Belgacom in 3 weken 10 procent lichter

Belgacom en Mobistar werden lager geschreven door Deutsche Bank. Deze week lijkt de aandacht vooral te gaan naar de resultaten van een aantal belangrijke bedrijven.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland, Roland Legrand en Sebastien Rousseau. We werken de informatie voortdurend bij. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.48 uur: De Bel20 is 0,4 procent lager gesloten, onder leiding van Mobistar dat 2,75 procent zakte. De Euro Stoxx50 liet 0,5 procent liggen. Op Wall Street stijgt de Nasdaq 0,3 procent terwijl de Dow en de S&P500 niet veel bewegen.

We kijken deze week naar een aantal belangrijke cijfers (zie post van 16.31 uur). Uiteraard blijft het ook uitkijken naar de evolutie in de Europese 'periferie' waar het blijkbaar telkens nodig is dat de markten in overdrive gaan, willen de Europese beleidsmakers echt actie ondernemen. 

Bedankt voor het lezen en tot morgen!

 

17.24 uur: Nog wat Amerikaans technieuws en -analistenacties. Bij Goldman Sachs vindt Bill Shope dat Apple oververkocht is. Genoeg is genoeg. Jay Yarow op BusinessInsider: 

In a note he calls the stock "oversold," and says he's expecting a big bounce back to end the year. He believes the stock is getting squeezed because Apple doesn't have enough iPhone 5s to sell to people.

17.12 uur: Eind deze week lanceert Microsoft zijn Windows 8. Na het weekeinde is er een groot evenement van Google waar de nieuwe Google-phone wellicht wordt voorgesteld. 

Op The Street maakt Dana Blankenhorn zich ongeruster over Microsoft dan over Google. Dat laatste bedrijf staat onder meer heel sterk in kostenefficiënte cloud-diensten waarmee het Amazon voor die diensten naar de kroon steekt. 

 

This time next year, Microsoft will be increasingly threatened by the cloud, its Windows 8 will have peaked, while Google will be fully engaged in monetization. I have shares in both Microsoft and Google, but I'm likely as not to take my lumps on Mister Softee and put that money back into Google, maybe soon.

Time may have passed Microsoft by, but the age of Google is just beginning.

 

Google noteert 1,35 procent lager, Microsoft 1,9 procent.

16.57 uur: Ondertussen noteren de toonaangevende indices op Wall Street gemengd maar weinig veranderd. Caterpillar (zie post 13.57 over goede resultaten maar zwakkere vooruitzichten) noteert 0,9 procent hoger. Ford, dat knopen moet doorhakken over zijn Europese fabrieken, zakte een halve procent. Apple wint 1,5 procent, het bedrijf stelt morgen zijn mini-iPad voor. 

16.31 uur: Nog even in herinnering brengen dat de Bel20 vanaf morgen voor een belangrijke cijfertest staat. Zowel Mobistar als Umicore komt dinsdag voorbeurs met cijfers, woensdag volgt Nyrstar, donderdag Solvay en vrijdag Belgacom.

16.10 uur: Deutsche Bank geeft dus nog een extra aan het aandeel Belgacom, dat met de 143.000 Belgen die in 2004 intekenen niet toevallig de beursticker 'BELG' meekreeg op Euronext. Sinds 25 september verloor Belgacom exact 10 procent. Die dag schokte Telekom Austria, de Oostenrijkse ex-monopolist, door zijn dividend met bijna 90 procent te verlagen van 38 naar 5 cent. Ook Deutsche Telekom verloor sinsdien 10 procent, het Nederlandse KPN 8 procent. Vrijdag komt Belgacom met derdekwartaalcijfers en beleggers lijken de lat nu al laag te leggen.

 

15.44 uur: Zeggen dat de verwachting voor de kwartaalresultaten van Mobistar hoog gespannen zijn, is de waarheid geweld aandoen. Wel kijken analisten in hun vooruitblik uit naar het 'Telenet-effect' op de resultaten.

15.21 uur: Rosneft onttroont na de BP-deal nipt ExxonMobil als grootste beursgenoteerde olieproducent.

Oil giant BP sells 50% stake in energy firm TNK-BP to Russian firm Rosneft for $17.1bn (£10.7bn) plus shares bbc.in/Ts21nX... — BBC News (World)Verified (@BBCWorld) 22 Oct 12

 

14.29 uur: Vrachtwagenbouwer Scania rijfde in het derde kwartaal meer nieuwe bestellingen binnen dan verwacht. Dat is vooral te danken aan Brazilië, waar de verkoop wordt aangezwengeld door subsidies bij de aankoop van een groenere truck. Niettemin kromp het orderboekje met 10 procent, vooral door de dalende Europese markt. De nettowinst daalde in het derde kwartaal met 64 procent tot 1,5 miljard Zweedse kronen, in lijn met de analistenverwachting. In Stockholm gaat Scania 3,6 procent hoger.

14.07 uur: Solvay heeft de ICIS-prijs 2012 gekregen voor zijn technologie voor het recycleren van zeldzame aardmetalen. 'De prijs beloont de inspanningen voor de ontwikkeling en toepassing van een bijzondere recyclingtechnologie voor zes zeldzame aardmetalen uit het fluorescerend poeder dat in spaarlampen wordt gebruikt', zegt Solvay in een persbericht.

13.57 uur: Caterpillar kende een sterk derde kwartaal, met een winstgroei van 49 procent tot 1,67 miljard dollar. Dat is te danken aan een hogere verkoop in de VS en prijsverhogingen. De omzet steeg van 15,7 tot 16,4 miljard dollar. Caterpillar verlaagt wel zijn winstprognose: in plaats van 9,60 dollar per aandeel wordt nu 9-9,25 dollar naar voor geschoven. Voor 2013 is het concern bovendien voorzichtig: Caterpillar voorspelt een omzetgroei tussen -5 en +5 procent. Dat zou de traagste groei in vier jaar zijn.

13.55 uur: Onrustbarend nieuws over Ford GenkDe Europese directie van Ford heeft voor woensdagochtend een spoedvergadering bijeengeroepen met de vakbonden van de Genkse vestiging. Dat doet de vrees voor het voortbestaan van de fabriek opnieuw oplaaien.

13.27 uur: Het is nu officieel: Rosneft koopt het 50 procent-belang van BP in de joint venture TNK-BP voor ongeveer 26 miljard dollar in cash en aandelen. BP ontvangt 17,1 miljard dollar en een belang van 12,8 procent in Rosneft. BP heeft echter al laten weten dat het 4,8 miljard dollar daarvan gaat gebruiken om zijn belang in Rosneft uit te breiden tot 19,75 procent. De desinvestering kadert in BP’s transformatie na de olieramp in de Golf van Mexico. BP stijgt 1 procent in Londen.

13.13 uur: Na lang stilzwijgen, laat uiteindelijk ook de wielerfederatie UCI Lance Armstrong vallen ...

UCI neemt afstand van Armstrong, neemt de Tourzeges af en bedankt de getuigen. "Armstrong has no place in cycling." — Nicolas Vlaeminck (@nicvlaeminck) 22 Oct 12

 

12.48 uur: De Spaanse vastgoedmarkt zit meer dan ooit in de hoek waar de klappen vallen. Na een schuchtere verbetering de voorbije maanden zakte in augustus het aantal hypotheekaanvragen met 28,5 procent jaar op jaar.

Spain Aug. Mortgages for Housing Fall 28.5% Vs Year — zerohedge (@zerohedge) 22 Oct 12

 

12.30 uur: Toch opnieuw een scheut hoopgevend nieuws uit Griekenland. Het tekort op de lopende rekening zakte dit jaar tot nog toe met twee derde, wat wil zeggen dat Athene minder 'op de poef' leeft.

#Greece In the Jan-Aug 2012, the current account deficit contracted by €9.1 billion or 66.5% year-on-year, to €4.6 billion— Efthimia Efthimiou (@EfiEfthimiou) October 22, 2012

 

12.20 uur: We keren nog even terug naar de mobiele prijzenoorlog die Deutsche Bank voorspelt. Soms zegt één grafiek alles, namelijk de 66.000 abonnementen die Telenet met zijn 'King en Kong'-abonnementen wist te versieren.

 

11.41 uur: Bel20 +0,1%. KBC (+2,2%) en Nyrstar (+1,7%) de grootste stijgers. Belgacom en Mobistar verliezen beide 1,5 procent.

11.22 uur: De Brusselse beursspiegel zoomt in op de Deutsche Bank-nota over Belgacom en Mobistar.   'Het succes van de mobiele tariefplannen King & Kong steeg ver boven de verwachtingen. Telenet won 66.000 mobiele klanten in het derde kwartaal, waarin slechts twee maanden King & Kong zit. Op jaarbasis betekent dit netto 375.000 klanten erbij, bijna zoveel als de nieuwe klanten voor de hele Belgische markt in 2010 en 2011. Dit is duidelijk een verstoring van de markt', klinkt het in een rapport van Deutsche Bank over de Belgische telecomsector.

'De belangrijkste spelers op de gsm-markt - Belgacom (met Proximus), Mobistar en BASE (KPN) - zullen niet toelaten dat Telenet 100 procent van de nieuwe abonnementen inpikt. Een prijzenslag lijkt onvermijdelijk op dit moment.' Deutsche Bank verlaagt het koersdoel voor Belgacom van 20 naar 16,6 euro en het koersdoel voor Mobistar van 36,5 tot 31 euro. Het advies voor de twee gaat respectievelijk naar 'verkopen' en 'houden'.

11.08 uur: In Parijs crasht de kabelmaker Nexans 7,5 procent tot 33,67 euro. Het bedrijf verwacht in de tweede jaarhelft minder vraag en verlaagde daarom zijn operationele winstdoelstelling. Over heel het jaar zou de omzet stabiel blijven.

10.56 uur: Siemens laat het doek vallen over zonnepanelen.

Germany's Siemens says to pull out of solar business — Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) 22 Oct 12


10.53 uur: Ommekeer op de beurzen: de lichte verliezen worden ingeruild voor 0,2 procent winst. Brussel staat nagenoeg onveranderd.

10.44 uur: PinguinLutosa wint 1,7 procent tot 11,70 euro. De groentespecialist onthulde vrijdag naar wie zijn aardappeldivisie gaat: McCain. De analisten van Bank Degroof en KBC Securities houden vast aan hun koopadvies en koersdoel (respectievelijk 13 en 16 euro).

Degroof: 'We verwachten dat de aanstelling van de nieuwe CEO Marleen Vaesen, de nieuwe professionele aandeelhouder Gimv, de synergieën tussen de diepvriesgroenten en de nieuwe conservendivisie, de sterke balans (nettocash na de verkoop van de aardappelpoot) en heel wat consolidatiemogelijkheden in de diepvriesgroetensector Pinguin vleugels zullen geven. Na de verkoop van zijn aardappelpoot is het bedrijf nog altijd heel goedkoop gewaardeerd.'

KBC Securities:

10.20 uur: Kritiek op de 3 Suisses-begroting. Vanaf 16 uur buigen de excellenties zich over de cataloog.

Voor 2012 sanering van 800 mio EUR nodig, voor 2013 3,7 miljard EUR. Dus laten we belastingaangiftes trager verwerken? Welke logica is dat? — Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 22 Oct 12

 

inspanning 2013 is groter dan voor 2012 dus lossen we probleem dit jaar op door probleem 2013 groter te maken? #belastingenlaterterugbetalen — Ivan Van de Cloot (@IvanVandeCloot) 22 Oct 12

 

10.14 uur: In Parijs verliest het nutsbedrijf Veolia ruim 4 procent. Het bedrijf ontkent dat het fusiegesprekken voerde met Suez Environnement.

10.08 uur: Meer over de Duitse huizenzeepbel leest u hier.  


10.03 uur: De Zweedse producent van witgoed Electrolux rapporteerde over het derde kwartaal een winstgroei van 33 procent, in lijn met de verwachtingen. Niettemin snoeit het bedrijf in zijn kosten, omwille van de 'moeilijke marktomstandigheden': Electrolux verwacht minder vraag in Noord-Amerika. Het aandeel wint in Stockholm 0,9 procent.

10.00 uur: Na een uur handel staan de Europese beurzen zowat 0,1 procent lager. Brussel verliest 0,3 procent; Bekaert (-2%) en Belgacom (-1,9%) zijn de grootste verliezers in de Bel20.

9.37 uur: Om 13 uur maakt de internationale wielerbond UCI haar standpunt bekend in de zaak-Armstrong.

L'UCI prend position ce lundi s/ les accusations de dopage à l'encontre de Lance Armstrong. Jour noir en perspective pr l'ex-maillot jaune?— Philippe Lawson (@Fil_law) October 22, 2012


9.34 uur: Aandelenlijstje van het beurshuis Bolero (KBC):

Top-5 aandelenselectie van @bolero_be met focus (maar niet exclusief) op soliditeit & robuustheid in volatiele tijden twitter.com/TSimonts/statu…— Tom Simonts (@TSimonts) October 22, 2012


9.32 uur: In Amsterdam wordt Philips beloond voor een sterk kwartaal: +4,6% tot 19,89 euro.

9.29 uur: Het breder plaatje in Brussel toont een koersval bij Melexis: -6 procent of 0,77 euro tot 12,07 euro. De daling is grotendeels te verklaren door de coupon van 0,65 euro (bruto) die wordt geknipt. De halfgeleiderproducent voor de autosector rapporteerde vorige week iets minder goede cijfers dan verwacht en het bedrijf liet zich voorzichtig uit over het vierde kwartaal.

9.12 uur: Belgacom is niet langer de grootste verliezer in de Bel20, het wordt 'voorbij gestoken' door sectorgenoot Mobistar (-1,5%, 22,04 euro). Ook daar ligt Deutsche Bank aan de basis van de daling: adviesverlaging tot 'houden' (zie 8u39).

9.07 uur: Duitsland kijkt mogelijk tegen een vastgoedzeepbel aan. (zie 8u51) Spanje kampt met de gevolgen van een uiteengespatte vastgoedzeepbel.

#Spain Aug mortgages for housing fall 28.5% YoY, mortgage capital lending falls 33.2%; with bad loans at a record 10.5% perhaps unsurprising— Linda Yueh (@lindayueh) October 22, 2012

 

9.04 uur: Belgacom is de grootste verliezer in de Bel20: -1,4% tot 21,89 euro. Aanleiding is de adviesverlaging tot 'verkopen' bij Deutsche Bank. Vrijdag rapporteert de telecomgroep zijn derdekwartaalcijfers.

9.02 uur: Brussel en de andere Europese beurzen zijn licht lager gestart. De Bel20 zakt 0,3 procent, de pan-Europese index Stoxx600 verliest 0,2 procent.

8.56 uur: Kwartaalcijfers BinckBank lopen binnen. Aantal rekeningen jaar-op-jaar +23%, aantal transacties in dezelfde periode -26%. Beleggers weinig actief of maakt buy-and-hold-strategie opgeld?

8.51 uur: Uit Merkel-land: De nieuwe financieel directeur van Allianz waarschuwt in de Süddeutsche Zeitung voor een ... vastgoedzeepbel in Duitsland. Of, auf Deutsch: Immobilienblase

8.48 uur: Merkel zet druk op Cameron en heeft slecht nieuws voor Spanje:

Merkel sluit retroactieve directe bankherkapitalisaties uit! Vervelend vr Spanje...— Koen De Leus (@KoenDeLeus) October 22, 2012


8.45 uur:  Eerder vandaag deden de Aziatische beurzen het vrij voorzichtig. Japan maakte een dramatische daling van de uitvoer in september bekend, te wijten aan de combinatie van een vertragende wereldeconomie en het geschil met China rond de Senkaku-eilanden.

8.43 uur: De futures op de DAX- en de CAC40-index wijzen op een vlakke opening van de Europese beurzen.

8.39 uur: In eigen land verhoogt Exane zijn koersdoel voor Telenet met 6 procent tot 37 euro. Mobistar en Belgacom wacht koersdruk, de twee kijken aan tegen een adviesverlaging bij Deutsche Bank. Mobistar gaat van 'kopen' naar 'houden', Belgacom van 'houden' naar 'verkopen'.

8.22 uur: Nog in Nederland kijkt ASML aan tegen een koersdoelverlaging bij Rabobank: van 45 naar 42 euro - het advies blijft 'houden'. ’s Werelds grootste producent van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie stelde vorige week een omzetdaling in het vooruitzicht voor het vierde kwartaal. 'De vertraging in de halfgeleidersector heeft ook een impact op ASML. Onzekerheid in de consumentenmarkten kan de komende twee tot vier kwartalen voor zwakke bestellingen zorgen', stellen de analisten van Rabo.

8.21 uur: De derdekwartaalresultaten van Philips geven aan dat de stevige besparingen lonen.

8.12 uur: Goeiemorgen lezers!

Ook de Bel20 deze week krijgt een serieuze cijfertest voorgeschoteld, na de stevige zomerrally. Een kwart van de Bel20'ers publiceert kwartaalresultaten of een korte update. Dinsdag zijn mobilofoonoperator Mobistar en materialengroep Umicore aan zet, woensdag volgt zinkspecialist Nyrstar, donderdag chemiereus Solvay en telecomoperator Belgacom sluit vrijdag de rij.

Een test waar Wall Street vrijdag alvast voor zakte. Cijfers van onder meer Microsoft, General Electric en McDonald's gaven aan dat de kwakkelende economie stilaan op de resultaten begint te wegen en mogelijk een eind maakt aan elf opeenvolgende kwartalen aantrekkende bedrijfswinsten op Wall Street.

Hoe het vierde kwartaal afgetrapt is, leren we ook komende week. In Europa moeten verschillende conjunctuurbarometers aangeven of de economie ook na de zomer in 'krimpmodus' blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud