Bernanke: 'We doen niet minder'

De Federal Reserve zet de tempering in gang maar zegt tegelijk dat de rente uitzonderlijk laag moet blijven. Wall Street ging in reactie fors hoger en sloot op recordhoogtes. Eerder op de dag steeg de Bel20 ook al fors, dankzij Franse rugwind.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

22.02 uur: Dow en S&P zijn gesloten op recordhoogtes... Bedankt voor het volgen van de liveblog, morgen zijn we er weer!

21.36 uur: Bernanke heeft de zaal verlaten. Droeve pianomuziek weerklinkt. Exit. 

 

We will miss him, guys.— Ivan the K™ (@IvanTheK) 18 Dec 13

 

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt in feestmodus. 

 

Sell the rumor, buy the taper: Wall Street jumps after Fed announces stimulus cut reut.rs/1czrlfB...— Pedro da CostaVerified account (@pdacosta) 18 Dec 13

 

Today's action was hawkish relative to expectations. But dovish relative to a plain-vanilla taper.— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 18 Dec 13

 

21.32 uur: Bernanke denkt niet dat er door het beleid van de Fed bubbels zijn ontstaan van zo'n omvang dat ze een gevaar zijn voor de economie. Hij voelt zich goed bij de gedachte dat het Fed-beleid tot meer jobs leidde. 

21.26 uur: Een reactie van CEO Mohamed El-Erian van fondsenbeheerder Pimco, die de Fed-beslissing goed nieuws vindt op korte termijn maar ook zegt dat heel wat meer nodig is voor een meer duurzaam succes:

'This is particularly good news for equity markets in the short-term, building on what already has been a great performance year. It also contains the disruptions to bonds.

For all this to be sustained beyond the short-term, the Fed needs to succeed in a very tricky economic handoff: From policy-induced growth, fueled by prolonged reliance on experimental measures, to more durable genuine private sector-led growth. And, for this to happen, we need a notable increase in business investment, together with a more holistic policy response out of more agencies in Washington DC.'

21.19 uur: Gevraagd wat hij anders zou hebben gedaan de voorbije acht jaar, geeft Bernanke toe dat de Fed traag was in het inschatten van de crisis. Ondertussen stevent de Dow af op een recordslot. 

21.14 uur: Ondertussen op Twitter:

If this presser doesn't end with Bernanke taking a selfie and Yellen photobombing him, I'll be disappointed.— Matt O'BrienVerified account (@ObsoleteDogma) 18 Dec 13

 

Gosh darn it, I'll miss that quivering voice.— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) 18 Dec 13

 


21.05 uur: 'We doen niet minder', zegt Bernanke. Temperen is niet verstrakken. Dat lijkt de kernboodschap te zijn van deze persconferentie. Hij ziet een grote Fed-balans voor nog een lange tijd. Hij vindt ook dat mensen niet beseffen hoe strak het begrotingsbeleid was, waardoor de Fed dus extra moest stimuleren. 

Bernanke is teleurgesteld over het groeitempo, maar in vergelijking met andere geavanceerde economieën doet de VS het beter dan de meeste. 

20.59 uur: Rob Carnell van ING: 'Now the genie is out of the bottle, it is reasonable to expect further tapering at coming meetings, depending on the flow of data. ' Bernanke van zijn reageert droog op vragen naar hoe hij de geschiedenis zal ingaan: 'Ik hoop dat ik lang genoeg leef om de tekstboeken te lezen.' 

20.56 uur: Ondertussen staat de Dow 1,2 procent hoger, de S&P500 1 procent en de Nasdaq 0,4 procent. 

20.51 uur: De opmerking over Janet Yellen is niet onbelangrijk, omdat ze enige consistentie doet veronderstellen inzake het moneraire beleid, ook al verandert de leiding van de Fed. Bernanke legt de tempering uit verwijzend naar de evolutie van de arbeidsmarkt, groei (ook internationaal), gezinsuitgaven, autoverkoop maar hij verwijst ook naar het begrotingsbeleid. 

