1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 wint in vlak Europa

De Europese beurzen noteerden vlak. UBS geeft een verkoopadvies voor Melexis. AB InBev krijgt een eerste adviesverlaging na de ontgoochelende kwartaalcijfers. LVMH wil het Amerikaanse Tiffany overnemen. Microsoft haalt een monstercontract binnen.
 • Blik op morgen

  Wij houden het voor gezien. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 29 OKTOBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Huizenprijzen (Case-Shiller) augustus, 14.00 uur

  • Consumentenvertrouwen (Conference Board) oktober, 15.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Euronav: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur

  • Coil: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  Duitsland:

  • X-FAB: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Frankrijk:

  • Orange: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • BP: resultaten derde kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Merck & Co: resultaten derde kwartaal, voorbeurs

  • Pfizer: resultaten derde kwartaal, voorbeurs

  • Amgen: resultaten derde kwartaal, nabeurs

  • General Motors: resultaten derde kwartaal, 12.30 uur

  • Mondelez International: resultaten derde kwartaal, 21.00 uur

  • OneSpan: resultaten derde kwartaal, 22.00 uur

   

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 sloot vandaag met een winst van 0,5 procent op 3.771 punten. De toppers waren Galapagos , Aperam en Barco . De floppers waren Ontex , AB InBev en Colruyt .

 • 'Google doet bod op Fitbit'

  Volgens het persbureau Reuters zal het moederbedrijf boven Google, Alphabet , een bod doen op de Amerikaanse producent van draagbare apparaten Fitbit.

  Hoewel Google andere techgiganten als Apple en Samsung gevolgd heeft in het produceren van smartphones, heeft het nog geen draagbare hardware zoals een smartwatch op de markt gebracht.

  Het aandeel Fitbit schiet 27,3 procent hoger op het nieuws.

 • Apple kondigt nieuwe AirPods aan

  Apple kondigt zojuist de AirPods Pro aan. Dat is een nieuwe set draadloze oortjes.

  De AirPod-oortjes zullen een 'noise cancellation'-functie hebben, waarbij geluiden buiten het oor worden weggefilterd. Daarnaast zijn de oortjes beter bestand tegen zweet. 

  De gebruiker krijgt bij de oortjes drie verschillende omhulsels die elk een verschillende pasvorm hebben. 

  De AirPods Pro zullen in Amerika vanaf 30 oktober te koop zijn voor 249 dollar.

  Het aandeel gaat 0,7 procent hoger.

 • Een overzicht van de Amerikaanse beursdag

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag: hier klikken!

 • Ruimtereiziger gelanceerd op Wall Street

  De ruimtereiziger Virgin Galactic vliegt 6 procent hoger op zijn eerste beursdag. 

 • Wall Street op record

  De brede S&P500-index opent 0,3 procent hoger op 3.032 punten en zit daarmee boven het intradayrecord van 26 juli (3027,98 punten). Het aandeel Virgin Galactic opent op zijn eerste beursdag 6 procent hoger. 

 • Futures voorspellen hoger Wall Street

  De Amerikaanse beurzen zullen volgens de futures hoger openen. De Dow Jones zou 0,4 procent stijgen, de S&P500 0,3 procent en de Nasdaq 0,4 procent.

  De Amerikanen zitten nog niet in wintertijd, waardoor Wall Street voor ons al om 14.30 uur opent.

 • Carlsberg zet AB InBev in de schaduw

  Voor het Brusselse beursoverzicht, allen hierheen

 • Exmar: Analisten maken zich zorgen over dispuut met Gunvor

  Exmar  trekt 1,7 procent hoger na de kwartaalresultaten van vrijdagavond. Exmar maakte een bedrijfswinst (ebit) over het derde kwartaal bekend van 5,5 miljoen dollar. 

  KBC Securities noemt de resultaten in lijn met de verwachtingen. Het beurshuis denkt dat Exmar vanaf 2020 weer aandelen kan inkopen of dividenden kan uitkeren, onder meer dankzij de teruggave van een borg van 60 miljoen dollar door de Chinese kredietverzekeraar Sinosure voor eind dit jaar. Exmar betaalde deze borg in ruil voor een lening voor de bouw van het platform Caribbean FLNG (nu Tango). 'In dit geval zal bij de CEO de nood verminderen om aandelen te verkopen', merkt analist Cédric Duinslaeger op. CEO Nicolas Saverys verkocht dit jaar via het vehikel Saverex al voor 3,3 miljoen euro aandelen Exmar, waardoor zijn belang daalde tot 45 procent. Saverex moet leningen terugbetalen. 

  ING-analist Quirijn Mulder zit verveeld met de arbitrageprocedure die de grondstoffentrader Gunvor heeft opgestart. Gunvor huurt de drijvende hervergassingsfabriek FSRU. De grondstoffentrader heeft bezwaren tegen de sale-and-leasebackprocedure die Exmar afsloot met het Chinese CSSC. Gunvor vond nog geen klant voor het schip. 'Exmar heeft vertrouwen in het verloop van de arbitrageprocedure, maar wegens de zwakke balans van Exmar is dit soort issues allesbehalve welkom', zegt Mulder. 

  Ook Degroof Petercam maakt zich zorgen over het dispuut met Gunvor. 'Zolang Gunvor bepaalde veiligheidsdocumenten niet ondertekend, kan Exmar de financiering van het schip niet afronden.' 

  KBC Securities geeft een koopadvies, ING en Degroof Petercam geven een houdenadvies. 

 • Carlsberg ziet het zonnig in

  Carlsberg ziet het dit jaar zonniger in. Dat blijkt uit een persbericht van de Deense brouwer die hij net voor de middag verstuurde. Carlsberg stelt de winstverwachting opwaarts bij na solide prestaties in West-Europa en China. Deze regio's compenseerden de matige prestaties in Rusland. 

  Carlsberg ziet de operationele winst dit jaar met 10 procent stijgen, terwijl het eerder van een groei uitging tussen 8 en 9 procent. Het aandeel gaat prompt 2 procent hoger.

  Donderdag 31 oktober geeft Carlsberg gedetailleerdere cijfers over het verloop van het derde kwartaal. 

 • Virgin Galactic naar de beurs van New York

  Virgin Galactic, het bedrijf dat ruimtereizen aanbiedt, noteert vanaf vandaag op de New York Stock Exchange. De aandelen krijgen als ticker 'SPCE'.

  De beursgang verloopt via een directe notering. Virgin Galactic komt op de beurs doordat de beursschelp (special purpose vehicle) Social Capital Hedosophia een belang van 49 procent heeft genomen voor 800 miljoen dollar. Stichter Richard Branson behoudt een meerderheidsbelang van 51 procent. Deze deal - die al in juli bekend werd - waardeert het bedrijf op 1,5 miljard dollar. 

  Het geld van Social Capital Hedosophia werd verzameld via Chamath Palihapitiya, een durfkapitalist uit Silicon Valley met een verleden bij Facebook en de internetaanbieder AOL. Persoonlijk pomt hij 100 miljoen dollar in het bedrijf. 

  Virgin Galactic is het eerste bedrijf actief in ruimtetoerisme dat naar de beurs komt. Een ticket naar de ruimte kost 250.000 dollar. Er staan reeds 603 mensen op de wachtlijst. 

 • Kinepolis mag opnieuw uitbreiden in België

  Goed nieuws voor Kinepolis . Het hof van beroep heeft een uitspraak van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) vernietigd. Daardoor mag Kinepolis opnieuw bioscoopcomplexen openen in België.

  Er moet wel nog een overgangsperiode bepaald worden. Daarvoor verwijst het hof van beroep terug naar BMA.

  Wij zijn blij met deze uitspraak en rekenen op een redelijke beslissing van de Mededingingsautoriteit wat betreft de overgangsperiode.
  Eddy Duquenne
  CEO Kinepolis

 • EU stelt brexit nog eens drie maanden uit

  De EU is akkoord om de brexit uit te stellen tot eind januari, zo heeft Europees president Donald Tusk zonet getweet. De Britten hadden daarom verzocht. 

 • Galapagos neemt de kop in Bel20

  Galapagos  gaat ruim 3 procent hoger. Vrijdagavond verscheen een transparantiemelding waaruit bleek dat het Amerikaanse Wellington Management een belang heeft van 5,98 procent. Eerder deze maand verhoogde Wellington het belang tot 5,6 procent.

  Verder verlaagt het beurshuis Jefferies het koersdoel van Galapagos van 180 naar 170 euro. Het advies blijft 'houden', hoewel het nieuwe koersdoel een opwaarts potentieel impliceert van 10 procent. 

 • UBS verlaagt advies voor Melexis tot 'verkopen'

  François-Xavier Bouvignies, een analist van UBS, verlaagt het advies voor Melexis  van 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel zakt van 61 naar 57 euro.

  'Net als de markt geloven wij in een herstel in 2020. Maar we gaan uit van een gematigd herstel', klinkt het bij UBS. Het beurshuis wijst erop dat de producent van autosensoren tegen 35 keer de verwachte winst van 2020 noteert. 'Dat is een premie van 70 procent tegenover sectorgenoten.'

  Het aandeel gaat 2 procent lager. Die koersdaling is relatief. Vorige week maakte het aandeel een sprong van 15 procent nadat CEO Françoise Chombar had laten uitschijnen dat het ergste voorbij is in de autosector.

 • Beurzen openen stabiel

  De Bel20  opent stabiel. Er zijn voorlopig geen grote uitschieters in Brussel. 

  In Parijs wint LVMH  1 procent. Net voor de opening van de beurs, bevestigde de luxe-producent de overnamegesprekken met het Amerikaanse Tiffany. Er is echter geen garantie dat die gesprekken tot een deal zullen leiden, klinkt het. 

  HSBC  zakt 3 procent na een winstwaarschuwing (post 7u17).

  Philips  blijft stabiel na de resultaten die, door een eerder winstalarm, weinig verrassend waren (post 7u28).

 • Argentinië krijgt weer peronistische president

  Alberto Fernández en zijn 'running mate', oud-staatshoofd Cristina Fernández de Kirchner, rekenden al in de eerste ronde af met de aftredende rechtse president Mauricio Macri. De zakenwereld en de financiële markten zijn beducht voor een radicale ommezwaai in het economisch beleid. Lees hier meer. 

  Ook enkele Europese aandelen kunnen vandaag beïnvloed worden door de verkiezingsuitslag: 

  • Supermarktketen Carrefour  is voor 2,5 procent van zijn omzet afhankelijk van Argentinië.
  • Autobouwer Renault verwees naar de verslechterende marktomstandigheden in onder meer Argentinië en Turkije als oorzaak voor een winstwaarschuwing.
  • Bij consumentengroep Unilever  komt 14 procent van de omzet uit Latijns-Amerika, waaronder Argentinië.
  • In Brussel heeft AB InBev  een kleine blootstelling in Argentinië. 
 • Reuzecontract voor Microsoft

  Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft een cloudcontract van 10 miljard dollar over een periode van 10 jaar toegekend aan Microsoft . Microsoft haalde het van aartsrivaal Amazon . Het nieuws kwam vrijdagavond naar buiten. In een reactie steeg Microsoft nabeurs met 3 procent en zakte Amazon met 1 procent. Ook Oracle  blijft verweesd achter. 

 • Reuzedeal in logistiek vastgoed

  De Amerikaanse ontwikkelaar en eigenaar van industrieel vastgoed Prologis  kondigt de overname aan van Liberty Property Trust  voor 9,7 miljard dollar. Rekening houdend met de schulden gaat het om een deal van 12,6 miljard dollar. 

  Aandeelhouders van Liberty krijgen 0,675 aandelen Prologis voor elk Liberty-aandeel in bezit. Dat vertegenwoordigt een premie van 21 procent op de slotkoers van vrijdag.

  Liberty is ook gespecialiseerd in logistiek vastgoed. Dat vastgoedsegment is 'hot' door de opmars van e-commerce. Door de overname vult Prologis zijn Amerikaanse logistieke vastgoedportefeuille aan met panden in onder meer Chicago, Houston en zuidelijk Californië.

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  Volgens de futures opent de Euro Stoxx 50 straks met een winst van 0,1 procent. 

 • Aedifica knipt klein slotdividend

  De expert in zorgvastgoed Aedifica  knipt vandaag een klein slotdividend van 0,42 euro bruto. Het dividend heeft betrekking op de periode van 7 mei tot 30 juni. Eerder knipte Aedifica al een dividend over de periode van 1 juli 2018 tot 6 mei 2019 van 2,38 euro bruto. 

  Samen geeft dat een jaardividend van 2,80 euro. Over het boekjaar 2019/2020 mikt Aedifica op een dividend van 3 euro. 

 • Belron (D'Ieteren) haalt 850 miljoen euro op

  D'Ieteren  verstuurde zaterdag een persbericht over de nieuwe leningen die dochter Belron (autoglasreparatie) heeft afgesloten voor 850 miljoen euro. Er is een lening voor 750 miljoen euro die loopt tot 2026, en een voor 100 miljoen euro die loopt tot 2024. De leningen werden 10 dagen geleden aangekondigd, maar zijn nu dus succesvol geplaatst.

  De enige bedoeling van de extra schulden is om de opbrengsten uit te keren aan de aandeelhouders van Belron, met name D'Ieteren (60%) en private equitygroep CD&R (40%). 

  In het jargon heet dat, 'de optimalisering van de kapitaalstructuur'. Belron ziet de schuldratio (schuld/ebitda) stijgen van 2,6 naar 4,1. 

  D'Ieteren wil het geld aanwenden voor zijn 'langetermijnstrategie', lees: een overname. D'Ieteren zat eind juni al op meer dan 1 miljard euro cash. 

 • Atenor neemt vastgoedcertificaat Beaulieulaan over

  Twee jaar na een mislukte poging, neemt vastgoedontwikkelaar Atenor  het vastgoedcertificaat Beaulieulaan  toch over. Volgens onze informatie betaalt Atenor 27 miljoen euro, maar daar kan nog wat bij komen.

 • Eerste adviesverlaging voor AB InBev

  Het beurshuis Evercore ISI verlaagt het advies voor AB InBev  van 'kopen' naar 'houden'. Ter herinnering: vrijdag kreeg de Belgische bierbrouwer een klap van 11 procent na slechter dan verwachte kwartaalresultaten

  Verder regent het vooral koersdoelverlagingen. Kepler bijvoorbeeld herhaalt het koopadvies maar verlaagt het koersdoel van 101 naar 98 euro. Barclays - dat een verkoopadvies geeft - verlaagt het koersdoel van 74 euro naar 67 euro.

  AB InBev telt nog 20 koopadviezen, 11 houdenadviezen en 3 verkoopadviezen. 

 • Philips ziet winst 29 procent terugvallen

  Het Nederlandse electronicaconcern Philips  boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 208 miljoen euro, 29 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 4,31 miljard euro naar 4,7 miljard euro. Organisch lag de omzetgroei op 6 procent, zegt Philips. De bedrijfswinstmarge (ebita/omzet) zakte van 13,2 naar 12,4 procent. 

  Voor heel 2019 herhaalt Philips de recent naarwaarts bijgestelde jaarprognose: een organische omzetgroei tussen 4 en 6 procent, en een verbetering van de ebitamarge van 10 tot 20 basispunten. 

  De resultaten van Philips komen niet als een verrassing: Philips gaf op 10 oktober een winstwaarschuwing en kelderde toen met 8 procent

 • Europa's grootste bank gaat onder de lat

  De Britse bank HSBC  zag de brutowinst in het voorbije kwartaal met 12 procent terugvallen tot 5,3 miljard dollar. Dat was slechter dan verwacht. HSBC geeft ook een winstdoelstelling voor 2020 op: namelijk een rendement behalen van meer dan 11 procent op het eigen vermogen. De bank gaat 'significante' herstructureringslasten boeken in het licht van de 'verslechterende vooruitzichten'. HSBC is zowel actief in het VK, continentaal Europa, de VS en Azië. Vooral in Europa en de VS is de prestatie volgens de CEO 'onaanvaardbaar'.

  Het aandeel zal allicht onder druk staan in Londen, want in Hongkong - waar het een tweede notering heeft - gaat HSBC 3 procent lager. 

 • LVMH aast op Tiffany

  Het Franse concern LVMH  (Louis Vuitton Moët Hennessy) van miljardair Bernard Arnault heeft de Amerikaanse juweliersketen Tiffany  een overnamevoorstel gedaan. LVMH biedt 120 dollar per aandeel cash. Dat is een premie van 22 procent op de beurskoers. 

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  De Federal Reserve buigt zich woensdag over de rente. Het resultatenseizoen voor de zogeheten FAANG-aandelen komt op kruissnelheid.

 • Handelshoop stuwt beurzen

  Goedemorgen ! De Aziatische beurzen noteren overwegend in de plus. De Japanse Nikkei225-index  gaat 0,3 procent hoger, in Hongkong staat de Hang Seng op 1 procent winst. Zowel de VS als China hebben positieve geluiden laten horen over een nakende afronding van de eerste fase van een handelsdeal.  

  ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud