Advertentie

Belgacom en Bpost wegen op Bel20

Belgacom en Bpost zijn waren de kneusjes van de Bel20, sterke prestaties van Delhaize en KBC boden onvoldoende tegengewicht om de beursbarometer uit het rood te houden.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet om via de comments te reageren, we houden er e in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: En om af te sluiten, een Russische variant op het Romeinse 'brood en spelen'. Tot morgen:

Alcohol niet op de lijst van import die Rusland niet meer toelaat uit het Westen. Putin weet hoe hij zijn landgenoten kan behagen.— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) August 7, 2014

 

17.45 uur: Terwijl de meeste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen lichtjes vooruitgang boeken, krijgt Air Canada in Toronto een lel van 7 procent. Nochtans zitten de vliegtuigen eivol. Maar dat is nu net het probleem: die hoge bezettingsgraad is vooral te danken aan lage tarieven. Air Canada gaat dat nu proberen goed te maken door opnieuw te snijden in de kosten. 

17.35 uur: De Bel20 is uiteindelijk net als de meeste Europese beurzen in de min geëindigd. Enkel Zurich (+0,2%) kon winst boeken, toeval of niet, één van de weinige Europese landen die niet bij de Russische boycot zijn betrokken. De Brusselse index verloor 0,05 procent tot 3.056 punten. De grootste slachtoffers waren bpost (-4,1%) en Belgacom (-2,6%) die alle twee leden onder adviesverlagingen en speculatie rond een verkoop van het overheidsbelang. De Dow Jones en de S&P 500 zitten intussen ook het rood.

17.02 uur: Het Chinese iDreamSky heeft zijn beursdebuut op Nasdaq niet gemist. De videogameproducent wint 18 procent:

Shares of Chinese videogame maker iDreamSky Technology jumps 18% in debut http://t.co/ryRCUo5F0S— MarketWatch (@MarketWatch) August 7, 2014

 

16.44 uur: De Italiaanse overheid zal morgen vrijdag dan toch een akkoord kunnen tekenen met Etihad over een investering in Alitalia, zo kondigde de minister van Transport Maurizio Lupi vandaag aan op een persconferentie. De Arabieren zullen de komende drie jaar 1,2 miljard euro investeren in de noodlijdende maatschappij en daarvoor 49 procent in handen krijgen. De vakbonden zouden ingestemd hebben met het schrappen van 1.635 banen op een totaal van 12.800. Etihad vroeg aanvankelijk dat 2.250 jobs zouden geschrapt worden. Volgens Lupi zondigt de overeenkomst niet tegen de EU-regels over staatssteun.

16.31 uur: De Amerikaanse beurzen worden niet alleen ondersteund door stevige bedrijfsresultaten, ook het lager dan verwachte aantal nieuwe aanvragen voor een uitkering geeft een steuntje in de rug. Tenzij de markt dat weer gaat interpreteren als een signaal voor de Fed om de rentetarieven toch sneller dan verwacht op te trekken:

Weekly Jobless Claims Not Only Not Rising, They Are Wonderful! http://t.co/TwZVniu39C— 24/7 Wall St. (@247WallSt) August 7, 2014

 

15.37 uur: CEO Johan Thijs van KBC zegt te kijken naar 'opportuniteiten in de kernmarkten van KBC'. Collega Dirk Selleslagh had een gesprek met hem: 

CEO Johan Thijs van KBC

KBC noteert momenteel 4,8 procent hoger. 

15.35 uur: Wall Street gaat hoger van start met een winst van zo'n 0,3 procent voor de toonaangevende indices. 

15.12 uur: De turbo van Audi staat nog altijd aan. De Duitse constructeur van luxewagens verkocht voor de eerste keer in zijn geschiedenis meer dan een miljoen wagens over de eerste zeven maanden van dit jaar. In China werden tot nog toe al meer auto's geregistreerd dan in heel 2013. In juli alleen steeg de verkoop met 9,7 procent tot 144.000 stuks. Audi is een onderdeel van de VW-groep (167,95 euro, -0,3%).

14.32 uur: Wall Street lijkt straks niet veel last te hebben van de Russische importstop, evenmin als de Europese beurzen. De Amerikaanse futures op de S&P 500 gaan 0,3 procent hoger. Fox wint 5,3 procent omdat films als X-Men en Rio2 veel bioscoopbezoekers lokken. 

14.32 uur: Kort na de middag vertonen de Europese beurzen een gemengd beeld. Net als gisteren behoort de Bel20 tot de beter presterende indexen met een winst van 0,5 procent, enkel Milaan (+0,8%) en Zurich (+0,6%) doen beter. Bpost (-6,5%) is nog met afstand de sterkste daler, maar ook de voedingsgroepen Greenyard Foods (-2,8%) en Lotus Bakeries (-2,7%) behoren tot de opvallendste dalers. Greenyard haalt 2,4 procent van zijn omzet uit de export naar Rusland, voor Lotus is die uitvoer verwaarloosbaar.

13.54 uur: 'Sterk overdreven', zo vindt Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof de koersreactie van bpost. Het aandeel verloor rond half twee meer dan acht procent, een verlies dat intussen lichtjes gereduceerd werd. De analist ziet als mogelijke verklaring dat de internationale pakjes bij sectorgenoten PostNL en Deutsche Post sneller groeiden dan bij bpost, wat zou kunnen wijzen op een verlies van marktaandeel. 'Bovendien is de koers ook fors gestegen dan de veel beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal'. In elk geval heeft de conference call voor analisten deze morgen geen spectaculair nieuwe info opgeleverd, aldus Caucheteux, het ging vooral om precisering van de cijfers die woensdag na beurs werden bekendgemaakt. Caucheteux blijft bij een koersdoel van 20 euro en een advies 'houden'.

13.45 uur: En de ECB houdt zijn toonaangevende rente onveranderd. Wachten op de persconferentie om 14.30 uur. 

13.30 uur: Het grootste beursgenoteerde slachtoffer van de Russische sancties tegen westerse voeding lijkt voorlopig Marine Harvest te zijn. 's Werelds grootste zalmkweker tuimelt op de beurs van Oslo 11 procent.

13.01 uur: Een verrassing kun je het niet noemen: de Bank of England handhaaft haar (bijna)-nulrentebeleid. 

@BankofEngland maintains #BankRate at 0.5% and the size of the Asset Purchase Programme at £375 billion— Bank of England (@bankofengland) 7 augustus 2014

 

12.50 uur: Op de persconferentie over de halfjaarcijfers blijft KBC-CEO Hongarije ondanks de strop over het tweede kwartaal trouw zweren:

Als je kijkt naar onze franchise in Hongarije, dan zijn zowel onze bank als onze verzekeraar daar intrinsiek winstgevend en dragen ze bij tot onze resultaten. Daarom is wat gebeurt jammer. De basis is gezond.

Johan Thijs (KBC): 'Hongarije is - ondanks problemen daar - een kernland en dat zal zo blijven'— Michael Sephiha (@sephke) 7 augustus 2014

 

12.45 uur: bpost (17,35 euro, -5,4%) zakt intussen verder weg en verliest nu al meer dan vijf procent, hoewel zowel Petercam (kopen, 19 euro) als ING (kopen, 18,20 euro) niks veranderden aan hun waardering. KBCS verlaagde wel het koersdoel met een halve euro tot 18,5 euro en zijn advies van kopen naar houden. De onzekerheid over de toekomstige rol van de de overheid die meerderheidsaandeelhouder is en het krantencontract, de sterker dan verwachte daling van het binnenlands postverkeer en de tragere groei van de pakjes maken beleggers duidelijk ongerust. 

12.20 uur: Adidas (56,10 euro, 3,4%) heeft niet weten te profiteren van een naar eigen zeggen geweldige sportzomer. Dat meldde de Duitse sportartikelengigant donderdag bij de presentatie van de cijfers. Het concern had vooral last van negatieve wisselkoerseffecten en tegenvallende prestaties bij de golftak. De groep gaat zijn marketingbudget optrekken tot 1 procent van de omzet om de achterstand op marktleider Nike niet verder te laten oplopen. De operationele winstmarge voor dit jaar wordt verlaagd van 8,5 à 9,0 naar 6,5 tot 7,0 procent. Adidas verloor dit jaar al bijna de helft van zijn beurswaarde. Vorige week ging er in één klap 13 procent af na winstwaarschuwing.

12.18 uur: De weerkaart van Europa volgens KBC (41,13 euro, +3,9%):

Het weerbericht volgens @kbc_group pic.twitter.com/r7hUiGtW1W— Michael Sephiha (@sephke) August 7, 2014

 

12.02 uur: Bart Jooris hakt zwaar in zijn koersdoel voor Barco (53,22 euro, -2,2%), het zakt van 64 naar 55 euro. Het advies van de analist van Bank Degroof gaat van ‘bijkopen’ naar houden. Na de winstwaarschuwing van de technologiegroep kondigde hij al een herziening van zijn waardering uit. Jooris verwacht over het hele jaar een daling van de ebitda met 7,4 procent.

11.52 uur: De drie grote risico's voor de aandelenmarkten, volgens Goldman Sachs (via Business Insider). 

- Geopolitiek: Oekraïne dus en Irak. Het risico op een gevoelige impact op de brede markt is laag, volgens Goldman, maar het kan altijd dat die conflicten escaleren en dan wel degelijk een impact hebben. 

- China: het risico voor een zwaar tegenvallende groei in dit land wordt afgezwakt. 

- De obligatiemarkt, stijgende rente: vanuit Amerikaans perspectief is een rentestijging de meer waarschijnlijke risicofactor voor de aandelenmarkt. 

11.44 uur: Ondertussen is het wachten op de persconferentie na de beleidsvergadering van de ECB. Er worden geen nieuwe maatregelen verwacht, maar mogelijk zegt voorzitter Mario Draghi wel één en ander over hoe zijn instelling de slabakkende Europese economie denkt te helpen tijdens de komende maanden. 

11.24 uur: De beurzen blijven voorlopig vrij kalm over de Russische sancties. De EuroStoxx50 staat licht in het rood net zoals de Bel20.

11.06 uur: De samenvatting van de Brusselse beursdag leest u hier. Met focus op Belgacom, Bpost, Delhaize en KBC.

11.02 uur: Uit de Belgacom-update van Morgan Stanley. De bijzonder frappante 'outperformance' van Belgacom tegenover de sector over het voorbije jaar:

10.56 uur: Een vraag die heel wat analisten wilden stellen aan Delhaize tijdens de conference call naar aanleiding van de kwartaalresultaten, was die over de impact van de vakbondsacties op de cijfers in België. Het duo Frans Muller (CEO) en Pierre Bouchut (CFO) hoedde zich voor al te krasse uitspraken, omdat in september de gesprekken met de vakbonden over de zware herstructurering starten.

Toch wilde Muller een (klein) cijfer op die impact plakken. In de week na de aankondiging van de 2.500 ontslagen op 11 juni zag Delhaize zo'n 10 miljoen euro omzet in rook opgaan.

10.00 uur: Morgan Stanley zet Belgacom (25,44 euro, -2,3%) op de verkooplijst. Het beurshuis is niet onder de indruk van de hogere winstprognose die de telecomoperator vorige week gaf en dat het aandeel na de daaropvolgende koersstijging weinig aantrekkelijk is.

Opvallend genoeg staan de twee Bel20'ers met de Wetstraat als grootaandeelhouder - Bpost (zie 9u15) en Belgacom - onderaan de Bel20 met een verlies van dik 2 procent. Mogelijk nemen beleggers al een voorschot op berichten op de nieuwssite Newsmonkey en L'Echo als zou de MR, de enige Franstalige partij bij de onderhandelaars voor een centrumrechtse 'Zweedse' coalitie, bereid zijn een verkoop te overwegen van Belgacom en Bpost.

09.40 uur: Delhaize (50,25 euro, +3,5%) ontlokt doorgaans positieve reacties bij analisten. 'Iets boven de verwachting', merkt Rabo Securities op, maar het advies blijft 'houden'. KBC Securities handhaaft het 'bijkopen'-advies en koersdoel van 60 euro. Bank Degroof is minder positief, analist Hans D'Haese:  

Helemaal niet slecht, maar het onderste lijntje kreeg wel een massieve afboeking op Servië te verwerken. We blijven voorlopig ons neutraal advies houden. 

09.32 uur: SBM Offshore zakt in Amsterdam 2 procent naar 10,02 euro. De  leverancier van mobiele boorplatforms zet 240 miljoen dollar opzij om de lopende corruptiezaak te schikken. Eerder bleek uit een intern onderzoek dat de groep zo'n 200 miljoen dollar 'commissies' (lees: steekpenningen) betaald heeft: 139 miljoen in Brazilië, 19 miljoen in Equatoriaal Guinea en 23 miljoen in Angola. Vraag blijft hoeveel boete het Nederlands Openbaar Ministerie en het Amerikaanse ministerie van Justitie de groep zullen opleggen.

09.15 uur: KBC Securities verlaagt het advies voor Bpost (18,14 euro, -1%) van 'bijkopen' naar 'houden'. Het koersdoel blijft op 18,50 euro. We citeren analist Dieter Furniere:

Na een rendement van 30 procent dit jaar, denken we dat de rendement/risico-verhouding niet langer positief is. Mogelijke kopzorgen zijn de toenemende binnenlandse concurrentie in pakjes, de invloed van intensievere e-government initiatieven, de invloed van een nieuwe federale coalitie op het beheerscontract, een snellere krimp van het binnenlands briefverkeer en een minder gunstige inflatie-impact over boekjaar 2015

09.04 uur: De openingsbel, met 0,4 procent winst voor de Bel20. KBC gaat 3,5 procent hoger, Delhaize boekt 2,5 procent winst en Delta Lloyd 1 procent. Bpost reageert nauwelijks op de halfjaarcijfers. In het buitenland is er bij de 'rapporteerders' verlies voor Adecco en Deutsche Telekom en winst voor Nestlé en Euronext. 

08.58 uur: De Duitse tweejaarsrente is voor het eerst sinds mei 2013 negatief geworden. Een letterlijk en figuur bijzonder negatieve evolutie. Beleggers verrekenen via extreem lage rentevoeten een steeds somberder economisch scenario in de obligatiekoersen, met een Europese economie die op een periode van chronisch lage groei en dito inflatie lijkt af te stevenen.

08.45 uur: Ook in het buitenland een pak resultaten. Nestlé probeert voor de aandeelhouders de pil van teleurstellende resultaten te vergulden door voor miljarden eigen aandelen in te kopen. 

.@fastFT: Nestlé plans SFr8bn share buyback as profits dip http://t.co/f7DQYT92lL— Financial Times (@FinancialTimes) 7 augustus 2014

 

08.30 uur: Goedemorgen! We vallen met de deur in huis met een samenvatting van de sinds gisterenavond binnengelopen resultaten:

  • Bpost overtrof over het tweede kwartaal opnieuw de analistenprognoses, maar de daling van de binnenlands post versnelt wel
  • KBC ziet de winst door de Hongaarse strop stevig dalen, maar de resultaten komen niettemin een stuk boven de verwachtingen uit
  • De Servische malaise duwt Delhaize in het rood

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud