1. Markten Live
 2. Live blog
live

Belegger ruilt eindejaarsrally voor nieuwjaarsrally

Na de eindejaarsrally startten beleggers 2020 met een nieuwjaarsrally. In Brussel vlagde Bel20 voor het eerst sinds maart 2018 boven 4.000 punten af.
 • Eindelijk: Bel20 vlagt boven 4.000 punten af

  Jawel, het is bij derde en goede keer gelukt: de Bel20  wist voor het eerst in anderhalf jaar boven 4.000 punten af te sluiten. U leest er hier meer over. De Bel20 staat nu nog een vijfde verwijderd van zijn slotrecord van 23 mei 2007, maar ...

  Voor een Bel20-record is er nog een stijging nodig van 19 procent en dat is niet ondenkbaar als we in de zogenaamde overdrijvingsfase belanden
  Patrick Casselman
  BNP Paribas Fortis

  We ronden hier af, maar zijn er uiteraard morgen terug met een verse liveblog. Tot dan!

 • Wall Street: eindejaarsrally rolt over in nieuwjaarsrally

  Het Wall Street-overzicht kunt u hier lezen. 

 • De fondsen die u moest hebben in 2019

  De 100 best presterende - en in België verdeelde - fondsen uit 2019, behaalden een gemiddeld rendement van 40 procent. Dat leert een berekening van De Tijd. 

  Voor een overzicht van de winnende fondsenstrategieën, allen hierheen

 • Wall Street opent positief

  De Dow Jones  opent met een winst van 0,5 procent, de Nasdaq staat op een winst van 0,8 procent. 

 • Straks in het oog te houden op Wall Street

  De producent van netwerkapparatuur Anixter International  wordt voor 93,5 dollar per aandeel overgenomen door de private equitygroep Clayton Dubilier & Rice. Rond Anixter brak een overnameoorlog uit tussen Clayton Dubilier en de industriële speler Wesco International .

  Boeing  heeft in 2019 minder vliegtuigen afgeleverd dan grote rivaal Airbus. Dat is voor het eerst sinds 2001. Airbus leverde 863 vliegtuigen af, wat meer is dan verwacht. 

  Warren Buffett wil niet opbieden tegen LVMH om de juwelenketen Tiffany  in handen te krijgen. Tiffany had Buffett daartoe uitgenodigd, meldt Financial Times. In november maakte LVMH een overnamdeal bekend van 16,2 miljard dollar. 

 • Dieselschandaal: Volkswagen zoekt schikking met Duitse klanten

  Volkswagen  is onderhandelingen gestart met de Duitse consumentenbeschermingsorganisatie (VZBV) om tot een schikking te komen. De zaak heeft te maken met het dieselschandaal. De VZBV was eerder naar de rechtbank getrokken. 

  De gesprekken blijven 'vertrouwelijk' en bevinden zich 'in een vroeg stadium' en bieden daarom 'geen garantie op succes', aldus de twee partijen in een gezamenlijke verklaring.

  Volkswagen stijgt in Frankfurt met 1,3 procent, tegenover een winst van 0,77 procent voor de Dax. 

 • Sabca verliest voorzitter

  De toeleverancier aan de luchtvaartsector Sabca  maakt het overlijden bekend van de voorzitter, Remo Pellichero. 'Zijn passie, vaardigheden en toewijding aan de groep, waren essentieel in de ontwikkeling van onze organisatie', meldt Sabca in een perbericht.

  Sabca noteert op de fixingmarkt. Het volatiele en bijzonder illiquide aandeel ging zonet bij de eerste fixing 6,7 procent hoger tot 22,2 euro.

 • Europese industrie krimpt elfde maand op rij

  De industriële activiteit in de eurozone is in december voor de elfde opeenvolgende maand gedaald, blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IHS Markit. De PMI-indicator daalde met 0,6 punt naar 46,3 punten. Een score onder 50 punten wijst op een krimp van de industrie.

  Een lichtpunt is dat de krimp iets kleiner is dan verwacht. Volgens voorlopige cijfers, die half december zijn gepubliceerd, viel de graadmeter van de industrie terug naar 45,9 punten.

  Maar het definitieve cijfer toont ook aan dat de Europese industrie voorlopig niet profiteert van het gedeeltelijk handelsakkoord dat de VS en China een paar weken geleden hebben gesloten. De industriële activiteit daalt vooral in Duitsland, maar ook in Italië en Spanje. Frankrijk is het enige belagrijke land waar de industrie lichtjes groeit.

 • Tullow Oil opnieuw onderuit

  Tullow Oil , een olie-explorateur die al vaker deze blog heeft gehaald door spectaculaire koersdalingen, krijgt ook op de eerste beursdag van het jaar bij opening een tik van 20 procent. In een persbericht laat Tullow Oil weten dat opgehaalde olie in een veld in Guyana van een lagere kwaliteit is dan initieel gedacht. 

  Ook in november ontgoochelde Tullow Oil de markt. De groep liet toen weten dat twee andere ontdekkingen in Guyana voorrnamelijk zware olie bevatte. Hoe zwaarder de olie, hoe lastiger te raffineren en hoe moeilijker te commercialiseren. 

 • Het overzicht van de eerste Brusselse beursdag van 2020 ...

  ... leest u via deze link

 • Ahold Delhaize start inkoop eigen aandelen

  Ahold Delhaize  kondigt aan dat het vandaag begint met een inkoopprogramma van eigen aandelen. Tegen eind 2020 wil de groep voor 1 miljard euro eigen aandelen inkopen. Het is de bedoeling om de ingekochte aandelen, of toch het grootste deel ervan, te vernietigen. 

  De groep kondigde het inkoopprogramma voor 2020 op 4 december aan. 

 • Bel20 gaat (alweer) boven 4.000 punten

  4.000,16 punten. Hopla: de Bel20  doet alweer een poging om voor het eerst sinds 12 maart 2018 boven de grens van 4.000 punten af te sluiten. Benieuwd of het nu wél lukt. 

 • Opluchting bij Sligro

  Opvallendste stijger in Amsterdam is Sligro , dat 3 procent herstelt naar 24,75 euro. De voedingsgroothandel - in 1935 ontstaan als Slippens Groothandel in Koloniale Waren - komt traditiegetrouw meteen na nieuwjaar met een omzetupdate over het net afgesloten boekjaar. 

  Echt florissant is die update niet met een omzetgroei van goed 2 procent tot 2,39 miljard euro. Exclusief overnames kromp de omzet 'organisch' immers met bijna 1 procent. Maar beleggers lijken opgelucht dat er geen vers waarschuwing aan de update wordt gekoppeld, na een lange serie ontgoochelingen die het aandeel in de loop van 2019 30 procent onderuit haalden.  

 • FNG heeft kater na euforisch oudjaar

  Na de quantumsprong op oudjaar (zie post van 7u11) valt FNG  8 procent terug naar 17 euro. 

 • Beleggers lopen storm voor democratischer WDP

  Dankzij de 7-voor-1 aandelensplitsing (post van 6u34) oogt WDP nu een stuk democratischer en dat charmeert beleggers duidelijk. Het logistiek aandeel ging bij de opening ruim 5 procent hoger en nadert zo weer de recordkoers van september, omgekerend 24,51 euro. 

 • Beurzen trappen 2020 met winst af

  Zoals verwacht trappen de Europese beurzen 2020 sterk af. De Bel20  gaat 0,9 procent hoger naar 3.990 punten en nadert zo weer de grens van 4.000 punten. Voor de Euro Stoxx50  is er een half procent winst naar 3.763 punten. 

  ©REUTERS

 • Europese beurzen op weg naar stevige aftrap

  In het spoor van de Aziatische markten lijken ook de Europese beurzen de eindejaarsrally van 2019 naadloos te zullen ruilen voor een nieuwjaarsrally. Op basis van de belangrijkste futures zouden Euro Stoxx50  - de korf van steraandelen uit de eurozone - en Bel20  zo'n half procent hoger moeten openen. 

 • Euronav casht op drie supertankers

  Bij Euronav  zitten ze nooit stil met oud & nieuw. Twee jaar geleden beklonk de olietankerrederij vlak voor kerst de overname van het Amerikaanse Gener8, nu verkocht Euronav met oudjaar drie supertankers. Het gaat om de Nautica, Nectar en Noble, drie supertankers uit 2008. 

  Koper is het Chinese Taiping & Sinopec Financial Leasing. Die betaalt 126 miljoen dollar, goed voor een meerwaarde van 23 miljoen dollar en - na terugbetaling van schulden - 67 miljoen vrije kasstroom. Euronav leaset de drie schepen meteen terug bij de Chinezen. 

  We kunnen de vrijgemaakte cash nu in jongere schepen recycleren
  Hugo De Stoop
  CEO Euronav

  Euronav geeft zo eens te meer blijk een neus voor timing te hebben. De olietankerrederij maakte de voorbije jaren van de zware crisis die de sector via extreem lage tankertarieven doormaakte een deugd, door tegen interessante prijzen zijn vloot een drastische verjongingskuur te geven en de deal met Gener8 uit te groeien tot wereldmarktleider.

  Die verjongingskuur is ook een belangrijke factor bij de huidige deal, geeft CEO Hugo De Stoop aan. 'We verzekeren een uitstekende prijs voor de schepen, terwijl we de vrijgemaakte cash in jongere tonnage kunnen recycleren. Terzelfdertijd behouden we via de lease onze positie op een markt die volgens ons in de vroege fase van een duurzame opwaartse cyclus zit'. 

  Een jonge vloot is beter gewapend voor de nieuwe, strengere milieuvoorschriften die vanaf 2020 voor de sector gelden. De stengere normen zullen er toe leiden dat veel oudere schepen naar de schroothoop moeten, wat de jarenlang overcapaciteit in de sector kan milderen. 

  Die verwachting stuwde de olietankertarieven na jaren miserie afgelopen najaar fors hoger. De beurskoers van Euronav volgde: het aandeel bood over 2019 zijn aandeelhouders een rendement van 78 procent. 

 • Chinese hoogvlieger verliest beetje schuimkraag

  Een opvallende uitschuiver op de Chinese beurzen is er voor Kweichow Moutai, dat zo'n 5 procent verliest. De grootste Chinese sterkedrankenproducent biechtte voor het eerst in vijf jaar een 'teleurstellende' groei op - teleurstellend tussen haakjes, want een geschatte 15 procent omzetgroei over 2019 is nog altijd indrukwekkend. Kweichou stelde beleggers ook mogelijk teleur door voor 2020 'maar' 10 procent groei te voorspellen. 

  Let wel: de koersval is relatief. Kweichow is tegenover een jaar geleden nog altijd in beurswaarde verdubbelde. Met een beurswaarde van 1.420 miljard yuan (180 miljard euro) zijn de Chinezen ruim groter dan AB InBev, 's werelds grootste bierbrouwer. 

  Baijiu

  Kweichow Moutai is een lieveling bij de buitenlandse beleggers, omdat zijn baijiu zo geliefd is door de Chinezen. Bovendien blijkt de consumptie van de likeur minder gevoelig voor de Chinese groeivertraging dan andere luxeproducten. Baijiu, de nationale drank van China, wordt uit geplet graan gedistilleerd volgens een eeuwenoud recept. In het duurste segment heeft Moutai een marktaandeel van meer dan 50 procent

 • Het probleem van Thailand: een te stérke munt

  Toch wel een verrassing voor wie oud genoeg is om zich te herinneren dat een devaluatie van de Thaise baht op 2 juli 1997 de Azië-crisis op gang trapte: de jongste paar is een te stérke baht een belangrijke kopzorg van de lokale centrale bank. En zet die centrale bank alle zeilen bij om de munt af te remmen. 

 • Sluipt FNG via de achterdeur E5 Mode binnen?

  De strafste stijger op oudejaar? FNG . De groep boven Brantano, CKS en Miss Etam spurtte op de halve dag handel 29,4 procent hoger tot 18,50 euro, bij een volume van meer dan 40.000 stuks. Ter vergelijking: het gemiddelde over de voorbije zes maanden lag op 1.700.

  Het aandeel reageerde allicht op de overname van de familiekledingwinkelketen E5 door Feniks Holding. Feniks Holding staat onder leiding van Frédéric Helderweirt, die voor FNG heeft gewerkt. Bovendien gaan beide bedrijven nauw samenwerken.

  Binnenkort kopen de inkopers van FNG ook de kleding voor de E5 Mode-winkels. Hoewel FNG en E5 ontkennen, denken enkele rivalen dat dat een opstapje naar een overname van E5 Mode door FNG is.

 • Hefboomfonds rukt op bij Ontex

  Opvallend nieuws bij Ontex : een Amerikaans hefboomfonds, ENA Investment Capital, heeft in stilte een belang van 10,2 procent verworven in de luierfabrikant. ENA heeft het belang opgebouwd tijdens het beroerde 2019 - met als dieptepunt de warrige Londense beleggersdag waar het aandeel extra hard onderuit ging.

  Wat de bedoeling is van de mediaschuwe ex-bankier van Morgan Stannley is niet duidelijk, maar mogelijk zal hij zich profileren als activistische aandeelhouder. Of aansturen op een nieuwe bod, nadat het bestuur een bod van de Franse private-equityreus PAI in 2018 afblokte

 • De zevensprong van WDP

  Na het boerenjaar 2019 splitst WDP vandaag zijn aandeel in zeven om het wat 'democratischer' te maken. Elke aandeelhouder krijgt voor één oud stuk zeven nieuwe stukken. Met andere woorden: het aandeel dat 2019 op 162,20 euro afsloot, zal 2020 aftrappen tegen 23,17 euro. Toeval of niet: dat is ook ongeveer de koers waartegen de specialist in Europees vastgoed in 1999 naar de beurs trok

  Tony De Pauw (WDP) hij het beursdebuut in Amsterdam ©doc

  Sindsdien tekenen co-CEO's Tony De Pauw en Joost Uwents voor een indrukwekkend groeipad tot één van de Europese marktleiders in logistiek, onder meer door in 2009 in volle poldercrisis neer te strijken in Nederland

 • Om uw geheugen op te frissen: 2019 in galop

  Nog even het beursjaar 2019 in galop:

  • Op de Brusselse beurs beleefde de Bel20  zijn beste jaar sinds 2009, met dank aan de 'FOMO-rally' en het feit dat beleggers door het uitblijven van doemscenario's voor de wereldeconomie na het bar slechte 2018 weer koopjes zagen. Dé uitblinkers van 2019 waren de twee vaandeldragers van de biotech van de Lage Landen, Galapagos en Argenx: samen schiepen ze meer dan 10 miljard beurswaarde. Dat is het equivalent van een Umicore. 
  • Wilt u opzoeken hoe uw aandeel in 2019 presteerde, dat kunt u nog eens uitpluizen in onze overzichtstabel!
  • Brussel koppelde zo zijn karretje aan een wereldwijd sterk beursjaar
 • Beleggers ruilen eindejaarsrally voor nieuwjaarsrally

  Goedemorgen! Welkom op de eerste liveblog van 2020, met uiteraard de beste wensen voor het nieuwe jaar. We trappen af met de boodschap dat beleggers in Azië alvast de eindejaarsrally van 2019 in 2020 naadloos voor een nieuwjaarsrally geruild hebben.

  Op Tokio na - dat pas maandag weer de deuren heropent na vier dagen nieuwjaarsbreak - noteren alle beursbarometers in het Verre Oosten in het rood en dat kleur betekent daar dat er winst op de bordjes staat. In Hong Kong is er zo'n 1 procent winst, op de Chinese beurzen 1,5 procent. Elders is de winst wat meer bescheiden. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud