1. Markten Live
 2. Live blog

Belgisch ondernemersvertrouwen daalt opnieuw

Het Belgisch ondernemersvertrouwen is voor de tweede maand op rij gedaald. Zowel de industrie als dienstensector gaat achteruit, enkel de bouwsector gaat tegen de stroom in. De Brusselse beurs eindigde in lijn met Europa in het rood.
 • Obligatie-uitgifte VGP na één dag afgesloten

  Nog een snelle mededeling: de obligatie-uitgifte van vastgoedspecialist VGP is al na één dag afgesloten omdat het beoogde maximum van 75 miljoen euro werd opgehaald, zo meldt de groep nabeurs in een persbericht. Er was ruim 3,5 meer vraag.

 • En tot slot een blik op de week die komt. Prettig weekend, maandag zijn we er weer.

  1. Blijft de Europese inflatie laag in juni?

  Brussel komt vrijdag met een eerste schatting van de inflatie over de voorbije maand. De meeste economen verwachten een beperkte stijging.'De olieprijs zal nog enige tijd laag blijven door de efficiënte productie in de VS. Daarnaast drukt de groeivertraging in China de grondstoffenprijzen', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. 'Bovendien blijven de loonstijgingen in de eurozone beperkt door de opkomst van de e-commerce en de grote werkloosheid, ook al liggen de bedrijfswinsten aan de hoge kant.'

  2. Kwartaalcijfers van Bayer-doelwit Monsanto

  De Amerikaanse specialist in zaden en meststoffen Monsanto komt woensdag voor de opening van Wall Street met resultaten. Zoals bekend wil de Duitse chemiegroep Bayer Monsanto kopen voor een bedrag van 66 miljard dollar. Dat is een peperdure acquisitie, want 15 miljard boven de marktwaarde. Bayer hoopt zijn plannen nog voor het einde van de maand bij de Europese Commissie in te dienen. De Duitsers verwachten niet dat ze onvoorwaardelijk groen licht krijgen, maar hopen nog altijd de overname voor het einde van het jaar af te ronden.

 • We sluiten de week af met een overzicht van de grootste stijgers en dalers vandaag, naast een vooruitblik op de volgende week. Eerst de toppers en floppers:

   

  ©rv

 • De Bel20 eindigt vierde dag op rij met verlies

  De Brusselse Bel20-index sluit de laatste beursdag van de week af met een verlies van 0,25 procent tot 3843,76 punten. Daarmee gaat de sterindex voor de vierde opeenvolgende dag naar beneden. AB InBev (-1,2%) en UCB (-1,5%) waren de grootste verliezers, Engie (+0,9%) bood het meeste tegengewicht. De EuroStoxx50 liet vandaag 0,34 procent liggen.

 • Verkoopprijs nieuwe woningen VS stijgt naar record

  De Amerikaanse huizenmarkt blijft onder stoom. Het aantal verkochte nieuwe gezinswoningen steeg in mei met 2,9 procent tot een jaargemiddelde van 610.000 eenheden, zo maakt het Ministerie van Handel bekend. De mediaanprijs kwam uit op 345.800 dollar, het hoogste sinds de database in 1963 startte. Ook de gemiddelde verkoopprijs van 406.400 dollar is een record. Aan het huidige verkooptempo is er nog 5,3 maanden voorraad aan nieuwe huizen. 

   

 • Verrassende omzetkrimp bezorgt Bed Bath & Beyond dreun

  ©REUTERS

  Interieurwinkelketen Bed Bath & Beyond  verliest meer dan 10 procent in New York na de bekendmaking van verrassend zwakke kwartaalcijfers. De omzet (in een gelijk aantal winkels) daalde met 2 procent in het eerste kwartaal, terwijl analisten uitgingen van een groei met 0,3 procent. Ook de winst viel stevig tegen: 53 dollarcent per aandeel in plaats van de 66 cent die voorspeld was. 

  Bed Bath & Beyond heeft het zowel moeilijk in zijn fysieke winkels als in zijn onlineverkoop. Het verzenden van internetbestellingen zorgt voor extra uitgaven, terwijl coupons en advertenties om klanten te lokken eveneens in de winst snijden. 

 • Glencore verhoogt bod op Rio Tinto-steenkoolmijnen

  Grondstoffengroep Glencore heeft zijn bod opgetrokken voor de Australische steenkoolmijnen van rivaal Rio Tinto. Dat gebeurde nadat het Chinese Yanzhou Coal Mining een hoger tegenbod had gelanceerd. Glencore biedt nu 2,68 miljard dollar in cash plus een royalty gelinkt aan de steenkoolprijs. Dat is minstens 225 miljoen dollar meer dan Yanzhou's voorstel. 

 • Wall Street van start met klein verlies

  In New York openen de beurzen met een beperkt verlies. In Europa daarentegen is het verlies al meer uitgesproken: de EuroStoxx50 noteert om 15u45 met 0,7 procent verlies.

 • Belgisch ondernemersvertrouwen daalt tweede maand op rij

  De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank gaat voor de tweede opeenvolgende maand achteruit, van -1,1 in mei naar -2 deze maand. Analisten hadden op een verbetering tot -0,9 gerekend. Zowel in de verwerkende nijverheid als de handel was er een terugval na twee maanden van verbeteringen.

  In de verwerkende nijverheid blijven ondernemers hun voorraadpeil ongunstig beoordelen, terwijl ze voor de volgende drie maanden een verslechtering van de vraag en de werkgelegendheid verwachten. De barometer voor de dienstenverlening aan bedrijven daalde al voor de vierde maand op rij. De bouwnijverheid daarentegen won aan vertrouwen.

  De conjunctuurbarometer blijft overigens noteren boven zijn langetermijngemiddelde van -7,4.

   

  De bouwsector wint aan vertrouwen. ©Photo News

 • Commerzbank verwacht verlies in tweede kwartaal

  De Duitse bank gaat over het tweede kwartaal voor ongeveer 810 miljoen euro herstructureringskosten boeken. Het resultaat zal daardoor rood kleuren. Eerder had Commerzbank voor heel 2017 voor 1,1 miljard euro herstructureringskosten in het vooruitzicht gesteld. Het bedrag dat nu in de boeken komt, zal dus iets kleiner zijn. Over het hele jaar verwacht Commerzbank wel winst.

 • Beurzen blijven op verlies

  Kort na de middag blijven de Europese beurzen rood kleuren. Het verlies van de EuroStoxx50 is opgelopen tot 0,6 procent. De Bel20 zakt 0,3 procent. Een uitgebreid overzicht van het reilen en zeilen op Euronext Brussel vindt u hier.

  Dit is de topflop in Brussel:

  SmartPhoto

  +3,24%

  Keyware

  -1,80%

  Ahold Delhaize

  +1,91%

  Hamon

  -1,87%

  TiGenix

  +1,96%

  Recticel

  -1,92%

  Texaf

  +1,80%

  Floridienne

  -1,96%

  Zenitel

  +1,43%

  Kiadis

  -1,99%

  Celyad

  +1,37%

  Agfa-Gevaert

  -1,97%

  D'Ieteren

  +1,24%

  Bone Therapeutics

  -3,94%

 • Superdrukke handelsdag in New York

  Het wordt vandaag een drukte van jewelste op Wall Street. Nabeurs vindt ‘Russell Reconstitution’ plaats, de herschikking van de Russell-indexen en dat zorgt elk jaar voor een van de drukste handelsdagen van het jaar.

  De ‘Russell Indexes’ zijn de meest gevolgde indexen in de VS, meer dan alle andere indexen samen. Naar schatting 3.800 miljard dollar aan activa volgen deze indexen. De meest bekende Russell-index is de ‘Russell 2000’ voor Amerikaanse small-caps.

  De Russell-indexen worden jaarlijks opnieuw samengesteld en dat gebeurt steevast nabeurs op de laatste vrijdag van juni, vandaag dus.

 • Wie is de rijkste Californiër?

  Vorig jaar was dat Oracle-medeoprichter Lawrence Ellison, dit jaar is dat Mark Zuckerberg.

 • Telenet stemt producten af op stijgend datagebruik

  De telecomgroep doet een aantal aanpassingen aan WIGO, het totaalpakket voor gezinnen, blijkt uit een persbericht. Zo moet de beschikbare datapot niet langer vooraf verdeeld worden. Het gezinshoofd kan wel een te gretige gebruiker op pauze zetten. Telenet maakt ook zijn aanbod van Basis Internet een stuk sneller en voert ook enkele wijzigingen aan King & Kong door. 

 • Exmar: obligatiehoudersvergadering 'goed verlopen'

  Bij Exmar , de specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen, vond gisteren een informatieve vergadering plaats met de houders van een obligatie van 1 miljard Noorse kronen. Exmar wil die obligatie met twee jaar verlengen en daarbij een fors hogere rente bieden.

  De vergadering was vooral technisch van aard - over de stemprocedure - en is volgens financieel directeur Miguel de Potter goed verlopen. Er werden naar verluidt niet veel kritische vragen gesteld over Exmar. De Belgische groep beleeft een moeilijke periode door een oplopende schuldenlast terwijl voor twee tuigen - de drijvende LNG-fabriek Caribbean FLNG en een hervergassingsplatform - nog geen werk is gevonden.

  De eigenlijke stemming over de verlenging van de obligatie in Noorse kronen vindt volgende week dinsdag (27 juni) plaats.  

 • Koersen weer in orde

  U hebt het wellicht gemerkt: de koersen op onze website zijn weer correct. Onze dataleverancier heeft het euvel opgelost. Nogmaals onze excuses en dank aan aandachtige lezers die het probleem hebben gemeld.

 • Degroof Peterdam krikt koersdoel KBC op

  De forse klap die KBC Groep deze week incasseerde na de aankondiging van nieuwe financiële doelstellingen is volgens analist Bart Jooris van Degroof Petercam te wijten aan het feit dat KBC de eerste Benelux-bank was die zo conservatief te werk gaat met zijn kapitaalbuffer. Hij heeft het over ‘a first mover disadvantage’. Een tweede nadeel voor KBC is dat de bank- en verzekeringsgroep zijn pay-out-ratio zal afstemmen op de sectorgenoten. Dat is dan weer ‘a last mover disadvantage’ volgens de analist.

  Omdat de strengere kapitaalregels de groei van het dividend afremmen handhaaft Jooris zijn ‘houden’-advies. Zijn koersdoel stijgt van 58 tot 66 euro omdat KBC een kleine premie verdient tegenover andere banken, enerzijds wegens het hoge rendement op eigen vermogen, anderzijds wegens het voorzichtige kapitaalbeleid.

 • Eurozone op iets lagere toeren

  De economie van de eurozone heeft er het sterkste kwartaal in zes jaar op zitten, maar in juni was er een duidelijke groeivertraging. De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) viel terug van 56,8 in mei tot 55,7 in juni. Economen hadden een veel kleinere daling tot 56,6 verwacht.

  De verzwakking is te wijten aan de dienstensector, waar de PMI verzwakte van 56,3 tot 54,7. De industrie ging erop vooruit met een PMI die steeg van 57 naar 57,3. Economen hadden een daling tot 56,8 verwacht.

 • Foutieve koersen op onze website

  De procentuele veranderingen van Belgische aandelen op onze website blijken niet correct te zijn. Ook de koersevoluties waar wij eerder melding van maakten in deze blog zijn fout. Dat is te wijten aan onze dataleverancier, die de slotkoersen van donderdag niet heeft aangepast. Wij proberen alles zo snel mogelijk in orde te maken. Onze excuses.

 • Chinese beurzen eindigen alsnog in de plus

  De Chinese beurzen hebben een eindspurtje ingezet en zijn toch nog met winst de dag uitgegaan. De beurs van Shanghai won 0,3 procent, die van Shenzhen 0,5 procent. Een minder krappe liquiditeit en de geplande opname van Chinese A-aandelen in de groeimarktenindex (EMI) van MSCI deden de Chinese beurzen de week op een mooi orgelpunt besluiten.

  Chinezen kopen fruit op een markt in Peking. ©REUTERS

 • Groei Duitse privésector vertraagt

  De Duitse privésector is in juni iets minder hard gegroeid. Vooral in de dienstensector verzwakt de activiteit: de PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) zakte van 55,4 in mei tot 53,7, het laagste peil in vier maanden. De industriële activiteit houdt beter stand: daar zakte de PMI van 59,5 tot 59,3. Om 10 uur krijgen we de PMI voor de hele eurozone.

 • ABN Amro start opvolging Ageas met 'houden'

  De Nederlandse bank ABN Amro geeft Ageas in een eerste rapport een 'houden'-advies en een koersdoel van 39,50 euro. 

 • KBCS knipt in koersdoel Colruyt

  Na een vrij gemakkelijke eerste helft van het boekjaar 2016/17 voor Colruyt werd de concurrentiële omgeving in de tweede helft veel lastiger. Daardoor kwam de operationele winstmarge (ebit-marge) op het laagste peil in jaren uit, stelt Alan Vandenberghe van KBC Securities vast. Colruyt houdt niettemin vast aan zijn laagsteprijzenstrategie, ook al betekent dat margedruk.

  In vergelijking met andere Europese retailers noteert Colruyt tegen aanzienlijk hogere multiples. Vandenberghe vindt in de huidige omstandigheden die premie overdreven. In het verleden bedroeg die premie gemiddeld zo’n 20 procent, maar 5 tot 10 procent lijkt hem meer aangewezen.

  De analist heeft zijn raming aangepast en komt zo tot een koersdoel van 42 euro tegen 45 euro voorheen. Gelet op de margedruk, de scherpere concurrentie en het ontbreken van ‘trekkers’ handhaaft Vandenberghe zijn ‘afbouwen’-advies.

 • Lichtrode start in Europa

  De Europese beurzen steken zoals verwacht met verlies van wal. De EuroStoxx50 noteert 0,1 procent lager na vijf minuten. De Bel20 zit op dezelfde lijn met 0,15 procent verlies. De grootste verliezen - zowat anderhalf procent - zijn voor KBC en Bpost .

 • Eenzame aandeelhouder op AV Mylan

  Het Financieele Dagblad brengt vandaag verslag uit over de algemene vergadering van het Amerikaanse farmaconcern Mylan die donderdag plaatsgreep in Amsterdam. Mylan is statutair immers in Nederland gevestigd.

  Slechts één aandeelhouder was op de AV aanwezig - Quirijn Bongaerts van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) – en hij raakte naar eigen zeggen slechts met veel moeite binnen. Mylan zet volgens hem aandeelhouders structureel buitenspel, onder meer door bureaucratische barrières op te werpen.

  Tegenover Bongaerts zat niet alleen het voltallige bestuur van Mylan maar in de zaal waren ook juristen en accountants aanwezig. Volgens het FD ging het er bij momenten scherp aan toe tussen Bongaerts en voorzitter Robert Coury. Die is omstreden vanwege een uitzonderlijk hoge beloning die hij vorig jaar ontving – volgens sommige berekeningen meer dan 160 miljoen dollar. Coury zei daar geen graten in te zien aangezien de beurswaarde van Mylan de afgelopen tien jaar is gestegen van 2 tot meer dan 20 miljard dollar.

 • Futures wijzen op lagere beursopening

  De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent lager.

 • Grootste Amerikaanse banken doorstaan stresstests

  34 van de grootste banken die actief zijn in de Verenigde Staten, hebben vlot de eerste horde genomen in de jaarlijkse doorlichting door de Federal Reserve. Uit de stresstests blijkt dat de banken economische schokken – zoals stijgende werkloosheid, een sterke daling van de woningprijzen of een lange periode van zwakke beurzen – zouden kunnen doorstaan.

  Voor het tweede jaar op rij bengelde Morgan Stanley onderaan voor een bepaalde parameter. Vorig jaar moest de bank haar huiswerk overdoen en een nieuw plan voor het vergoeden van de aandeelhouders indienen.

  ‘De resultaten van dit jaar tonen aan dat, zelfs tijdens een zware recessie, onze grote banken goed gekapitaliseerd zouden blijven’, zei Jerome Powell, een van de gouverneurs van de Federal Reserve.

  Volgende week worden de resultaten van de tweede ronde bekendgemaakt. Daarin worden de voorstellen bekeken om kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders.

  Jerome Powell bracht donderdag in het Senate Banking Committee verslag uit over de stresstests. ©REUTERS

 • Naar lagere opening Europese beurzen

  Het is nog een uur vooraleer de Europese beurzen de openingsbel luiden, maar nu al is duidelijk dat het wellicht een rode opening wordt. De olieprijs blijft in een berenmarkt en het sentiment blijft negatief volgens marktpartijen.

 • ING verlaagt koersdoel Ahold Delhaize

  Het aandeel Ahold Delhaize kreeg vorige week een klap van 13 procent na een winstwaarschuwing van sectorgenoot Kroger en de overname van Whole Food Markets door Amazon. Na die scherpe koersval herhaalt analist Matthias Maenhaut van ING zijn koopadvies voor Ahold Delhaize.

  In de huidige koers is rekening gehouden met een halvering van de brutowinst (ebitda) die in de Verenigde Staten wordt gerealiseerd in de periode 2018-2025 en dat is overdreven, vindt hij. Hij verwijst naar de sterke marktposities en omvang van de Nederlands-Belgische groep die in verschillende kanalen aanwezig is en nog fusiesynergieën kan realiseren. Daardoor zal Ahold Delhaize efficiënter kunnen optreden in de concurrentiestrijd dan de markt momenteel inschat.

  Maenhaut verlaagt niettemin zijn koersdoel van 26 tot 21 euro. Hij past een lagere multiple toe voor de verhouding bedrijfswaarde op brutowinst (EV/ebitda) - 6 keer in plaats van 8 keer - op basis van lagere verwachtingen voor de dollar tegenover de euro en een algemene lagere inschatting van de hele retailsector.

  De analist verwacht overigens dat de intrede van Amazon in de Amerikaanse voedingsretailsector het startschot kan betekenen van een nieuwe consolidatieronde waar Ahold Delhaize ook een rol in kan spelen. De Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize zouden ook de interesse kunnen wekken van concurrenten.

 • Weinig animo in Azië

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen blijven dicht bij huis vandaag. In Tokio wint de Nikkei 0,1 procent terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,05 procent hoger gaat.

  Op het Chinese vasteland kleuren de beurzen rood. Internetaandelen staan in Shanghai en Shenzhen onder druk nadat Peking enkele webportalen beperkingen oplegde inzake content. Er zou politiek gevoelig materiaal vertoond zijn dat indruist tegen de overheidsregels.

  Aan de val van de olieprijs lijkt een einde gekomen. De prijs van een vat Brent stijgt met 0,4 procent in Londen maar blijft met 45,42 dollar wel laag. De olieprijs verzwakte vijf weken aan een stuk door overproductie. Het effect van het productieplafond van de OPEC wordt vooral tenietgedaan door een hogere productie in de Verenigde Staten, zowel van schalie-olie als offshore.

  Traders in actie op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud