1. Markten Live
 2. Live blog
live

Belegger dumpt Italiaanse schulden

De Europese beurzen kijken tegen stevig verlies. Beleggers schuwen risico en dumpen Italiaans schuldpapier. Maar dat is nog klein bier vergeleken met de exodus uit de Turkse lira.
 • Bel20 vlagt 0,8 procent lager af

  De slotbel: de Bel20 eindigt 0,8 procent lager en finisht op 3.887 punten. Door het gerommel in Italiê zijn de banken de grote verliezers, ondanks positieve rapporten voor KBC (Deutsche Bank) en ING (Berenberg). 

  We ronden hier af, maar zijn morgen uiteraard terug met een verse liveblog. Met onder meer de jaarresultaten van Gimv. Tot dan!

 • ... net als KKO

  Ook de kwakkelende plantagegroep KKO blijft onderuit gaan. Dit keer minus 11,5 procent naar 0,52 euro, ook een diepterecord. 

 • Dexia op vers diepterecord ...

  Voor de luttele beleggers die vorige week naar de aandeelhoudersvergadering zal het geen verrassing zijn: Dexia zakt nog eens 5,5 procent naar 5,12 euro, een zoveelste diepterecord. CEO Wouter Devriendt van de restbank maakt vorige week nog eens duidelijk dat de waarde van het aandeel naar boven afgerond nul is

 • Chinezen lijven Noorse luxueuze ligzetels in

  Het Chinese Qumei Home Furnishing Group doet een cashbod op alle aandelen van Ekornes. Dat is de Noorse producent van de bekende luxueuze ‘stressless’ ligzetels en sofa’s. 

  De Chinezen bieden 5,1 miljard Noorse kroon (525 miljoen euro) of 139 kroon per aandeel. Dat is een premie van 18 procent boven de slotkoers van dinsdag. Het aandeel gaat vandaag dan ook 15,7 procent hoger tot 136,8 kroon, het hoogste peil sinds 2011.

  Het Chinese bod wordt gesteund door de raad van bestuur van Ekornes. ‘Toen Qumei ons een jaar geleden voor het eerst benaderde, hebben we veel tijd gestoken in het evalueren van deze strategische opportuniteit. We waren onder de indruk van de capaciteiten van Qumei om succesvolle producten te lanceren’, zegt Ekornes. 

  ‘De overnameprijs is niet meteen genereus te noemen, maar vorig jaar werd dan ook een superdividend uitgekeerd’, reageert De Belegger. 

   

   

 • HAL zet cash aan het werk

  De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL Trust zit op meer dan 2 miljard euro cash, en doet daar iets aan door 170 miljoen te betalen voor een belang in het Tuist Westag & Getalit. Westag maakt houten deurframes, werkbladen voor keukens en andere houten constructiematerialen voor interieurafwerking.

  De transactie gebeurt via de holding Broadview, grotendeels (97,4%) eigendom van HAL. Broadview is een industriele holding die nog andere investeringen in dezelfde sector bezit. Broadview krijgt 75,5 procent van Westag in handen en doet daarbovenop ook een publiek overnamebod.

  Het biedt 31 euro per aandeel, een premie van wel 40 procent op de slotkoers van dinsdagavond. Dat is behoorlijk stevig en lijkt misschien onnodig, maar KBC Securities noemde dat woensdagochtend terecht, omdat er veel samenwerking mogelijk is tussen de andere bedrijven van Broadview.

 • Italiaanse rente loopt snel op

  Na een dag respijt dinsdag is het de onrust over de spilzieke plannen van de nieuwe Italiaanse regering weer helemaal terug. De Italiaanse lange rente loopt met 9 basispunten op tot 2,42 procent, terwijl de Duitse rente 5 basispunten zakt naar 0,51 procent.

  ©Mediafin

  Het renteverschil tussen Italië en Duitsland, zeg maar de risicopremie die beleggers eisen om hun geld aan Rome in plaats van Berlijn toe te vertrouwen, is nu opgelopen naar 191 basispunten. Dat is in historisch perspectief nog altijd weinig, maar ruim meer dan het dieptepunt van 113 basispunten nauwelijks een maand geleden. 

  Beleggers hebben geen goed oog op de plannen van Luigi Di Maio, leider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging ©EPA

 • Wall Street opent lager

  De aandelenbeurzen in New York verliezen 0,4 procent in de eerste minuten handelen. Ondertussen is het verlies in Brussel teruggelopen van 1 procent tot 0,7 procent. Zwaargewicht AB InBev kan een minuscule dagwinst voorleggen.

  ©AFP

 • Amerikaanse futures: rood

  De trend lijkt niet te gaan keren wanneer Wall Street straks de deuren openzwaait. Volgens de handel in futurescontracten rekenen grote beleggers op een daling van de aandelenindices van 0,6 procent voor de Dow Jones tot 1 procent voor de Nasdaq.

  ©AFP

 • Turkse munt dondert nóg lager

  De vlucht uit de Turkse lira krijgt een vervolg, en dus zoekt de munt nog maar eens historische bodemkoersen op. De pijnlijke koersval van gisteren wordt vandaag uitvergroot met nog eens 3,8 procent verlies tegenover de euro. Hoewel andere valuta uit opkomende markten het vandaag ook moeilijk hebben, doet de lira al de rest nog in een positief licht.

  ©Bloomberg

  De daling van de lira is al zeer lang aan de gang, en wordt geen halt toegeroepen door de Turkse centrale bank. Die zit in een houdgreep van president Erdogan, de facto een autocraat. Door de tuimelende waarde van de lira was het leven in april 10,9 procent duurder dan een jaar eerder. Erdogan uit zich als onwrikbare tegenstander van hogere rentes. Omdat hij op handen gedragen wordt in eigen land belemmerde dat de mogelijkheid van de centrale bank om de muntcrisis kordaat aan te pakken.

  In die context waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch dinsdag dat de onafhankelijkheid van de centraal bankiers in Turkije verder beknot kan worden na de vervroegde verkiezingen in juni. Waarschijnlijk zal Erdogan na die stembusgang nog meer macht naar zich toe kunnen trekken. Normaal gezien kwamen er pas verkiezingen aan tegen november van 2019. Daarover zei Fitch dat het ten minste meeviel dat er 18 maanden minder lang cadeaus worden uitgedeeld aan stemmers.

  'Monetair beleid in Turkije wordt al langer afgebakend door politieke belemmeringen,' stelde de kredietbeoordelaar. 'Maar een expliciete bedreiging om de onafhankelijkheid van de centrale bank in te perken verhoogt het risico dat die geen efficiënt beleid meer kan voeren.'

  ©Bloomberg

  Hierboven geven we u nog de evolutie van de lira tegenover de euro mee, sinds begin 2010.

 • Lager koersdoel Bpost

  Société Générale zet het mes in het koersdoel voor Bpost , dat zakt met één pennentrek van 24,5 naar 18,3 euro over twaalf maanden. Toch blijft het koopadvies overeind, de beurskoers is vandaag immers 15,8 euro. De analist van dienst begon het aandeel op te volgen rond nieuwjaar, niet veel later volgde een drastische koersval op de jaarcijfers van het postbedrijf. Daaruit bleek dat de overname van ecommerce-leverancier Radial in de VS pas veel later zou beginnen bijdragen aan de winst dan eerst was voorzien. CEO Koen Van Gerven houdt vast aan het credo dat zijn bedrijf nieuwe groeimotoren nodig heeft omdat iedereen weet dat de klassieke brievenpost onherroepelijk afkalft.

 • Storm in Italië zwelt aan

  De prijzen van Italiaanse staatsobligaties zakken verder weg, en dus stijgen de rendementen op die obligaties. De linkse vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega naderen er een regeerakkoord. De partijen hebben weinig gemeenschappelijk maar runden wel beide een campagne tegen het politieke establishment. Momenteel zitten de onderhandelingen vast in een staarwedstrijd tussen deze - eerder onervaren - politici en president Sergio Mattarella die de regering moet bekrachtigen.

  De Italiaanse president belemmert de formatie die zou uitmonden in een regering met extreem-rechtse en extreem-linkse ministers. ©AFP

  Gisteren bleef de rentestijging binnen de perken, maar vandaag sprong het rendement op staatspapier met een looptijd van 10 jaar weer hoger. De spread met de Duitse rente, een indicator van de spanning die heerst binnen de eurozone, was niet meer zo hoog sinds juni vorig jaar.

  Vandaag kwam daar nog een vermanend vingertje van de eurocommissaris verantwoordelijk voor economie bij. De hoge schuldgraad van het land, eind vorig jaar 131,8 procent van wat de economie alles samengeteld produceerde in 2017, is volgens Pierre Moscovici 'een belangrijke vraag die een geloofwaardig antwoord nodig heeft'. Voorlopig voldoet het land aan de Europese vereisten, maar moet er niet veel misgaan om in de gevarenzone te belanden. Binnen de eurozone heeft enkel Griekenland een hogere schuldgraad.

 • Barclays verkent fusieopties

  Financial Times meldde vanochtend op basis van twee betrokkenen dat Barclays onderzoekt of het kan fuseren met een Britse sectorgenoot. De naam Standard Chartered valt daarbij expliciet. Vooralsnog blijft de koersimpact beperkt.

 • Deutsche Bank over KBC

  Na Berenberg over ING krijgt ook KBC een herhaald koopadvies, deze keer van de analisten van Deutsche Bank. Zij blikken terug op de overtuigende kwartaalresultaten na de eerste drie maanden van dit jaar, en bevestigen hun koersdoel van 82 euro over 12 maanden. Ze leggen daarnaast de lat behoorlijk hoog voor toekomstige winstuitkeringen van KBC. 'Omdat de beoogde kernkapitaalratio (16%) bijna bereikt is en we niet verwachten dat KBC daarover wil gaan passen we onze dividendverwachtingen aan. We rekenen ook niet op strengere regelgeving of nieuwe overnames.'

  Concreet rekent Deutsche op een brutodividend per KBC-aandeel van 3,8 euro na het huidige boekjaar, 4,6 euro na 2019 en 5 euro het jaar nadien. Omdat de winst niet even snel zou stijgen betekent dat dat een hogere brok van de winst die wordt uitgedeeld, tot 79 procent in 2020. Officieel beoogt KBC minstens 50 procent van de nettowinst met aandeelhouders te delen. Na 2017 lag die ratio op 59 procent, en kregen aandeelhouders 3 euro bruto per aandeel. KBC betaalt een interimdividend in november en een slotdividend in mei van het jaar nadien.

 • Hoger koersdoel Solvay

  Solvay was vanochtend vroeg even de aanvoerder van de Bel20 met een koerswinst van meer dan een procent terwijl alle andere aandelen zakten. Dat volgde op een verhoogd koersdoel bij Credit Suisse, van 130 naar 135 euro. Dat volgt uit een kleine verhoging van de verwachte brutowinst (EBITDA) tot en met 2020.

  Na twee uur handelen is Solvay weggezakt naar het midden van het pak. De algemene beurstrend van de dag staat het aandeel niet toe te profiteren van het optimisme bij Credit Suisse.

 • Turkse munt op zoek naar bodem

   

  De Turkze lira zakte vandaag alweer 5 procent tegenover de dollar.

 • Europese verliezen tot een procent

  De beursdaling in Europa nadert in verschillende landen 1 procent na een uurtje handelen. Ondertussen lopen de rendementen op de allerveiligste staatsobligaties terug omdat de prijzen stijgen, terwijl precies het omgekeerde gebeurt met de schulden van landen en bedrijven met een lage kredietwaardigheid.

 • Asco-overnemer tankt bij

  Spirit Aerosystems , dat binnenkort het Belgische Asco overneemt, geeft voor 1,3 miljard nieuwe obligaties uit. Daarmee wil het onder meer oude obligaties herfinancieren en de overname van de Belgische luchtvaartgroep bekostigen. Spirit heeft 650 miljoen dollar (541 miljoen euro) veil voor Asco Industries, dat harde componenten uit staal of titanium maakt voor vliegtuigbouwers als Boeing, Airbus en Bombardier.

 • Eerste beursdata

  Binnen de Bel20 blijft alleen Solvay overtuigd boven het nulpunt: de chemiegroep wint een procent. Ontex was gisteren de sterkste stijger met een verbazingwekkende sprong van 8,6 procent. Vanochtend gaat er alweer 4,2 procent af.

  Verder valt ook nog de koersstijging van Balta (+2,3%) op, een dag na de aandeelhoudersvergadering van de West-Vlaamse tapijtfabrikant.

 • Familie De Pauw verwerft goedkoop extra stukken WDP

  Vorige week schreven we dat de familie De Pauw 15 miljoen cashte op aandelen van 'hun' logistieke groep WDP . Dat klopt, maar steeds volgens de webstek waar de beurswaakhond FSMA insidertransacties oplijst, blijkt de familie nu weer stevig gekocht te hebben. 

  Wat is er aan de hand? Wel: alles heeft te maken met het keuzedividend bij WDP. Daarbij hadden aandeelhouders zoals de naam suggereert de keuze tussen cash, 3,15 euro netto per aandeel, of nieuwe aandelen, waarbij 30 coupons recht gaven om in te tekenen op één nieuw aandeel. Dat gebeurt dan feitelijk tegen de vriendenprijs van 94,50 euro, aangezien je dan verzaakt aan 30 nettodividenden van 3,15 euro. 

  Opteren voor aandelen in plaats van cash is de facto een soort kapitaalverhoging, aangezien het bedrijf zo cash in het bedrijf houdt. 

  Tony De Pauw bij de tweede notering van WDP in Amsterdam ©doc

  Welnu: via de slimmere wiskunde hebben de De Pauws met stevige korting verse aandelen WDP verworven. Rekenen even mee: eind 2017 bezat de familie volgens het jaarverslag goed 5,6 miljoen stukken, 25,46 procent van de iets meer dan 22 miljoen uitgegeven stukken. 

  Eerder deze maand verkochten ze 150.000 stuks voor in totaal 15,14 miljoen euro. Met de opgehaalde cash financierden ze het gros van het keuzedividend: ze tekenden via het keuzedividend  in op iets meer dan 187.000 stukken. En verzaakten zo aan 17,68 miljoen aan cash dividend.  

  Daardoor heeft de familie nu bijna 5,64 miljoen stukken, zo'n 37.000 meer dan voorheen. Het totaal aantal stukken is door het keuzedividend tot bijna 22,51 miljoen gestegen, waardoor het belang van de familie een beetje is verwaterd tot 25,06 procent.

  Maar belangrijk: door het 'eentweetje' verkopen-kopen kostten de 37.000 extra stukken de familie de facto slechts 2,54 miljoen euro aan dividenden. Per aandeel is dat ongeveer 68,5 euro. En dat is een lang niet onaardige korting van zo'n 35 procent op de huidige beurskoers. Kleine beleggers weten nu wat hen - rekenmachine in de hand - bij het volgende keuzedividend te doen staat. 

 • Europese futures: rood

  In navolging van de beurzen op andere continenten rekenen futureshandelaren op een daling van de Europese aandelen. De handel begint over enkele minuten, en zou meteen een verlies van zo'n half procent voor de grote beursindices veroorzaken.

 • 'ING is een winnaar op lange termijn'

  'Nadat het aandeel er vijf goeie jaren op had zitten, doet ING het minder in 2018,' oordelen de bankanalisten van Berenberg. 'Zorgen over de kosten maakten dat het aandeel 10 procent achterbleef op de sector. Die zorgen vinden we overdreven, en zo ontstaat een aantrekkelijk instapmoment.'

  Het uitstaande koopadvies wordt dan ook bevestigd, het koersdoel blijft staan op 16,5 euro. 'De markt vergist zich in hogere kosten die slechts tijdelijk zijn. ING wil 40 procent minder personeel in België tegen 2021. Nu die vertrekgolf en bijhorende sluitingen op gang zijn gekomen moet de eerste verlaging van de kosten al zichtbaar worden eind dit jaar. Klanten in dichtbevolkte landen zijn steeds meer bereid om digitaal bankieren te omarmen. Zo komt ING aan een structureel voordeel tegenover zijn concurrenten.'

  Ook in Duitsland komen er efficiëntiewinsten en een bijhorend concurrentieel voordeel aan het oppervlak. In Duitsland is ING vooral aanwezig als online bank zonder een uitgebreid kantorennetwerk. 'Zo rendeert ING beter en wint het marktaandeel. Volgens ons kan die kostenefficiëntie nog verbeteren naarmate de balans groeit. Het schaalbare platform van ING lijkt uniek in Duitsland.' Uit de ervaring in Duitsland zou ING moeten leren wat er werkt in Spanje en Australië, waar ING ook aanwezig is als digitale bank.

  Het rekenmodel van Berenberg geeft weer dat ING met een korting van 15 à 20 procent noteert 'vergeleken met banken van de hoogste kwaliteit'.

 • Wall Street & Azië

  Nadat gisteravond Wall Street al in het rood eindigde (Dow Jones ) verliezen nu ook de aziatische beurzen ongeveer een procent. Dat gebeurt nadat de Amerikaanse president dinsdagavond de verwachtingen temperde over een mild handelsakkoord met China. Maandag had dat de beurzen nog aangevuurd.

  'We zien wel wat er gebeurt. Maar die deal kan helemaal anders zijn dan de deal die finaal uit de bus komt. Misschien wordt het een betere deal voor de VS,' zei Donald Trump. Een dag eerder had China een blijk van goeie wil getoond door de invoerbelasting op personenwagens te verlagen.

 • Agfa Graphics voert forse prijsverhogingen door

  Agfa verhoogt wereldwijd zijn verkoopprijzen voor drukplaten. De prijsverhogingen gaan onmiddelijk in en lopen - afhankelijk van de regio en van de bestaande contracten - op tot 10 procent. 

  'De stijgende aluminiumprijs is de belangrijkste reden voor deze beslissing', aldus Stefaan Vanhooren, topman van Agfa Graphics. 'We geloven dat de klanten de beweegreden achter deze uitzonderlijke maatregelen zullen begrijpen.'

  Sinds begin april is de aluminiumprijs met zowat 15 procent gestegen. Aangezien aluminium de belangrijkste kostencomponent is van drukplaten voelt Agfa zich genoodzaakt om actie te ondernemen. 

  Agfa Graphics - de grootste divisie van het concern - is namelijk op de dool. De omzet zakte in het eerste kwartaal met een kleine 14 procent tot 259 miljoen euro terwijl de recurrente bedrijfswinst verschrompelde (-83%) tot 2,3 miljoen euro.

  Analist Guy Sips van KBC Securities 'verwelkomt deze beslissing'. Volgens zijn rekenmodel verbruikt Agfa 100.000 à 120.000 ton aluminium per jaar. Hij volgt de redenering van Agfa dat klanten de prijsverhoging zullen doorslikken omdat het gebruikte aluminium ook aan hogere prijzen gerecycleerd kan worden. Sips herhaalt zijn bijkopen-advies met koersdoel van 4,7 euro.

 • Celyad haalt cash op

  De uitgifte van iets meer dan 2 miljoen nieuwe Europese en Amerikaanse aandelen levert het Waalse biotechbedrijf Celyad 54,4 miljoen euro vers geld op. Met een deel van die som moet het wel nog de begeleidende zakenbanken vergoeden.

  Celyad poogt kanker te bestrijden met zogenaamde CAR-T-celtherapie. Daarbij worden immuuncellen gemanipuleerd en weer ingespoten, zodat ze de kankercellen te lijf gaan. In de kankerbestrijding is immuuntherapie de nieuwe heilige graal.

  Sinds de beursgang op Nasdaq twee jaar geleden verloor het aandeel al meer dan de helft van zijn waarde. Toen haalde Celyad in volle hype 100 miljoen op door nieuwe aandelen uit te geven tegen 60,25 euro per stuk. De daling sindsdien is grotendeels te wijten aan de stopzetting van een onderzoeksprogramma om chronisch hartfalen te genezen met celtherapie (C-Cure). 

  Nu moest Celyad de uitgifteprijs naar 22,30 euro laten zakken om investeerders te lokken. Dat is 15 procent onder de jongste koers op Euronext Brussel.

 • Goeiemorgen

  Voor we dieper in de markten duiken geven we kort mee dat Lotus Bakeries vanmorgen zonder recht op een dividend noteert. Door de brutocoupon van 19,5 euro gaat er 0,84 procent van de koers.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect