1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 zakt naar laagste peil in vier jaar

De beurshandel bleef bloednerveus: na de mokerslag op maandag zagen de Europese beurzen een remonte van 5 procent tijdens de ochtendhandel in verlies omslaan.
 • Immobel ziet winst groeien met 80 procent

  De vastgoedontwikkelaar Immobel zette in 2019 het beste resultaat uit zijn geschiedenis neer. De winst was even groot als in de drie voorgaande jaren samen. Recessie of niet, ook 2020 ziet er veelbelovend uit.

  Lees hier verder.

 • Bel20 sluit in het rood

  Het mocht vandaag weer niet baten: de Bel20 sloot met een min van 0,6 procent op 3.156 punten. Tot de toppers behoorden: KBC , Umicore en Ageas . Tot de floppertjes behoorden: Proximus , Ontex en Colruyt .

  De Belgische sterindex deed het beter dan de rest van Europa. De Europese beurzen leverden gemiddeld 1,5 procent in.

 • 'Beurzen kunnen met 30 procent zakken'

  Volgens econoom Mohamed El-Erian kunnen de aandelenbeurzen 30 procent zakken vanaf hun toppen in de maand februari, alvorens ze hun bodem vinden:

 • Occidental Petroleum doet stevige dividendknip

  Occidental Petroleum knipt zijn dividend van 0,79 naar 0,11 dollar per aandeel. Het oliebedrijf zal tevens de investeringen in 2020 terugschroeven van 5,2 à 5,4 miljard tot 3,5 à 3,7 miljard dollar. Daarnaast zal de groep in de kosten gaan knippen.

  Gisteren dook het aandeel ook al stevig lager, nadat de olieprijzen met meer dan een kwart in elkaar donderden, omdat Saoedi-Arabië de olieproductie tijdens het weekend stevig opvoerde. Occidental heeft veel schulden is daarmee erg kwetsbaar voor de hap die de lagere olieprijs in de cashflow neemt. Ook de obligaties van het bedrijf staan flink in de verkoop. 

  Ondanks de dividendverlaging gaat het aandeel vandaag toch 3,8 procent hoger. Dit komt vermoedelijk door de stijging van de olieprijs. 

 • 'Dividend Shell niet gedekt bij olie op 35 dollar'

  Heel wat beleggers zijn nog altijd wat groggy van de mokerslag die het doorgaans stabiele Royal Dutch Shell  maandag samen met de hele sector incasseerde, leerde onze geanimeerde livechat deze middag. Vele vroegen zich af hoe zo'n stevig dividendaandeel zo hard kan zakken. Eén antwoord is dat door het grof geschut van Saudi-Arabië op de oliemarkt het royale dividend bij een olieprijs van 35 dollar per vat niet meer veilig is.

  Morgan Stanley becijferde wat een olieprijs van 35 dollar betekent voor de 'majors': Shell zou dit jaar nog 35 miljard operationele cashflow halen. Trek daar 25 miljard investeringen af en je hebt nog 10 miljard euro vrije kasstroom over. Daarmee is het royale dividend maar voor 72 procent meer gedekt. Dat is nog altijd beter dan Total  en BP, waar het dividend nog maar voor respectievelijk 62 en 54 procent zou gedekt zijn. 

  Met andere woorden: het is gevaarlijk de huidige dividenden in de huidige context te extrapoleren. 

 • Bel20 op laagste peil in vier jaar

  Herinner u (vaag) dat de Bel20  in de misten der tijden, 17 februari jongstleden om precies te zijn, met 4.201 punten op het hoogste peil in 13 jaar stond? Welnu: zonet stonden we met 3.139 punten niet alleen meer dan 25 procent onder die piek maar ook op het laagste peil sinds februari 2016. Wie zei ook weer dat het kan verkeren? 

 • Dow laat winst van 945 punten schieten

  Jawel, het feestje is voorbij: de winst van 945 punten voor de Dow Jones  is intussen een klein verlies geworden. 

 • Donald Trump is weer eens boos op de Fed

  Het is weer zover: de Amerikaanse president Donald Trump is op Twitter aan het klagen over de Amerikaanse centrale bank (Fed). Volgens Trump is de Fed een 'belachelijke' en 'traag handelende' instelling, onder leiding van voorzitter Jerome Powell, die de rente te snel verhoogde en te traag verlaagde. Daarnaast lijkt hij te denken alsof het verlagen van rentes een soort wedstrijdje is tussen landen, waarbij Amerika hopeloos achterloopt:

 • Wat te verwachten van Agfa morgen?

  Woensdag voorbeurs komt Agfa-Gevaert  met de resultaten over 2020. Het aandeel van de beeldvormingsgroep ging de voorbije weken mee kopje-onder met de rest van het Brussels koersenbord: minus 25 procent sinds nieuwjaar. 

  Nochtans slaagde afscheidnemend CEO Christian Reinaudo er eind januari in het kroonjuweel te verkopen: de afdeling Healthcare IT die ziekenhuizen helpt bij de automatisering van workflows en patiëntinformatie. Opbrengst: een stevige 975 miljoen euro. De tak is zeer rendabel maar had weinig uitstaans met de andere grote afdeling, de grafische tak (Offset Solutions). 'Google en Arcelor onder één dak', omschreef Reinaudo die 'cohabitation' enkele jaren geleden. 

  En 2019 was naar verwachting ook een relatief goed jaar voor Agfa: analisten rekenen gemiddeld op 2,27 miljard euro omzet. Een kleine stijging, 1 procent meer dan de 2,25 miljard in 2018, maar wel de eerste groei sinds 2015.

  De recurrente bedrijfswinst zou stabiliseren rond 125 miljoen euro. Dankzij lagere herstructureringslasten zou de globale bedrijfswinst de helft stijgen naar 89 miljoen euro en het nettoresultaat omslaan van 15 miljoen verlies naar 14 miljoen winst. 

  De hamvraag is nu Agfa van plan is met de opbrengst van de verkoop te doen. Meteen uitkeren lijkt geen goed idee en wel om twee redenen. Eén: wat van Agfa overblijft torst het gros van de zware pensioenerfenis, een erfenis die jaarlijks zo'n 80 miljoen cashflow opslorpt. Een deel van die cash aanwenden om die pensioenlast te verminderen, lijkt geen slecht idee. 

  Twee: de grafische tak, het belangrijkste deel van het overblijvende Agfa na de verkoop van het kroonjuweel, blijft in krimpmodus. Hoe zeer de sector onder druk staat leren de recente waarschuwingen van twee Duitse branchegenoten: Heidelberger Druckmaschinen in januari en König & Bauer in december. 

  Met andere woorden: de activiteit was al zwak nog vóór de impact van het coronavirus merkbaar werd. Via een joint venture met het Chinese Lucky voor drukplaten speelt Agfa in op de relatief snel groeiende Chinese grafische markt, maar denkwerk over extra groeimotor om de krimp elders te compenseren is zeker welkom.

  Over het eerste halfjaar realiseerde 'Offset Solutions' met 406 miljoen euro, een krimp van 5 procent, 36 procent van de groepsomzet, maar slechts  een tiende van de brutobedrijfswinst (ebitda). 

 • Feestje voorbij?

  Het begon zo mooi: Wall Street opende de deuren met stevige koerswinsten, maar de beurzen in New York leveren hun winsten inmiddels snel in. De Dow wint nog 1,4 procent, de S&P500 1,7 procent en de Nasdaq weet nog 2 procent te klimmen. Mogelijk geloven beleggers toch niet zo hard meer in die stimulus die de Amerikaanse president Donald Trump beloofd heeft. 

  In Europa staan er zelfs al verliezen op de borden. De Euro Stoxx 50 verliest nu 0,4 procent. 

 • Russische energieminister wil met Saoedi-Arabië praten

  De Russische minister van Energie, Alexander Novak, wil met Saoedi-Arabië praten over het nemen van nieuwe maatregelen met het oliekartel OPEC. Daarmee probeert Novak een oplossing te vinden voor het conflict tussen de twee landen over het beperken van de olieproductie. Saoedi-Arabië draaide dit weekend de oliekraan stevig open omdat Rusland niet akkoord wilde gaan met een maatregel om de productie gezamenlijk te verminderen. Een dergelijke productieknip was volgens de Saoedi's nodig omdat de vraag naar olie daalt door de economische gevolgen van het coronavirus. 

  Maar de Saoedische minister van Energie, Abdulaziz bin Salmant, wijst de Russen af. 'Ik zie niet in waarom het verstandig is om bijeenkomsten te organiseren in mei en juni die alleen maar laten zien dat we falen om datgene te doen wat nodig is in een crisis zoals deze.' Daarmee doelt de minister op het beperken van de olieproductie. Amin Nasser, CEO van staatsoliebedrijf Saoedi-Aramco, zegt dat hij de productie tegen april wil laten opvoeren tot 12,3 miljoen vaten per dag. Dat zijn 300.000 vaten meer dan de maximale productiecapaciteit, waardoor Aramco mogelijk ook olie uit reserves op de markt zal dumpen. 

  Mogelijk denken markten dat de twee landen toch toenadering zullen zoeken, want de prijs van een vat Brent olie stijgt vandaag met ruim 8 procent. 

 • Wall Street stevig uit de startblokken

  De beurzen in New York zijn met winst geopend. De Dow Jones ging bij opening 3,9 procent of 923 punten hoger naar 24.762 punten en maakt zo een kleine helft van de mokerslag van gisteren goed. Nasdaq opende 3,4 procent hoger. 

  Olieconcern Marathon Corp klimt een kwart hoger na de koersval van gisteren.

  In dezelfde sector maken ook Apache , Occidental en Lincoln een stukje van hun afranseling van maandag goed.

  Cruisebedrijf Carnival  dikt met 8 procent aan.

 • Euronav ruim 15 procent hoger in twee dagen

  In de massale 'market sell off' van maandag was er één aandeel dat niet alleen verbazend goed standhield, maar ook nog eens een sterke prestatie neerzette: Euronav . De tankerrederij, die de voorbije weken werd meegesleurd door de zorgen over een vertragende wereldeconomie, schoot 10,2 procent hoger. Vandaag komt er nog eens 5,4 procent bij, zodat het aandeel weer op het niveau van twee weken geleden staat.

  Euronav profiteerde maandag van de crash van de olieprijs. De forse prijsverlagingen die Saoedi-Arabië doorvoert, zullen tot meer aankopen van olie leiden, iets waar tankeroperatoren van zullen profiteren. De vraag naar tankercapaciteit zal immers stijgen - en dus ook de vrachttarieven.

  Er is echter nog een tweede reden waarom Euronav in de lift zit. De olieprijs crashte maandag met 24 procent en herstelt vandaag met een kleine 9 procent. Door de lage olieprijs wordt het interessant voor olietraders om tankers in te huren voor drijvende opslag. Dit met de bedoeling de olie op de markt te brengen wanneer de prijzen weer voldoende zijn gestegen.

  De in New York gevestigde scheepsmakelaar Poten & Partners laat weten dat er diverse deals worden onderhandeld voor het op korte termijn (6 à 12 maanden) charteren van tankers. ‘De val van de olieprijzen heeft drijvende opslag aantrekkelijker gemaakt, al blijven de marges nog relatief dun’, aldus Poten.

 • Dividendrendement boven rente

  Inmiddels heeft 78 procent van de aandelen binnen de S&P500 een hoger dividendrendement dan de rente op een tienjarige Amerikaanse staatsobligatie. Dat percentage is historisch hoog:

 • Hoe gaat het op de Brusselse beurs?

  Voor het antwoord op deze vraag moet u naar hier!

 • Niet iedereen heeft last van het coronavirus

  Het coronavirus gooit niet overal roet in het eten. De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit komt op dinsdag met het opvallende bericht dat het - in tegenstelling tot zo'n beetje ieder ander bedrijf op de Europese beurs - geen last heeft van het virus.

  Lees er meer over in dit artikel

 • Roubini: 'Dit is een dead cat bounce'

  Volgens de econoom Nouriel Roubini moeten beleggers erop rekenen dat het beursherstel van vandaag niets meer is dan een 'dead cat bounce' (een korte opleving waarna weer fikse dalingen komen). Volgens Roubini zullen de Democraten de belastingverlaging voor de economie die de Amerikaanse president Donald Trump wil doorvoeren niet accepteren als niet ook transfers van rijke naar arme mensen gaan. Dat laatste willen de Republikeinen weer niet, waardoor het plan mogelijk helemaal niet doorgaat. Dat zou een probleem zijn omdat Wall Street nu juist hoger van start lijkt te gaan door de hoop op een stimulusplan:

 • Royal Dutch Shell veert op na val

  Nadat Royal Dutch Shell gisteren 17,5 procent crashte, veert het olie- en gasaandeel vandaag weer stevig op met een koerswinst van meer dan 11 procent. Dat heeft alles te maken met de volatiele olieprijs. Gisteren dook de prijs voor een vat brentolie 24 procent lager: de grootste prijsdaling sinds 1991. Vandaag veert de olieprijs met 8,3 procent op. 

  De olieprijs kreeg gisteren een zware klap, omdat Saoedi-Arabië dit weekend besloot om zijn olie met een fikse korting te verkopen en vanaf april de productiekraan volledig open te draaien. Het besluit kwam nadat Saoedi-Arabië - de leider van het oliekartel OPEC - Rusland er niet van kon overtuigen om een extra productieknip door te voeren.

 • FSMA Insidertransacties: Brito casht 76 miljoen euro

  CEO Carlos Brito heeft opties in AB InBev  verzilverd. Hij kon inschrijven op 2,45 miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van 19,29 euro, goed voor een investering van 47 miljoen euro. Vervolgens verkocht hij het hele pakket tegen een gemiddelde koers van 50,4 miljoen euro, goed voor een opbrengst van 123,7 miljoen euro. Netto-opbrengst = 76 miljoen euro. 

  Ook andere directieleden verzilverden opties. 

 • Futures: zonlicht in Amerika

  Na de vreselijke storm van gisteren breekt ook in Amerika de zon weer door. Als we de futures mogen geloven opent Wall Street straks hoger. De Dow Jones zou 4,6 procent klimmen, de S&P500 zou 4,7 procent winnen en de Nasdaq zou met 4,8 procent in het groen komen te staan.

  Amerikaanse beleggers lijken dus na de ongekende paniek van gisteren weer een beetje bij zinnen te komen. Dat lijkt vooral te komen door de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij vandaag een enorm steunpakket voor de economie zal bekendmaken. Ook zal hij aan het Congres belastingverlagingen op loonlasten voor bedrijven voorleggen. Het zou gaan om een 'omvangrijke verlichting, een groot getal'.

  ©AFP

 • VFB blaast beleggerscongres af

  De Vlaamse beleggersfederatie VFB blaast wegens het coronavirus haar congres eind maart af.

 • Musk vraagt uw mening

  On a lighter note. Elon Musk polst bij zijn Twittervolgers of hij een 'mega rave cave' moet bouwen onder de Teslafabriek in Berlijn. Hij overweegt om er een ondergrondse dansclub te bouwen 'met een episch sound system en woofers ter grote van een auto'.


  Tesla verloor gisteren 14 procent temidden van de grootste verkoopgolf op Wall Street sinds de crisis. De producent van elektrische wagens trekt nu 11 procent hoger in de voorbeurshandel.


 • Riksbank: rente knippen? Don't think so!

  Een week na de acute renteverlaging van de Fed, maakt de centrale bank van Zweden duidelijk dat het niet geneigd is het voorbeeld te volgen.

  'Onze mening is dat het verschaffen van liquiditeit op dit moment het belangrijkste is', zegt gouverneur Stefan Ingves in een statement. 'Dit kan bestaan uit meer gulle voorwaarden op vlak van kredietverlening aan banken of directe activa-aankopen.'

  'Een knip in de beleidsrente is nu niet het gewenste instrument', aldus de Riksbank.

  De oudste centrale bank ter wereld maakte in december een einde aan vijf jaar van negatieve rentes ondanks een vertraging van de Zweedse economie. De Zweedse kroon dikt 80 basispunten aan ten opzichte van de euro.

 • 'Koersstijging Basic-Fit vooral door wegblijven corona'

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam reageert op de resultaten (zie post 7u56) en de koerssprong van Basic-Fit . 'De cijfers waren iets boven de verwachting, maar ik denk dat de voornaamste koersstijging voortkomt uit de mededeling dat het fitnessbedrijf nog geen last lijkt te hebben van het coronavirus. Op dit moment is corona kopzorg nummer één, dus dan is het prettig om te horen dat Basic-Fit hier nog niet door geraakt is.'

  Claassen blijft wel voorzichtig voor de toekomst. 'Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Want het virus is zeker een risico voor de onderneming. Mensen kunnen uit angst voor besmetting in een fitnessclub besluiten om nog even geen abonnement te nemen.'

  Het aandeel veert 5,6 procent op.

 • Aramco voert productie op naar maximumcapaciteit

  Het staatsgecontroleerde Saudi Aramco gooit olie op het vuur met de aankondiging dat het zijn olieproductie volgende maand gaat opdrijven naar 12,3 miljoen vaten. Dat is de maximumcapaciteit en een stijging met 25 procent ten opzichte van de productie in februari.

  De Saoedi's ontketenden afgelopen weekend een prijzenoorlog met Rusland wat maandag een scherpe duik van de olieprijs triggerde. De olieprijzen vielen met meer dan 20 procent terug, de  grootste val sinds de Golfoorlog.

  Het bericht van Aramco doet vermoeden dat Saoedi-Arabië zelfs zijn strategische voorraden wil aanspreken om zo veel mogelijk olie op de markt te gooien.

  'Welkom op de vrije markt', reageert Bob McNally, oprichtiger van Rapidan Energy Group en een voormalige topman in het Witte Huis. 'De wereld ondervindt nu hoeveel macht de Saoedi's hebben als voornaamste olieproducent, niet alleen op de olieprijzen maar ook op de bredere economie en de wereldpolitiek.'

  Aramco klimt 8 procent in Riyadh en nadert daarmee zijn introductiekoers van de beursgang in december.

  De olieprijs ziet zijn eerdere dagwinst wat verkleinen en noteert nu 4 procent hoger ten opzichte van gisteren.

 • Colruyt doet koopjes

  Colruyt maakte van de rode prijzen op de beurs gebruik om aandelen in te slaan. De distributiegroep kocht tussen 2 maart en 6 maart 82.415 aandelen in aan een gemiddelde prijs van 43,21 euro voor een totaalbedrag van 3,6 miljoen euro.

  Colruyt noteert 1,9 procent in het groen op 45,5 euro.

 • Bel20 kent beste beursdag sinds 2011

  De berenmarkt is één dag oud en levert al meteen een eerste berenrally op.

  De Bel20  kent met een koerssprong van 4,4 procent de beste beursdag sinds 2011.

  De markten zullen extreem volatiel blijven. We krijgen een periode met scherpe duiken bij slecht nieuws en grote sprongen bij het minste sprankeltje hoop.
  Shane Oliver
  Hoofdeconoom AMP Capital Investors

 • Waar ligt de bodem? Chat met Kurt Vansteeland!

  Bokkensprongen op de markten. Hoog tijd voor een babbel met marktenredacteur Kurt Vansteeland. De chat start dinsdag om 12 uur, stel nu al uw vragen via deze link. 

 • Bel20 na uur handel: +4,3 procent

  Toch nog maar even een update. De Bel20  heeft zijn openingswinst nu ruim verdubbeld. De Brusselse sterindex noteert na een uur handel met 4,3 procent winst en is daarmee de best presterende index in Europa. 

 • ING zet Flow Traders op favorietenlijst

  ING citeert de titel van dit steengoede nummer van Queens of the Stone Age om Flow Traders  op zijn favorietenlijst te plaatsen. De in Amsterdam genoteerde liquiditeitsverschaffer voor de wereldwijde beurshandel is volgens ING één van de winnaars van de huidige beursgekte. Hoe meer aandelen er verhandeld worden, hoe beter voor Flow Traders. 

  Flow Traders klopte de Amsterdamse index sinds eind februari met 15 procent maar presteerde wel 20 procent zwakker in vergelijking met zijn Amerikaanse sectorgenoot Virtu. ING voorspelt in het eerste kwartaal dat de tradinginkomsten boven 110 miljoen euro zullen uitstijgen. Daaruit zou het bedrijf en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 55 miljoen puren, wat een ruime verdubbeling zou betekenen van het gemiddelde over 2019. 

  Flow Traders, dat sinds de uitbraak van het coronavirus bijna een vijfde aandikte, valt ten prooi aan winstnemingen en verliest 2,5 procent.

 • KBCS verhoogt advies Ageas

  Ageas  mag van KBC Securities een trapje hoger van 'houden' naar 'opbouwen'.

  'De koers lijkt dichtbij het dieptepunt als je de jaarprestatie afweegt ten opzichte van het sectorgemiddelde', zegt analist Jason Kalamboussis. 'De angst voor de grote blootstelling aan China (22 procent van de winst) is terecht maar staat niet in verhouding tot de correctie die Ageas totnogtoe doormaakte. Zelfs als we lagere intrestvoeten en een mogelijke recessie in rekening nemen, vinden we dat het aandeel te sterk heeft afgezien.'

  Het advies gaat daarom een trapje hoger. Het koersdoel wordt geprikt op 47,5 euro (51 euro voorheen), wat een opwaarts potentieel van 30 procent biedt op de vorige slotkoers. 'Technisch gesproken zouden we dan een koopadvies geven, maar door de huidige onzekerheden opteren we voor een opbouwenadvies'. 

  Ageas gaat 2,5 procent hoger naar 36,4 euro. 

 • Bel20 na halfuur handel : + 2,6 %

  De Bel20  verruimt haar openingswinst en neemt de kop in Europa.

  De index staat na een halfuur handel op 2,6 procent winst. 

 • Europa voorzichtig hoger | Basic-Fit | Infineon | Meggitt

  De Europese beurzen lopen een klein stukje van hun monsterverlies van maandag weer in. De Euro Stoxx 50  wint 1,4 procent.

  In Amsterdam is Basic-Fit   in bloedvorm. De gymketen wint 10 procent na beter dan verwachte cijfers en de melding dat het voorlopig geen impact voelt van het coronavirus. Beleggers hadden het aandeel sinds de uitbraak een kwart lager gestuurd.

  Shell  recupereert 6 procent van het megaverlies maandag. Het jaarverlies van de olieproducent blijft evenwel sprekend: -38 procent sinds Nieuwjaar. 

  Infineon  klimt 4 procent hoger in Frankfurt. Het elektronicabedrijf dat afgesplitst werd van Siemens krijgt in de VS toelating om halfgeleiderfabrikant Cypress  over te nemen. 

  Meggitt staat onder druk in Londen. De producent van componenten voor raketten en legervoertuigen werd door Berenberg van de kooplijst gehaald. 

 • Kepler verlaagt koersdoel Mithra

  Kepler Cheuvreux verlaagt het koersdoel van Mithra  van 37 naar 35 euro. Het beurshuis heeft zijn waarderingsmodel geupdatet na de resultaten die de specialist in vrouwengeneeskunde gisteren bekendmaakte. Daaruit bleek een nettoverlies van 26,6 miljoen. In afwachting van het op de markt komen van zijn voornaamste producten en de bijbehorende opbrengsten bekijkt het Luikse farmabedrijf Mithra de mogelijkheden om zijn financiële middelen aan te vullen.

  Mithra verliest 0,5 procent naar 21,7 euro. 

 • Brussel opent met winst | Proximus | Umicore | Immobel

  De beurs van Brussel likt haar wonden na de gitzwarte maandag. De Bel20  klautert 1,6 procent recht.

  Proximus  wuift CFO Sandrine Dufour uit met een verlies van 0,5 procent. UCB  verwelkomt haar met een winst van 0,2 procent. 

  Umicore  wint 2,6 procent. Het kocht vorige week een aanzienlijk pakket eigen aandelen in aan een gemiddelde koers van 38,86 euro.

  Immobel  wint 2,3 procent. De vastgoedontwikkelaar komt nabeurs met resultaten. 

  IBA  is de sterkste stijger. De specialist in protontherapie gaat 9 procent hoger. 

  Bodemvissers pikken ook Greenyard  , Lotus Bakeries   en Kinepolis  op. 

 • Besmettingen bij Deutsche Bank, KKR en Boeing

  Deutsche Bank, investeringsreus KKR en Boeing zijn de nieuwste toevoeging in de lijst met bedrijven die coronabesmettingen van personeelsleden melden.

  Eerder meldde ook de ECB al de besmetting van een personeelslid.

 • Umicore doet solden

  Umicore  profiteert van de kortingen op de beurs om eigen aandelen in te slaan. De materialengroep kocht tussen 2 maart en 6 maart 791.000 eigen aandelen in aan een gemiddelde prijs van 38,86 euro.

 • Moskou opent 16 procent lager

  In Rusland is de beurs van Moskou met een diep verlies geopend.De belangrijkste index RTS verloor bij opening 16 procent. Een kwartier later werd dat verlies ietwat ingedijkt naar 12 procent.

  Moskou, waar veel olie-gerelateerde aandelen noteren, had in tegenstelling tot andere beurzen nog niet kunnen reageren op de prijzenoorlog tussen de Russen en de Saoedi's. De beurs bleef gisteren dicht omwille van een feestdag. De koersval gaat gepaard met een stevige val van de roebel.

 • IFO-hoofdeconoom: 'Recessie in Duitsland onafwendbaar'

  Het coronavirus zal de Duitse economie in recessie duwen. Dat zegt nu ook Clemens Fuest, de hoofdeconoom van het toonaangevende Duitse IFO-instituut. 'De wereld staat op de rand van een economische crisis die duidelijke parallellen vertoont met 2008', aldus de hoofdeconoom.

  Fuest zegt dat de regering Merkel meer compensatiemaatregelen moet voorzien voor bedrijven om de impact van het virus het hoofd te bieden. Een renteverlaging door de ECB noemt de econoom dan weer gevaarlijk omdat het de banken 'gevaarlijk kan verzwakken'.

 • Qantas en Air France-KLM zetten hakbijl in vluchtaanbod

  Qantas en Air France-KLM zijn de jongste toevoegingen aan de lange lijst met luchtvaartmaatschappijen die vluchten schrappen als gevolg van het coronavirus. Qantas schrapt een kwart van zijn internationale vluchten gedurende 6 maanden. Acht van zijn de twaalf grote Airbus A380-jets blijven aan de grond.

  De Australische verloor al 39 procent sinds Nieuwjaar en schrapte een geplande aandeleninkoop.

  Air France-KLM schrapt 3.600 vluchten in maart in zijn Europese netwerk, een daling met een kwart.

  De maatschappij die in Parijs noteert verloor al 48 procent sinds Nieuwjaar.

  Wij kunnen dit aan en zweten dit wel uit. Dat kunnen niet alle luchtvaartmaatschappijen zeggen.
  Alan Joyce
  CEO Qantas

 • Update Europese futures: +2%

  Met nog drie kwartier te gaan voor de openingsbel, suggereren de futures een 2 procent hogere opening voor de Stoxx600.

 • Basic-Fit voelt coronavirus niet

  Opmerkelijk, Basic-Fit  zegt voorlopig geen enkele impact te voelen van het coronavirus. Dat zei de fitnessuitbater in de marge van jaarcijfers. De Nederlandse beursvedette landt zowel op omzet- als op winstvlak boven de lat.

  De jaaromzet komt uit op 515 miljoen euro, analisten gingen uit van 509 miljoen euro. Daaruit puurt het een brutobedrijfswinst (ebitda) van 155 miljoen euro

  De gymketen plant 150 nieuwe clubs te openen in 2020.

  Nu mensen minder publieke ruimtes opzoeken, rekenden beleggers Basic-Fit tot de mogelijke slachtoffers van het virus. De fitnessuitbater verloor 24 procent sinds de uitbraak. Maar die vrees blijkt voorlopig dus ongegrond. Ook in virustijden blijven mensen naar de sportschool gaan.

 • Vijf favoriete aandelen van Willem de Vlugt en Charles Estourgie

  De beheerders van EValuation Capital Management tippen onder meer op D'Ieteren.

 • Atenor behaalt beste resultaat sinds financiële crisis

  De nettowinst van Atenor  steeg vorig jaar met 7 procent naar 37,78 miljoen euro, het beste resultaat sinds de financiële crisis. Dat maakte de groep gisteren nabeurs bekend. Tien projecten in vijf landen hebben bijgedragen aan het resultaat. Vooral de oplevering van Naos in Luxemburg, de verkoop van de City Dox-gebouwen in Brussel, een nieuwe bijdrage van de overdracht van The One Office in de Europese wijk en het kantoorgebouw Vaci Greens speelden een sleutelrol. Het dividend over 2019 wordt verhoogd met 5 procent tot 2,31 euro per aandeel.

  Zelfs al komt er een recessie van zes maanden, dat zal dat weinig of niets veranderen aan de resultaten die Atenor de komende twee à drie jaar zal kunnen voorleggen.
  Stéphan Sonneville
  CEO Atenor

 • Volker Wessels op zuchtje van beursexit

  Grootaandeelhouder Reggeborgh heeft aandelen in bouwbedrijf VolkerWessels  bijgekocht. Het investeringsfonds van de familie Wessels kocht 2079 aandelen voor een gemiddelde prijs van 21,90 euro per stuk. Reggeborgh heeft nu 94,99 procent van het bouwbedrijf in handen.

  Reggeborgh wil VolkerWessels van de beurs halen en heeft een overnamebod gedaan van 22,20 euro per aandeel, inclusief interim-dividend. Om dat bod succesvol te laten zijn, moet de familie 95 procent van de aandelen in het bouwbedrijf in handen krijgen. Dat is op een haartje na gelukt, Reggeborgh heeft nu 94,99 procent van het bedrijf in handen.

 • Proximus verliest CFO aan UCB

  Proximus  kondigde gisteren het vertrek van financieel directeur Sandrine Dufour aan.

  De française verruilt de telecomoperator voor farmagroep UCB  waar ze Detlef Thielgen opvolgt.

 • Update Covid-19

 • Alle ogen op Frankfurt: knipt ECB donderdag de rente?

  Economen houden er in toenemende mate rekening mee dat de Europese Centrale Bank donderdag de rente zal knippen. Onder meer JP Morgan, HSBC, Deutsche Bank en Oxford Economics voorspellen een renteverlaging.

  'De waarschijnlijkheid dat de ECB met een steunpakket komt, is fors gestegen. Maar als het om een samenraapsel van kleine dingen gaat, zal de markt niet onder de indruk zijn', schrijven Deutsche Bank-economen Mark Wall en Marc Demuizon in een nota.

  Economen zien verlaging van de depositorente met 10 basispunten.

 • Hoe groot is de schade?

  Wereldwijd kregen de aandelenbeurzen gisteren zware klappen.De Bel20 incasseerde de op één na grootste tik sinds de oprichting van de index in 1991. Ook Wall Street kreeg de grootste klap sinds de financiële crisis.

  Coronaklap van 9 maart in cijfers
  • - De Bel20 verloor 7,6%, het op één grootste dagverlies sinds 1991
  • - De S&P 500 sloot 7,8 procent lager, het grootste dagverlies sinds de crisis, 3.000 miljard dollar beurswaarde verdampte
  • - Wall Street moest voor het eerst handelsremmers inzetten, de handel werd bij opening voor 15 minuten stilggelegd
  • - Olie gaf 25 procent prijs, de grootste klap in 30 jaar. Olieproducenten kregen rake klappen op de beurs.
  • - Rally op staatobligaties. De hele Amerikaanse rentecurve dipte maandag even onder 0,7 procent.

 • 'Deze crash is niet rationeel'

  Herlees hier ons interview met beursexpert Jan Longeval.

 • Olieprijs veert op

  Futures op oliecontracten gaan 7,5 procent hoger naar 33 dollar per vat. Een regelrechte prijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië in combinatie met een vraagkrimp bezorgde de olieprijs maandag de grootste klap in 30 jaar.

 • Futures in het groen

  Goedemorgen. So far, so good. De futures wijzen op een winstopening van de Europese beurzen. De indicator op de Euro Stoxx 50 wijst op een openingswinst van 2 procent.

  Ook de Amerikaanse futures staan op winst. De knipperlichten gingen op groen na de aankondiging van president Trump dat hij vandaag een enorm steunpakket voor de economie zal bekendmaken. Ook zal hij aan het Congres belastingverlagingen op loonlasten voor bedrijven voorleggen. Het zou gaan om een 'omvangrijke verlichting, een groot getal'.

   

  Beleggers ontwaken met een kater na de historische sell-off van maandag. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud