1. Markten Live
 2. Live blog

Beleggers willen obligaties en goud

De oplopende spanningen in het Midden-Oosten, de onzekerheid over de handelsoorlog en de omzetwaarschuwing van een grote chipproducent duwden de Europese en Amerikaanse beurzen in het rood. Beleggers vluchtten in obligaties en goud.
 • We laten het hierbij. Fijn weekend!

 • HAL groter in Coolblue

  De Nederlandse holding HAL  neemt samen met CEO Pieter Zwart de aandelen over van twee medeoprichters van Coolblue. Lees hier meer.

 • Ascencio ziet rente op schulden derde terugvallen

  De eigenaar van winkelpanden Ascencio  maakt over het eerste halfjaar een winst (epra earnings) per aandeel bekend van 2,19 euro, een stijging met 6,3 procent.

  De bezettingsgraad lag eind maart op 97,0 procent, tegenover 97,3 procent op 30 september. Ascencio wijt die daling aan de leegstand in de Belgische portefeuille. In België zijn Carrefour en Groupe Mestdagh belangrijke huurders. België (61%) weegt het zwaarst in de portefeuille, gevolgd door Frankrijk (34%) en Spanje (5%).

  De groep profiteert van het lagerentebeleid van de ECB. De gemiddelde kostprijs van de schulden lag eind maart op 1,94 procent, tegenover 2,89 procent eind maart 2018. 

  En nog het belangrijkste voor vastgoedbeleggers: Ascencio verwacht een dividend dat minstens vergelijkbaar is met dan van vorig boekjaar (3,40 euro). Het aandeel noteert daarmee aan een nettodividendrendement van 4,1 procent.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Euronav haalt 50 miljoen dollar op in obligatiemarkt

  Euronav Luxemburg, een dochter van Euronav , heeft 50 miljoen dollar opgehaald via obligaties. De niet-gewaarborgde leningen werden uitgegeven aan 101 procent van de nominale waarde, hebben een coupon van 7,5 procent en lopen tot mei 2022.

  Dit is alweer een positieve stap voor Euronav.
  Hugo De Stoop
  CEO van Euronav

 • Chewy schiet 70% hoger bij beursdebuut

  Chewy, de online-verkoper van dierenvoeding, krijgt een warm welkom op Wall Street. Het bedrijf dat in 2011 is opgericht, schiet meteen 70 procent hoger.

 • Aedifica: verkoop hotelportefeuille voltooid

  Aedifica  laat weten dat de verkoop van de hotelportefeuille is afgerond. Een Europese investeerder heeft de zes hotels gekocht.

 • Bel20 sluit 0,8 procent lager af

  Met een verlies van 0,8 procent, verloor de Brusselse beursindex ongeveer dubbel zoveel als het Europese beursgemiddelde.

  Toppers in Brussel: Atenor (+3,2%), Beluga (+3,7%), Global Graphics (+5,4%).

  Floppers: Floridienne (-5,7%), Bone T. (-6,3%) en Econocom (-8,6%).

 • Welke beleggingen maken u niet armer?

  De daling van de langetermijnrente maakt het moeilijker beleggingen te vinden waarvan het rendement de inflatie compenseert. Waarin kan u nog relatief veilig beleggen om meer nettorendement te halen dan de stijging van de levensduurte met 2 procent per jaar?

  Lees hier onze analyse.

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag in het rood. De Dow Jones en de S&P500 brokkelen met 0,3 procent af. De Nasdaq levert 0,5 procent in.

 • Handel in Elia wordt hervat

  Om klokslag 15.30 uur, laat de FSMA weten.

 • Straks op te volgen op Wall Street

  Broadcom gaat voorbeurs 9 procent lager. De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant verlaagde zijn jaaromzetprognose (zie post 8.20 uur). De groep verwees naar de impact van de geopolitieke onzekerheden en het effect van de exportbeperkingen die aan het Chinese Huawei, een van zijn belangrijkste klanten, zijn opgelegd. De waarschuwing weegt al een hele dag op de sector, zowel in Azië als Europa en ook voorbeurs op Wall Street, zoals bij Intel en Nvidia .

  Third Point Activist Fund, onder leiding van Daniel Loeb, heeft de Japanse groep Sony gevraagd om haar aandelen in de muziekstreaminggroep Spofity  te verkopen.

  Met Chewy krijgen we vandaag een nieuw aandeel op de NYSE. Chewy is een online verkoper van dierenvoeding. De introductieprijs werd vastgelegd op 22 dollar en de ticker is CHWY.

 • Alle scrips Elia geplaatst

  In het kader van de grote kapitaalverhoging van Elia zijn alle scrips - bewijzen van de niet uitgeoefende voorkeurrechten - met succes geplaatst bij institutionele aandeelhouders. Dat laat Elia weten in een persbericht.

  Dat betekent dat alle nieuwe aandelen die Elia aanbood een koper hebben gevonden. De hele operatie levert de uitbater van hoogspanningsnetwerken 434,8 miljoen euro op.

  De netto-opbrengst van de private plaatsing van de scrips bedraagt 1 euro per coupon nummer 16. De houders van niet-uitgeoefende voorkeurrechten ontvangen dat bedrag vanaf 21 juni.

  Wellicht wordt straks de notering van Elia op Euronext Brussel hervat.

 • Amerikaanse futures kleuren rood

  De future op de Dow Jones noteert 0,1 procent lager, die op de S&P500 0,2 procent en die op de Nasdaq Composite 0,6 procent.

  Wereldwijd gaan de beurzen lager door toegenomen geopolitieke zorgen, de impasse in het Amerikaans-Chinese handelsconflict en zwakke cijfers over de Chinese industriële productie.

  Broadcom stuurde bovendien een omzetwaarschuwing uit die de hele chipsector doet afglijden. In de voorbeurshandel maakt Broadcom een duik van 10 procent.

 • Chinese beursmakelaar noteert volgende week ook in Londen

  De Chinese broker Huatai Securities krijgt normaal gezien volgende week een tweede notering in Londen, naast zijn huidige notering in Shanghai.

  Bij de beursintroductie verkoopt Huatai 75 miljoen ‘global depository receipts’ aan 20,50 dollar. Dat is aan de onderkant van de prijsvork, die op 20 tot 24,50 dollar stond. De operatie brengt dus ongeveer 1,5 miljard dollar op.

  De eerste notering in Londen is volgende week gepland en valt samen met de opening van de U.K.-China Economic and Financial Dialogue, een conferentie waarop enkele hooggeplaatste Chinese politici aanwezig zijn.

  Huatai wordt zo het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de Shanghai-London Stock Connect, een verbinding tussen de twee beurzen waarmee de London Stock Exchange nog meer Aziatische bedrijven na de brexit hoopt aan te trekken.

 • 600 bedrijven waarschuwen Trump

  Meer dan 600 Amerikaanse bedrijven en beroepsverenigingen hebben president Trump een brief geschreven waarin ze aandringen op het opheffen van de importtarieven op Chinese producten en op het stopzetten van de handelsoorlog. Onder de bedrijven bevinden zich grote namen als Walmart, Costco, Target, Gap, Levi Strauss en Foot Locker.

  In de brief zeggen de bedrijven dat de bijkomende heffingen ‘een significante, negatieve en langetermijnimpact zullen hebben op Amerikaanse ondernemingen, boeren, families en de Amerikaanse economie’. ‘Een escalerende handelsoorlog is niet in het belang van ons land, en beide kanten zullen verliezen.’

  Lees het volledige artikel hier.

 • Boskalis mag tankers Golf van Oman bergen

  De Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis  heeft de opdracht gekregen om de twee beschadigde olietankers en hun lading in de Golf van Oman te bergen. Dat maakte het bedrijf zelf bekend. De opdracht komt van de verzekeraars van beide schepen.

  De bergingswerkzaamheden worden uitgevoerd door het dochterbedrijf Smit Salvage, in samenwerking met de relevante lokale autoriteiten. Het gaat om de tankers Front Altair met een lading nafta en de Kokuka Couragous met een lading methanol. De bemanningen van beide schepen werden geëvacueerd na de incidenten.

  Het sleep- en bergingsbedrijf Smit noteerde vroeger apart op de beurs, maar werd in 2010 door Boskalis overgenomen. 

 • Swiss Re brengt Londens filiaal naar de beurs

  De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re bevestigt in een persbericht de beursgang van zijn Britse dochteronderneming ReAssure in juli. Swiss Re wil het belang in ReAssure tot minder dan 50 procent terugbrengen, tegenover 75 procent nu.

 • Renteknip in Rusland

  De Russische centrale bank verlaagt de basisrente van 7,75 tot 7,5 procent. De renteverlaging met 25 basispunten was algemeen verwacht door economen. Het is de eerste renteknip sinds maart 2018.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... vindt u vandaag hier terug.

 • Geen drank meer voor Londense metaaltraders

  In het bekende Suske & Wiske-album ‘De dulle Griet’ eet de verpersoonlijking van de oorlog brandnetels en drinkt ze kokend lood.

  Dat ‘drankje’ zullen de traders op de London Metal Exchange niet tot zich nemen, maar blijkbaar gieten ze van tijd tot tijd wel ander (geestrijk) vocht achter hun kraag. Onder meer Nigel Farage – die we nu in een andere context kennen – denkt met weemoed terug aan de zuippartijen uit de tijd toen hij nog metalen verhandelde.

  Nu is het uit met de pret. De LME heeft besloten dat er tijdens de werkuren niet meer mag gedronken worden, schrijft de zakenkrant Financial Times. Het is een nieuwe poging van de 142 jaar oude metaalbeurs om de overwegend mannelijke bedrijfscultuur te veranderen.

 • Chinese fabrieken op lagere toeren

  De Chinese industriële productie is in mei met 5 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is minder dan verwacht (+5,5%) en het laagste groeicijfer sinds begin 2002. Het toont nog maar eens aan dat de escalerende handelsoorlog China pijn doet.

  De investeringen in vastgoed nemen ook af. Er waren minder nieuwe bouwwerven en de verkoop van vastgoed kende de sterkste daling sinds oktober 2017. De bouw is een belangrijke barometer van de economie.

  Mannen werken aan een elektrisch substation voor de hogesnelheidslijn Peking-Zhangjiakou. ©REUTERS

 • Beleggers vluchten in veilige havens

  De toegenomen onzekerheden doen beleggers uit aandelen en in obligaties stappen. Vrijwel over de hele lijn gaan de koersen van Europees, Amerikaans en Aziatisch staatspapier hoger.

  Het rendement op de Bund, de tienjarige Duitse overheidsobligatie, zakt 2 basispunten en bedraagt -0,26 procent.

  Ook goud is in trek. De goudprijs gaat 0,8 procent hoger tot 1.352,99 dollar per ounce. Daarmee staat de goudprijs op het hoogste peil sinds april 2018.

  ©REUTERS

 • Aandelenuitgifte Elia succesvol

  De inschrijving op de kapitaalverhoging met voorkeurrechten bij Elia  van de voorbije week is een succes geworden, blijkt uit een persbericht. Bij de afsluiting van de inschrijvingsperiode, donderdag om 15 uur, bleek dat was ingetekend op 92,17 procent van de nieuwe aandelen.

  De beheerder van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland wou tot 435 miljoen euro ophalen via de emissie van 7,6 miljoen nieuwe aandelen. Bestaande aandeelhouders konden per acht aandelen één nieuw kopen tegen 57 euro per stuk. Dat is een korting van 8,95 procent tegenover de slotkoers op 4 juni.

  De inschrijvingsperiode liep donderdag ten einde. Grote en kleine investeerders hebben ingeschreven op 7.030.981 nieuwe aandelen, wat overeenstemt met 92,17 procent van het aanbod.

  De voorkeurrechten die niet werden uitgeoefend, worden vandaag verkocht als scrips. Die worden te koop aangeboden aan Belgische en internationale institutionele beleggers in het kader van een private plaatsing. De verkoop vindt vandaag plaats en tot Elia de resultaten heeft bekendgemaakt, is de notering van het aandeel opgeschort.

  Met de opbrengst wil Elia drie dingen doen: 110 miljoen euro gaat naar de financiering van de de overzeese hoogspanningskabel Nemo Link, 220 miljoen dient om het eigen vermogen te versterken en de rest wil topman Chris Peeters gebruiken voor overnames.

 • Beurzen zakken dieper in het rood

  De verliezen van de Europese beurzen nemen toe en ook de Brusselse beurs kleurt nu rood. De EuroStoxx50 noteert 0,4 procent lager, de Bel20 verliest 0,6 procent.

  ‘De rust van de voorbije dagen zou bedrieglijk kunnen zijn. Na de aanvallen op olietankers in de Golf zou de relatieve kalmte van beleggers snel kunnen omslaan in nervositeit’, zei analist Milan Cutkovic van AxiTrader aan het Franse persbureau AFP.

  Naast de zorgen over de handelsoorlog en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten zetten de chipaandelen druk op de indexen na de omzetwaarschuwing van Broadcom. Onder de grote Europese sectorgenoten zakt Infineon 3,4 procent en STMicroelectronics 3 procent.

 • Europese beurzen openen licht lager

  De EuroStoxx50 verliest 0,2 procent bij de openingsbel. De Bel20 blijft stabiel. De ontwikkelaar en verkoper van autochips Melexis verliest 2 procent na de omzetwaarschuwing van Broadcom.

 • Tokio sluit 0,4 procent in de plus

  In Tokio is de Nikkei met 0,4 procent winst geëindigd. De Japanse beurs werd hoger gestuwd door de oliewaarden. De olieprijs schoot donderdag omhoog na twee nieuwe aanvallen op olietankers in de Straat van Hormuz.

  Het techbedrijf Sony won 3 procent na een nieuwe aanval van het activistisch fonds Third Point van Daniel Loeb. Loeb dringt aan op een afsplitsing van de entertainment- en de chipactiviteiten.

 • Notering Elia opgeschort

  De FSMA laat weten dat de notering van Elia wordt opgeschort. Dat gebeurt in afwachting van de publicatie van een persbericht. De opschorting houdt wellicht verband met de grote kapitaaloperatie die de voorbije week liep. De inschrijvingsperiode liep donderdag ten einde.

 • Naar vlakke beurzen in Europa

  De future op de EuroStoxx50 noteert onveranderd, wat op een vlakke opening wijst. Eerder vandaag was er ook al weinig animo in Azië. De geopolitieke spanningen lopen op en over het Amerikaans-Chinese handelsconflict is geen nieuws. Veel beleggers vluchten in obligaties.

  Het gebouw van de New York Stock Exchange op een regenachtige dag ©REUTERS

 • Chinese beursmakelaar verbreekt banden met UBS

  Haitong International Securities Group knipt alle banden door met de Zwitserse financiële groep UBS. De drastische ingreep volgt op een commentaar van de hoofdeconoom van UBS over Chinese varkens, een commentaar dat in China in het verkeerde keelgat is geschoten.

 • Broadcom stuurt stevige omzetwaarschuwing uit

  De Amerikaanse chipproducent Broadcom verlaagde donderdagavond zijn omzetprognose voor het hele jaar met 2 miljard dollar tot 22,50 miljard dollar. Het bedrijf uit San Jose in Californië legt de schuld bij een brede daling van de vraag als gevolg van de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en bij de impact van de exportbeperkingen die de VS aan Huawei hebben opgelegd.

  ‘Onze klanten zijn hun voorraadniveaus actief aan het verminderen en wij nemen een conservatieve houding aan voor de rest van het jaar’, zei CEO Hock Tan in een persbericht.

  In de nabeurshandel donderde het aandeel 7 procent lager. De halfgeleidersector is vandaag dus extra in het oog te houden.

 • Een flinke portie vastgoednieuws

  Donderdagavond was er nog heel wat nieuws uit de vastgoedsector. We zetten het even op een rijtje:

  - Cofinimmo legt 22 miljoen euro op tafel voor het zorgcomplex Nebo in Den Haag. Het complex uit 2004 biedt plaats aan 115 dementerende en zorgbehoevende ouderen en wordt uitgebaat door Saffier. Het initieel brutorendement bedraagt 5 procent. Met deze acquisitie groeit de Nederlandse zorgvastgoedportefeuille van Cofinimmo aan tot bijna 240 miljoen euro.

  - Retail Estates heeft in het retailpark Alinau in Libramont twee bijkomende winkelpanden gekocht die verhuurd zijn aan de kledingketens PointCarré en H&M. De prijs bedraagt 5,57 miljoen euro en het bruto aanvangsrendement 5,75 procent. Retail Estates gaat de transactie voor 3,61 miljoen euro financieren via de uitgifte van nieuwe aandelen.

  - Immobel heeft in Luxemburg vier nieuwe projecten overgenomen die samen goed zijn voor 52.000 vierkante meter. Het gaat om gronden aan de rue de Hollerich waar een nieuw residentieel huizenblok is gepland, 1,5 hectare grond op de Kirchberg in de nieuwe duurzame wijk Laangfur, het Mamer-woonproject net buiten Luxemburg-stad en het 5.700 vierkante meter grote kantoorgebouw Thomas in Luxemburg-Strassen. Financiële details maakte Immobel niet bekend.

 • Aperam bedankt voor diensten S&P en Moody's

  Opmerkelijk: de staalproducent Aperam laat weten dat het S&P en Moody's heeft gevraagd niet lager kredietwaardigheidsdiensten te leveren. 'Rekening houdend met onze lage schuldenlast en de aard van onze financieringsnoden werden de kredietnoteringsdiensten niet lager als noodzakelijk beschouwd. Wij herbevestigen ons engagement om financiële ratio's Investment Grade te behouden', zei Timoteo Di Maulo, de CEO van Aperam, donderdagavond in een persbericht.

 • Volkswagen brengt truckdivisie op 28 juni naar de beurs

  Er zijn meer gegevens bekend over de geplande beursgang van Traton, de vrachtwagendivisie van Volkswagen waartoe de merken MAN en Scania behoren. De autobouwer biedt de aandelen aan tegen 27 tot 33 euro het stuk. Dat waardeert de divisie op 13,5 tot 16,5 miljard euro.

  De beursgang van Traton wordt een van de grootste operaties van het jaar in Europa. Volkswagen borg de beursplannen voor Traton in maart op, maar haalde ze in april weer uit de kast. Het is de bedoeling Traton zowel in Frankfurt als Stockholm te laten noteren.

  Volkswagen zal 50 miljoen aandelen te koop aanbieden, maar dat aantal kan nog met 7,5 miljoen stijgen bij grote interesse (de zogenaamde 'green shoe' of overtoewijzingsoptie). Daarmee zou 10 tot 11,5 procent van de aandelen Traton op de beurs noteren.

  De opbrengst kan voor Volkswagen oplopen tot 1,9 miljard euro. Geld dat de grootste Europese autobouwer goed kan gebruiken om te investeren in de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende wagens, te herstructureren en de gevolgen van het dieselschandaal voort weg te wassen.

  Scania is een van de truckmerken die tot de VW-familie behoren. ©REUTERS

 • Thales in CAC40

  Euronext laat weten dat op maandag 24 juni de Franse defensie-, luchtvaart- en beveiligingsgroep Thales in de CAC40 komt. Thales heeft eind april de overname van Gemalto afgerond en is daardoor een flinke maat groter geworden. De auto-onderdelenproducent Valeo en de betalingsspecialist Worldline verdwijnen uit de index. De CAC40 telde tijdelijk 41 bedrijven en valt nu terug tot 40.

 • UCB-middel bimekizumab brengt verbetering bij AS

  In een persbericht laat UCB weten dat nieuwe fase 2-resultaten van bimekizumab voor de behandeling van spondylitis ankylopoetica (AS) zijn voorgesteld op EULAR, het jaarlijkse Europese congres voor reumatologie in Madrid. Daaruit blijkt dat het middel op diverse vlakken beterschap bracht en de patiënten zich beter voelden.

  AS, ook bekend als de ziekte van Bechterew, is een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten van het heiligbeen en de ruggenwervels treft. Bimekizumab bleek na 12 weken meer activiteit toe te laten en pijn, vermoeidheid en stijfheid te verminderen. Ook de mobiliteit en het functioneren verbeterden. Het middel is nog niet veilig en efficiënt bevonden. Het wordt nu in fase 3-studies getest voor AS, axiale sponyloarthritis (PsA) en psoriasis.

 • Naar renteknip door ECB?

  Volgens Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België, is het ‘redelijk waarschijnlijk’ dat de ECB later dit jaar – mogelijk al in september – de rente met 10 basispunten verlaagt. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van de halfjaarvooruitzichten van de bank. Voor de beurzen is ING iets somberder geworden waardoor de bank haar portefeuille iets defensiever heeft gemaakt.

 • Iran en China

  Volgens de Verenigde Staten zit Iran achter de twee nieuwe aanslagen op olietankers. De VS verspreidden videobeelden waarop te zien is hoe een Iraanse boot een onontplofte mijn weghaalt van een tanker. De aanslagen deden donderdag de olieprijs met 2,2 procent stijgen.

  Intussen blijft het handelsconflict tussen de VS en China de markten beroeren. Gevreesd wordt dat het de wereldeconomie verder doet vertragen.

  Na twee neerwaartse dagen ging Wall Street donderdag weer hoger. De oliewaarden presteerden sterk dankzij de stijgende olieprijs. In Azië is het beeld vanmorgen verdeeld met kleine winsten in Tokio en Sydney, en verliezen in Hongkong, Shanghai en Seoel.

  Beleggers nemen hun toevlucht tot overheidspapier. Wereldwijd stijgen de koersen van obligaties, met dalende rendementen tot gevolg.

  In de Golf van Oman staat een olietanker in brand. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud