1. Markten Live
 2. Live blog

Belegger ziet groene gok Engie niet zitten

Politieke onzekerheid hield de Europese belegger na de recente rally even aan de zijlijn. Beleggers wisten berichten over een potentieel miljardenbod van Engie in groene energie niet te appreciëren en dat woog extra op de Bel20.
 • Avantium haalt 103 miljoen op met beursgang

  Het biochemiebedrijf mikte op minstens 90  miljoen euro en kon door de belangstelling dat bedrag optrekken naar meer dan 100 miljoen. Het had zelfs nog meer kunnen zijn, want volgens Avantium is de aanbieding 'meerdere malen' overingetekend. Avantium noteert vanaf woensdag 15 maart op Euronext Amsterdam en Euronext Brussel.

  Hiermee sluiten we de blog af voor vandaag. Morgen is het vooral uitkijken naar de vergadering van de Amerikanse centrale bank en de Nederlandse verkiezingen.

 • Slot Brussel

  De Bel20 sluit dinsdag 0,5 procent lager op 3.750,8 punten. Beleggers zijn voorzichtig op de vooravond van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank en de Nederlandse verkiezingen. De grootste dalers in Brussel zijn ING (-1,5%), Engie (-1,4%) en Ageas (-1,1%). De grootste stijgers zijn Ontex (+1%), Bekaert (+0,8%) en Galapagos (+0,7%).

 • Tack betaalt recordprijs voor Tessenderlo

  Picanol-CEO Luc Tack blijft in bulk aandelen Tessenderlo  bijkopen en betaalde daar afgelopen vrijdag zelfs een recordprijs voor

 • Befimmo: 'Brederode-deal houdt steek'

  Befimmo  , de specialist in kantoren op toplocaties, kent een erfpacht van 99 jaar toe op het kantorencomplex Brederode, gelegen aan de Brusselse Brederode- en Naamsestraat achter het Koninklijk Paleis. Dat maakte de vastgoedgroep maandag nabeurs bekend. De deal levert de vastgoedgroep 122 miljoen euro op en netto een meerwaarde van 0,8 euro per aandeel en verlaagt de schuldgraad met 3,3 procentpunt. Maar Befimmo verliest natuurlijk een pak huurinkomsten, dit jaar bedraagt de impact 8 cent per aandeel. 

  Toch krijgt de deal applaus van Degroof Petercam-analist Herman Van der Loos. ‘De hoge prijzen en navenant lage huurrendementen voor toplocaties vastklikken houdt steek’, klinkt het.  Volgens de analist bewijst het huurrendement van 3,69 procent - een diepterecord - die de koper voor lief neemt vooral hoezeer financiële investeerders temidden het nulrentebeleid van centrale banken op zoek zijn naar alles wat nog een beetje rendeert. 

 • Dow verliest bij de opening

  Wall Street is zoals verwacht lager van start gegaan. Bij de opening verliest de Dow Jones 0,2 procent, de S&P 500 gaat zelfs een derde van een procent lager. Dat Valeant Pharmaceuticals  ruim tien procent lager duikt, was ook aangekondigd na de uitstap van Bill Ackman.

 • 'Inflatie in de VS blijft stijgen'

  De Amerikaanse productieprijzen zijn in februari meer gestegen dan verwacht omdat de kosten op jaarbasis hun sterkste toename kenden sinds maart 2012. 'Dat wijst er op dat de inflatie toeneemt', aldus een rapport van het ministerie van Arbeid. De productieprijzen gingen 0,3 procent hoger of drie keer meer dan verwacht, nadat ze in januari ook al met 0,6 procent waren toegenomen. Ruim 80 procent van die stijging is te wijten aan prijzen voor diensten.  

 • Glencore vergroot greep op zinkmarkt

  Iets waar ze bij Nyrstar met argusogen zullen naar kijken: Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar ter wereld, heeft voor 400 miljoen dollar de meerderheid in twee zinkmijnen (Namibië en Burkina Fasso) verkocht aan het Canadese Trevali. Glencore en Trevali hebben al lang goede commerciële relaties.

  Op die manier komt volgens Bloomberg de eerste zuivere zinkgroep met wereldwijde aanwezigheid tot stand. Glencore vergroot zo zijn greep op de mondiale zinkproductie, want het verhoogt zijn belang in Trevali van vier tot 25 proent en krijgt een extra bestuurder bij de Canadezen.

  Bovendien verwerft de Zwitserse groep de exclusieve rechten om het zink van Trevali te verkopen. Tevali kan zijn productie verdubbelen tot 410 miljoen pond per jaar. Analisten reageren verdeeld op de transactie, maar blijven positief over de zinkmarkt in 2017, hoewel het metaal vorig jaar al 60 procent duurder werd.

  Een zinkmijn in Tasmanië van Zinifex ©BLOOMBERG NEWS

 • Olie op laagste peil sinds november

  Brent-olie is goed op weg om voor de zesde dag op een rij goedkoper te worden. Brent nadert nu gevaarlijk de grens van 50 dollar. Over de middag wordt voor een vat ruwe olie minder dan 50,8 dollar betaald, een daling met 1,2 procent. De Texaanse WTI, die bezig is aan zijn zevende daling op rij, verliest zelfs 1,6 procent en duikt onder de grens van 48 dollar. Het is geleden van einde november dat de olieprijs nog zo laag stond, zowel die van Brent als die van de WTI.

  Het is ook geleden van begin november dat de Brent zo'n lange verliesreeks heeft neergezet, voor de WTI moeten we zelfs teruggaan naar januari 20&6.

  Dit keer zet een verklaring van Saoedi-Arabië een domper op de appetijt van de kopers. 's Werelds grootste producent verhoogde in februari zijn productie opnieuw tot boven tien miljoen vaten per dag en maakte daarmee één derde van de productievermindering ongedaan die het in januari had doorgevoerd. Vorige week ging de olieprijs lager door het nieuws dat de olievoorraden in de VS hoger waren dan verwacht.

 • Deutsche Bank vervangt topman in VS

  Thomas Patrick, chef van de aandelenhandel (global markets equities), zou Bill Woodley opvolgen als topman van Deutsche Bank in de Verenigde Staten, zo melden verschillende bronnen

 • Valeant klaar voor bloedbad

  De Amerikaanse futures dalen, het ziet er dus naar uit dat de beurzen in New York met verlies van start gaan. Wie zeker met verlies van wal zal steken is Valeant Pharmaceuticals, na de uitstap van Bill Ackman. Valeant zou zelfs zijn grootste openingsverlies incasseren sinds mei 2009.

 • Option opnieuw op kop

  Kort voor de middag heeft Option de koppositie van de brede markt in Brussel genomen, net voor Agfa-Gevaert. Zenitel sluit de rij, CFE heeft last van winstnemingen, Nyrstar van de uitstap van Bluemountain

  Top   Flop  
  Option +2,46% Vastned Retail Belgium -1,65%
  Agfa-Gevaert +2,35% Nyrstar -1,50%
  Biocartis +1,94% Engie -1,62%
  Exmar +1,79% Celyad -1,75%
  IBA +1,54% CFE -2,13%
  Curetis +1,48% Genkyotex -3,41%
  Tessenderlo +1,19% Zenitel -3,53%

   

 • Indiase beurs in topvorm

  Indiase aandelen zijn op hun hoogste peil in meer dan een half jaar beland, na een overwinning van eersteminister Narendra Modi in regionale verkiezingen. De Sensex sloot 1,7 procent hoger in Mumbai en doet daarmee beter dan de piek van 8 septembe vorig jaar. Het is geleden van begin 2015 dat de index nog zo hoog stond.

 • Nummer twee Bank of England stapt op

  Charlotte Hogg, de vice-gouverneur van de centrale bank van Engeland neemt ontslag. Volgens een parlementaire commissie liet ze na te melden dat haar broer gedurende vier jaar een belangrijke functie had bij de privé-bank Barclays. 

 • Duitse investeerders worden voorzichtiger

  Het vertrouwen van Duitse investeerders is deze maand minder sterk gestegen dan verwacht, vermoedelijk het gevolg van toenemende politieke onzekerheid (Nederlands-Turks conflict, verkiezingen in Nederland, Frankrijk). Het ZEW of Centrum voor Economische Wetenschappen van Mannheim, meldde dat zijn index die de verwachtingen van investeerders en analisten meet van 10,4 in februari naar 12,8 in maart is gestegen. Economen gepolst door Reuters hadden 13,0 verwacht. De ZEW index beoogt het voorspellen van economische ontwikkelingen de komende zes maanden.

 • 'Management Bpost te voorzichtig'

  We hebben het rapportje van Barclays over Bpost intussen te pakken. Mark McVicar merkt op dat het management traditiegetrouw erg conservatief is in zijn prognose voor dit jaar. 'Zowel inzake ebitda als inzake dividend, mikken we iets hoger dan het management omdat we er vanuit gaan dat hun vooruitzichten zoals steeds behoudend zijn bij het begin van het jaar'. De analist verwacht voor dit jaar een positieve bijdrage tot de winst van zowel Ubiway als Dyna, twee acquisities van Bpost vorig jaar. De deal met DHL voor de 'last mile' (de thuisbezorging) zal het volume pakjes verder opkrikken, aldus de analist. Hij verhoogde dus zijn koersdoel tot 26,60 euro, maar blijft bij zijn advies 'houden'.

  DynaGroup werd opgericht als specialist in servicemanagement voor de telecombranche, maar repareert nu allerlei consumenten-elektronica. De groep telt een 1000-tal medewerkers.

  Ubiway is de nieuwe naam voor Lagerdère Travel Retail waarvan de overname begin december werd afgerond. Ubiway herbergt onder meer de distributie van kranten (AMP), Ubiway Retail het netwerk van Press Shoop/Relay en de kariboo! afhaalpunten). De twee Ubiway's samen haalden in 2015 een omzet van 431 miljoen.

 • Bpost en Agfa profiteren van hogere koersdoelen

  Bpost  en Agfa  behoren in het eerste handelsuur tot de tien best presterende aandelen in Brussel, met dank aan resp. Barclays en KBC Securities die voortaan op een hoger koersdoel mikken. Bpost is daarmee ook koploper van de Bel20. Op de brede markt leidt 4EnergyInvest  de dans (+5,56%). Onderaan bengelt Engie  dat zowel op de brede markt als in de sterindex het slechtst presterende aandeel is. Beleggers hebben blijkbaar angst dat de Franse energiegroep (te) veel zal betalen voor een belang in de Duitse groep voor hernieuwbare energie Innogy, waar ook Essent deel van uitmaakt.

 • Azië stuwt winst Prudential

  De grootste verzekeraar van het Verenigd Koninkrijk, Prudential Plc , zag zijn winst het voorbije jaar met zeven procent stijgen, met dank aan Azië. CEO Mike Wells zet stevig in op die regio in zijn internationale expansie, hij wil mede daardoor de komende jaren het dividend telkens met vijf procent laten stijgen. De meeste polishouders van levensverzekeringen van Prudential zitten intussen in Azië. Prudential Plc heeft niets te maken met het Amerikaanse Prudential Financial Inc.

 • Bluemountain stapt uit Nyrstar

  De Amerikaanse 'bedrijfvendoktor' Bluemountain heeft al zijn aandelen in Nyrstar verkocht. Bij de vorige kapitaalronde kochten ze aandelen tegen 0,45 euro, omgerekend na de reverse split dus 4,5 euro. 

 • Barclays gelooft in Bpost

  Barclays verhoogt zijn koersdoel voor Bpost  met liefst 2,2 euro naar 26,6 euro, hij blijft wel bij zijn advies 'houden'. Daarmee heeft het Britse beurshuis de hoogste verwachtingen van het dozijn analisten dat Bpost volgt. Enkel Goldman Sachs (bijkopen) mikt nog iets hoger met 27,0 euro. We proberen het rapport te pakken te krijgen.

 • Futures vergissen zich

  In tegenstelling tot wat de futures voorspelden, zijn de Europese beurzen licht lager geopend. De Bel20 is het slechtst gestart van allemaal met een verlies van een kwart procent. Dat is vooral te wijten aan de daling van ING Groep met 0,5 procent, de financiële groep is daarmee de grootste verliezer in de index. Solvay trekt de kop met een winst van 1,3 procent.

 • Hoger koersdoel voor Agfa

  Guy Sips van KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Agfa-Gevaert tot 4,8 euro, het advies blijf 'bijkopen'. De analist is tevreden met de goede resultaten en het feit dat de nettoschuldenlast werd omgezet in een nettocashpositie. 'We zijn blj dat het volgende doel van Agfa  een focus op groei is, gebaseerd op vier pijlers: de daling in de traditionele activiteiten stoppen; de groeimotoren van de groep aanzwengelen; slimme, winstgevende overnames plannen en (nieuwe) competenties ontwikkelen en een verandering van de bedrijfscultuur doorvoeren. 

 • Nieuwe baas bij bouwmaterialengroep SIG

  De Britse groep SIG verlaagt zijn dividend met 20 procent en gaat verder met een nieuwe CEO. Meinie Oldersma, nu nog hoofd van Brammer LTD (distributie van industriële producten) neemt haar functie op in april. Zij moet voor een turnaround zorgen in een bedrijf dat sinds einde vorig jaar in moeilijkheden zit. Toen stuurde SIG een winstwaarschuwing uit en stapte de CEO op, sindsdien fungeert Mel Ewell als interim-CEO. Het voorbije jaar daalde de onderliggende winst met 12,5 procent tot 77,5 miljoen pond. De eerse twee maanden van het jaar zouden wel aan de verwachtingen voldoen.

 • Brexit-stemming duwt pond weer lager

  Het parlement heeft de Brexit gisteren definitief goedgekeurd en dat voelt het pond meteen. Het bereikt zijn laagste peil in bijna twee maanden tegenover de dollar.

 • Europese aandelen op weg naar hogere opening

  Het ziet er naar uit dat Brussel en de andere Europese aandelenbeurzen licht hoger van start zullen gaan

 • Chinese economie verrast aangenaam

  De eerste twee maanden van het jaar steeg de fabrieksproductie in de Volksrepubliek met 6,3 procent, investeringen in vaste activa gingen 8,9 procent hoger. Beide cijfers liggen boven de verwachtingen van de economen.

  'De data bewijzen dat de Chinese economie sterk blijft in het begin va 2017. Maar die kracht blijft sterk afhankelijk van een stevige toename van de investeringen en het is niet makkelijk om die forse toename vol te houden', aldus Julian Evans-Pritchard, China-econoom bij Capital Economics. 'Daarom blijven we mikken op een vertraging van de economische activiteit de komende maanden'.

  Minder positief is dan weer dat de winkelverkopen hun traagste groei in elf jaar kenden

  De beurzen reageerden lauw op het nieuws:

  -de CSI 300 Index verloor 0,1 procent 

  -de Shanghai Composite Index won 0,1 procent

 • Geberit spoelt goede cijfers door

  De Zwitserse producent van sanitair en badkamertoebehoren zag zijn nettowinst met 30 procent stegen tot 548,2 miljoen Zw.fr, niet slecht zou je denken, alleen hadden analisten op gemiddeld 557 miljoen franken gerekend. De omzetstijging met 8,3 procent tot 2,81 miljard - die al bekend was - was dan weer beter dan verwacht.

  Het dividend stijgt met 19 procent tot 8,4 franken. Geberit gaat vanaf het tweede kwartaal ook eigen aandelen inkopen voor een maximumbedrag van 450 miljoen. De groep toont zich optimistisch over het lopende boekjaar, behalve dan voor de Italiaanse en Britse markt. 

 • Luc Tack koopt weer Tessenderlo bij

  Verbrugge NV, de vennootschap waar Luc Tack, sterke man bij Picanol en Tessenderlo schuilgaat, heeft vorige week via drie transacties voor 103.765 aandelen Tessenderlo Groep bijgekocht voor een gemiddelde prijs van 34,83 euro. De drie aankopen samen bedragen 3,6 miljoen euro. Tessenderlo sloot maandag op 35,73 euro. Is Tack nu echt op weg naar een meerderheid in Tessenderlo?

 • Uithangbord Turkse economie in het rood

  Voor het eerst sinds 2000 is Turkish Airlines, één van de sterkst groeiende luchtvaartmaatschappijen wereldwijd, in het verlies beland. Dat is slecht nieuws voor de Turkse regering die van de luchtvaartgroep één van haar economische uithangborden had gemaakt. Het aandeel sloot maandag op 5,65 lira (+0,7%). Sinds zijn piek begin 2015 verloor het aandeel in Istanboel meer dan 40 procent van zijn waarde.

 • Umicore koopt partner in Korea uit

  Materialentechnologiegroep Umicore meldt deze ochtend dat het volledig eigenaar wordt van Ordeg, zijn joint venture voor autokatalysatoren in Korea. Het neemt het gecombineerde belang van 50 procent over van Samkwang Glass en OCI Company voor een bedrag van 82 miljoen euro. 'Dit zal ons in staat stellen beter in te spelen op de globale behoeften van onze Koreaanse klanten', aldus Umicore. Ordeg bestaat nu 32 jaar en stelt 193 mensen te werk. De transactie zal onmiddellijk bijdragen tot de winst, meldt het bedrijf nog.

 • Ackman geeft Valeant op

  Bill Ackman, miljardair en actief investeerder, heeft zijn volledig belang en dat van zijn investeringsvennootschap Pershing Square Capital Management in Valeant Pharmaceuticals verkocht. Het gaat om resp. 8,8 en 18,1 miljoen aandelen, samen goed voor een belang van tien procent.

  De twee lijden daarbij een minwaarde van liefst drie miljard dollar. Daardoor ging het aandeel in de handel na beurs tien procent lager maandagavond. Sinds midden 2015 heeft Valeant 95 procent van zijn waarde verloren.

  Twee jaar geleden werd Pershing Square Capital Management één van de grootste aandeelhouders van Valeant toen het er 3,2 miljard dollar in pompte, op zijn hoogtepunt was Ackmans belang in Valeant vier miljard dollar waard. 

 • Engie aast op Duits Innogy

  De Franse energiegroep Engie overweegt een bod op Innogy SE , dat is een dochter van de Duitse energiereus RWE, actief in hernieuwbare energie. De marktwaarde van Innogy zou rond 18,6 miljard euro schommelen. RWE bezit 77 procent van Innogy nadat het bedrijf vorig jaar werd afgesplitst. Hier leest u meer.

  Overigens liet RWE deze morgen ook weten dat het dit jaar weer meer winst wil boeken na een 2016 dat geïmpacteerd werd door hoge afboekingen. RWE mikt nu op een courant resultaat tussen 1 en 1,3 miljard, vorig jaar was dat maar 800 miljoen. Netto was er in 2016 een verlies van 5,7 miljard. De ebitda zou nauwelijks stijgen maar 'minstens' de 5,4 miljard van 2016 benaderen en in het beste geval 5,7 miljard bedragen. 

 • Goede morgen, we gaan eraan beginnen.

  Vooral macro-economische cijfers zullen dinsdag de financiële markten inspireren. China publiceert cijfers over de kleinhandel en industrie. Economen verwachten dat de Chinese kleinhandelsomzet in de eerste twee maanden van 2017 met 10,6 procent jaar op jaar is gestegen en de industriële productie met 6,2 procent. Als die prognoses kloppen, was de economische groei begin dit jaar wellicht iets hoger dan in 2016. De Chinese premier Li Keqiang zei begin maart dat de regering in 2017 streeft naar 6,5 procent groei. In 2016 was de doelstelling een groei tussen 6,5 en 7 procent en uiteindelijk groeide de economie met 6,7 procent.

  In Duitsland peilt het onderzoeksinstituut ZEW naar de verwachtingen van beleggers over de Duitse economie. Economen verwachten dat de ZEW-indicator in maart is gestegen naar 13 punten, tegenover 10,4 punten. Een score boven nul geeft aan dat meer beleggers een verbetering dan een verslechtering voorspellen.Er staat weinig bedrijfsnieuws op de agenda. De Duitse energiereus RWE publiceert jaarresultaten.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud