trends bij een balans van gewapend beton, waarmee je elke crisis kunt doorstaan. 

 • Aedifica bij vastgoedfavorieten Kepler Cheuvreux

  De vastgoedaandelen hebben dit jaar zware klappen gekregen. De Stoxx 600 Real Estate is al 36 procent kwijtgespeeld en sommige aandelen zijn gehalveerd in waarde.

  Kepler Cheuvreux verwacht nog steeds dat de coronacrisis over enkele maanden voorbij kan zijn en dat de blijvende financiële impact op de resultaten van vastgoedbedrijven gering kan zijn. Intussen past het beurshuis zijn portefeuille met voorkeuraandelen aan ‘for the worst outcome’ – voor het geval het ergste gebeurt.

  In de Most Preferred List krijgt Aedifica een plaatsje. Kepler heeft voor de uitbater van rusthuizen een koopadvies en een koersdoel van 150 euro. Het beurshuis ziet maar een beperkt coronarisico en geen macro-economisch risico.

  De kotenverhuurder Xior vervangt Aedifica in de Benelux Top Pick List van Kepler. In tegenstelling tot Aedifica kan Xior wel wat impact voelen. Het gevaar bestaat dat volgend jaar minder studenten in het buitenland studeren.

 • Koopadvies voor Elia bij Kepler Cheuvreux

  ‘In tijden van grote onzekerheid keren we terug naar de fundamentals’, zegt Kepler Cheuvreux. Met zijn dubbele blootstelling aan twee mature, volledig gereguleerde markten met beperkte wisselkoers-, grondstof- en volumeblootstelling biedt de hoogspanningsnetbeheerder Elia enige visibiliteit.

  Het beurshuis trekt zijn advies voor Elia op van ‘houden’ naar ‘kopen’ en zijn koersdoel van 90 naar 95 euro. Het negatief effect van een hogere nettoschuld en een lager dividend wordt gecompenseerd door een hogere RAB-groei (RAB staat voor ‘regulatory asset base’).

 • Kepler Cheuvreux knipt koersdoelen Barco en Kinepolis

  Sinds midden maart zijn ook in Europa en Noord-Amerika – net als in China - alle cinemazalen dicht. Kepler Cheuvreux heeft de impact berekend voor twee Belgische bedrijven die nauw bij het bioscoopgebeuren betrokken zijn: Kinepolis en Barco.

  Voor de bioscoopuitbater Kinepolis is situatie zonder voorgaande. Het beurshuis gelooft echter dat het management de storm kan doorstaan dankzij snelle en drastische maatregelen en de gezonde financiële structuur van het bedrijf.

  Na de sluiting in Noord-Amerika heeft de analist zijn ramingen opnieuw verlaagd. Hij rekent op twee maanden volledige sluiting en verwacht een bijkomende impact in de tweede jaarhelft. Zodra het ergste van de coronacrisis voorbij is, kan Kinepolis een waardeverhogende transactie doen. Het koersdoel zakt van 66 naar 60 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

  Het aandeel Barco heeft dit jaar al 51 procent van zijn waarde verloren. Dat is enerzijds een gevolg van de sterke prestatie vorig jaar, en anderzijds van zijn blootstelling aan de entertainmentsector, zegt Kepler Cheuvreux. De risicovergoeding is niettemin aantrekkelijk. Barco pakt de crisis ook aan vertrekkend van een stevige basis. Het bedrijf beschikt over 250 miljoen euro cash. Het beurshuis herhaalt zijn koopadvies, maar laat zijn koersdoel zakken van 227,50 naar 190 euro.

 • Sterke winsten in Brussel

  Er zijn vanmorgen nauwelijks dalers op Euronext Brussel. Bij de sterkste stijgers staan KBC Ancora , Telenet en D’Ieteren . Ook voor Umicore en GBL zijn er flinke winsten.

 • Royal Delft waarschuwt voor impact corona

  Royal Delft Group, het Nederlandse bedrijf dat Delfts blauw maakt en noteert onder de naam De Porceleyne Fles , heeft vorig jaar de omzet met 26 procent zien stijgen tot 7,82 miljoen euro. De stijging is te danken aan de groei van het toerisme (toeristen nemen graag een stukje typisch Nederlands porselein mee naar huis) en aan de verdere groei van de vastgoedtak.

  De nettowinst komt uit op 0,8 miljoen euro. In 2018 was het resultaat uit voortgezette activiteiten licht negatief (-0,1 miljoen euro), maar het nettoresultaat kleurde toen wel 4,9 miljoen euro positief door een eenmalige opbrengst uit de verkoop van het pannenmerk BK. Royal Delft stelt een keuzedividend voor van 0,55 euro per aandeel.

  2020 wordt moeilijker, onder meer omdat het toerisme is ingezakt door de coronavirusepidemie. ‘De huidige problemen hebben negatieve gevolgen voor het resultaat over 2020’, zegt CEO Henk Schouten in een persbericht.

 • Hogere beursopening op komst

  De Europese beurzen zullen met mooie winsten van start gaan, voorspellen de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 3,4 procent hoger. Met dank aan ECB-voorzitster Lagarde die beloofde ‘everything necessary’ te doen om de Europese economie op te krikken.

  Ook de Amerikaanse futures staan in de plus.

  De Aziatische beurzen presteren intussen goed tot zeer sterk, met meer dan 7 procent winst in Seoel en ruim 4 procent in Hongkong. Na een zeer bewogen week en zeven verliesdagen stevenen de beurzen in Azië af op algemene winst. Twee zaken helpen daarbij een handje: bodemvissers treden in actie en shorters moeten posities afdekken.

 • RTL Group verschuift AV naar eind juni

  De Luxemburgse mediagroep RTL zal haar algemene vergadering dit jaar niet zoals gewoonlijk in april houden, maar pas op dinsdag 30 juni. Als reden haalt RTL Group ‘de snelle wereldwijde verspreiding van het Covid-19-virus’ aan.

  ‘RTL Group geeft de hoogste prioriteit aan de gezondheid van de medewerkers en de aandeelhouders, evenals aan de gezondheid van de dienstverleners en de gasten op de AV’, klinkt het voorts.

  De uitnodigingen voor de AV zullen op 30 mei worden verstuurd. Door het latere tijdstip van de AV zal ook het dividend later worden uitbetaald, op 7 juli. RTL Group is van plan een dividend van 4 euro per aandeel uit te keren.

 • Geen extra dividend bij truckbouwer Volvo Group

  De raad van bestuur van Volvo Group heeft besloten over 2019 wel het gewone dividend van 5,50 Zweedse kronen uit te keren. Het voorstel om ook nog een extra dividend van 7,50 kronen te betalen wordt echter ingetrokken. De raad verwijst naar ‘de algemene onzekerheid en de maatregelen genomen om de verspreiding van Covid-19 te vertragen en hun effecten op de Volvo Group’.

  De vrachtwagenbouwer wijst er op dat hij een sterke financiële positie heeft en een goede liquiditeit, maar dat de businessomgeving ingrijpend veranderd is sinds het voorstel voor een extra dividend werd geformuleerd.

  In ons land heeft Volvo Group een grote vrachtwagenfabriek in Oostakker bij Gent.

 • Gimv niet langer meerderheidsaandeelhouder Grandeco

  Bij Grandeco Wallfashion Group Belgium, een toonaangevende producent van decoratief behangpapier, vindt een herschikking van het aandeelhouderschap plaats. Daarbij neemt het private equity-fonds Down2Earth Capital (D2E) het meerderheidsbelang van Gimv over. Gimv en het management blijven echter aan boord ‘en herinvesteren significant’.

  De instap van D2E en de extra middelen waarover Grandeco zal beschikken moeten het bedrijf uit Tielt toe laten verder te groeien, onder meer door mogelijk strategische overnames te doen.

  Dat maakt Gimv bekend in een persbericht zonder financiële details te geven. Gimv zit al sinds 2007 in het kapitaal van Grandeco en heeft over de hele looptijd een positief rendement gerealiseerd op zijn investering. ‘De transactie heeft een beperkte impact op de netto-actiefwaarde van Gimv per 30 september 2019’, klinkt het nog.

 • Lagarde zal ‘alles doen wat noodzakelijk is'

  ECB-voorzitster Christine Lagarde publiceert vandaag in een aantal vooraanstaande Europese kranten een opiniestuk. Daarin zegt ze dat de Europese Centrale Bank ‘alles (zal) doen wat noodzakelijk is’ om de economie van de eurozone te beschermen tegen de gevolgen van de coronavirusepidemie. Dat houdt ook een mogelijke uitbreiding in van de stimulusmaatregelen die vorige week werden aangekondigd.

  ‘Wij zijn volledige bereid om de omvang van onze inkoopprogramma’s van activa uit te breiden en hun samenstelling aan te passen, met zoveel als noodzakelijk en zo lang als nodig’, staat in een open brief die vandaag in de Financial Times, Le Figaro, het Handelsblatt, La Repubblica en El Mundo verschijnt. De ECB-voorzitster suggereert daarbij dat ze bereid is bijvoorbeeld relatief meer Italiaans dan Duits staatspapier op te kopen mocht dat nodig zijn.

  Lagarde zegt voorts dat ze een ‘aanzienlijke’ recessie verwacht in de eurozone als gevolg van de drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het opiniestuk verschijnt een dag nadat de ECB een gigantisch bedrag van 750 miljard euro vrijmaakte om de Europese economie te ondersteunen.

 • Olieprijs herstelt voort

  De aardolieprijs schoot donderdag fors omhoog toen Amerikaans president Donald Trump aankondigde zich in de prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland te mengen. In de Verenigde Staten gaan steeds meer stemmen op – ook bij politici – om de lokale olie-industrie te helpen. De VS kondigden ook aan dat ze hun strategische reserves zouden aanvullen door 30 miljoen vaten Amerikaanse olie op te kopen.

  Resultaat: in New York schoot de prijs van West Texas Intermediate-olie 24 procent hoger tot circa 25 dollar voor een vat. De Brent-olie ging bijna 14 procent naar omhoog.

  Vanmorgen gaat het herstel door, zij het in een lager tempo. In New York wordt 26,65 dollar betaald voor een vat WTI-olie, bijna anderhalve dollar meer dan donderdagavond. Brent wordt 1 procent duurder tot 28,7 dollar.

 • Equinox

  Wall Street eindigde donderdag in de plus. De Dow Jones won 2 procent, de S&P500 0,5 procent en de Nasdaq zelfs 2,3 procent. Dit laatste dankzij stevige winsten voor onder meer Amazon.com, Microsoft en Facebook. Aandelen als Tesla, Twitter en Netflix schoten meer dan 5 procent omhoog. Beleggers kregen ook voor de wereldwijde inspanningen om de zwaar afgestrafte financiële markten wat soelaas te bieden.

  In Azië gaat het eveneens hoger vandaag met 4 procent winst in Seoel en circa 2 procent in Australië en Hongkong. Op het Chinese vasteland zijn de winsten kleinere: ongeveer een half procent. De beurs van Tokio is vandaag dicht om de lente-evening te vieren.

  Traders verlaten de beursvloer van de New York Stock Exchange nadat enkele collega's positief testten op het coronavirus. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud