1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten in de plus

De Europese beurzen herstelden van de klappen van gisteren. De zorgen rond het coronavirus staken op Wall Street opnieuw de kop op, nadat een tweede Amerikaan met het virus besmet raakte. Een CEO-wissel bij Hamon kreeg applaus. Ook bij Exmar en Econocom was er goed nieuws.
 • Wij duiken het weekend in. Maandag zijn we weer terug met het laatste beursnieuws!

 • Een overzicht van de Amerikaanse beursdag

  Voor een wandelingetje over Wall Street klikt u best hierzo!

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot met een plus van 0,6 procent op 4.003 punten. 

  Bovenaan het koersenbord staan Umicore , Cofinimmo en Ontex . Onderaan bungelen Argenx , ING en Barco .

  De sterrenmix was vandaag wel een achterblijvertje. De Europese beurzen gingen gemiddeld 1,1 procent hoger.

 • Broadcom sluit leveringsdeal met Apple

  Broadcom stijgt met 2,5 procent nadat het een leveringsdeal met Apple sluit. 

  De chipmaker zegt dat het hoogwaardige chips gaat leveren die in draadloze apparaten zoals een smartphone gaan. Dat doet het via twee meerjarige overeenkomsten die het sloot met de maker van onder andere de Iphone en de Ipad. 

  De overeenkomst kan Broadcom op termijn zo'n 15 miljard dollar aan extra verkopen opleveren.

 • Coronavirus doet winsten op Wall Street smelten

  Nu een tweede Amerikaan besmet is geraakt met het coronavirus is de angst ervoor weer terug van eventjes weggeweest. Inmiddels zijn de beurswinsten op Wall Street grotendeels kwijtgespeeld. 

  De Dow Jones trappelt ter plaatse.

  ©AFP

 • X-Fab voor het eerst sinds juni 2019 boven 5 euro

  Gisteren bleef het aandeel van X-Fab  - de toeleverancier aan Melexis - achter op de chiphausse, maar vandaag doet het volop mee: +8 procent. Voor het eerst sinds juni 2019 noteert het aandeel boven 5 euro. De chipsector krijgt een impuls door de beter dan verwachte resultaten van Intel (zie post 15u09). Dat aandeel wint op Nasdaq eveneens 8 procent.

  Grootaandeelhouder Xtrion (De Winter, Chombar, Duchâtelet) kocht in september nog bij onder 4 euro per aandeel

 • Amerikaanse industrie groeit minder snel dan verwacht

  In januari was de expansie in de Amerikaanse industrie zwakker dan gedacht. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Markit.

  De inkoopmanagersindex (PMI) - een indicator voor het ondernemersvertrouwen - voor de industrie zakte van 52,4 naar 51,7. Economen hadden juist een toename tot 52,5 voorzien. 

  De dienstensector deed het juist beter dan verwacht. Daar klom de indicator van 52,8 naar 53,2, terwijl economen maar op een stijging tot 53 punten hadden gerekend.

  De Amerikaanse beurzen reageren nauwelijks op het cijfer.

 • American Express sterkste stijger in S&P500

  De creditcardbedrijf American Express staat met een winst van 5 procent bovenaan het lijstje van de S&P500. Het bedrijf kwam met beter dan verwachte cijfers.

  De groep zag de nettowinst per aandeel in het vierde kwartaal 16,6 procent klimmen naar 2,03 dollar per aandeel. Analisten gingen uit van een winst van 2,01 dollar. Voor heel 2019 bedroeg de winst per aandeel 8,30 dollar (+12%).

  Ook de omzet kwam met 11,37 miljard dollar (+9%) iets hoger uit dan de analistenvoorspelling van 11,36 miljard. Over heel 2019 kwamen de verkopen neer op 43,56 miljard dollar.

  Voor 2020 verwacht het bedrijf een omzetgroei tussen 8 en 10 procent. De winst per aandeel zal naar verwachting tussen 8,85 en 9,25 dollar bedragen.

  De sterke prestatie van American Express komt overeen met het relatief sterke Amerikaanse consumentenvertrouwen. De laatste cijfers van de Universiteit van Michigan laten zien dat het sentiment van Joe Sixpack op zijn hoogste niveau in jaren blijft staan.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn zojuist hoger geopend. De Dow Jones wint 0,4 procent, de S&P500 klimt 0,2 procent en de Nasdaq stijgt 0,4 procent.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  Volgens de futures gaat Amerika straks hoger. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500 gaat 0,2 procent hoger en de Nasdaq klimt 0,3 procent.

 • Intel maakt zich op voor mooie koersstijging

  Het aandeel Intel  gaat 7 procent hoger. De chipmaker kwam gisteravond met beter dan verwachte resultaten. 

  De omzet dikte in het vierde kwartaal met 8 procent aan tot 20,2 miljard dollar. Dat was bijna een miljard meer dan analisten hadden voorzien. De volledige omzet voor 2019 klom met 2 procent tot 72 miljard dollar.

  De winst steeg met 18,8 procent naar 1,52 dollar per aandeel, waarmee Intel de analistenverwachting van 1,25 dollar sterk overtrof. 

  Intel zag vooral de vraag naar datacentrum-producten groeien. Daarbij presteerden de clouddiensten nog het best. Het bedrijf profiteert van de trend bij ondernemingen om dataopslag te huren. Eerder bewaarden bedrijven hun data vaak op eigen servers.

  Een aantal beurshuizen verhogen hun koersdoelen na de beter dan verwachte cijfers. Het gemiddelde koersdoel gaat van 59 dollar vorige week naar 66 dollar.

 • Belgisch ondernemersvertrouwen trekt verder aan in januari

  Het ondernemersvertrouwen is in januari verder verbeterd. Dat meldt de Nationale Bank (NBB). De conjunctuurbarometer gaat er sinds september op vooruit. De indicator van het vertrouwen stijgt naar -2,0, van -3,4 vorige maand. Het ondernemingsklimaat verbeterde in alle bedrijfstakken, met uitzondering van de bouwnijverheid.

  De vierde verbetering op rij in de verwerkende nijverheid is volgens de NBB voornamelijk het resultaat van een gunstiger beoordeling van zowel de gezamenlijke orderpositie als van het voorraadpeil. In de dienstverlening aan bedrijven zijn alle componenten van de indicator verbeterd. In het bijzonder werd het huidige activiteitsniveau aanzienlijk gunstiger beoordeeld en werden positiever vooruitzichten voor de algemene marktvraag opgetekend.

  In de bouwnijverheid is de daling van de indicator vooral toe te schrijven aan een fors neerwaartse bijstelling van de vraagvooruitzichten. In de handel kwam het herwonnen optimisme vooral tot uiting in beduidend optimistischer werkgelegenheidsverwachtingen.

 • Pentagon verzet zich tegen verkoopbeperking aan Huawei

  Volgens Amerikaanse media wordt het plan om het moeilijker te maken voor Amerikaanse bedrijven om onderdelen te verkopen aan Huawei afgeschoten door het Pentagon. Het ministerie van Handel heeft daarom het voorstel ingetrokken.

 • Het aandeel dat u moet kennen... volgens QfG

  We komen zojuist van de analistenbijeenkomst van Quest for Growth (QfG) . De privak kwam gisteren als eerste beursgenoteerde onderneming met jaarcijfers.

  Een aandeel dat we volgens QfG moeten kennen is B&C Speakers. Dat Italiaanse bedrijf maakt akoestische componenten voor in luidsprekers die bijvoorbeeld bij concerten gebruikt worden. Hoewel de groep met een omzet van circa 60 miljoen euro relatief klein is, is het volgens QfG wereldmarktleider. Daarnaast bevindt B&C Speakers zich in een groeimarkt. Door de druk die artiesten ervaren op hun platenverkopen zijn ze steeds meer aangewezen op inkomsten uit concerten. Het resultaat is dat de vraag naar hoogwaardige audio-apparatuur stijgt.

  B&C Speakers zit sinds 2019 in de portefeuille van QfG.

 • Axel Springer wil van de beurs

  Het Duitse mediaconcern Axel Springer , de uitgever van de boulevardkrant Bild, is van plan om de beurs van Frankfurt te verlaten. De delisting werd donderdag aangekondigd en kadert in het lopende overnamebod van KKR.

  Het investeringsfonds kondigde zijn overnamebod – van 63 euro in contanten – in juni aan. Na afloop van het openbaar bod in december, en door bijkomende aankopen op de beurs heeft KKR nu 44,9 procent van het aandelenkapitaal in handen.

  Met 45,4 procent bezitten hoofdaandeelhouders Friede Springer en Mathias Doepfner nog iets meer. Geen van beiden is echter van plan zijn aandelen in te brengen in het bod van KKR. Zij willen daarentegen samen met KKR het mediabedrijf van de beurs halen.

  Door van de beurs te gaan wil Axel Springer tijd kopen om zijn portefeuille digitale advertenties verder uit te bouwen. KKR heeft beloofd minstens vijf jaar in Springer te blijven zitten.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... focust op de drie sprinters van vandaag: Econocom, Hamon en Exmar. Hierheen!

 • Bayer veert op

  Het aandeel Bayer wint meer dan 3 procent in Frankfurt. En dat heeft alles te maken met een voorstel van het Duitse chemieconcern om alle claims rond de onkruidverdelger Roundup te schikken voor circa 10 miljard dollar.

 • Herstel Britse economie vermindert kans op renteknip

  De Britse economie groeit in januari veel sneller dan verwacht, blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Markit. De zogenaamde PMI-indicator steeg met 3,1 punten naar 52,4 punten, het hoogste peil sinds eind 2018. Economen hadden een score van 50,7 punten voorspeld. Een notering boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

  De economische heropleving maakt een renteverlaging van de Bank of England op 30 januari minder waarschijnlijk. Volgens de rentetermijnmarkt is de kans op een renteknip gedaald naar minder dan 50 procent. Sommige bestuurders van de centrale bank zeiden de voorbije weken dat ze voorstander zijn van een renteverlaging als de groei niet snel opveert.

  De verbetering van de conjunctuur is onder meer te danken aan de groter dan verwachte verkiezingsoverwinning van de Conservatieven in december. Daardoor is de onzekerheid over de brexit gedaald. Bovendien heeft premier Boris Johnson beloofd dat hij de overheidsuitgaven zal verhogen.

 • Rémy Cointreau moet zich bedrinken

  Het aandeel Rémy Cointreau krijgt een pandoering op Euronext Parijs nadat de Franse drankengroep zwakke omzetcijfers bekendmaakte voor het derde kwartaal van het boekjaar 2019/20. In wat normaal gezien een sterk kwartaal moet zijn, daalde de omzet met 9,8 procent. Mede wegens een directiewissel schort de groep de jaardoelstellingen op.

  Voor het beurshuis Jefferies is Rémy Cointreau nog steeds 'een aantrekkelijk groeiverhaal op middellange termijn'. Een gebrek aan diversificatie - cognac levert 84 procent van de omzet - kan echter voor volatiliteit zorgen. Jefferies denkt dat de bedrijfswinst zal dalen tegenover het voorgaande boekjaar en ziet op korte termijn geen omslag.

 • KBCS haalt Telenet van verkooplijst

  Ruben Devos trekt zijn rating voor Telenet op van ‘afbouwen’ naar ‘houden’. Heel wat neerwaartse risico’s zitten naar zijn mening nu in de koers. De analist denkt onder meer aan lagere groothandelsprijzen voor netwerktoegang en de mislukte poging om VOO over te nemen.

  Bovendien gaat de consensus ervan uit dat omzet en aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar respectievelijk 2 en 1 procent zullen dalen. Devos gelooft dan weer dat Telenet die verwachtingen zal bevestigen of overtreffen als het zijn outlook voor 2020 bekendmaakt.

  De analist vindt tot slot dat Telenets HFC-netwerk en de groeiende waardering van beleggers voor infrastructuur van de volgende generatie voor een significant deel van de waardering moeten tellen.

  Een en ander resulteert voor Devos in een koersdoelverhoging van 39 naar 40 euro.

 • Stakingen wegen op Franse economie

  De wekenlange stakingen in Frankrijk tegen de pensioenhervorming van president Macron eisen hun tol, zo blijkt uit de PMI-cijfers (indicator van de aankoopdirecteurs, een soort ondernemersvertrouwen). De PMI voor de industrie komt deze maand uit op 51 punten, een verbetering tegenover de 50,4 in december. De dienstensector heeft het echter moeilijk: de PMI daalde van 52,4 naar 51,7 punten.

 • KBCS zet koersdoel ING licht hoger

  ING Groep heeft de consensusverwachtingen voor het vierde kwartaal vrijgegeven. KBC Securities-analist Jason Kalamboussis gelooft echter dan ING beter zou kunnen doen. De doelstellingen zijn nu meer realistisch en een aantal problemen is achter de rug. Het advies blijft op ‘kopen’ staan, het koersdoel stijgt van 13 naar 13,30 euro.

 • KBCS trekt advies Econocom op

  KBC Securities verhoogt zijn rating voor Econocom van ’bijkopen’ tot ‘kopen’. Tegelijk zakt het koersdoel van 3,90 tot 3,60 euro.

  ‘Hoewel het bedrijf nog niet uit de problemen is, biedt Econocoms trading update over 2019 een vertrouwensboost die erg nodig was’, schrijft analist Thomas Couvreur. Er ligt volgens hem nog heel wat werk op de plank op het vlak van desinvesteringen, maar het kostenbesparingsplan boekt goede vooruitgang en de divisie Digital Services and Solutions (DSS) boekte solide resultaten. Dat alles rechtvaardigt een adviesverhoging.

  Het koersdoel zakt onder meer omdat er meer uitzonderlijke elementen kunnen zijn, de fraudezaak in Italië ook nog in 2020 zal spelen en er meer onzekerheid op bestuursvlak is na het vertrek van Julie Verlingue.

 • Kepler trekt koersdoel Kinepolis op

  Kepler Cheuvreux verhoogt zijn koersdoel voor Kinepolis van 64 tot 66 euro. De recente deals van de bioscoopgroep bieden een goede zichtbaarheid op de winsten uit synergieën, zegt het beurshuis, en Kinepolis heeft 'het menselijk en financieel kapitaal' om voor 450 miljoen euro nieuwe deals te doen. Daardoor zou de brutobedrijfswinst (ebitda) met meer dan 50 procent kunnen stijgen.

  Het is echter niet gemakkelijk om de juiste deal te vinden. Kinepolis zou dan ook kunnen overwegen zijn dividend te verhogen, aangezien aandeleninkopen de liquiditeit verminderen. Kepler Cheuvreux heeft het over 'een reusachtige dividendstroom van 27 procent' in de periode 2021-2024.

  Het advies blijft 'kopen'.

 • Europese beurzen starten flink hoger

  De Euro Stoxx 50 noteert in de eerste handelsminuten 0,9 procent hoger. De Bel20 volgt met 0,7 procent winst.

  Rond volgende bedrijven was er donderdagavond of vrijdagmorgen nieuws:

  • Econocom heeft zijn winstdoelstelling voor 2019 behaald.
  • Exmar krijgt het grootste deel terug van de borgstelling voor een groot krediet dat diende om de Tango FLNG te bouwen.
  • CFE en Ackermans & van Haaren zijn betrokken bij een poging om de Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC uit Chinese handen te houden.
  • Quest for Growth heeft een redelijk jaar 2019 achter de rug maar keert geen dividend uit.
  • Hamon krijgt op 1 maart een nieuwe topman.
  • Bij Fountain staat een kapitaalverhoging op stapel en krijgt Raja-Invest een zitje in de raad van bestuur.
  Hier klopt het hart van de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

 • ‘Autowaarden op tienjarig dieptepunt'

  De aandelen van (Duitse) autobouwers waren in tien jaar niet meer zo goedkoop, in verhouding tot de DAX. Daarbij onmiddellijk de bedenking dat de constructeurs het zelf voor een deel hebben verprutst (dieselgate) en dat ze voor grote uitdagingen staan (de transitie naar elektrisch en autonoom rijden).

 • Stevige openingswinsten op komst

  De Europese beurzen staan voor een positieve opening, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,6 procent hoger.

  De Europese beurzen verloren donderdag gemiddeld 0,9 procent, vooral door vrees dat het coronavirus de economische groei zal aantasten. ECB-voorzitster Lagarde maakte ook duidelijk dat de komende maanden maar weinig vuurwerk moet worden verwacht.

 • Overnames doen omzet Givaudan sterk stijgen

  De Zwitserse groep Givaudan, wereldleider in aroma’s en geuren, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 6,2 miljard frank (5,8 miljard euro). De groei met 12,2 procent is voor bijna de helft te danken aan overnames (zeven in totaal) en positieve wisselkoerseffecten. Als deze buiten beschouwing worden gelaten, steeg de omzet met 5,8 procent.

  De nettowinst hield gelijke tred en nam met 6 procent toe tot 702 miljoen Zwitserse frank (654 miljoen euro). Aandeelhouders kunnen rekenen op een dividend van 62 frank, wat 3,3 procent meer is dan over 2018.

 • Nieuwe CEO bij Hamon

  Bij Hamon vindt een belangrijke managementwissel plaats. Bernard Goblet stopt eind februari als CEO 'om persoonlijke redenen'. Op 1 maart neemt Fabrice Orban het roer over.

  Orban komt over van het engineeringbedrijf John Cockerill, waar hij momenteel 'executive vice president' van de tak Industry is, CEO van de divisie Metals en lid van het uitgebreid uitvoerend comité. Hij heeft ruime ervaring op het vlak van engineering, grote contracten en industriële technologieën.

  De Waalse groep Hamon, een specialist in industriële schoorstenen en systemen om rookgassen te zuiveren, heeft het al verscheidene jaren erg moeilijk en moest herhaaldelijk gestut worden met overheidsgeld. Daardoor heeft het Waals Gewest (via Sogepa) 51,21 procent van het bedrijf in handen.

 • Econocom lost winstbelofte in

  Econocom heeft vorig jaar op een licht lagere omzet een courante bedrijfswinst gerealiseerd van 126 miljoen euro. Dat is in lijn met de belofte van het bedrijf. De omzet werd afgeremd door problemen (fraudezaak) bij het Italiaans filiaal.

  Econocom maakt op 11 maart nabeurs de volledige jaarcijfers bekend.

 • AvH/CFE betrokken bij redding Nederlandse scheepswerf

  De Tijd en Het Financieele Dagblad kwamen te weten dat HAL (hoofdaandeelhouder van Boskalis ), de Nederlandse baggeraar Van Oord en de aandeelhouders van DEME (CFE en Ackermans & van Haaren ) de krachten hebben gebundeld om Royal IHC te redden en uit Chinese handen te houden.

  Royal IHC is een wereldleider in de bouw van gesofisticeerde baggerschepen, maar zit in financiële moeilijkheden. Een Chinese partij zou interesse hebben om het bedrijf in te lijven. De Nederlandse en Belgische baggeraars willen dat vermijden om de knowhow hier te houden. Zij danken hun kracht voor een deel aan de kwaliteiten en mogelijkheden die hun baggerschepen bieden.

 • Cofinimmo benoemt directeur in Nederland

  In het kader van de sterke uitbouw van Cofinimmo's activiteiten in Nederland heeft het vastgoedbedrijf besloten Kees Zachariasse te benoemen tot 'managing director Nederland' bij Superstone, een 100 procent-dochter van Cofinimmo . Zachariasse komt over van Deloitte Financial Advisory Services, waar hij advies gaf bij koop of verkoop van vastgoed.

  Cofinimmo is sinds 2012 in Nederland actief en bezit er momenteel 39 zorgvastgoedsites.

 • Geen dividend bij Quest for Growth

  Als eerste beursgenoteerd bedrijf van Euronext Brussel publiceerde Quest for Growth donderdagavond jaarresultaten. De privak behaalde een nettowinst van 16,7 miljoen euro of 1 euro per aandeel. Dat is een fikse verbetering tegenover 2018, toen QfG bijna 27 miljoen euro verlies leed, maar het had nog beter gekund. QfG leed onder meer onder het moeilijke jaar voor diagnosebedrijf Biocartis .

  Omdat het overgedragen verlies van 2018 niet volledig is weggewerkt, keert QfG geen dividend uit over 2019.

  Hier leest u meer.

 • Exmar krijgt Chinese borg terug

  Exmar liet donderdagavond weten dat de Chinese kredietverzekeraar Sinosure de vrijgave heeft goedgekeurd van ongeveer 40 miljoen dollar van de borgstelling voor de financiering van de drijvende lng-fabriek Tango FLNG.

  Dat vereist een woordje uitleg. Voor de bouw van de Tango FLNG ging Exmar een lening van 200 miljoen dollar aan bij Bank of China en Deutsche Bank. Als zekerheid voor de terugbetaling van die lening werden fondsen geblokkeerd tot zou blijken dat het tuig effectief werkt. Dat is nu dubbel en dik bewezen: de Tango FLNG ligt in Argentinië onder contract bij YPF en heeft intussen al twee scheepsladingen LNG geproduceerd.

  Exmar krijgt nu dus 40 miljoen dollar borg terug. 'De effectieve vrijgave volgt in de komende dagen', aldus een persbericht van de Antwerpse scheepvaartgroep.

  Exmar meldt ook dat het voor aanbetalingen tijdens de bouw van twee grote gastankers (VLGC's of very large gas carriers) een financiering van 20 miljoen dollar heeft bekomen van Maritime Asset Partners. De VLGC's worden in China gebouwd op de scheepswerf van Jiangnan en zullen in de loop van 2021 worden opgeleverd. Ze zullen daarna voor vijf jaar gecharterd worden door de Noorse energiegroep Equinor.

 • Fountain gaat in op investeringsvoorstel Raja-Invest

  Fountain , de koffieservicegroep uit Eigenbrakel, liet gisteravond weten het investeringsvoorstel van Raja-Invest te aanvaarden. Dit betekent dat een kapitaalverhoging van circa 500.000 euro zal plaatsvinden en dat Raja-Invest een belang van 10 procent verwerft in Fountain.

  De kapitaalverhoging kan dubbel zo groot worden, want 'een aantal referentie-aandeelhouders' overwegen ook deel te nemen aan de kapitaalverhoging.

  De aandeelhouders van Fountain moeten zich op 25 mei uitspreken over de kapitaalverhoging. In afwachting krijgt Raja-Invest al een zitje in de raad van bestuur: Bruno Berlengé wordt 'chief transformation officer'. Met zijn ervaring inzake drankendistributie moet hij helpen om Fountain nieuw leven in te blazen.

 • Galapagos bevordert Manto tot 'chief commercial officer'

  Galapagos heeft Michele Manto aangesteld als 'chief commercial officer', met terugwerkende kracht tot 1 januari. Manto was al 'senior vice-president commercial operations' en zal in zijn nieuwe rol deel uitmaken van het directiecomité.

  De aanstelling van Manto gebeurt op een belangrijk moment, merkt Galapagos op, 'aangezien het bedrijf zich opmaakt voor de lancering van zijn eerste medicijn later dit jaar'. Daarbij zal Galapagos samenwerken met zijn partner Gilead Sciences.

 • Wuhangriep

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen eindigden gisteren gemengd, maar de indexbewegingen bleven klein. De paniek om het coronavirus is gaan liggen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het te vroeg om van een noodtoestand te spreken. De crisis blijft voorlopig vrij lokaal, ook al duiken ook buiten China steeds meer gevallen op.

  Zo werd in Singapore het eerste geval van de 'Wuhangriep' vastgesteld en is het aantal doden opgelopen tot 25. De Aziatische beurzen die open zijn, reageren daar vrij rustig op. Tokio stijgt 0,1 procent, Hongkong 0,15 procent.

  In Hongkong is er maar een halve dag handel. Daarna begint het feesten voor het Chinese Nieuwjaar. In China blijven de beurzen nu een week lang dicht. Ook In Seoel is er geen handel.

  Productie van mondmaskers in Handan in de Chinese provincie Hebei ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect