1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beste Brusselse beursdag in anderhalf jaar

De overwinning van beleggersfavoriet Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zorgt voor een stevige rally. De Bel20 spurtte 3,13 procent hoger, de beste dag sinds augustus 2015. Alleen Galapagos en UCB deden niet mee aan het feestje.
 • Hiermee sluiten we deze boeiende beursdag van forse koerswinsten af. Een overzicht van de Brusselse gebeurtenissen kan u via deze link lezen. Dit zijn alvast de toppers en floppers. Hopelijk tot morgen.

  ©Rv

 • Beste beursdag in anderhalf jaar

  De Bel20-index is afgesloten met een winst van 3,13 procent op 3.887,97 punten. Dat is de beste dagprestatie sinds 28 augustus 2015.

 • KBC bij topfavorieten Goldman Sachs

  KBC is een van de favoriete Europese bankaandelen bij Goldman Sachs. De normaliserende politieke situatie in Europa zou KBC ten goede moeten komen. De andere 'top picks' in de sector zijn BNP Paribas, Caixa Bank en Unicredit.

 • Te koop: Jimmy Choo

  De Duitse miljardairsfamilie Reimann wil af van haar belangen in mode. De familieholding JAB, gevestigd in Wenen, overweegt daarom de verkoop van de schoenenmakers Jimmy Choo en Bally International. JAB wil zich meer toespitsen op de recente investeringen in voeding en drank, zoals Caribou Coffee, Krispy Kreme Doughnuts, Panera Bread, en cosmeticabedrijf Coty.

  De aandelen van Jimmy Choo stijgen in Londen met 11 procent tot 186,25 pence, een record. Het bedrijf is aan die koers 705 miljoen pond waard.

  Een winkel van Jimmy Choo in St. Moritz. ©REUTERS

 • Dit willen we u niet onthouden. De 'vliegende auto' van Googles medestichter Larry Page is vandaag voor het eerst in actie getoond. Al lijkt de 'Kitty Hawk' eerder op een jetski met vleugels dan op een wagen.

 • Fountain verliest bijna vijfde van beurswaarde

  Het aandeel van de drankengroep Fountain  is dan toch verhandeld bij de tweede fixing. De koers gaat 18,2 procent onderuit naar 1,53 euro. De nieuwe heronderhandelingen met de banken over de schulden en het vertrek van ceo Denis Gallant bezorgen beleggers blijkbaar de daver op het lijf.

 • 4Energy krijgt forse impuls

  Een van de toppers op de Brusselse beurs is het energiebedrijf 4Energy Invest . Het aandeel spurt 17 procent hoger naar 3,95 euro, al blijft de omzet beperkt tot 4.425 stukken of omgerekend 17.479 euro.

  De aanleiding is een interview met ceo Filip Lesaffer in De Tijd. Daarin stelt hij dat de talloze operationele en financiële problemen uit het verleden achter de rug zijn. Vorig jaar ging de omzet de helft hoger naar 25,4 miljoen euro, terwijl de operationele cashflow op 11 miljoen euro belandde. Om komaf te maken met het verleden, wil het bedrijf van naam veranderen tot 2Valorise.

 • Eerste verkoopadvies voor Galapagos

  Het biotechbedrijf Galapagos deelt niet in de euforie over de Franse verkiezingen, en bengelt helemaal onderaan de Bel20-index. De oorzaak is een verkoopadvies van beurshuis Janney Montgomery Scott. Analist Debjit Chattopadhyay had voordien nog een koopadvies voor het Nederlands-Belgische bedrijf. Hij trekt wel het koersdoel op van 64 naar 73 dollar (67,20 euro). Het koersdoel houdt een daling in met 16 procent voor het aandeel.

  Het gaat om het allereerste verkoopadvies voor Galapagos. Het aandeel heeft nog 7 koopadviezen en één neutrale rating achter zijn naam. Analist Chattopadhyay vindt dat de koers te snel opgelopen is in vergelijking met de nieuwsstroom over de onderzoeksprogramma's. Het aandeel staat sinds Nieuwjaar op een winst van 31 procent.

 • ASML ontkent patentinbreuk Nikon

  De Nederlandse maker van machines voor de chipindustrie ASML ontkent dat het patenten van het Japanse bedrijf Nikon schendt. Dat meldde de Veldhovense onderneming maandag tegenover ABM Financial News.

  'ASML ontkent met klem dat het op enigerlei wijze inbreuk maakt op patenten van Nikon. We verdedigen ons in elke rechtszaak', stelt het bedrijf.

  Niko liet vanochtend weten een juridische procedure tegen ASML en het Duitse beeldvormingsbedrijf Carl Zeiss te starten om patenten op het vlak van immersie-lithografie te beschermen. Een ontmoeting met de twee ondernemingen leverde volgens de Japanners geen oplossing op. 'Het aanhoudende niet-toegestane gebruik van de gepatenteerde technologie van Nikon door ASML en Zeiss heeft Nikon geen andere keuze gegeven dan zijn rechten te beschermen in de rechtbank', stelt de Japanse groep.

  Volgens Nikon gaat het om patenten die zowat 3,5 miljard euro omzet voor ASML uitmaken. 

 • Digitaal Monopoly-geld bezorgt Hasbro superwinst

  Een van de sterkste stijgers op Wall Street is speelgoedgigant Hasbro . De omzet steeg vorig kwartaal met 2 procent, terwijl de nettowinst 41 procent hoger werd gekatapulteerd. Dat is vooral te danken aan de tak online-gaming, waar onder meer de internetversie van Monopoly een gigantische hit is.

 • Ook Wall Street is fors hoger geopend. De Dow Jones spurt 1 procent hoger. De Nasdaq Composite stijgt 1,1 procent.

 • Kimberly-Clark: 'Scherpe concurrentie in luiermarkt'

  De Amerikaanse maker van papieren hygiëne-artikelen Kimberly-Clark rapporteerde zonet kwartaalcijfers die iets boven de prognoses liggen. De nettowinst steeg van 1,50 naar 1,57 dollar per aandeel, 2 cent meer dan verwacht. De omzet bleef echter hangen op 4,48 miljard dollar, wat iets onder de analistenconsensus ligt.

  Voor het hele jaar voorspelt de maker van onder meer Huggies-luiers en de papieren zakdoekjes Kleenex een omzetgroei van 1 à 2 procent. De onderkant van de prognose wordt zo naar beneden bijgeschaafd. Het bedrijf wijst onder meer op de scherpe concurrentie in de luiermarkt, waar ook het Belgische Ontex actief is.

 • AkzoNobel trekt spurt van dik 5 procent

  Het derde bod van PPG (zie post boven laat zich voelen op de Amsterdamse beurs. Daar bouwt AkzoNobel de winst uit tot 5,2 procent naar 82,26 euro. Nog altijd een heel eind onder de biedprijs van de Amerikanen dus. 

 • PPG vs AkzoNobel, aflevering III

  Het is zover: de Amerikaanse verfreus PPG heeft een derde bod klaar voor AkzoNobel . De lat ligt nu op 96,75 euro per aandeel, inclusief het nog uit te keren dividend over boekjaar 2016. Dat is 50 procent méér dan voor de Amerikanen op de proppen kwamen. Benieuwd of het Akzo-management dat bod even makkelijk zal kunnen afwimpelen als de vorige twee ...

  Het bod waardeert AkzoNobel inclusief schulden nog op bijna 27 miljard euro. De timing van de PPG is impeccabel: morgen dinsdag is het aandeelhoudersvergadering. Belooft boeiend te worden ... PPG-CEO Michael McGarry maakt in het persbericht ook duidelijk dat het een laatste vriendelijk verzoek is aan de raad van bestuur om in onderhandeling te gaan. 

 • Fountain-topman stapt uit eigen beweging op

  Denis Gallant neemt zelf ontslag als CEO van de Waalse warmedrankengroep Fountain en doet dat niet onder druk, laat hij telefonisch weten. Er is geen rechtstreeks verband met de minder goede resultaten. Hij gaat weg om 'een eigen project' te realiseren, waarover hij nog niets meer kwijt kan, vertelde hij aan De Tijd.

  Hij blijft trouwens nog een half jaar als consultant beschikbaar voor Fountain, enerzijds om nog wat steun te verlenen bij de uitvoering van het relanceplan, anderzijds op vraag van voorzitter - en interim-CEO - Eugeen Beckers om een vlotte overdracht mogelijk te maken.

  Op onze vraag of Gallant nu niet een schip in woelig water verlaat, antwoordt hij dat Fountain inderdaad nog steeds voor belangrijke uitdagingen staat, maar dat het op de goede weg is.

  De heronderhandeling van de terugbetalingstermijnen met de schuldeisers/aandeelhouders van Fountain was volgens Eugeen Beckers overigens een noodzaak. De convenanten dateerden nog uit de periode van het Kaffa-plan (een irrealistisch groeiplan van de vorige CEO, Paul Baeck, red.) en waren te zwaar voor Fountain. Dit jaar moest het bedrijf zowat 2,6 miljoen euro terugbetalen terwijl het vorig jaar maar een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) draaide van 2,6 miljoen euro. Met de nieuwe convenanten is dat teruggebracht tot 1,2 tot 1,3 miljoen euro per jaar. 'Dat is een last die veel makkelijker te dragen is door het bedrijf', meent Beckers.

  Zijn voornaamste opdracht zal er volgens hem nu in bestaan de omzetdaling te stoppen en indien mogelijk weer groei te realiseren. Vorig jaar daalde de omzet met 4,3 procent, een tendens die al enkele jaren aanhoudt. De krimp was te wijten aan het stoppen met de activiteit van vendingmachines (snoepautomaten), door een lagere verkoop van espresso-capsules, vooral in Frankrijk (Fountain verdeelt Illy dat het moeilijk heeft om op te boksen tegen Nespresso) en door een lagere verkoop van 'cartouches' (hulzen met oplospoeders voor koffie, thee en soep) door het toenemend succes van bonenkoffie. De machines van Fountain die koffie leveren op basis van vers gemalen bonen doen het overigens wel goed, net als de watersystemen.

 • Franse opluchting levert Duitse beurs record op

  De opluchting aan de andere kant van de Rijn gaat ook in Duitsland niet onopgemerkt voorbij. Mede dankzij het beresterke ondernemersvertrouwen op eigen bodem trekt de DAX  een spurtje van 2,8 procent naar 12.389 punten, een vers record. 

 • UCB rateert Macron-rally compleet

  De beter dan verwachte kwartaalomzet van UCB kan beleggers niet enthousiasmeren, integendeel. Het aandeel duikt intussen 3 procent lager naar 69,40 euro. Niet alleen houdt de biofarmaciegroep ondanks de duidelijk beter dan verwachte omzet vast aan haar jaarprognose, de meevaller komt er ook door twee factoren die analisten niet voor herhaling vatbaar zien.

  Zo is er een eenmalige licentie-inkomst van 56 miljoen voor Xyzal en ook de duidelijk beter dan verwachte verkoop van het patentloze Keppra, waarvan het succes ten voordele van opvolger Vimpat aan het uitdoven is, plaatsen analisten tussen haakjes.

  'De prestatie van Keppra in het eerste kwartaal is vaak onvoorspelbaar zijn in het eerste kwartaal, door voorraadvorming in de aanloop naar het allergieseizoen', stelt Bank Degroof-analiste Stephanie Put. Ze stipt aan dat de langere termijn van UCB onzeker is, met het verstrijken van de patentbeschermingen tussen 2021 en 2024 op de huidige sterkhouders. Dat is het 'CVN-trio', Cimzia (reuma), Vimpat (epilepsie) en Neupro (Parkinson).  

  Nog minder enthousiast is Jefferies. Daar handhaaft analist Peter Welford zijn verkoopadvies en koersdoel van 60 euro. Hij verwacht dat de verkopen van Cimzia mogelijk al vanaf 2019 kunnen plafonneren, ook al loopt het patent tot 2024.

  Een eerste factor is de 'biosimilar' (een generisch biotechmedicijn, red.) van Enbrel. Die is onder de naam Erelzi sinds kort op de Europese markt. 'Die kan volgens ons een grotere bedreiging vormen dan de biosimilar van Remicade (een ander topmiddel voor de behandeling van reuma, red.) en heeft het potentieel om de verkoopsprijzen te verlagen, ook als hij geen marktaandeel wint. Samen met de recente beloftevolle data voor JAK1-inhibitors (de potentiële reumamiddelen van Galapagos, filgotinib, en rivaal ABT-494 van AbbVie, red.) denken we dat de groei van Cimzia al in 2019 kan stilvallen'. 

 • Ontex zet gifpil op aandeelhoudersagenda

  Op de site van Ontex floepte net de uitnodiging voor de gewone en buitengewone aandeelhoudersvergadering op 24 mei online. Op de agenda onder meer een gifpil, die het management in geval van een overnamebod toelating geeft 'over te gaan tot een kapitaalverhoging in iedere vorm, met inbegrip van maar niet beperkt tot een kapitaalverhoging die gepaard gaat met een beperking of opheffing van het voorkeurrecht.'

 • Deutsche Bank noemt KBC topbelegging

  Deutsche Bank neemt in zijn selectie topbeleggingen KBC  op, in plaats van Danske Bank. De Denen hebben er een stevige rit opzitten, terwijl KBC voor de Duitsers nog moet munt slaan uit de verbetering van de kapitaalmarktactiviteiten. 

 • Europese lente begint zomerse trekjes te tonen

  De Europese lente gaat stilaan in zomer over. De Duitse CEO bulkt van het vertrouwen, leert de oudste conjunctuurbarometer van Europa. De Ifo-indicator stijgt naar 112,9 punten, het hoogste peil sinds augustus 2011.

 • Emmanuel Macron maakt ook Belgische staat rijker

  Eén van de sterkste stijgers op de Parijse beurs is deze ochtend BNP Paribas . Logisch, net als rivaal SocGen zit de grootbank boordevol Frans staatspapier. En dus zat BNP prominent in het 'mandje' Franse aandelen dat beleggers shortten om zich in te dekken tegen het risico op een worst case scenario bij de Franse presidentsverkiezingen. Nu dat worst case scenario afgewend is, veert BNP 7,6 procent op naar 66,71 euro. 

  Aardig meegenomen voor de Belgische staat die tot nader order 127 miljoen stuks van de Franse grootbank in handen heeft. En die zijn deze ochtend met dank aan beleggersvriend Emmanuel Macron in één trek dik 600 miljoen euro méér waard geworden. 

 • Bel20 op hoogste peil sinds april 2015

  Als het zonnebrand is in Parijs, is er ook een streepje zon in Brussel. De Bel20  koerst 2,8 procent hoger op 3.872 punten, een nieuw hoogtepunt sinds april 2015. Alle Bel20'ers doen aan de polonaise mee. 

 • Europese beurzen stevig hoger

  De openingsbel. Met forse winst, zij het iets minder euforisch dan de futures suggereerden. In Frankrijk wint de CAC40 dik 4 procent, in Brussel gaat de Bel20 2,8 procent hoger naar het hoogste peil sinds april 2015.

 • Franse obligaties vlammen

  Beleggers slaan stevig Franse obligaties in na de geruststellende eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Daardoor tuimelt de Franse tienjaarsrente 9 basispunten naar 0,83 procent, terwijl de Duitse rente 8 basispunten klimt naar 0,33 procent. Met andere woorden in één vloeiende beweging zakt 'le spread' - het Frans-Duitse renteverschil - met 17 basispunten naar 50 basispunten. 

 • Europese beurzen op weg naar forse winst

  De Europese beurzen stevenen afgaand op de belangrijkste indexfutures af op een forse winst bij de openingsbel, met dank aan de sterke prestatie van beleggersfavoriet Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De Euro Stoxx50 , volgepropt met Franse bankgiganten en andere Franse multinationals, staat voorlopig op een winst van 3,5 procent, de Parijse CAC40 gaat luidens de eerste prille indicaties zelfs meer dan 5 procent hoger spurten bij opening. 

  ©AFP

 • Syrische fabriek kost Lafarge-CEO de kop

  De Frans-Zwitserse cementreus LafargeHolcim bevestigt dat CEO Eric Olsen moet opstappen. Olsen betaalt het gelag voor de Syrische controverse waarin de groep is beland, ook al was de CEO zelf niet betrokken bij de kwestie. De cementfabriek van LafargeHolcim bleef operationeel tot september 2014, ook al was het land tegen dan al diep weggezonken in een uitzichtloze burgeroorlog. Mensenrechtenactivisten beschuldigen de multinational er van zo meer terroristen gefinancierd te hebben en het bedrijf zlef erkent dat 'belangrijke inschattingsfouten' gemaakt te hebben in het land. 

  Pro memorie: LafargeHolcim is de op één (Imerys) na belangrijkste participatie van GBL. Het belang in de cementboer was per eind 2016 goed voor bijna 2,9 miljard euro, 17,5 procent van de totale portefeuille van 16,3 miljard van de holding. 

 • Fountain wisselt (nog maar eens) van CEO

  Een bedrijf dat beleggers laat wachten op de resultaten, dat is zelden goed nieuws. Dat blijkt ook weer bij drankenautomatenbedrijf Fountain , dat dik 4 miljoen euro in het rood dook over boekjaar 2016. De banken worden ongeduldig en er zijn bijkomende herstructureringen nodig. Eerste slachtoffer is de CEO Denis Gallant, die nog geen jaar na zijn aantreden al weer mag opstappen

 • Argenx loopt zich warm voor Nasdaq

  Het wordt stilaan dringen voor de biotech-Belgen op Nasdaq: na Galapagos, Celyad en Tigenix trekt nu ook Argenx naar het Amerikaanse walhalla voor de sector. De Gentenaars dienden bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een registratie-aanvraag in.

  Helemaal uit de lucht komt de beslissing niet gevallen: de specialist in antilichamen voor auto-immuunziekten kondigde begin vorige maand al aan ambities te koesteren

  De timing zit ook snor voor de stap naar Wall Street: het aandeel Argenx is sinds de beursgang midden 2014 verdubbeld. In juni vorig jaar haalde het bedrijf nog 30 miljoen euro op bij voornamelijk Amerikaanse investeerders. Die kapitaaloperatie kwam er net na belangrijke vorderingen in het onderzoek. In april sloot Argenx een grote alliantie met AbbVie. Zo'n deal is meteen een toegangssticket bij grote, Amerikaanse investeerders.

  Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx ©Emy Elleboog

 • Keppra levert UCB sterk jaarbegin op

  UCB  legde over het eerste kwartaal een sterke omzetgroei van 15 procent tot 1,12 miljard euro voor, duidelijk beter dan de 1,03 miljard die analisten gemiddeld verwachtten. Dat lijkt voor ongeveer de helft het gevolg van 56 miljoen eenmalige inkomsten uit het in licentie geven van allergiemiddel Xyzal.

  Maar de andere helft vloeit voor uit het de nieuwe geneesmiddelen die sterk verkochten, vooral dan het epilepsiemiddel Keppra, waar de omzet een kwart steeg tot 210 miljoen euro. 

  Een overzicht van de belangrijkste geneesmiddelen in het eerste kwartaal, in miljoen euro (analistenconsensus tussen haakjes)

  • Cimzia +13%, 317 (325)
  • Vimpat +27%, 239 (222)
  • Briviact +>100%, 14 (11)
  • Keppra +25%, 210 (167)

  De biofarmaciegroep handhaaft de prognose voor heel 2017: een omzet die tegenover de 4,18 miljoen in 2016 met 2 à 4 procent stijgt naar 4,25 à 4,35 miljard euro. Daarbij zou de bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) met zo'n 10 à 15 procent toenemen van 1,03 naar 1,15 à 1,20 miljard euro; De nettowinst per aandeel zou uitkomen op 3,70 à 4 euro per aandeel, van 3,19 euro over boekjaar 2016/

 • Hoe een fortuin verliezen in negentig minuten

  Fascinerend verhaal op Bloomberg over hoe de Chinese melkmagnaat Yang Kai zijn over decennia opgebouwd miljardenfortuin in negentig minuten - waarop het aandeel Huishan 85 procent implodeerde - kwijtspeelde. De notoire baissespeculant Carson Block prikte de eerste gaten in het met schulden overladen bedrijf, het collectief ontslag van de vier laatste onafhankelijk bestuurders lijkt de genadeslag gegeven te hebben.

 • AkzoNobel: don't believe the Ton

  Steeds meer waarnemers twijfelen aan de boude prognoses van Ton Büchner. De CEO van AkzoNobel probeerde vorige week op een beleggersdag diets te maken dat de Nederlandse verfreus een onafhankelijke toekomst heeft, eenmaal de speciaalchemietak afgesplitst wordt. En dat beleggers dus beter in hem vertrouwen, in plaats van te vertrouwen op het - afgewezen - bod van het Amerikaanse PPG.

  Maar ook het Britse weekblad The Economist gelooft niet in de beloftes van Büchner. 'Na jaren van kleine verbeteringen door kostenbesparingen, zou het bedrijf plotseling boomen', spat de scepsis er af. 'Akzo voorspelde tot nog toe een marge van 11 procent tegen 2018, duidelijk boven het gemiddelde van nog geen 9 procent sinds 2008. Nu belooft de CEO plots 14 procent tegen 2020.'

 • Chinese beurzen op verlies

  De meeste Aziatische beurzen boeken winst, met dank aan opluchting dat Europa net als vorige maand in Nederland nog niet echt lijkt te bezwijken voor een golf van eurosceptisch populisme. In Tokio gaat de Nikkei dik 1 procent hoger. 

  Grote uitzondering is China. Daar gaat de overkoepelende CSI300-index 1,3 procent in het rood, door onrust over maatregelen die Peking wil nemen om de speculatieve koorts op de aandelenmarkten in te dijken. 

 • Opluchtingsrally voor de euro

  Bonjour! Logischerwijs gaat deze ochtend de meeste aandacht naar de Franse presidentsverkiezingen. Dat leverde met een duel Le Pen/Macron de door opiniepeilers en beleggers verwachte uitslag op. Niettemin: met de duidelijke voorsprong van de pro-Europese en hervormingsgezinde linksliberaal Emmanuel Macron, tekende alvast de euro voor een stevige opluchtingsrally. 

  Om te peilen wat het effect zal zijn op de beurzen is het nog even wachten op de futures voor indexen als de Bel20 en de Parijse CAC40

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud