1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 uitblinker in Europa dankzij UCB en Umicore

De beurzen gingen wereldwijd lager wegens een opflakkering van het virus in Peking en een toenemend aantal besmettingen in de VS. In Brussel boden Umicore en vooral UCB flink tegenwerk. De Bel20 sloot 1,3 procent in de plus.
 • Morgen Colruyt en Greenyard

  Na deze sterke Brusselse dag draaien we knop van deze liveblog om. We zien u graag morgenvroeg terug.

  DINSDAG 16 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Beleggersvertrouwen (ZEW) juni, 11.00 uur

  Eurozone:

  • Loonkosten eerste kwartaal, 11.00 uur

  Japan:

  • Centrale bank: rentebesluit

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet mei, 14.30 uur
  • Industriële productie mei, 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Greenyard: jaarresultaten 2019/2020 om 7.45 uur, conference call met management (live webcast) om 14 uur
  • Colruyt: resultaten boekjaar 2019/2020, 17.45 uur

  Verenigde Staten:

  • Oracle: resultaten vierde kwartaal 2019/20, nabeurs
 • Umicore haalt half miljard op met obligatielening

  Gebruikmakend van de mooie koerswinst van vandaag (+4,2%) lanceert Umicore een converteerbare obligatielening van 500 miljoen euro. Het gaat om niet-achtergestelde, niet-gewaarborgde converteerbare obligaties met een looptijd tot 2025.

  De opbrengst zal de materiaaltechnologiegroep gebruiken ‘voor algemene vennootschapsdoeleinden’ en om ‘strategische ontwikkelingen op het vlak van materialen voor schone mobiliteit en recyclage te financieren’.

  Samen met de plaatsing van de obligaties wordt een gelijktijdige plaatsing van bestaande aandelen opgezet. Dat gebeurt ‘in naam van inschrijvers op de obligaties die dergelijke aandelen wensen te verkopen in short-verkopen teneinde het markt-risico van een investering in de obligaties te hedgen’, aldus het persbericht van Umicore. Onder meer GBL, de grootste aandeelhouder van Umicore, zal aan de ‘gelijktijdige versnelde plaatsing’ deelnemen.

  Als ‘sole global coordinator’ en ‘bookrunner’ voor deze kapitaaloperatie treedt J.P. Morgan Securities op.

 • Atenor verkoopt kantoorgebouw in Bergen aan TEC

  Atenor heeft een koper gevonden voor het laatste kantoorgebouw van het project 'Au fil des Grands Prés' in Bergen. Het gebouw wordt aangekocht door TEC Hainaut, de Henegouwse afdeling van de Waalse OV-maatschappij TEC.

  Het project in Bergen startte in 2012 en omvatte twee fasen. De eerste fase, die in 2015 begon, behelsde de bouw van 266 woningen, die intussen allemaal verkocht zijn. In de tweede fase zullen 350 woningen worden gebouwd en meer dan 14.000 m² aan kantoren en buurtwinkels.

  De kantoorruimte is nu volledig verkocht, behalve aan TEC Hainaut ook aan de Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB) en de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (ONEM).

  Volgens Atenor zal de verkoop een positief effect hebben op zijn resultaten in 2020, 2021 en 2022.

 • Johan Lema nieuwe BEAMA-voorzitter

  BEAMA, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders, heeft een nieuwe voorzitter. Na drie jaar geeft Marnix Arickx (BNP Paribas Asset Management Belgium) de fakkel door aan Johan Lema (KBC Asset Management). Lema wordt geflankeerd door de ondervoorzitters Caroline Tubeuf (Degroof Petercam Asset Management) en Koen Van de Maele (Candriam Belgium).

 • Brussel sterkhouder in lager Europa

  De Europese beurzen konden in de laatste twee handelsuren hun verliezen nog wat terugdringen. Ze sloten gemiddeld 0,55 procent lager.

  Van een heel ander kaliber was de prestatie van Euronext Brussel. Daar eindigde de Bel20 1,3 procent hoger op 3.339, 35 punten. Met dank aan twee uitblinkers: UCB won bijna 15 procent dankzij sterke onderzoekresultaten voor zijn psoriasismiddel bimekizumab, Umicore dikte 4,2 procent aan na een hoopgevende update.

  Andere mooie winsten waren voor Kinepolis (+4,7%) en Bpost (+4,4%). Bij de verliezers sprongen Beluga (-15%) – dat meer en meer een doos met alleen wat cash wordt – en Euronav (-9,1%) in het oog. De tankerrederij noteerde zonder het recht op het royaal kwartaaldividend.

 • Candriam: ‘Intensiteit krimp door corona moeilijk te meten’

  Volgens vermogensbeheerder Candriam is momenteel nog niet duidelijk hoe sterk het economisch weefsel is verzwakt door de coronapandemie en alle beschermende maatregelen. Bijgevolg is het evenmin mogelijk te voorspellen hoe snel de wereldeconomie weer op adem zal komen.

  Als factoren van onzekerheid noemt Candriam onder meer het feit dat de pandemie nog niet overal is ingedijkt en de moeilijkheid om het uitgavegedrag van gezinnen te voorspellen.

  ‘In de meeste industrielanden grepen de regeringen krachtdadig in en compenseerden ze het grootste deel van het loonverlies via transferts. Maar nergens compenseerden ze de terugval van het bedrijfsresultaat van ondernemingen’, aldus een persbericht. ‘Zonder een steviger overheidssteun keren de productieve investeringen wellicht niet snel terug naar hun niveau van voor de crisis en kan de activiteit voor lange tijd zwak blijven! ‘

 • iRobot trekt omzetprognose stevig op

  De trend mag dan negatief zijn in New York, dat betekent niet dat er geen flinke klimmers zijn. Een van de schaarse aandelen die het wél goed doet is iRobot . Het Amerikaanse technologiebedrijf, dat robots voor consumentengebruik maakt, liet in een business update weten dat het in het tweede kwartaal meer bestellingen dan verwacht binnenkreeg. Wereldwijd gaan meer en meer consumenten overstag voor de Roomba-robotstofzuigers en Braava-dweilrobots om hun huis netjes te houden. Vooral in de VS en Japan is de vraag sterk; in Europa lijkt dat minder het geval.

  iRobot trekt zijn omzetprognose voor het tweede kwartaal op tot 260 à 270 miljoen dollar. Tot dusver rekende het bedrijf op een iets lagere omzet dan in het eerste kwartaal, toen 193 miljoen dollar in de boeken verscheen. Nog beter nieuws is dat er winst zal zijn in het tweede kwartaal, waar eerder verlies werd verwacht. Beleggers rijden een rondje mee en sturen het aandeel ruim 10 procent hoger.

 • Rode start in New York

  Zoals verwacht gaan de Amerikaanse beurzen met uitgesproken verliezen van start. De Dow Jones zakt bij opening 2,3 procent, de S&P500 2,15 procent en de Nasdaq Composite 1,6 procent.

  Een mondmasker hangt aan een hek aan het gebouw van de New York Stock Exchange in New York. ©AFP

 • Niet alle agendapunten aangenomen op BAV Care Property

  Bij Care Property Invest vond vandaag een tweede buitengewone algemene vergadering plaats, nadat voor de eerste het vereiste quorum niet was bereikt. Niet alle besluiten werden aangenomen. Onder meer het voorstel tot hernieuwing en uitbreiding van de machtiging aan de raad van bestuur aangaande het toegestaan kapitaal en het voorstel tot machtiging aan de raad van bestuur tot verwerving, inpandneming en vervreemding van eigen aandelen bij ernstig dreigend nadeel haalden het niet.

  De raad van bestuur kreeg wel groen licht om maximum 10 procent van de aandelen te verwerven of in pand te nemen en om interimdividenden uit te keren.

  De statuten worden ook aangepast aan het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen.  Care Property koos daarbij voor ‘een monistische bestuursstructuur met een delegatie van het dagelijks bestuur aan een college van dagelijks bestuur’.  

 • Amerikaanse futures in de min

  De Europese beurzen zakken momenteel gemiddeld 1,3 procent en ook de Amerikaanse beurzen staan voor een lagere start, te oordelen naar de futures. De futures op de Dow Jones en de S&P500 staan 1,4 procent in het rood, die op de Nasdaq Composite 1,9 procent.

  Het pessimisme heeft te maken met de vrees voor een tweede golf van de coronapandemie. In Peking is een aantal districten afgesloten en in meer dan 20 Amerikaanse staten neemt het aantal besmettingen weer toe. Daardoor zakken vooral de luchtvaartaandelen weg in de voorbeurshandel.

  De waarschuwing van de Britse oliereus BP dat de coronacrisis op de langetermijnvraag naar energie zal wegen, duwt de olieprijs in New York 2,4 procent lager. Wat dan weer op de oliebedrijven een effect heeft.

  Een productiesite voor schalie-olie van Marathon Oil in Texas ©REUTERS

 • UCB nadert de 20 miljard euro

  Met de tijgersprong van vandaag, dankzij de sterke onderzoeksresultaten voor het experimenteel psoriasismiddel bimekizumab, waarderen beleggers UCB  nu op 19,3 miljard euro, ruim 2 miljard meer dan vrijdagavond. Bij de Belgische bedrijven hebben alleen AB InBev en KBC nog een grotere beurswaarde. 

 • BP verwacht dat corona vraag naar olie blijvend zal drukken

  We komen nog even terug op de reden waarom BP zijn langetermijnverwachting voor de prijs van een vat Brent-olie heeft verlaagd van 70 naar 55 dollar (zie post 08.28 uur). Volgens onderzoekers van Barclays is dat overigens de laagste verwachting van alle grote Europese oliemaatschappijen. De Britse oliereus denkt dat de coronacrisis een blijvende impact zal hebben op de vraag naar olie en dat ze de overgang naar duurzame energie zal versnellen.

  Zelf is BP ook de omslag aan het voorbereiden. In september presenteert CEO Bernard Looney een nieuwe strategie. Hij wil BP ‘heruitvinden’ met minder focus op olie en gas en meer op hernieuwbare energie. Het klimaatakkoord van Parijs is daarbij een belangrijke leidraad.

  BP verhoogde de prognose voor de CO2-taks die het overheden zal moeten betalen voor de uitstoot van zijn olie- en gasactiviteiten van 40 dollar per ton tot 100 dollar in 2030.

 • Beursintroducties floreren weer in Hongkong

  Door de coronacrisis en de protesten voor meer democratie was de IPO-markt in Hongkong de voorbije maanden drooggevallen. Daar komt nu verandering in, kwam Bloomberg te weten.

  Niet minder dan drie bedrijven zijn vandaag beginnen te polsen naar beleggersinteresse. Het gaat om Smoore International Holdings, een fabrikant van e-sigarettoestellen, de vastgoedbeheertak van Zhenro Properties Group en het farmabedrijf Shenzhen Hepatlin Pharmaceutical Group.

  De producent van medische toestellen Kangji Medical Holdings begon daarnaast aan een roadshow met het oog op een beursgang die tot 404 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. De beursgang van Smoore zou minstens 800 miljoen dollar groot zijn. Wat de andere operaties kunnen opbrengen, is nog niet duidelijk.

  Volgens Bloomberg zal ook China Bohai Bank later deze maand naar investeerdersinteresse polsen. Een notering van de bank in Hongkong zou meer dan 2 miljard dollar kunnen opbrengen.

  Terwijl de beurs van Hongkong nog niet volledig hersteld is van de coronacrash, vonden de voorbije twee weken toch twee succesvolle beursgangen van Chinese technologiebedrijven plaats. NetEase en JD.com haalden samen 6,6 miljard dollar op.

  Hongkong is traditioneel een van de belangrijke beurzen voor beursintroducties, samen met New York en Sjanghai. Op de ranglijst zakte de beurs van Hongkong vorig jaar echter weg naar de vijfde plaats.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • FSMA waarschuwt voor frauduleuze vermogensbeheerder

  De voorbije weken heeft de FSMA aanwijzingen gekregen van frauduleuze activiteiten in verband met Actio-Conseil (die gebruikmaakt van de volgende websites: www.energie-dma-access.com en https://actio-conseil.com). De FSMA benadrukt dat de personen die achter de website schuilgaan geen enkele vergunning hebben en dus geen beleggingsdiensten mogen aanbieden in België. 'Het gaat om beleggingsfraude, wat betekent dat gestorte bedragen nooit worden terugbetaald.'

 • Covid-balans Bel20: veel winstalarmen, weinig besparingen

  Minder dan in andere Europese landen gaan Belgische beurskleppers over tot besparingen als antwoord op de coronacrisis. Dat leert een studie van het advieskantoor PwC. Ze bleven ook royaler met hun dividend.

  Lees hier meer. 

 • Het kneusje van de zalm

  Bij de grootste dalers in Europa behoren Bakkafrost en Mowi, twee van de grootste zalmproducenten ter wereld. Beide verliezen zo'n 6 procent, na berichten als zou de opflakkering van Covid-19 in Peking terug te leiden zijn tot ingevoerde zalm op een lokale groothandelsmarkt. 

  Dat klinkt allemaal veel boeiender in het Noors, moeten we erkennen. 

 • Meer duiding rond Umicore ...

  ... leest u hier

 • 'Opwaarts potentieel van 50 procent bij Kinepolis'

  Analist David Vagman van ING verhoogt het advies voor de bioscoopgroep Kinepolis  tot 'kopen'. Het koersdoel zakte evenwel van 59 naar 57 euro. Vagman: 'Het aandeel zakte dit jaar al met 30 procent, terwijl de crisis net kansen biedt voor Kinepolis om zwakke concurrenten over te nemen.'

  Vagman erkent dat Kinepolis zwaar getroffen wordt door Covid-19. Hij voorziet dit jaar een daling van de ebitda met 66 procent. 'Dit is een uppercut, maar geen knock-out', zegt Vagman. 'De schuld/ebitda-ratio loopt dit jaar op tot 9. Dat is een zorg, maar het blijft beheersbaar. Kinepolis bezit 55 procent van zijn zalen, terwijl dat in de sector gemiddeld maar 20 procent is.'

 • ING: 'Eerste jaarhelft Umicore beter dan verwacht'

  Umicore  koerst 4 procent hoger. Beleggers zijn vooral aangenaam verrast dat de materialengroep in de update voorbeurs aangeeft dat de bedrijfswinst over de eerste jaarhelft grosso modo op het peil van 2019 zal liggen, rond 240 miljoen euro dus. 

  'Dat is duidelijk beter dan verwacht', merkt ING-analist Stijn Demeester op. 'De analistenconsensus lag tot nog toe op 190 miljoen euro en is dus zowat een kwart te pessimistisch. Het is duidelijk dat vooral de afdeling recyclage (de 'bovengrondse mijnbouwer' in Hoboken die allerhande metalen uit afgedankte elektronica recycleert, red.) erg sterk presteert'.

   'Bij de huidige metalenprijzen verwachten we zeer sterke resultaten voor onze recyclage-afdeling', bevestigde CEO Marc Grynberg op de telefonische conferentie met analisten, al wou hij op vraag van een analist van beurshuis HSBC niet gezegd hebben dat de tak recordcijfers zal kunnen voorleggen. 

  Ook in 2019 compenseerde de recyclagetak de 'hipsterafdeling' van de groep, de tak die wereldmarktleider is in kathodematerialen voor herlaadbatterijen van elektrische auto's.

  Die tak heeft het moeilijk door de crisis in de autosector. Idem voor de derde tak, die autokatalysatoren levert en daar samen met het Britse Johnson Matthey wereldmarktleider in is. 'Ik kan bevestigen dat de afdeling rendabel zal blijven in de eerste jaarhelft, zij het bescheiden', zegt Grynberg. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx50  noteert kort na opening met een verlies van 2,8 procent.

  BP  verliest 4 procent na de bekendmaking van een miljardenafschrijving (post 8u28).

  H&M verliest 2,5 procent na omzetcijfers (post 8u16).

  Grandvision (Pearle) wint 0,6 procent. De brillenspecialist ziet herstel nu de winkels heropenen. 'In de eerste weken van juni lag de verkoop in onze heropende winkels op 87 procent van het niveau van vorig jaar.'

  De volatiliteit op de beurzen is altijd goed voor marktmaker Flow Traders . Met een winst van 2,6 procent is het aandeel het bestpresterende in Amsterdam.

 • Bel20 | Euronav | ING | UCB | Retail Estates |

  De Bel20  opent 0,9 procent lager.

  De sterindex verliest minder dan het Europees gemiddelde (-2,5%) met dank aan een sprong van 10 procent voor UCB  na sterke onderzoekscijfers voor bimekizumab (post 6u52).

  Ook Umicore  gaat tegendraads 1,8 procent hoger na een trading update (post 8u38).

  De banken zijn kop van Jut, ING  en KBC  verliezen 4 à 5 procent.

  Euronav  opent 7 procent lager maar dat is louter het gevolg van het knippen van een stevig kwartaaldividend (post 8u).

  Retail Estates  wint 2 procent de jaarcijfers van vrijdagavond.

  Bpost  verliest 1 procent ondanks de adviesverhoging van Jefferies (post 8u54).

 • Jefferies verhoogt advies voor Bpost

  Jefferies krikt het koersdoel van Bpost  op van 'verkopen' naar 'houden' . Het koersdoel ligt op 6 euro. Jefferies schat dat Bpost in het tweede kwartaal de volumes in binnenlandse pakjes met 30 procent ziet stijgen. Jefferies denkt ook dat de Amerikaanse Radial profiteerde van de lockdown, doordat kleine winkels plots een online-aanbod moesten creëren. Ze kunnen daarbij een beroep doen op Radial. 

  Voor heel 2020 verwacht Jefferies een bedrijfswinst (ebit) van 200 miljoen euro, wat 9 procent minder is dan een vorige prognose. Jefferies vindt de waardering stilaan aantrekkelijk. Het beurshuis verwijst onder meer naar een verwacht brutodividendrendement over 2021 van 9,8 procent.

 • Umicore: 'Visibiliteit op marktvraag uiterst beperkt'

  Umicore  laat in een tradingupdate voorbeurs weten dat de recurrente EBIT (bedrijfswinst) in de eerste helft van 2020 grotendeels in lijn zal liggen met het niveau van de eerste helft van 2019. 'Dit weerspiegelt een aanzienlijke toename in de bijdrage van recyclage (Hoboken), boven de marktverwachtingen, terwijl de bijdrage van batterijmaterialen naar verwachting een stuk lager zal liggen dan in de eerste jaarhelft van 2019', zegt Umicore.

  Volgens Umicore is de visibiliteit op de marktvraag in de tweede jaarhelft uiterst beperkt. Bijgevolg wil Umicore geen gekwantificeerde jaarprognose geven voor heel 2020. De groep herhaalt wel de op 30 april aangegeven trends: de bedrijfswinst van batterijmaterialen komt in 2020 een stuk lager uit dan in 2019, terwijl de ebit van recyclage (Hoboken) in 2020 een stuk boven het niveau van 2019 zal liggen. De groep herhaalt ook dat de recurrente EBIT in 2020 'een stuk onder het niveau van 2019' zal liggen.

  Umicore meldt verder dat het een lening heeft gekregen van de Europese Investeringsbank van 125 miljoen euro voor de batterijfabriek in het Poolse Nysa. Dat versterkt samen met de kredietlijnen de cashbuffer en maakt een kapitaalverhoging minder waarschijnlijk.

 • BP boekt miljardenafschrijving

  De Britse oliereus BP   verwacht in het tweede kwartaal voor liefst 13 à 17,5 miljard dollar afschrijvingen te boeken. Dat is het gevolg van lagere voorziene prijzen van olie in de verre toekomst. BP gaat er nu van uit dat over de periode 2021-2050 een vat Brent-olie 55 dollar zal kosten.

  Momenteel noteert Brent op 37,6 dollar, een daling met 2,8 procent.

  We verlagen onze prijsverwachtingen om rekening te houden met de energietransitie.
  Bernard Looney
  CEO BP

 • AstraZeneca verdeelt Covid-19-vaccins in Europa

  AstraZeneca  liet afgelopen weekend weten tot 400 miljoen vaccins te zullen verdelen in Europa, die mogelijk kunnen helpen tegen Covid-19. De leveringen starten eind dit jaar en gebeuren tegen kostprijs. Het vaccin werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford.

  Lees hier meer.

 • H&M ziet omzet halveren

  De Zweedse kledingketen H&M zag de omzet in het tweede kwartaal van haar boekjaar halveren tot 28,6 miljard Zweedse kronen. Het tweede kwartaal van H&M loopt van 1 maart tot 31 mei, een periode waarin de coronacrisis volop toesloeg. De onlineverkoop dikte wel aan met 36 procent, maar dat compenseert de stilstand niet in de bakstenen winkels. 'Midden april was 80 procent van onze winkels gesloten.'

  Vandaag zijn nog altijd 900 winkels dicht, of 18 procent van het totaal (5.058 winkels). Van 1 tot 13 juni, lag de omzet nog 30 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar (in lokale munt).

  Op 26 juni geeft H&M gedetailleerde halfjaarcijfers samen met een update over de impact van Covid-19.

  De mate van herstel verschilt sterk van land tot land.
  H&M

 • Moury Construct onthecht dividend

  Naast oliereder Euronav   (zie post 6u29), knipt ook de bouwgroep Moury Construct   een brutodividend van 6,25 euro. Dat is 20 procent meer dan vorig jaar (als we geen rekening houden met het extra bonusdividend omwille van het 100-jarig bestaan).

 • Europese beurzen op weg naar start in mineur

  De Europese beurzen lijken in het spoor van de collega's in het Verre Oosten op een sombere openingsbel af te stevenen, nu de vrees voor een tweede virusgolf opflakkert. De eerste indicatie wijzen op een verlies van goed 1 procent voor Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, en Bel20

 • Picanol onttroont Melexis als Brusselse waardekampioen

  Picanol  heeft de voorbije tien jaar van alle Brusselse aandelen het meeste waarde gecreëerd. Het zilver is voor Melexis , het brons voor VGP .

  Lees hier ons artikel over de jaarlijkse studie van Value Square.

 • Over de recordjacht op Nasdaq ...

  ... verneemt u meer in de 'Bull, Bear & Bas'-vlog van collega Bas van der Hout én het weekendcoververhaal van collega Serge Mampaey. 

  'Bull, Bear & Bas' over de hoge vlucht van Nasdaq

 • Ascencio geeft jaarprognoses door Covid19

  Ascencio , de verhuurder van winkelvastgoed in België, Frankrijk en Spanje, zag de winst (EPRA) over de eerste helft van het boekjaar met 1 procent stijgen tot 14,60 miljoen euro. Door overnames (vijf Casino-supermarkten in Zuid-Frankrijk) steeg de schuldratio naar 49,5 procent op 31 maart, tegenover 40,5 procent op 30 september 2019.

  De bezettingsgraad van de portefeuille bedroeg op 31 maart 97,1 procent, een lichte daling ten opzichte van 30 september (97,3%) te wijten aan recente leegstand in de Belgische vastgoedportefeuille. Eind maart was de voedingsdistributiesector goed voor 39,6 procent van de huurinkomsten van Ascencio.

  Vanaf april heeft Ascencio onderhandelingen aangegaan met de huurders uit de non-food die hun winkels gesloten zagen. Ascencio heeft huren gedeeltelijk kwijtgescholden of verspreid in de tijd. 'De financiële gevolgen van de lockdown gedurende 2 maanden voor alle non-foodhuurders beloopt een huurbedrag van 4 miljoen euro', zegt Ascencio. 

  Ascencio geeft geen vooruitzichten voor het huidige boek. 'Momenteel is het onmogelijk vast te stellen wat de impact van de gezondheidscrisis rond het Covid-19 zal zijn op de resultaten van het boekjaar 2019/2020.'

 • Beluga doekt La Troupette op

  De holding Beluga  meldde vrijdagavond dat ze haar belang in La Troupette heeft opgedreven van 90 naar 100 procent. La Troupette was tot nog toe eigenaar van het gelijknamige kantoorgebouw langs de E40 in Erembodegem, maar dat gebouw werd op 20 februari verkocht. Het overbodig geworden La Troupette verdwijnt nu via een fusie met Beluga. 

  Eerder gingen ook al de eieractiviteiten onder de merknamen Columbus en Belovo de deur uit, een deel van die meerwaarde vloeide vorige maand naar de aandeelhouders via de uitkering van een dividend vna 0,348 euro per aandeel. 

  Rest nu de vraag wat Beluga met de overblijvende cash zal aanvangen, aangezien er weinig operationele activiteiten meer overblijven. Daarom is de groep bezig aan een 'strategische reflectie'. 

 • Vijf favoriete aandelen van Joost Olbrechts

  De beheerder van Karakter Invest tipt onder meer op Philips .

  Lees het hier.

 • Retail Estates scheldt 5,7 miljoen huur kwijt

  De baanwinkelspecialist Retail Estates  kwam vrijdagavond met vertraging met resultaten over het boekjaar tot 31 maart. De vertraging kwam er omdat CEO Jan De Nys beleggers meer duidelijkheid wou geven over de onderhandelingen met de huurders, die vaak zwaar getroffen zijn door de 'lockdown' in april en mei. 

  De nettohuren moeten door de coronacrisis met meer dan 15 procent dalen vooraleer we aan het dividend moeten raken
  Jan De Nys
  CEO Retail Estates

  Uiteindelijk was er een deal met de huurders van 493 panden plus 22 cafés, wat 5,7 miljoen huur zal kosten. Met 43 winkelpanden, waaronder de 28 Brantano-panden van het zwalpende FNG, was er nog geen akkoord. Pro memorie: over het boekjaar tot 31 maart boekte de groep een netto huurresultaat van 107,6 miljoen euro, een stijging met 13,3 procent. 

  Ondanks de corona-impact streeft Retail Estates voor het lopende boekjaar naar een stabiel dividend. Over het voorbije boekjaar steeg het dividend dankzij de recordcijfers met 3,5 procent naar 4,4 euro bruto per aandeel. 'De nettohuren moeten door de coronacrisis met meer dan 15 procent dalen vooraleer we aan het dividend moeten raken', sust De Nys. 

 • 'UCB-data laten beste vermoeden voor cruciale test in juli'

  Eén van de Belgische aandelen die de coronacrash helemaal verteerd heeft, is UCB . De biofarmaciegroep bewees begin dit jaar dat huidig stermiddel Cimzia (reuma) nog lang niet versleten is en intussen wordt nijver aan de opvolging gewerkt. 

  Vrijdagavond meldde UCB in de marge van de (virtuele) jaarvergadering van Amerikaanse dermatologen sterke onderzoeksresultaten voor het experimentele middel bimekizumab bij de behandeling van de huidziekte psoriasis. 'Bime' scoorde bij het resultaten voor het huidherstel goed, zowel tegenover de placebo als tegenover rivaal en marktleider Stelara van Johnson & Johnson. 

  Jefferies-analist Peter Welford toont zich vooral onder de indruk van de 'PASI 100'-scores, namelijk het aantal patiënten dat volledig herstel van de opperhuid boekte. 'Volgens ons verhoogt dit de kans dat bimekizumab potentieel superieur is aan Cosentyx (het Novartis-middel dat de meest te duchten rivaal is, red.). Als dat zo is, dan verhogen we onze geraamde piekverkopen voor bimekizumab van de huidige 1,5 miljard naar meer dan 2 miljard euro, wat een extra 2 euro per aandeel zou toevoegen aan het koersdoel'. 

  De data over de directe vergelijking met Cosentyx, in de 'BE-RADIANT' test, worden normaal gezien eind juli gepubliceerd. In afwachting handhaaft Welford zijn koopadvies en stevig koersdoel van 107 euro. Welford merkt wel op dat psoriaris een zeer concurrentiële markt is en de geraamde piekverkopen vooral komen uit de behandeling van psoriasis artritis en de gewrichtsziekte AS. 

 • Euronav keert royaal kwartaaldividend uit

  Euronav  noteert vandaag zonder het recht op het kwartaaldividend. En die coupon is met bruto 81 dollarcent, zeer royaal. Afgezet tegen de slotkoers van vrijdag, 8,89 euro, vertaalt het kwartaaldividend van omgerekend 72 eurocent zich in een rendement van bruto meer dan 8 procent. 

  Ook het tweede kwartaal kondigt zich sterk aan gelet op de enorme opslagvraag naar tankers die er in april bij de crisis op de oliemarkt was. Sindsdien hebben de olietankertarieven hun reputatie van extreme volatiliteit alle eer aangedaan, met een zeer scherpe terugval. Met andere woorden: beleggers extrapoleren best niet de sterke eerste jaarhelft voor Euronav te ver in de toekomst. 

 • Op de beleggersagenda deze week

  Morgen is het dubbel uitkijken naar het halfjaarcijfers van Greenyard en Colruyt. En ook de Amerikaanse economie blijft centraal staan.

  Morgen om 16 uur verschaft Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell een update in het Congres. Powell kwam woensdagavond met een sombere inschatting over de tijd die nodig zal zijn om van de coronaklap te bekomen en was zo één van de factoren achter de verkoopgolf van donderdag. 

  U leest onze vooruitblik hier

 • ... en Wall Street-stier moet ook letterlijk onder zeil

  Het is best symbolisch nu de beursrally even stokt: hét symbool van Wall Street, de stier op Bowling Green in het zuidpuntje van Manhattan, moest dit weekend even onder zeil. En kreeg ook bescherming van de politie, om te voorkomen dat de 'beeldenstorm' die heel de wereld in de greep houdt ook het Wall Street-symbool zou besmeuren. 

 • Beurzen zetten de handrem op ...

  Goedemorgen! Na de doldwaze voorbije handelsweek - eerst Nasdaq 10.000, dan grootste klap sinds maart - starten de beurzen maandag met de handrem op. De meeste beurzen in het Verre Oosten noteren met - beperkt - verlies.

  Beleggers zijn op hun hoede, nu een opflakkering van het coronavirus in Peking de angst voor een tweede golf aanwakkert. Zo'n tweede golf zou het vlot economisch herstel waar beleggers met een forse remonte sinds het dieptepunt in maart op rekenen in gevaar brengen. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud