1. Markten Live
 2. Live blog

Beleggers nemen winst

De Europese beurzen noteren in het rood, ondanks een sterk Amerikaans jobrapport. Galapagos is de kop van Jut na het kwartaalrapport.
 • Bull, Bear, Bas & Jack: Wint mijn hond de Beursrally van De Tijd

  We sluiten traditioneel met de vlog van collega Bas van der Hout. Fijn weekend !

  Bas van der Hout

 • Elke stem telt. Soms zelfs dubbel

  Het beursweekboek van Kurt Vansteeland leest u hier.

 • Euronext Brussel: geen nieuws is slecht nieuws

  Voor ons Brussels beursoverzicht - in belangrijke mate opgehangen aan het vandaag gekelderde Galapagos , graag hierheen

 • Bel20 sluit 0,6 procent lager

  Na het jobrapport boekte de Bel20 nog een stevige intraday-remonte, maar bij de slotbel was er toch een verlies van 0,6 procent.

  Toppers in Brussel: Acacia Pharma (+6,4%), Solvac (+3,2%) en Greenyard (+3%).

  Floppers: Recticel (-5,3%), Global Graphics (-6,3%) en Galapagos (-6,5%).

 • Enkele uitschieters op Wall Street

  Mediagroep News Corp  schiet 10 procent hoger na een dubbel als verwachte kwartaalwinst. Een belangrijk uithangbord van News Corp is The Wall Street Journal. Deze zakenkrant zag het aantal abonnees met een vijfde stijgen tot 3,1 miljoen. 

  Electronic Arts  maakt daarentegen een tuimeling van bijna 10 procent. De resultaten van de spelletjesmaker kwamen onder de verwachtingen uit. Ook de vooruitzichten vielen tegen. Niet alle spelletjesmakers profiteren dus evenveel van de pandemie.

  Take-Two , spelletjesmaker achter Grand Theft, verpulverde wel de verwachtingen. 'Hoe tragisch de pandemie ook is, wij profiteren van een shift naar interactieve entertainment', zegt CEO Strauss Zelnick. Ondanks de beter dan verwachte cijfers zakt Take-Two met 2 procent. 

  T-Mobile US  schiet 6 procent hoger naar een recordkoers. De omzet en de winst lagen hoger dan verwacht in het derde kwartaal. En de prognoses voor de tweede helft van 2020 gaan naar omhoog. 

  De thuisfitnesser Peloton  sprong met zijn kwartaalcijfers ver boven de lat. Het aandeel wint 'slechts' 2 procent, na een run van 346 procent sinds begin dit jaar. 

  Uber  schiet 5 procent hoger naar een jaarpiek. De kwartaalcijfers waren volgens analisten 'beter dan gevreesd', met dank aan het succes van maaltijdleveringen (UberEats).  

 • Wall Street op licht verlies

  De Dow Jones opent 0,4 procent lager, de Nasdaq  verliest 0,6 procent. Verlies dus voor Wall Street maar wel minder groot dan de futures eerder suggereerden.

 • Amerikaans jobrapport beter dan verwacht

  De Amerikaanse economie heeft in oktober 638.000 jobs gecreëerd. Dat is minder dan de 672.000 extra banen van september maar meer dan de 580.000 jobs die economen hadden voorspeld. Bovendien zakte de werkloosheidsgraad met een forse 1 procentpunt naar 6,9 procent. Economen hadden een veel kleinere daling naar 7,6 procent voorspeld. Het maandelijkse jobrapport van het ministerie van Arbeid geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt doorzet.

 • Wall Street op weg naar lagere opening

  De futures wijzen op een daling van 0,7 procent voor de Dow Jones en van 1 procent voor de Nasdaq. 

 • Beurswedstrijd De Tijd uit de startblokken

  De inschrijvingen voor de vierde editie van de Beursrally zijn deze week geopend. Meer informatie vindt u hier

 • Koersdoel Leleux voor Cofinimmo: 130 euro

  'Als Cofinimmo voor het einde van dit jaar nog acquisities aankondigt moeten we rekening houden met een kapitaalverhoging.' Dat zegt analist Dirk Peeters van beurshuis Leleux in een analyse over het aandeel. Hij merkt op dat Cofinimmo de voorbije week voor 505 miljoen euro acquisities heeft aangekondigd.

  Na afwerking van de projecten in Duitsland zal het gewicht van zorgvastgoed volgens Peeters dicht bij 60 procent liggen. Als die drempel wordt bereikt moeten beleggers slechts 15 procent roerende voorheffing betalen op een dividend in plaats van 30 procent. Peeters heeft voor Cofinimmo een koersdoel van 130 euro, waardoor het aandeel een stijgingspotentieel heeft van 5,7 procent. Hij raadt beleggers aan het aandeel te behouden.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Nooit zoveel obligaties met negatief rendement als nu

  Het uitstaand bedrag aan obligaties met een ngatief rendement is deze week gestegen naar een recordhoogte van 17.050 miljard dollar. Dat zegt het persbureau Bloomberg. De beter dan verwachte score van de Republikeinen bij de verkiezingen voor het Amerikaans Congres maken een groot pakket bijkomende budgettaire stimulus minder waarschijnlijk. Daarom zal de Amerikaanse centrale bank wellicht extra stimulus moeten lanceren door meer obligaties aan te kopen. Het vorige recordbedrag van obligaties met een negatief rendement bedroeg 17.040 miljard dollar en dateert van augustus 2019.

 • Blauw Georgia kleurt beurzen rood

  De Europese beurzen gaan nu toch duidelijk in het rood. Beleggers schrikken even nu Joe Biden de leiding neemt in de zuidelijke staat Georgia. En beleggers hebben geen probleem met een Democraat in het Witte Huis, maar zouden toch liever in combinatie met een Republikeinse Senaat zien (zie post van 7u03). 

  En als er in Georgia een lokale blauwe golf is, zou dat potentieel ook het pad kunnen effecten voor een Democratische meerderheid in de Senaat. Want waarschijnlijk komt er in januari een extra kiesronde om de twee Senaatszitjes die er in Georgia te geef zijn, te trancheren. 

 • ECB: 'Europese economie krimpt in vierde kwartaal'

  De economische groei in de eurozone zal in het vierde kwartaal wellicht negatief zijn. Dat zegt Luis de Guindos, de ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij verwijst naar recente maatregelen die de economische activiteit beperken om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Onder meer Duitsland, Frankrijk en België hebben opnieuw een lockdown ingevoerd.

 • De wilde beursrit van Galapagos in beeld

  Nog even stilstaan bij de wilde beursrit van Galapagos  in 2020, dat sinds Nieuwjaar bijna gehalveerd is. En dat in contrast met wonderjaar 2019, toen de beurskoers verdrievoudigde

  De huidige beurskoers -102,65 euro - is 59 procent onder de piek van februari (249,50 euro), toen CEO Onno van de Stolpe net precorona in San Francisco een ererondje had gelopen op de invloedrijke farmaconferentie van JPMorgan. Bij die koers begonnen ook de eerste analisten vragen te stellen over de wel erg snelle opwaartse rit van het aandeel. En dan moest in augustus de grote opdoffer vanuit de Verenigde Staten nog komen (zie post van 9.27 uur). 


 • Balta zet remonte voort

  Een echt groot verrassing was de update van Balta  (zie post van 8.08 uur) de niet meer, na de positieve boodschap van begin oktober. Toch zet de zwaar afgestrafte tapijtproducent zijn remonte voort, met een klim van 4,8 procent naar 1,315 euro. 

  In essentie heeft Balta tijd gekocht voor de komende schuldaflossingen, met september 2022 nu als cruciale datum
  Wim Hoste
  KBC Securities-analist

  Balta plakt nu concrete cijfers op de update van vorige maand: de brutobedrijfswinst (ebitda) steeg 26 procent over het derde kwartaal. 'Een combinatie van kostenbesparingen en een lagere grondsstoffenfactuur', merkt KBC Securities-analist Wim Hoste op. Hij blijft niettemin voorzichtig met een 'houden'-advies en koersdoel van 1,40 euro. 'Dit vooral gelet op de hoge schuldenlast. De nettoschulden belopen 4,7 keer de ebitda over de jongste 12 maanden'. 

  Hoste: 'In essentie heeft Balta tijd gekocht voor de komende schuldaflossingen, met september 2022 nu als cruciale datum.'

 • Galapagos: geen nieuws is slecht nieuws

  Galapagos  gaat 5,8 procent onderuit naar 101,90 euro. De biotechgroep was in de aanloop van het kwartaalrapport wat overeind gekrabbeld, maar dat rapport bevatte geen nieuws.

  En geen nieuws is in deze context geen goed nieuws. Want beleggers hoopten iets meer duidelijkheid over de gesprekken met de Amerikaanse farmawaakhond rond filgotinib. Op dat vlak laten de Mechelaars alleen horen dat er 'in de komende maanden' duidelijkheid moet komen. 

 • Nou. Die verkoopgolf duurde tien minuten.

  Hopla, na tien minuten verkoopgolf zijn beleggers het al weer beu. En hebben ze de koopknop teruggevonden. De Bel20  koerst nu 0,4 procent hoger. 

 • De openingsbel: even een pitstop, jongens

  De beursrally neemt een pitstop. De Bel20  opent met licht verlies, dito voor de Euro Stoxx50

  ©AFP

 • Boskalis handhaaft winstprognose voor 2020

  De Nederlandse baggeraar en maritieme dienstverlener Boskalis voelt nog steeds de impact van de pandemie op de activiteiten, zeker in Europa. Maar toch blijft het management voorspellen dat de brutobedrijfswinst (ebitda) over heel 2020 op het peil van 2019 (376 miljoen euro) zal uitkomen. 

  De baggeraars beleven een erg moeilijk 2020 door de pandemie. CFE, eigenaar van DEME, zag in de eerste jaarhelft de omzet zelfs een derde teruglopen en is dit jaar op de beurs nog meer gehavend dan Boskalis. 

 • Duitse industrie als schaars lichtpunt

  Een lichtpunt in de Europese economie is en blijft de Duitse industrie, die volgens de 'number crunchers' van Destatis in september de productie 1,6 procent zag aandikken tegenover augustus. Tegenover een jaar eerder beloopt de minus nog 7,3 procent. 'De enige hoop om een krimp dit kwartaal te vermijden', stelt ING-econoom Carsten Brzeski.

 • Corona kost Allianz 1,3 miljard euro

  De verzekeraar Allianz  begraaft definitief een aandeleninkoopprogramma dat het eerder dit jaar opschortte door het coronavirus. Het plan was dat Allianz nog voor 750 miljoen euro eigen aandelen zou kopen. 'We gaan dit niet doen in het licht van de economische onzekerheden.'

  Het coronavirus bezorgt Allianz grote claims. Een afdeling van Allianz is bijvoorbeeld de grootste verzekeraar van Hollywood studio's. Zij krijgen een schadevergoeding van Allianz omdat ze de productie moeten stopzetten tijdens de lockdown.

  Tot hier toe heeft corona Allianz zo 1,3 miljard euro gekost. Dat is al meer dan de orkaan Katrien in 2005 (470 miljoen euro). De 9/11 aanvallen hebben Allianz in 2001 liefst 1,5 miljard euro. De factuur van corona komt daar nu al aardig in de buurt.

 • Balta: 'Positieve trends blijven duren'

  De trends gaf Balta  begin oktober al aan, toen de tapijtgroep bij haar banken uitstel van terugbetaling van bankkredieten (61 miljoen euro) had bedongen.

  In zijn kwartaalupdate plakt het bedrijf er cijfers op. De omzet kwam op 144 miljoen euro 7 procent lager uit dan vorig jaar. Positief is dat de neergang van het tweede kwartaal (2020) een halt is toegeroepen. 'We hebben de omzet in Rugs (+11%) en Residential (stabiel) volledig hersteld. Het zal iets langer duren voordat Commercial (-24%) terug op een meer normaal niveau komt', zegt CEO Cyrille Ragoucy.

  De hogere volumes/verkopen resulteren in combinatie met de kostenbesparingen (NEXT) en lagere grondstofprijzen in een stevige winstgroei. De brutobedrijfswinst dikt 26 procent aan tot 22 miljoen euro. De winstmarge springt van 11 naar 15 procent. 

  Dankzij het strikt beteugelen van werkkapitaal en kosten boekte Balta in het derde kwartaal een nettokasstroom van 30,4 miljoen euro. De cashbuffer bedroeg eind september 118 miljoen euro. 

  Topman Ragoucy geeft in zijn commentaar aan dat de (positieve) trends zich voortzetten in oktober. 

 • Opslagtanks van Vopak lopen aardig vol

  De rest van de sector klaagt steen en been over de crisis in de oliesector, maar niet Vopak . De wereld schreeuwt om plek om te veel geproduceerde olie te stockeren en dat doet de tanks van het Nederlandse bedrijf aardig vollopen. Over het derde kwartaal was de bezettingsgraad 90 procent, wat de bezetting voor de eerste negen maanden van 2020 op 84 procent. 

 • Prijs van bitcoin op hoogste peil in twee jaar

  Naast de beurzen, Amerikaanse obligaties en de euro, reageert ook de prijs van de bitcoin positief op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De digitale munt noteert momenteel net onder 16.000 dollar, het hoogste peil sinds januari 2018. Begin deze week noteerde bitcoin nog net onder 14.000 dollar. 

  De digitale munt kent een aantal bekende investeerders zoals Square (het bedrijf van Jack Dorsey) en de miljardair Paul Tudor Jones. De voorstanders wijzen erop dat bitcoin een diversificatie kan vormen in de portefeuille. Rob Sluymer, een technische analist van Fundstrat Global Advisors, noemt 20.000 dollar het volgende 'weerstandsniveau'. Eind 2017 spurtte de bitcoin in volle euforie richting 20.000 dollar, waarna de ballon knapte en de bitcoin tegen eind 2018 onder 5.000 dollar belandde. 

  De prijs van bitcoin heeft geen last van de grootste inbeslagname ooit van bitcoins door de Amerikaanse justitie. De VS hebben duizenden bitcoins, met een marktwaarde boven 1 miljard dollar, geconfisqueerd. Het gaat om bitcoins die in het verleden zijn gestolen van de drugsmarktplaats Silk Road.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Volgens de huidige stand van de futures, stevenen de Europese beurzen af op een 0,6 procent lagere opening. 

 • Het rapport van Galapagos

  Gisterenavond nabeurs op Wall Street kwam Galapagos  met de cijfers over het derde kwartaal. Die resultaten zijn voor biotechbedrijven zelden de essentie, de essentie is nieuws over het onderzoek. En dat nieuws was dit jaar voor de Mechelaars een grote opdoffer, met de onverwachte tweede zit voor goudhaantje filgotinib op de cruciale Amerikaanse markt. Een tweede zit die de grote rivaal als reumamiddel, Rinvoq van Abbie, een stevige voorsprong laat uitbouwen. 

  De cijfers waren naast bijzaak ook zoals verwacht: Galapagos verwacht nog steeds rond het half miljard cash op te branden in 2020 om het lopende onderzoek te financieren. Stevig, maar de cashbuffer is met 5,3 miljard euro nog veel steviger. 

 • Georgia on my mind

  Even spieken in onze Amerikaanse verkiezingsblog. Ja, het is nagelbijten. Nog altijd. In Georgia moet je het verschil tussen Democraat Joe Biden en Republikein Donald Trump met een microscoop zoeken. 

 • Fed-topman waarschuwt voor impact coronavirus

  Na afloop van de jongste bijeenkomst van de Federal Reserve herhaalde voorzitter Jerome Powell zijn oproep aan de politici om met meer stimulus te komen. De centraal bankier waarschuwt namelijk dat de huidige opstoot van het coronavirus de economie pijn kan doen en het herstel van deze zomer in gevaar brengt. Gisteren kwam de Britse centrale bank al met extra stimulus om de impact van de pandemie te milderen

  Dat het coronavirus weer in opmars is in de Verenigde Staten, is ontegensprekelijk. Terwijl de wereld op de stembusslag focust, tekent Johns Hopkins University nu dagelijkse records in besmettingen op in Amerika. 

 • Waarom Wall Street danst terwijl Amerika nagelbijt

  Het is en blijft frappant: terwijl Amerika nagelbijtend de stemmen telt voor de presidentsverkiezingen, racet Wall Street hoger. Ook donderdag lieten Dow Jones  en Nasdaq  stevige winst optekenen. 

  Wat er tekort zal zijn aan budgettaire stimulus, wordt opgevangen door monetaire stimulus
  Philippe Gijsels
  BNP Paribas Fortis

  De redering is nu dat een verdeeld Washington - Democratische president, Republikeinse Senaat - nog zo slecht niet is. Want dan is de kans klein dat de cashmachines van Big Tech en Big Pharma drastisch gekortwiekt worden. 

  En de hoop op een forse stimulus bij een 'blauwe golf' dan? Die is intussen weggeëbd. Maar ook dat hoeft niet per se erg te zijn, merkt BNP Paribas Fortis-strateeg Philippe Gijsels op. 'Wat er tekort zal zijn aan budgettaire stimulus, wordt opgevangen door monetaire stimulus.'

  ©EPA


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud