1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 zet herstelrally verder met klim van 2 procent

De beurzen zetten hun remonte voort, nu in het Westen de pandemie over zijn piek is en de Europese Centrale Bank klaarstaat voor een verse scheut stimulus.
 • Morgen: Kan Nyrstar zichzelf liquideren?

  We gaan er uit met de agenda van morgen, al blijft die relatief leeg. De holding Floridienne houdt haar virtuele algemene vergadering. Ook bij Nyrstar vindt een bijzondere en gewone algemene vergadering. Daarop wordt beslist over de liquidatie van de zinkgroep. Meer dan een formaliteit is dat niet, omdat het quorum van 50 procent hoogstwaarschijnlijk niet wordt bereikt. Maar daarmee is de kous niet af. Collega Marc De Roo analyseert wat er kan gebeuren, en wat de Belgische aandeelhouders doen om hun belangen te vrijwaren.

  In de VS presenteert Zoom Technologies  nabeurs zijn kwartaalcijfers. De specialist in online videoconferenties heeft er 'dankzij' corona wellicht een uitmuntend trimester opzitten. De aandelenkoers is al verdrievoudigd dit jaar door het massale thuiswerken.

 • Bel20 sluit 2 procent hoger

  Wie de hele dag heeft geprofiteerd van het mooie weer op deze feestdag en pas nabeurs naar de koersen kijkt, zal tevreden zijn. De Bel20 is de eerste handelsdag van de week fors hoger gesloten. De index klokte 2 procent hoger af op 3.268 punten.

  De voornaamste klimmers in de Bel20 zijn Ageas (+5,2%), Argenx (+4,9%), AB InBev (+4,7%) en Telenet (+4,7%). Sofina (-3,1%) en Galapagos (-1,5%) zijn de enige significante dalers.

  Op de brede markt won Celyad 11,1 procent na sterke testresultaten. Ontex (-5,8%) bengelde onderaan wegens een verkoopadvies van Credit Suisse.

 • Amerikaanse bouw houdt zich kranig

  De Amerikaans bouw boert nog behoorlijk. De bouwuitgaven daalden in april slechts met 2,9 procent op maandbasis. Dat is veel minder dan de verwachte terugval met 5,8 procent. Op jaarbasis is er zelfs nog een stijging met 3 procent.

 • Wall Street pronkt met lichtgroene cijfers

  Wall Street blijft met groene cijfers noteren. Vooral Coty en Gilead Sciences spelen zich in de kijker.

 • Unibail incasseert anderhalf miljard met vijf Franse shoppingcenters

  Op de beurs van Amsterdam scoort Unibail-Rodamco-Westfield sterk. Het vastgoedconcern heeft de verkoop van zijn belang in vijf Franse shoppingcenters afgerond. De deal die in februari voor de crisis werd gesloten, levert 1,5 miljard euro op. Voor beleggers is het een opsteker dan de verkoop ondanks de pandemie doorgaat.

 • Amerikaans ondernemersvertrouwen herstelt voor het eerst sinds januari

  Het Amerikaanse ondernemersvertrouwen laat het diepste peil in elf jaar achter de rug. De ISM-index die het vertrouwen in de industrie meet, stijgt van 41,5 punten in april naar 43,1 punten in mei. De ISM-index van het Institute of Supply Managers bevraagt de aankoopdirecteurs, en is een van de betrouwbaarste voorspellers voor de reële economie. Een cijfer onder 50 wijst nog altijd op een economische terugval.

  Het vertrouwen van de industriële ondernemers klopt nipt de verwachtingen. Economen hadden op een herstel tot 43 punten gerekend. Het gaat om de eerste stijging van de ISM-index sinds januari.

 • Coty strijkt miljarden op met verkoop haarverzorging aan KKR

  De Amerikaanse reus in schoonheidsmiddelen Coty verkoopt 60 procent van zijn haarverzorgingstak aan de durfkapitaalgroep KKR. De operatie waardeert de afdeling, met merken als Wella en Clairol, op 4,3 miljard dollar. Coty behoudt de overige 40 procent.

  'Het partnership met KKR verlaagt onze schuldgraad met 1 miljard dollar directe investeringen, en met 2,5 miljard dollar nettocashinkomsten', benadrukt Coty in een mededeling. De schuldgraad zakt door de operatie van 5,6 naar 4,5 keer de brutobedrijfswinst.

  Beleggers belonen Coty met een sprint van bijna 15 procent. Het aandeel verloor de voorbije twee jaar driekwart wegens ongerustheid over de schulden van de groep.

 • Wall Street alweer in het groen

  Wall Street heeft snel de 'mood' teruggevonden. De openingsverliezen verdwijnen en er noteren lichtgroene cijfers op de borden.

 • Wall Street opent met mild verlies

  Wall Street is met licht verlies geopend. De S&P500-index, de Dow Jones en de Nasdaq Composite verliezen minder dan een halve procent.

 • 'Remdesivir helpt alleen voor patiënten met milde coronasymptomen'

  Het antivirale middel remdesivir helpt om coronapatiënten met milde symptomen sneller te genezen. Dat blijkt uit een conclusie die eigenaar Gilead Sciences vandaag bekendmaakte. De testresultaten vallen volgens specialisten licht tegen.

  Patiënten die met remdesivir werden behandeld, toonden een significante verbetering, stelt het bedrijf. Gilead kreeg van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA al op 1 mei de toestemming het middel in te zetten om Covid-19-patiënten te helpen. Die noodgoedkeuring was ingegeven door een studie van het National Institute of Health die aantoonde dat patiënten met remdesivir het hospitaal 31 procent sneller - wat overeenkomt met vier dagen - konden verlaten dan patiënten die een placebo hadden gekregen.

  Die fase-3-studie toonde aan dat bij coronapatiënten met gematigde klachten die het middel vijf dagen kregen een verbetering optrad tegenover patiënten met een gewone behandeling. Maar patiënten die tien dagen remdesivir kregen toegediend, lieten geen significante statistische verbetering zien.

 • 'Pandemie zal tot 2022 op bioscoopsector wegen'

  Op de beurs van Londen krijgt de bioscoopketen Cineworld een klap. Het recente forse herstel van de sectorgenoot van Kinepolis is onterecht, meent Morgan Stanley. De zakenbank verlaagt het neutrale advies naar een verkoopadvies.

  'De socialdistancingregels verhinderen dat het businessmodel van de bioscoopsector snel terugkeert. De pandemie zal nog tot 2022 op de omzet van de bioscoopsector wegen, en zal de shift naar video on demand thuis versnellen', denken de analisten.

 • Brillenmiljardair Del Vecchio aast op Mediobanca

  Op de beurs van Milaan is Mediobanca een forse uitschieter, met een klim van bijna 15 procent. De Italiaanse miljardair Leonardo Del Vecchio wil zijn belang in de bank uitbreiden van 10 naar 20 procent. Hij heeft daarvoor de toestemming gevraagd aan de Bank of Italy, de Italiaanse centrale bank.

  De 85-jarige Del Vecchio is de stichter van Luxottica, 's werelds grootste brillenimperium dat samensmolt met lenzenspecialist Essilor tot EssilorLuxottica. De groep zit ook in de laatste fase om de Nederlandse brillenketen GrandVision, bij ons bekend van Pearle, over te nemen.

  Analisten denken dat Del Vecchio uit is op meer consolidatie in de Italiaanse financiële wereld, waar hij zelf een leidende rol in kan spelen. Mediobanca is de grootste aandeelhouder van verzekeraar Generali, waarvan Del Vecchio ook 5 procent bezit.

  Mediobanca heeft een beurswaarde van 5,6 miljard euro, maar noteert ondanks de stijging van vandaag nog twee derde onder de prijs van Nieuwjaar. 

  Leonardo Del Vecchio ©REUTERS

 • Ontex duikt dik 5 procent lager

  Ontex  kon in de ochtendhandel na het verkoopadvies van Credit Suisse het verlies nog beperken, maar duikt nu meer dan 5 procent in het rood. U leest in de beursspiegel meer over het verkoopadvies. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Futures wijzen op terugval op Wall Street

  De futures wijzen op een kleine terugval van Wall Street. De S&P500-index zou bijna een halve procent lager openen, terwijl de Nasdaq Composite afstevent op een verlies van 0,8 procent. Vrijdagavond wisten de Amerikaanse beurzen hun verlies nog om te buigen in een halve procent winst voor de S&P500.

 • Smartphoto: 'We zien momenteel geen impact van Covid-19'

  De specialist in foto's en fotogeschenken Smartphoto verwacht dit jaar te kunnen groeien. De coronacrisis heeft weinig impact, zegt CEO Stef De corte in een gesprek met het Nederlandse ABM Financial News.

  'Na het goede jaar 2019 dat we achter de rug hebben, blijft de strategie dezelfde om groei te realiseren zowel in omzet als EBITDA', zegt De corte. 'Als we kijken naar de evolutie van de cijfers, zien we geen impact van Covid-19.'

  Volgens De Corte zijn de pas gelanceerde gepersonaliseerde mondmaskers een groot succes. Hij ziet ook hogere verkopen van fotoboeken en prints. Sommige producten worden wel zwaar getroffen door de pandemie, zoals de kaartjes en geschenken voor communiefeesten. 'Al blijft de algemene evolutie wel positief', zei hij aan onze Nederlandse collega's. De ambitie blijft overeind om binnen enkele jaren de omzet te verdubbelen tot 100 miljoen euro.

  De voorbije weken kochten enkele grootaandeelhouders forse pakketten bij op de beurs, met Marc Coucke en Hans Van Rijckeghem van Shopinvest op kop. In één week tijd kochten ze meer dan 1 procent van het bedrijf op de beurs.

 • Vrachtwagenbouwer Scania hakt 5.000 jobs weg

  De coronacrisis slaat niet alleen hard toe in de auto-industrie, ook de vrachtwagenbouwers zien hun bestellingen fors terugvallen. De Zweedse vrachtwagenbouwer Scania, een dochter van Volkswagen , wil 5.000 jobs schrappen. Scania ziet niet meteen een herstel van de vraag, ook al worden de lockdowmaatregelen geleidelijk afgebouwd. Veel bedrijven aarzelen om te investeren.

  'We denken dat het lang zal duren voor de marktvraag opnieuw het niveau van voor de crisis bereikt. Daarom moeten we onze organisatie al dit jaar aanpassen aan de nieuwe situatie', zegt ceo Henrik Henriksson.

  Het aandeel Volkswagen kan niet reageren, aangezien de Duitse beurs in tegenstelling tot Euronext wel dicht blijft op deze feestdag.

 • ... want industriebarometer bevestigt: de crisis is diep

  Dat beleggers een beetje gas terugnemen, is niet onlogisch. Ook in tweede lezing bevestigt de belangrijkste industriebarometer van de eurozone, die van IHS Markit, dat de krimp in het tweede kwartaal zwaar zal zijn. 

 • Beurzen zien winst beetje teruglopen ...

  Een update: de Europese beurzen zien de eerdere winsten zowat halveren. De Bel20  noteert nog 1 procent hoger, voor de Euro Stoxx50  is er 0,5 procent winst. 

 • G'bye, mate: AB InBev heeft Australische miljarden beet

  AB InBev  koerst 3 procent hoger op 43,17 euro. De biergigant heeft de verkoop van zijn Australische dochter Carlton & United Breweries aan het Japanse Asahi afgerond

  An sich is de deal geen grote verrassing: in april had de Australische kartelwaakhond na enig aarzelen zijn fiat gegeven aan de deal. Maar toch: in volle crisis is het altijd een opluchting als een miljardendeal niét te elfder ure afgelast wordt.

  Asahi gaat het prijskaartje van 16 miljard Australische dollar (bij de huidige wisselkoers 10,7 miljard Amerikaanse dollar) financieren met een mix van schulden en nieuwe aandelen

  De afronding is een zeer welgekomen opsteker voor AB InBev. 's Werelds grootste brouwer kan met de stevige prijs die hij vorig jaar bedong voor CUB de zware schuldenlast terugdringen. Dat is extra hard nodig, nu de bijna 100 miljard dollar grote schuldenberg steeds meer boven de cashflow uittorent. 

  Die cashflow wordt dubbel getroffen door de coronacrisis: in april zakte de bierverkoop door de lockdown in grote delen van de wereld met bijna een derde. Maar bovendien haalt de crisis ook groeimarktmunten als de Braziliaanse real onderuit. Dat is slecht nieuws voor de multinational wegens de 'mismatch' in de kasstromen: de schuldenberg luidt grotendeels in sterke Amerikaanse dollar, de cashflow om die schulden af te lossen luidt grotendeels in groeimarkten als de real, de peso en de rand. 

 • Credit Suisse zet Ontex op verkooplijst

  Ontex  doet niet mee aan de rally en laat 1,3 procent liggen tot 14,04 euro. Crédit Suisse verlaagt het advies voor de luierfabrikant tot 'verkopen', het koersdoel zakt van 15,5 naar 12 euro. 

  Het beurshuis wijst op de scherpe kopwind van tegenzittende wisselkoersen, vooral dank Mexico en Brazilië. Dat is belangrijk, omdat die twee markten de hoofdmoot vormen van de opkomende markten die meer dan 40 procent van de groepsomzet vertegenwoordigen.

  -15%
  De peso is gevallen
  De Mexicaanse peso en Braziliaanse real, twee belangrijke munten voor Ontex, zijn dit jaar tegenover de Amerikaanse dollar zo'n 15 procent in waarde gedaald

  'De Mexicaanse peso en Braziliaanse real zijn tot nu met zo'n 15 procent gezakt tegenover de Amerikaanse dollar', stipt analist Faham Baig aan. 'En dat terwijl de grondstoffenfactuur grotendeels in dollar luidt. Die wisselkoersen doen de positieve impact van besparingen en goedkopere olie op de winstmarge teniet.' 

  Baig verlaagt de prognose voor de winst per aandeel in 2021 met 14 procent, tot 1,12 euro. De analist merkt ook dat de lagere cashflow door de tuimelende groeimarktmunten extra druk zet op de schuldenlast, die al 'een van de hoogste van de sector' is. 

 • Puinruimer Ageas trekt een spurt

  Uitblinker in de Bel20 is Ageas , met een remonte van 6 procent naar 32,52 euro. Beleggers in de door de coronacrisis zwaar afgestrafte verzekeraar zijn opgelucht over een welgekomen scheut goed nieuws: het Hof van Cassatie heeft de schadeclaims van MCS-effecten van de geïmplodeerde juridische opvolger Fortis afgewezen (zie post van 7u51), waarmee alweer een belangrijk stuk Fortis-puin is geruimd. 'Dit gunstig oordeel neemt opnieuw een belangrijke juridische hinderpaal weg', stelt ING-analist Albert Ploegh.  

 • Celyad vlamt na positieve onderzoeksdata

  De grootste stijger in Brussel is Celyad , met een spurt van 15 procent dankzij de bemoedigende onderzoeksdata voor het experimenteel darmkankermiddel CYAD-101 (zie post van 8u25)

 • Bel20 stevig uit de startblokken

  De openingsbel: en zoals verwacht gaat de Bel20  stevig uit de startblokken met een winst van 1,8 procent naar 3.252 punten. 

 • Liberum houdt Umicore op 'kopen'

  Het Britse beurshuis Liberum Capital is somber over de autochemiesector. Zowel Johnson Matthey als Victrex verdwijnt van de kooplijst, alleen Umicore  blijft op die lijst staan. 'We zijn positiever over de passagiersauto- dan over de vrachtwagenmarkt en in die eerste is Umicore de belangrijkste leverancier', zegt analist Adam Collins.

  'De bedrijfswinst van Umicore zakte in 2009 met 60 procent, maar in 2020 kan de schade tot 20 procent beperkt worden', meent hij. 'De recyclagetak houdt goed stand dankzij indekkingen tegen gunstige metaalprijzen, terwijl ook de kathodematerialen voor herlaadbatterijen beter zal presteren dan de activiteiten gelieerd aan verbrandingsmotoren.' 

  Ook op de langere termijn ziet Liberum toekomst voor de materialengroep. 'Tegen 2025 is Umicore op koers voor een 'tripel' in batterijen, met kathodes, anodes en recyclage. En dat terwijl rivalen BASF en Johnson Matthey nog altijd op zoek zijn in kathodes en tegen dan waarschijnlijk alleen in Europa een rol van betekenis zullen spelen.'

 • Europese beurzen op weg naar stevige winst

  De Europese beurzen lijken hun scherpe rally te zullen voortzetten: afgaand op de belangrijkste futures gaan Bel20  en Euro Stoxx50 , de korf Europese steraandelen, dik 1 procent hoger van start gaan. 

  ©AFP

 • De vijf favorieten van Marie Lannoy (KBC Asset Management)

  Leest u hier

 • 'Bemoedigende' onderzoeksresultaten voor Celyad

  Op een - virtuele - conferentie met Amerikaanse oncologen kondigt naar eigen zeggen 'bemoedigende' onderzoeksresultaten aan voor CYAD-101, het experimentele darmkankermiddel van de Waals-Brabantse groep. Dit in de eerste, prille, testfase. Er waren geen signalen van 'graft versus host ziekte' (afstotingsverschijnselen, een veel voorkomend verschijnsel bij allogene stamceltransplantatie, red.). Bij twee patiënten was er een positieve respons, bij negen was er een stabilisatie. 

  Celyad zegt nu de tests vanaf het vierde kwartaal uit te breiden. Het bedrijf kreeg in de zomer van 2018 toelating van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om klinische tests te starten bij patiënten, in combinatie met traditionele chemotherapie. Bij dit programma wordt gebruik gemaakt van cellen van gezonde donoren, in combinatie met een nieuw soort peptide om afstotingsverschijnselen te voorkomen.

 • AvH en Sipef stappen in hybride oliepalmen

  U leest er hier meer over. 

 • Ageas ruimt opnieuw Fortis-puin op

  Verzekeraar Ageas  staat weer een stuk verder in de opkuis van de Fortis-erfenis. Ook het Hof van Cassatie wijst de schadeclaim van houders van MCS-effecten af. Dat waren achtergestelde schulden die Fortis eind 2007 uitgaf en drie jaar later omgezet (de 'C' staat voor converteerbaar) zijn in aandelen van de juridische opvolger Ageas. En die aandelen zijn - ondanks het sterk parcours het voorbij decennium - een stuk minder waard. 

 • Ook Goldman ruilt de beer voor de stier

  'Alles hoger'. Dat lijkt nu algemeen de beleggingsstrategie van Wall Street. Goldman Sachs-strateeg David Kostin voorspelt niet langer dat de S&P500 tot 2.400 punten zal terugvallen, zo'n 20 procent onder het peil van vrijdagavond. Hij ziet in het ergste scenario een veel bescheidener terugval tot 2.750 punten en denkt dat de beursbarometer nog tot 3.200 punten kan stijgen. 

 • Waar u deze week naar uit moet kijken

  Christine Lagarde natuurlijk. En een streepje muziek is ook altijd welkom. U leest het overzicht hier. 

 • Citi: 'Bedrijven halen best nú geld op'

  De gapende kloof tussen Wall Street en Main Street baart ook zakenbankiers zorgen, schrijft Financial Times. 'Markten lopen veel te hard vooruit op de realiteit', zegt Manolo Falco, hoofd van de zakenbank van Citi. 'We raden al onze bedrijfsklanten aan geld op te halen, want beter dan dit wordt het niet.' 

  We raden al onze bedrijfsklanten aan nu geld op te halen want beter dan dit wordt het niet
  Manolo Falco
  Hoofd zakenbank Citi

  Falco vervolgt: 'Beleggers verrekenen een herstel in V-vorm. Iedereen gaat terug aan het werk en alles is weer dik oké. Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat het zo gemakkelijk is'. 

 • Beurzen zetten remonte voort

  Goedemorgen! Na de sterke rally van de voorbije week, nu de lockdown tot nader order zonder grote ongelukken versoepeld wordt, zetten de beurzen in het Verre Oosten hun klim voort. 

  Beleggers putten moed uit het feit dat Amerikaans president Donald Trump de spanningen met China over Hong Kong vrijdagavond niet op de spits heeft gedreven. Dat leidt zeker in Hong Kong tot een stevige rally, elders is er bescheiden winst. 

  ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud