1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 zwak broertje in Europa

De Amerikaanse president Donald Trump zei op Twitter dat China de VS in de steek laat. De Europese beurzen gingen lager. De Bel20 presteerde zwakker dan het Europese gemiddelde. Umicore zakte fors door een verkoopadvies van UBS.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten wij de blog af. Morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 12 JULI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  Handelsbalans juni

  Eurozone:

  Industriële productie mei, 11.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

 • Bel20 sluit in het rood

  De Bel20 sloot met een verlies van 0,5 procent op 3.571 punten. De toppers waren Galapagos , Ontex en ING Group . De floppers waren Umicore , UCB en Colruyt .

 • Proximus en Orange Belgium gaan samenwerken voor mobiele netwerken

  Belangrijk telecomnieuws. Proximus en Orange Belgium hebben een voorakkoord gesloten met de bedoeling in de toekomst mobiele netwerken te delen. Tegen het einde van het jaar willen ze tot een echte overeenkomst komen. Met de samenwerking willen ze hun klanten een goede netwerkkwaliteit bieden en een betere dekking binnenshuis, en tevens de uitrol van 5G in België mogelijk maken.

 • Dow Jones door de 27.000 punten

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Trump: 'China is letting us down'

  De Amerikaanse president Donald Trump laat weer van zich horen. Hij vindt dat China de VS in de steek laat:

  De tweet zet de Europese beurzen in het rood en ook in Amerika nemen de beurswinsten af. Ook de Bel20 staat in de min.

 • Dow Jones schiet eventjes boven 27.000 punten

  Vanmiddag schoot de Dow Jones even boven de symbolische grens van 27.000 punten. Inmiddels is de index er weer onder gedoken.

  De graadmeter wint vandaag 0,4 procent.

  ©AFP

 • Amazon rondt de kaap van 1000 miljard

  Inmiddels is de flirt van Amazone's beurswaarde met de 1000 miljard (zie post 15u55) uitgemond op een volwaardige relatie.

  Lees hier meer.

 • Beurswaarde Amazon flirt met 1.000 miljard

  De beurswaarde van Amazon staat op het punt om door 1.000 miljard dollar te gaan.

  In september kwam de waarde van de e-commercereus al eventjes boven de kaap van 1.000 miljard om er aan het einde van de dag weer onder te zakken. Daarna verslechterde het beurssentiment omdat beleggers vreesden dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) een strenger monetair beleid zou voeren. Zo raakte de magische grens weer even uit zicht.

  Inmiddels is het techaandeel behoorlijk hersteld. Sinds begin juni is er zo'n 160 miljard dollar aan beurswaarde bijgekomen door de sterke ontwikkeling van de beurskoers. Vooral de afgelopen zeven dagen ging het plots hard. De waarde nam met 6,5 procent toe.

  De stijgende beurskoers is deels te danken aan een beter Amerikaans beurssentiment. Dat werd ingegeven door Fed-voorzitter Jerome Powell die herhaaldelijk hintte op een renteknip aan het einde van de maand. Een andere verklaring voor de klim is dat beleggers mogelijk anticiperen op goede resultaten voor het tweede kwartaal van 2019. Amazon publiceert die op 25 juli.

  Het aandeel gaat 0,6 procent hoger.

  ©REUTERS

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen veren vandaag op. De Dow Jones wint 0,3 procent, de S&P500  en de Nasdaq  dikken aan met 0,2 procent.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  Volgens de futures openen de Amerikaanse beurzen straks hoger. De Dow Jones klimt mogelijk met 0,3 procent hoger, de S&P500 zou 0,2 procent stijgen en de Nasdaq staat op het punt 0,1 procent te winnen.

 • Olieprijs op hoogste peil in 6 weken

  De prijs van een vat Brent-olie klimt vandaag met 0,5 procent nadat er woensdag al 4,4 procent bijkwam. Tegen 67,33 dollar staat de olieprijs nu op het hoogste niveau in 6 weken. Daarvoor zijn twee hoofdredenen.

  De eerste is een storm die op til is in de Golf van Mexico en waarvoor boorplatforms ijlings zijn geëvacueerd.

  De oplopende spanning in het Midden-Oosten speelt ook een grote rol. Iran waarschuwde eerder deze week het VK dat het onderscheppen van een Iraanse tanker voor de kust van Gibraltar ‘gevolgen’ zal hebben. Daar voegt zich nu een nieuw incident bij: drie Iraanse marineschepen zouden geprobeerd hebben in de Straat van Hormuz een Britse olietanker tegen te houden, maar verjaagd zijn door een fregat.

  Extra steun krijgt de olieprijs van de Amerikaanse dollar en van lagere Amerikaanse olievoorraden. De dollar verzwakte woensdag nadat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, met zijn getuigenis in het Huis van Afgevaardigden de hoop op een renteverlaging aanwakkerde. De olievoorraden in de VS zakten vorige week met 9,5 miljoen vaten. Dat is meer dan verwacht (3,1 miljoen vaten).

 • Britse centrale bank waarschuwt voor no-dealbrexit

  Volgens de Bank of England is de kans op een brexit zonder scheidingsovereenkomst toegenomen. Een no-dealbrexit zou druk kunnen zetten op het pond, op Brits staatspapier en op de huizenprijzen in het VK, waarschuwt de bank in haar Financial Stability Report.

  Het VK is in de ban van de voorzittersverkiezing bij de Conservatieve Partij. Mocht Jeremy Hunt het tegen de verwachtingen in halen van Boris Johnson, dan zou het pond opveren, vernam Bloomberg van strategen.

  De klim zou wel maar tijdelijk zijn omdat de nieuwe eerste minister met dezelfde problemen geconfronteerd zal worden als Theresa May. Hij moet de deal met de Europese Unie trachten te heronderhandelen - iets wat Brussel weigert - en er dan steun voor zoeken in het verdeelde parlement.

 • Victoria-voorzitter: 'We hebben 7 miljoen weggegooid'

  Een voorzitter die eerlijk onomwonden erkent een fout te hebben gemaakt. Het is geen dagelijkse kost. De prijs voor eerlijkste persbericht van het dag gaat naar Geoff Wilding, de voorzitter van de Britse tapijtproducent en Balta-rivaal Victoria . de CEO van Victoria is trouwens een Belg: Philippe Hamers. 

  In de deze ochtend verspreide update over het boekjaar tot 30 maart erkent Wilding min of meer in zoveel woorden 7 miljoen pond weggegooid te hebben door een ongelukkige timing. De oorzaak was de geplande obligatie-uitgifte in november, die Victoria ijlings moest afblazen. Dat het bedrijf uitgerekend op de dag van de aankondiging van de emissie een winstwaarschuwing uitstuurde, kun je niet anders dan ongelukkig noemen. 

  Philippe Hamers ©Wouter Van Vooren

  'November 2018 bleek uiteindelijk een van de slechts mogelijke maanden om een obligatie te proberen slijten, met beleggers die plots fors hogere rentes vroegen (...) Door gebrekkige communicatie, waarvoor uw voorzitter de verantwoordelijkheid op zich neemt, kregen aandelenbeleggers schrik, wat een grote impact had op onze beurskoers. De reactie leek overtrokken ondanks het weggegooide geld (een niet te verwaarlozen 7,3 miljoen pond)', luidt het in de toelichting van de CEO en de voorzitter bij de resultaten. 

  Dat prijskaartje blijkt bij Victoria ook het verschil te maken tussen winst en verlies. Over het boekjaar was er voor belastingen 3,7 miljoen pond verlies, tegenover 13,4 miljoen pond winst een jaar eerder. Exclusief herstructureringslasten en het prijskaartje van de obligatieflop steeg de courante winst voor belastingen met 40 procent tot 57,2 miljoen pond. 

  Op de beurs van Londen noteert Victoria 2,7 procent lager op 477 pence. Dat is nog altijd ruim boven het dieptepunt van maart dit jaar, 315 pence. 

 • Waarom UBS zo somber is over Umicore

  Umicore  koerst 3,7 procent lager op 25,78 euro. Dit na het verkoopadvies van UBS (zie post van 7.17 uur). Sinds de forse en onverwachte paaswaarschuwing op 22 april is de materialengroep nu meer dan 40 procent van zijn beurswaarde, of 4,3 miljard euro, kwijtgespeeld. 

  De beurskoers staat nu op het laagste peil sinds april 2017, toen Umicore een forse investering in batterijmaterialen aankondigde. Tot aan de paaswaarschuwing gingen beleggers ervan uit dat Umicore als marktleider in kathodematerialen nog jaren stevige winstmarges zou boeken, maar dat geloof ging aan het wankelen toen CEO Marc Grynberg in april plots over 'prijzendruk' sprak

  Volgens UBS is die prijzendruk geen tijdelijk, maar een structureel fenomeen. Het beurshuis vreest dat de markt voor kathodematerialen nog tot 2024 een overaanbod zal kennen (zie screenshot). De vloot elektrische auto's neemt weliswaar snel toe, maar het aanbod aan batterijmaterialen neemt door de capaciteitsuitbreiding nog sneller toe bij spelers als Umicore zelf, Easpring, Shanshan en CATL.

  Gevolg: analist Geoff Haire vreest dat de bedrijfswinst in 2021 met 554 miljoen euro 15 procent lager uitkomt dan de marktconsensus nu verwacht en de door Umicore zelf initieel voor 2020 beloofde 700 miljoen bedrijfswinst er ten vroegste in 2023 komt. 

  ©UBS

 • Groene tracker belegt in oliebedrijven

  In de VS is ophef ontstaan over een tracker - een beursgenoteerd fonds dat een index schaduwt - die claimt groen te zijn en toch in oliebedrijven belegt. De Vanguard ESG US Stock  beweert op zijn website om bedrijven uit te sluiten die actief zijn in porno, alcohol, tabak, wapens, fossiele brandstoffen, gokken en kernenergie. Groen is 'hot', de tracker heeft 500 miljoen onder beheer. 

  De Britse zakenkrant Financial Times ontdekte dat op 31 mei 1,4 procent van de portefeuille geïnvesteerd was in olie -en gasbedrijven zoals Schlumberger (oliediensten), Kinder Morgan (pijpleidingen) en Marathon Petroleum (raffinaderij). Vanguard schaduwt voor zijn groene tracker de index FTSE US All Cap Choice die bedrijven uitsluit die 'oliereserves bezitten'. Met andere woorden: beleggingen in alle andere oliegerelateerde bedrijven zijn geen probleem. 

  In een reactie zegt Vanguard de beschrijving van de tracker te zullen aanpassen.

 • 'Aziatische dochter AB InBev aan onderkant van prijsvork naar de beurs'

  Lees hier ons artikel. 

 • Luc Tack heeft dubbel stemrecht beet bij Tessenderlo

  Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering hebben de aandeelhouders van Tessenderlo  een aantal statuswijzingen doorgevoerd. Wie meer dan twee jaar lang aandelen op naam bezit, geniet voortaan van dubbel stemrecht. Concreet verwerft Luc Tack hierdoor de meerderheid van het aantal stemmen. Eerder voerde ook al de kledingketen FNG  het dubbel stemrecht in. 

 • Ontex schiet 7 procent hoger

  Ontex  gaat liefst 7 procent hoger. Mogelijk beschouwen beleggers een overname door Procter & Gamble toch niet als volledig onmogelijk, zoals gisteren gesuggereerd door ING-analist Reg Watson

  Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Ontex verlaagd van 13,6 euro naar 13,2 euro. Het advies blijft 'houden'.

 • Sif wint opnieuw contract

  Sif , de bouwer van funderingen voor offshore windparken, kondigt een tweede groot contract aan in minder dan een week. Deze keer gaat het om de bouw van 114 zogeheten monopiles voor het windproject Hollandse Kust. Dat project wordt uitgebaat door Vattenfall/Nucon.

  Eerder deze week kondigde Sif ook een contract aan in de VS. Het aandeel is met een winst van 7,5 procent een uitblinker in Amsterdam.

  We briefly talked to the company and they were also happy about pricing conditions of this project.
  Tijs Hollestelle
  Analist ING

 • Sofina krijgt applaus voor Indiase leerapp

  De waardering van de Indiase start-up Byju’s bereikt stratosferische hoogtes. Bij de jongste kapitaalronde kreeg de leerapp een prijskaartje van bijna 6 miljard dollar. Sofina   heeft er een belang van 9 procent in. Analisten reageren positief.

  Dit wijst er opnieuw op dat Sofina in staat is om slim te investeren over de hele wereld.
  Kepler Cheuvreux

  De belegging in Byju's doet ons denken aan de investering in Flipkart (verkocht aan Walmart, red.). Sofina is in staat om samen met de groten der aarde te investeren zoals Sequoia, Tencent en Chan Zuckerberg Initiative.
  KBC Securities

  KBC Securities schat de intrinsieke waarde van Sofina op 198 euro per aandeel. Bijgevolg noteert de holding tegen een korting van 12,8 procent. De gemiddelde korting over de voorbije vijf jaar was 24 procent. Het advies luidt 'houden' met een koersdoel van 160 euro.

  Lees hier meer over Byju's.

 • Bel20 hoger, Umicore onder druk

  De Bel20  opent 0,3 procent hoger.

  Umicore verliest 2,5 procent na het verkoopadvies van UBS (post 7.17 uur). Sinds het 'paasalarm' van Umicore verloor het aandeel al 39 procent van zijn waarde.

  AB InBev  gaat licht lager. De Aziatische dochter zou aan de onderkant van de prijsvork naar de beurs trekken (post 7.13 uur).

  In Zurich opent SwissRe 0,9 procent lager na het uitstellen van de beursgang van de Britse dochter (post 7.22 uur).

  In Parijs wint Argan  bijna 3 procent na de overname van Carrefour-magazijnen (post 7.40 uur).

  In Londen stijgt Reckitt Benckiser 1,8 procent na de schikking in de VS (post 8.54 uur).

 • Reckitt Benckiser treft miljardenschikking

  Reckitt Benckiser  heeft een schikking van 1,4 miljard dollar afgesloten in de VS. De voormalige farmadivisie van het Britse concern wordt ervan beschuldigd gezondheidszorgorganisaties te hebben misleid over een middel tegen pijnstillerverslaving. Reckitt Benckiser, dat zijn schuld ontkent, koopt met de boete meer onderzoek naar de zaak af.

  Het onderzoek draait om de voormalige dochteronderneming Indivior , die de Amerikaanse autoriteiten ook in het vizier hebben. Het bedrijf zou het aantal recepten voor het medicijn Suboxone illegaal hebben opgedreven door te liegen dat het middel veiliger is dan dat van concurrenten.

  De vermeende fraude zou al hebben plaatsgevonden voor de afsplitsing van Indivior in 2014. De boete voor Reckitt Benckiser is aanzienlijk hoger dan de provisie die het bedrijf had genomen. De maker van onder andere Durex-condooms en Dettol-zeep had 400 miljoen dollar opzijgelegd.

  De schikking van Reckitt staat los van Indivior, dat overigens net vandaag zijn prognoses verhoogt.

 • CEO en stichter Norwegian Air stapt op

  Na 17 jaar vertrekt Bjorn Kjos als CEO van Norwegian Air. De 72-jarige Kjos, zelf ook piloot en advocaat, is een van de meest besproken zakenmannen in Scandinavië. Hij stichtte de luchtvaartmaatschappij in 2002. Sindsdien groeide Norwegian Air uit tot de grootste Scandinavische luchtvaartmaatschappij.

  ©doc

  Geir Karlsen, die nu financieel directeur is bij de lagekostenmaatschappij, wordt CEO ad interim.

  De crisis met de Boeing 737 MAX weegt op de cijfers. Norwegian moet zijn vloot van 18 toestellen sinds maart aan de grond houden door een wereldwijd vliegverbod voor het type na twee dodelijke crashes. De luchtvaartmaatschappij schat de kost op 700 miljoen Noorse kroon (72 miljoen euro). 

 • Nintendo scoort met Nintendo Switch Lite

  De Nikkei in Tokio is 0,5 procent hoger afgesloten op 21.643,53 punten. De maker van spelcomputers Nintendo steeg meer dan 4 procent na de voorstelling van de nieuwe draagbare spelcomputer Nintendo Switch Lite, een goedkopere versie van de Nintendo Switch.

  De Nintendo Switch Lite wordt op 20 september gelanceerd tegen 19.920 yen (176 euro). Dat is circa 100 euro goedkoper dan de Nintendo Switch. 'Een lagere prijs zal de vraag doen toenemen', zegt Jefferies-analist Atul Goyal.

  ©Nintendo

 • Europese beurzen openen hoger

  De Europese beurzen openen volgens de futures circa 0,5 procent hoger.

 • Charmeoffensief naar scale-ups en familiebedrijven

  De topman van de Brusselse beurs Vincent Van Dessel wil de beurs laagdrempeliger maken voor familiale kmo's. Hij vraagt fiscale stimulusmaatregelen van de volgende regering.

  Het volledige artikel leest u hier.

 • Miljoenenclaim tegen Société Générale

  De Franse bank Société Générale   kijkt aan tegen een claim van 792 miljoen dollar. De bank zou een schadevergoeding moeten betalen omdat ze Amerikaanse sancties tegen Cuba omzeilde. 

  De eisers zijn erfgenamen van de familie Nuñez, die ooit eigenaar was van Banco Nuñez voordat die werd genationaliseerd door het regime van Fidel Castro. Volgens de advocaat van de aanklagers is het voor het eerst dat een bank wordt aangeklaagd omdat ze handelde in eigendommen die waren onteigend door het Castro-regime. 

 • Megadeal voor 'WDP van Frankrijk'

  Groot nieuws over Argan  gisterenavond, zeg maar het kleine Franse broertje van WDP. De specialist in logistiek vastgoed neemt voor net geen 900 miljoen euro 20 verdeelcentra over van de supermarktreus Carrefour . Door die deal wordt Argan fors groter, met een portefeuille van 2,6 miljard euro (van 1,4 miljard eind 2018) en jaarlijkse huurinkomsten van 140 miljoen euro.

  Ter vergelijking: over 2018 was WDP goed voor een portefeuille van 3,45 miljard en 174 miljoen euro huur.

  'Dit is het equivalent van acht jaar organische ontwikkeling', zei financieel directeur Francis Albertinelli. Argan financiert de deal deels met schulden en deels met nieuwe aandelen, tegen 50 euro per stuk en dus een korting op de beurskoers. Het gevolg is dat Carrefour en vooral de bank Crédit Agricole, die al in grote mate de logistieke centra van Carrefour controleerde, belangrijke aandeelhouders worden.

  En vooral: de oprichter Jean-Claude Le Lan laat zijn participatie verwateren van meer dan 50 naar ongeveer 40 procent. Le Lan richtte Argan in 2000 op, met één magazijn. In 2007 trok Argan naar de beurs tegen 15 euro. Vooral de jongste jaren was er stevige groei, nu groepen als L'Oréal, Décathlon en La Poste steeds meer verdeelcentra uitbesteden.

 • SwissRe schort beursgang Britse dochter op

  De Zwitserse herverzekeraar SwissRe schort de geplande beursgang van zijn Britse dochter ReAssure op. De groep verwijst naar de 'zwakkere' marktomstandigheden, in het bijzonder de voorzichtigere houding van institutionele beleggers tegenover de Britse markt. Een beursgang komt er nu ten vroegste na de zomer.

 • UBS zet Umicore op verkooplijst

  UBS heeft het advies voor Umicore verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'. Het nieuwe koersdoel bedraagt 23 euro, wat 14 procent minder is dan de slotkoers van gisteren.

  Op 31 juli publiceert Umicore halfjaarresultaten.

 • Aan welke prijs trekt Budweiser Brewing Company naar de beurs?

  De ogen van beleggers zijn vandaag gericht op de Aziatische tak van de bierreus AB InBev. Vandaag komen we te weten tegen welke prijs die op 19 juli naar de beurs van Hongkong trekt. Investeerders hebben nog tot 18 uur Belgische tijd de tijd om hun orders te plaatsen. De prijs wordt rond 23 uur Belgische tijd onthuld.

  Vorige week prikten de begeleidende banken een redelijk stevige prijsvork vast tussen 40 en 47 Hongkongdollar. Volgens Bloomberg zal het bedrijf tegen de onderkant van de prijsvork naar de beurs trekken. 

  Lees onze vooruitblik op de dag: BBC APAC, onthoud die naam

 • Aziatische beurzen op winst

  De hint op een renteverlaging van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, neemt ook de Aziatische beurzen mee op sleeptouw. Zuid-Korea en Hongkong staan stevig in de winst (> 1%), China en Japan (circa 0,5%) tekenen een bescheidener winst op. 

   

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud