Belegger duwt beursfavoriet EVS van zijn wolk

De Europese beurzen startten 2014 met een kater na het feestje dat 2013 was. Uitzondering was Fiat, dat na de nieuwjaarsdeal met de Chrysler-bonden stevig hoger koerst.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We ronden de eerste blog van het jaar in stijl af, met Kanye West. De hashtag 'celebritycurrencies' is trending op Twitter. Dit dankzij berichten als zou Kanye West Bitcoin de duvel aandoen met de ... CoinYe West!

#CelebrityCurrencies Baht Simpson— Paweł Morski (@Pawelmorski) 2 januari 2014

We voelen uiteraard meteen een Youtube opborrelen. Tot morgen!

 

17.47 uur: De Bel20 dook bij slot 1,5 procent in het rood. Niet meteen een florissante start. 

17.35 uur: De Chinese smartphone-fabrikant Xiaomi schat in 2014 40 miljoen telefoons te verkopen. Afgelopen jaar maakte Xiaomi al een sprong van jewelste. In 2013 werden 18,7 mobiele toestellen verkocht, een stijging van maar liefst 160 procent tegenover 2012

17.24 uur: De Bel20 noteert intussen 1,4 procent in het rood. Alleen UCB, Elia en D'Ieteren tonen zich immuun voor de verkoopgolf.

17.05 uur: De Estse en Letse president tonen zich overigens met hun 'euro-escapade' (zie vorige post) niet bepaald natural shoppers:

16.52 uur: Balten onder elkaar, altijd dikke vrienden: Letland is sinds gisteren het 18de lid van de eurozone. En dat viert de Estse president Toomas Hendrik Ilvest met zijn Letse evenknie Andris Berzins door even de grens over te steken en van een Lets ijsje ('saldejums') te genieten:

3 km from my home is #Latvia, where I am going shortly to meet with President Berzins & to buy some delicious Latvian #saldejums with my €s— toomas hendrik ilves (@IlvesToomas) 2 januari 2014

 

16.23 uur: De Amerikaanse fabrieken draaien op een iets lager toerental, maar de terugval is kleiner dan verwacht. De zogenaamde ISM-index daalde in december van 57,3 tot 57, terwijl economen uitgingen van een daling tot 56,8.

ING-econoom James Knightley spreekt van een 'extreem gezond cijfer' dat suggereert dat de industrie in een heel goede conditie verkeert. 'En de ISM-index laat een goed banenrapport verhopen voor volgende week, wat de marktverwachting zal ondersteunen dat de Federal Reserve tijdens zjin volgende vergaderingen de stimulus verder zal afbouwen.'

De bouwuitgaven, daarentegen, stegen in november meer dan verwacht: met 1 procent tegen de verwachte 0,8 procent.

15.54 uur: Herinner u de Belgische favorietenlijstjes van de analisten voor 2014 die midden december bekend werden. Beeldtechnologiegroep EVS haalde zes keer de top vijf en was daarmee dé favoriet voor het nieuwe jaar. Ironisch genoeg zet het aandeel 2014 in met een verlies van 3,4 procent tot 45,41 euro - enkel het kleine SmartPhoto (-7,3%) verliest vandaag meer. De daling volgt op de wekenlange klim die net voortvloeide uit de favorietenstatus die EVS kreeg aangemeten (zie grafiek).


15.31 uur: Wall Street is, zoals de futures voorspelden, lager van start gegaan. De Dow Jones zakt bij de opening 0,2 procent, de Nasdaq laat 0,4 procent liggen. Het is de eerste keer sinds 2008 dat de Amerikaanse beurzen het jaar lager inzetten.

Remember, S&P 500 has been up more than 1% on first day of year during entire bull market. Not looking good for the streak to continue.— Bespoke (@bespokeinvest) January 2, 2014


15.28 uur:
Een kleine opsteker uit Lissabon. Portugal kan na afloop van het huidige internationale reddingsplan het hoofd boven water houden zonder een nieuwe volwaardige reddingsboei. Dat zegt de Portugese president, Aníbal Cavaco Silva. 'Maar mogelijk hebben we wel een 'lening uit voorzorg' nodig.' Een reddingsplan light dus. 

15.26 uur: De Brusselse Bel20-index zakt 1,1 procent en zet daarmee de slechtste prestatie in Europa neer. De helft van het indexverlies staat op het conto van de zwaargewichten KBC (-1,6%), AB InBev (-1,6%) en GDF Suez (-1,4%). De drie vertegenwoordigen samen een derde van de aandelenkorf.

15.20 uur: Op de Brusselse beurs blijft de handel in het aandeel van Euronav opgeschort tot de tankerrederij met een persbericht komt. Dat bevestigt de beurswaakhond FSMA.

Euronav vroeg maandag zelf om de opschorting. Bij het bedrijf is niemand bereikbaar voor commentaar en ook de FSMA kan geen verdere informatie verschaffen.

Er staat ook geen limiet op hoe lang een aandeel geschorst kan zijn. 'Zolang er geen persbericht is, hervatten we de handel niet', klinkt het bij de FSMA. 'Dat kan vandaag zijn, morgen of desnoods volgende week.'   

15.17 uur: Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige week met 2.000 gedaald, terwijl economen mikten op een stijging met 4.000.

15.14 uur: Wall Street zal 2014 binnen een kwartier wel lager inzetten, geven de futures aan. Het zou de eerste lagere opening van het jaar zijn sinds 2008.

15.09 uur: Deze poll laat ziet dat het gros van de (Amerikaanse) beleggers verwachten dat de Amerikaanse beurzen ook dit jaar gas blijven geven.

70% of poll respondents expect the S&P 500 to be higher in 2014, with 38% expecting gains >10%: http://t.co/U9jaraNjAz $SPY $$— Bespoke (@bespokeinvest) January 2, 2014


14.30 uur
: Zowel de Spaanse als de Italiaanse tienjaarsrente noteren nu onder 4 procent. All quiet on the southern front, quoi.

Italy, Spain yields fall under 4%. http://t.co/4qATQq2jrZ by @TweeterVedi— Katie Martin (@katie_martin_FX) 2 januari 2014


14.16 uur:
'Lo spread', zeg maar het in Italië nauwlettend opgevolgde renteverschil met Duits staatspapier, zakt net als de Spaanse 'primo de riesgo' fors. Met 200 basispunten is dat renteverschil, een belangrijke indicator van de spanningen in de eurozone, naar het laagste niveau sinds de zomer van 2011 gezakt:

14.09 uur: Turkije is niet de enige groeimarkt die in de lappenmand ligt. Ook Zuid-Afrika ligt in de uitverkoop:

South African rand hits 4-1/2-year low against U.S. dollar as emerging markets sell off on Fed tapering http://t.co/XSl63BQeCS— Pedro da Costa (@pdacosta) 2 januari 2014

 

13.23 uur: Beleggers zijn niet gerust in de kwartaalcijfers die Samsung dinsdag zal publiceren. Ze verwachten een winstdaling in de mobiele divisie, de hoofdtak. Het aandeel zakte op de eerste beursdag in Seoul 4,6 procent. De elektronicagigant zag zijn beurswaarde daardoor in één dag bijna 6 miljard euro afkalven.

Het aandeel kleurde al voor de vijfde beurssessie op rij rood, goed voor een gecumuleerd verlies van bijna 9 procent.


13.08 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier. Met Euronav als de 'Godot van de dag'. 

13.00 uur: De Turkse financiële markten starten 2014 zoals ze 2013 eindigden: met een verse koersval.

Political uncertainty in Turkey sends lira to new dollar-low http://t.co/Y7JQJqBnWC via @fastFT— Chris Adams (@chrisadamsmkts) 2 januari 2014

 

12.56 uur: Het marktenoverzicht 2013 van KBC Bolero-marktenspecialist Tom Simonts op Kanaal Z, samengevat in een Youtube van 2'10''. En beginnend met een 'maagdenzucht':

 

12.22 uur: De middagtoestand op Euronext Brussel. De Bel20 verliest een dikke procent, vooral onder druk van zwaargewichten als AB InBev (-1,5%) en Delhaize (-2,6%):

11.57 uur: 863.000.000.000 euro. Dat is - give or take a few - de som die de overheden van de eurozone dit jaar bij beleggers willen ophalen. Leert een overzicht van RBS. Rome en Parijs zijn koplopers met respectievelijk 238 en 194 miljard euro:

11.45 uur: De Spaanse 'prima de riesgo', zeg maar de risicopremie is gedaald tot 209 punten, het laagste peil sinds mei 2011. Nog bijkomend goed nieuws voor het land, bovenop de PMI die boven 50 klimt en de vertraging van de (weliswaar) aangroei van het werklozenlegertje.

11.40 uur: Een stand van zaken in Brussel, kort voor de middag. Het verlies van de Bel20 blijft rond 1 procent draaien, alle aandelen van de index staan in het rood, met uitzondering van Elia (+0,3%), D'Ieteren (+0,2%) en UCB (+0,1%).

11.28 uur: Sinds begin dit jaar heet EADS, logischerwijze, Airbus Group met als divisies Airbus - goed voor meer dan driekwart van omzet en winst- Airbus Defence and Space (de vroegere dochters Cassidian en Astrium en Airbus Military) en Airbus Helicopters (het vroegere Eurocopter).

Airbus Group werkt ook aan een nieuw wettelijk statuut. De nu Nederlandse holding EADS NV zal omgevormd worden tot Europese vennootschap, Airbus Group SE, die wel in Nederland zal geregistreerd blijven. Die juridische stappen én de naamswijziging moeten nog goedgekeurd worden op de AV van mei dit jaar. Op zijn eerste notering onder de nieuwe naam wint Airbus Group 0,1 procent tot 55,9%.

11.23 uur: De industriële barometer van de eurozone is dan wel gestegen in december, voor de beleggers geen reden voor optimisme. De Europese beurzen zakken steeds verder weg. De Euro Stoxx 50 verliest al 0,8 procent, de Bel20 zakt 1,0%, Madrid is met 1,2 procent de grootste verliezer, hoewel het Spaanse PMI vorige maand voor het eerst sinds lang boven 50 uitkwam.

11.14 uur: Toch nog een lichtpuntje in de Franse economische nacht: de autoverkoop is in december op jaarbasis gestegen met 4,2 procent. Over het hele jaar was er wel een daling met 5,7 procent tot 1,79 miljoen auto's, de vierde achteruitgang op rij en het laagste peil sinds 1997. Dominique Barbet van BNP Paribas ziet nog geen trendbreuk, autoverkopers bouwden vooral hun voorraad af met het oog op een strengere fiscaliteit in 2014. De Franse autoconstructeurs profiteren van het goede nieuwtje: PSA Peugeot Citroën gaat 1,2 procent hoger, Renault wint 0,1 procent terwijl de CAC in Parijs 0,9 procent inlevert.

11.02 uur: De Britse PMI zit uiteraard niet in de eurozonecijfers. De industriële barometer daalde in december wel van 58,1 naar 57,3 en dat cijfer lag bovendien onder de marktprognose van 58,4, maar het blijft een sterke prestatie die zelfs de Duitse behoorlijk in de schaduw stelt.

10.58 uur: En nu we toch in de PMI-cijfers zitten, die van India ging in december iets naar beneden, van 51,3 in november naar 50,7 in december.

India Manufacturing #PMI drops slightly from 51.3 to 50.7 in December. Output, new orders and employment all rose http://t.co/vNVOxx3WrC— Markit Economics (@MarkitEconomics) January 2, 2014

 

10.05 uur: Zoals verwacht geven de verschillende industriële barometers een wisselend beeld in de verschillende landen van de Europese Unie. De Duitse PMI-index bedroeg in december 54,3, duidelijk boven de 52,7 van november. Een cijfer boven 50 wijst op groei. De Franse PMI zakte maand op maand van 48,4 naar 47,0. Het gaat om het slechtste cijfer voor Frankrijk in 7 maanden.

09.46 uur: KBC Securities 'verwelkomt' de afronding van de spin-off van de zakenbankactiviteiten bij RHJI. Maar omdat die operatie al verwerkt was in de waardering van het aandeel, blijft analist Matthias De Wit bij zijn advies 'houden' - het aandeel noteert met een discount van 27 procent - en een koersdoel van 3,69 euro. Hij verwacht dit jaar nog steeds een verlies bij RHJI, namelijk van 22 miljoen, wel minder dan het geschatte tekort van 32 miljoen voor 2013. Het aandeel wint 1,4 procent tot 3,74 euro.

09.30 uur: De vreugde was van korte duur. Na een half uur handel staat de Bel20 op een licht verlies (-0,1%), ook Parijs, Londen en Stockholm zijn intussen in het rood beland.

09.18 uur: De Italiaanse autobouwer Fiat schiet 15 procent hoger nadat het erin geslaagd is het Amerikaanse Chrysler helemaal binnen te halen. U leest er alles over elders op onze site.

09.04 uur: De Bel20 is zopas 0,1 procent hoger geopend, ook de andere Europese beurzen verkiezen door te gaan op het positieve élan van de voorbije weken.Toppers en floppers na 5 minuten handel:

 

08.51 uur: De kerstkoopjes zijn voor de Britse retailer Debenhams op een flop uitgedraaid. CFO Simon Herrick had daar fors op ingezet. Naar verluidt had hij in december bij leveranciers gevraagd om kortingen, in ruil voor grotere bestellingen. Maar die voorraad raakte niet verkocht, en de retailer moet daar nu stevige afschrijvingen op boeken. Herrick lag daardoor flink onder vuur bij de aandeelhouders van Debenhams, en heeft nu zelf zijn ontslag ingediend.

 

08.50 uur: De deal tussen het Spaanse Repsol en het Brits-Nederlandse Shell is rond. Repsol verkocht een deel van zijn LNG-activiteiten aan Shell voor 4,1 miljard dollar. Daardoor kan de Spaanse groep zijn hoge schuldenlast verder afbouwen. LNG staat voor vloeibaar gemaakt aardgas.

08.38 uur: Oeps, foutje in onze agenda, de beurzen van Shangai en Seoul waren wel degelijk open. De Shangai Composite sloot zopas 0,3 procent lager op 2.109 punten, de Koreaanse Kospi verloor 2,2 procent. De Japanse beurs was wel degelijk gesloten.

08.16 uur: De werkgelegenheid heeft in 2013 een nieuw record bereikt in Duitsland. Vorig jaar waren gemiddeld 41,8 miljoen mannen en vrouwen aan de slag bij onze oosterburen, meer dan ooit tevoren. Het land krijgt wel kritiek van elders dat daar vele nepjobs bij zijn, in Duitsland is ook veel deeltijdse arbeid. Bovendien is de aangroei van vacatures is opnieuw vertraagd, er kwamen slechts 232.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij. De Duitse economie is vorig jaar volgens voorlopige cijfers met 0,5 procent aangedikt, dit jaar zou een groei met 2 procent mogelijk zijn.

 

08.10 uur: RHJ International meldt dat het de spin-off van zijn zakenbankactiviteiten in de nieuwe entiteit Kleinwort Benson Advisors LLC (KBA) heeft afgerond. RHJI behoudt een belang van 19 procent in KBA, Tim Collins bezit de rest. Hij investeerde ook 20 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf.

08.00: De ICT-dienstverlener Econocom heeft opnieuw een deel van zijn kapitaal vernietigd. Op een buitengewone algemene vergadering werd beslist 6.014.892 aandelen te schrappen wat overeenkomt met 5,35 procent van het kapitaal. 'Deze operatie heeft een beperkt gevolg voor de winst per aandeel', zegt het bedrijf in een mededeling. In 2012 vernietigde Econocom al 8 procent van de aandelen. Vorig jaar betaalde het bedrijf 0,10 euro uit per aandeel. De groep haalt een omzet van 2 miljard euro. Econocom steeg het voorbije jaar in Brussel van 5,80 naar 8,30 euro. Op 28 januari komt het bedrijf met voorlopige jaarcijfers.

07.50 uur: De Hang Seng in Hong Kong staat kort voor afsluiten op een klein verlies, de negatieve impact van een lichtjes teleurstellende Chinese industriebarometer. De grote casino's hebben er een uitstekend jaar opzitten, Galaxy Entertainment kon zijn waarde meer dan verdubbelen. De beurzen van Shangai en Seoul zijn gesloten.

 

07.45 uur:Goede morgen, voor wie gisteren een snipperdag nam, onze beste wensen.

Na een voorspoedig beursjaar 2013, trappen Europese en Amerikaanse beleggers beursjaar 2014 af op zoek naar een bisnummer. Ze krijgen al meteen een belangrijke test voorgeschoteld, met barometers voor het ondernemersvertrouwen in zowel Europa als de Verenigde Staten.

In Europa wordt om 10 uur de definitieve Markit PMI-barometer van het ondernemersvertrouwen in december gepubliceerd. In tegenstelling tot de eerste raming twee weken geleden worden nu wel meer nationale conjunctuurbarometers vrijgegeven. Naast Duitsland en Frankrijk krijgen beleggers nu ook zicht op hoe het herstel in de twee belangrijkste crisislanden, Italië en Spanje, verloopt. Economen verwachten dat Frankrijk de enige dissonant is in een duidelijk opklarend economisch plaatje.

Ook de Amerikaanse economie heeft naar verwachting 2013 sterk uitgezwaaid. Economen denken dat de industriebarometer die onderzoeksbureau ISM berekent in december licht terugviel, van 57,3 naar 56,8 punten. Maar dat is nog altijd consistent met een economie die tegen een vrij stevig tempo groeit.

Voor de wereldeconomie zou het geen slechte zaak zijn mochten de Amerikaanse en de Europese economieën wat onder stoom komen, want uit het allereerste economisch rapport van 2014 bleek op nieuwjaar dat de Chinese motor niet op toerental raakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud