Advertentie

Belgische biotech kwart gestegen dit jaar

©REUTERS

Sinds begin dit jaar noteren de Belgische biotechbedrijven een kwart hoger. Beleggers kunnen de resultaten van Mobistar niet smaken en sturen het aandeel fors lager.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.00 uur: We sluiten de blog met een vooruitblik op donderdag. De bedrijfsresultaten zullen opnieuw met de meeste aandacht gaan lopen. In ons land komt Nyrstar voorbeurs met cijfers. In Frankrijk staan BNP Paribas en Sanofi op de agenda, in het VK AstraZeneca en in de VS LinkedIn en Twitter. Tot morgen!  

17.45 uur: De Bel20 is de dag afgesloten met een winst van 0,3 procent op 3.565,79 punten. Een overzicht van de handelsdag leest u hier. De gebeurtenissen op Wall Street worden hier belicht.  

16.52 uur: Op Wall Street krijgt Ralph Lauren een klap van bijna 15 procent. Het Amerikaanse modehui heeft de omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar, dat eind maart afloopt, opnieuw verlaagd. Het bedrijf heeft nog meer last dan het eerder aannam van de aansterkende dollar ten opzichte van veel andere valuta's, zo maakte het woensdag bekend.De omzetstijging blijft dit jaar naar verwachting steken op 4 procent. Eind oktober werd nog werd gerekend op 5 tot 7 procent groei en daarvoor zelfs op een toename van tussen de 6 en 8 procent. De nieuwe winkels die Ralph Lauren in verscheidene landen heeft geopend draaien volgens het bedrijf goed, maar de dure dollar gooit roet in het eten.

De modeshow van Ralph Lauren in september vorig jaar in New York ©REUTERS

16.13 uur: Na drie kwartier handelen weten de Amerikaanse beurzen nog niet van welk hout pijlen te maken. De Dow Jones noteert met een kleine winst van 0,1 procent. De brede S&P500-index laat 0,3 procent liggen. 

15.56 uur: In de late namiddag zijn dit grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs

15.45 uur: Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Puilaetco Dewaay, was deze middag te gast bij L'echo voor een chat. Zijn vijf favoriete aandelen: Syngenta, Umicore, Saint-Gobain, ASML en Wal-Mart

15.24 uur: Volgens de loonstrookjesverwerker ADP creëerde de Amerikaanse economie in januari voor de vijfde maande op rij meer dan 200.000 jobs. Een signaal dat de arbeidsmarkt in de VS blijft aantrekken. Vrijdag volgt het nog belangrijker jobrapport van het ministerie van Arbeid. 

15.14 uur: De prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee daalt vandaag 2,6 procent naar 56,4 dollar. Daarmee komt en einde aan de serie van vier handelssessies met een stijgende olieprijs. 

15.04 uur: De futures wijzen op een opening in mineur op Wall Street. De Dow Jones (-0,2%), de S&P500 (-0,3%) en de Nasdaq (-0,4%) lijken terrein te gaan prijs geven na de openingsbel. 

14.51 uur: De Amerikaanse verdeler van kantoorartikelen Staples koopt zijn sectorgenoot Office Depot in een deal ter waarde van 6,3 miljard dollar (5,5 miljard euro). Uit de krachtenbundeling ontstaat een wereldspeler met een jaaromzet van 35 miljard dollar.

14.30 uur: Vreemde capriolen plots bij Ter Beke . Kort na de middag maakte het aandeel een sprong van 8,7 procent, terwijl het vleesverwerkend bedrijf niet meteen bekend staat als een aandeel dat dagelijks bokkensprongen maakt. Volgens een analist valt er niet meteen groot nieuws te rapen. De resultaten komen pas eind deze maand. In een marktenzaal bevestigt een handelaar dat een partij de markt heeft 'leeggekocht'. Wellicht een onhandig order dus, een zogenaamde 'fat finger', waarbij iemand ergens in een marktenzaal op een verkeerd knopje drukte.

14.03 uur: In Rusland gaan de minimumprijzen voor wodka 16 procent naar beneden. Door de economische crisis grijpen meer en meer Russen naar spotgoedkope, zelfgestookte varianten. Maar die zijn niet altijd bevorderlijk voor de gezondheid. Moskou introduceerde minimumprijzen in 2009 en voerde die daarna langzaam op om het alcoholisme in het land aan te pakken.   

Russia cuts vodka prices as drinkers turn to moonshine: http://t.co/094t35pN4z pic.twitter.com/qr8s17lgAM— CNBC (@CNBC) February 4, 2015

13.58 uur: Belgische biotechbedrijven zijn 'hot' op de beurs. Sinds nieuwjaar stegen de aandelen gemiddeld een kwart.

©(rv)

13.40 uur: Hoopgevend signaal uit de eurozone. In december zijn de retailverkopen 0,3 procent gestegen. Jaar op jaar bedraagt de stijging zelfs 2,8 procent. Na een aantal positieve indicatoren op rij begint hier en daar al iemand luidop te dromen van een min of meer normaal economisch jaar.

Bank lending, retail sales + PMIs all pointing to a strengthening Eurozone economy. Oil, weaker Euro plus QE could mean a decent 2015.— Duncan Weldon (@DuncanWeldon) February 4, 2015

13.29 uur: Een grondige stand van zaken in de onderhandelingen tussen Griekenland en Europa kan u hier lezen. Deze foto van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Grieks premier Alexis Tsipras willen we u alvast niet onthouden.

©EPA

13.09 uur: Een hele geruststelling: Griekenland blijft op zijn vrienden in de eurozone rekenen en kijkt niet naar Moskou.

Varoufakis: "We will never ask for financial assistance in Moscow.” ow.ly/IthKJ...— Edward Harrison (@edwardnh) 4 feb. 2015

12.48 uur: De grootste klap op Euronext Brussel is vandaag voor Scheerders van Kerckhove. De Wase producent van bouwmaterialen zakt 9,5 procent bij een volume van 2 aandelen. SVK is een notoir illiquid aandeel.

12.08 uur: Portugal is nog niet aan de nieuwe patatjes toe. In het vierde kwartaal is de werkloosheid weer toegenomen.

#Portugal | Q4 UNEMPLOYMENT RATE: 13.5% V 13.1% PRIOR pic.twitter.com/Cuj66NqppI— Ioan Smith (@moved_average) 4 feb. 2015

11.43 uur: Even de onderzijde van de Europese beurzen verkennen en daar heeft Heidelberger Druckmaschinen postgevat: het aandeel zakt 7,7 procent tot 1,98 euro. De Duitse drukpersenfabrikant dook in het derde kwartaal dieper in de rode cijfers, deels door de kosten voor 1.000 ontslagen. Maar ook de omzet bleef onder de verwachtingen, waarbij de Chinese business tegenviel. Het vierde kwartaal zou beterschap moeten brengen.

11.19 uur: De Franse luxewarengroep LVMH  blinkt uit in Parijs. LVMH maakte dinsdagavond sterke jaarresultaten bekend. De jaaromzet steeg met 6 procent tot 30,6 miljard euro, de nettowinst schoot 64 procent hoger tot 5,65 miljard euro. Beide cijfers zijn records. De recordwinst is grotendeels te danken aan de meerwaarde (2,7 miljard euro) die werd gerealiseerd op de uitstap uit Hermès.

Aandeelhouders kunnen rekenen op een 3 procent hoger dividend van 3,20 euro per aandeel. Vermits ze op 4 december al een voorschot van 1,25 euro hebben ontvangen, volgt er dus nog 1,95 euro op 23 april. Voor 2015 denkt LVMH opnieuw beter te kunnen presteren dan de wereldmarkt voor luxeproducten.

Een Louis Vuitton-tas aan de arm van Jennifer Lopez ©Photo News

11.02 uur: Exmar herstelt 5 procent. Twee toplui van de gastanker- en gastechnologiegroep zeiden dinsdag dat de afstraffing van vorige vrijdag overdreven was. Door de vertraging die het Colombiaanse LNG-exportproject oploopt, is er wel onzekerheid, maar Pacific Rubiales Energy (PRE) is volop op zoek naar een alternatieve locatie. Volgens COO Patrick De Brabandere is de toestand ook veel minder ernstig dan met de Opti-Ex, omdat er nu tenminste een contract is voor de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek die momenteel in China wordt afgewerkt.

10.56 uur: De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is vandaag op bezoek in Duitsland. Opnieuw baart zijn outfit opzien. Over de pogingen van premier Tsipras en Varoufakis om Griekenland in een iets losser karkas te stoppen, maakt collega Lieve Dierckx momenteel een overzichtsstuk. 

TheStalwart Mr yanisvaroufakis in total black pic.twitter.com/kHpSs9kuSZ— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 4 feb. 2015

10.30 uur: Na anderhalf uur handelen zijn dit de grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel.

10.15 uur: De dienstensector in de eurozone maakt een goede beurt. De PMI-vertrouwensindicator komt uit op 52,7 punten, terwijl maar een cijfer van 52,3 verwacht werd. Een getal boven 50 wijst op groei in de diensten. 

10.03 uur: Nieuwkomer Lucas Bols is in trek op de beurs van Amsterdam. Het aandeel van de Nederlandse jenever- en likeurproducent ging bij zijn terugkeer op het Damrak flink omhoog. Bols liet dinsdagavond laat weten zijn aandelen tegen een introductiekoers van 15,75 euro in de markt te zetten. De openingskoers bedroeg al direct 16,52 euro. Het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh liet begin dit jaar weten terug te keren naar de Amsterdamse beurs. De introductieprijs leek daarbij een verwijzing naar het geboortejaar van de jenever van Bols, die in 1575 in Amsterdam ontstond. Daarmee is Bols de oudste merk gedistilleerde drank ter wereld.

©ANP

09.57 uur: Collega Stijn Demeester vat de resultaten van Mobistar  en de reacties even samen:

Mobiele operator Mobistar heeft in het vierde kwartaal opnieuw klanten kunnen terugwinnen. Nog hoopgevend is dat Mobistar voor het eerst in drie jaar terug meer inkomsten kan puren uit zijn klanten. De drukbekeken ARPU, wat staat voor 'average revenue per user', kwam in het vierde kwartaal uit op 24,3 euro tegenover 23,9 euro in het derde kwartaal. Dat is ook licht hoger dan de verwachtingen. KBCS rekende op een ARPU in het vierde kwartaal van 23,9 euro.

Beleggers reageren echter negatief op het kwartaalrapport van Mobistar en sturen het aandeel in de ochtendhandel ruim lager. Ook het analistenheir is niet onverdeeld gelukkig. 'Teleurstellende guidance, ondanks de positieve ARPU-trend', resumeert ING-analist Emmanuel Carlier. Bij KBCS meent Ruben Devos dat Mobistar te voorzichtig is in zijn guidance. Bart Jooris van Bank Degroof ziet in de stijging van de ARPU een signaal dat Mobistar terug op het goede pad is.

09.42 uur: Dit is hoe het weekblad 'The Economist' naar de aanstaande clash tussen Europa en Athene kijkt.

This week's KAL's cartoon http://t.co/y7O1ewnfWX pic.twitter.com/a319H1B7Yb— The Economist (@TheEconomist) February 4, 2015

09.32 uur: Opvallend nieuws: Duco Sickinghe, de Nederlander die tot twee jaar geleden aan het hoofd stond van Telenet, wordt in april voorzitter van het Nederlandse telecombedrijf KPN  . De Nederlander zal de handen uit de mouwen mogen steken. Over 2014 liepen de opbrengsten met 5 procent terug tot iets meer dan 8 miljard euro. De geschoonde brutowinst daalde met 15 procent tot ruim 3 miljard euro. Netto hield KPN 239 miljoen euro over, 18 procent minder dan in het voorgaande jaar.

Duco Sickinghe als topman van Telenet in 2007. ©Photo News

09.14 uur: Na de resultaten van Melexis  trekt KBC Securities zijn koersdoel op van 48 naar 50 euro, maar het advies blijft op 'houden'. 'Na de recente stijging als dollarverdiener is Melexis geprijsd voor perfectie', vindt analist Guy Sips. Het rapport merkt ook op dat het bedrijf niets meldt over een extraatje voor de aandeelhouders, hoewel daar duidelijk ruimte voor is.

09.04 uur: Bank Degroof komt als eerste met een reactie op de resultaten van Mobistar . 'In lijn met de verwachtingen', oordeelt analist Bart Jooris. 'De toename van de ARPU (Average Revenue Per User) versterkt ons geloof dat Mobistar terug op een groeipad zit. Samen met het speculatieve kantje dat louter mobiele spelers meedragen in Europa, bevestigt dit ons 'bijkopen' advies.' Dat zogenaamde 'speculatieve kantje' houdt in dat Mobistar een overnameprooi kan zijn in de consolidatiegolf in de Europese telecomsector. Het koersdoel bij Degroof bedraagt 22 euro. 

08.57 uur: Beleggers tekenden gretig in op de beursgang van Bone Therapeutics. Het biotechbedrijf haalt 32,2 miljoen euro op aan 16 euro per aandeel. Het bedrijf zal vrijdag 6 februari voor het eerst op de beurs noteren, zowel in Brussel als Parijs.

08.48 uur: Het posterkind voor het besparingsbeleid van de zogenaamde Trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF) in de bestrijding van de crisis blijft Ierland. De dienstensector in het land groeit nu al tweeënhalf jaar. 

Ireland's services sector clocks up its 30th straight month of expansion in January. PMI 62.5 vs 62.6 in December. pic.twitter.com/2Tn65Lh0JR— Edward Hugh (@Edward_hugh) February 4, 2015

08.42 uur: Net als verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN)  kan ook ING  miljarden euro's aan claims tegemoet zien wegens de woekerpolisaffaire. De Stichting Woekerpolisproces en de advocaten die de zaak tegen NN voeren bij het Europese Hof in Luxemburg, stellen de bank aansprakelijk voor de schade die mensen opliepen door verzwegen hoge kosten op woekerpolissen. De partijen denken 2,5 miljard euro op ING te kunnen verhalen, laten zij woensdag weten.

ING, waaronder ook Postbank, heeft in het verleden als tussenpersoon van NN ruim 250.000 van de omstreden beleggingsverzekeringen afgesloten. Het Europees Hof doet binnenkort uitspraak in de zaak tegen Nationale Nederlanden. Eerder gaf de advocaat-generaal van het Europees Hof al het advies NN te veroordelen wegens onrechtmatig handelen bij de verkoop van woekerpolissen. 

08.38 uur: De futures wijzen op een hogere opening op de Europese beurzen.

08.31 uur: De olieprijs mag dan wel stijgen de voorbije dagen, de Russische economie bereikt stilaan het vriespunt. De PMI-index, een indicator voor het ondernemersvertrouwen en zo de economische groei, valt in december verder terug naar 45,6 punten, een getal onder 50 wijst op een krimp van de economie.  

Russia's recession deepens in January. Composite PMI falls to 45.6 vs 47.2 in December. pic.twitter.com/gB4hZfVTvW— Edward Hugh (@Edward_hugh) February 4, 2015

08.24 uur: Voor het tweede kwartaal op rij is Mobistar  er in geslaagd om klanten terug te winnen. Beleggers moeten dit jaar evenwel niet op een dividend rekenen. Meer over de resultaten van de telecomspeler leest u hier.  

08.16 uur: Even tussendoor dit spectaculair beeld van een vliegtuigcrash in Taiwan. Daarbij zijn al minstens twaalf doden geteld. 

Dashcams capture apparent footage of Taiwanese plane crash http://t.co/BRulvWD1lr pic.twitter.com/qOWjbHqyA5— The Verge (@verge) February 4, 2015

08.12 uur: In Azië hebben de beurzen een stevige handelssessie achter de rug met een winst van 1,6 procent voor de MSCI Asia Pacific. De stijgende prijzen voor grondstoffen, hoofdzakelijk olie, stuurden een pak aandelen hoger. De olieprijs steeg dinsdag 5,8 procent naar 57,9 dollar voor een vat Brent Noordzee-olie. Woensdagochtend daalt de prijs licht met 0,3 procent. Op Wall Street sloten de indexen dinsdag ruim hoger met bijna anderhalf procent winst voor de S&P500. 

08.07 uur: Een opmerkelijke oproep woensdagochtend van Olivier Piou, topman van het Nederlandse technologiebedrijf Gemalto, aan het adres van de beurs van Amsterdam. Piou stelt dat als de beursuitbater short selling - speculatie op een daling van de koers - zou verbieden, dat er dan meer grote internationale bedrijven voor Amsterdam zouden kiezen. 

Olivier Piou, topman van Gemalto ©IP3 PRESS/MAXPPP

08.00 uur: Melexis  , dat chips levert aan de automobielsector, boekte in het voorbije kwartaal 17 procent omzetgroei. Goed voor een kwartaalrecord. Maar de winstmarge staat onder druk.

07.58 uur: Goedemorgen. We beginnen er aan met een terugblik op dinsdag. In een opvallend rapport riep de Amerikaanse zakenbank Citi België uit tot de aantrekkelijkste aandelenmarkt. Op de beurs van Brussel sprong Genticel in het oog, omdat het aandeel boven de intekenprijs steeg. GBL noteerde ondanks het vertrek van topman Albert Frère mee bovenaan de Bel20. En de vastgoedgroepen beleefden een sterkte dag na een rist koersdoel- en adviesverhogingen van KBC Securities.  

Nog opvallend was dat de Duitse rente voor het eerst onder de Japanse zakte. Maar dat betekent niet dat Duitsland of de eurozone afstevenen op een lange periode van deflatie, reageerden economen. De Europese beurzen gingen vlot hoger, nadat de nieuwe Griekse leiders duidelijk maakten dat ze uit zijn op een deal met hun internationale geldschieters. Vandaag trekken de Grieken naar de ECB in Frankfurt en naar Berlijn, waar ze een minder enthousiast publiek zullen vinden. 

Voorts op het programma vandaag veel bedrijfsresulaten. Internationaal springen onder meer Vinci, Toyota, KPN, GSK, General Motors en Syngenta in het oog. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud