1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beleggers hamsteren Colruyt en Proximus

Wall Street en de meeste beurzen boekten bij een nerveuze handel herstel. In Brussel was er echter sprake van extreme tweespalt: terwijl vastgoedaandelen crashten, hamsterden beleggers Colruyt en Proximus.
 • Bpost op de lat voor 2019, onder de lat voor 2020

  We ronden af het met kwartaal- en jaarrapport van Bpost . De postbode verwacht voor 2020 een bedrijfswinst van 240 à 270 miljoen euro. Dat is een nieuwe daling van 14 à 23 procent vergeleken met de 311 miljoen euro over 2019 (een cijfer dat in lijn is met de eigen prognoses en verwachtingen) en lager dan de 294 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden

  We zijn er uiteraard morgen terug met een verse liveblog. Tot dan!

 • Bouchard krijgt financiering aandeleninkoop Econocom niet rond

  Nieuws vers van de pers: grootaandeelhouder Jean-Louis Bouchard van Econocom  gaat via zijn holding Econocom International dan toch geen extra 5,4 procent van de IT-dienstengroep kopen. Bouchard krijgt door het coronavirus de financiering van de vorige maand aangekondigde transactie bij de banken niet rond. 

  Het bekomen van die financiering was een opschortende voorwaarde voor de deal. Ze bedroeg een kleine 40 miljoen euro.

  Bouchard, de oprichter en voorzitter van Econocom, zou dankzij de transactie zijn belang hebben opgetrokken tot 41,8 procent. Eenmaal de stof van de coronacrisis is gaan liggen, overweegt de Franse IT-ondernemer om de beoogde transactie toch nog te laten doorgaan.

 • Bel20 eindigt schizofrene handelsdag licht lager

  De slotbel: de Bel20  sloot licht lager, maar dat is absoluut het verhaal niet. Het verhaal is de extreem schizofrene handelsdag in Brussel. Beleggers durfden Colruyt  en Proximus  op spectaculaire wijze weer opvissen, zetten Cofinimmo  en UCB hun helletocht voort. Het moet zowat de meest schizofrene handelsdag ooit geweest zijn. 

 • 'Helikopter' zet Wall Street op winst

  Wall Street kiest nu duidelijk voor winst, dankzij de persconferentie van minister van Financiën Steve Mnuchin. Die leek daar te hinten op een soort helikoptergeld, namelijk Amerikanen die 'binnen twee weken' elk een cheque in de bus zouden krijgen om de coronacrisis te bestrijden. 

 • Retail Estates: 'Te vroeg om impact in te schatten, maar balans is gezond'

  Retail Estates , de uitbater van baanwinkels en retailparken in België en Nederland, zegt in een persbericht dat het onmogelijk kan inschatten wat de impact van de huidige crisis zal betekenen voor zijn huurders, hun solvabiliteit en hun vermogen om de huur te blijven te betalen. Door de coronacrisis sluiten almaar meer winkels voor onbepaalde tijd de deuren. 

  Het bedrijf ziet weinig impact op het boekjaar 2019-2020 dat afloopt eind maart, en zegt dat het onmogelijk is om verder vooruit te blikken. Dat hangt af van hoe het verdergaat met de epidemie en in welke mate de overheid tussenkomt, klinkt het. 

  Als het stof wat gaan liggen is, zal Retail Estates met elke huurder afzonderlijk en in overleg bekijken hoe deze 'nooit geziene uitdaging' het best wordt aangepakt. 

  Retail Estates zegt dat het alles in acht neemt om zijn liquiditeitspositie te beschermen, en put vertrouwen uit het feit dat het door zijn gezonde balans en resultaten nog toegang heeft tot 'voldoende ongebruikte kredietlijnen'. 

 • BASF stelt 'Hauptversammlung' uit tot juni

  Normaal gezien is de lente de periode van de jaarvergaderingen, het jaarlijkse rendezvous tussen management en beleggers. Maar die afspraken dreigen door het coronavirus ook in het water te vallen. Bij de Duitse chemiereus BASF wordt voor 30 april geplande 'Hauptversammlung' alvast uitgesteld. Dit omdat de deelstaat Baden-Württemberg, waar BASF zijn hoofdkantoor heeft, tot 15 juni alle bijeenkomst van meer dan 100 mensen verboden heeft. 

 • Spanje komt met 200 miljard noodsteun

  De Spaanse regering kondigde net noodsteun ten belope van 200 miljard euro, een vijfde van het bruto binnenlands product van Spanje, aan. De 'bazooka' helpt de Spaanse sterindex IBEX tot 5 procent hoger. 

 • Fed gaat kortlopende bedrijfsschulden opkopen

  In een poging de 'cash crunch' van het bedrijfsleven te verlichten, gaat de Federal Reserve nu ook kortlopende bedrijfsschulden opkopen. Dat leert een mededeling van de Amerikaanse centrale bank.

  De Fed zegt via het Commercial Paper Funding Facility (CPFF) rechtstreeks bij beleggers schuldpapier te zullen kopen. 'Door het risico te elimineren dat emittenten beleggers niet zullen kunnen betalen door papier op de vervaldag te herfinancieren, moet deze faciliteit die beleggers weer aanzetten om terug de markt te betreden', klinkt het. Het Amerikaanse minister van Financiën voorziet voor de Fed een verzekering om tot 10 miljard aan potentiële verliezen te dekken. 

 • Proximus wordt opgepikt

  Naast Colruyt durven beleggers ook Proximus  weer opvissen, met een klim van 14 procent naar 19,60 euro. Sinds de piek op 17 februari was het aandeel van de telecomoperator 35 procent gezakt. Tegenover de slotkoers van maandag bood Proximus een dividendrendement van bruto 8,7 procent.

  Al is het nog maar de vraag hoe houdbaar het huidige dividend van bruto 1,50 euro per aandeel is. Op 31 maart belooft nieuwe CEO Guillaume Boutin meer tekst en uitleg op de beleggersdag, een beleggersdag die zo goed als zeker louter via webcast zal verlopen. 

 • Wall Street na kwartier al weer in het rood

  Een kwartier. Zo lang duurde de remonte op Wall Street. De Dow Jones gaat intussen een half procent in het rood. 

 • Wall Street start met omzichtig herstel

  Na de mokerslag van maandag - waar Wall Street met een dreun van 12 procent de grootste klap sinds 19 oktober 1987 incasseerde - is er bij een nerveuze handel een beetje herstel. De Dow Jones  opent met 1,7 procent winst op 20.553 punten. 

  ©REUTERS

 • Moody's dreigt schuldpapier British Airways-moeder tot rommel te verlagen

  Ratingbureau Moody's vreest dat de coronacrisis en de fors lagere passagiersaantallen zwaar zullen inhakken op de cashflow van IAG , de holding boven onder meer British Airways en Iberia. Daarom waarschuwt Moody's dat het waarschijnlijk in de kredietscore zal knippen ('review for downgrade' heet dat omfloerst). Dat zou een ramp zijn voor IAG, want de kredietscore bevindt zich nu met Baa3 slechts één trapje boven de categorie 'rommel'. 

 • Colruyt: het 'recessie-aandeel' in één beeld

  Dat Colruyt  met zijn laagsteprijzenpolitiek zijn jarenlange reputatie als recessie-aandeel alle eer aandoet, bewijzen we met deze grafiek. Terwijl de Bel20  intussen meer dan 35 procent lager noteert sinds nieuwjaar, heeft Colruyt de jongste dagen bijna alle eerdere verliezen goedgemaakt.

 • Balcaen vergroot belang in Mohawk

  De Vlaamse ondernemer-investeerder Filip Balcaen heeft van de koersval van Mohawk gebruikgemaakt om aandelen bij te kopen. Hij bezit voortaan iets meer dan 3 procent van de vloerbekledingsreus.

 • Osram Licht in het spoor van AMS onderuit

  Een opvallende daler is Osram Licht  . De Duitse verlichtingsspecialist duikt 24 procent lager naar 29,34 euro. Bizar, want in principe is er een bod van 41 euro per aandeel in cash van de Oostenrijkse technologiegroep ams. Maar volgens het Duitse blad Wirtschaftswoche is er weer twijfel over dat bod, aangezien de koersval van ams op de beurs van Zürich de vraag doet rijzen of de Oostenrijkers met hun lopende kapitaalverhoging voldoende geld kunnen ophalen. 

 • Herlees de marktenchat

  Zonet sloot collega Kurt Vansteeland een druk bevolkte chatsessie af.

  Wie de virtuele beursbabbel miste: u kunt hier alles herlezen.

 • Curetis verdubbelt opnieuw dankzij coronadetectie

  Curetis  blijft profiteren van de aankondiging van gisteren dat het biotechbedrijf met een detectiekit voor het coronavirus komt. Het bedrijf dat in Amsterdam en Brussel noteert, verdubbelt opnieuw in beurswaarde.

  Curetis zegt dat het een snelle opsporingsmethode op de markt brengt, ontwikkeld door de Chinese samenwerkingspartner BGI Group. De kit is al goedgekeurd door de Chinese autoriteiten.

  In Europa is er sinds maandag ook goedkeuring voor de detectiekits die binnen een paar uur een uitslag zouden geven. Ze worden nu beschikbaar gesteld aan laboratoriums in Europa. Curetis zegt dat er sterke synergie is van de detectiekit met zijn diagnosesysteem Unyvero voor het herkennen van een soort longontsteking.

 • Bier en vastgoed...

  ... vormen de spil van een helaas weinig opbeurende update over de Brusselse beursdag.

 • Frankrijk verbiedt short selling voor één dag

  De Franse beurswaakhond gaat ook over tot een verbod op short selling. Het verbod geldt in de eerste plaats alleen vandaag. Het blijft wachten of er gecoördineerde actie komt van de Europese marktinstantie ESMA.

  Meer over Belgische shortverbod op 17 aandelen (Aedifica, Ageas, Barco, Biocartis, CFE, Celyad, Econocom, Gimv, KBC Ancora, KBC Groep, Kinepolis, Montea, Retail Estates, Sequana, Solvac en WDP) leest u hier.

 • Vastgoedvennootschappen in oog van de storm

  Nog niet lang geleden golden ze als de ultieme beurslievelingen: de gvv's (gereglementeerde vastgoedvenootschappen). Nu bevinden ze zich in het centrum van de verkoopgolf die over de markten rolt.

  Ook vandaag zitten ze in de hoek waar de meest rake klappen vallen.

  Qrf  verliest 13 procent.

  WDP  trekt eveneens 13 procent lager.

  Aedifica  verliest 11 procent.

  Leasinvest  geeft 10 procent prijs.

  Wereldhave Belgium  levert 10 procent in.

  Atenor  trekt 8 procent lager.

  Vastned Retail Belgium gaat 9 procent lager.

  'Ik zie twee redenen', verklaart beursanalist Gert De Mesure. 'Ten eerste is er de effectieve impact vanwege Covid-19 (winkelsluitingen) en ten tweede de hoge waarderingen voordien die nu tot winstnemingen en gedwongen verkopen leiden.'

 • Retail Estates: 'Huren voor maart al betaald. Maar wat erna?'

  De verhuurder van baanwinkels Retail Estates zegt dat hij in zijn boekjaar 2019/2020, dat eind deze maand wordt afgesloten, geen last zal hebben van het coronavirus. Alle huren voor maart zijn al betaald. Het bedrijf publiceerde geen persbericht, maar de analisten van Degroof Petercam spraken met het management.

  De meest getroffen sector, de horeca, maakt slechts een halve procent uit van de huurinkomsten van Retail Estates. Het bedrijf trekt 45.000 euro uit om zijn huurders de verplichte sluiting te helpen overbruggen. Modewinkels tekenen voor ongeveer 20 procent van de inkomsten, en die hebben het momenteel ook hard te verduren. Retail Estates is zeer voorzichtig voor het volgende boekjaar, aangezien langdurige sluitingen faillissementen zouden kunnen uitlokken van huurders.

  Degroof Petercam stelt dat baanwinkels de meest weerbare 'format' blijven in retail omdat er minder mensen voor moeten samenkomen en ze niet gepaard gaan met 'beleving' zoals horeca of entertainment. De belangrijkste huurders van Retail Estates zijn verkopers van dure spullen die mensen niet zo vaak aanschaffen, zoals keukens en meubelen. 'De consumenten zullen die uitkopen uitstellen maar zullen ze niet annuleren zoals in de horeca of met kleding', stelt het beurshuis. 'Retail Estates heeft daarom een redelijk veilig profiel. Dat geldt ook voor Ascencio , dat vooral aan voedingswinkels verhuurt.'

 • Duits beleggersvertrouwen neemt diepe duik

  Het ZEW-cijfer is binnen en het is - o verrassing - lamentabel. De index, die het vertrouwen in de komende drie tot zes maanden weerspiegelt, kwam uit op een stand van -49,5 tegen 8,7 een maand eerder. De bevraagde economen rekenden in doorsnee op een stand van -30. Het sentiment is dus nog een pak slechter dan gevreesd. 

 • Morgan Stanley: 'Wereldwijde recessie is nu ons basisscenario'

  Morgan Stanley zegt dat een recessie voor de wereldeconomie nu haar basisscenario vormt. De bank zegt wel dat de 'krimp niet zo diep zal zijn als ten tijde van de financiële crisis'.

  In China en in Europa zal de impact van het coronavirus het meest voelbaar zijn. Beide economische supermachten zullen hun economie met 5 procent zien krimpen in het eerste kwartaal, aldus hoofdeconoom Chetan Ahya. 

 • Franse overheid 'houdt zich paraat om te nationaliseren'

  De Franse regering zegt dat ze klaarstaat om indien nodig grote bedrijven te nationaliseren. 'We zullen alles uit de kast halen om grote bedrijven die dreigen om te vallen te stutten', zei minister van Financiën Bruno Lemaire in een conference call met journalisten.

  'Dat kan zijn door te herkapitaliseren, een belang te nemen of indien nodig de desbetreffende bedrijven volledig onder staatscontrole te brengen', aldus Lemaire. Ook Italië gaf eerder al aan dat het indien nodig over zal gaan tot nationaliseringen.

  De uitlatingen zorgen voor een bijkomende schrikreactie bij beleggers. De Europese beurzen zagen hun openingswinst opnieuw wegzakken in verlies.

  De Franse sterindex Cac40  houdt gevoelig beter stand dan de Bel20  waar AB InBev opnieuw een zware molensteen vormt.

 • AB InBev kwart minder waard dan SAB Miller in '16

  AB InBev  blijft in de vuurlinie staan in de beurspaniek rond het coronavirus. De bierreus levert opnieuw 7 procent in en is dinsdagvoormiddag de sterkste daler in de Bel20. Sinds het jaarbegin decimeerde de koers: -56%. Sinds de jongste piek in augustus oogt de balans nog dramatischer: -62%.

  Jefferies merkt op dat de biergigant nu een kwart minder waard is dan SAB Miller ten tijde van de overname in 2016. AB InBev is nu nog amper 78 miljard dollar waard. In 2016 telde het nog een fors hoger bedrag neer om SAB Miller in te lijven, namelijk 108 miljard dollar.

  'We komen dan ook dichter bij een 'sluit je ogen en koop'-moment, maar we zouden toch aanbevelen om te wachten tot de negatieve nieuwsstroom rond Covid-19 stilaan uitbodemt', aldus het beurshuis.

 • Beurswaakhond verbiedt shorten voor aantal aandelen

  In navolging van onder meer Spanje en Italië verbiedt de Belgische beurswaakhond FSMA shortselling voor een beperkt aantal aandelen. Het selectief verbod geldt ivoor 17 aandelen die maandag meer dan 10 procent verloren op Euronext Brussel. Het verbod treedt meteen in werking.

  Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken. Dat kan tot extra volatiliteit op de markt leiden.

  De laatste keer dat de FSMA een verbod op shortselling oplegde, was in 2011, vanwege de volatiliteit op de financiële markten in de nasleep van de eurocrisis.

 • Schots videobedrijf ingelijfd door Motorola

  Nee, de M&A-markt ligt niet helemaal op haar spreekwoordelijke gat. Motorola neemt IndigoVision over, een bedrijf uit Edinburgh gespecialiseerd in videobewaking.

  Het gaat om een deal van 30 miljoen pond. Relatief klein bier dus.

  Maar het bezorgt het Schotse bedrijfje wel de beste beursdag ooit: +114%.

 • Volkswagen legt Europese productie grotendeels stil

  De Duitse autogroep Volkswagen sluit vanaf vrijdag de meeste fabrieken in Europa tijdelijk. 'Voor twee of drie weken', zei topman Herbert Diess dinsdag bij de publicatie van de jaarcijfers van de groep met merken als VW, Audi, Seat en Skoda.

  De winst klimt naar 14 miljard euro (+15 %) voornamelijk dankzij een hogere verkoop en lagere kosten door het schandaal met sjoemelsoftware. De kosten gelieerd aan het uitstootschandaal daalden in 2019 van 3,2 miljard euro naar 2,3 miljard euro.

  Volgens Diess heeft de Volkswagen-groep een succesvol 2019 achter de rug, maar wordt 2020 erg moeilijk. 'De coronapandemie stelt ons voor ongekende operationele en financiële uitdagingen', klonk het.

  Deze pandemie stelt ons voor ongekende operationele en financiële uitdagingen.
  Herbert Diess
  CEO Volkswagen

 • Europa voorzichtig vooruit | Beter Bed | Airbus | Centrica | EssilorLuxottica

  De Europese beuzen gaan met bescheiden tred vooruit na de scherpe verliezen van maandag. De Euro Stoxx 50 noteert een kwartier na opening met 3 procent winst.

  Beter Bed gaat 10 procent lager in Amsterdam nadat het bekendgemaakt heeft geen dividend te zullen uitbetalen over 2019.

  Airbus schippert rond het nulpunt. De vliegtuigbouwer schort het gros van zijn Europese productie op.

  Centrica wint 9 procent in Londen. Het grootste energiebedrijf van het Verenigd Koninkrijk krijgt met Chris O' Shea, die er momenteel financieel directeur is, een nieuwe CEO. 

  EssilorLuxottica wint 10 procent in Milaan. De moeder boven de optiekketen Grand Vision gaat eigen aandelen inkopen.

 • Bel20: +3,8%

  Er is een koers gevormd. De Bel20 opent 3,8 procent hoger op 2.619 punten.

 • Marktenchat om 12 uur

  Om 12 uur begint de wekelijkse marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland. U kunt u nu al vragen stellen. 

 • Brussel opent hoger | AB InBev | Umicore | Kinepolis | KBC

  We hebben nog geen evenwichtskoers voor de Bel20 . De Bel All (volledige Brusselse beurs) wint 2,5 procent bij opening

  AB InBev wint 0,6 procent. De bierreus nam een gigantische kredietlijn op om in volle coronacrisis de kas te spijzen.

  Umicore wint 4,7 procent. De materialengroep kocht vorige week voor 15 miljoen euro aandelen in.

  Kinepolis wint 3,4 procent. De bioscoopgroep kreeg een koersdoelverlaging van Berenberg.

  Recticel wint 0,7 procent. De isolatiegroep krijgt eveneens een lager koersdoel van Berenberg.

  KBC Groep verwelkomt zijn nieuwe voorzitter Koenraad Debackere met een winst van 5,3 procent.

  Bpost is bij de sterkste stijgers met een openingswinst van 8 procent. Het postbedrijf komt nabeurs met cijfers.

 • Duitse minister van Financiën: 'Te vroeg voor ESM'

  Het is te vroeg om het Europees Stabiliteitsmechanisme ESM in werking te laten treden om landen in de eurozone bij te staan in hun strijd tegen het coronavirus. Dat zegt de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz aan Handelsblatt.

  Het ESM, dat ten tijde van de eurocrisis in het leven werd geroepen, is een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren.

 • Airbus schort productie op

  De Europese vliegtuigbouwer Airbus schort de productie- en assemblageactiviteiten voor vier dagen op in zijn fabrieken in Frankrijk en Spanje. Dat is nodig om een reeks maatregelen te implementeren op het vlak van hygiëne, veiligheid en onderlinge werkafstand wegens het coronavirus, klinkt het.

  Airbus zegt zijn werknemers ook maximaal te laten thuiswerken indien mogelijk.

  De vliegtuigbouwer verloor sinds Nieuwjaar 55 procent van zijn beurswaarde.

 • Umicore doet koopjes

  Umicore maakt gebruik van de sterk gezakte koers om eigen aandelen in te kopen. Het kocht tussen 9 en 13 maart 408.998 aandelen tegen een gemiddelde koers van 36,43 euro. Het totale pakket beliep 14,9 miljoen euro.

 • Stichter wordt opnieuw bestuursvoorzitter bij Iliad

  Het lijkt een heel ver verleden, maar er blijven jaarcijfers over 2019 binnenlopen. De Franse telecomgroep Iliad meldt dat het in 2019 weer kon aanknopen met winstgroei. De nettowinst vervijfvoudigde in 2019 naar 1,7 miljard euro. De omzet steeg met 9 procent naar 5,3 miljard euro.

  Opmerkelijk: stichter Xavier Niel komt opnieuw aan het hoofd van de raad van bestuur nadat hij het bedrijf in 2004 verlaten heeft.

 • Franse lockdown treft rente

  Nu Frankrijk volledig in lockdown gaat, stijgt de financieringskost voor de Franse overheid gevoelig. De rente op tienjarig Frans staatspapier steeg maandag naar 0,2 procent, het hoogte peil sinds maart. De verzekeringskost tegen een default verdubbelde de voorbije week.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  We wierpen zonet nog even een blik op de futures. De Euro Stoxx 50 wijst om 8u op een openingswinst van 5,4 procent

 • Beter Bed schrapt dividend

  Beddenverkoper Beter Bed  heeft sinds het begin dit jaar meer verkocht en zegt een goede start van 2020 te hebben gekend. Het bedrijf erkent wel dat de uitbraak van het nieuwe coronavirus voor meer onzekerheid zorgt en klanten terughoudender kan maken met de aankoop van een nieuw bed of matras en is daarom attent op de situatie. Dat meldde de in Amsterdam genoteerde beddengroep in de marge van cijfers.

  Beter Bed heeft een turbulent jaar achter de rug. Het verkocht zijn Duitse dochter, die werd geplaagd door een schandaal rond giftig schuim in de matrassen. Dat Duitse onderdeel dat ook actief is in Oostenrijk en Zwitserland werd in december verkocht. Het totale nettoverlies bedroeg 52,6 miljoen euro mede door kosten rond die verkoop. In 2018 kwam het nettoverlies uit op 23,3 miljoen euro.De omzet uit voortgezette activiteiten steeg vorig jaar met 7,5 procent tot 185,8 miljoen euro. Beter Bed is nu actief in de Benelux en Zweden.

  Beter Bed ziet af van een dividend voor 2019.

  We zijn gefocust op het beheersen van de impact van de uitbraak en nemen alle noodzakelijke maatregelen om onze klanten en werknemers veilig te houden.
  Johan Kruijssen
  CEO Beter Bed

 • KBC heeft nieuwe voorzitter

  Koenraad Debackere volgt in mei Thomas Leysen op als voorzitter van KBC . De algemeen beheerder van de KU Leuven heeft een sterk technologieprofiel, wat van pas komt bij een groep waar ‘digitalisering’ tegenwoordig het ordewoord is.

  Hier leest u meer over de nieuwe voorman die op dit moment al niet-uitvoerend bestuurder is bij KBC Groep en KBC Verzekeringen.

 • Nyrstar vraagt om AV 'niet fysiek' bij te wonen

  Het beursgenoteerde wrakhout dat Nyrstar  heet, roept zijn aandeelhouders op voor de Algemene Vergadering op 16 april in Antwerpen.

  De gestripte zinksmelter vraagt aandeelhouders in de uitnodiging 'om te overwegen om de AV niet fysiek bij te wonen maar om in de plaats gebruik te maken van de mogelijkheid om per brief of bij volmacht te stemmen.' Het zegt ook dat het nog verder zal communiceren of de vergadering al dan niet kan plaatsvinden.

 • VIX knalt door het dak

  De VIX-index, een maatstaf voor de volatiliteitsverwachting op de aandelenmarkt op basis van de S&P 500 indexopties, knalt opnieuw hoger. De grilligheidsbarometer, die de volatiliteit voor de komende dertig dagen indiceert, staat op zijn hoogste peil ooit.

  'De VIX-index staat op alarm. Beleggers moeten waakzaam zijn voor extreme volatiliteit waarbij enorme sell-offs en opluchtingsrallies mekaar opvolgen. Berenmarkten worden meer dan stierenmarkten getypeerd door rallies en uitzinnige schommelingen', aldus Eleanor Creagh, marktenstrateeg bij Saxo.

  (Wij vinden het overigens een meldenswaardige toevalligheid dat de indicator op enkele letters na zijn naam deelt met het best verkochte anti-griep en -verkoudheidsmiddel ter wereld.)

 • Wat doet Bpost?

  In dit beursklimaat cijfers rapporteren, er zijn allicht leukere bezigheden. Zoals de film Il Postino kijken bijvoorbeeld.

  Wie toch wil weten hoe Bpost nabeurs aan start komt, verwijzen we naar deze vooruitblik (mét referentie naar de Oscarwinnende film van Michael Radford).

 • Belgisch kwintet bij Berenberg

  Niet minder dan vijf Belgische bedrijven prijken in de ochtendbriefing van Berenberg vanochtend.

  Kinepolis  krijgt een koersdoelverlaging en gaat van 67 naar 64 euro bij een koopadvies.

  Recticel gaat van 10 naar 9 euro bij een koopadvies.

  Voor Fagron (Kopen, koersdoel: 26 euro), Melexis (Houden, koersdoel: 75 euro) en Mithra (Kopen, koersdoel: 40 euro) wordt de verwachte winst per aandeel naar naar beneden bijgesteld zonder impact op het koersdoel en de rating.

 • AB InBev hamstert cash

  Waar consumenten de raid inzetten op toiletpapier, doen grote bedrijven hetzelfde met cash. AB InBev  heefteen kredietlijn van 9 miljard volledig opgenomen, meldt Financial Times. De bierreus volgt daarmee het voorbeeld van grote bedrijven als Boeing, Hilton en IAG, de moeder boven British Airways die massaal cash inslaan als buffer tegen het coronavirus.

  Het was de verdienste van CFO Felipe Dutra om via een ingrijpende schuldherfinanciering de aflossingen veel verder in de toekomst te schuiven. Dat zal AB InBev allicht nog goed van pas komen.

  AB InBev verloor sinds de uitbraak van het virus de helft van zijn beurswaarde, van 74,49 euro met Nieuwjaar naar 34,9 euro bij de slotbel van maandag.

 • Beurzen langere tijd sluiten?

  Er gaan steeds meer stemmen op om de beurshandel voor langere tijd stil te leggen. Het is onmogelijk om het coronavirus op dit moment in te prijzen, wat een stabiele handel volledig onmogelijk maakt, zeggen voorstanders. Kelderende beurzen zijn nog altijd beter dan gesloten beurzen en zorgen voor een transparanter beeld van de financiële toestand, zeggen dan weer tegenstanders.

  Gisteren werd in de Filippijnen, als eerste land ter wereld, de beurs gesloten op bevel van president Duterte. Daar zal nog minstens tot donderdag niet gehandeld worden in aandelen, valuta en obligaties. Sri Lanka wolgde het voorbeeld. De beurs van New York lanceerde maandag en statement dat het geen sluiting plant.

 • Beurzen op winst na rampsessie op Wall Street

  Goedemorgen. So far so good. De Aziatische beurzen noteren met uitzondering van Zuid-Korea met winst. De Westerse futures hinten eveneens op openingswinsten rond 4 procent.

  De beurzen komen wat op adem na de bloedstollende duik op Wall Street maandag. De S&P 500 kelderde met 12 procent, het grootste dagverlies sinds Black Monday in 1987. President Trump waarschuwde voor een recessie en voedde de angst dat de economische stilstand door het coronavirus tot de zomer zou aanslepen.

  Landen voeren hun strijd tegen het virus op, met Frankrijk als jongste toevoeging aan de lijst met landen die een volledige lockdown afkondigen.

  Voor updates over het virus, verwijzen we naar onze coronablog. In deze blog volgen we het nieuws op de financiële markten dat vanzelfsprekend ook grotendeels in het teken staat van het coronavirus.

  De markten zijn voorlopig het noorden kwijt in het inprijzen van het coronavirus. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud