1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 zet remonte op kousenvoeten voort

De beurzen maakten een pas op de plaats na de rally met 20 procent sinds het dieptepunt midden maart. In Brussel noteerde de Bel20 wel een plusje, met dank aan KBC.
 • Bull, Bear & Bas: 'opschudding in de telecom'

  Wij sluiten af met de marktenvlog van collega Bas van der Hout met vandaag als onderwerp: Telenet en Orange Belgium . Tot morgen!

 • Agenda voor morgen

  En dan nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 09 APRIL 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Handelsbalans februari, 08.00 uur

  Eurozone:

  Europese Centrale Bank: notulen vergadering van 12 maart, 13.30 uur

  Verenigde Staten:

  Verenigde Staten: wekelijkse aanvragen voor een eerste werkloosheidsuitkering, 14.30 uur

  Fed-voorzitter Jerome Powell geeft update over economische toestand voor denktank Brookings, 16.00 uur

  Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) april , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  MDxHealth: trading update eerste kwartaal, 07.00 uur

  Euronav: bijzondere algemene vergadering, 11.00 uur

  Frankrijk:

  Sodexo: resultaten eerste halfjaar 2019/2020

  Japan:

  Fast Retailing: resultaten tweede kwartaal 2019/2020

 • Bel20 sluit in het groen

  Het Belgische sterrenpeloton sloot de dag 0,7 procent hoger af op 3.055 punten. De toppers waren Aperam , Colruyt en Aedifica . De floppers waren Proximus , Solvay en UCB .

  Het gemiddelde Europese aandeel verloor 0,5 procent.

 • 'Wereldhandel zal 13 tot 32 procent terugvallen'

  De coronapandemie zal zware sporen nalaten in de wereldhandel. Die boodschap stuurde de Wereldhandelsorganisatie (WHO) woensdag de wereld in. 'De wereldhandel kan in 2020 met 13 tot 32 procent krimpen. Dat is meer dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009.'

  Nog voor de longziekte zich als een veenbrand over de hele wereld begon te verspreiden, stond de wereldhandel al onder druk door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Door de coronacrisis volgt een extra tik. 

  'In vrijwel alle delen van de wereld dreigt een krimp van meer dan 10 procent. De export van Noord-Amerika en Azië gaat de zwaarste klappen krijgen. De pandemie kan de grootste recessie uit ons bestaan veroorzaken', luidt het. Voor 2021 rekent de WHO op een herstel.

 • Bodemvissers bij Balta

  De grootste stijger op de Brusselse beurs is nu Balta , de tapijtproducent die bovenop de toxische cocktail van hoge schulden en krimpende winst door de coronacrisis verschillende fabrieken moest stilleggen. Het aandeel veert 18 procent op naar 0,952 euro. Nog altijd een centjesaandeel dus en 93 procent onder de 13,25 euro waartegen Balta in juni 2017 naar de Brusselse beurs trok. Vrijdag sloot Balta op een diepterecord af, 0,792 euro. 

 • Amerika verdrinkt in de olie

  Voor de tweede week op rij stijgen de Amerikaanse voorraden ruwe olie fors: volgens data van het ministerie van Energie kwamen er in de week tot 3 april 15,2 miljoen vaten bij, een record. Het vorige record, 13,8 miljoen vaten, dateerde van ... een week eerder.

  De forse toename heeft alles te maken met het huidige overaanbod op de wereldmarkt, nu Saoedi-Arabië de kraan wijd heeft opengedraaid om Rusland een lesje te leren én door de coronavirus de wereldvraag in elkaar gestort is. Als die toestand lang duurt, sluiten analisten niet uit dat de prijzen voor 'continentale' olie - zoals die uit Canadese teerzanden of de schaoliebekkens in Texas of North Dakota - tot of zelfs onder nul zakken, wegens gebrek aan opslagcapaciteit.  

  Cushing in Oklahoma, de belangrijkste opslagplaats voor Amerikaanse ruwe olie ©BLOOMBERG NEWS

 • Wall Street en de rampenfilm van Disney

  Daar leest u hier alles over. 

 • Straks hamsterwoede in koper?

  Volgens een studie in de New England Journal of Medicine zijn koperen oppervlaktes meest vijandig voor het coronavirus. Op plastic, daarentegen, kan de sluipmoordenaar dagen gedijen. 

 • Wall Street hervat remonte

  Na de late appelflauwte op woensdagavond, hervat Wall Street de remonte. De Dow Jones  noteert kort na de openingsbel 1,5 procent hoger op 22.980 punten.

  ©AFP

 • ... met Telenet en Aperam als 'support acts'

  Elders in de Bel20 blijft Telenet  profiteren van het nieuws dat de telecomgroep mogelijk toch Orange Belgium een stevige huurprijs zal mogen aanrekenen voor het gebruik van zijn kabelnetwerk. Koploper is Aperam  dankzij een dubbele boost: het koopadvies van ING (zie post van 10u43) en de Europese Unie die voor zes maanden invoertarieven instelt voor roestvrij staal uit China, Indonesië en Taiwan. 

 • KBC zet de Bel20 op winst ...

  Na de moeilijke start steekt de Bel20  nu licht in de plus, met dank aan de remonte van KBC . De bank- en verzekeringsgroep herstelt 4 procent naar 49 euro, nog steeds 27 procent onder het peil van bij de jaarwisseling. 

 • Europese verliezen kleiner, Bel20 positief

  Wellicht onder invloed van de (licht) hogere Amerikaanse futures zijn kort na de middag de verliezen van de Europese beurzen merkelijk kleiner geworden. De Euro Stoxx 50 noteert nu 1,1 procent lager, de brede Stoxx Europe 600 zakt 0,75 procent. In Brussel staat de Bel20 zelfs 0,4 procent in de plus. Met dank aan de stevige winsten van Aperam , Telenet en KBC .

 • '28 procent van dividenden in EU op de schop'

  Afgaand op de aankondigingen van de bedrijven zelf, zijn 28 procent van de dividenden in de EU geschrapt of verlaagd. Dat zegt Morgan Stanley. ‘In kleinhandel, auto’s, banken en luxe worden de meeste dividenden geschrapt.’ Het percentage zal nog verder toenemen, waarschuwt het beurshuis. ‘Veel bedrijven in de olie en verzekeringssector hebben nog niets laten weten. Maar ook daar verwachten we schrappingen.’ In twee sectoren waren er enkel dividendbevestigingen: voeding en halfgeleiders.

 • Amazon stopt tijdelijk met Amazon Shipping

  Amazon.com zet tijdelijk Amazon Shipping stop. Die vervoerdienst bezorgt zowel eigen pakjes van Amazon als pakjes van derden en is dus een concurrent van grote Amerikaanse spelers als UPS en FedEx .

  De opschorting van Amazon Shipping gaat in juni in, vernam The Wall Street Journal, en is ingegeven door de huidige drukte. Door de lockdowns mogen veel mensen hun huis niet verlaten en bestellen ze goederen online. Daardoor is het extra druk voor webwinkel Amazon. Het bedrijf heeft al zijn mensen en zijn volledige capaciteit nodig om pakjes tot bij de klanten te krijgen.

  Amazon Shipping is voorlopig enkel in een handvol Amerikaanse steden beschikbaar, onder meer in Los Angeles.

 • Amerikaanse futures in de plus

  Het lijkt er op dat de beurzen in New York het negatieve voorbeeld van Europa niet zullen volgen. De futures op de Dow Jones en S&P500 noteren circa 0,4 procent hoger, die op de Nasdaq 0,6 procent.

  Het voorzichtige optimisme vloeit voort uit commentaar van president Trump. Hij zei dinsdagavond dat de Verenigde Staten mogelijk de top van de ‘curve’ van de coronavirusuitbraak aan het bereiken zijn. Uit de cijfers blijkt dat nog niet: New York en verschillende andere staten moesten het hoogste aantal virusgerelateerde sterfgevallen betreuren.

 • Amerikaanse topdokter: 'Terug naar normaal gaat nog lang duren'

  De Amerikaanse dokter Anthony Fauci - een belangrijk figuur in de strijd die het Witte Huis levert tegen het coronavirus - zegt dat het nog lang duurt voor we terug kunnen naar een normale situatie. 'Het Amerikaanse leven pas gaat normaal worden als we een vaccin hebben, maar dat duurt nog minstens een jaar. Maar in de tussentijd moeten we voorzichtig zijn en kunnen we niet volledig terug naar normaal. Ik wou dat ik beter nieuws kon brengen, maar dat gaat niet. Ik hoop dat we na de onderbreking van 30 dagen verbetering zien. De data is alvast bemoedigend.'

  Fauci denkt ook dat het coronavirus structurele veranderingen met zich mee zal brengen:

  Ik denk dat we helemaal nooit meer handen moeten schudden. Niet alleen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar om de verspreiding van alle griepvirussen te remmen.
  Dr Anthony Fauci
  Onderdeel van anti-coronateam van het Witte Huis

  De topdokter deed de uitspraken in een podcast met de Wall Street Journal en u kunt deze hier beluisteren (duur: 22 minuten)

 • Japans ondernemersvertrouwen zakt naar recordlaagte

  Het sentiment onder Japanse ondernemers is sterk verslechterd als gevolg van de corona-uitbraak. Dat blijkt uit een enquête van de Japanse overheid. De index voor het ondernemersvertrouwen daalde eind maart tot 14,2 punten, het laagste niveau ooit:

 • FNG naar nieuw dieptepunt

  Het aandeel FNG verliest een forse 7,2 procent tot 5,15 euro en loopt daarmee risico om vandaag onder zijn laatste dieptepunt van 5,20 euro te sluiten. Anderhalve week geleden kondigde het moederbedrijf boven de kleding- en schoenenwinkelketen Brantano omzetverliezen af omdat de kledingwinkels sinds midden maart gesloten zijn in België en Nederland. 'Onze webwinkels zijn nog wel open, maar compenseren de dalende inkomsten van onze stenen winkels niet. Die zijn nog steeds goed voor 70 procent van de omzet', zei de topman en hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx toen. 

  Door de coronacrisis dreigt de schuldenberg van de modegroep op te lopen tot meer dan vier keer de winst. In juni torste FNG 300 miljoen euro schulden. Daar kwam door de overname van Ellos omgerekend nog 142 miljoen euro bij. Na de overname was de schuldenberg net geen vier keer groter dan de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda).\

  4x
  Schuldenberg FNG
  De schulden van FNG dreigen groter te worden dan 4 keer de winst.

 • Meer over winstwaarschuwing Heineken...

  ... leest u hierrrrr.

 • Analisten over Heineken

  We hebben wat analistenreacties verzameld over de waarschuwing die Heineken afgaf (zie post 8u30). We beginnen met Wim Hoste van KBC Securities die bij zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro blijft:

  De voor het eerste kwartaal verwachte organische krimp van 4 procent en daling van het biervolume met 2 procent was iets minder negatief dan onze prognoses, maar mogelijk worden de cijfers tijdelijk ondersteund door hamstergedrag bij consumenten in lockdownlanden. Wij rekenen voor 2020 op daling van de operationele winst met 8,4 procent.
  Wim Hoste
  Analist bij KBC Securities

  Reg Watson van ING, die zijn houden-advies en koersdoel van 75,47 euro laat staan :

  Wij denken dat er in januari en februari nog geen impact was van het virus. Daarmee kunnen we berekenen dat het volume in maart met 18 procent is gezakt. In ons laatste model gingen we uit van een omzetkrimp van 6,5 procent in 2020 en wij denken dat dit overeenkomt met het bericht dat Heineken woensdag heeft uitgestuurd.
  Reg Watson
  Analist bij ING

  We besluiten met Fernand de Boer van Degroof Petercam die bij zijn houden-advies blijft, maar zijn koersdoel verlaagt van 80 naar 75 euro:

  De groei van het totale volume waren zwakker dan verwacht. Daarom lijkt onze voorziene krimp van 5 procent in het totale volume in het tweede kwartaal nu te optimistisch. Daarom zullen we mogelijk onze verwachtingen verlagen. We vinden de waardering nog niet aantrekkelijk genoeg om positiever te worden over het aandeel. We denken wel dat de goed gespreide portefeuille, de gezonde cashgeneratie en financiële middelen van het bedrijf het aandeel zullen ondersteunen.
  Fernand de Boer
  Analist bij Degroof Petercam

  Heineken zakt 1,6 procent.

 • ING vindt Aperam koopwaardig

  Stijn Demeester van ING trekt zijn advies voor Aperam op van ‘houden’ naar ‘kopen’. Hoewel de inoxproducent net als andere cyclische bedrijven enkele moeilijke kwartalen voor de boeg heeft, weet de analist heel wat zaken te appreciëren: de rotsvaste balans, het gedisciplineerde management en de bewezen track record van kosten- en cashcontrole.

  Bovendien stelt de recente handelsactie van de Europese Unie om lagekosteninvoer uit Azië af te remmen de Europese producenten van roestvrij staal in het voordeel. Aperam zit hiermee ook in een uitstekende positie om te profiteren van een eventueel herstel eens de coronacrisis voorbij is.

  Demeester heeft zijn raming voor de brutobedrijfswinst (ebitda) voor dit jaar met 42 procent verlaagd en die voor 2021 met 23 procent. Hij houdt zijn koersdoel op 26 euro, wat 37 procent opwaarts potentieel biedt en een dividendrendement van 9 procent.

 • Kepler zet Recticel trapje hoger

  Na de dubbele desinvestering die 210 miljoen cash opbrengt, is Recticel een veel interessanter doelwit geworden, zegt Kepler Cheuvreux. Mogelijk kan Kingspan verleid worden om opnieuw aan tafel te gaan zitten. De analist trekt zijn koersdoel op van 6,50 tot 8,70 euro, zijn advies stijgt van ‘houden’ naar ‘kopen’.

 • Kepler trekt koersdoel CP Invest op

  De aankoop van drie woonzorgcentra voor een totaal bedrag van 86,9 miljoen euro is voor Care Property Invest qua waarde een ‘historische deal’, zegt Kepler Cheuvreux. Het toont ook aan dat niet alle vastgoedtransacties bevroren zijn en deze activaklasse weerbaar is. Het beurshuis verhoogt zijn ramingen en trekt zijn koersdoel op van 29 tot 31 euro. Het advies blijft ‘kopen’.

 • KBCS zet Care Property op ‘kopen'

  Care Property Invest kondigde dinsdagavond de overname van drie woonzorgcentra aan voor een totaal bedrag van 86,9 miljoen euro. ‘Een grotere deal dan we hadden verwacht’, zeggen de vastgoedanalisten van KBC Securities. De portefeuille van CP Invest dikt inderdaad met 13,4 procent aan.

  Het rendement van 4,3 procent is minder hoog dan het gemiddelde van de portefeuille (5,15%) maar daar staan een zeer lange huurtermijn, een kwalitatieve huurder en jonge gebouwen (gemiddeld 5,7 jaar) tegenover.

  Wido Jongman en Joachim Vansanten trekken hun ramingen op en hebben hun financieel model bijgewerkt. Hun koersdoel stijgt van 28 naar 35 euro en hun advies gaat van ‘houden’ naar ‘kopen’.

 • Ahold Delhaize, 'lockdown hero'

  Ahold Delhaize  is tot nog toe dit jaar met een plusje van goed 1 procent de enige stijger in de Euro Stoxx50, de korf steraandelen van de eurozone. Gelet op de hamsterwoede als gevolg van de lockdown was de sterke kwartaalupdate van de supermarktketen dinsdagavond niet echt een goed bewaard geheim, vandaar dat er deze ochtend een zuinige klim is van zo'n half procent bij de openingsbel. 

  Jefferies omschrijft de holding boven ketens als Albert Heijn, Delhaize, Food Lion en Stop & Shop als 'lockdown hero' en verhoogt het koersdoel van 22 naar 25,50 euro, het advies blijft kopen. Het beurshuis wijst vooral op de extreem sterke prestatie in de Verenigde Staten, waar de verkopen bij gelijkblijvende winkeloppervlakte in maart liefst 34 procent stegen. In Europa was de stijging - relatief - kleiner met een plus van 16 procent.

  +34%
  Lockdown boom
  In de Amerikaanse ketens van Ahold Delhaize stegen de verkopen in maart jaar op jaar 34 procent

  'In de Verenigde Staten is er veel meer traditie om buitenshuis te eten, meer dan 50 procent van het volledige voedingsbudget. Vandaar dat de shift van horeca naar supermarkten daar veel groter is', stipt analist James Grzinic aan. 

  CEO Frans Muller houdt de winstprognose voor heel 2020 voorlopig ongemoeid, maar de Grzinic denkt dat de kans groot is dat de groep over de lat zal gaan. Ook het dividend is veilig: die vertegenwoordigt bij 0,76 euro per aandeel een uitgave van 845 miljoen euro, terwijl Ahold Delhaize dit jaar afstevent op een vrije cashflow van meer dan 1,5 miljard euro. 

 • Kwartaalomzet Perrigo 14 procent hoger

  De Amerikaanse farmareus Perrigo  boekte in het eerste kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro), blijkt uit voorlopige cijfers. Dat is 14 procent meer dan het jaar ervoor tijdens dezelfde periode. De bedrijfswinst over dat kwartaal zou moeten uitkomen tussen 220 en 225 miljoen dollar, tegenover 203 miljoen één jaar eerder.

  De divisie Consumer Self-Care International (CSCI), dat voor het grootste deel bestaat uit de Belgische verkoper van voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma, boekte in het eerste kwartaal een omzet van 380 miljoen dollar. Dat is bijna een tiende meer dan in het eerste kwartaal van 2019. CSCI presteerde in 2019 voor het tweede jaar op rij zwak: de omzet trappelde ter plaatste en de marges slonken.

  Ter herinnering: Marc Coucke is sinds de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo aandeelhouder van de Amerikaanse groep. Hoewel hij niet meer bij Perrigo werkt, bezit hij nog 5,4 miljoen aandelen. Die kreeg hij samen met 600 miljoen euro cash bij de deal.

  Moederhuis Perrigo kreeg eind februari na sombere vooruitzichten voor 2020 klappen op de beurs.

 • Waarom Europa lager gaat

  Het verlies van de Europese beurzen – de futures sloegen plots om – heeft te maken met het mislukte crisisoverleg over het coronavirus. De Europese ministers van Financiën proberen een gezamenlijk economisch antwoord te vinden op de epidemie, maar zijn er de voorbije nacht niet uit geraakt. Donderdag vergaderen ze verder.

 • Toplui Unibail verdienen tijdelijk kwart minder

  De toplui van de vastgoedmastodont Unibail-Rodamco-Westfield  gaan tijdelijk minder verdienen als gevolg van de lockdown. De bestuurders zien hun loon met een kwart zakken. Alle senior managers in de VS en Europa zien hun vast loon met 20 procent dalen. 

  De eigenaar van shopping centra en kantoorgebouwen zag de beurskoers dit jaar als gevolg van het coronavirus met 60 procent verschrompelen. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een verlies van 1 procent. 

  In Frankfurt stijgt toerismegroep TUI  na het bekomen van een overbruggingskrediet. 

  Deutsche Post  zakt 3 procent na een uitstel van het dividend. 

  Lufthansa wint 1,6 procent na de aankondiging van een herstructurering. 

  Henkel  verliest 1 procent na het opblazen van de outlook.

  Tesco  verliest 5,5 procent. De winkelketen profiteerde van hamstergedrag, maar wijst ook op hogere kosten en wil geen jaarprognose afgeven voor het nieuwe boekjaar 2020/2021 (post 8u44). 

  In Parijs wint Tarkett  4,9 procent. De tapijtgroep kende een sterke start van het jaar... tot midden maart. De groep start gesprekken met de bankiers om de convenanten te heronderhandelen. 

  Schneider Electric   verliest 1,6 procent na een stopzetting van de aandeleninkopen. 

  Heineken  verliest 1,3 procent na een coronawaarschuwing (post 8u30). 

 • Bel20 start lager, telecom in de focus

  In lijn met de rest van Europa gaat ook Euronext Brussel lager van start. De Bel20 verliest kort na de openingsbel 0,5 procent maar blijft wel boven 3.000 punten.

  De uitschieters:

  Orange Belgium zakt 4,1 procent nu de groothandelstarieven voor toegang tot kabelnetwerken minder gunstig blijken uit te vallen. Telenet profiteert daarvan en schiet 6,7  procent hoger. Idem dito voor Proximus dat 5,8 procent wint.

  Ageas behoudt zijn dividend (maar gaat het wel in twee keer betalen) en stijgt 3,6 procent.

  Ahold Delhaize wint 1 procent na een optimistische kwartaalupdate.

  AB InBev zakt 2,1 procent nadat concurrent Heineken voor de impact van het coronavirus waarschuwde.

 • Ageas gaat dividend in twee keer betalen

  Verzekeraar Ageas gaat het voorgestelde dividend van 2,65 euro bruto per aandeel ook effectief uitkeren, maar wel op een bijzondere manier. ‘Rekening houdend met de recente aanbevelingen van EIOPA en de Nationale Bank van België in de context van de wereldwijde COVID-19 pandemie’ zal Ageas een eerste dividendbetaling van 0,27 euro per aandeel voorstellen aan de algemene vergadering van 20 mei. In de loop van de maand oktober zal Ageas een andere AV bijeenroepen die dan moet beslissen over de uitbetaling van een tussentijds dividend van 2,38 euro per aandeel.

  Ageas merkt op dat zijn solvabiliteitspositie sterk blijft met een Solvency II-ratio van 191 procent (geschat op 26 maart), wat ruim boven het streefdoel van 175 procent is. Ook de totale kaspositie van de verzekeringsgroep – eind vorig jaar 2,2 miljard euro – blijft hoog.

  Ageas gaat ook door met het lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 200 miljoen euro. Op 3 april was daarvan al circa 137 miljoen euro gerealiseerd.

 • Gevolg hamstergedrag: verkoop Tesco +30%

  Tesco  maakt over het boekjaar 2019/2020 - dat afsloot op 29 februari - een omzetdaling bekend van 0,7 procent tot 56,5 miljard Britse pond. De operationele winst steeg wel met 13,5 procent tot 2,959 miljard pond.

  Maar beleggers keken vooral uit naar de cijfers tijdens de hamsterperiode vanaf maart. 'In de eerste weken van de crisis, leidden paniekverkopen tot een 30 procent hogere omzet. We zien nu meer normale verkoopsvolumes.'

  Tesco wil nog geen prognose geven over 2020/2021. Daarvoor is de onzekerheid over de impact van het virus nog te groot. Enerzijds stijgt de omzet, anderzijds moet Tesco meer kosten maken (voor distributie, extra aanwervingen, enzovoort). 

  Over het boekjaar 2019/2020 keert Tesco een dividend uit van 9,15 pence, goed voor een stijging van 58,6 procent. 

  In de eerste weken van de crisis, leidden paniekverkopen tot een 30 procent hogere omzet.
  Tesco

 • Heineken waarschuwt voor impact coronavirus

  De impact van het coronavirus zal in het tweede kwartaal nog groter worden, waarschuwt Heineken . In het eerste kwartaal daalden de volumes met 4 procent. 

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Wezen de futures een uur geleden nog op een stabiele opening in Europa, dan wijzen ze nu op een stevig openingsverlies: -1,6 procent volgens de EuroStoxx50-futures. 

 • Tokio sluit mooi hoger ondanks noodtoestand

  De beurs van Tokio is uiteindelijk 2,1 procent hoger geëindigd. Het was de derde winstdag op rij voor de Nikkei 225.

  Premier Shinzo Abe maakte een einde aan de onzekerheid onder beleggers door de langverwachte noodtoestand uit te roepen in Tokio en zes andere delen van het land. Hij deed dat na een toename van het aantal coronabesmettingsgevallen. De noodtoestand geldt voor een maand.

 • 'Nieuwe groothandelstarieven goed nieuws voor Telenet'

  Deutsche Bank reageert op de nieuwe groothandelstarieven voor kabeltoegang zoals die zijn opgenomen in het ontwerpbesluit van de CRC (Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector), dat werd voorgelegd aan de Europese Commissie. De tarieven zijn aangepast tegenover het ontwerpvoorstel van midden 2019.

  'De CRC houdt nu rekening met de kostprijs om een nieuw netwerk te bouwen. Dat impliceert dat de groothandelstarieven naar omhoog kunnen in vergelijking met het vorige voorstel. Dat is goed nieuws voor Telenet ', zegt Deutsche Bank-analist Roshan Ranjit.

  Volgens Jefferies-analist Ulrich Rath impliceert het nieuwste voorstel de facto stabiele groothandelstarieven tegenover 20 procent lagere tarieven in het vorige voorstel. 'Er blijkt een shift te zijn in de focus van de regelgever richting infrastructuurinvesteringen, en weg van herverkoop.'

  'Challenger' Orange Belgium  van zijn kant deed gisterenavond zijn beklag over de nieuwe tarieven. 'We betreuren de grote verandering in de methode van kostenrecuperatie.'

  We verwachten een zeer positieve koersreactie van Telenet.
  Roshan Ranjit
  Analist Deutsche Bank

 • Het nieuws van dinsdagavond in kort bestek

  Ahold Delhaize kwam met een zeer optimistische update over het eerste kwartaal. Door de hamsterwoede, zowel in de VS als in Europa, is de omzet van de groep met circa 15 procent gestegen. Bovendien zal de onderliggende operationele winstmarge in het eerste kwartaal naar verwachting hoger uitkomen dan een jaar eerder. Ahold Delhaize herhaalt zijn winstprognose voor 2020 en verwacht zelfs dat de vrije kasstroom hoger zal uitkomen dan de eerdere guidance van 1,5 miljard euro doordat bepaalde investeringen wellicht zullen uitgesteld worden vanwege het coronavirus.

  Telenet geeft een nieuw wentelkrediet van 510 miljoen euro uit op 6,2 jaar. Het vervangt de bestaande wentelkredieten ten belope van 460 miljoen euro. Het liquiditeitsprofiel van de telecom- en mediagroep wordt hierdoor verder versterkt. De totale liquiditeitsbuffer bedraagt nu 555 miljoen euro, bovenop de 101,4 miljoen euro die eind vorig jaar in kas was.

  Care Property Invest legt 86,9 miljoen euro op tafel voor drie woonzorgcentra in België, gelegen in Laken, Lennik en Westende. Samen zijn ze goed voor 366 woongelegenheden plus 22 wooneenheden in assistentiewoningen.

 • S&P verlaagt ratingvooruitzichten Australië

  Het massale stimuluspakket dat Australië heeft aangekondigd om de economie te redden tijdens de coronapandemie, blijft niet zonder gevolgen. S&P verlaagt de ratingvooruitzichten van 'stabiel' naar 'negatief'. Australië heeft sinds 2011 een AAA-rating bij de drie grote ratingbureaus. 

  Het Australische parlement behandelt vandaag een stimulusprogramma van 130 miljard Australische dollar (73 miljard euro) dat er vooral op gericht is jobs te redden. Gisteren waarschuwde de centrale bank nog voor een 'zeer grote' krimp van de economie en een werkloosheid die 'zal stijgen naar het hoogste niveau voor vele jaren'. De gezamenlijke begrotings -en monetaire stimulus in Australië komt uit op 320 miljard Australische dollar (180 miljard euro), of 16,4 procent van het BBP. 

  Na de beslissing van S&P verzwakte de Australische dollar met een halve procent. 

  Australië is nu het enige AAA-land dat bij een van de drie bureaus negatieve vooruitzichten heeft. Bij de andere AAA-landen zijn de vooruitzichten bij de drie grote ratingbureaus neutraal: Canada, Denemarken, Duitsland, Zweden, Noorwegen, Singapore, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. 

  We kunnen de rating voor Australië in de komende twee jaar verlagen als de corona-uitbraak meer economische schade toebrengt, dan we vandaag verwachten.
  S&P

 • Aziatische beurzen herstellen wat

  De Aziatische beurzen gaan nu toch weer de goede kant op, zij het niet over de hele lijn. Tokio stijgt 1,55 procent en ook Sydney (+1,1%) gaat hoger. De beurs van Hongkong (-0,7%) blijft wel in het rood.

 • Olieprijs veert op vóór belangrijke vergadering

  Zowel in New York als in Londen zit de olieprijs in de lift. De WTI-olie, de Amerikaanse variant, wordt 5,9 procent duurder tot 25,02 dollar. De Brent-olie stijgt 2,6 procent tot 32,70 dollar per vat.

  De Opec+, dat zijn de Opec-landen plus enkele grote olieproducenten die geen lid zijn van het kartel (in de eerste plaats Rusland), houden donderdag om 16 uur Belgische tijd een videoconferentie. Het is de bedoeling dat ze tot een akkoord komen over een productievermindering.

  Rusland en Saoedi-Arabië zijn sinds een maand in een prijzenslag verwikkeld en de Saoedi’s hebben hun productie stevig opgevoerd. Het gevolg is dat de wereld wordt overspoeld met olie, terwijl de vraag gedaald is door de coronacrisis. De olieprijs was daardoor in maart gehalveerd, maar is in april al een stuk hersteld.

  De Amerikaanse president Trump zei vorige week dat Riaad en Moskou ermee instemden hun productie met 10 tot 15 miljoen vaten per dag te verminderen, een ongezien volume dat overeenstemt met 10 tot 15 procent van de wereldproductie. Dat werd echter door geen van beide partijen bevestigd.

 • Ook VGP houdt AV zonder publiek

  VGP , de ontwikkelaar van logistiek vastgoed in Europa, heeft besloten de algemene en buitengewone algemene vergaderingen op de voorziene datum en het geplande uur te laten doorgaan: op vrijdag 8 mei om 10 uur in Antwerpen.

  Vanwege de coronacricsis mogen de aandeelhouders de vergaderingen echter niet persoonlijk bijwonen. De aandeelhouders moeten vóór de vergaderingen stemmen. Ze kunnen dat via een brief doen of via een volmacht aan de CFO van VGP, Dirk Stoop.

  De raad van bestuur bekijkt nog de mogelijkheid om de vergaderingen virtueel te houden. In dat geval zouden aandeelhouders via elektronische weg kunnen deelnemen, maar ook dan dienen ze op voorhand te stemmen, blijkt uit de oproepingsbrief.

 • AXA Investment Managers vergroot belang in Xior

  Axa Investment Managers houdt via twee vehikels een belang aan van 9,11 procent in Xior , de verhuurder van studentenwoningen. Dat bleek gisteren uit een persbericht.  

  Axa Investment Managers had eerder een belang van 6,93 procent, leert de informatie over het aandeelhoudersschap op de website van Xior. 

 • De aandeelhoudersvergadering zonder aandeelhouder

  Straks worden de aandeelhouders van Ahold Delhaize om 14 uur verwacht voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Of beter: niet verwacht. Vorige week riep de holding boven supermarktketens als Albert Heijn, Delhaize, Food Lion en Stop & Shop de aandeelhouders af vooral niét af te zakken, gelet op de lockdown die ook de Nederlandse overheid heeft afgekondigd. 

  Gisterenavond liet Ahold Delhaize al weten dat de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent steeg en dat de winstmarge verbeterde, dankzij het hamstergedrag van de klanten. 

 • Azië lager

  Goedemorgen! Twee dagen op rij trokken de Aziatische – en ook de Europese – beurzen hoger. Aan die klim komt nu voorlopig een einde. Met uitzondering van Tokio, gaan de Aziatische beurzen overwegend lager. De beurs van Hongkong zakt bijvoorbeeld meer dan een procent. 

  De draconische maatregelen in grote delen van de wereld om het coronavirus in te dammen leiden er wel toe dat het aantal nieuwe besmettingen minder snel toeneemt. De dodentol blijft echter oplopen. Bovendien ligt het economisch en maatschappelijk leven nog steeds deels stil, alle stimulus ten spijt.

  Een man neemt foto's van een scherm met beursinformatie in Sao Paulo, Brazilië. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud