Advertentie

Belegger schrikt van Heilige Geest

De Europese beurzen verloren voor de tweede dag op rij terrein. Beleggers herinneren zich plots dat de eurocrisis niet voorbij is, nu de Portugese bank Espirito Santo wankelt.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We ronden hier onze onder liveblog af. Tot morgen!

17.40 uur: De slotbel: de Bel20 tikte 1 procent lager af op 3.097 punten. Biotechbedrijf Argen-X flopte op de eerste beursdag en tikte af op 7,90 euro, 7,1 procent onder de intekenprijs van 8,50 euro. Die prijs was sowieso al aan de onderkant van de prijsvork. 

Bodemonderzoeker ABO Group - dat recent naar de beurs trok door een fusie met de lege beursschelp Thenergo - begint stilaan toch de wetten van de zwaartekracht te ondervinden. Vlak na die overname waardeerden beleggers rekening houdend met de 2,6 miljard uitstaande aandelen de groep een forse 845 miljoen euro. ABO noteerde toen tegen 800 keer de winst van 2012, de jongste beschikbare cijfers. Intussen is de beurswaarde na een nieuwe koersval van 10 procent tot 452 miljoen gehalveerd.

16.59 uur: Op Nasdaq duikt sandwichketen Potbelly 23 procent lager na de publicatie van teleurstellende kwartaalcijfers. Het bedrijf was vorig jaar één van de beste beursdebutanten met een rendement van 73 procent. Op de eerste beursdag schoot het aandeel 119 procent hoger. Maar dit jaar zit het aandeel op de glijbaan.  

De sandwichketen met zowat 300 winkels in een 20-tal deelstaten werd op korte tijd razend populair omdat hij met zijn democratisch tussen 5 en 8 dollar geprijsde broodjes inspeelt op de 'fast casual'-niche: meestal grootstedelijke ketens die een even snelle bediening als klassieke fastfood aan hoge kwaliteit koppelen.

De naam Potbelly verwijst overigens niet naar een bierbuik, maar wel naar de houtkachel (potbelly stove) die op het logo prijkt. En dat is dan weer een ode aan de eerste Potbelly Sandwich Works, die in 1977 in Chicago in een antiekwinkel ontstond.

Potbelly dived 24% after warning on its Q2 results yesterday. It's an all-time low for $PBPB. http://t.co/Md9jKIzHPu pic.twitter.com/IoJI06O0MO— MarketWatch (@MarketWatch) July 10, 2014


16.53 uur:
De verliezen in Europa en de VS lopen wat terug. Beleggers lijken nu toch wat gewicht te geven aan positieve signalen van de Amerikaanse economie. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zakte vorige week met 11.000 tot 304.000, een van de laagste niveaus van voor de 2007-2009 recessie. Bovendien zaten de groothandelsvoorraden in mei een halve procent in de lift. Dat doet de hoop toenemen dat de Amerikaanse bedrijven - en dus de economie - vaart winnen na een zwak eerste (winter)kwartaal.

16.32 uur: Mobiele operator Base, de Belgische dochter van KPN, heeft er een virtuele operator bij: FreedomPop. De Amerikaanse operator zal het netwerk van Base gebruiken om zijn klanten - net als de 250.000 gebruikers in de VS - een gratis aanbod te doen van 500 MB, 200 belminuten en 500 sms'en. Wie meer nodig heeft, moet in de buidel tasten. FreedomPop lijkt daarmee sterk op Mobile Vikings, een andere operator op het netwerk van Base.  

FreedomPop bestaat nog maar twee jaar en telt Skype-medestichter Niklas Zennström en Mangrove Capital tot zijn aandeelhouders. Naast België lanceert de operator zijn diensten ook in het VK, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Daarna komt Azië aan de beurt.

15.56 uur: Toestand op de beurzen: Brussel -1,1%, Stoxx600 -1,3%, Dow Jones -1%.

15.55 uur: Tja


15.46 uur: Niet enkel de eurostress is terug, de witte producten van Carrefour ook - ter vervanging van het huismerk 'Carrefour Discount'.  

15.41 uur: Wall Street is zoals verwacht flink lager gestart. De Dow Jones verliest 0,9 procent tot 16.834 punten, de Nasdaq gaat 1,2 procent kopje onder.

15.33 uur: KBC-econoom Koen De Leus stelt dat er geen acuut gevaar een voor een zware beurscrash is, zolang de Federal Reserve en de andere centraal bankiers de geldsluizen openhouden. 'Een zomercorrectie is niet abnormaals en een verdere daling met nog eens 5 procent hoeft niet alarmerend te zijn.'

'Met de huidige daling van 2 procent zitten in we voor de DJ Eurostoxx aan een correctie van 5,6 procent sinds de intraday piekkoers van 19 juni. De waarschuwingen van verschillende instanties omtrent de niet meer correcte vergoeding voor risico’s, de ondertussen ‘vol’ gewaardeerde aandelenmarkt en de onzekerheid omtrent de winstgroei kruipt beleggers dan toch niet in de koude kleren.'

'De laatste tijd vervroegden tevens tal van zakenbankiers het verwachte tijdstip van de eerste rentestijging in de VS. Komt daar bovenop zenuwachtigheid omtrent het boekenonderzoek bij de banken door de ECB in het najaar, de onderhandelingen over een mogelijke schuldherschikking bij Espirito Santo, enzovoort…'

15.03 uur: Adidas - Nike: 2 -0. Want het Duitse merk kleedt zowel de Duitsers als de Argentijnen die zondag de finale van het WK spelen.

Het Duitse en Amerikaanse bedrijf hebben samen meer dan 80 procent van de voetbalklerensector in handen, een markt die jaarlijks goed is voor 3,7 miljard euro. Op het WK leverde Adidas de bal - zoals op alle voorgaande WK's sinds 1970 - terwijl Nike 10 van de 32 teams, inclusief de Brazilianen, van tenues voorzag. Adidas moest zich met een team minder tevreden stellen - al stoten er dus wel twee door tot de laatste ronde.

De exposure van Adidas in de finale zal totaal zijn: naast de voetbalshirts en de bal, dragen ook de scheidsrechters het merk en de meeste spelers spelen met Adidas-schoenen, waaronder sterspeler Lionel Messi.

Collega Peter De Groote had onlangs een gesprek met Adidas-topman Herbert Hainer. Lees het interview hier.

14.50 uur: Hallucinant. Anders kun je de rit die beleggers in achtergestelde schulden van Espirito Santo er hebben opzitten niet omschrijven:

Subordinated debt out of Portugal's Espírito Santo Financial. 100 to 13 in 3 weeks. related but not the actual bank. pic.twitter.com/yzhGHVqVlp— Paweł Morski (@Pawelmorski) 10 juli 2014

 

14.30 uur: Voor u gillend al uw aandelen verkoopt bij de eerste de beste tegenslag op de markten, loont het om eens na te gaan welke bedrijven met een stevige balans tegen een stootje kunnen. Gelukkig deden de analisten van KBC Securities het werk voor ons, u leest er alles over op Bear & Bull.

13.35 uur: Blik op de obligatiemarkten toont een jump van de Portugese rente en een stijging in Spanje en Italië:


13.33 uur: Overzicht van de Brusselse beurs vindt u hier, de algemene toestand op de Europese beurzen hier.

13.23 uur: De bankaandelen slikken vandaag veruit de grootste verliezen, gemiddeld 2,5 procent.

Shares in all the top 30 eurozone banks are now down this month. Only 11 are down this year, though.— James Mackintosh (@jmackin2) July 10, 2014


 

12.17 uur: De Portugese wanbetaling duwt de Europese beurzen meer dan 2 procent in het rood. Naast het slechte nieuws uit Portugal beginnen ook de notulen van de jongste Federal Reserve-vergadering - die gisterenavond werden prijsgegeven - door te dringen. De centraal bankiers zijn het eens de stimulus in oktober volledig te laten uitdoven, over wanneer de rente moet worden opgetrokken, is er echter nog geen eensgezindheid.  

Gisterenavond reageerden beleggers positief op de 'minutes' en duwden de Amerikaanse indexen zowat een halve procent hoger. De tweede lezing valt echter tegen, de futures op diezelfde indexen staan 0,7 à 0,8 procent in het rood.

Een marktstrateeg merkt op dat in de 'minutes' staat dat de Fed zich zorgen maakt over de recente volatiliteit op de beurzen. Die volatiliteit wijst er op dat beleggers geen rekening houden met een verstrakking van het monetaire beleid, van de Fed noch van de ECB noch van de Bank of England. 'De rally van de voorbije maanden was zo krachtig en steunde op een lage volatiliteit. Eender wel verrassing zal tot paniek leiden, en er zullen geen fundamenten zijn om die tegen te houden.'

U.S. stocks: Futures plunge as Fed minutes sink in http://t.co/9RXDAN0H3t— MarketWatch (@MarketWatch) July 10, 2014


11.55 uur:
De beurzen glijden stevig af. De beurs van Lissabon zakt zelfs met 2,6 procent. Boosdoener is de wanbetaling van de Portugese financiële groep Espirito Santo Financial Group en de daaropvolgende downgrade van een bedrijf uit dezelfde groep door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. De Portugese tienjaarsrente schiet met 13 basispunten omhoog. 

 

10.56 uur: Straks publiceert KBC Securities een uitgebreider rapport over Colruyt en de Belgische retailmarkt. We kijken ernaar uit. Analiste Pascale Weber trok naar Roeselare om er bij verschillende supermarkten langs te gaan. En ze sluit niet uit dat Albert Heijn op termijn ook Brussel en Wallonië intrekt, om zo een nationale speler in België te worden.

10.48 uur: Argen-X verliest bij zijn geflopt beursdebuut intussen 5 procent, naar 8 euro.

10.45 uur: Het is niet de beste week voor het Oranjegevoel. Niet alleen knikkerde Argentinië Nederland met strafschoppen uit de Wereldbeker voetbal, maar op het Amsterdamse koersenbord volgen stevige winstwaarschuwingen elkaar snel op. De aannemer BAM verloor maandag een derde van zijn beurswaarde na een dot van een winstwaarschuwing, vandaag verliest bodemonderzoeker Fugro (zie ook post van 9u50) bijna een vijfde van de koers af gaan.

 

10.21 uur: In Nederland is de inflatie in juni lichtjes gestegen tot 0,9 procent op jaarbasis. Een maand eerder was dat maar 0,8 procent. Vooral kleding en reizen werden duurder. De inflatie bij onze noorderburen ligt onder het Europese gemiddelde van 0,5 procent. In Frankrijk is de inflatie dan weer gedaalde van 0,7 naar 0,5 procent, economen hadden op een iets hogere prijsstijging gerekend. In Denemarken bleef ze stabiel op 0,5 procent, in Zweden steeg ze dan weer onverwacht tot 0,8 procent, het hoogste cijfer sinds december.

09.50 uur: Ook Fugro moet er na barslechte cijfers aan geloven bij KBCS, het koersdoel zakt naar 32 euro en het advies wordt verlaagd van 'houden' naar 'afbouwen'. Het aandeel staat in Amsterdam nog steeds met een verlies van 16,9 procent.

09.45 uur: Beurshuis KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor Colruyt (37,66 euro, -0,3%) van 38 naar 36 euro en blijft bij zijn advies 'afbouwen'. Pascale Weber verlaagt immers de verwachte winst per aandeel voor dit boekjaar (2014-2015) met twee procent, die van de daaropvolgende jaren met resp. 7 en 8 proent. 'De druk van de concurrentie zal immers hevig blijven in de komende jaren', zo luidt het. 'En het aandeel noteert nog steeds tegen hoge multiples'.

09.39 uur: De containerrederijen Maersk (Kopenhagen - 12.850 kroon, +1,0%) en MSC blijven niet bij de pakken zitten na de mislukte poging om samen met CMA CGM de mega-alliantie P3 op te zetten. Zij vervangen dat project nu door een tienjarige overeenkomst om schepen te delen, 2M genaamd. Dat meldt Maersk Line donderdag. De "Vessel Sharing Agreement" (VSA) heeft betrekking op 185 schepen met een totale capaciteit van 2,1 miljoen TEU's. De schepen worden ingezet op de oost-westvaarroutes (Azië-Europa, Europa-VS en VS-Azië).

09.37 uur:  Google Ventures, de investeringstak van het Amerikaanse bedrijf, wordt ook in Europa actief. Volgens The Financial Times lanceert Google een investeringsfonds van 100 miljoen dollar voor beginnende Europese bedrijven. Google Ventures concentreerde zich tot nu toe op start-ups in Silicon Valley, zoals Uber en Nest. De Europese tak gaat opereren vanuit Londen.

09.10 uur: Tot de grootste verliezers in Europa behoren de Zweedse bouwgroep Skanska (Stockholm - 147 kroon, -2,7%) en de Noorse bank DNB (111 kroon, -3,3%). De Zweden lieten weten dat de Latijns-Amerikaanse activiteiten verlieslatend blijven en DNB kwam met zwakkere dan verwachte kwartaalcijfers. Maar dat is klein bier in vergelijking met de ineenstorting van Fugro (33,48 euro, -17,9%) op de Amsterdamse beurs.  De bodemonderzoeker meldde voorbeurs dat de winst het afgelopen halfjaar veel lager uitviel dan verwacht. Ook moeten de groeidoelstellingen voor de komende jaren worden aangepast en wordt voor honderden miljoenen euro's afgeschreven op activa.

 

08.56 uur: Frankrijk blijft op de sukkel, de industriële productie daalde in mei met 1,7 procent tegenover april, de markt had op een kleine groei gerekend09.05 uur: De beurzen openen allemaal lager in Europa. De Bel20 verliest 0,2 procent. Argen-X dat debuteert op de Brusselse beurs gaat onder zijn introductiekoers van 8,5 euro en zakt tot 8,,40 euro. Burberry (1.488 pence, +5,3%) dat met verrassend goede cijfers kwam schiet fors hoger.Südzucker wint 1,8 procent tot 15,17 euro.

*FRENCH MAY INDUSTRIAL PRODUCTION FELL 1.7% VS MONTH AGO vs exp +0.2%; Y/Y -3.7% vs exp -1.0%— lemasabachthani (@lemasabachthani) July 10, 2014

 

08.31 uur: Voor de vierde dag op rij sloot de Japanse Nikkei lager in Tokio. De index verloor 0,6 procent tot 15.216. De Indonesische beurs daarentegen bereikte zijn hoogste peil in een jaar. De Jakarta Composite staat 2 procent hoger op 5.127 punten. Sinds december kochten buitenlanders al voor 4 miljard dollar Indonesische aandelen.

08.25 uur: Luxegroep Burberry boekte het voorbije kwartaal een omzet van 370 miljoen pond, een stijging met 9 procent. Dat ligt ruim boven de marktconsensus van 354 miljoen. Zonder wisselkoersverschillen gingen de ontvangsten zelfs 17 procent hoger. De groei kwam er vooral door nieuwe initiatieven in de onlineverkoop. Nog in het Verenigd Koninkrijk bevestigde HR-groep Hays zijn winstprognose voor het hele jaar, met name een resultaat van circa 140 miljoen pond. Het bedrijf is optimistisch nadat commissies in het VK en Ierland met 11 procent stegen

08.14 uur: Een opmerkelijk communiqué van Turkish Airlines aan de beurs van Istanboel met de melding dat er geen project in de steigers staat tussen Turkish en Lufthansa inzake langeafstandsvluchten. Nochtans had Carsten Spohr, CEO van de Duitse groep, gisteren gezegd dat met Turkish vergevorderde gesprekken gevoerd worden over een samenwerking voor goedkope langeafstandsvluchten. De twee maatschappijen maken deel uit van Star Alliance, waar ook Brussels Airlines lid van is.

08.05 uur: De nieuwe Indiase regering stelt haar eerste begroting voor. Minister van Financiën Arun Jaitley zei in het parlement dat hij er alles zal aan doen om een 'sterk en vibrerend' India te creëren met als doel de economische groei weer op te krikken naar 7 à 8 procent tegenover minder dan 5 procent nu. Jaitley wil onder meer de beperkingen op buitenlandse investeringen in de defensie- en verzekeringssector opheffen. 

07.52 uur: De winst van Südzucker is zoals verwacht ingestort tijdens het vorige kwartaal. Het operationeel resultaat halveerde tot 96 miljoen euro, de omzet daalde met tien procent tot 1,77 miljard euro. De groep had eerder al gewaarschuwd dat de bedrijfswinst over het eerste kwartaal - het boekjaar start op 1 april - 'duidelijk' onder de 230 miljoen van 2013-2014 zou liggen. De prognoses worden niet verder verlaagd, het management gaat nog steeds uit van een jaaromzet van 7,0 miljard (min 500 miljoen) en een operationele winst van 200 miljoen (tegenover 658 miljoen). De groep is met Tiense Suikerraffinaderij sterk aanwezig in ons land. Het aandeel sloot gisteren 0,9 procent lager op 14,90 euro in Frankfurt.

07.49 uur: Een cynische MarketWatch: de Amerikaanse jongeren zijn lui geworden, ze willen zelfs geen studentenjob meer

Fewer than 30% of teens understand their paycheck http://t.co/zT1AYVnJYZ. Luckily, not too many of them want to work. http://t.co/fUqpXUDubj— MarketWatch (@MarketWatch) July 10, 2014

 

07.40 uur: De Duitsers vinden het niet leuk bespioneerd te worden door de Amerikanen of hun mollen, maar als ze het dan toch doen, dat ze het dan goed doen is de boodschap van Schäuble.

#Germany FinMin Schäuble: "The Americans can't use 3rd class people [to spy] on us. That's dumb and with so much dumbness one can only cry".— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) July 10, 2014

 

07.39 uur: Voor wie nog niet met vakantie is vertrokken...

MT @buzzfeedtravel: 25 Surreal Places You Won’t Believe Actually Exist http://t.co/VlUztQPtpZ pic.twitter.com/BnPOjn1nQr #lp #travel— Lonely Planet (@lonelyplanet) July 10, 2014

 

07.27 uur: Veolia verkoopt zijn activiteiten in Israël (water, afval, energie) aan fondsen die door Oaktree Capital Management worden beheerd. Met de opbrengst gaat Veolia zijn schulden met ongeveer 250 miljoen euro verminderen. De verkoop kadert in de strategie van de Franse groep om zich geografisch terug te plooien en te focussen op minder kapitaalintensieve activiteiten. Het aandeel sloot gisteren 0,2 procent lager op 13,06 euro in Parijs.

07.25 uur: Goede morgen, we gaan van start.

Vandaag trekt het biotechbedrijf Argen-X naar de Brusselse beurs, met een startkoers van 8,50 euro per aandeel. Na Genticel, Euronext en Ontex is het de vierde onderneming die dit jaar naar Euronext Brussel trekt.
Na de uitschuiver dinsdag boekte Wall Street woensdag opnieuw winst. Eerst met de handrem op, maar die werd gelost nadat de Fed-notulen waren gepubliceerd. De Dow Jones ging na een makke ochtendhandel toch 0,5 procent hoger naar 16.985 punten, voor de Nasdaq was er 0,6 procent winst naar 4.419 punten. 


In de namiddag werden de notulen van de Fed-vergadering van 17 en 18 juni vrijgegeven. Daaruit bleek dat er een consensus is in de Fed om het stimulusprogramma in oktober te stoppen met een laatste slag van 15 miljard aan aankopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken. Maar er kwam nog geen duidelijkheid over het rentebeleid. Economen houden rekening met een basisrente van 0,5 procent tegen midden 2015, wat zou betekenen dat de Fed tegen dan twee keer de rente zou verhogen. Maar de directeurs zijn het nog niet eens.
Vandaag is het de beurt aan de centraal bankiers aan deze zijde van de oceaan. In de voormiddag komt het maandrapport van de ECB en kort na de middag het rentebesluit van de Bank of England. Economen van Deutsche Bank denken dat het de laatste keer is dat de leden van het Monetary Policy Committee eensgezind voor het behoud van de lage Britse rente (0,5%) zullen stemmen. Vanaf volgende maand zullen er wellicht voorstanders zijn om de rente op te trekken. De Britse economie is immers in hoog tempo aan het groeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud