1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 wint 10 procent op één week

De beursrally ging crescendo. De Verenigde Staten schiepen in mei verrassend 2,5 miljoen jobs, potentieel een signaal dat de economie sneller dan verwacht heropent. Ook Wall Street stond stevig in de plus.
 • 'Ben jij bang voor hoge inflatie?' | Bull, Bear & Bas

  Wij duiken het weekend in! In de video hieronder geeft collega Bas van der Hout antwoord op hét vraagstuk dat op dit moment leeft: 'krijgen we hoge inflatie?' Fijn weekend!

 • Olie-aandelen op kop op Wall Street

  De aanhoudende stijging van de olieprijs (zie post 14u14) zorgt ook op Wall Street voor vuurwerk. Het oliebedrijf Occidental Petroleum spuit met 30 procent de lucht in. Ook andere oliewaarden stijgen. Marathon Oil klimt 18 procent, Halliburton wint 12,7 procent en Schlumberger veert met 8,5 procent op.

  ©REUTERS

 • Bel20 wint 10 procent op één week

  De Bel20 is zopas 2,6 procent hoger afgesloten op 3.540 punten. Op weekbasis is de Bel20 daarmee 10,52 procent gestegen om precies te zijn, en dat is meteen goed voor de beste week van het jaar. 

  Toppers vandaag: Fountain (+13%), ING (+8,6%) en AB InBev (+4,9%). 

  Floppers: Retail Estates (-2,1%) - dat volgende week vrijdag jaarcijfers publiceert, Celyad (-4,8%) en Elia (-5%). 

 • Slack keldert op ijzersterk Wall Street

  In ons Wall Street overzicht zoomen we onder meer in op het kelderende Slack . In tegenstelling tot Zoom Video eerder in de week, kon de specialist in zakelijke chat niet aan de verwachtingen voldoen. 

 • S&P500 staat op jaarwinst

  De S&P500 heeft op dit moment alle verliezen voor dit jaar weggewerkt: 

  Maar welke bedrijven hebben het nou het beste gedaan in deze brede graadmeter? Het zal u niet verbazen: de techbedrijven. De onlinereus Amazon (+33,5%) is de belangrijkste aanvoerder van de index, gevolgd door Microsoft (18,4%) en Apple (13,3%).

 • 'LVMH wil biedprijs Tiffany niet heronderhandelen'

  Tiffany  is een uitschieter op Wall Street met een winst van 7 procent. Volgens door Reuters geciteerde bronnen wil LVMH voorlopig de biedprijs niet heronderhandelen. Ter herinnering: in november was LVMH akkoord de Amerikaanse juwelenketen over te nemen voor 135 dollar cash per aandeel. De voorbije weken rezen twijfels over deze deal en dook de beurskoers zo'n 15 procent onder de biedprijs. 

  Volgens dezelfde bronnen was topman Bernard Arnault er wel degelijk voorstander van om een lagere prijs te bedingen door de coronacrisis. Maar nadat hij kennismaakte met de juridische gevolgen van het afblazen van een deal, zou hij - voorlopig - akkoord zijn de originele deal te bevestigen. 

 • De Bel20-hitparade sinds het dieptepunt van 17 maart ...

  ... in beeld. Merk op dat dat de sterkhouders tijdens de crash - Colruyt en Proximus - nu achterop hinken. 

 • Bel20 40 procent boven dieptepunt

  De Bel20  noteert met een winst van 2,6 procent en gaat vlotjes boven 3.500 punten. De Brusselse beursgraadmeter noteert nu 40 procent boven het dieptepunt van maart. De index noteert wel nog 17 procent onder de piek van februari.

 • Wall Street opent met forse winst

  Met dank aan een ijzersterk jobrapport opent Wall Street fors hoger. De Dow Jones wint 2,7 procent en gaat boven 27.000 punten. De Nasdaq Composite  gaat 1,5 procent hoger. 

 • Air France KLM hoogvlieger in Amsterdam

  Air France KLM  neemt in Amsterdam de kop met een koersstijging van 11 procent. KLM maakt in juli een groot reorganisatieplan bekend, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen bij de vakbonden. De vrees voor massale jobverliezen is groot. De luchtvaartmaatschappij zal de komende jaren veel minder vluchten uitvoeren. En het personeelsbestand moet daaraan aangepast worden, meldt de krant. 

 • Sterke jobmarkt? Verkopen, die Big Tech!

  Een best straffe grafiek: de Wall Street-futures trekken een spurtje dankzij het verbluffend Amerikaans jobrapport. Maar, de futures van de Nasdaq100 - vol technologiesterren - krijgt een tikje. Wat meteen mooi illustreert hoe die sector door beleggers als een veilige haven wordt beschouwd. Een haven die (even) niet meer nodig is. 

 • Wereldhave Belgium komt horeca in winkelcenters tegemoet

  Om de horecazaken in zijn winkelcenters te helpen biedt Wereldhave Belgium hen drie maanden 2.000 m² extra ruimte aan. Cafés en restaurants kunnen die ruimte vanaf 8 juni gebruiken om extra tafels en terrassen te plaatsen. Dat laat Wereldhave Belgium weten in een persbericht.

  De maatregel is van toepassing in de winkelcenters Ring Shopping in Kortrijk, Shopping 1 in Genk, Belle-Ile in Luik, Shopping Les Bastions in Doornik en Nivelles Shopping in Nijvel. De vijf winkelcentra tellen samen 51 horecazaken.

 • Amerikaanse werkloosheidsgraad lager dan verwacht

  Verrassing! Economen dachten dat de werkloosheidsgraad op 19 procent zou uitkomen, waarmee dus een vijfde van de beroepsbevolking werkloos thuis zou zitten, maar het blijkt allemaal helemaal omgekeerd te zijn. De werkloosheidsgraad is juist gedaald ten opzichte van een maand eerder! Want in mei was 13,3 procent van de Amerikanen werkloos ten opzichte van 14,7 procent een maand eerder. Dat blijkt allemaal uit het banenrapport dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid net naar buiten brengt.

  Er werden 2,51 miljoen banen gecreëerd in de mei, terwijl economen op een banenverlies van 7,5 miljoen hadden gerekend. De beurzen schieten omhoog op het nieuws. De Bel20 staat op een winst van 2 procent en de Europese beurzen gaan gemiddeld 3 procent hoger. 

  Door het positieve nieuws begint ook de rente weer te stijgen: de Amerikaanse tienjaarsrente klimt met 12 basispunten naar 0,94 procent. 

  We gaan hier dieper in op het banenrapport.

 • Bombardier schrapt 2.500 banen

  In de vliegtuigafdeling van de Canadese groep Bombardier gaan 2.500 banen verloren. De vraag naar zakenjets is met zowat 30 procent gekrompen door de coronacrisis. De meeste arbeidsplaatsen verdwijnen in Canada zelf. De operatie wordt over het hele jaar gespreid.

  In totaal werken bij Bombardier, dat ook treinen bouwt, bijna 60.000 mensen.

 • Olieprijs loopt verder op

  U merkt het misschien al aan de pomp (of aan uw olieaandelen): de olieprijs stijgt weer. Vandaag betaalt u voor een vat Brent-olie 3,3 procent meer dan gisteren. Voor een vat van deze ruwe Noordzee-olie bent u nu 41,26 dollar kwijt. 

  Reden voor de stijging? De vraag naar olie trekt weer aan, omdat overheden wereldwijd hun quarantainemaatregelen terugdraaien, terwijl het aantal nieuwe besmettingen niet oploopt. Dat is goed voor de economie en daarmee goed voor de vraag naar olie. Een tweede reden is dat handelaars speculeren op een nakende verlening van de productiebeperking door het kartel OPEC+.

  Volgens bronnen bij Bloomberg zouden de OPEC en Rusland het erover eens zijn de productiebeperking met alvast één maand te verlengen. Het voorstel van Saoedi-Arabië, de invloedrijkste stem in de OPEC, was een verlenging met één tot drie maanden. Zelfs tegen 40 dollar per vat zitten de begrotingen van de meeste leden van OPEC+ nog altijd in het rood. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de OPEC+ (virtueel) samenkomt. De bijeenkomst was gepland voor 9 en 10 juni, maar zou worden vervroegd. 

 • Banken gaan lekkerrrr

  Bankaandelen gaan vandaag stevig hoger in Europa. Het Nederlandse ABN AMRO wint 6,2 procent, het Franse Société Général klimt 7 procent en ook het Duitse Commerzbank schiet 7 procent de lucht in. In de Bel20  gaan ING en KBC respectievelijk 5,3 en 0,9 procent hoger.

  Het is niet vreemd dat banken zo veel winnen. Er is veel goed nieuws over de economie in het algemeen. De lockdownmaatregelen worden in hoog tempo teruggedraaid en centrale banken en de overheid treffen stimulusmaatregelen. Positieve ontwikkelingen op economisch gebied hebben vooral op de banksector veel impact.

  De quarantainemaatregelen veroorzaakten bij bedrijven voor enorme liquiditeitsproblemen, omdat ze geen inkomsten meer kregen terwijl de vaste uitgaven gewoon doorliepen. Om iedereen aan zijn betalingen te laten voldoen keken overheden naar de banken om voldoende kredieten te verstrekken. Dat gebeurde dan ook, maar daardoor zijn banken nu extra blootgesteld aan de grillen van de economie. 

  Hieronder kunt u zien hoe alleen al in het eerste kwartaal de vraag naar kredieten bij niet-financiële bedrijven flink toenam door corona:

 • Bel20 op weg naar 9 procent weekwinst

  De stimulusrally van de voorbije week heeft de Bel20 al zowat 9 procent winst opgeleverd. De Brusselse sterindex noteert nu circa 38 procent boven zijn dieptepunt van 17 maart. Het is nu afwachten hoe het Amerikaanse banenrapport uitvalt en hoe de beurzen daarop reageren.

  Economen gaan er volgens Reuters van uit dat er in mei in de VS 8 miljoen banen zijn verloren gegaan. De werkloosheidsgraad zou zijn gestegen tot 19,8 procent, wat het hoogste peil zou zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

  De hamvraag bij het sterke herstel van de beurzen na de crash in februari/maart is of ze niet te ver voor lopen op de reële economie.

 • Wat gebeurt er in Brussel dan?

  Nou, dat leest u hier.

 • Elon Musk roept op Amazon in stukken te hakken

  Elon Musk, de topman van Tesla , laat weer van zich horen. In een tweet riep hij donderdag op om Amazon.com op te breken. Die merkwaardige oproep kwam er nadat een auteur zich op sociale media had beklaagd omdat hij zijn boek niet kon publiceren via Amazon.

  De internetwinkel gaf geen commentaar op Musks oproep maar zei dat het boek in kwestie – van een zekere Alex Berenson – per abuus was geblokkeerd en dat het nu online te koop was via de e-readingdienst Kindle. De beslissing om het boek te verkopen had volgens Amazon niets te maken met Musk.

  Elon Musk staat bekend om het uiten van ongezouten meningen op Twitter. Hij haalde onder meer uit naar de lockdownmaatregelen. Het boek van Berenson draagt als titel ‘Unreported Truths about COVID-19 and Lockdowns: Part 1:Introduction and Death Counts and Estimates.’

 • Unibail-Rodamco-Westfield recht omhoog

  Het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield lijkt zijn topweek af te sluiten met een klapper, want vandaag gaat het aandeel weer bijna 10 procent hoger. Daarmee weet de vastgoedspeler in luxueuze winkelcentra in de afgelopen 5 dagen een totale koerswinst van bijna 50 procent neer te zetten.

  Het optimisme heeft alles te maken met corona. Doordat steeds meer overheden de coronamaatregelen stevig terugschroeven, kunnen steeds meer winkels in Europa hun deuren weer openen. En dat betekent dat de winkeliers weer inkomsten binnenkrijgen waarmee ze de huur aan Unibail kunnen betalen. Dat is een behoorlijke opluchting, want er dreigde bij een langere lockdown een serieus betalingsprobleem bij ondernemers die een winkel uitbaten. 

 • Marc Coucke koopt 1 procent van Smartphoto bij

  Marc Coucke blijft zijn belang in Smartphoto maar opdrijven. Hij kocht eind mei 13.273 aandelen bij tegen gemiddeld 17,99 euro per stuk, goed voor een uitgave van 238.775 euro. Vorige maand investeerde de zakenman bijna 0,7 miljoen euro in de fotogeschenkengroep, leren insidermeldingen aan de beurswaakhond FSMA. Dat is 1,01 procent van het hele bedrijf. Coucke verstevigt zijn belang tot ongeveer 16 procent. Midden mei maakte Smartphoto bekend dat Coucke de drempel van 15 procent was overgestoken. 

  Ook Hans Van Rijckeghem van Shopinvest verstevigde zijn participatie in Smartphoto. Hij kocht in mei voor 173.524 aandelen bij.

  Smartphoto koopt ook eigen aandelen in tot een maximum van 3 miljoen euro tegen eind dit jaar. Vorige week verwierf het bedrijf via een bloktrade nog 60.000 stuks in één keer. De verkoper was Emmanuel Rolin Jacquemyns, een ex-bankier verbonden aan Bank Degroof. Smartphoto bezit na die transactie 3,81 procent van zichzelf.

  De grote koopinteresse doet het aandeel uitbreken. Sinds begin mei steeg de koers 12 procent, waardoor het aandeel hoger staat dan voor de crisis. Vorige week nog zei ceo Stef De Corte dat corona weinig impact heeft op de financiële resultaten van het bedrijf, en dat hij dit jaar nog steeds op groei mikt.

 • China waarschuwt VS over schrapping beursnoteringen

  China waarschuwt de VS geen Chinese ondernemingen met een Amerikaanse beursnotering te schrappen. De Volksrepubliek wijst erop dat dergelijke praktijken de relatie tussen de twee kemphanen verder kan verslechteren. 

  Onlangs stemde de Amerikaanse Senaat in met een wet waardoor Chinese bedrijven met een notering in de VS aan strengere accountingregels moeten voldoen, omdat ze anders hun notering kunnen verliezen. Volgens Washington is de wet bedoeld om frauduleuze boekhoudpraktijken bij Chinese bedrijven tegen te gaan. 

  De wet heeft betrekking op bedrijven als Alibaba , Baidu en JD.com , waarbij de Amerikaanse autoriteiten maar een beperkte toegang hebben tot de boekhouding. JD.com zoekt al naar een alternatief voor zijn Amerikaanse notering. Het bedrijf zou mogelijk een notering in Hongkong willen. Ook Baidu zou zijn notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq willen opgeven. 

 • Bentley haalt hakbijl boven in VK

  Bentley Motors is van plan tot duizend banen te schrappen in het Verenigd Koninkrijk wegens de impact van de coronacrisis. Dat komt neer op zowat een kwart van het totale personeelsbestand. Bentley rekent vooral op vrijwillig vertrek maar sluit gedwongen ontslagen niet uit.

  ©REUTERS

  Bentley maakt sinds 1998 deel uit van de Volkswagen -groep. Het merk kampt al jaren met rendabiliteitsproblemen, die deels te wijten zijn aan de aanhoudende onzekerheid rond de Brexit. Vorig jaar boekte Bentley een bedrijfswinst van 65 miljoen euro nadat 2018 was geëindigd met 288 miljoen euro bedrijfsverlies.

  Het VK en de VS, de twee hoofdmarkten van Bentley, werden allebei zwaar getroffen door de coronapandemie.

 • Futures: Amerika opent hoger

  Volgens de futures gaat Wall Street straks hoger van start. De Dow Jones zou 1 procent winnen, de S&P500 zou met 0,6 procent opveren en de Nasdaq zou 0,2 procent klimmen.

  Ook op Wall Street zien we dus vandaag weer dat het met name de corona-slachtoffers zijn die het hardst de lucht in gaan

  ©Image of Sport/Newscom/Sipa USA

 • Stimulusrally zet zich voort

  Waar beleggers enkele weken geleden nog in extreme somberheid leefden door de ingrijpende gevolgen van het coronavirus, zijn ze nu weer lyrisch. De Europese beurzen gaan ruim 2 procent hoger. Dat komt door twee zaken. Als eerste is er de wereldwijde afbouw van de zware quarantainemaatregelen, terwijl we ondertussen geen opflakkering zien in het aantal nieuwe besmettingen. Daarnaast is er stimulus, veel stimulus. 

  Verder lezen? Klik dan hierrrrr!!!

  ©Bloomberg

 • Beste week in drie maanden voor Chinese beurzen

  De Chinese beurzen zijn vandaag met winst gesloten. Shanghai won 0,4 procent, de brede CSI300-index 0,5 procent.

  Over de hele week loopt de winst van de CSI300 op tot 3,5 procent en van Shanghai Composite tot 2,8 procent. Daarmee was het de beste beursweek voor de Chinezen sinds begin maart. De beurzen in de Volksrepubliek presteerden vooral begin deze week goed dankzij speculatie op bijkomende steunmaatregelen van de overheid - en ondanks aanhoudende spanningen tussen de VS en China.

  Beleggers in Hangzhou in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang houden een koersenbord in het oog in het gebouw van een beursmakelaar. ©AFP

 • KBCS haalt Retail Estates van kooplijst

  Sinds de vastgoedanalisten van KBC Securities hun advies voor Retail Estates midden april op ‘kopen’ zetten, is het aandeel van de verhuurder van perifeer winkelvastgoed met 39 procent gestegen. Optimisme na het versoepelen van de lockdownmaatregelen heeft tot een opluchtingsrally voor het vastgoedaandeel geleid, zeggen Wido Jongman en Joachim Vansanten.

  Retail Estates noteert nu weer in lijn met de netto-actiefwaarde van 64,65 euro van voor de coronacrisis. Volgens de KBCS-analisten is dat niet gerechtvaardigd, omdat er risico’s zijn inzake huurinkomsten en rendement, wat een impact zal hebben op de waardering van de activa en dus de netto-actiefwaarde. Ze denken wel dat Retail Estates daar een mouw aan kan passen. Niettemin zal de handelsomgeving erg moeilijk blijven.

  Omdat het koersdoel van 60 euro (dat behouden blijft) is bereikt, zakt hun advies van ‘kopen’ naar ‘houden’.

 • KBCS geeft CP Invest hoger koersdoel

  Donderdag raakte bekend dat Care Property Invest wordt opgenomen in twee EPRA-indexen: de FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index en de FTSE EPRA Nareit Developed Europe Index. Dat zat er al een hele tijd aan te komen, maar op 19 juni nabeurs is het eindelijk zover.

  De vastgoedanalisten van KBC Securities wijzen erop dat CP Invest na Aedifica de tweede Belgische zuivere zorgvastgoedspeler is die in de EPRA-index komt. Ook Cofinimmo zit erin, maar dat is een gemengde vastgoedspeler met zowel kantoren als zorgvastgoed in portefeuille.

  Door de opname zal de vraag naar aandelen CP Invest toenemen en het moet ook de waardering ten goede komen. Wido Jongman en Joachim Vansanten trekken hun koersdoel op van 35 tot 37,50 euro, mede op basis van de drie donderdagavond bevestigde overnames (zie post 08.01 uur). Hun advies blijft ‘kopen’.

 • Beurzen starten in de plus

  De Euro Stoxx 50 is 1,1 procent hoger geopend, de Bel20 wint 0,9 procent bij de openingsbel. 

  Over volgende aandelen is er nieuws: 

  UCB neemt het Amerikaanse biofarmabedrijf Engage Therapeutics over dat een epilepsiemiddel in fase 2 heeft. Het aandeel zakt 0,6 procent. 

  Mithra vraag een eerste schijf financiering op van LDA Capital. Het aandeel verliest 0,9 procent.

  De façade van het oude beursgebouw in Parijs ©AFP

 • Hogere beursopening op til

  De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,3 procent hoger.

  De beurzen in Europa veerden donderdag slechts kortstondig op toen de ECB 600 miljard euro bijkomende stimulus aankondigde.

 • Mithra krijgt eerste geldinjectie van LDA Capital

  In april sloot Mithra een financieringsovereenkomst met de Amerikaanse investeringsgroep LDA Capital. Die laat het Luikse farmabedrijf toe tot 50 miljoen euro vers geld te krijgen in ruil voor nieuwe aandelen.

  Mithra heeft nu een eerste putoptie uitgeoefend, wat neerkomt op een kapitaalverhoging. Hoe groot die wordt, zegt het bedrijf niet in een persbericht. Wel staat er dat Mithra voor LDA maximum 441.410 nieuwe aandelen zal uitgeven in de loop van het derde kwartaal, tegen de gemiddelde beurskoers over een periode van 45 handelsdagen. Tegen de slotkoers van donderdag, 22 euro, zou de eerste schijf geld 9,7 miljoen euro belopen. 

  LDA kan door de overeenkomst met Mithra maximaal een belang van 4,9 procent verwerven.

  In het persbericht van 24 april legde Mithra uit voor deze (vrij ingewikkelde) vorm van financiering te hebben gekozen vanwege de flexibiliteit. Het farmabedrijf maakt een ‘cruciaal overgangsjaar’ door met de lancering van de anticonceptiering Myring op de drie grootste markten ter wereld, de productie van de ‘safetystock’ van de anticonceptiepil Estelle (die in 2021 op de markt moet komen) en het verder lopende fase 3-onderzoek met het hormonenmiddel Donesta.

 • Care Property verwerft drie woon-zorgcentra

  Net op de dag waarop Care Property Invest kon melden dat het wordt opgenomen in de EPRA-index maakte de verhuurder van serviceflats en woon-zorgcentra ook een drievoudige overname bekend. Care Property verwerft voor 86,9 miljoen euro de woon-zorgcentra De Wand in Laken, Keymolen in Lennik en Westduin in Westende. Samen zijn die projecten goed voor 366 woongelegenheden in woon-zorgcentra en 22 in assistentiewoningen. De overname was eerder aangekondigd maar was nog onderhevig aan opschortende voorwaarden.

 • Lufthansa verdwijnt na 32 jaar uit DAX

  Op 22 juni vindt in de Duitse sterindex, de DAX, een opmerkelijke wissel plaats: Deutsche Lufthansa verdwijnt dan uit de index en verhuist naar de MDAX, de index voor middelgrote bedrijven. De reden daarvoor is de zware koersval van de Duitse luchtvaartgroep sinds het uitbreken van de coronapandemie. Donderdag sloot Lufthansa op 10,31 euro, wat 37 procent minder is dan begin dit jaar.

  De beurskapitalisatie is geslonken tot circa 4,8 miljard euro. Daarmee is Lufthansa qua omvang maar het 60ste bedrijf in Duitsland meer. Lufthansa, dat met een reddingsplan van 9 miljard euro van de Duitse staat wordt rechtgehouden, maakte sinds 1988 deel uit van de DAX.

  In de plaats van Lufthansa komt Deutsche Wohnen , met meer dan 160.000 woningen een van de grootste spelers op de Duitse verhuurmarkt. De beurskapitalisatie van het vastgoedbedrijf bedraagt bijna 15 miljard euro. Vastgoed is een van de minst getroffen sectoren door de coronacrisis.

  In de voorbeurshandel zakt het aandeel Lufthansa bijna 4 procent.

 • Belang Versluys in MDxHealth onder 5 procent

  De participatie van vastgoedondernemer Bart Versluys in het Waals-Amerikaanse kankerdiagnosticabedrijf MDxHealth is kleiner geworden. Zijn investeringsvehikel Scorpiaux is onder de meldingsdrempel van 5 procent gezakt en heeft nu nog 4,26 procent van de aandelen MDxHealth in handen. Het kleinere belang is wellicht het gevolg van de recente instap van MVM Partners in het kapitaal van MDxHealth.

 • Uitkijken naar Amerikaans banenrapport

  Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert na de middag (om 14.30 uur) zijn maandelijkse rapport over de arbeidsmarkt. Dat wordt opnieuw bar slecht.

  Economen verwachten volgens Reuters dat het aantal banen in mei met 8 miljoen is verminderd na een daling met liefst 20,5 miljoen in april. De werkloosheidsgraad steeg wellicht naar 19,8 procent, versus 14,7 procent in april.

  De cijfers in het jobrapport weerspiegelen de toestand midden mei en vergelijken die met de situatie midden april. Ze houden dus geen rekening met de jongste ontwikkelingen. Andere, wekelijkse cijfers geven aan dat de werkloosheid in de tweede week van mei voor het eerst sinds de start van de pandemie is gedaald.

  Niettemin is de Amerikaanse economie bijzonder zwaar getroffen door de coronacrisis en de maatregelen om verdere besmettingen in te dijken. Dat blijkt ook uit het feit dat een kwart van de Amerikanen (deels) op voedselhulp was aangewezen.

 • UCB neemt Amerikaans farmabedrijf Engage over

  UCB legt 125 miljoen dollar op tafel voor Engage Therapeutics, een bedrag dat later kan worden aangevuld met 145 miljoen dollar aan mijlpaalbetalingen. De hoofdreden voor de overname is dat Engage met Staccato Alprazolam een potentiële oplossing in huis heeft voor epileptische aanvallen.

  Het middel, een ‘drug-device-combination’ (inhaleertoestel), is nog in ontwikkeling en zit in fase 2-onderzoek. Als het de eindmeet haalt, kan Staccato Alprazolam een oplossing bieden voor 20 tot 30 procent van de epilepsiepatiënten, zegt UCB in een persbericht.

  UCB, dat een lange traditie heeft inzake epilepsiemedicijnen, verwerft met die overname de wereldwijde rechten op Staccato Alprazolam en zal instaan voor de verdere klinische ontwikkeling, de aanvraag tot lancering en de commercialisering.

  Engage verwierf zelf de rechten op Staccato Alprazolam in 2017 via een licentieovereenkomst met Alexza Pharmaceuticals. UCB zal met Alexza blijven samenwerken.

  De overname heeft geen impact op UCB’s financiële vooruitzichten voor 2020.

 • Kleine dagwinst, grote weekwinst

  Goedemorgen. In New York kwam donderdag een einde aan een vier dagen durende rally. De Dow Jones sloot nog wel 0,05 procent in de plus, maar de S&P500 zakte 0,3 procent en de Nasdaq 0,7 procent. Beleggers namen winst in het vooruitzicht van het Amerikaanse banenrapport van vanmiddag. En dat zal er voorwaar niet fraai uitzien.

  De Aziatische beurzen gingen aanvankelijk door op die neerwaartse trend. Sommige beleggers dachten dat de recente rally te ver is doorgegaan en ook daar speelde de vrees voor forse jobverliezen in de VS.

  Intussen is de trend gekeerd en zijn er kleine winsten in Azië. De breedste MSCI-index voor de regio Azië/Stille Oceaan (zonder Japan) stijgt 0,1 procent. De weekwinst is daarmee opgelopen tot 6,5 procent. Daarmee zijn de Aziatische beurzen op weg naar hun beste weekprestatie sinds december 2011.

  Een zicht op de beursvloer van de New York Stock Exchange bij de heropening op 26 mei ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud