1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 speelt winst kwijt

De Europese beurzen spelen de eerdere winst kwijt, nu het IMF voor de derde keer in zes maanden in de groeiprognoses knipt. Ook Wall Street gaat dinsdag lager. In Zürich maakt Alcon, wereldmarktleider in oogverzorging een sterk debuut.
 • Morgen op de agenda

  Uitzonderlijk vergadert de ECB op woensdag, en krijgen we dus een persconferentie om 14u. Zo ziet de agenda eruit:

  ECONOMIE/FINANCIËN
  Eurozone:
  - Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur
  Verenigde Staten:
  - IMF: halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit
  - Inflatie maart, 14.30 uur
  - Federal Reserve: notulen vergadering van 20 maart, 20.00 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Wereldhave Belgium: algemene vergadering, 11.00 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.
  - HEMA: jaarresultaten 2018
  - Kendrion: notering ex dividend 0,87 euro bruto
  - Ahold Delhaize: algemene vergadering, 14.00 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Tesco: jaarresultaten 2018/2019, 08.00 uur
  - ASOS: resultaten eerste halfjaar 2018/2019, 08.00 uur

 • Slotbel

  In de laatste handelsminuten worstelde de Bel20 nog met het nulpunt, om finaal een fractie in het rood te eindigen. Doordat de drie zwaargewichten AB InBev, ING en KBC positief eindigden onderscheidt de Brusselse index zich wel van de rest van Europa, waar het verlies wel uitgesproken is. Hieronder de sterkste stijgers en dalers van vandaag:

 • Geen bestellingen bij Boeing in maart

  Vliegtuigbouwer Boeing kreeg geen nieuwe bestellingen in maart, terwijl het worstelde met softwarefout die zijn 737 MAX 8 ongeveer overal ter wereld aan de grond houdt. Er werden 149 commerciële toestellen geleverd, waarvan 89 737's, blijkt uit data die Boeing net vrijgaf. Een jaar eerder waren dat 184 commerciële machines - Boeing levert legervliegtuigen en -helikopters -, waarvan 132 737's. De daling van het aantal 737's (43) is dus groter dan de totale daling (35), vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

 • AMG ijzersterk in Amsterdam

  Het aandeel Amsterdam Metallurgical Group (AMG ) staat ijzersterk in Amsterdam met een winst van bijna 7 procent. We gaan dieper in op het aandeel in dit artikel.

 • Trump tweet, markten schrikken

  Als er geen ommekeer komt later vanavond, eindigt de brede Amerikaanse beursindex S&P500 straks voor de eerste keer sinds twee weken geleden onder nul. De Amerikaanse beurzen reageren op het dreigement van de Amerikanen om ook de Europese Unie met importtarieven om de oren te slaan.

 • Wall Street opent negatief

  Na een geslaagde eerste week van april gaat het ook in New York naar beneden. De aandelenbeurzen openen er ruim een half procent in het rood.

 • Prognoses American Airlines dalen

  Omdat de luchtvaartmaatschappij American Airlines zijn 24 Boeing 737 Max 8 al weken aan de grond houdt, verwacht maximaal 1 procent meer winst te maken dan het eerste kwartaal van vorig jaar. Het gebruikt daarvoor de maatstaf TRASM (total revenue per available seat mile), die weergeeft hoeveel een een vliegtuig opbrengt per stoel die het één mijl door de lucht verplaatst. Eerder al toonde het bedrijf zich niet te ambitieus vanwege de shutdown van de Amerikaanse overheid. Daardoor stortte het aantal reizende ambtenaren in, omdat ze geen loon kregen en ze natuurlijk ook geen zakenreizen deden terwijl ze thuis zaten. De verwachte groei voor de TRASM in het eerste kwartaal wordt van '0 tot 2 procent' teruggeschroefd naar '0 tot 1 procent'.

 • IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie opnieuw

  De wereldeconomie groeit in 2019 slechts met 3,3 procent. Dat maakte het IMF zopas bekend. Lees hier meer. 

 • Bart Van Malderen wordt voorzitter bij VGP

  De vijfkoppige raad van bestuur van de ontwikkelaar van logistieke parken VGP zal er binnenkort helemaal anders uit zien. Niet minder dan drie (mannelijke) bestuurders nemen na twaalf jaar afscheid: Marek Šebesťák, Alexander Saverys (CEO van scheepvaartgroep CMB) en Jos Thys. Hun plaats wordt ingenomen door drie vrouwen, één Belgische en twee Duitse: Ann Gaeremynck, Katherina Reiche en Vera Gäde-Butzlaff. Dat meldt VGP in een persbericht over de komende algemene vergadering, die op 10 mei plaatsvindt.

  Gaeremynck is professor accounting en audit aan de KU Leuven en zal bij VGP worden voorgedragen als voorzitter van het auditcomité. Katherina Reiche is sinds september 2015 voorzitster van het bestuur van de Vereniging van Gemeentelijke Ondernemingen (VKU) in Duitsland en sinds juni 2016 voorzitster van het Europees Verbond van Openbare Werkgevers en Ondernemingen (CEEP). Vera Gäde-Butzlaff bekleedde diverse managementfuncties bij Duitse nutsbedrijven en is sinds april 2018 voorzitster van de raad van toezicht van de Berlijnse ziekenhuisgroep Vivantes.

  Door de grondige vernieuwing van VGP's raad van bestuur verandert ook het voorzitterschap. Marek Šebesťák geeft de fakkel door aan Bart Van Malderen, een van de twee referentieaandeelhouders. Van Malderen is vooral bekend als de voormalige topman - en een tijdlang ook voorzitter - van luierproducent Ontex, het familiebedrijf dat hij in 2003 verkocht. In 2012 richtte hij in diezelfde sector een nieuw bedrijf op, Drylock Technologies. 

 • Snellaadbedrijf naar Amsterdamse beurs

  Fastned, een Nederlands laadbedrijf dat een Europees netwerk van snellaadstations voor volledig elektrische voertuigen bouwt, is van plan om in de eerste helft van 2019 op Euronext Amsterdam te noteren.

  Sinds de start in 2012 heeft Fastned een netwerk van 91 snellaadstations gebouwd, waarvan 80 stations in Nederland, 11 in Duitsland en het eerste station in het VK staat op het punt te worden geopend. Fastned heeft uitbreidingsplannen voor andere landen in Europa, onder meer ... België.

 • Europese beurzen op verlies

  De Europese beurzen duiken in de namiddag in verlies, waaronder ook de Bel20 . Allicht zijn de negatieve futures op Wall Street de oorzaak. Handelaars verwijzen naar de dreiging van invoertarieven op Europese producten door Trump.

 • Update 2: voor ruim 100 miljard dollar Aramco-bestellingen

  De mijlpaal is bereikt: de bestellingen voor de obligaties van de Saudische oliereus Aramco zijn gestegen tot meer dan 100 miljard dollar (zie post 8u46). Amper een tiende van de vraag zal beantwoord worden, als Aramco bij zijn voornemen blijft om de uitgifte te beperken tot 10 miljard dollar (eventueel 15 miljard dollar). Later vandaag zou de definitieve prijs en toekenning worden vastgelegd. 

  Lees hier meer.

 • Keyware breidt uit in Luxemburg en Parijs

  Keyware Technologies , de Belgische specialist in betaaltechnologie, heeft onder de naam Keyware SARL een volle dochteronderneming opgericht in het Groothertogdom Luxemburg. Vanaf het tweede kwartaal zal de vestiging een breed gamma aan betaaloplossingen aanbieden.

  In Parijs heeft Keyware dan weer een kantoor geopend. Hiermee wil het bedrijf sneller inspelen op diverse commerciële opportuniteiten.

  Volgens Keyware is de internationale expansie 'een antwoord op de groeiende vraag naar bewezen en kwaliteitsvolle betaaloplossingen in deze regio's'.

 • Vastgoedcertificaat Antares verkoopt gebouw

  Antares kondigt de verkoop aan van het gebouw C voor 2,75 miljoen euro. Het kantoorpand in Sint-Lambrechts-Woluwe stond lange tijd leeg en wordt nu door de vastgoedvennootschap Inclusio omgevormd met het oog op sociale huisvesting. 

  Het certificaat heeft nu nog betrekking op de twee ernaast gelegen kantoorgebouwen, A en B. Deze gebouwen - die voor 96 procent verhuurd zijn aan AC Nielsen en MSD - bevinden zich niet in een verkoopsproces. Er werd lang gevreesd dat AC Nielsen het pand zou verlaten, maar de groep tekende een nieuw contract tot september 2022 (met opzegmogelijkheid midden 2020).  

 • Barco primus in Bel20

  De Bel20 noteert omstreeks 13 uur met een winst van 0,4 procent. Barco die deze morgen een overname aankondigde (zie post 8u14) en vervolgens het koersdoel zag verhoogd door KBC Securities (zie post 9u19), wint 2 procent en is daarmee de grootste stijger in de sterindex.

 • Zwak eerste kwartaal voor Duitse premiumautomerken

  Op de verkoopcijfers van BMW voor het eerste kwartaal is het nog wachten, maar Mercedes-Benz en Audi hebben niet al te best gepresteerd in de eerste drie maanden van het jaar. De neerwaartse trend volgt echter grotendeels de markt, zeker in Europa. Consumenten zijn onzeker in het huidige klimaat - door handelsconflicten, de brexit, de lagere economische groei, de ontslaggolven in sommige sectoren - en stellen de aankoop van een nieuwe wagen uit.

  Audi, onderdeel van de Volkswagen -groep, verkocht in het eerste kwartaal 3,6 procent minder wagens ondanks een bijna stabiele Duitse thuismarkt. In het VK, Spanje en de VS liep de verkoop echter terug.

  Mercedes-Benz, het voornaamste automerk van Daimler , zag de verkoop met 5,6 procent dalen in de periode januari-maart. Het merk met de ster schrijft de zwakke prestatie vooral toe aan belangrijke modellenwissels in het SUV-segment en bij de compacte auto’s.

 • Mario Draghi heeft wat uit te leggen

  Morgen al, in plaats van traditioneel donderdag, buigt de ECB zich over de rente. Lees hier onze vooruitblik. 

 • Trumps dreigement maakt slachtoffers

  De heffingen op een schare Europese producten waarmee president Trump dreigt, missen hun effect niet. De Amerikanen brengen de nieuwe importheffingen in stelling tegen de achtergrond van de concurrentiestrijd tussen vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. Zij verwijten Europa dat het Airbus subsidieert, Europa vindt dan weer dat de VS Boeing op tal van manieren bevoordeligen, onder meer met defensieorders.

  Europese bedrijven wier producten geviseerd worden, staan dinsdag wat onder druk. Terwijl de Europese beurzen gemiddeld 0,3 procent hoger gaan, verliest Airbus meer dan een procent. Airbus bouwt niet alleen vliegtuigen maar ook helikopters. Trump viseert eveneens fabrikanten van vliegtuigonderdelen en dat voelen het Franse Safran , dat vliegtuigmotoren, entertainmentsystemen voor passagiers en vliegtuigzetels maakt. Andere toeleveraars aan de luchtvaartsector die lager gaan, zijn het Italiaanse concern Leonardo (helikopters en vliegtuigonderdelen), Rolls Royce (vliegtuigmotoren) en MTU Aero Engines .

  Op de Amerikaanse lijst staan ook schuimwijnen, stille wijnen en sterkedrank op basis van druiven (genre cognac en grappa). Campari , Rémy Cointreau en Pernod Ricard halen een deel van hun omzet uit deze producten.

  Europese zalm en olijfolie willen de VS ook zwaarder belasten en dat wordt de Noorse zalmgroep Marine Harvest gewaar, die 1,25 procent lager gaat in Oslo. De Spaanse oliegroep Deoleo, die onder meer de olijfoliemerken Bertolli, Carapelli en Carbonell bezit, verliest 1,7 procent in Madrid.

  Tot slot gaan ook enkele luxemerken omlaag, vermits ook op Europese handtassen hogere importtaksen zouden worden geheven: Hermès en Kering gaan licht lager.

  Jonge olijfgaarden in Andaloesië. President Trump wil onder meer de importheffingen op Europese olijfolie optrekken. ©BELGAIMAGE

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • SocGen: 'Aedifica enige pure Europese zorgspeler'

  SocGen start de opvolging van Aedifica , zij het met een lauw advies ('houden') en koersdoel van 85 euro. 'Na de verkoop van niet-strategische activa (recent was er een deal voor de verkoop van de hotels, red.) zal Aedifica de enige pure Europese beursgenoteerde speler in zorgvastgoed zijn', stipt het beurshuis aan. 'Met de recente investering in het Verenigd Koninkrijk, als aanvulling op de portefeuille in België, Nederland en Duitsland, wordt het regionale risico verder gespreid'. 

  Toch vindt SocGen dat het aandeel tegen de huidige koers al in grote mate de sterke groeivooruitzichten verrekent. Pro memorie: bij de huidige beurskoers, 85,50 euro, noteert het aandeel tegen een premie van bijna 60 procent op de netto-actiefwaarde per 31 december (54,30 euro). 

 • Europese beurzen hervatten klim

  Na een wat mindere start, hervatten de Europese beurzen op kousenvoeten hun hausse. De Euro Stoxx50  noteert 0,1 procent hoger, de Bel20  wint 0,4 procent. 

 • AMG koopt 10% van zichzelf

  In Amsterdam vlamt AMG - voluit Amsterdam Metallurgical Group - bijna 9 procent hoger naar 30,4 euro. De groep kondigde gisterenavond de inkoop van eigen aandelen voor 100 miljoen euro aan, goed voor zo'n 3 miljoen aandelen of 10 procent van het totaal. Met de maatregel neemt AMG shorters tegendraads. Partijen zitten voor liefst 11,45 procent van de aandelen short in AMG.

  Analist Stijn Demeester van ING vindt de maatregel positief om drie redenen:

  • AMG toont dat het vertrouwen heeft in de toekomst ondanks enkele kort termijn kopwinden.
  • AMG zet zijn sterke balans (kleine nettokaspositie) 'aan het werk'.
  • De maatregel zal helpen de onderwaardering van het aandeel te verminderen.
 • Meer achtergrond bij het beursdebuut van Alcon ...

  ... leest u hier

 • Marktenchat: u vraagt, de redactie antwoordt

  Straks om 12 uur is het tijd voor onze wekelijkse marktenchat. Redacteur Kurt Vansteeland beantwoordt uw vragen over de financiële markten. U kan ze hier al achterlaten. 

 • Update: voor 85 miljard dollar Aramco-bestellingen

  Het gaat snel voor Aramco. De bestellingen voor de obligaties van de Saudische oliereus zijn aangedikt van 75 tot 85 miljard dollar (zie post 8u46).

 • Alcon bij debuut stevige 24 miljard euro waard

  Bij het beursdebuut in Zürich startte Alcon, wereldmarktleider in oogverzorging, tegen 55 Zwitserse frank per aandeel. Daarmee krijgt de ex-dochter van Novartis met 27 miljard Zwitserse frank (24 miljard euro) een grotere waardering dan taxi-app Lyft bij het debuut op Wall Street. 

 • Elia bevestigt kapitaalverhoging en hertekening groepsstructuur

  De raad van bestuur van stroomnetbeheerder Elia  heeft het startschot gegeven voor een kapitaalverhoging en een hertekening van de groepsstructuur (scheiding tussen gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten). Hoeveel Elia wil ophalen, maakte de netbeheerder niet bekend. In de wandelgangen is te horen dat het bedrijf mikt op een bedrag tussen 350 en 450 miljoen euro. Dat moet meer financiële ruimte bieden voor buitenlandse overnames. Op 21 mei komt er een buitengewone aandeelhoudersvergadering om de kapitaalverhoging goed te keuren. 

  KBC Securities laat weten dat het bericht geen impact heeft op zijn koersdoel van 70 euro, het advies luidt 'opbouwen'. ING bevestigt het 'houden'-advies met een koersdoel van 66,2 euro. Kepler noemt de scheiding tussen gereguleerde en niet-gereguleerde activiteiten een goede zaak en bevestigt het koopadvies, met een koersdoel van 69 euro.

  Lees hier meer over de plannen van Elia.

 • KBC Securities krikt koersdoel Barco op

  KBC Securities is gecharmeerd door de deal die Barco sluit met Caresyntax (zie post van 8u14). 'De deal verstrekt het marktleiderschap van Barco in digitale operatiekamers', stipt analist Guy Sips aan. Hij verhoogt het - intussen bereikte - koersdoel van 135 naar 155 euro, het advies blijft 'bijkopen'. 

  Barco temporiseert net als de Bel20 even na de recente rally. Het aandeel gaat 0,8 procent lager naar 142 euro. 

 • Noorwegen ziet toekomst niet in olie- en gas

  De arbeiderspartij in Noorwegen zegt de steun op voor olie-exploratie op zee, nabij de Lofoten. Waardoor er een meerderheid is in het Noorse parlement om dit gebied ongeroerd te laten. 

  Hierdoor maakt Noorwegen - tot verbazing van haar eigen olie- en gasindustrie - een grote bocht. De huidige olie- en gasbronnen beginnen op te raken en juist bij de lofoten ligt een klein goudmijntje. Zo zouden er potentieel 1 tot 3 miljard vaten olie te ontginnen zijn nabij de Lofoten.

  Het lijkt dus gedaan met de liefde die Noorwegen koesterde voor haar grondstoffen. De industrie voor olie- en gas heeft gezegd 'verbaasd en teleurgesteld' te zijn. 'Dit geeft ons niet de voorspelbaarheid in beleid waar we zo van afhankelijk zijn'.

  Aurora borealis, op de Lofoten. ©AFP

 • Bel20 start met de handrem op

  De openingsbel. De Bel20  start in afwachting van de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (woensdag) en de aftrap van het Amerikaanse resultatenseizoen (vrijdag) met de handrem op en noteert 0,1 procent lager op 3.789 punten. 

  ©REUTERS

 • Carlos Ghosn: 'Ik ben geen hebzuchtig persoon'

  De advocaten van de gevallen CEO van Renault en Nissan Carlos Ghosn hebben een video verspreid waarin Ghosn zijn onschuld uitroept. De video werd opgenomen voor zijn arrestatie van vorige week. Ghosn was eerder van plan om donderdag een persconferentie te geven. Ghosn zegt dat hij onschuldig is voor alles wat hem te laste wordt gelegd en dat hij verkeerdelijk als een hebzuchtig persoon wordt neergezet. Volgens mediaberichten zou Ghosn geld van Nissan hebben gebruikt voor een jacht die hij gebruikte. 

  Carlos Ghosn

 • Obligatie Aramco: voor 75 miljard dollar orders

  De obligatie-uitgifte van de Saudische oliereus Aramco stevent af op een weergaloos succes. Beleggers hebben al voor 75 miljard dollar aan orders geplaatst, meldt Bloomberg. De prijszetting lijkt dan ook navenant te worden. Voor tienjarig papier zou de rente 1,25 procentpunt boven die op Amerikaans staatspapier met een gelijke looptijd bedragen. Dat komt neer op ongeveer 3,75 procent, een tarief dat vergelijkbaar is met dat van de Saoedische staat, de enige aandeelhouder van Saudi Aramco. Voor sommige looptijden zal Aramco mogelijk minder rente betalen dan de Saudische overheid, vrij ongezien in de markt van bedrijfsobligaties. 

  Met een beoogde opbrengst van 10 tot 15 miljard dollar is de obligatie al een stevige operatie, maar de echte hoofdprijs is de beursintroductie die de Saoedische olieproducent plant. Voor Aramco - dat het geld eigenlijk niet nodig heeft gezien de stevige balans - is de obligatie dan ook eerder een voorbereiding op een beursgang. Zo moest Aramco voor het eerst inzage geven in de financiële rekeningen, waaruit bleek dat Aramco een geweldige winstmachine is

  Aramco verkoopt zes schijven van obligaties, waarvan de looptijden variëren van drie tot 30 jaar. 

   

 • 'Nestlé zoekt koper voor Herta'

  Nestlé kan voor zijn merk Herta - onder meer bekend van de spekreepjes - op flink wat interesse rekenen, schrijft persbureau Bloomberg. De verkoop zou mogelijk 800 miljoen à 1 miljard dollar kunnen opleveren, met kandidaat-kopers die varïeren van Tyson Foods en Cargill tot het Chinese WH Group. 

 • Europese beurzen op weg naar licht lagere start

  De futures voor de Bel20  en de EuroStoxx50  , de korf Europese steraandelen, voorspellen een bescheiden verlies bij opening. 

 • Trump dreigt met invoerheffingen op Europese producten

  Washington speelt met het idee invoerbelastingen te heffen op Europese tapijten, kazen, vis, mosselen, fruit, keukengerei en zelfs helicopters. Dat voor een totaal bedrag van 11,2 miljard dollar. De mogelijke invoerbelasting is een reactie op het volgens Trump onrechtvaardige Europese subsidiebeleid rond Airbus . Het bericht kan dan ook een impact hebben op dat aandeel. Lees hier meer. 

 • Barco investeert 10 miljoen in digitale chirurgie

  Barco  stapt in Caresyntax, een Duits-Amerikaanse specialist in digitale operatiekamers. Doel is de producten van Caresyntax te integreren in Nexxis, het Barco-platform om video en audio met hoge resolutie te delen in en tussen operatiekomers. 

  Barco investeert 10 miljoen in Caresyntax en krijgt in ruil een zitje in de raad van bestuur. 

  Geld is geen probleem voor de beeldvormingsgroep. Bij de publicatie van de - uitstekende - jaarcijfers bleek de groep per eind december netto 332 miljoen euro - dik 25 euro per aandeel - in kas te hebben. 

 • Blackrock ziet China als de volgende groeimotor

  BlackRock , 's werelds grootste vermogensbeheerder, blijft vastbesloten in China de meerderheid te verwerven in een lokale speler. CEO Larry Fink stelt in zijn brief aan de aandeelhouders actief te praten met Chinese regelgevers over een meerderheidsbelang in een vermogensbeheerder.

  Voorlopig is geen enkele buitenlandse groep daarin geslaagd, maar Fink gelooft dat China ervoor blijft openstaan ondanks de handelsoorlog met de VS. Hij wijst naar de pensioencrisis waarbij buitenlandse expertise kan helpen.

 • 'Société Générale schrapt 1.600 jobs'

  Volgens de Franse zakenkrant Les Echos heeft de Franse bank Société Générale maandagavond de vakbondsvertegenwoordigers ingelicht over het schrappen van 1.600 jobs. 752 jobs worden geschrapt in Frankrijk. De afdeling 'Global Banking & Investor Solutions' is het meest getroffen met 1.200 weggesneden jobs. 

 • Daniel Loeb bezorgt Sony beste beursdag in 1,5 jaar

  Op de beurs van Tokio stijgt het concern Sony met 8 procent, de grootste klim sinds november 2017. Het aandeel reageert op het bericht dat Third Point, het hedge fund van Daniel Loeb, een belang aan het opbouwen is. Volgens Reuters wil Third Point 500 miljoen tot 1 miljard dollar ophalen via een speciaal vehikel, met de bedoeling Sony-aandelen te kopen. 

  Loeb wil dat Sony zich opbreekt om 'waarde naar boven te drijven'. Volgens Reuters denkt Loeb dat Amazon of Netflix interesse zullen hebben in de filmstudio van Sony. Bovendien vraagt hij zich af wat de toegevoegde waarde is van de halfgeleider- en de verzekeringsdivisie binnen de organisatie. 

  Sony gaat een moeilijker periode door. In de gamesdivisie is de Playstation 4 stilaan aan het verouderen terwijl de telefoondivisie (Xperia) niet rendabel is. 

  Het is niet voor het eerst dat Loeb zijn oog laat vallen op Sony. In 2014 nam hij afscheid met een winst van 20 procent. 

  ©Reuters

 • GBL blijft zichzelf kopen

  In de marge van de jaarresultaten liet GBL  weten door de correctie van afgelopen najaar 'veeleer aan koopzijde' te staan en dat geldt duidelijk ook voor de eigen stukken. Vorige week kocht de holding opnieuw 133.614 eigen aandelen in, voor 11,79 miljoen euro. Dat leert een mededeling

  GBL heeft nu 3,28 miljoen eigen aandelen in handen, goed voor 2 procent van het kapitaal. Eind 2018 stond de teller op 2,64 miljoen of 1,6 procent. 

 • Nyrstar: de begeleiders wachten

  Het blijft wachten op een persbericht van Nyrstar over de schuldherschikking waar nu al maanden over onderhandeld wordt. Tot die mededeling er is, is er geen handel in de zinkspecialist. 

  Voor alle duidelijkheid: een verlichting van de enorme schuldenberg is cruciaal om het bedrijf Nyrstar een doorstart te gunnen, maar dat zal zo goed als zeker ten koste van het aandeel Nyrstar gaan. Het bedrijf zelf waarschuwde al dat de aandeelhouders in belangrijke mate uitgewist zullen worden. Daardoor is het aandeel na een koersval van 90 procent verworden tot een centjesaandeel, die het speelterrein is van shorters en speculanten op zoek naar een grotere gek

  Eerder speelde zich een gelijkaardig scenario af bij het intussen tot Crescent omgedoopte Option: bedrijf gered, ten koste - als gevolg van de vloedgolf van nieuwe aandelen - van de aandeelhouders. 

 • Nieuwe bankbiljetten animeren beurs van Tokio

  Een opmerkelijke stijger vandaag op de beurs van Tokio: Glory, een obscure fabrikant van sorteermachines van bankbiljetten, spurtte maximaal 19 procent hoger. De reden? De Japanse centrale bank die nieuwe biljetten voor 1.000, 5.000 en 10.000 yen aankondigde

 • Wall Street in mineur, Azië met kleine winst

  Wall Street trapte gisteren door een uitschuiver van zwaargewicht Boeing  de week in mineur af. Beleggers zijn ook op hun hoede op de vooravond van de stroom resultaten over het eerste kwartaal, een serieuze test voor de berusrally dit de Dow dit jaar al 13 procent hoger bracht.
  De meeste Aziatische beurzen noteren deze ochtend met - kleine - winst. Dat geldt vooral voor de Chinese aandelenmarkt, die sinds nieuwjaar intussen al zo'n derde hoger noteert.
  ©AFP

 • Alcon maakt miljardendebuut op beurs van Zürich

  Goedemorgen! Het gebeurt niet elke dag dat de Europese beurzen een wereldmarktleider mogen verwelkomen, maar vandaag is het zover. De beurs van Zürich verwelkomt Alcon.

  De expert in oogverzorging - die in Puurs een belangrijke productiesite heeft en onder zijn 163.000 geregistreerde aandeelhouders ook aardig wat Belgen telt - wordt afgesplitst van Novartis, de Zwitserse farmareus die onder CEO Vas Narashimhan meer focus krijgt. 

  Volgens beurshuis Berenberg is Alcon wereldwijd de grootste speler in oogverzorging met 29 procent van de markt. Johnson & Johnson (ongeveer 18 procent) en Bausch & Lomb (8 procent) volgen op respectabele afstand. 

  De Alcon-site in Puurs ©Dries Luyten

  De aandeelhouders van Novartis ontvangen per 5 stukken 1 aandeel Alcon. Alcon, dat vooral staat in chirurgische instrumenten voor onder de behandeling van cataract, realiseerde vorig jaar 7,15 miljard dollar omzet. Netto was er een verlies als gevolg van de dure terugroepactie van CyPass, een microstent om cataract te behandelen.

  Alcon heeft er al een bewogen geschiedenis op zitten. Het bedrijf werd in 1945 opgericht door twee Texaanse apothekers, Robert Alexander en William Connor. De Zwitserse voedingsreus Nestlé verwierf Alcon in 1977, om in 2002 een minderheidsbelang in de oogverzorgingsdochter apart naar Wall Street te brengen.

  Tien jaar geleden verkaste Alcon van de ene Zwitserse reus naar de andere: Novartis telde toen meer dan 50 miljard dollar neer voor Alcon, in de grootste Zwitserse deal ooit. 

  Veel plezier heeft Novartis niet aan zijn miljardendeal beleefd, Alcon presteerde de voorbije jaren ondermaats. De meeste analisten verwachten dat het aandeel vandaag aftrapt tussen de 40 en de 48 Zwitserse frank. Aangezien Novartis 488,7 miljoen stukken uitdeelt, zal dat Alcon grofweg een beurswaarde tussen 20 en 23 miljard frank (18 à 20 miljard euro) geven. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud