De telecomaandelen in Brussel hebben het nog altijd moeilijk na de ratingverlagingen door Morgan Stanley (zie post van 8u17). De voornaamste redenen waarom de zakenbank de Belgische telecombedrijven herbekijkt, zijn het risico op de komst van een nieuwe speler en een mogelijk nieuw aandeelhouderschap bij de Waalse kabelgroep Voo, leert het uitgebreide rapport van 50 pagina's. Morgan Stanley merkt op dat beide dossiers gedreven worden door politieke beslissingen. In zijn koersdoelen houdt de bank nog geen rekening met deze dossiers, maar ze vormen wel een ernstig risico.
In de eerste plaats is het risico op een nieuwe speler in België nog niet geweken, meent het analistenteam, dat bestaat uit vier researchers (Nawar Cristini, Emmet Kelly, Terence Tsui en Nicole Florack). 'België houdt zijn telecomveiling wellicht in de tweede helft van 2020. Het is mogelijk dat geen nieuwe kandidaten opduiken, maar je kan dat niet uitsluiten. De komst van een vierde operator betekent een neerwaarts risico van 10 procent voor de beurswaarde van Proximus
, 11 procent voor Telenet
en 50 procent voor Orange Belgium
. Een roamingdeal tussen de nieuwe speler en Orange Belgium zou het neerwaartse risico voor deze laatste echter halveren.
'Ten tweede zou een nieuw Voo kunnen verrijzen, denkt Morgan Stanley. 'De berichten over een nieuwe aandeelhouder bij de Waalse kabelgroep circuleren al langer. Maar voor het eerst hebben de gemeenten nu concrete stappen genomen om een deel van Voo te verkopen. Zowel Telenet als Orange Belgium hebben al interesse getoond.' Dat betekent vooral slecht nieuws voor Proximus: 'Een nieuwe aandeelhouder zou van Voo een veel sterkere concurrent kunnen maken. Proximus is daardoor kwetsbaar, want het heeft in Wallonië een dominant marktaandeel van 67 procent, schatten we. Een daling van het marktaandeel tot 50 à 55 procent, zou de vrije cashflow van Proximus met 17 à 24 procent doen zakken.'
In volgorde verkiest Morgan Stanley Telenet boven Orange Belgium, met als hekkensluiter Proximus. De rating voor die laatste zakt van 'houden 'naar 'verkopen'. Telenet gaat van 'kopen' naar 'houden', terwijl het neutrale advies voor Orange Belgium niet wijzigt.