1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 zet december sterk in

Op de eerste dag van december bouwden de beurzen een vervolg aan hun historisch sterke novembermaand. De Bel20 klom weer boven 3.700 punten. Galapagos sloeg munt ook positieve testresultaten, Floridienne uit een overname van zijn hommeldochter Biobest.
 • Goede avond

  We stoppen met bloggen voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug.

  WOENSDAG 02 DECEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Werkloosheid oktober, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) november , 14.15 uur
  • Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport) , 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Warehouses Estates Belgium: notering ex interimdividend 1,40 euro bruto
  • Inclusio: inschrijving op beursintroductie tegen 21,40 euro per aandeel. Tot 7 december, behoudens vervroegde afsluiting.
  • Home Invest Belgium: notering ex interimdividend 4,25 euro bruto
 • Families hebben 48,63 procent stemrechten in GBL

  De families Frère en Desmarais beschikken voortaan over 48,63 procent van de stemrechten in GBL . Ze controleren 28,23 procent van het kapitaal. Dat blijkt uit een transparantieverklaring.

  De nieuwe verhoudingen zijn een gevolg van het in maart aangekondigde project om de controlestructuur van GBL te vereenvoudigen.

 • Leasinvest vangt 20,6 miljoen voor Brugs Rijksarchief

  In zijn persbericht over de derdekwartaalcijfers had Leasinvest aangegeven dat een verkoop van het Rijksarchief in Brugge nakend was. Deze verkoop aan Qrf is nu beklonken. Leasinvest ontvangt 20,6 miljoen euro, wat in lijn is met de laatst geschatte reële waarde (op 30 september). Met deze desinvestering wil Leasinvest beter focussen op zijn kerncompetenties, zegt CEO Michel Van Geyte in een persbericht.  

 • Greenyard sluit minnelijke schikking met FSMA

  Greenyard gaat de FSMA 500.000 euro betalen. De minnelijke schikking wordt ook gepubliceerd op de website van de FSMA.

  Reden voor de schikking is ‘de laattijdige verspreiding van voorwetenschap en de verspreiding van onjuiste en misleidende informatie door Greenyard NV over een listeriabesmetting in haar fabriek voor diepvriesgroenten in Hongarije’, aldus een persbericht van de beurswaakhond.

  Volgens de FSMA was Greenyard ‘uiterlijk op 3 juli 2018’ volledig op de hoogte van de listeriabesmetting. Het bedrijf communiceerde echter pas op 13 juli. Bovendien stelde Greenyard in een persbericht van 4 juli ‘een aantal elementen die wezen op de ernst van de situatie onjuist en misleidend voor’, aldus nog de FSMA. Greenyard pleegde aldus een inbreuk op het verbod op marktmanipulatie, vindt de toezichthouder.

  In een apart persbericht zegt Greenyard dat het nu het listeriahoofdstuk kan afsluiten. Het fruit- en groenteconcern zegt dat het een minnelijke schikking met de FSMA verkoos zonder daarbij schuld te bekennen. De betaling van 500.000 euro heeft geen impact op de winstprognose voor het lopende boekjaar, met name een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) tussen 106 en 110 miljoen euro.

 • Beurzen zetten decembermaand positief in

  De Europese beurzen hervatten de vaccinrally op de eerste dag van december. De Euro Stoxx 50 eindigde met 0,9 procent wint, de breder Stoxx Europe 600 ging 0,65 procent hoger.

  In Brussel sloot de Bel20 met 1,4 procent winst op 3.717,68 punten. Sterke prestaties kwamen van KBC (+5,45%), Telenet (+4,25%) en Barco (+3,7%), terwijl Colruyt (-2,3%) en UCB (-1,8%) de andere richting uitgingen.

 • Tweede lockdown slecht voor Belgische autoverkoop

  In november werden in ons land 29.103 nieuwe personenwagens geregistreerd. Dat zijn er 15,8 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit een persbericht van sectorvereniging Febiac.

  ‘De mogelijkheid om voertuigen die vóór de tweede lockdown waren besteld, te blijven uitleveren – iets wat niet mogelijk was tijdens de eerste lockdown -, beperkt tijdelijk en zeer gedeeltelijk de economische gevolgen van deze tweede showroomsluiting voor de importeurs en verkopers van nieuwe auto’s’, klinkt het.

  Na elf maanden ligt de Belgische autoverkoop nu 22,3 procent achter op 2019.

  D’Ieteren, de invoerder van de VW-merken in ons land, behaalde in november een marktaandeel van 23,45 procent.

  Na elf maanden is Volkswagen nog steeds het best verkochte automerk in ons land, goed voor 9,31 procent. Op de tweede plaats staat BMW met 8,35 procent.

 • Pandoering Nikola gaat voort

  Maandag donderde Nikola al 27 procent omlaag nadat een fel verwaterde deal met GM werd bekendgemaakt. In de ogen van veel beleggers heeft die deal meer weg van een leverancierscontract dan van het strategisch partnerschap dat Nikola’s oprichter en voormalig voorzitter Trevor Milton voor ogen had. Nikola gaat gebruikmaken van GM’s expertise met brandstofcellen en mogelijk batterijen om zijn elektrische trucks te bouwen. Van een belang van GM in Nikola is geen sprake meer, noch van de Nikola Badger, een pick-up die GM zou bouwen.

  Dinsdag gaat er nog eens 16,05 procent van de koers. De verkoopbeperkingen die voor een aantal insiders en investeerders van Nikola golden, liepen maandag af. Wat voor een nieuwe verkoopgolf zorgt.

 • Powell ziet ‘significante uitdagingen en onzekerheden'

  Tijdens een hoorzitting voor het bankencomité van de Senaat benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse economie in een beschadigde en onzekere staat verkeert ondanks de vooruitgang die is geboekt bij de ontwikkeling van coronavaccins.

  Het recente nieuws rond vaccins noemde hij ‘erg positief voor de middellange termijn’. Maar momenteel blijven er ‘significante uitdagingen en onzekerheden’. Hij vermeldde onder meer de timing, productie en distributie van de vaccins, evenals de efficiëntie doorheen verschillende groepen.

  Powell zei ook bezorgd te zijn dat het virus weer zal opflakkeren in de VS en elders in de wereld. ‘De toename van het aantal nieuwe Covid-19-gevallen, zowel hier als in het buitenland, is zorgwekkend en zou in de komende maanden uitdagend kunnen zijn’, aldus de Fed-voorzitter.

  Hij gaf geen onmiddellijke indicatie hoe de Federal Reserve daarop zou kunnen reageren bij zijn volgende rentevergadering op 15 en 16 december. Hij herhaalde wel dat de Fed alle middelen zal inzetten om de economie te doen herstellen.

  Jerome Powell tijdens de hoorzitting voor het bankencomité van de Amerikaanse Senaat ©EPA

 • Tesla toch in één stap in S&P500

  De producent van electrische wagens Tesla  zal dan toch in één stap zijn intrede maken in de S&P500. Dat gebeurt op 21 december. S&P opende een dialoog met beleggers over de vraag of Tesla – gezien de immense omvang – niet in twee stappen moest opgenomen worden. Op basis van die dialoog is beslist de opname toch in één beweging te doen.

  Tesla is het grootste aandeel ooit – huidige beurswaarde 553 miljard dolar - dat in de brede Amerikaanse beursindex wordt opgenomen.

 • Winstprognose UnitedHealth lager dan verwacht

  UnitedHealth Group houdt vandaag een virtuele beleggersdag en net voor die van start ging, gaf de Amerikaanse ziekteverzekeraar vooruitzichten voor dit en volgend jaar. Voor dit jaar rekent UnitedHealth op een omzet van circa 257 miljard dollar, een nettowinst van circa 15,90 dollar per aandeel en een gezuiverde nettowinst van om en bij 16,75 dollar.

  Voor 2021 gaat UnitedHealth uit van een omzet van 277 tot 280 miljard dollar, een nettowinst van 16,90-17,40 dollar per aandeel en een gezuiverde nettowinst van 17,75-18,25 dollar per aandeel. Dat is minder dan verwacht: analisten rekenden voor die laatste post tot dusver op 18,33 dollar.

  In de eerste kwartalen van dit jaar werden niet-dringende ingrepen uitgesteld wegens de coronacrisis, wat in het voordeel van ziekteverzekeraar speelde. Die ingrepen worden nu meer en meer ingehaald. UnitedHealth wijst er bovendien op dat zijn winstprognose 1,80 dollar per aandeel lager is door kosten voor de behandeling van coronapatiënten en het uitvoeren van coronatests.

 • Nasdaq wil meer verscheidenheid in raden van bestuur

  Nasdaq wil dat beursgenoteerde bedrijven voortaan in hun raad van bestuur ook minstens één vrouw opnemen plus iemand van een ondervertegenwoordigde minderheid of iemand die lesbisch, homo, biseksueel of transgender is. De technologiebeurs heeft daartoe een voorstel ingediend bij de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Bedrijven die niet aan de vraag om meer diversiteit voldoen, zouden moeten uitleggen waarom.

  Volgens Adena Friedman, de CEO van Nasdaq, dient de eis om meer kleur in de raden van bestuur gezien als ‘een stap in een bredere reis om inclusieve vertegenwoordiging in de Amerikaanse bedrijfswereld te bereiken’.

 • Overtuigd hogere start in New York

  De vaccinrally gaat mooi door op de eerste dag van december. In New York noteert de Dow Jones na een minuut handel 1 procent in de plus. De S&P500 stijgt eveneens 1 procent en de Nasdaq Composite 0,9 procent.

 • Amerikaanse futures stevig in de plus

  De beurzen in New York zullen hoger openen, blijkt uit de stand van de futures. De future op de Dow Jones noteer 1,1 procent hoger, die op de S&P500 0,95 procent en die op de Nasdaq 0,8 procent. Het optimisme wordt gevoed door goede Chinese fabriekscijfers en de hoop dat de toediening van een eerste coronavaccin nog voor het einde van het jaar kan starten.

 • Bodemonderzoeker Fugro start kapitaalverhoging

  Schrik niet als u morgen de koers van Fugro ziet kelderen. De Nederlandse bodemonderzoeker trapt op dinsdag 2 december zijn langverwachte kapitaalverhoging met voorkeurrecht af. Het 'claimrecht' wordt dan afgesplitst. De aandeelhouders kunnen per 13 aandelen intekenen op 11 nieuwe tegen 2,12 euro per stuk. Dat is een korting van bijna 40 procent tegenover de beurskoers voordien.

  De operatie moet 197,1 miljoen euro opbrengen. Een groep referentie-aandeelhouders heeft al bevestigd voor 59,8 miljoen euro aandelen te kopen. De kapitaaloperatie loopt tot 10 december. Het aandeel blijft er vrij onbewogen bij en wint bijna 1 procent.

 • Groot pakket IBA verhandeld

  Om 13.45 uur is pakket van 110.500 aandelen IBA verhandeld op Euronext Brussel. Het blokorder passeerde tegen 12,20 euro en was bijna 1,35 miljoen euro waard. Het pakket vertegenwoordigt 0,5 procent van het totale aantal uitstaande aandelen IBA. Door het blokorder is de handel in IBA nu al meer dan drie keer groter dan op een doorsnee beursdag.

 • Exxon Mobil doet grootste afwaardering ooit

  ExxonMobil  waardeert zijn aardgasactiviteiten met 17 tot 20 miljard dollar af, de grootste waardevermindering ooit. De projectuitgaven worden volgend jaar naar het laagste niveau in 15 jaar verlaagd. Met die ingrijpende maatregelen de energiereus schoon schip te maken na een doemjaar. Al voor de coronacrisis losbarstte, kampte het concern met aanhoudend lage prijzen en een wereldwijd overschot. Door de crisis is de verkoop van brandstoffen ook nog eens fors gedaald. 

  Nieuwe kostenbesparingen zijn bedoeld om de ​​dividenduitkering van 15 miljard dollar per jaar te beschermen, die volgens veel analisten onhoudbaar is zonder hogere olieprijzen. De afschrijving legt de omvang bloot van de misrekening die het bedrijf in 2010 maakte toen het 30 miljard dollar betaalde voor de Amerikaanse schalieproducent XTO Energy, terwijl de aardgasprijzen de daaropvolgende tien jaar stevig daalden. 

  ExxonMobil wint 1,8 procent voorbeurs nadat het gisteren ruim 5 procent inleverde. 

 • Inflatie eurozone blijft negatief

  Voor de vierde maand op rij is de inflatie in de eurozone negatief. De inflatie bedroeg in november -0,3 procent. Dat is iets slechter dan de -0,2 procent waar economen volgens Reuters op rekenden. Tuimelende energieprijzen en lagere prijzen voor niet-energiegerelateerde industriële goederen (een brede categorie waar o.m. kleding, meubels, huishoudtoestellen en auto’s in zitten) als gevolg van de lockdownmaatregelen in diverse Europese landen zijn de oorzaak.

  De kerninflatie, zonder voedings- en energieprijzen, bleef stabiel op 0,4 procent.

  De zwakke inflatie is een grote kopzorg voor de Europese Centrale Bank, die naar een inflatie van dicht bij 2 procent streeft. Een doelstelling die de ECB al meer dan zeven jaar niet haalt.

  Nu de eurozone in het vierde kwartaal wellicht weer in een recessie zal belanden, wordt algemeen verwacht dat de bank op haar beleidsbijeenkomst van december bijkomende stimulusmaatregelen zal nemen.

 • OESO verlaagt groeiverwachting voor 2021

  De OESO verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,2 procent zal krimpen om volgend jaar opnieuw met 4,2 procent te groeien. Die verwachting stoelt op de massale toediening van coronavaccins en het herstel van de Chinese economie. De groeiprognose is iets lager die deze die in september was gegeven, met name 5 procent, en dat heeft te maken met de heropflakkering van de pandemie in diverse landen.

  De krimpverwachting voor dit jaar is overigens iets kleiner dan in september gezegd. Toen ging de OESO uit van een daling van 4,5 procent.

  China zal dit jaar het enige door de OESO  gevolgde land zijn dat een economische groei kan voorleggen. De in Parijs gevestigde organisatie raamt die op 1,8 procent. Volgend jaar zou de Chinese groei versnellen tot 8 procent om in 2022 te kalmeren tot 4,9 procent.

  Een vrouw verkoopt groenten op een markt in Shanghai. ©EPA

 • RTL wint licht op Belgische machtsgreep

  De mediagroep RTL wint 0,4 procent in Luxemburg. De Duits-Luxemburgse groep grijpt de volledige macht bij RTL Belgium, waar het zowel de tv- als radioactiviteiten voor 100 procent inlijft.

 • 20 jaar AB InBev op de beurs

  Deutsche Bank verpest de partysfeer een beetje (zie post van 8u07), maar vandaag viert AB InBev 20 jaar op de Brusselse beurs. Voor de aandeelhouders van het eerste uur: het was een rocky ride.

  Wie op 1 december 2000 op de brouwer intekende en al die jaren braaf zijn dividend herinvesteerde, haalde volgens data van Bloomberg jaarlijks een rendement van 7,5 procent. Dat is beter dan de Bel20 en ook dan de grote rivalen Heineken en (dankzij de stroom stevige dividenden, nipt) Carlsberg over dezelfde periode. Maar een rustige rit is het voor de aandeelhouder van het eerste uur niet geweest. Vooral de megadeal van SABMiller, tegen 44 keer de winst, bleek de spreekwoordelijke brug te ver. CEO Carlos Brito stak de biergigant voor de deal diep in de schulden, vlak voor de cashflow door de dubbele klap van groeimarktcrisis én de pandemie een zware knauw kreeg.

 • 'Palmolieprijs zal blijven stijgen'

  De palmolieprijzen zullen in de eerste jaarhelft van 2021 blijven stijgen, voorspelt de 'OPEC van palmolieproducerende landen' (CPOC). Het aanbod zal immers krap blijven door het La Niña-weerpatroon in Zuidoost-Azië. Daar zorgen hardnekkige regens voor disrupties, aldus de raad in een bericht op zijn website. 'Bovendien kan een tekort in de aanvoerketen van plantaardige oliën als soja, zonnebloem en koolzaad het gebruik van palmolie aanmoedigen'.

  'Tegen de tweede helft van 2021 zal de huidige hogere palmolieprijs een beter gewasmanagement triggeren en de productie verhogen', klinkt het nog. De benchmark voor palmolie in Maleisië stijgt na de aankondiging naar 3.348 ringgit per ton en blijft daarmee dicht bij zijn hoogste peil in 8 jaar.

  Sipef  profiteert nog niet ten volle mee van de opmars van de palmolieprijs. De Schotense plantagegroep won de voorbije maand 18 procent. Concurrent Anglo Eastern won over dezelfde periode het dubbele. 

 • Voor al uw beleggersvragen: de livechat!

  Straks om 12 uur de wekelijkse livechat over de vaccinrally en alle van ver of van dicht gerelateerde beleggersvragen. U kunt nu al uw vragen stellen via deze link

  ©REUTERS

 • Analisten over Galapagos: 'Tweede zit voor filgo zal bepalend zijn'

  Galapagos  koerst hoger na een positieve resultaten met zijn 'inhibitor' GLPG1205 voor de behandeling van longfibrose. Op basis van de test, die een verbetering van minder sterke afname van de longcapaciteit liet zien bij behandelde patiënten, verhoogt Jefferies zijn weging voor het middel naa 5 euro per aandeel (+4%). 'Maar in het grotere plaatje zien we weinig kans dat het aandeel substantieel zal opveren zolang er zorgen zijn rond de Amerikaanse vergunning van filgotinib'. Met dat reumamiddel, dat de hoofdmoot van de waardering van Galapagos beslaat, liep het biotechbedrijf in augustus vertraging op omdat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) meer data vroeg rond de impact van het middel op de mannelijke vruchtbaarheid.

  De bijkomende data worden in de eerste jaarhelft van volgend jaar verwacht waardoor het middel in het bestegeval tegen 2022 de cruciale Amerikaanse markt zou kunnen betreden. Gilead, Galapagos partner rond het middel, zit nog deze maand samen met de FDA om filgo te bespreken.

 • Europese beurzen gaan hoger

  We werpen nog een blik op de Europese koersuitslagen. De Europese beurzen zijn december met winst afgetrapt. De Euro Stoxx 50 staat na anderhalf uur handel op 0,9 procent winst.

  Beter Bed leidt de borden in Amsterdam met een winst van 6,2 procent.

  UniCredit daalt opnieuw 6,1 procent in Milaan. CEO Jean Pierre Mustier vertrekt na een dispuut met het bestuur rond het te volgen overnametraject. Gisteren verloor de Italiaanse bank ook al ruim 5 procent.

  IAG wint 6 procent in Londen. De luchtvaartgroep sterkt zich verder aan het positieve vaccinnieuws.

 • Hyloris haalt Chris Buyse binnen als bestuurder

  Chris Buyse treedt binnen in de raad van bestuur van Hyloris .Buyse heeft een lang track record in de Belgische biofarmasector. Hij was onder meer CFO bij Thrombogenics, het huidige Oxurion.

 • KBCS trakteert Floridienne op ratingverhoging: 'belangrijke deal'

  KBC Securities is enthousiast over de overname die Biobest, een dochter van multi-holding Floridienne , doet in de VS. 'Deze transactie versterkt Biobest als wereldwijde referentie in biologische gewasbestuiving. Beneficial Insectary is enorm complementair met Biobest', zegt analist Guy Sips. 'Beide bedrijven zullen weliswaar hun autonomie behouden maar de focus zal liggen op het sluiten van operationele synergiën'.

  De integratie van de Amerikaanse speler zal voor 7 miljoen dollar bijdragen aan de winst. 'Met deze overname kan Biobest een leiderspositie opnemen in de Noord-Amerikaanse markt voor biologische gewasbehandeling, een markt die in de komende jaren een recordgroei verwacht'.

  Sips verhoogt het advies voor Floridienne van houden naar opbouwen. Het koersdoel wordt verhoogd naar 285 euro.

  Op de koersreactie is het nog even wachten. Floridienne noteert op de fixingmarkt waar de eerste fixing plaatsvindt om 11u30.

 • Brussel met winst van start | Galapagos | AB InBev | Unifiedpost

  De Brusselse beurs is december met winst gestart. De Bel20  wint 0,4 procent naar 3.680 punten.

  AB InBev  winst 0,2 procent ondanks een adviesverlaging van Deutsche Bank. (zie post 8u07)

  Galapagos wint 3 procent na goede testresultaten met zijn middel tegen de longziekte IPF. (zie post 6u49 en 7u59)

  Unifiedpost wint 2,5 procent na een herhaald koopadvies van Berenberg. (zie post 8u40)

  Ahold Delhaize is met 1,8 procent verlies de grootste daler. De Amerikaanse dochter Stop & Shop sluit een pensioenakkoord met de lokale vakbonden (zie post 7u15).

 • Floridienne lijft Amerikaans insectenbedrijf in

  Biobest, een onderdeel van de multiholding Floridienne  doet een overname in de VS. Het bedrijf uit Westerlo dat wereldwijd hommels exporteert voor gewasbestuiving neemt Beneficial Insectary over, een Amerikaanse sectorgenoot. Het gaat om een investering van 50 miljoen dollar, gefinancieerd via langetermijnkredieten door een groep institutionele beleggers.

  Beneficial Insectary is gevestigd in Redding (Californië) en is de belangrijkste producent op de markt van biologische gewasbescherming via insecten. Het draait ongeveer 25 miljoen dollar omzet. De integratie van het bedrijf binnen biobest zou ongeveer 7 miljoen dollar moeten bijdragen aan de bedrijfswinst in 2020, laat Floridienne weten in een persbericht.

  De Kempense hommels van Biobest slaan hun vleugels uit naar de VS. ©Tim Dirven

 • Berenberg stuurt fanbriefje aan Unifiedpost

  In een korte nota herhaalt Berenberg, dat enkele maanden geleden ook de beursgang begeleidde, zijn koopadvies voor Unifiedpost  na de resultaten van maandag. Het koersdoel bedraagt 28 euro. 'Het aantal KMO's op het platform lag 28 porcent hoger dan in het begin van het jaar. Dat zien we als een positief teken voor de organische groei in de komende kwartalen. Daarboven verwachten we dat het bedrijf in de volgende kwartalen overnames zal doen', aldus Berenberg.

  Iets meer dan twee maanden nadat het bedrijf naar de beurs ging, heeft een groep aandeelhouders van het eerste uur van Unifiedpost haar belang in de digitale factuurverwerker maandag deels kunnen verzilveren.

  Een groep van 43 aandeelhouders, die al voor de beursgang in het kapitaal zaten, verkocht maandag 680.645 aandelen aan grote, institutionele beleggers.

 • RTL Group lijft RTL Belgium volledig in

  RTL Group koopt zijn mede-aandeelhouders in RTL Belgium uit en wordt alleen eigenaar van het Belgische mediamerk. De Luxemburgs-Duitse mediagroep had al de controle. Het doet nu een bod in cash op de resterende aandelen die in de televisiepoot van RTL Belgium in handen zijn van Rossel, Mediahuis en IPM. Bij de radio-activiteiten zitten de resterende aandelen bij Rossel en Le Maire Electronics.

  De omvang van het bod is niet bekendgemaakt.

 • Britse tegelreus schrapt dividend

  De Britse tegelketen Topps Tiles  meldt een winstdaling met een 78 procent in zijn volledige gebroken boekjaar. Het stelt geen dividend voor. Het coronavirus dwong het bedrijf om zijn winkels in het derde kwartaal tijdelijk te sluiten.er.

 • Europese beurzen op weg naar lichte winst

  Het was een november to remember. Deze nieuwe beursmaand heeft grote schoenen te vullen en lijkt meteen zijn beste beentje voor te zetten. De Europese beurzen zijn op weg naar een groene opening. De futures op de Euro Stoxx 50 wijzen op een startwinst van 0,3 procent.

  Earth Wind & Fire - December

 • Deutsche Bank schrapt AB InBev van kooplijst

  Op de langere termijn zijn geestrijke dranken beter geplaatst dan bieren, concludeert Deutsche Bank in een sectorrapport over de drankensector. Daarbij knipt analist Gerry Gallagher zijn advies voor AB InBev van kopen naar houden. Sterke drankenmakers Diageo  en Pernod Ricard krijgen dan weer een koopadvies.

  AB InBev en Heineken zijn wel de best gepositioneerde spelers in de biermarkt, zegt de analist. Maar geestrijke dranken kunnen profiteren van hun premiumpositie met beter marges, lagere blootstelling aan groeimarkten en de winst van martkaandeel in het Westen, vindt de analist.

  Noteer daarbij wel dat de sterke drankenmakers er al een sterker parcours hebben opzitten. Remy Cointreau (+36%) en Campari (+19%) zijn bij de sterkste presteerders in de Stoxx 600 Food & Beverage Index (-9,7%). Terwijl AB InBev (-23%) één van de onderperformers is.


 • Waarom het prille geluk van Galapagos belangrijk is

  Een test op 68 patiënten in pril onderzoek, het doet meestal beleggersharten niet sneller kloppen. Toch valt het belang van het nieuws rond longfibrose bij Galapagos  niet te onderschatten. Het potentiële goudhaantje filgotinib, het middel dat de miljardenwaardering van Galapagos schraagt, traceert zijn roots naar zo'n kleine proof-of-conceptstudie in, of all places, Moldavië.

  De beurskoers van Galapagos kan na de zomerse opdoffer bij de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA een opsteker alleszins gebruiken:

 • CEO UniCredit vertrekt na botsing met bestuur

  UniCredit laat weten dat CEO Jean-Pierre Mustier aan het einde van zijn mandaat in april zal vertrekken. De split komt er na een botsing met het bestuur van de Italiaanse bank over de te volgen strategie. De voormalige Franse investeringsbankier heeft UniCredit de afgelopen vier jaar door een pijnlijke herstructurering geleid, waardoor de balans werd versterkt en de blootstelling aan het met schulden beladen Italië werd verminderd.

  Na vruchteloze pogingen om een ​​buitenlandse deal te sluiten te sluiten, had Mustier fusies en overnames uitgesloten. Met dat standpunt leefde hij steeds meer op gespannen voet met het bestuur die UniCredit zag achterophinken in de overnamekoorts in de sterk versnipperde Italiaanse bankensector. 'In de afgelopen paar maanden is het duidelijk geworden dat de strategie niet langer overeenstemmen met het huidige denken van de raad', zei Mustier in een verklaring.

  UniCredit sloot maandag 5 procent lager na zorgen over het leiderschap van de bank terwijl de concurrerende staatsbank Monte Dei Paschi 3 procent won.

  Een gebrek aan overnamedrift doet CEO Jean Pierre Mustier van UniCredit de das om. ©REUTERS


 • Powell ziet moeilijke maanden in het verschiet

  Van Janet Yellen naar de huidig Fed-voorzitter. Jerome Powell waarschuwt dat een vertragend economisch herstel en een stijgend aantal coronabesmettingen de VS voor enkele uitdagende maanden stelt.

  'De toename van nieuwe COVID-19-gevallen, zowel hier als in het buitenland, is zorgwekkend en zou een uitdaging kunnen zijn voor de komende maanden', zei Powell in opmerkingen die werden voorbereid op een hoorzitting in het congres op dinsdagochtend. 'Recent nieuws op het gebied van vaccins is zeer positief voor de middellange termijn. Voorlopig blijven er aanzienlijke uitdagingen en onzekerheden bestaan, waaronder timing, productie en distributie, en werkzaamheid tussen verschillende groepen. Het blijft moeilijk om de timing en omvang van de economische implicaties in te schatten', aldus de Fed-voorzitter.

  Er blijven aanzienlijke uitdagingen bestaan rond de timing, productie en distributie van de vaccins.
  Jerome Powell
  Voorzitter Federal Reserve


  Powells opmerkingen zijn zijn meest gedetailleerde tot nu toe over hoe de mogelijke komst van een vaccin de vooruitzichten van de Fed kan beïnvloeden, en de evolutie van een herstel waarvan de Fed-voorzitter erkende dat deze aan het vertragen is. Dat zou op zijn beurt de mening kunnen vormen over hoeveel meer overheidssteun er nodig kan zijn om gezinnen en bedrijven te helpen de kloof tussen de huidige recessie en de post-pandemische economie te overbruggen. Vaccinaties zouden in de VS nog vóór Kerstmis kunnen beginnen, zei de Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar maandag.

 • Janet Yellen, de politica

  Janet Yellen heeft nu ook een Twitter-account. In haar eerste Tweet blikte de voormalig Fed-voorzitter vooruit op haar nakende carrière als minister van Financiën in de regering Biden.

 • Ahold Delhaize sluit pensioenakkoord in VS

  Ahold Delhaize laat weten dat de vakbonden van zijn Amerikaanse dochter Stop & Shop instemmen met het voorgestelde pensioenplan.Daarbij zal 667 miljoen dollar geïnvesteerd worden in pensioenuitkeringen voor vakbondsleden, laat de vakbond weten. In ruil daarvoor zullen de bonden bij Stop & Shop zich terugtrekken uit het national pensioenplan 'United Food & Commercial Workers'.

  De bonden stappen in een nieuw plan met variabele vergoedingen dat betrekking heeft op ongeveer 18.000 medewerkers. Volgens Ahold Delhaize vermindert het nieuwe plan de financiële risico's voor de groep. Er is er geen impact op de outlook voor 2020.

 • IJzersterk Zoom raakt niet boven torenhoge lat

  Zoom , de videobeldienst die sinds de uitbraak van het coronavirus ruim acht keer meer waard werd, stelt beleggers teleur, ondanks dat het met zijn kwartaalresultaten de analistenverwachtingen overtrof.De omzet kwam uit op 777 miljoen dollar, een spectaculaire groei van 367 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden maar gerekend op 694 miljoen dollar aan verkopen. De winst kwam uit op 0,99 dollar per aandeel, terwijl de analistenconsensus een winst van 0,76 dollar had verwacht.

  De beter dan voorziene resultaten konden blijkbaar niet tippen aan de prognoses van de markt, want het aandeel ging nabeurs 5 procent lager.

 • Galapagos meldt goed resultaat met longmiddel

  Galapagos meldde in de late uurtjes dat het een positief testresultaat behaalde met zijn kandidaat-middel tegen ideopatische longfibrose (IPF) in een zogenaamde PINTA-studie (klinische fase 2). Patiënten die de 'inhibitor' GLPG1205 kregen bovenop hun standaardbehandeling toonden na 26 weken een verminderde afname van een longcapaciteit. Het middel werd goed verdragen en de voornaamste bijwerkingen beperkten zich hoofdzakelijk tot misselijkheid.

  'Rekening houdend met het feit dat het een vroege klinische studie betreft, is dit en goed resultaat', aldus professor Toby Maher, professor aan partneruniversiteit Keck School of Medicine in Californië. 'De veranderingen in de behandelingsgroepen zijn bemoedigend. We moeten meer begrijpen over hoe het middel verdragen wordt op lange termijn, maar deze PINTA-resultaten rechtvaardigen verder onderzoek'.

  We moeten meer begrijpen over hoe het middel verdragen wordt op lange termijn, maar deze resultaten rechtvaardigen verder onderzoek.
  Toby Maher
  Prof. dr. Geneeskunde aan de University of Southern California

  Galapagos zet in toenemende mate in op de 'rest' van zijn pijplijn nu het potentiële goudhaantje filgotinib tegen reuma stevige vertraging opliep om een Amerikaanse goedkeuring binnen te halen.

 • Wat brengt december?

  Goedemorgen. De laatste beursmaand van het jaar is aangebroken. Hoeveel rek zit er nog op de vroege eindejaarsrally van november? De voorbije maand mag de annalen betreden als een historische beursmaand. De Bel20 sloot maandag lager maar zette op maandbasis zijn beste maandprestatie ooit neer met een winst van 20,5 procent. Dat is nooitgezien voor de Belgische beursgraadmeter, die in 1991 van start ging.

  De Dow Jones sloot gisteravond eveneens lager maar had daarmee ook genoeg om een jarenlang record te verbrijzelen. November was voor de Amerikaanse industriebeurs de beste maand sinds 1987.

  December gaat alvast door op hetzelfde elan. De Aziatische beurzen noteren met winsten die variëren tussen 0,7 procent in Seoul en 1,4 procent in Shanghai. Een positief cijfer over Amerikaanse fabrieksactiviteiten en optimisme dat vaccins de wereldeconomie zullen ondersteunen, duwen het sentiment. De dollar zakt.

  'Ik ben er vrij zeker van dat portefeuilles gepositioneerd blijven voor een aanhoudend sterke aandelenmarkt in de aanloop naar 2021', zei Chris Iggo, chief investment officer voor kernbeleggingen bij AXA Investment Managers, in een nota.

  Blijven de stieren ook in december aan zet? ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud