1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 stijgt voor het eerst in acht dagen

De Europese beurzen zetten donderdag een punt achter de recente verliezen. In Brussel werd KBC voor de tweede keer op rij niet beloond voor sterke resultaten, terwijl IBA door de belofte voor beterschap niet werd afgestraft voor een zwakke update.
 • Tot morgen!

  Het wordt morgen minder druk dan vandaag qua resultaten: Celyad, Floridienne en Leasinvest Real Estate zijn aan de beurt.

  VRIJDAG 17 NOVEMBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen oktober, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Celyad: tussentijdse verklaring derde kwartaal
  - Dexia: buitengewone algemene vergadering, 14 uur
  - Floridienne: tweede tussentijdse verklaring, 17.45 uur
  - Leasinvest Real Estate: trading update derde kwartaal, 7.30 uur


 • PCB roept aandeelhouders op 20 december bijeen

  De gewone en buitengewone vergaderingen van farmagroothandel PCB, die normaal op 20 september moesten plaatsvinden, werden verdaagd omdat een aantal punten op de agenda eerst moesten worden opgehelderd.

  De vergaderingen zullen nu plaatsvinden op 20 december om 15 uur, laat PCB weten in een persbericht. Ze draaien in essentie rond de inbreng in het kapitaal van PCB van de deelneming die OCP aanhoudt in McKesson Belgium (het vroegere Belmedis). OCP is, samen met het verwante Brugefi Invest, de referentieaandeelhouder van PCB met een gezamenlijk belang van 86,78 procent. Zowel de FSMA als enkele aandeelhouders hadden vragen bij de waardering van PCB bij deze operatie. Die is van belang omdat er in ruil voor de inbreng 11,35 miljoen nieuwe aandelen PCB worden uitgegeven.

  PCB liet op 20 oktober weten dat de nieuwe aandelen PCB zouden worden uitgegeven tegen 5,87 euro per aandeel. Dat is 36 procent meer dan het eerste voorstel van 4,31 euro.

  Wanneer de operatie achter de rug is, zal OCP een openbaar bod uitbrengen op alle aandelen PCB die het nog niet bezit. Dat zal gebeuren tegen een prijs tussen 7 en 9 euro. PCB zal dus in 2018 van de beurs verdwijnen.

 • Europese beurzen eindigen in de plus

  De EuroStoxx50 houdt bij het slot een winst van 0,5 procent over. De winst van de toonaangevende Europese index werd iets kleiner in de laatste handelsuren door verliezen bij de energiewaarden. Die hadden te maken met het plan van het Noorse staatsoliefonds om uit olie- en gasaandelen te stappen.

  In Brussel sloot de Bel20 0,7 procent hoger. De index had de winst vooral te danken aan puike prestaties van UCB (+3,2%), AB InBev (+1,6%) en Umicore (+2,5%).  

 • Bernstein start opvolging UCB

  De opvallende klim van UCB is mogelijk te danken aan een rapport van Bernstein. Het Amerikaanse beurshuis is de opvolging gestart met een 'market perform'-advies (zeg maar 'houden') en een koersdoel van 65 euro. Niets bijzonders, maar het vestigt wel de aandacht op de Belgische farmagroep.

 • Oliewaarden zakken door Noors fonds

  Het plan van het Noorse staatsoliefonds om uit olie- en gasaandelen te stappen is meteen voelbaar op de beurzen. In New York zakken concerns als Exxon Mobil en Chevron meer dan een procent. In Europa spelen de indexen waarin grote olieconcerns zitten, een groot deel van hun winsten kwijt. Zo stijgt de AEX maar 0,2 procent meer en de Footsie 0,25 procent. In de AEX zit Royal Dutch Shell , dat samen met BP ook in de Londense index is terug te vinden. Het Franse Total houdt voorlopig het hoofd boven water.

  De Belgische tankerrederij Euronav , die vaak de olie-aandelen volgt (ofschoon de business wel gerelateerd maar toch fundamenteel verschillend is) deelt in de klappen.

 • Noors pensioenfonds gaat olie- en gasaandelen dumpen

  Het Noorse pensioenfonds, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld, gaat voor ongeveer 35 miljard dollar aan olie- en gasaandelen van de hand doen. Het zogenaamde 'oliefonds' doet dat om economische redenen, met name om Noorwegen minder kwetsbaar te maken voor een daling van de olieprijs. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de Noorse regering en mogelijk zelfs door de Storting, zoals het Noorse parlement officieel heet.

  Een gasproductieplatform van Statoil voor de kust van Stavanger ©REUTERS

 • Hoogste koers ooit voor Wal-Mart

  Na de goede kwartaalcijfers en de verhoogde winstprognose schiet het aandeel Wal-Mart Stores 6,8 procent hoger in New York tot 95,84 dollar. Dat is de hoogste koers ooit.

  De koers van Wal-Mart sinds begin 2007 ©Bloomberg

 • Dow Jones opent half procent hoger

  Zoals verwacht is Wall Street hoger van wal gestoken. De Dow Jones noteert na anderhalve minuut handel 0,55 procent hoger, de S&P500 stijgt 0,45 procent.

 • Naar positieve sessie in New York

  De Amerikaanse futures noteren positief, wat betekent dat Wall Street in de plus zal openen en aansluiting zal zoeken bij de beurzenklim in Europa. De future op de Dow Jones staat 0,3 procent hoger.

  Beleggers kregen voorbeurs ook twee macro-economische cijfers te verwerken. Vorige week waren er 249.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, 10.000 meer dan de week voordien en ook meer dan verwacht (235.000). Een ander cijfer betreft de prijzen van geïmporteerde goederen: die stegen in oktober met 0,2 procent, minder dan verwacht (0,4%).

 • DAX weer boven 13.000 punten

  De DAX, de toonaangevende index van de beurs van Frankfurt, heeft vandaag dankzij de remonte van de Europese beurzen de psychologisch belangrijke grens van 13.000 punten heroverd. Momenteel noteert de DAX 0,5 procent in de plus op 13.038 punten.

  Begin november bereikte de DAX een piek van 13.525 punten, maar in de recente verkoopgolf verloor de index ongeveer 600 punten.

  ©REUTERS

 • Wal-Mart verhoogt winstverwachting

  ’s Werelds grootste retailer heeft in het derde kwartaal meer verkocht dan verwacht dankzij orkaanhamsteraars en stijgende online verkopen. De omzet in Amerikaanse winkels die minstens een jaar open zijn, steeg met 2,7 procent als geen rekening wordt gehouden met schommelingen van de brandstofprijzen. Analisten hadden slechts een toename van 1,7 procent verwacht. De gezuiverde winst per aandeel kwam uit op 1 dollar, een tikkeltje beter dan verwacht (97 cent).

  De online verkopen schoten 50 procent hoger in het derde kwartaal. Dat groeicijfer is hoger dan de gemiddelde marktgroei maar lager dan de groei van 60 procent die in het tweede kwartaal was neergezet.

  Na de goede kwartaalcijfers verhoogt Wal-Mart zijn winstprognose voor heel 2017. Het concern rekent nu op een winst per aandeel tussen 4,38 en 4,46 dollar tegen voorheen 4,30-4,40 dollar. In de voorbeurshandel reageert het aandeel Wal-Mart alvast positief. Het heeft dit jaar al een klim van meer dan 30 procent achter de rug.

  Een robot scant rekken in een Wal-Mart-supermarkt. ©REUTERS

 • Herstel in Europa houdt aan

  Halverwege de handelsdag blijven de Europese beurzen op winst. Gemiddeld stijgen de indexen een half procent. Het is de eerste klim in acht beursdagen. Die wordt ondersteund door een stabiele olieprijs en eveneens stabiele grondstoffen – nadat de Chinese centrale bank extra cash in het financieel systeem pompte.

  In Brussel stijgt de Bel20 0,7 procent, waarbij AB InBev (+1,8%), UCB (+1,8%) en Umicore (+1,8%) het meeste werk verzetten. Lagere rente-inkomsten houden KBC (-0,7%) in het rood. Meer leest u in onze beursspiegel.

  De topflop ziet er als volgt uit:

 • Zwak kwartaal voor Curetis

  Curetis krijgt een bolwassing op de beurs. De Nederlands-Duitse maker van kleine medische analysetoestellen heeft in het derde kwartaal slechts 9 nieuwe Analyzers kunnen installeren. Het bedrijf kreeg bovendien 5 toestellen teruggeleverd na de demofase. Het kleine aantal plaatsingen wordt toegeschreven aan het zomerseizoen. Bovendien werden verschillende geplande plaatsingen verschoven naar het vierde kwartaal, dat op dat gebied een stuk beter zou moeten worden. Eind september waren in totaal 165 Unyvero Analysers geïnstalleerd tegen 121 een jaar eerder. Voor het eerste kwartaal van 2018 mikt Curetis nu op 200 toestellen, minder dan eerder vooropgesteld.

  Na negen maanden is het nettoverlies opgelopen tot 14,6 miljoen euro tegen 10,7 miljoen in de overeenkomstige periode van 2016. Curetis had eind september nog 21,6 miljoen euro in kas, tegen 22,8 miljoen eind 2016. Het bedrijf verbruikte 10,9 miljoen euro aan operationele activiteiten en investeringen, maar kreeg ook 10 miljoen binnen dankzij een financieringstranche van de European Investment Bank (EIB).

  Curetis is volop bezig met de goedkeuring van zijn Univeryo System en de LRT-toepassing (lagere luchtwegen) in de Verenigde Staten. Bij groen licht van de FDA zouden het toestel en de toepassing in 2018 op de markt kunnen komen in de VS. Curetis bereidt ook een tweede toepassing voor voor gewrichtsontstekingen (IJI, invasive joint infections).

 • 'Kinepolis heeft nieuwe deal in het vizier'

  Zeggen dat er echt groot nieuws zat in de kwartaalupdate van Kinepolis , is de waarheid geweld aandoen. Maar Degroof Petercam zoomt wel in op een opvallende passage in het bericht. En wel deze:

  ©Kinepolis

  'Volgens analist Fernard de Boer is die ene zin over een obligatie die in de steigers staat een indicatie dat CEO Eddy Duquenne het niet bij de recente Canadese deal (Landmark) zal laten. 'Het commentaar over de financiering suggereert volgens ons dat Kinepolis op het punt staat een nieuwe overname aan te kondigen', klinkt het.  

  Kinepolis-CEO Eddy Duquenne ©BELGA

 • 'Atenor plukt de vruchten in Centraal-Europa'

  De vastgoedontwikkelaar Atenor blijft na negen maanden bij de verwachting over heel 2017 een winst te realiseren die minstens gelijk is aan die over 2016. In de korte update over het derde kwartaal gaf Atenor vooral een stand van zaken van de verschillende projecten (18 in totaal) die in uitvoering zijn.

  In een apart persbericht deelde het bedrijf nog mee dat een vierde gebouw van de campus Vaci Greens in Boedapest is verkocht aan een Hongaars privéfonds. De verkoop wordt afgerond bij de levering van het gebouw begin 2018 maar zal ‘a rato van het voltooiingspercentage’ reeds in 2017 een positieve impact hebben op de resultaten, aldus Atenor. Omdat de grond voor dit pand duurder was, zal de winstmarge wel iets kleiner zijn dat bij de drie eerste gebouwen. Vaci Greens telt in totaal 6 gebouwen die samen goed zijn voor 120.000 m² kantoorruimte.

  'Atenor begint de vruchten te plukken van de investeringen in Centraal-Europa, dat een sterkere boom kent dan West-Europa', schrijft Degroof Petercam-analist Jean-Marie Caucheteux. Na de bescheiden recente koersreactie verhoogt hij zijn advies van 'houden' naar 'bijkopen, het koersdoel blijft 52 euro. 

   

 • Tigenix heeft Europese goedkeuring ... voor commerciële naam

  Neen, het is nog niet DE langverwachte Europese goedkeuring voor de commercialisering van Cx601, het make-or-break middel van celtherapiespecialist Tigenix voor de behandeling van analiste fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Die cruciale beslissing valt midden volgende maand. Wat er wél is de goedkeuring van een commerciële naam die iets vlotter bekt dan Cx601 en die is (drum roll) Alofisel

 • Waarom KBC ondanks sterke resultaten zakt (deel II)

  Net als bij het sterke rapport over het tweede kwartaal reageert de belegger echter door de schouders op te halen. Het aandeel koerst op de Brusselse beurs tot 2 procent lager.

  Een belangrijk deel van de verklaring is slide 19 van de beleggerspresentatie van de bank- en verzekeringsgroep. Die illustreert dat de recurrente rente-inkomsten in België steeds meer onder druk staan, met jaar op jaar een daling van 13 procent.

  ©KBC

  Tijdens de conference call stipte CEO Johan Thijs aan dat de lage rente nu echt begint te bijten. Thijs was één van de eerste bankiers die - exact twee jaar geleden - waarschuwde voor de impact van het nulrentebeleid van de ECB.

  De bank kon de impact een tijd milderen door eenmalige vergoedingen van klanten die de lage rente aangrepen om hun hypotheek te heronderhandelen, maar dat effect is nu grotendeels weggevallen. 

  Bovendien is er sterke concurrentie in de traditionele erg rendabele Belgische markt voor woonkredieten: 'We houden zowel ons marktaandeel als onze marges in de gaten. En wanneer ons marktaandeel onder een bepaalde grens dreigt te zakken, passen we onze marges is. Dat is wat er gebeurd is', stelde Thijs tegen de telefonische conferentie met analisten.  

  Thijs gaf tijdens de conference call ook aan voor 2018 een 'vlakke' evolutie van de globale netto rente-inkomsten van de groep te verwachten, zelfs 'inclusief de overgenomen Bulgaarse bank UBB'.

 • Belegger focust op belofte van IBA

  De sterkste stijger op de Brusselse beurs deze ochtend is IBA . De wereldmarktleider in protontherapie trekt ondanks een zwaar tegenvallende omzet een spurt van 7 procent naar 25 euro. ING-analist Giel-Jan Triest wijst echter op de belofte van het management, dat zich sterk maakt vijf nieuw contracten te kunnen tekenen tegen eind dit jaar om zo toch nog de jaarprognose in te lossen.

  ©IBA

 • KBC Securities zet Sioen op kooplijst

  De beurskoers van Sioen stond de voorbij paar maanden stevig onder druk, maar na een geruststellende update over het derde kwartaal verhoogt KBC Securities het advies voor de textielspecialist van 'houden' naar 'kopen'. 

  Zelfs zonder rekening te houden met de vele overnames, beliep de organische groei in het derde kwartaal 5,8 procent. Dat is een stuk meer dan de 4,5 procent groei die analist Ruben Devos verwachtte. Devos stipt aan dat de overnames vanaf 2018 ten volle moeten renderen. '2018 zal ten eerste profiteren van een een vlotte vergelijkingsbasis, aangezien er in 2017 impact is van duurdere grondstoffen en de herstructurering in Azië. Voeg daar de kostenbesparingen, stabiele grondstoffenprijzen en de bijdrage van het Britse Dewhurst aan toe en je krijgt een verwachte groei van de bedrijfswinst met 18 procent', klinkt het. 

  Het aandeel Sioen vertaalt de adviesverhoging en geruststellende update in een winst van 3,5 procent. 

 • Accell, jongste slachtoffer van Amazon?

  In Amsterdam tuimelt Accell 11 procent. De fietsenmaker voert een reorganisatie door in de Verenigde Staten en stuurt zo de facto een winstwaarschuwing uit. Want: 'het onderliggend operationeel resultaat voor 2017 wordt negatief beïnvloed door de sterke terugval van de verkopen in Noord-Amerika.' Met de passage over de slinkende verkopen in de 'traditionele verkoopkanalen' lijkt Accell het jongste slachtoffer van Amazon te zijn. 

  In Leuven zullen ze ook niet content zijn met de pandoering van Accell. Privak Quest for Growth kocht zich onlangs (opnieuw) in bij de fietsenfabrikant. 

  ©Accell

 • Bel20 start met half procent winst

  De openingsbel. De Bel20 start zo'n half procent hoger en lijkt zo een punt te gaan zetten achter de langste verliesreeks in drie jaar. Hamon tuimelt na de bedelronde 11 procent, EVS koerst 5 procent lager. En net als bij de tweedekwartaalcijfers moet KBC opnieuw ondervinden dat beter dan verwachte resultaten geen garantie zijn voor koerswinst: minus 0,9 procent. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen voor het eerst in negen beursdagen winst zullen boeken. Afgaand op de futures stevenen Euro Stoxx50 en Bel20 af op zo'n halve procent winst bij de openingsbel. 

  ©Bloomberg

 • Biocartis zit op koers

  Over de korte update van Biocartis kunnen we vrij kort zijn: de diagnosespecialist maakt meldin van een verdere expansie van het 'ecosysteem' van Idylla en zegt op koers te zitten om tegen eind dit jaar 640 van die zaklabo's geïnstalleerd te hebben. Berenberg, dat onlangs de opvolging van de Mechelaars startte, handhaaft alvast het 'kopen'-advies en koersdoel van 16,50 euro. 

 • Mocht u zich afvragen waarom de beurzen wat herstellen ...

  ... aandelen noteren vergeleken met da Vinci's relatief goedkoop. 

 • EVS en IBA rekenen op beresterk vierde kwartaal

  Het belooft niet de beste dag van de Waalse industrie te worden: naast de bedelronde van Hamon gingen zowel IBA als EVS in het derde kwartaal stevig onder de lat door. Toch handhaven beide hun prognoses voor heel het jaar. Kort samengevat: in zowel Louvain-la-Neuve als Luik staan de verkoopteams onder grote druk tussen nu en Kerstmis.

 • Sterke beursklimaat helpt KBC een handje

  Meer uitleg over KBC leest u hier. Het sterke beursklimaat deze zomer hielp een handje. De bank- en verzekeringsgroep was niet zo extreem als de Duitse herverzekeraar Hannover Re - die zijn volledige aandelenportefeuille buitenkieperde - maar pompt tot voor 51 miljoen meerwaarden (grotendeels op aandelen) naar boven, dubbel zo veel als de 26 miljoen een jaar eerder. 

  ©KBC

 • IBA ziet omzet krimpen

  IBA haalde over de eerste negen maanden een omzet van 217 miljoen, een daling met 4 procent. Over de eerste zes maanden was er nog 4,5 procent groei tot 151,6 miljoen euro. Dat wil dus zeggen dat de omzet in het derde kwartaal bleef steken op 65,4 miljoen, ruim onder de 84 miljoen die KBC Securities verwachtte. De prognose voor heel 2017 blijft wel intact: 5 à 10 procent omzetgroei en een marge van 0 tot 5 procent. 

  De wereldmarktleider in protontherapiesystemen is dit jaar zwaar van zijn voetstuk gevallen, door drie winstwaarschuwingen in drie maanden. 

 • KBC scoort beter dan verwacht

  KBC haalde over het derde kwartaal een nettowinst van 691 miljoen. Dat is een stuk beter dan de 629 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten, maar zoals bij de tweedekwartaalcijfers bleek is dat geen garantie voor een euforische beleggersreactie. 

 • Omzet EVS zakt forser dan verwacht

  De omzet van de Luikse beeldvormingsgroep EVS is veel sterker teruggevallen dan verwacht. In het derde kwartaal kwam die uit op 26,3 miljoen euro (-29%). Analist Stefan Genoe van Degroof Petercam had een daling van 11,5 procent tot 32,9 miljoen verwacht.

  Door de lagere omzet kromp ook de bedrijfswinst (EBIT) fors; -62 procent tot 5,6 miljoen euro. De nettowinst per aandeel zakte met 62 procent tot 0,28 euro. EVS handhaaft wel zijn vooruitzichten voor het hele jaar van een omzet van 115 tot 125 miljoen euro.

  ©RV DOC

 • Forse bedelronde bij Hamon

  Het belooft vandaag op de Brusselse beurs een moeilijke dag te worden voor Hamon . De al jaren kwakkelende specialist in koeltorens wil 70 miljoen ophalen om de balans te versterken. Ter vergelijking: dat is meer dan de huidige beurswaarde van nog geen 60 miljoen euro. Meer tekst en uitleg leest u hier

 • Tencent wijst Aziatische beurzen de weg

  Goedemorgen! We trappen af met een blik op de Aziatsche markten. Daar krabbelen de belangrijkste indexen overeind. In Hong Hong steeg de ook in het westen bewonderde internetholding Tencent naar een record, met dank aan een verbluffend sterk kwartaalrapport

  Tencent is eigenaar van het in China waanzinnig populaire WeChat ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud