1. Markten Live
 2. Live blog
live

Inflatie eist zware tol op Wall Street

Ageas en Ahold Delhaize verhogen de jaarwinstprognose, terwijl Bekaert dat na een recordkwartaal volgens analisten later deze maand zal doen. Ook de buitenlandse bedrijven zijn op de afspraak.
 • Tot morgen!

  Dan rest er ons nog u een zachte nacht te wensen, met alvast deze blik op de financiële agenda voor morgen.

  DONDERDAG 13 MEI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 8 mei, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Sioen: uitkoopbod aan 27 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 28 mei.
  • Zenitel: verhoogd overnamebod aan 25,50 euro per aandeel door House of Thor. Tot 21 mei.
  • Melexis: notering ex slotdividend 0,90 euro bruto

  China:

  • Alibaba: resultaten vierde kwartaal 2020/2021

  Griekenland:

  • Titan Cement: algemene vergadering
  • Titan Cement: resultaten eerste kwartaal

  Verenigde Staten:

  • Airbnb: resultaten eerste kwartaal, nabeurs
  • Doordash: resultaten eerste kwartaal, 22.00 uur
  • Coinbase: resultaten eerste kwartaal, 22.00 uur
  • Walt Disney: resultaten tweede kwartaal 2020/2021, 22.00 uur

 • Wall Street sluit stevig in het rood

  Op een weinig opbeurende noot, sluiten wij de liveblog af. Wall Street ging met zware verliezen de dag uit. Nasdaq moest 2,5 procent prijsgeven. De verkoopgolf op techaandelen bereikt nu duidelijk ook de bredere markt. De Dow Jones moest 1,8 procent inleveren, de brede S&P 500 kende met een verlies van 2,1 procent zijn slechtste dag sinds februari. De Europese beurzen konden het hoge Amerikaanse inflatiecijfer grotendeels van zich afschudden en sloten met winst.

  Herlees hier ons Wall Streetverslag. Hier krijgt u een samenvatting van de Brusselse beursdag met Bekaert en CFE in de hoofdrollen.

 • Een update over de beursdag op Wall Street?

 • Slotbel: Brussel behoudt 4.000 punten | Recticel en CFE blinken

  De Bel20 kon met 0,5 procent winst de dag uit op 4.019 punten. CFE en Recticel profiteerden van fanbrieven. Orange Belgium zakt steeds dieper weg na het gefaalde bod van moederbedrijf Orange.

 • Italiaanse tienjaarsrente klimt boven 1 procent

  Het rendement van tienjarige Italiaanse staatsobligaties is woensdag voor het eerst sinds september boven 1 procent gestegen. Zoals in de rest van de wereld stijgt ook in Italië de langetermijnrente, omdat de inflatievrees toeneemt.

 • Wind in de zeilen voor Bénéteau

  Een opmerkelijke stijger in Parijs in Bénéteau , een producent van zeil- en motorboten. Het bedrijf trok vanochtend zijn jaarprognoses op en verwacht een omzetgroei van 2 procent, terwijl het eerder verwachtte om nipt de resultaten van vorig jaar te evenaren. Het bedrijf uit Saint-Gilles-Croix-de-Vie (in de West-Franse kuststreek Vendée) kreeg dan nog een stevige tegenslag te verduren. Het viel ten prooi aan een grote cyberaanval waarvan de schade geraamd wordt op 45 miljoen euro.

  Het orderboek van Bénéteau stond per 31 maart voor 1,37 miljard euro gevuld. 

  Bénéteau wint 16 procent naar 12,28 euro.

  De 'Grand Thrawler 62', een plezierboot die Bénéteau dit jaar lanceerde.


 • Olie loopt gesmeerd

  Ondanks de risico-aversie op Wall Street, rukt de olieprijs tegendraads met bijna 2 procent op. De prijs voor een vat Noordzee-olie schurkt tegen 70 dollar aan. Amerikaanse olie wisselt voor 66,50 per vat. Het internationaal energie-agentschap (IEA) voorspelde vanochtend een sterke opvering van de vraag naar olie naar zowat 6,5 miiljoen vaten per vat tussen nu en het einde van 2021.

  In het zog van de olieprijs zijn ook de grote Amerikaanse oliereuzen bij de sterkste dagwinnaars met uitschieters tot boven 6 procent voor Occidental Petroleum  en Marathon Oil . In Europa worden ook Shell , BP  en in mindere mate Total ingekocht.

 • Fanbrief fleurt Recticel op

  Temidden van alle inflatietumult beleeft Recticel een fijne beursdag. De isolatiespecialist wordt 3,4 procent hoger gezet na een koersdoelverhoging van ING. Analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester prikken Recticel op 18 euro (voorheen 15 euro) en herhalen hun koopadvies.

  In ons 'blue sky scenario', na een verkoop van de matrasafdeling, zien we Recticel naar 20 euro gaan.
  Maxime Stranart
  Analist ING

  'We zien beduidend opwaarts potentieel dankzij een mogelijke verkoop van de matrassenafdeling, de groeiende blootstelling aan de rijkgewaardeerde isolatietak en de aankoop van FoamPartner die de vrije kasstroom materieel kan opdrijven', aldus de analisten. 'Bovendien handelt Recticel nog altijd aan een korting van meer dan 50 procent ten opzichte van Europese sectorgenoten in isolatie- en bouwmaterialen'.

  Recticel wint 3,4 procent naar 12,9 euro.

 • Onrust bij techaandelen

  Econoom en journalist Bas van der Hout vertelt over de onrust die nu heerst bij techaandelen en waardoor deze wordt veroorzaakt. Hint: het is niet enkel de inflatie:

  Onrust bij techaandelen

 • 'Ondenkbaar dat Fed niet gaat verstrakken'

  ING-hoofdeconoom James Knightley buigt zich in een rapport - met de titel US Inflation: To the Moon! - over het pas gepubliceerde Amerikaanse inflatiecijfer dat aangeeft dat de levensduurte in de VS met 4,2 procent is gestegen in april.

  'Dit is voornamelijk op conto van tweedehandswagens die sterk in prijs toenamen', schrijftKnightly. 'Maar verontrustend genoeg is er ook sprake van bredere prijsstijgingen'.

  We geloven in toenemende mate dat de Federal Reserve aanzienlijk vroeger dan 2024 tot renteverhogingen zal overgaan.
  James Knightley
  Hoofdeconoom ING

  De econoom meent dat het standpunt van de Amerikaanse centale bank, die deze opstoot van de inflatie slechts tijdelijk noemt, stilaan onhoudbaar wordt. 'We geloven in toenemende mate dat de Fed aanzienlijk vroeger dan 2024 de rentes zal verhogen'.

 • Belgische tienjaarsrente op pré-crisisniveau

  Ook in Europa veren de langetermijnrentes op na het hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfer. In Nederland komt de tienjaarsrente voor het eerst sinds de zomer van 2019 boven nul. Ook in België trekt tienjaarspapier een spurtje naar 0,216 procent. Het is geleden van begin maart 2020 dat dat niveau werd bereikt.

 • Wall Street met verlies van start

  Een fors hoger dan verwachte inflatiecijfer, mist zijn effect op de Amerikaanse aandelenbeurzen niet. Een dag nadat de Dow Jones zijn slechtste beurt sinds februari maakte, moet de industrie-index opnieuw 0,4 procent inleveren bij opening. De S&P 500 verliest 0,7 procent. De met technologie beladen Nasdaq geeft 1,3 procent prijs.

 • Kabelknippers stuwen sportplatform FuboTV

  Temidden van de inflatievrees op Wall Street, is er een uitblinker op Nasdaq. FuboTV , een streamingplatform van sportwedstrijden noteert 20 procent hoger voorbeurs. Het platform zag het aantal gebruikers verdubbelen in het voorbije kwartaal naar 590.430. Ook de omzet verdubbelde ruim naar 119,7 miljoen dollar terwijl de advertentie-inkomsten verdrievoudigden.

  'Dit is een scharniermoment voor ons', zei stichter en CEO David Gandler in een brief aan aandeelhouders. 'Voor het eerst melden we in het eerste kwartaal zowel omzet- als abonneegroei ondanks negatieve seizoenseffecten. Dit wijst erop dat consumenten in toenemende mate de kabel doorknippen'. 

 • Amerikaanse inflatie veel hoger dan verwacht

  De Amerikaanse consumptieprijzen stegen in april met 4,2 procent. Dat is een pak meer dan verwacht. We zien de Bel20  opnieuw onder 4.000 punten duiken.

  Volg hier onze verslaggeving.

 • Inflatie en heropening kwellen techbeleggers

  De Nasdaq Composite stevent af op een 0,7 procent lagere opening. De onrust in tech blijft. We zoomen er dieper op in met strategen Frank Vranken (Puilaetco) en Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis).

 • Vooruitzichten Europese economie beter dan verwacht

  De economische activiteit in de eurozone zal in 2021 met 4,3 procent groeien en in 2022 met 4,4 procent. Dat zegt de Europese Commissie. In februari voorspelde de Commissie zowel voor dit als voor volgend jaar 3,8 procent groei. Een uitgebreider artikel over haar lentevooruitzichten leest u hier.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op Bekaert en CFE. 

 • De uitschieters van Europa

  De Euro stoxx 50 beweegt voorlopig weinig op deze wisselend bewolkte woensdag. 

  Gelukkig zijn er aandelen die dat wel doen, hier zijn enkele uitschieters:

  • UDG Healthcare De private equity-groep Clayton, Dubilier & Rice, kortweg CD&R, neemt het Ierse UDG Healthcare  over voor een slordige 2,6 miljard pond cash. CD&R hoopt de deal in het derde kwartaal af te ronden. UDG Heathcare is een dienstenleverancier aan de farmasector. Het aandeel schiet in een reactie ruim 20 procent hoger. (Zie post 9u58)
  • Bayer , de Duitse chemie -en farmareus verdiende in het eerste kwartaal 2,59 euro per aandeel, meer dan verwacht door analisten (2,31 euro). Bayer herhaalt de prognose voor het hele jaar. Het aandeel gaat er ruim 3 procent op vooruit op de beurs van Frankfurt. (Zie post 8u58)
  • Commerzbank , zag de inkomsten in het eerste kwartaal met 35 procent toenemen. Dat leidde tot een winst van 133 miljoen euro. Analisten hadden op een verlies van 53 miljoen euro gerekend. Voor heel 2021 rekent Commerzbank nu op licht hogere inkomsten. Eerder ging de bank uit van een daling. De koers schiet de hoogte in met 6,5 procent. (Zie post 8u51)
  • Ahold Delhaize , de Belgisch-Nederlandse supermarktengroep zag de omzet in het eerste kwartaal met 5,8 procent aandikken (bij constante wisselkoersen) tot 18,26 miljard euro. Dat is meer dan verwacht door analisten (17,3 miljard). Onderaan de resultatenrekening komt de 'onderliggende' winst per aandeel uit op 0,54 euro, een daling met 2,6 procent. Die daling was verwacht door de vergelijking met maart 2020, de maand waarin de wereld aan het hamsteren sloeg door corona. En analisten dachten aan een winst per aandeel van 0,46 euro. Op de beurs van Amsterdam wint het aandeel 4,2 procent. (Zie post 8u51)
  • ABN AMRO , het kan niet al goed nieuws zijn op een dag waar de Euro Stoxx 50 niet stijgt. De Nederlandse bank nam het op zich om voor evenwicht te zorgen en zakt 7,5 procent. Het slikte in het eerste kwartaal een nettoverlies van 54 miljoen euro. Het rode resultaat is volledig te wijten aan een schikking rond witwassen van 480 miljoen euro. Operationeel draait de bank voor 77 miljoen euro aan provisies op kredieten terug. (Zie post 7u13)
  • Danone , verkoopt zijn belang van 9,8 procent in de Chinese producent van melkproducten Mengniu Dairy. Het aandeel noteert 0,8 procent hoger op de beurs van Parijs.
 • Britse economie herstelt sneller dan verwacht

  Het Brits bruto binnenlands product is in maart met 2,1 procent gestegen na een toename met 0,7 procent in februari. Dat meldt het Brits bureau voor de statistiek. Economen hadden voor maart 1,5 procent groei voorspeld. Over het hele eerste kwartaal daalde de economische activiteit met 1,5 procent, omdat de invoering van een nieuwe lockdown begin dit jaar de activiteit in januari fors deed dalen.

  Het Verenigd Koninkrijk versoepelt sinds 8 maart geleidelijk de lockdown. Economen verwachten dat de Britse economie in het tweede kwartaal met zowat 4 procent groeit.

 • Gimv stapt in Duitse gaasspecialist WDM

  Gimv  gaat samen met het investeringsfonds Cross Equity Partners investeren in het Duitse WDM. WDM is gespecialiseerd in gelast gaas, draadmanden, metalen hekken en draadmatten. De omvang van de deal is voorlopig niet bekend. De deal moet wel nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteiten.

  Het is de tweede Duitse deal van Gimv op heel korte tijd. Het verwierf enkele dagen geleden een groter belang in GPNZ (Gesellschaft für Praxisnachfolge in der Zahnmedizin), een tandheelkundig platform in Duitsland. Enerzijds vond bij GPNZ een kapitaalverhoging plaats, anderzijds nam Gimv de aandelen van de mede-investeerder Cannonball en van medeoprichter Marcus Geier over.

 • Analisten: 'Bekaert zal op 28 mei prognose verhogen'

  Het aandeel Bekaert  reageert op het eerste zicht vrij koeltjes op het recordkwartaal.

  Maar gelet op het feit dat de staaltechnologiegroep op de beurs 2021 met gierende banden is gestart, is de pitstop geen verrassing. Bekaert noteert nu 40 procent hoger dan bij de start van pandemiejaar 2020 (zie grafiek), met dank aan het indrukwekkende parcours die CEO Oswald Schmid - eerst interim, nu voltijds - in de crisis afgelegd heeft. 

  Degroof Petercam handhaaft het koopadvies en koersdoel van 46 euro en verwacht dat Schmid op de beleggersdag van 28 mei de jaarprognose verhoogt. 'Er is alleszins ruimte voor een verhoging', schrijft analist Frank Claassen. 'Dat de verkopen nu boven het pre-crisispeil liggen, is volgens ons een teken dat Bekaert marktaandeel aan het winnen is van kleinere, lokale rivalen'. 

  Pro memorie: Bekaert voorspelde in maart voor 2021 minstens 4 miljard omzet en een marge die nog een half procentpunt hoger zou liggen dan de 7,2 procent over 2020. Enig getokkel op de rekenmachine leert dat de groep zo in de feiten ruim 300 miljoen bedrijfswinst voorspelt, ruim meer dan de 272 miljoen over 2020. Analisten legden de lat vóór het kwartaalrapport al op 319 miljoen

  We verwachten dat Bekaert op de beleggersdag van 28 mei de jaarprognose verhoogt
  Frank Claassen
  Degroof Petercam-analist

 • Mede-eigenaar Belron neemt farmabedrijf over

  De private equity-groep Clayton, Dubilier & Rice, kortweg CD&R, neemt het Ierse UDG Healthcare  over voor een slordige 2,6 miljard pond cash. CD&R hoopt de deal in het derde kwartaal af te ronden. UDG Heathcare is een dienstenleverancier aan de farmasector. Het aandeel schiet in een reactie ruim 20 procent hoger.

  CD&R is bij ons bekend als mede-eigenaar van Belron (Carglass), samen met D'Ieteren . In het dossier van Belron zit CD&R eerder in de exitfase. Belron haalde recent 2 miljard euro aan verse schulden op met als doel de balans te optimaliseren en dus cash uit te keren aan de aandeelhouders.

  Gisteren werd ook bekend dat Belron zijn afdeling carrosserie verkoopt voor een onbekende prijs.

 • Bel20, de Bucks Fizz onder de beursbarometers

  Oh please, Bel20 . Don't let your indecision take you from behind, om even de Britse 80s popgroep Bucks Fizz te citeren. Gisteren onder, vandaag weer boven 4.000 punten. 

  De Brusselse beursbarometer worstelt intussen al vijftien jaar met die weerbarstige duizender. In het voorjaar van 2006 flirtte de Bel20 al met de grens, om er op 20 september van dat jaar voor het eerst boven af te sluiten. Vijftien jaar later is de grens nog altijd niet definitief verworven. Let wel: inclusief geherinvesteerde dividenden biedt de Bel20 sinds 20 september 2006 toch nog altijd een jaarrendement van 3,6 procent. 

  Bel20-tenor AB InBev doet met een stevige heropeningsrally zijn best, maar nu weegt de koerszwakte van Argenx - sinds de jaarlijkse herziening in maart ook een dominant aandeel in de korf - op de barometer. 

  Kortom: make up your mind, please!

  Bucks Fizz over de Bel20: 'Making your mind up'

 • ABN AMRO: 'DEME (CFE) goed geplaatst om nieuw Suez contract te winnen'

  We komen nog even terug op de adviesverhoging van ABN AMRO Oddo BHF voor CFE . Het advies gaat dus van houden naar kopen en het koersdoel van 90 naar 100 euro. Analist Thijs Berkelder wijst erop dat de Suez Canal Authority (SCA) gisteren plannen aankondigde voor een verbreding en verdieping van het zuidelijk gedeelte van het Suezkanaal. President al-Sisi wil dat die werken binnen 24 maanden zijn afgerond. Bedoeling is uiteraard een nieuwe blokkering door een gestrand containerschip te vermijden.

  Berkelder wijst erop dat DEME, de baggerdochter van CFE, goede relaties heeft met Egypte. In november won DEME nog zijn grootste contract ooit voor de Abu Qir haven in het land. 'Daarvoor wordt de mega cutter Spartacus gebruikt. De mega cutter is dus al in de regio.'

  Slotslom: DEME is goed geplaatst om een deel van het nieuwe Suez project voor zich te winnen, redeneert Berkelder. Hij verhoogt zijn ebitda-prognoses voor 2021-2023 met ongeveer 11 à 12 procent. 

  Het rapport stuwt het aandeel CFE 5 procent hoger tot boven 90 euro. 

 • Bel20 weer boven 4.000 punten

  De Bel20 opent 0,2 procent hoger tot 4.007 punten.

  CFE neemt de kop met een stijging van 4,8 procent tot 90,5 euro. Analist Thijs Berkelder van het gefuseerde beurshuis ABN AMRO Oddo BHF verhoogt het advies van houden naar kopen en krikt het koersdoel op van 90 naar 100 euro.

  Ahold Delhaize  stijgt 2,8 procent na een sterke jaarstart.

  Ageas  wint 0,7 procent na de verhoging van de jaarwinstprognose.

  Bekaert schrijft er 0,1 procent bij na de aankondiging van dubbel stemrecht en een recordkwartaal.

  De resultaten van Balta  vallen het minst in de smaak. Het aandeel zakt 1,9 procent.

 • Bayer klopt winstprognose

  De Duitse chemie -en farmareus Bayer  verdiende in het eerste kwartaal 2,59 euro per aandeel, meer dan verwacht door analisten (2,31 euro). Bayer herhaalt de prognose voor het hele jaar.

  Terwijl Bayer vorig jaar leed onder door corona uitgestelde zorg, ziet de groep nu een terugkeer naar haar 'niet-essentiële' medicijnen. Zo herstelt de vraag naar oogmedicijn Eylea, vroeger een groeimotor.

  In de chemiedivie laat Bayer weten dat 96.000 rechtszaken in de VS, aangespannen door kankerslachtoffers, zijn geschikt, in verband met de Roundup-onkruidverdelger. Roundup kwam in portefeuille na de overname van Monsanto in juni 2018. Sindsdien is het aandeel gehalveerd.

 • Meer tekst en uitleg bij het rapport van Balta ...

  ... leest u hier

  Met alvast dit spiekbriefje:

 • Commerzbank boekt onverwacht winst

  Commerzbank  zag de inkomsten in het eerste kwartaal met 35 procent toenemen. Dat leidde tot een winst van 133 miljoen euro. Analisten hadden op een verlies van 53 miljoen euro gerekend. Voor heel 2021 rekent Commerzbank nu op licht hogere inkomsten. Eerder ging de bank uit van een daling.

 • Futures wijzen op stabiele opening

  De Europese futures wijzen niet meer op een rode opening. De sterke bedrijfsresultaten zitten er mogelijk voor iets tussen.

 • Aedifica zit op portefeuille van ruim 4 miljard euro

  Aedifica  verdiende in het eerste kwartaal 32,2 miljoen euro, of 0,97 euro per aandeel. De huurinkomsten gingen 18 procent de hoogte in tot 53,4 miljoen euro. 

  Eind maart zat Aedifica op een portefeuille van ruim 4 miljoen euro, goed voor een stijging van 6 procent of 220 miljoen euro tegenover eind 2020. Sinds dit jaar zit er met Ierland een zevende land in portefeuille, na België, Nederland, het VK, Finland, Duitsland en Zweden. 

  In het eerste kwartaal hebben we opnieuw solide resultaten neergezet en hebben we onze positie als marktreferentie in Europees zorgvastgoed verder verstevigd.
  Stefaan Gielens
  CEO Aedifica

 • Bekaert boekt recordkwartaal

  Het kwartaalrapport van Bekaert  dreigt een beetje ondergesneeuwd te raken bij het bericht dat de familie de macht betonneert via de invoering van dubbel stemrecht, maar dat zou spijtig zijn. Want het rapport oogt indrukwekkend. 

  De staaltechnologiegroep heeft er namelijk naar eigen zeggen het beste kwartaal ooit op zitten. De omzet steeg 16 procent tot 1,13 miljard euro, ruim beter dan de 1,03 miljard die analisten verwachtten. De twee belangrijkste afdelingen, rubberversterking (staalkoord om banden te versterken) en staaldraadtoepassingen, lieten een organische groei van 22 à 23 procent optekenen. 'De verkoopsvolumes in rubberversterking overtreffen nu het pre-covidpeil', klinkt het. 

  De verkoopsvolumes in rubberversterking overtreffen nu het pre-covidpeil
  Oswald Schmid
  CEO Bekaert

  De sterke groei is deels te danken aan de prijsverhogingen die Bekaert doorvoerde om de fors duurderse grondstoffenfactuur (walsdraad) door te rekenen, maar de groep verwijst ook naar een hogere verkoopsvolumes én een gunstige prijsmix. 

  Bij de kwartaalupdate verschaft Bekaert alleen omzetcijfers. Voor een update van de winstoutlook is het wachten op de beleggersdag die CEO Oswald Schmid op 28 mei organiseert. Pro memorie: Schmid stelde in maart voor 2021 een stijging van zowel omzet als winstmarge in het vooruitzicht. 

 • Europese beurzen op weg naar licht verlies

  Volgens de huidige stand van de futures, opent de Euro Stoxx50 straks met een verlies van 0,3 procent.

 • Ahold Delhaize verhoogt jaarwinstprognose

  Ahold Delhaize  zag de omzet in het eerste kwartaal met 5,8 procent aandikken (bij constante wisselkoersen) tot 18,26 miljard euro. Dat is meer dan verwacht door analisten (17,3 miljard). Onderaan de resultatenrekening komt de 'onderliggende' winst per aandeel uit op 0,54 euro, een daling met 2,6 procent. Die daling was verwacht door de vergelijking met maart 2020, de maand waarin de wereld aan het hamsteren sloeg door corona. En analisten dachten aan een winst per aandeel van 0,46 euro.

  Voor heel 2021 verhoogt de warenhuisketen overigens de jaarwinstprognose. Ahold Delhaize verwacht een toename van de winst per aandeel tegenover 2019 tussen 10 en 15 procent. De vorige prognose was een toename van 5 tot 10 procent. Ahold Delhaize vergelijkt liever met het precoronajaar 2019, in plaats van het ongewone 2020. Bovendien telt 2019 net als 2021 52 weken, 2020 telde een week meer.

  Ahold Delhaize verhoogt ook de verwachtingen inzake online-verkoop (zoals met Bol.com in België). De groep rekent op een stijging van de online omzet met 40 procent, tegenover een eerdere groeiprognose van 30 procent. Specifiek voor bol.com rekent Ahold Delhaize op 5,5 miljard euro omzet, 500 miljoen euro meer dan eerder vooropgesteld.

 • Ageas springt over de lat

  Met een kwartaalwinst van 296 miljoen euro legt de verzekeringsgroep Ageas  beter dan verwachte cijfers neer. De mediaan van de analistenverwachtingen lag op 226 miljoen euro. Opmerkelijk is dat de groep zowel in België, het VK als de andere divisies in Europa en Azië de verwachtingen overtreft.

  De uitschieter is de Aziatische divisie met een winstverdubbeling tot 148 miljoen euro. De verzekeringsactiviteiten in China, Maleisië, India en co leveren zo samen de helft van de groepswinst. De activiteiten kenden er een autonome groei van 5 procent.

  Door het goede jaarbegin kijkt het management met meer vertrouwen naar de rest van het jaar. De eerdere jaarprognose van 850-900 miljoen euro nettowinst wordt naar boven verfijnd tot 900-950 miljoen euro dankzij de goede commerciële dynamiek.

 • Montea stelt groeiambitie nog wat scherper

  De logistieke vastgoedbeheerder Montea  verdiende in het eerste kwartaal 0,96 euro per aandeel, een toename van 22 procent. Hierin zit wel een eenmalige vergoeding omdat Montea afziet van een voorkooprecht op een perceel in Tilburg. Zonder hiermee rekening te houden, steeg de winst met 6,4 procent.Over heel 2021 voorziet Montea een winstgroei van 5 procent.

  Tegen eind 2021 stelt Montea een portefeuille voorop van 1,6 miljard euro, tegenover een eerdere prognose van 1,45 miljard euro. De bijgestelde ambitie is mede dankzij een opwaardering van de bestaande portefeuille, zegt Montea.

 • Balta: omzet boven, winst onder de lat

  De kwartaalcijfers van Balta  zijn er. En zijn in tegenstelling tot de jaarcijfers niet helemaal overtuigend.

  In reactie op aanzienlijk stijgende energie- en transportkosten, hebben we in al onze divisies prijsverhogingen doorgevoerd
  Cyrille Ragoucy
  CEO Balta

  De omzet krimpt iets minder dan verwacht, met een kleine 5 procent tot 152,6 miljoen euro. KBC Securities rekende op 149,6 miljoen. Maar de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) herstelt ook minder dan verwacht, met 24 procefnt tot 21 miljoen euro. Hier mikte KBC Securities op een herstel van 38 procent tot 23,54 miljoen euro, in lijn met het forse winstherstel in het vierde kwartaal. 

  CEO Cyrille Ragoucy waarschuwt wel voor forse stijgende materiaal- en transportkosten. 'Als reactie hierop zijn in het eerste kwartaal in al onze divisies prijsverhogingen doorgevoerd. Mochten de kosten blijven stijgen, zullen we verdere prijsstijgingen doorvoeren'. 

 • Bekaert wil dubbel stemrecht invoeren

  Staaldraadproducent Bekaert  wil dubbel stemrecht invoeren. De raad van bestuur heeft daartoe besloten op vraag van de familieaandeelhouders, verenigd in Stichting Administratiekantoor Bekaert. 'Dubbel stemrecht is een middel om de langetermijnvisie en de loyauteit van aandeelhouders te belonen.'

  Het dubbel stemrecht zal worden toegekend aan alle aandelen die minstens twee jaar ononderbroken in bezit zijn van de aandeelhouder. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd op een buitengewone aandeelhoudersvergadering en, indien goedgekeurd, voor het eerst toegepast op de algemene vergadering van 2022.

 • ABN AMRO schrijft rode cijfers in eerste kwartaal

  De Nederlandse bank ABN AMRO  slikte in het eerste kwartaal een nettoverlies van 54 miljoen euro. Het rode resultaat is volledig te wijten aan een schikking rond witwassen van 480 miljoen euro. Operationeel draait de bank voor 77 miljoen euro aan provisies op kredieten terug.

  De kernkapitaalratio ligt op 17,4 procent, rekening houdend met de schikking.

 • Toyota gaat in bulk eigen aandelen kopen

  Vers van de pers: de Japanse autogigant Toyota voorspelt samen de pas vrijgegeven jaarcijfers voor het in april gestarte boekjaar een herstel naar het pre-pandemie winstpeil. En gaat voor 250 miljard yen (1,9 miljard euro) eigen aandelen inkopen. 

 • ... de klappen vallen nu bij de Taiwanese hoogvlieger

  In het Verre Oosten staan doorgaans verliezen op de bordjes, maar die blijven meestal beter binnen de perken dan dinsdag.

  Met één zeer frappante uitzondering: Taiwan. In Taipei tuimelde de TWSE-index bijna een soort mini-crash tot bijna 9 procent lager, na een verlies van bijna 4 procent op dinsdag. Handelaars in Taipei verwijzen naar een combinatie van factoren.

  Ten eerste uiteraard de wereldwijd verkoopgolf in techaandelen, die ook de lokale zwaargewicht (en 's werelds boomende grootste chipbakker) TSMC treft. Ten tweede het coronavirus. Taiwan hield tot nog toe exemplarisch goed stand in de pandemie, maar kampt nu dat met enkele uitbraken van het virus. Ook dat maakt beleggers onrustig. 

  De huidige verkoopgolf in Taiwan moet wel afgezet worden tegen wat voorafging: onder aanvoering van TSMC noteert de Taiwanese beurs nog altijd een coole 30 procent hoger sinds begin 2020. 

 • Op Wall Street redt Nasdaq de meubelen met late rally ...

  Goedemorgen! Wall Street toonde dinsdag al weer een schizofreen beeld, maar dit keer het omgekeerde van maandag. 

  Op Nasdaq  ruimde de verkoopgolf van techaandelen baan voor een late koopgolf, zodat de barometer vrijwel stabiel sloot. Dit keer was het de Dow Jones  die bij een bredere verkoopgolf stevig lager afsloot

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud