1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 volgt Europa hoger, Wall Street recht de rug

Op de Brusselse beurs verloor Thrombogenics fors terrein terwijl GBL teerde op zijn sterke jaarresultaten. Wall Street rechtte na een zwakke week de rug.
 • Prettig weekend

  We sluiten de week af met een voorzichtig positieve noot. De Bel20 sloot 0,3 procent hoger op 3962 punten. De index volgt daarmee de Europese beursindex Stoxx Europe 600 die 0,2 procent hoger afsloot.

  Sterren van Brussel:

  - Connect Group: +4,8%

  - Campine: +2,3%

  - Euronav: +1,5%

  Floppers van Brussel:

  - Thrombogenics: -5,4%

  - Sapec: -5,3%

  - Option: -5,2%

  Aan de overkant van de oceaan rechten de Amerikaanse beurzen de rug na een zwakke week. De S&P 500 stond na bijna vier uur handelen 0,4 procent hoger.

  Naar wat we volgende week uitkijken:

  • Hint de Fed op vier renteverhogingen?

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag. Nagenoeg alle economen verwachten dat de Fed de rente met 25 basispunten optrekt naar 1,5 à 1,75 procent. Daarom kijken beleggers vooral uit naar hints over het rentebeleid later dit jaar. Tot dusver signaleerde de Fed dat hij in 2018 drie keer de rente zal verhogen. Er is speculatie dat de Fed nu vier renteverhogingen in het vooruitzicht zal stellen.

  • Beleggersfederatie ontvangt beurstoppers

  Op de jaarlijkse happening van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) komen op zaterdag 24 maart een reeks mooie namen spreken. Op de affiche in Kinepolis Antwerpen staan CEO’s en andere toplui van Roularta, Celyad, Ageas, Agfa, KBC, Greenyard, Mithra, Sipef, Recticel, Kinepolis en FNG. Ook de CEO’s van ongeveer elk beursgenoteerd vastgoedbedrijf zijn erbij. Nog niet overtuigd? Op de receptie achteraf vloeien de bieren van de Mechelse brouwerij Het Anker.

  De agenda voor maandag:

  MAANDAG 19 MAART 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie:
  - Consumentenvertrouwen maart, 15 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - TINC: kapitaalverhoging door uitgifte van nieuwe aandelen tegen 11,40 euro. Drie bestaande aandelen geven recht op een nieuw. T.e.m. 23 maart. 


 • Eerste tech 'unicorn' van het jaar maakt glansrijk beursdebuut

  Zscaler, een Amerikaans start-upbedrijf dat beveiligingsdiensten voor activiteiten in de cloud aanbiedt, maakt een geslaagd beursdebuut op de Nasdaq . In de vroege handel gaat het aandeel meer dan 70 procent hoger.

  Gisteren werden de 12 miljoen aangeboden aandelen geprijsd aan 16 dollar, wat het bedrijf waardeert op 1,64 miljard dollar. Daarmee is Zscaler de eerste in een rij IPO's van zogenoemde tech unicorns. Dat zijn start-ups die op de beurs een waardering krijgen van meer dan 1 miljard dollar.

  Zscaler rapporteerde in 2017 een nettoverlies van 45 miljoen dollar op een omzet van 126 miljoen dollar.

  Volgende week is het de beurt aan Dropbox, een ander softwarebedrijf dat op de cloud werkt. Later volgt de streamingdienst Spotify.

 • Wall Street hoger

  De beurzen op Wall Street zijn in het groen gestart. De Dow Jones  en Nasdaq  noteren allebei ongeveer 0,3 procent boven het nulpunt.

  Opvallendste aandelen zijn de halfgeleiderproducenten Broadcom  en Qualcomm  die na de laatste verwikkelingen in de overnameperikelen een tegengestelde koersstoot noteren. 

  Qualcomm gaat omhoog nadat nog een andere gegadigde zijn interesse heeft getoond voor het bedrijf. Voormalig topman Paul Jacobs zou investeerders aan het ronselen zijn om een bod uit te brengen. Broadcom verliest terrein na het bekendmaken van kwartaalresultaten.

 • Altice jojoot op de beurs

  Het aandeel van het kabel- en telefoniebedrijf beleeft een bipolaire dag op de beurs van Amsterdam.

  Altice , dat actief is in Europa en de Verenigde Staten, ging in de eerste uren handel 5 procent hoger na de publicatie van de jaarresultaten. De moedermaatschappij van het Franse telecombedrijf SFR presteerde in het laatste kwartaal van 2017 beter dan verwacht zowel wat betreft het aantal abonnees als de brutobedrijfswinst.

  Toch viel het aandeel terug en noteerde het omtrent 14u30 onder nul. De vooruitzichten voor 2018 blijken niet helemaal positief te zijn. De Europese markt blijft een zorgenkind. Iex.nl belicht een kritische noot bij analisten van Credit Suisse. Die stelden dat de resultaten beter waren dan verwacht door meevallers in de niet-kernactiviteiten. Credit Suisse hanteert een neutraal-advies voor Altice.

  Om 14u stond een conferencecall op de agenda. Even voor drie stond Altice op een procent winst om daarna terug het nulpunt te naderen.

 • Amerikaanse futures licht hoger

  Als we de termijnmarkten mogen geloven zal Wall Street weldra licht hoger starten. De termijncontracten op de S&P 500 gaan 0,12 procent hoger.

  De beurzen zullen waarschijnlijk duidelijker richting kiezen naarmate de personeelplannen van president Trump duidelijker worden. 

 • Inflatie in eurozone lager dan verwacht

  De consumptieprijzen in de eurozone stegen in februari lager dan verwacht. De inflatie kwam op 1,1 procent uit, lager dan de verwachte 1,2 procent.

  De vertraging in inflatie wordt veroorzaakt door een groter dan verwachte toename van de arbeidsbevolking. Het extra aanbod aan werkkrachten weegt op de lonen en prijzen in de eurozone.

  De cijfers signaleren dat het een erg trage exit uit het goedkoopgeldbeleid zal worden. De Europese centrale bank wil de inflatiecijfers immers opkrikken tot ongeveer 2 procent. 

  Hoewel het herstel na de financiële crisis in 2008 en de eurocrisis rond het jaar 2010 vrij zwak was, houdt ze toch al enkele jaren aan. Beleidsmakers zijn dan ook verrast dat de lonen en prijzen de economische groei niet kunnen bijbenen.

 • ENI verhoogt nog eens dividend

  Het Italiaans energiebedrijf ENI  stelt een dividend voor van 0,83 euro, een stijging ten opzichte van 0,8 euro het jaar voordien. ENI sluit ook een inkoop van eigen aandelen niet uit.

  Dat is opvallend omdat de grote oliebedrijven de voorbije jaren snoeiden in hun dividenduitkeringen vanwege de slabakkende olieprijs. De recente stijging in de olieprijs doet de oliebedrijven de toekomst hoopvoller tegemoet zien.

  ENI verwacht dat haar ouptput in 2018 zal toenemen en schroeft het productietarget op.

 • Op weg naar weekverlies

  De Brusselse Bel20 noteert nu driekwart procent lager dan vorige week vrijdagavond, en de schuldige is niet ver te zoeken.

  De grootste stijgers en dalers binnen de index liegen er niet om. Het gewicht van het postbedrijf beperkt (minder dan 2 procent van de Bel20), zeker na de koersval van ondertussen bijna 25 procent. Toch kostte dat de index meer dan 20 punten deze week, goed voor twee derden van de daling van de aandelenkorf deze week (30 punten).

 • Middagoverzicht Brusselse beurs

  GBL aan kop in de Bel20, Thrombogenics onderuit op de brede markt.

 • Barco Belgiës favoriete aandeel van Berenberg

  Het Duitse beurshuis Berenberg organiseerde afgelopen week een conferentie over Belgische aandelen onder de titel 'Looking for the Belgian gems'.

  Barco is in ons land het favoriete aandeel van de Berenberg-analisten. 'Het bedrijf transformeert van een ondermaats presterend bedrijf met uitstekende producten in aantrekkelijke niches in een efficiënt en goed geleide technologische leider met een verwachte groei in diensten en software', luidt het. 

  De analisten geloven in Barco's vooruitzicht om de rendabiliteit tegen 2020 op te krikken van 9,9 tot 12 à 14 procent. De omzet zal stijgen dankzij het lange groeipad van ClickShare en de overstap van cinema's van de klassieke lamp naar laserlicht.

  Berenberg heeft voor Barco een koopadvies en een koersdoel van 130 euro, 30 procent boven de huidige koers.

  Barco gaat volgende week op roadshow in Boston, New York en Chicago.

  Naast de goede commentaren over Barco trekt Berenberg zijn koersdoel voor Kinepolis  licht op van 58,50 tot 59 euro. Het advies blijft 'houden'.

 • GBL aan kop in Bel20

  De holding rapporteerde gisterenavond goede jaarcijfers. Het wordt daarvoor beloond met een winst van 0,6 procent tot 94 euro. Dat is de grootste winst in de Bel20.

  GBL profiteerde vorig jaar van een vrij gunstig beursklimaat. De netto-actiefwaarde (NAV), de waarde van de portefeuille min de schulden, steeg met 11,2 procent tot 117,06 euro per aandeel.

  Wanneer we rekening houden met de dividenduitkering, was het rendement 16,8 procent. Daarmee overtreft de holding van de families Frère en Desmarais de Stoxx Europe 50. De Europese beursindex had over dezelfde periode een totale return van om en bij 9 procent.

  KBC Securities en Degroof Petercam reageren met een verhoging van hun koersdoel. Bij de eerste gaat het van 98 naar 100 euro. Goed voor een korting van 17 procent op de 120 euro per aandeel netto-actiefwaarde die analist Cédric Duinslaeger verwacht. Zijn advies blijft 'opbouwen'.

  Ook zijn collega bij Degroof Petercam handhaaft zijn 'opbouwen'. Het koersdoel gaat 2 euro omhoog tot 102 euro, goed voor een korting van 20 procent op de verwachte netto-actiefwaarde (NAV) van 20,6 miljard euro.

  ING houdt vast aan zijn koopadvies en koersdoel van 96 euro. Volgens analist Giel-Jan Triest doet de korting afbreuk aan de opgefriste portefeuille met een evenwichtigere mix van groei- en rendementsaandelen én ook aan het uitstekende track record van de holding. De jongste vijf jaar groeide de netto-actiefwaarde jaarlijks met meer dan 9 procent.

 • 'E-commerce Colruyt bijna break-even'

  Colruyt  gunt ons in het weekblad Trends voor het eerst een blik achter de schermen van zijn e-commerce.

  'In het lopende boekjaar halen we meer dan 350 miljoen euro omzet uit onlineverkoop', zegt topman Frans Colruyt in het interview. Dat is goed voor 3,7 procent op een jaaromzet van 9,49 miljard euro.

  'We geven daar voor de eerste keer cijfers over. De grootste brok komt van voeding, via onze afhaalformule Collect&Go voor boodschappen bij Colruyt en Bio-Planet.'

  De activiteit draait bijna break-even. 'We zijn daarin veruit de marktleider in België, en we groeien nog sterk. Precieze cijfers geven we niet, maar we zijn er ongeveer in rendabiliteit. Onze klanten bestellen grote boodschappenkorven. In de onlineverkoop van voeding is dat cruciaal. Met bestellingen van 20 of 50 euro kom je niet uit de kosten.'

  Colruyt staat dicht bij het uitrollen van thuisleveringen.

 • Siemens Healthineers 4 procent hoger op eerste beursdag

  Siemens' medische divisie zet zijn beurscarrière goed in.

  De eerste koers van Siemens Healthineers  bedroeg 29,10 euro, 4 procent boven de intekenprijs van 28 euro.

  Door een technische panne op de beurs van Frankfurt was het wel drie kwartier wachten op de eerste koers.

 • Basic Fit in prima vorm

  Na de puike jaarcijfers van dinsdag verhoogt ING zijn koersdoel voor Basic Fit  van 27 naar 28,5 euro. Het koopadvies blijft behouden.

  De analisten zien de gewogen gemiddelde kosten van het vermogen (WACC of weighted average cost of capital), nu 9,3 procent, afnemen omdat het risicoprofiel verbetert aangezien de uitbreiding van het aantal fitnesscomplexen minder op de resultaten weegt. 

  De groep zal dit jaar zijn groei zelf kunnen finacieren, luidt het. Het management verwacht in het vierde kwartaal een positieve vrije kasstroom af te leveren. Toch zullen de schulden dit jaar nog wat stijgen, van 282 naar zowat 313 miljoen euro.

  Op het Damrak rijgt Basic Fit de records aaneen. Het aandeel is met 10,5 procent op weg naar zijn grootste weekwinst sinds de beursgang in 2016.  

 • Handel in Frankfurt, DAX 0,4 procent hoger

  De technische problemen zijn verholpen in Frankfurt. Het heeft wel meer dan een halfuur geduurd.

 • 'Bitcoin en andere cryptomunten zijn zeepbel'

  You have a bubble when the guy shining your shoes tells you what stock to buy.
  Vasant Prabhu
  Financieel directeur van Visa

 • Europese aandelen noteren onveranderd

  In Londen schiet Nex Group wel fors hoger dankzij de overname-interesse van de Amerikaanse beursgigant CME.

 • Geen handel in Frankfurt

  wegens technische problemen.

  En dat net op de 'Tag der Aktie'. Én de eerste beursdag van Siemens Healtheneers. 

 • Brussel start licht hoger

  De Bel20 winst 0,1 procent tot 3.954 punten.

  • GBL gaat een half procent hoger.
  • ArgenX wint 1 procent.
  • Brederode gaat 0,3 procent hoger.
  • Thrombogenics schuift 1,8 procent uit.
 • KBC Securities positiever over holdings

  Het beurshuis trekt zijn koersdoel voor GBL op van 98 tot 100 euro. Het advies blijft 'opbouwen'.

  Bij Brederode gaat het koersdoel van 48 naar 51. Het 'houden'-advies blijft behouden.

  Beide rapporteerden gisterenavond prima jaarcijfers.

 • Siemens Healthineers vandaag naar de beurs

  Healthineers, een belangrijke concurrent van het Nederlandse Philips op het gebied van technologie voor de gezondheidszorg, wordt vanaf 9 uur verhandeld op de beurs in Frankfurt.

  De intekenprijs voor de Siemens-dochter bedroeg 28 euro per aandeel. Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op in totaal 28 miljard euro.

  Dichter bij huis overweegt ook Agfa-Gevaert  een deel van zijn business naar de beurs te brengen, de IT-activiteiten van de Healthcare-poot. Op die manier wil de beeldvormingsgroep zijn kassa spijzen om strategische overnames te doen voor zijn klassiekere activiteiten. Naast een beursgang liggen ook een gedeeltelijke verkoop en een partnerschap nog op tafel. 

 • Kosteloos aandelen tanken in Frankfurt

  De beurs van Frankfurt houdt vandaag zijn jaarlijkse 'Tag der Aktie'. Kleine beleggers kunnen bij makelaars op de beursvloer zonder kosten aandelen uit de DAX-index kopen.

  Frankfurt is zowat de laatste Europese beurs met een fysieke vloer. Die dient vooral als fotogenieke achtergrond voor de beurspraatjes op ARD of Bloomberg TV. 99 procent van de handel verloopt immers volelektronisch via de Xetra-schermhandel. Op 'das Parkett' zijn er alleen nog wat kleine particuliere orders.

  Parodie op de fotogenieke beurspraatjes

 • Spotify op 3 april naar de beurs

  Dat meldt The Wall Street Journal.

  Eerder werd bekend dat het de week van 2 april zou worden voor de muziekstreamingreus.

 • Europese beurzen naar lagere opening

  De futures kleuren lichtrood. Met een wild om zich heen slaande Trump hebben beleggers dezer dagen weinig positiefs om zich aan op te trekken.

 • Amerikaanse kamer van koophandel vreest vernietigende handelsoorlog

  De Amerikaanse kamer van koophandel, de machtigste lobbygroep van het Amerikaanse bedrijfsleven, heeft zich fel uitgesproken tegen de protectionistische maatregelen van president Trump. 'Ze zullen de Amerikaanse consument schaden', zei voorzitter Thomas Donohue.

  Importtarieven kunnen tot een destructieve handelsoorlog leiden. Met ernstige gevolgen voor de Amerikaanse economische groei en de creatie van jobs.
  Thomas Donohue
  Voorzitter van de Amerikaanse kamer van koophandel

  Trump broedt op een plan om de import van Chinese technologie te bemoeilijken. 60 miljard dollar van de Chinese import zou importtarieven krijgen opgelegd. Daarnaast wordt het voor Chinese bedrijven ook moeilijker om te investeren in de VS. Getuige daarvan de blokkering van de overname van chipreus Qualcomm door het Singaporese Broadcom.

  'Importtarieven kunnen tot een destructieve handelsoorlog leiden. Met ernstige gevolgen voor de Amerikaanse economische groei en de creatie van jobs', besloot Donohue.

  De Chinese leiders reageerden gisteren nog in China Daily. 'We zullen terugslaan als de provocatie een bepaalde grens overschrijdt.'

 • Uitkijken naar koersreacties GBL, Thrombogenics en Brederode

  De drie rapporteerden gisteren hun jaarcijfers.

  GBL  profiteerde van het gunstige beursklimaat en trekt zijn dividend op.

  Dat laatste doet ook Brederode , met 10 procent tot 0,85 euro bruto per aandeel. Die holding profiteert van zijn investeringen in technologiebedrijven en gaat weer voluit voor banken.

  Het Leuvens biotechbedrijf Thrombogenics  biechtte tegenvallende verkoopcijfers op voor zijn oogproduct Jetrea. Meteen rijst de vraag of het bedrijf er goed aan deed om de verkoop weer helemaal in handen te nemen.

 • Tokio lager door zorgen over Washington

  De beurs in Tokio is 0,6 procent lager gesloten. Beleggers in de Japanse hoofdstad waren nerveus door ontwikkelingen in Washington, waar kenners spreken van hernieuwde onrust over president Donald Trump.

  Naar verluidt heeft speciaal aanklager Robert Mueller documenten opgevraagd die verband houden met de Russische zakelijke belangen van president Donald Trump. Daarmee zou Trump voor het eerst echt betrokken raken bij het onderzoek naar de Russische inmenging bij de verkiezingen. Trump zou zelf zijn nationale veiligheidsadviseur aan de kant willen zetten, in dezelfde week dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de laan uit werd gestuurd.

  Het sentiment was al fragiel door zorgen dat de Amerikaanse invoer van staaltarieven een handelsoorlog veroorzaakt, wat de wereldwijde economie schaadt. Vanwege die heffingen stapte Trumps economisch topadviseur Gary Cohn eerder al uit protest op.

  In Japan ging de aandacht ook uit naar de centrale bank, waar de herbenoeming voor een periode van vijf jaar van bankgouverneur Haruhiko Kuroda officieel werd goedgekeurd. Daardoor zal de komende tijd weinig veranderen aan het monetaire beleid van de Bank of Japan.

  Elders in het Verre Oosten was het sentiment verdeeld. De Kospi in Seoul daalde 0,1 procent, terwijl de Hang Seng in Hongkong tussentijds een min toonde van 0,2 procent. In Sydney steeg de All Ordinaries 0,5 procent.

  ©EPA

 • ArgenX krijgt 2,5 miljoen euro Vlaamse subsidies

  Het biotechbedrijf krijgt van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) 2,5 miljoen euro toegestopt.

  Het geld ondersteunt het onderzoek naar eiwitten die passen in de behandeling van ernstige auto-immuunziekten en kanker.

  Cash heeft ArgenX overigens niet te kort, begin deze maand meldde het bedrijf een kaspositie van zowat 360 miljoen euro.

  ArgenX is trouwens één van de topkandidaten om Ablynx op te volgen in de Bel20, eens het bedrijf is overgenomen door het Franse Sanofi en van de beurs verdwijnt.

 • Op de agenda vandaag

  Van het geagendeerde nieuws is er niet zo veel dat de beurzen in beweging kan brengen. De meeste impact kunnen twee Amerikaanse macro-economische cijfers hebben: de industriële productie in februari en het consumentenvertrouwen in maart.

  Economen verwachten volgens Bloomberg dat de industriële productie vorige maand met 0,4 procent is toegenomen na de lichte daling (-0,1%) in januari.

  Het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan zou licht gedaald zijn tot 99,3 punten, van 99,7 in februari. Daarmee staat het wel nog steeds op het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Volgens economen moeten we overigens niet te veel belang hechten aan het cijfer van Michigan. De Verenigde Staten tellen immers twee instellingen die maandelijks de polsslag van de consument nemen: de Conference Board, een belangenvereniging van het bedrijfsleven, en de Universiteit van Michigan.  Van deze twee zou de barometer van de Conference Board zonder meer de beste zijn.

  Bedrijfsnieuws staat er amper op de agenda. We moeten het stellen met de jaarresultaten van Emakina, specialist in digitale marketingdiensten.

  Wat wel in het oog te houden is, zijn de koersreacties op de jaarcijfers van GBL, Brederode en Thrombogenics. Die laatste zag vorig jaar de verkoop van het peperdure oogmiddel Jetrea verder slinken. GBL en Brederode konden goede resultaten voorleggen en verhogen allebei hun dividend.

 • Bekaerts laatste dag in de Bel20

  Toen Euronext op 7 maart bekendmaakte dat Bekaert  uit de Brusselse graadmeter zou verdwijnen en plaats moest ruimen voor Ablynx , een bedrijf dat binnenkort wordt overgenomen door het Franse farmaconcern Sanofi, waren velen verontwaardigd. Bekaert is immers een ‘éminence grise’ op de Brusselse beurs, waar het in 1972 naartoe trok.

  Sinds de lancering van de Bel20 in 1991 zat Bekaert onafgebroken in de index, op een half jaar na. In juni 1999 moest het Zwevegemse bedrijf plaats maken voor Agfa-Gevaert, maar al in december van datzelfde jaar kwam Bekaert opnieuw in de Bel20. Het verving toen het cementbedrijf CBR dat was overgenomen door HeidelbergCement.
   
  Dat Bekaert nu uit de Bel20 wordt gewipt, is te wijten aan de zwakke koersprestatie van vorig jaar. Afwachten of de West-Vlaamse trots vandaag zijn verblijf in de Bel20 in schoonheid kan besluiten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content