20.49 uur: Bernanke zegt dat het beleidsbepalende comité verwacht dat de inflatie geleidelijk aan terug naar de 2 procent gaat, en zegt hierbij dat zulks 'wat geluk vergt'. 

20.46 uur: Bernanke relativeert de tempering. Hij zegt dat het in totaal allemaal niet veel verschil maakt. Op een vraag over zijn waarschijnlijke opvolgster, Janet Yellen, zegt hij dat zij volledig de beslissing van vandaag steunt. 

20.30 uur: Bernanke is zijn laatste persconferentie begonnen. Hij overloopt de economische situatie met daarbij de waarschuwing dat de inflatie te laag is. De economie blijft vooruitgang maken maar het herstel is ver van volledig. 

20.21 uur: Dollar geeft terrein prijs net zoals de aandelen wat terugkomen van hun aanvankelijke stijging. Warren Mosler en John Carney op CNBC vinden het allemaal 'geen big deal'. En onze eigenste Kurt Vansteeland zei net: 'De Fed streelt het rempedaal', meteen ook de titel momenteel van ons nieuwsverhaal

20.18 uur: Een vooruitblik op de krant van morgen, met deze illustratie van de Bernanke-berg: 


20.11 uur: Op Twitter merken Fed-watchers op dat in de mededeling de overheidsbesparingen worden genoemd als reden waarom het herstel er maar matig uitziet. Ondertussen gaat de dollar hoger.  Ondertussen is onze New York-correspondent Roel Verrycken erg ironisch:

 

Fed gaat taperen. Complete gekte breekt uit in de straten van New York. Mensen springen in fonteinen. Auto's rijden luid claxonnerend rond.— Roel Verrycken (@RoelVerrycken) 18 december 2013

 

20.08 uur: De Dow stijgt 150 punten na wat experten een 'lichte tempering' van de Fed noemen. 

20.04 uur: De Federal Reserve heeft het over 'uitzonderlijk lage rentetarieven' tot de werkloosheid duidelijk onder de 6,5 procent is gezakt. Een inflatie die onder de doelstelling blijft kan gevaar opleveren voor de economie. Er is toch voor de tempering gestemd binnen het beleidsbepalend comité met 9 voor en 1 tegen. 

20.01 uur: De tempering beloopt 10 miljard dollar. Hier is de mededeling.

20.00 uur: De Fed tempert!!!

19.48 uur: We zijn er klaar voor. Om 20.00 uur Belgische tijd komt de Fed met haar beleidsverklaring en met haar inschatting van de economie. Om 20.30 uur start de laatste persconferentie van Ben Bernanke als voorzitter van de Fed. Het is wel niet de laatste Fed-vergadering die hij zal voorzitten: dat wordt die van 28 en 29 januari.

17.55 uur: De spanning stijgt, nog een uur of twee en de Fed komt met witte rood. Wij gaan er even uit, maar komen bij wijze van uitzondering terug voor dit belangrijke evenement. Voldoende tijd om een hapje te gaan eten...

17.50 uur: De Europese beuren zijn dicht, allemaal gingen ze er op vooruit, met dit keer de Bel20 als primus (+1,2%). De Euro STOXX 50 won 1,04 procent, koploper was hier GDF Suez met een winst van 3,1 procent, slechts drie aandelen eindigden in het rood met als laatste Deutsche Bank (-0,4%). En zoals dat gaat als de Europese indexen terrein winnen, dan verliest Istanboel (-5,21%).

17.43 uur: Boeing heeft de benoeming van Dennis Muilenberg (49) tot COO en adjunct-CEO van Jim McNerney bevestigd, maar de woordvoerder voegde er aan toe dat er nog niets is beslist in verband met de opvolging van McNerney. Zowel Muilenberg als Ray Conner, hoofd van Boeing Commercial Planes het hart van het bedijf, werden aangesteld als bestuurder en vice-voorzitter van de groep. Het zal dus gaan tussen die twee eens McNerney (64) er mee wil ophouden.

17.25 uur: De Joint Strike Fighter of F35 van Lockheed Martin (140,99 dollar, +0,1%)  komt nog meer onder vuur te liggen na een rapport van het onafhankelijke studiebureau Rand Corp. 'Rand denkt dat de uiteindelijke kostprijs over de hele levenscyclus hoger zal liggen dan wanneer er drie verschillende gevechtsvliegtuigen voor zowel de luchtmacht, als de zeemacht en het Marine Corps. waren ontwikkeld. De JSF - het woord zegt het - is nu net ontwikkeld om voor die drie strijdmachten te kunnen dienen met als bedoeling kosten te besparen. Het Pentagon gaat er nu al van uit dat de uiteindelijke factuur om een vloot van 2.442 F35's te bouwen oploopt tot 391 miljard dollar of ruim twee derden meer dan de schatting uit 2001. Belgisch minister van Defensie Pieter De Crem denkt onder meer aan de F35 om onze F16's te vervangen. De serie productie van de F35 is nog altijd niet gestart.

17.18 uur: De vrije val van Ford gaat verder, het verlies is nu al opgelopen tot 8 procent en dat is de grootste tuimelperte sinds december 2012. Allemaal kortetermijndenken, vindt CFO Bob Shanks: 'We investeren wereldwijd om de lancering van onze nieuwe modellen volgend jaar te ondersteunen, maar ook om na 2014 op een rendabele manier te kunnen groeien', klinkt het. Ford brengt volgend jaar liefst 23 nieuwe of vernieuwde modellen op de markt.

16.25 uur: De kans dat de Fed onmiddellijk 'tapert' is erg klein. Volgens een rondvraag van MNI bij 3.386 analisten, economen enz zou 17 procent van de leden van de Fed onmiddellijk de geldkraan willen dichtdraaien, nog eens 17 procent zou dat pas in januari doen, 32 procent in maart en de rest nog later.

16.10 uur: De grootste Aziatische lagekostenmaatschappij AirAsia bestelt 25 A330-300's bij Airbus, goed voor een cataloguswaarde van 6 miljard dollar. Het gaat om het grootste order van dit vliegtuigtype door een luchtvaartmaatschappij, aldus een woordvoerder van de Europese vliegtuigbouwer. In juni 2001 bestelde AirAsia uit Maleisië 200 Airbus A320 neo's (met nieuwe motoren) voor 18 miljard dollar. Het order voor de A330 bewijst dat dit type nog veel succes heeft, ondanks de komst van de nieuwe A350 volgend jaar die veel zuiniger en moderner is. Maar ook veel duurder. Een A330 kost 240 miljoen dollar, een A350-900 bijna 50 miljoen meer. Airbus-moeder EADS wint 0,6 procent in Parijs. Air Asia sloot vanmorgen 2,55 procent lager op 2,29 ringgit

16.00 uur: De prijzen voor woningen in China stijgen steeds trager en de verwachting is dat die markt ook volgend jaar verder zal afkoelen. Dat komt omdat steeds meer steden strengere regels invoeren voor vastgoed én omdat ook de verkoop van woningen vertraagt, wat uiteraard een effect heeft op de prijzen.

Chinese home price growth cooled in November, and is expected to keep cooling in 2014 http://t.co/adIcBnIHSN— BI: Finance (@clusterstock) December 18, 2013

 

15.54 uur: Weer een geslaagde beursgang. AMC wint 7 procent tot 19,27 dollar. AMC Entertainment Holdings Inc, een Amerikaanse cinemaketen, haalde 332 miljoen dollar op met zijn IPO. Het bedrijf verkocht 18,42 miljoen aandelen tegen 18 dollar. Voor AMC is het een terugkeer naar de markten na een afwezigheid van 9 jaar. De groep uit Leawood, Kansas, kwam toen in handen van een private-equitygroep en fuseerde daarna met Loews Cineplex. Die combinatie kwam in vorig jaar in handen van Wang Jianlin, de op twee na rijkste Chinees, voor 2,6 miljard dollar. De marktwaarde ligt nu al boven 3,5 miljard dollar.

15.42 uur: De kwartaalcijfers van transportgroep FedEx vielen ook tegen, de winst van 1,39 dollar per aandeel lag duidelijk onder de marktprognose van 1,64 dollar. De belangrijkste oorzaak was een daling van de inkomsten in de belangrijkste activiteit, de expressepakjes. Maar FedEx rekent wel op een sterke kerstperiode en verwacht ook over het hele boekjaar - tot einde mei 2014 - een winstgroei van 8 à 14 procent. Dat is een lichte verhoging van de laatste prognose die een vork van 7 tot 13 procent naar voor schoof. FedEx verliest 0,1% tot 138,97 dollar.

15.30 uur: Wall Street is net lichtjes hoger geopend, zowel de Dow Jones (+0,2%) als de Nasdaq (+0,02%) gaan hoger. Eén van de grootste verliezers is Ford Motor Co. dat de markt waarschuwde voor een winstdaling in 2014. Dat komt vooral omdat de op één na grootste autobouwer van de Verenigde Staten verschillende nieuwe modellen op de markt brengt zowel personenwagens als trucks. De winst zou tussen 7 en 8 miljard dollar liggen, eerder sprak Ford van 8,5 miljard. Ford verliest 4,6 procent tot 15,94 dollar. Opmerkelijk is dat ook General Motors mee in de klappen deelt, de mondiale nummer één verliest 1,2 procent tot 41,02 dollar.

15.16 uur: Dennis Muilenberg, hoofd van de afdeling defensie, wordt COO van de hele Boeing-groep, zo meldt Reuters. Dat betekent dat hij in pole position komt om later Jim McNerney, grote baas en CEO van de grootste luchtvaart- en defensiegroep van de wereld, op te volgen. Chris Chadwick, die nu het filiaal militaire vliegtuigen lijdt, zou Muilenberg opvolgen.

15.14 uur: News Corp, de groep die onder meer The Times in portefeuille heeft, verloor het voorbij decennium meer dan 500 miljoen pond. Rupert Murdoch staat voor een immense taak, zo meldt Financial Times

Times newspaper losses reach £500m http://t.co/18tCszNbth— Financial Times (@FinancialTimes) December 18, 2013

 

14.53 uur: Stevige verwittiging van Ford:

 

FORD SEES 2014 NORTH AMERICA PRETAX PROFIT LOWER THAN 2013— zerohedge (@zerohedge) December 18, 2013

 

14.32 uur: Sterke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, waar in november is gestart met de bouw van 1,09 miljoen nieuwe woningen. De gemiddelde verwachting was 955.000. Dat komt meteen neer op het hoogste peil sinds februari 2008. Er moet wel een kanttekening bij gemaakt worden. Het aantal uitgereikte bouwvergunningen stond onder druk:

 

Housing starts up 22.7%; building permits down 3.1%: http://t.co/wtcsSnzM9Q #economy— CNBC (@CNBC) December 18, 2013

 

14.24 uur: Een overlijdensbericht uit de biersector. Graham Mackay, tot begin dit jaar nog topman van 's werelds op een na grootste bierbrouwer SABMiller, is overleden op 64-jarige leeftijd. Mackay begon bij het toenmalige South African Breweries (SAB), toen nog 'slechts' een grote biergroep in een groeimarkt. Via de overname van het Amerikaanse Miller maakte hij van zijn bedrijf een wereldspeler die enkel AB InBev moet laten voorgaan.

In april van dit jaar trad hij terug als CEO na een operatie aan een hersentumor. Hij keerde nog kortstondig terug als niet-uitvoerend voorzitter in september, maar vorige maand nam hij ook uit die functie ontslag. De kanker bleek uiteindelijk te sterk voor Mackay.

14.19 uur: Maar de scepsis van Google ten spijt, is de bitcoin-hype nog niet voorbij, blijkbaar:

 

Virtual currency for a physical house: a Hamptons seller will accept bitcoin. http://t.co/NCFZ0onF1H— Wall Street Journal (@WSJ) December 18, 2013

 

13.32 uur: Internetreus Google heeft blijkbaar ook een hoofdeconoom. Hij heet Hal Varian, en hij is niet optimistisch over de toekomst van de virtuele munt bitcoin. Hij gelooft wel dat bitcoin een nieuw tijdperk voor valuta heeft ingeluid, maar omdat het de eerste in zijn soort is, kampt de munt met te veel kinderziekten, die finaal zijn ondergang zullen betekenen.

13.11 uur: De Deense overheid heeft het licht op groen gezet voor de verkoop van een geneesmiddel voor de behandeling van longaandoeningen. Dat is echter niet naar de zin van farmareus GlaxoSmithKline. Er zijn namelijk sterke indicaties dat het product, AirFluSal Forspiro, een middel dat door middel van inhalatie wordt toegediend, een generische kopie is van GSK-geneesmiddel Advair.

Advair is momenteel goed voor 8 miljard dollar aan verkopen per jaar. Het patent op het middel is wel al vervallen, maar een generische variant van het middel lag niet voor de hand, gezien de complexiteit van het inhalatiesysteem. Indien dit effectief een generische variant blijkt te zijn, zijn de gouden jaren van Advair dus voorbij.

12.58 uur: De Braziliaanse concurrentiewaakhond heeft het Spaanse telecombedrijf Telefonica 18 maanden de tijd gegeven om zijn greep op de telecommarkt in het land wat te lossen. Telefonica had al een voorsprong genomen, en stuurt aan op een verkoop van zijn belang in Telecom Italia-dochter TIM Participações. Brazilië zet nu wat meer druk op de ketel.

12.14 uur: Nu de overheden wereldwijd bezig zijn met het reguleren en, vooral dan in China, beperken van de handel in bitcoins, krijgt de koers van die virtuele munt stevige klappen. De online community Reddit, vooral bekend voor allerhande beeldgrapjes en andere digitale ongein, heeft ook een subsectie gewijd aan bitcoins. En daar begint de toon lichtjes hysterisch te worden:

 

This is the top post right now on the Bitcoin subreddit http://t.co/l6MujOHuJm— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) December 18, 2013

 

12.03 uur: Een stand van zaken van de belangrijkste koersschommelingen op Euronext Brussel rond het middaguur:

11.52 uur: MarketWatch is er nu wel al heel vroeg bij, door te stellen dat Wall Street afstevent op een hogere opening, met de nakende beslissing van de Fed om al dan niet de stimulus af te bouwen op de achtergrond:

 

Wall Street points higher as Fed decision looms http://t.co/5nW2owRYLx— MarketWatch (@MarketWatch) December 18, 2013

 

11.39 uur: Onverwacht goede cijfers over de arbeidsmarkt in het VK geven de beurs van Londen en het Britse pond een duw in de rug. Al is dat wel relatief. Met een koerswinst van zo'n 0,3 procent zet de Footsie een van de zwakkere prestaties neer in Europa. De Bel20 wint meer dan een procent, en ook de andere nationale indexen zitten in de buurt van 1 procent winst.

11.30 uur: Hoewel het volgens sommige media al beklonken is, heeft de topman van China Mobile, de grootste telecomoperator van China en de wereld gemeten naar klanten, laten weten dat de onderhandelingen met Apple nog steeds lopen. Een deal tussen de twee zou betekenen dat de iPhone eindelijk officieel beschikbaar wordt voor de 759 miljoen klanten van China Mobile. Maar volgens topman Xi Guohua staat er dus nog geen definitief akkoord op papier.

11.12 uur: Het is de eerste beursdag voor de Quares-bevak Qrf. Het aandeel trok naar Euronext Brussel aan 25 euro per aandeel, goed voor 75 miljoen euro. Er zijn intussen zowat 15.000 stuks verhandeld. Het aandeel boekt een bescheiden winst van 2 procent tot 25,50 euro.

11.03 uur: Fed-voorzitter Ben Bernanke als de kerstman. Meer toelichting hoeft daar eigenlijk niet bij:

 

FOMC day, Merry Christmas @MBForex @DavidJSong @JamieSaettele @JoelKruger @AlejandroDFX @CVecchioFX pic.twitter.com/GCHKTSYL22— Thiago Duarte (@Thiagotrader) December 18, 2013

 

11.01 uur: Papieren geld is niet meer wat het geweest is. De Bank of England heeft beslist dat bankbiljetten in de toekomst niet meer zullen gedrukt worden op papier op basis van katoen, maar op polymeervellen. Plastic, dus.

 

Bank of England announces in future banknotes will be printed on polymer, not paper. 87% of people it surveyed were in favour of the switch— Ed Conway (@EdConwaySky) December 18, 2013

 

10.54 uur: Voor wat het waard is: de FSMA meldt net de opschorting van de handel in het leasingcertificaat Machelen Kuurne. Een leasingcertificaat is in feite een beleggingsproduct waarbij je als belegger enkel investeert in vastgoed tijdens de periode dat er een leasingcontract loopt. Je bent met andere woorden altijd zeker dat het gebouw of terrein in kwestie huurinkomsten oplevert. Het is wachten op een persbericht vooraleer de handel hervat kan worden.

10.12 uur: De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen uitdrukt, is in december verder gestegen, van 109,3 in november tot 109,5. Dat is pal op de verwachting van economen en het hoogste peil sinds februari 2012.

De deelindex die de economische verwachtingen uitdrukt, verbeterde van 106,3 naar 107,4 in december. Daarentegen daalde het oordeel over de huidige economische omstandigheden van 112,2 in november tot 111,6.

'Niets kan het Duitse ondernemersvertrouwen ruïneren', meent ING-econoom Carsten Brzeski.

09.59 uur: De bitcoin zakt tot 515 dollar nadat China de handel in de virtuele munt aan banden legde. Betalingen aan handelsplatformen met bitcoins zijn voortaan verboden, meldt de Financial Times.

BITCOIN GOES INTO WATERFALL FORMATION: Crashes To $500 read.bi/18ygyXe...— BI: Finance (@clusterstock) 18 Dec 13

09.51 uur: Het koersdoel voor Sofina stijgt van 78 tot 84 euro bij KBC Securities. De verhoging is vooral te danken aan hogere koersen voor een aantal kleinere rechtstreekse participaties (Eurazeo, Mersen, Ipsos). Het advies blijft 'bijkopen'.

09.46 uur: Immobel krijgt een koersdoel van 39 euro mee (in plaats van 38 euro) van analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities. Immobel koopt het kantoorgebouw Chien Vert in Sint-Pieters-Woluwe, dat tot 2015 is verhuurd aan UBS. Het is de bedoeling het gebouw te renoveren. Het advies voor Immobel blijft 'bijkopen'.

09.32 uur: De hamvraag van de dag, mooi geformuleerd, klinkt zo:

Taper today or taper delay - that is the question - cmcmarkets.co.uk/en/blog/2013/1... #fomc— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 18 Dec 13

09.18 uur: Angela Merkel is aan het speechen. Regeringsverklaring in de Bundestag. De verdere EU-integratie wordt een van de hoofdopdrachten van haar komende vier jaar, zegt ze. En de hernieuwde bondskanselier heeft woorden van lof voor de vooruitgang die in Portugal en Griekenland is geboekt.

*MERKEL SAYS PORTUGAL SHOWING POSITIVE SIGNS; GREECE, CYPRUS TOO— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 18 Dec 13

Het Handelsblatt verwacht een saaie bedoening. Maar net die saaiheid schept vertrouwen.

 

09.08 uur: Aandeelhouders van VGP zullen op 16 januari genieten van de uitbetaling van de in september goedgekeurde kapitaalvermindering. Ze ontvangen dan 0,41 euro per aandeel. Vanaf 13 januari zullen de aandelen VGP en de VVPR-strips noteren zonder coupon nr. 4.

09.05 uur: De Europese beurzen zijn gezwind van start gegaan. De EuroStoxx50 noteert 0,6 procent in de plus, de brede StoxxEurope600 0,5 procent.

Op Euronext Brussel wint de Bel20 zelfs 0,8 procent. Met dank aan GDF Suez, dat 2,85 procent hoger gaat na een adviesverhoging van JP Morgan. Het koersdoel ging tegelijk van 15 naar 19,3 euro.

Gdf Suez: JP Morgan alza il rating a overweight dal precedente neutral - Flash dlvr.it/4XCpJw... #Finanza #Borsa— Borse.it (@Borseit) 18 Dec 13

08.52 uur: De vastgoedbevak Ascencio doet een grote overname. Voor 85 miljoen euro koopt het bedrijf een dertigtal winkelruimtes op Cora-sites in Anderlecht, Châtelineau, La Louvière, Messancy en Rocourt.

08.40 uur: ING verhoogt zijn advies voor Sipef van 'houden' naar 'kopen'. Tegelijk gaat het koersdoel voor de plantageholding van 54 naar 63 euro. Aanleiding tot de verhogingen is het herstel van de palmolieprijs en gunstige wisselkoersevoluties. Voor 2014 en 2015 gaat analist Matthias Maenhaut nu uit van een ebitda-groei van respectievelijk 22 en 11 procent.

08.37 uur: De Duitse toerismegroep TUI heeft over het boekjaar 2012-2013 onverwacht een kleine winst geboekt. Analisten hadden volgens Reuters een verlies verwacht van 27,4 miljoen euro, maar het werd 4,3 miljoen euro winst. TUI, dat 54,48 procent bezit van TUI Travel, profiteerde van de stevige vraag naar reizen in het VK en Duitsland en van de gunstige weerslag van herstructureringsmaatregelen. Dinsdag had TUI al aangekondigd sneller dan verwacht weer aan te knopen met het uitbetalen van een dividend.

Het voorbije boekjaar leverde een courante bedrijfswinst op van 762 miljoen euro. In het nieuwe boekjaar 2013-2014 zou dat 6 tot 12 procent meer moeten worden, voorspelt TUI.

08.23 uur: Collega Kurt Vansteeland heeft een leuke Bear & Bull gepend over Netflix. Met Barack Obama als virtuele guest star.

08.17 uur: Even het bedrijfsnieuws van deze ochtend op een rijtje:

-        RHJ International is zijn laatste broke industriële erfenis kwijt. Het belang van 10,9 procent in de ICT-consultant SigmaXYZ ging via een beursintroductie de deur uit.

-        Ergon Capital, een onderdeel van de beursgenoteerde holding GBL van Albert Frère, verkoopt de Duitse-Italiaanse farmagroep Zellbios aan Deutsche Private Equity (DPE).

-        Air France slokt KLM versneld op, volgens De Telegraaf. Er komt een nieuwe centrale holding. Bedoeling is kosten te besparen.

-        Solvay verkoopt zijn Latijns-Amerikaanse pvc-activiteiten aan de Braziliaanse groep Braskem. Met fors verlies.

08.04 uur: Goedemorgen, beste lezers. Het rentebesluit van de Fed, dat is waar alle markten vandaag naar uitkijken. Want daarin wordt mogelijk – economen schatten de kans op 50 procent – aangekondigd dat de geldkraan een beetje wordt dichtgedraaid. De Fed koopt nu nog steeds voor 85 miljard dollar aan overheidsobligaties en andere effecten op, om op die manier vers geld te pompen in de economie.

Maar dat kan niet blijven duren. De Amerikaanse economie is duidelijk aan de beterhand: er is weer groei, de werkloosheid neemt af en de huizenmarkt herstelt. De Fed kan dus rustig met de ‘tapering’, het temperen van de massale steun, beginnen. De vraag is alleen: wanneer?

Een tweede vraag is misschien nog belangrijker: wat zal de impact van de kleinere stimulus zijn op de Amerikaanse en de wereldeconomie? Niet iedereen is daar gerust op.

#BoE Governor warns of risks in winding back unorthodox monetary policies. Easy to forget how experimental they are - been going on so long— Robin Bew (@RobinBew) 18 Dec 13

De beurs van Tokio lag vandaag alvast niet wakker van die vraag. De Nikkei schoot 2 procent hoger. Volgens traders kochten fondsen futures en aandelen van grote bedrijven, in de veronderstelling dat Wall Street hoe dan ook zal stijgen, wat de Fed ook moge aankondigen. Ook de dalende yen, een goede zaak voor exportgerichte bedrijven, hielp een handje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud