Advertentie

Beleggers plukken massaal vruchten van maandenlange rally

Tessenderlo Chemie in Ham ©BELGA

De Europese beurzen zijn aan een rotslechte dag bezig en Wall Street doet intussen gretig mee. Tegenvallende omzetcijfers zorgen voor zware klappen voor SKF en Syngenta. In Brussel is Tessenderlo de op één na slechtste presteerder.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: We gaan er uit, maar niet zonder u deze weekendoverpeinzingen mee te geven:

 

1 Hoe sterk presteert Europese economie in april? 

Europa domineert de macro-economische kalender. Zo zijn er het ZEW-beleggersvertrouwen in de Duitse economie (dinsdag), de Europese vertrouwensindicatoren in de industrie (donderdag) en het Duitse IFO-ondernemersvertrouwen (vrijdag). Economen verwachten op deze drie fronten een verbetering in april. De redenen zijn bekend: de lage rente, de lage olieprijs en de lage euro. ‘Vooral Duitsland ondervindt een nieuwe golf aan optimisme’, zegt ING-econoom James Knightley. Voorlopig wil de Europese Centrale Bank (ECB) nog niets weten van afbouw van het zonet opgestarte stimulusprogramma. Maar hoe beter de cijfers, hoe meer de houding van de ECB in vraag zal worden gesteld.

 2 Hoe presteerden CMB, Melexis en Mobistar? 

Donderdag start het Belgische resultatenseizoen goed en wel. Bij Mobistar kunnen we kort zijn: daar kijken beleggers minder naar de cijfers, wel naar de fusiekoorts (met of zonder Telenet). En dan zijn er twee uitersten: CMB dat op fors verlies afstevent (KBC denkt aan 33 miljoen dollar), door de ultralage rederijtarieven. Contrasteer dat met Melexis. Voor 2015 voorspelde de producent van autochips een omzetstijging van 18 tot 24 procent. En dat was dat nog uitgaand van een euro die gemiddeld 1,15 dollar kost. Sindsdien ging er nog ‘s 10 cent af... .

 

3  Wat zal Harold Boël zeggen tegenover het VFB-publiek? 

Zaterdag 25 april is er de jaarlijkse happening van de Vlaamse beleggersfederatie VFB. Opmerkelijke gast is Harold Boël, de CEO van Sofina. Voor het bedrijf dat lang bekend stond als de ‘schone slaapster’ van de Brusselse beurs, is dat opmerkelijk.  Beursnieuwkomer Biocartis tekent eveneens present. Opvallend is tot slot de komst van CEO Heinz Eigner van Nyrstar. Vijf dagen later vindt allicht een tumultueuze algemene vergadering plaats onder leiding van Trafigura. De VFB-happening vindt voor het eerst plaats in Groot-Bijgaarden.                                                                          

 

17.38 uur: De Europese beurzen zijn stuk voor stuk met een aanzienlijk verlies afgesloten. De Euro Stoxx 600 verloor 1,8 procent, de Bel20 zelfs nog iets meer (1,9%). Buiten Moskou (-4,3%) en Athene (-3 0%) vielen de zwaarste klappen in Frankfurt (-2,6%). Parijs hield nog het best stand met een verlies van 'maar' 1,5 procent. Verschillende zwaarwichten daar presteerden sterk nog goede kwartaalcijfers (Accor, +1,0%) of aangekondigde herstuctureringen (Schlumberger, +3,3%). Het Zweedse SKF was de grootste verliezer op de Euro Stoxx 600 (-8,5%), op één na: de National Bank of Greece.

16.11 uur: Economen en analisten mogen dan pessimistischer zijn geworden over de Amerikaanse economie, de consumenten doen daar niet aan mee. 

Consumer sentiment, leading indicators improve http://t.co/VdcGiacczu— MarketWatch (@MarketWatch) April 17, 2015

 

16.06 uur: Het omgekeerde is waar voor American Express dat de marktverwachtingen niet kon inlossen. Het aandeel was al het zwakste onderdeel van de Dow Jones en gaat nu opnieuw meer dan drie procent lager.

AmEx revenue misses on strong dollar, loss of co-branded tie-ups: (Reuters) - American Express Co, the world's… http://t.co/fbI821VsLe— US Business NW (@US_NW_Business) April 17, 2015

 

16.02 uur: Eén van de schaarse uitblinkers is Schlumberger  dat diensten levert aan de olieindustrie. De belegger is blijkbaar onder de indruk van de kostenbesparende maatregelen die genomen worden, waaronder het wegsnoeien van 11.000 banen.

15.42 uur: Coca Cola Co. koopt een onderdeel van China Culiangwang Beverages Holdings voor 400,5 miljoen dollar en legt zo de hand op onder meer het merk China Green. 

15.34 uur: Wall Street gaat Europa achterna en opent stevig lager. General Electric   dat prima operationele resultaten neerzette, gaat tegen de trend in en wint meer dan een procent

U.S. stocks open sharply lower following a global decline: http://t.co/wKMYQb6Tad pic.twitter.com/7HPJf3RxYZ— CNBC (@CNBC) April 17, 2015

 

15.23 uur: De raden van bestuur van Belgische beursgenoteerde ondernemingen moeten tegen 2017 voor minstens een derde uit vrouwen bestaan. In de AV-oproepingen zien we dan ook steeds meer vrouwen opduiken. Zo wordt de raad van bestuur van Jensen-Group, tot dusver een exclusieve mannenclub, uitgebreid met Inge Buyse. Buyse, CEO van Remi Claeys Aluminium, is al bestuurder bij RealDolmen waar ze ook het gezelschap heeft van Lieve Mostrey.

Inge Buyse tweede van links bij een bedrijfsbezoek van Hilde Crevits aan Remi Claeys Aluminium ©x

Bij Exmar is de vervrouwelijking van de raad van bestuur al een tijdje bezig, en dat is indirect te danken aan Nicolas Saverys, de CEO en grootaandeelhouder van de gastankerrederij. Saverys heeft zeven kinderen en twee van zijn dochters, Ariane en Pauline, zetelden al in de raad van bestuur. Zij krijgen nu het gezelschap van hun zus Barbara. Daarmee zitten er nu 3 vrouwen in de raad van bestuur, die blijkbaar wordt uitgebreid tot 11 leden.

15.06 uur: Ion Beam Applications of IBA  meldt dat het zijn Amerikaanse activiteit IBA Molecular North America Inc heeft verkocht aan Illinois Health and Science voor een niet nader genoemd bedrag. IBA NA is een dochter van IBA Molecular, een joint venture van Ion Beam Applications SA en SK Capital Partners. IBA Molecular is 'een wereldleider inzake de productie en distributie van radiopharmaceutica', aldus een mededeling van Ion Beam Applications. IBA verliest 3,1 procent tot 22,68 euro. Volgens IBA heeft de transactie geen 'significante financiële impact' op de resultatenrekening.

14.48 uur: De consumentenprijzen in de VS zijn de voorbije maand tegenover februari iets minder sterk gestegen dan verwacht, namelijk met 0,2 procent in plaats van de 0,3 procent waarop economen hadden gemikt. Het is de tweede maand op rij dat de inflatie toeneemt, deze keer vooral door een stijging van de energieprijzen. Jaar op jaar is de inflatie met 0,1 procent weer negatief geworden, net als in januari. Die prijsdaling in januari was toen de eerste sinds 2009. De kerninflatie in de VS - zonder onder meer energieprijzen - bedraagt nu 1,8 procent

 

14.06 uur: De ene zijn brood...één van de grote winnaars bij de stijgende olieprijzen is Transocean

Drill, baby drill. This stock is the big winner from the #oil's recent bounce back http://t.co/adt1jJ3E6d $RIG pic.twitter.com/HvQytSfm34— CNNMoney (@CNNMoney) April 17, 2015

 

14.02 uur: Na GE, komt ook de producent van onder meer cockpitelektronica en klimaatregelingssystemen Honeywell met mooie cijfers, maar door de sterke dollar mist de groep wel de marktconsensus

Another big US companies is blaming the dollar for a disappointing quarter http://t.co/iTWhvIbycY— Business Insider (@businessinsider) April 17, 2015

 

13.48 uur: De krimpende beurzen zet een aantal aandeelhouders van Galapagos er nu blijkbaar toe aan om winst te nemen. Het biotechaandeel is nu de sterkste daler in Brussel met een verlies van meer dan 6 procent. 

13.35 uur: Intussen hebben we het rapport van Société Générale over Ontex  ontvangen. Het bevestigt min of meer wat Alan Vandenberghe (KBCS) eerder had gezegd, namelijk dat de koers van de luierfabrikant een meer dan correct niveau had bereikt. Dat is ook wat analist Iain Simpson zegt:

We continue to regard Ontex as well placed. Its scale gives it a cost advantage over private label competitors. Private label is in turn gaining share from branded players within the European hygiene disposables market (diapers, feminine care and incontinence). 

....

While we continue to regard Ontex as having a compelling multi-year story, we are struggling to find an obvious driver of further outperformance within our 12-month investment time frame. Hence the downgrade to Hold from Buy. 

....

Ontex next updates the market with Q1 15 results on 11 May 2015. Risks to our TP: The main downside risk to our price target would be a marked deterioration in the pricing environment and/or raw material costs. The main upside risk would be value-accretive M&A. 

13.22 uur: De sterke daling van Tessenderlo Groep  heeft volgens Bloomberg niet zozeer met winstnemingen te maken, maar vooral met de eveneens slechte gang van zaken bij de agrochemische groep Syngenta  . De Zwitsers meldden dat de verkoop van glyphosate in Noord-Amerika met 13 procent is gedaald omdat het plantseizoen in de Verenigde Staten later start dan gewoonlijk.

Tessenderlo haalt namelijk meer dan een kwart van zijn omzet uit Noord-Amerika,hoewel niet duidelijk is hoeveel daarvan in het landbouwsegment. Eén van de hoofdactiviteiten van Tessenderlo is de productie en verkoop van landbouwproducten zoals meststoffen en gewasbeschermers, goed voor ruim een derde van de groepsomzet

Filip De Pauw van ING noemt dat 'bij de haren getrokken'. 'Tessenderlo koopt oudere producten op bij grote spelers die daar niet meer willen investeren, Syngenta is met de nieuwste producten bezig, hun activiteiten zijn gewoon heel verschillend'. De Pauw heeft een koersdoel van 25 euro en een 'houden'-advies.

Nathalie Debruyne van Petercam denkt dat de latere start van het plantseizoen niet zo'n grote impact zal hebben op de cijfers van Tessenderlo als die van Syngenta. 'Het zou wel kunnen dat de cijfers niet zo goed zijn als verwacht, maar dan met een verschuiving naar het tweede kwartaal', aldus Debruyne. Zij adviseert ook om te houden met een koersdoel van 29 euro.

Tessenderlo Chemie in Ham ©BELGA

13.10 uur: De deal is nog niet rond, maar zo goed als, volgens de Canadese Globe and Mail. Het Amerikaanse TPG Capital en het Chinese investeringsfonds Fosun zouden Cirque du Soleil binnenhalen. 

Un fondo negocia la compra del Circo del Sol, valorado en 1.500 millones de dólares http://t.co/9VYQiizXMH pic.twitter.com/w7HsZmYpQD— elEconomista.es (@elEconomistaes) April 17, 2015

 

12.47 uur: General Electric, 's werelds grootste gediversifieerde engineeringgroep boekte het eerste kwartaal een zwaar nettoverlies van 13,57 miljard dollar. Maar dat is grotendeels te wijten aan uitzonderlijke kosten. De courante winst per aandeel bedroeg 31 cent, net boven de marktconsensus van 30 cent.

12.37 uur: De Duitse tienjaarsrente zet haar race naar het nulpunt verder, temidden van een algemene verkoopgolf op de Europese beurzen. De negenjaarsrente werd donderdag al negatief. De Italiaanse volgt de omgekeerde richting, het rendement op tienjaarspapier stijgt daar naar 1,50 procent.

©x

12.33 ur: Op vrijdag komen bedrijven op Wall Street nabeurs nooit met cijfers. Voorbeurs wel. General Electric  weet alvast beter dan verwacht te doen:

EARNINGS ALERT: General Electric posts earnings of 31 cents a share vs 30 cents estimate http://t.co/ouVrFveUh0— CNBC Now (@CNBCnow) April 17, 2015

12.00 uur: Bij het begin van de middaghandel lopen de verliezen op de Europese beurzen verder op. De Euro Stoxx 600 verliest 0,6 procent, de Bel20 moet al 0,9 procent achteruit. Enkel Londen houdt min of meer stand.

11.41 uur: SKF is de rode lantaarn van de Euro Stoxx 600 na tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel was dit jaar al wel met meer dan een derde gestegen. Ook het Zwitserse Syngenta zit in de top tien van de verliezers van die Europese index, ook al omdat de verkoop tegenviel. 

11.36 uur: Het zat donderdag al in de geruchtenmolen, vandaag is het officieel. Rolls-Royce   mag de volgende bestelling A380's van Emirates motoriseren. Tot nog toe was Engine Alliance, een jv van GE en Pratt & Whitney,  de enige leverancier van motoren voor dat type toestel bij Emirates. 

Rolls-Royce wins $9.2 billion engine order from Emirates for A380s http://t.co/gnaSnU555M— Reuters Business (@ReutersBiz) April 17, 2015

 

10.58 uur: Niks bijzonders aan de hand met Ontex, volgens Alan Vandenberghe, analist bij KBC Securities. Het aandeel bengelt momenteel aan de staart van het peloton in Brussel, na een rapport van Société Générale waarin het advies wordt verlaagd naar houden, maar wel met een koersdoel van 31 euro. Het rapport hebben we nog niet kunnen inkijken.

Vandenberghe: 'Gisteren (donderdag) stond Ontex l onder druk, maar daar zag ik ook geen aanwijsbare oorzaak, evenmin als voor de stevige koersstijgingen van de voorbije weken'. Vandenberghe verlaagde onlangs overigens ook zijn rating met een koersdoel van 28 euro, 'een faire prijs'.

Mogelijk beseft de markt nu, naar aanleiding van het rapport van SG dat het aandeel nu stevig geprijsd is, aldus de analist.

10.44 uur: De Britse arbeidsmarkt doet het steeds beter

Last set of jobs numbers before election: record employment level, record employment rate, record vacancies: #ge2015 pic.twitter.com/s5UhOFzanw— Faisal Islam (@faisalislam) April 17, 2015

 

10.31 uur: Nog een Frans aandeel dat het goed doet is Thales  . De groep, actief in luchtvaart- en defensie-elektronica, dankt dat aan een adviesverhoging door het beurshuis Goldman Sachs. Het advies luidde tot nog toe 'houden', maar nu prijkt Thales op het lijst met voorkeuraandelen van Goldman. Het aandeel stond even op 55,26 euro en dat is een niveau dat sinds november 2000 niet meer was bereikt. Het koersdoel staat nu op 64 euro.

10.19 uur: Financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg kampt duidelijk met technische problemen, onze redactie kan er van meespreken. Marktgegevens komen traag of niet binnen

Les terminaux Bloomberg sont down, j'appelle Michael pour arranger ça.— Fabrice Pelosi (@fabricepelosi) April 17, 2015

 

10.05 uur: In Parijs presteert het Accor-aandeel  uitstekend . De Franse hotelgroep had gisteren donderdag na beurs inspirerende omzetcijfers bekendgemaakt. De omzet steeg de eerste drie maanden van dit jaar met 7,9 procent tot 1,23 miljard euro, vooral dankzij gunstige wisselkoersen en de effecten van de herstructureringen die vorig jaar werden doorgevoerd. HotelServices (exploitatie) ging 10,6 procent hoger, HotelInvest (vastgoed) met 6,4 procent. Accor is met merken als Sofitel, Mercure, Pullman en Ibis de grootste hotelgroep van Europa en ook in ons land de nummer één.

©Accor

09.55 uur: De Japanse industrie heeft een nieuw snelheidsrecord gevestigd met zijn zweeftrein. Het staat nu op 590 km/u. In oktober vorig jaar keurde de regering de aanleg goed van een aparte 'spoorlijn' tussen Tokyo en Nagoya. De reis met een 'gewone' hogesnelheidstrein tussen die twee steden duurt 80 minuten, met de Maglev (magnetic levitation' wordt die duur gehalveerd. Het vorige record dateerde van 2003. De JR-Maglev wordt ontwikkeld door Central Japan Railway Company en de Railway Technical Research Institute. Vandaag zijn nog maar twee lijnen met een zweeftrein in gebruik, wereldwijd.

A Japanese bullet train set a new speed record, traveling at 590 kilometers per hour (366 mph) http://t.co/mt5GpeEJvz— Wall Street Journal (@WSJ) April 17, 2015

 

09.19 uur: Analist Iain Simson van Société Générale in Londen verlaagt het advies voor luierfabrikant Ontex    naar 'houden' met een koersdoel van 31 euro, zo meldt KBCS. We proberen te achterhalen waarom. Einde maart verlaagde Craig Sterling van het beurshuis Eva Dimensions ook al zijn advies naar 'houden' zonder koersdoel. Van de 9 analisten hebben er nu nog vier een (bij)kopen advies met koersdoelen die variëren van 26 tot 32 euro. Ontex sloot gisteren op 28,38 euro, een verlies van 0,3 procent.

09.10 uur: De Zweedse marktleider in kogellagers en dichtingen SKF  boekte het eerste kwartaal een operationele winst van 2,38 miljard kronen, een stijging met 25 procent. Toch bleef dat resultaat onder de marktconsensus van 2,42 miljard. De omzet nam toe met 16 procent, maar op organische basis was dat maar 1,4 procent. SKF heeft een belangrijk distributiecentrum in ons land, in Tongeren werken circa 350 mensen. Evere zorgt voor ongeveer 130 banen. 

09.06 uur: De Bel20 staat kort na de opening 0,2 procent lager. Dit zijn de voorlopige winnaars van de laatste weekdag:

©x

09.00 uur: De meeste Europese beurzen openen lager. Syngenta  is één van de opvallendste dalers. De Zwitserse groep, actief in agrochemie, kwam met tegenvallende omzetcijfers. Eind vorig jaar kondigde de gewasbeschermingsreus aan dat het 1 miljard dollar wil besparen en daarom onder meer 1.800 banen schrapt. In ons land telt Syngenta 250 werknemers, na de overname van Devgen in 2012.

08.54 uur: De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gassector Schlumberger  schroeft zijn investeringen terug en gaat nog eens 11.000 mensen ontslaan. De groep maakt zich zo op voor een langere periode van lagere activiteit en druk op de (olie)prijzen. Hier leest u meer.

©REUTERS

08.45 uur: In een vooruitblik op de kwartaalcijfers van Barco  , mikt Bart Jooris op een omzetdaling van 12,6 procent, vooral een gevolg van de aanhoudende dalende verkoop in digitale cinema. Een wijziging van de dollar sijpelt bij Barco pas drie maanden later door, het effect van de goedkopere Amerikaanse munt zou dus pas voelbaar zijn in het tweede kwartaal.

De analist van Bank Degroof denkt ook dat de marges van de producent van beeldschermen voor bedrijven, de gezondheidssector en de entertainment businss verbeterd zijn. Doorgaans geeft Barco een indicatie over die winstmarge-evolutie, zonder concrete cijfers bekend te maken. Jooris denkt dat het management zijn prognose inzake omzet voor dit jaar nog niet zal verhogen, dat zou wel een 'trigger' kunnen zijn voor het aandeel. 

Zijn advies blijft op 'bijkopen' met een koersdoel van 65 euro

08.39 uur: Het Zwitserse levensmiddelenbedrijf Nestlé  , bekend van onder meer Nespresso en Kitkat, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een licht hogere omzet behaald. Het bedrijf had last van negatieve wisselkoerseffecten door de dure Zwitserse frank. Dat blijkt uit cijfers die Nestlé vrijdag publiceerde.

  De omzet bedroeg 20,9 miljard frank (20,2 miljard euro), een stijging met 0,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. Op autonome basis, dus exclusief overnames en wisselkoerseffecten, ging de omzet met 4,4 procent omhoog dankzij een gestegen verkoop en hogere prijzen, maar de dure frank zorgde echter voor tegenwicht.

Volgens Nestlé was sprake van een hogere verkoop in alle regio's, waarbij de opkomende markten het best presteerden.  's Werelds grootste levensmiddelenproducent verwacht voor heel dit jaar een autonome groei van circa 5 procent. Ook wil de fabrikant van merken als Maggi en Perrier zijn winstmarge verbeteren en de winst per aandeel verhogen. 

  De autonome omzetgroei van Nestlé was iets beter dan analisten hadden gedacht. Zij rekenden in doorsnee op een plus van 4,2 procent. Bij de totale omzet werd een gemiddeld niveau voorspeld van 21,2 miljard frank. 

08.35 uur: De Franse bouwmaterialenreus Lafarge heeft de Amerikaanse concurrentiewaakhond voorgesteld om voor 450 miljoen dollar activiteiten te verkopen in de VS. Dat moet de weg vrijmaken om te fuseren met zijn Zwitserse sectorgenoot Holcim. Ook in Europa moest de fusiegroep al activiteiten afstoten. Hier leest u meer.

©Bloomberg

08.25 uur: De beurs van Tokyo is lager geëindigd. De belangrijke Nikkei-index sloot 1,17 procent lager op 19.653 punten en zit nu weer een eind onder de kaap van 20.000 die een week geleden even werd genomen. Volgens analisten is de nieuwe daling te wijten aan winstnemingen - de index staat nog steeds historisch hoog - onzekerheid over de kortetermijntoekomst van de VS-economie en de daling van de dollar.

08.23 uur: Eerst even terugblikken:

Na de hallucinante koersval eind 2014 wint de tot nog toe schuchtere remonte van de olieprijs de jongste dagen vaart. Donderdagkostte een vat Brent-Noordzeeolie in Londen 64,33 dollar, bijna 40 procent boven het dieptepunt van midden januari en het hoogste niveau sinds begin december. Zoals steeds verwijzen handelaars als verklaring naar een combinatie van factoren.

Zo is er de steeds uitzichtlozer toestand in Jemen. Dat Arabische land is zelf geen belangrijke producent, maar controleert wel de strategische belangrijke toegang tot deSaudische oliehavens aan de Rode Zee. 

Minstens even belangrijk zijn echter de signalen dat de Amerikanen stilaan iets minder zwemmen in de olie. De voorbije maandenmoesten de Verenigde Staten een overschot aan olie in alle beschikbare tankopslagplaatsen stockeren. Dit als gevolg van de combinatie van een stevige eigen productie en het veertig jaar oude exportverbod van ruwe olie, waardoor Amerikanen hun overschot niet aan de rest van de wereld kwijt kunnen. Nu is de olieproductie in belangrijke schalieolieregio's zoals North Dakota op een lager pitje gezet, wat het olie-overschot wat lijktaf te toppen. 

Het herstel van de olieprijs is per saldo welgekomen voor de wereldeconomie. Het herstel is nog niet van die aard dat consumenten de bonus van goedkope olie direct kwijtspelen, maar is wel belangrijk genoeg om de inflatie de komende maanden een zetje te geven. En dat zou welgekomen zijn voor Europese en Amerikaanse centraal bankiers, die al lang tobben over de oncomfortabel lage inflatie. 

Deze middag staan alvast de Amerikaanse inflatiecijfers voor maart op het menu. Economen verwachten een stabilisatie op exact nul procent, zonder voeding en energie zou de zogenaamde 'kerninflatie' op 1,7 procent blijven liggen. Een hoger dan verwach tcijfer kan beleggers sterken in hun overtuiging dat de Amerikaanse centrale bank later dit jaar - mogelijk in september - voor het eerst in negen jaar de rente verhoogt.

08.20 uur: Goede morgen, we gaan van start.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud