Beleggers beteuterd over enigmatische Bernanke

De Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos (foto: EPA)

De beurzen reageerden teleurgesteld op het uitblijven van concrete aankondigingen door Ben Bernanke over nieuwe stimuli door de Federal Reserve. Eerder was er blijdschap over een Chinese renteverlaging en een Spaanse veiling zonder ongelukken.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag waren uw livebloggers Roland Legrand, Sebastien Rousseau, Erika Racquet en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee. 

17.50 uur: De Bel20 sloot onveranderd, zij die hoopten dat Bernanke eventjes concreet zou hebben gezegd welke concrete stappen de Fed gaat nemen om de groei aan te zwengelen, kwamen bedrogen uit. Om heel eerlijk te zijn: zij die dat hoopten, name hun dromen voor werkelijkheid, vinden we hier op de redactie.

In de eurozone geraakte Spanje zonder kleerscheuren uit zijn veiling en verliep de Franse veiling van overheidspapier voorspoedig. Er zijn tekenen dat Europa bereid is een vangnet te spannen onde de Spaanse banken en in ruil slechts een 'curatele light' verlangt. Verder van huis maar niet onbelangrijk was er de Chinese renteverlaging. Het blijft wachten op de Griekse verkiezingen en op de Europese top om meer richting te krijgen.

Bedankt voor het lezen en tot morgen!

17.35 uur: Het barbaarse relict doet het niet goed, het goud dus staat 2 procent lager op 1.585 dollar. De veel te hijgerige beleggers hadden mogelijk gehoopt dat the Bernank een nieuwe monetaire versoepeling in het vooruitzicht zou stellen, maar niet dus. En ook de euro verloor terrein na de uitspraken van Bernanke, en zit onder de 1,26 dollar. 

17.07 uur: Het Europese ratingbureau Fitch over een mogelijke Grexit:

 

Fitch says if Greece exits Euro, it would trigger automatic downgrades of Cyprus, Ireland, Italy, Spain, Portugal.— zerohedge (@zerohedge) June 7, 2012

 

16.59 uur: Jamie McGeever van Reuters is ongerust over de toon van de centrale bankiers. Hij tweet:

How worried should we be? First draghi, now bernanke...both sounding pretty blase about the current economic state of affairs.— Jamie McGeever (@ReutersJamie) June 7, 2012

 

16.43 uur: De econoom Justin Wolfers vat de positie van the Bernank en de nieuwe tijd waarin we leven op Twitter als volgt samen:

It's an amazing world we live in when a conservative central banker is on Capitol Hill, urging Congress to spend more.

16.38 uur: Spanje kent een van zijn betere dagen. Linda Yueh van Bloomberg tweet dat de tienjaarsrente er nu 6,03 procent bedraagt, een daling met 26 basispunten. Dat is de sterkste daling sinds januari.

16.29 uur: Op Bloomberg lezen we dat Sberbank de Denizbank van Dexia gaat kopen, voor 3,54 miljard dollar. Het persbureau verwijst naar een niet nader bepaalde bron.

(foto Bloomberg)

16.26 uur: Richard Schulze, de voorzitter en stichter van de Amerikaanse elektronicaketen Best Buy, neemt ontslag en bestudeert alle opties voor zijn belang van 20,1 procent. Best Buy noteert 7,2 procent lager op 18,45 dollar.

16.15 uur: Wall Street reageert niet euforisch op Bernanke, maar beleggers hadden gisteren al een serieus voorschot genomen op een 'soepele Ben' met de beste beursdag van 2012.

16.10 uur: Wat browsen in de rijke geschiedenis van de Bank of England leert ons trouwens dat centraal bankiers niet altijd mietjes waren die elke gril van de manisch-depressieve belegger achterna holden.

16.07 uur: Niet geheel verrassend zegt Fed-voorzitter Ben Bernanke in zijn toespraak op Capitol Hill bereid te zijn 'in te grijpen', mocht de Europese crisis escaleren.

15.43 uur: Wall Street koerst zowat een procent hoger.

15.37 uur: Zoals verwacht is Wall Street hoger van start gegaan. De winst van de Dow Jones bedraagt in de vroege handel 1 procent. Een forse daler is Best Buy (-5,9%). Stichter en voorzitter Richard Schulze heeft onverwacht ontslag genomen uit de raad van bestuur. Hij gaat alle mogelijke opties onderzoeken voor zijn belang van 20,1 procent in de elektronicaretailer.

15.18 uur: Paul Krugman is weer geheel op dreef vandaag in zijn New York Times column. Hij heeft het duistere vermoeden dat de reden dat de ECB de rente niet verlaagt te maken heeft met een diep geloof in de noodzaak te straffen en te lijden, en dat zelfs een licht vermindering van dat lijden moreel verkeerd is. En hij besluit:

This doctrine has an undeniable emotional appeal to people who are themselves comfortable. It’s also completely crazy given everything we’ve learned about economics these past 80 years. But these are times of madness, dressed in good suits.

15.13 uur: De Amerikaanse futures wijzen op een hogere opening in New York. De Chinese renteverlaging kan ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan op bijval rekenen. ‘Beleggers hopen op een constructief beleidsantwoord dat zowel de vertraging van de economische groei als de problemen in Europa aanpakt’, zei aandelenstrateeg Andreas Nigg van Vontobel Asset Management in Zürich aan Bloomberg.

14.56 uur: In de VS zijn de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week met 12.000 gedaald tot 377.000 aanvragen. De afname is groter dan verwacht (3.000).

14.38 uur: Harde tijden voor een reporter van de Jerusalem Post in Athene. Eerst lukt hij er nauwelijks in iemand van de Gouden Dageraad-partij te spreken ('wij spreken niet met Israeli') en vervolgens wordt hij afgetuigd door een groep gemaskereden (van uiterst links of uiterst rechts) die migranten en daklozen aanvielen:

(via Michael Kelley op Business Insider)

14.13 uur: De winsten in Europa lopen op tot 1,6 procent in Londen en Frankfurt. De EuroStoxx50 wint 1,1 procent. Dat alles met dank aan de Chinese renteverlaging. Die voedt de speculatie dat er ook elders in de wereld maatregelen op stapel zijn om de groei aan te zwengelen. Forse winsten zijn er voor de mijnbouwbedrijven: Rio Tinto dikt 4,5 procent aan, Anglo American 3,3 procent, Boliden zelfs 7,4 procent. Andere winnaars vinden we bij de vrachtwagenbouwers (Volvo +4,5%), onderdelenproducenten (SKF 4,4%) of staalbedrijven (Salzgitter +4,3%).

13.42 uur: De Deen Niels Thygesen (foto), co-oprichter van de euro, gaf op CNBC toe dat hij en de rest van het Comité Delors voor de Economische en Monetaire Unie in 1988-1989 fouten hebben gemaakt bij de creatie van de euro. 'The euro zone debt crisis is not the result of a lack of political will and economic consolidation in the 1980s and 90s before the euro was introduced, but rather the consequence of a gradual drift away from policies embedded in the original rules of the currency union.' Thygesen is emeritus hoogleraar economie aan de universiteit van Kopenhagen.

13.02 uur: De Bank of England houdt de rente stabiel op 0,5 procent en behoudt ook het effecteninkoopprogramma op 325 miljard pond. Maar veel belangrijker is het nieuws dat China enkele rentetarieven verlaagt.

De renteverlaging is een duidelijk bewijs dat de Chinese economie echt wel in nesten zit, twittert 'Also sprach Analyst'.

12.57 uur: De Ierse werkloosheid is in het eerste kwartaal gestegen tot 14,8 procent, van 14,5 procent in het vierde kwartaal. Dat is het hoogste peil sinds de start van de Europese schuldencrisis.

De jeugdwerkloosheid is fors verergerd: 27,9 procent zat in het eerste kwartaal zonder werk tegen 25,9 procent een jaar eerder. Vooral jonge mannen worden erg getroffen (35,8%), meer dan jonge vrouwen (20 procent).

12.39 uur: Ook de klim van de olieprijs is voorbij. Woensdag steeg de Brent-future met 1,8 procent, maar dat was technisch, zeggen marktpartijen. De Britse traders schoten woensdag weer in actie, na twee dagen the Queen vieren, en dat zorgde voor extra vraag. Omstreeks 12.30 uur zakt de Brent met 0,5 procent tot 100,11 dollar. De markt is wat afwachtend, omdat Bernanke straks zijn beleid toelicht voor het Congres. Voorts speelt de aanhoudende eurocrisis en is er onzekerheid over de Amerikaanse vraag.

12.36 uur: De opstoot van de euro na de geslaagde Spaanse en Franse veilingen is uitgewerkt. Tegenover de dollar verliest de Europese eenheidsmunt weer licht terrein: -0,06 procent tot 1,2574 dollar.

12.25 uur: Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht vraagt China meer te investeren in de Europese Unie. ‘We hebben het geld nodig’, zei De Gucht donderdag in Brussel. ‘Enerzijds hebben lidstaten die privatiseringen doorvoeren investeerders nodig, anderzijds is nieuw kapitaal belangrijk voor economische groei.’  

12.23 uur: Hoe hopeloos is de toestand in Griekenland? Het land heeft 45,1 miljard euro achterstallige belastingen te goed en hoopt daarvan voor het einde van het jaar 2 miljard euro te innen. Intussen verwacht het Griekse toerisme een moeilijke zomer en zijn de Griekse banken in mei tussen 5 en 6 miljard euro aan deposito’s kwijtgespeeld. (= drie tweets die ik niet kon embedden)

12.17 uur: De Franse werkloosheid is in het eerste kwartaal gestegen van 9,5 tot 9,6 procent, het hoogste peil in 13 jaar. In de periode januari-maart kwamen er 86.000 werklozen bij tot een totaal van 2,7 miljoen. Het gaat enkel om cijfers voor ‘la France métropolitaine’ (Frankrijk en Corsica), niet over de overzeese gebieden. Worden die bijgeteld, dan bedraagt de werkloosheidsgraad 10 procent.

12.02 uur: De beurzen blijven ook in de middaghandel positief. De winst van de EuroStoxx50 bedraagt 0,6 procent. Onder meer banken, vrachtwagenbouwers en industriële groepen gaan hoger. Brussel blijft zwakjes met slechts 0,1 procent winst voor de Bel20. KBC, AB InBev en Solvay trekken hoger, maar GDF Suez en Umicore wegen op de index.

11.28 uur: Om 12 uur blikken we tijdens de chat terug op de persconferentie van Mario Draghi en staan we stil bij de reddingsplannen voor de Spaanse banken.

11.13 uur: De euro sterkt aan na de goede Franse en Spaanse veilingen:

 

euro spot approaching intraday high last 2 solid auctions (spain) + france..trading 1.2575 last— eighteen_O_six (@trader1806) June 7, 2012

 

11.03 uur: En ook Frankrijk veilde overheidspapier vandaag. Hier daalde het gemiddelde rendement.

*French April 2026 OAT Average Yield 2.90% Vs 3.46% On April 5— DJ FX Trader (@djfxtrader) June 7, 2012

 

*FRANCE SELLS EU3.48 BLN APRIL 2022 BONDS AT 2.46% V 2.96% MAY 3— Eloi Eloi (@LemaSabachthani) June 7, 2012

 

*FRENCH 10-YEAR AUCTION YIELD LOWEST SINCE AT LEAST 1999— Eloi Eloi (@LemaSabachthani) June 7, 2012

 

*FRANCE SELLS EUR685 MLN 4.00% 2060 BONDS; YIELD 3.27%— Eloi Eloi (@LemaSabachthani) June 7, 2012

 

10.54 uur: Een heel ander onderwerp van gesprek is een onwaarschijnlijke video van een Grieks televisiedebat, waar op te zien is hoe een vertegenwoordiger van de Griekse neo-nazipartij Gouden Dageraad een politieke tegenstandster herhaalde malen slaat. Naar verluidt is er inmiddels een aanhoudingsmandaat uitgeschreven tegen de man.

Inmiddels vernemen we dat de Griekse werkloosheidsgraad in maart is opgelopen tot 21,9 procent tegenover 21,4 procent in februari.

10.49 uur: Het gemiddelde rendement op de Spaanse obligaties op tien jaar bedroeg 6,044 procent tegenover 5,743 procent in april, maar marktwaarnemers en -participanten vinden het een goede veiling. Het hogere rendement was verwacht, het is de sterke vraag die positief is. Wellicht hebben de berichten over een Europees vangnet voor de Spaanse banken effect gehad, in ruil zou Spanje niet worden onderworpen aan een zware curatele maar 'enkel' het banksysteem moeten doorlichten en reorganiseren.

10.46 uur: Er was een stevige vraag voor het Spaanse staatspapier:

Good auction results in Spain, maximum size issued. Also no pre-auction concession (bonds actually rallied into the cutoff)— Gustavo Baratta (@gusbaratta) June 7, 2012

 

10.44 uur: Spanje lijkt een goede veiling van staatspapier te hebben gehad:

Eur - Decent Looking Spanish AuctionSpain 4.25% 4.5-year Bonds Bid-to-cover 2.56*spain 5.85% 10-year Bonds (cont) tl.gd/hnujc5— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) June 7, 2012

 

10.24 uur:  Waarom zakt Umicore 1,9 procent in een eerder positieve markt? Bank of America Merrill Lynch zei woensdag dat er in China niet langer wachtlijsten zijn voor de duurdere merken, en de prijsevolutie wijst op een zwakkere markt.  Wereldwijd is er overigens ook sprake van een verzwakking. Binnen de door de analisten gevolgde aandelen zijn J.Matthey en Umicore het meest blootgesteld aan de automarkten. Andere bedrijven die zijn blootgesteld, in volgorde: Lanxess, Victrex, Solvay en BASF.

10.11 uur: In Brussel valt Thrombogenics op met een winst van 3,1 procent tot 20,11 euro. Het biotechbedrijf meldt dat de FDA, de Amerikaanse medische waakhond, op 26 juli beslist om het oogmedicijn Ocriplasmine op de Amerikaanse markt mag komen. Het adviescomité van de FDA brengt dan een advies uit en dat wordt in de meeste gevallen gevolgd door de FDA. KBCS-analist Jan De Kerpel verwacht de finale beslissing rond oktober.

9.56 uur: Het is nog even wachten op de opening van de Amerikaanse beurzen, maar dit is veel te schoon om niet te geven. Een 'time lapse' van Manhattan op http://vimeo.com/24492485 

9.51 uur: Waarom de beurzen, na de flinke winst van gisteren, verder blijven stijgen.

Markets still supported by hopes for #ECB rate cut in July this morning. I guess it'll be a long month if you have no illusions to cling to.— Geoffrey Smith (@Geoffreytsmith) June 7, 2012


9.48 uur: Op de Europese beurzen maken de banken (+1,4%) het mooie weer. Hetzelfde beeld in Brussel waar KBC binnen de Bel20 de grootste stijging laat zien: +2,9% tot 14,56 euro. De sterindex loopt trouwens achter op de rest van Europa (gemiddeld +0,5%) door de flinke daling van Umicore (-2,4%, 37,97 euro).

9.45 uur: Merkel tempert voorts de verwachtingen voor de Europese top van eind juni. What's new?! 'Daar zal niet alles in één klap geregeld zijn.' Merkels strategie blijft dat besparingen en groei twee kanten van één medaille zijn. 'Wij, elk land van Europa, moeten de confrontatie met onze eigen zwakten aangaan.'

9.44 uur: In een interview met de Duitse zender ARD zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel te willen toewerken naar een 'politieke unie', zo nodig enkel met de landen die daar klaar voor zijn. 'We hebben meer Europa nodig, een begrotingsunie en voor alles een politieke unie.' Merkel belde woensdag met de Amerikaanse president Barack Obama, en ziet vanmiddag de Britse premier Cameron.

9.32 uur: Het Britse pond zakt 0,1 procent tegenover de dollar door de speculatie dat de Bank of England de Britse economie toch extra zou stimuleren.

9.30 uur: Vandaag staat niet alleen de Federal Reserve in de schijnwerpers. Om 13 uur maakt de Bank of England haar rentebesluit bekend. De meeste economen (37 van de 42) verwachten niet dat de Britten met extra versoepeling op de proppen komen. Maar afgelopen week veranderden onder meer Morgan Stanley en Deutsche Bank hun visie. Ze verwachten dat gouverneur Mervyn King (foto) meer zal doen dan het obligatieinkoopprogramma van 325 miljard pond te handhaven. Volgens de analisten is de Britse economie kwetsbaar genoeg om een extra scheut stimulus te verantwoorden.

9.10 uur: Tien minuten geleden is bij Philips Turnhout een speciale ondernemingsraad gestart. De vakbonden hebben een sterk vermoeden dat daar een collectief ontslag zal worden aangekondigd. De fabriek stelt 1.600 mensen tewerk. Op de Amsterdamse beurs wint Philips ondertussen 0,3 procent tot 14,43 euro.

9.02 uur: De Europese beurzen starten zoals verwacht hoger. Brussel trekt 0,4 procent aan.

8.56 uur: Obligatiestrateeg Gary Jenkins over de Spaanse veiling: 'It appears Spain doesn't want a bailout, they just want cash ... I wonder how the politicians in Portugal, Ireland and Greece are going to feel about that.' De veiling start om 10.30 uur.

8.39 uur: De Europese beurzen zullen hoger openen. De futures - die vooruitlopen op de aandelen - staan een halve procent hoger.

8.28 uur: Minder stug is de Federal Reserve: volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zou de Amerikaanse centrale bankiers de bodem van haar trukendoos verkennen om met verse stimulus te komen voor de economie, die voor het derde jaar op rij aan lentemoeheid lijdt. Voorzitter Ben Bernanke kan mogelijk deze middag met een knipoog hints laten vallen voor zo'n scenario, aangezien hij vanaf 16 uur op Capitol Hill zijn beleid toelicht. Beleggers namen alleszins een stevig voorschot op een verhoopt trans-Atlantisch stimulusrondje. De Dow Jones trok op Wall Street 2,4 procent hoger, meteen de beste prestatie tot nog toe in 2012.

8.27 uur: Goedemorgen! Een stugge Mario Draghi kon voor beleggers woensdag de pret niet drukken. Beleggers gaan er vanuit dat de voorzitter van de Europese Centrale Bank overstag zal gaan, als de Europese politiek een plan voor de Spaanse banken in de steigers zet en eind juni een 'stappenplan' ontvouwt om de muntunie te cementeren. Of beleggers Spanje het voordeel van de twijfel gunnen, zal deze ochtend moeten blijken: de Spaanse schatkist probeert dan langlopend papier te slijten, een lakmoestest voor het beleggersvertrouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud