1. Markten Live
 2. Live blog

Beurscorrectie in Europa, ook Wall Street lager

De daling van vandaag duwt de Euro Stoxx 50-index tot 10 procent onder de piek van 23 januari. Vrees voor een globaal handelsconflict drukte de beurzen na gisteren en vannacht opnieuw lager.
 • Prettig weekend

  We sluiten de liveblog af voor deze week en kunnen niet erg opgewekt terugkijken.

  De Euro Stoxx 50 noteert nu 10 procent onder de piek van 23 januari en daarmee zitten de Europese beurzen nu officieel in een correctie. De Bel 20 sloot af op 3817 punten en bevindt zich zo'n 9 procent onder de piek van januari.

  Wall Street toonde twee gezichten maar lijkt ook op een verlies af te stevenen. Met een weekverlies van net onder 5 procent beleefde de index S&P 500 de slechtste week sinds februari 2016. Opgemerkt aandeel was Dropbox met een uitstekend beursdebuut.

  Volgende week is het uitkijken naar jaarresultaten van onder andere Fluxys BE, Nationale Bank, Exmar, Avantium, Sofina, Floridienne, ABO en 2Valorize. Er worden ook Belgische en Amerikaanse inflatiecijfers bekendgemaakt.

  De agende voor volgende week maandag:

  MAANDAG 26 MAART 2018
  BEDRIJVEN
  Duitsland:
  - X-FAB: publicatie jaarverslag


 • Tigenix mag anale fistels behandelen in Europa

  Tigenix maakte zonet bekend dat het van Europa de toestemming krijgt om haar geneesmiddel tegen anale fistels bij de ziekte van Crohn op de markt mag brengen.

  De handel in aandelen van Tigenix werd vandaag om 16u35 opgeschort.

  ©rv

 • Wall Street: slechtste beursweek in meer dan twee jaar

  Na initiële winsten stuikt ook Wall Street ineen. De brede index S&P 500 zakt 0,5 procent en heeft daarmee een weekverlies van 5 procent achter de rug. 

  Om een slechtere beursweek te vinden, moeten we teruggaan tot begin februari 2016. In de eerste week van februari daalde de S&P 500 toen 5,7 procent.

  Een samenvatting van de koersbewegingen op Wall Street leest u hier.

 • Dropbox knalt omhoog op eerste beursdag

  Het cloudbedrijf Dropbox springt meteen 40 procent hoger tijdens de eerste handeldag op de Nasdaq. Gisteren lanceerde Dropbox zijn IPO aan een introductieprijs van 21 dollar.

  De prijsvork werd eerder al met drie dollar opgetrokken wegens de grote vraag en het aandeel schiet tijdens de opening omhoog tot 29 dollar.

 • Aandelen van Tigenix geschorst na testresultaten

  De handel in Tigenix is stopgezet, dat meldt de FSMA.

  Het bedrijf komt later met testresultaten naar buiten.

  Begin januari kreeg Tigenix een overnamebod van het Japanse Takeda aan 1,78 euro per aandeel.

 • Turkse lira boekt recordlaagte

  De Turkse lira zat nog nooit zo diep in de put tegenover de euro. Even kreeg je voor een euro 4,98 lira. De koersval van de Turkse munt houdt aan door de bipolaire relatie tussen Turkije en haar NAVO-bondgenoten.

  De verdere neerwaartse druk op de lira is slecht nieuws voor Belgische bedrijven die verkopen in Turkse lira. Onder meer Ontex en Deceuninck hebben activiteiten in Turkije. Omdat men minder euro's krijgt per lira kan de neerwaartse trend wegen op de winstgevendheid van de Turkse tak.

 • Chipmaker neemt pauze van indrukwekkende vlucht

  De Amerikaanse chipproducent gaat vandaag 5,6 procent lager op de Nasdaq wegens tegenvallende vooruitzichten voor de verkoopcijfers in het derde kwartaal. De kwartaalomzet zou op 7,2 miljard dollar uitkomen terwijl analisten 7,29 miljard dollar voorspellen.

  Geen al te grote averij evenwel voor aandeelhouders. Het aandeel maakte in 1 jaar een indrukwekkende koersvlucht van 123 procent. Micron maakt chips voor velerlei toepassingen en surft daarmee op de populariteit van de internet of things waar alles met elkaar verbonden is en je bijvoorbeeld je bad kan laten vollopen met je smartphone.

  Micron heeft geen last van het overaanbod aan chips door zijn gediversifieerd karakter. Volgens analisten bieden slimme auto's en de groei van datacenters Micron een mooie toekomst.

 • Supermarktketen Kroger maakt bokkensprongen

  De Amerikaanse winkelketen Kroger sprong uit het niets 13 procent hoger op de beurs van New York op basis van geruchten dat de winkelketen Target op het punt stond om Kroger over te nemen.

  Niks van aan zo bleek later waarop het aandeel prompt weer op een dagwinst van 1,8 procent gekatapulteerd werd.

 • Nieuwe liquiditeitscrisis in de maak?

  Verschillende indicatoren in de geldmarkten staan roodgloeiend te flikkeren. Een van die indicatoren is de Libor-OIS spread op drie maanden. Kort gezegd is dat de rentepremie die banken moeten betalen bovenop wat de verwachte beleidsrente is van de Fed binnen drie maanden wanneer ze dollars lenen aan elkaar. 

  In tijden van crisis zoals in 2007 en de eurocrisis is dat een teken dat banken elkaar niet meer vertrouwen en geen geld meer uitlenen. En die riscopremie staat vandaag hoger dan op het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012. 

  Niet meteen reden tot paniek. Analisten wijzen de gestegen rentekosten toe aan twee factoren:

  - enerzijds het gestegen aanbod van Amerikaans staatspapier om het overheidsdeficit aan te vullen

  - anderzijds Amerikaanse bedrijven die bedrijfsobligaties volop omzetten in cash om uit te geven

  Hoe het ook zij, krediet wordt schaarser en duurder en de era van ultralage rentes lijkt stilaan voorbij.

 • Wall Street start groen

  De Amerikaanse beursindices starten allemaal hoger. S&P 500 stijgt 0,4 procent. De order voor investeringsgoederen knoopten weer aan met groei na maanden afkalving maar beleggers tobben over een mogelijke overheidssluiting en een escalerende handelsoorlog. 

 • Amerikaanse futures: rood

  De Amerikaanse aandelenfutures kleuren lichtrood. Beleggers zullen focussen op de evolutie van de handelsspanningen en het mogelijke veto van Trump op de uitgavewet wat de Amerikaanse overheid weer in 'shutdown' kan doen gaan.

 • Flow Traders profiteert van beursgewoel

  Grootste stijger op de Europese beurs is de marktmaker Flow Traders. Het Nederlandse beursbedrijf profiteert van de toegenomen handel en volatiliteit op de beurs. Flow Traders beleefde in 2017 nog een rotjaar omdat de angstbarometer of de VIX-index op een historisch laag peil noteerde. Van schommelingen op de beurs was nauwelijks sprake.

  Maar in februari van dit jaar bereikte de volatiliteit op de beurzen opnieuw een hoogtepunt en zette Flow Traders het hoogste handelsvolume in drie jaar tijd neer. Het aandeel stijgt 9,3 procent op de beurs van Amsterdam.

 • Ethische fondsen zetten Facebook op de zwarte lijst

  Na de controverse over het datalek keren steeds meer marktspelers zich af van Facebook. Eerder maakte de grootste Scandinavische bank Nordea bekend om Facebook in quarantaine te zetten. De bank verkoopt zijn belang in Facebook niet meteen maar zal in elk geval geen aandelen bijkopen. Nordea bank heeft 400 miljard dollar aan vermogen onder beheer.

  Vandaag raakte ook bekend dat het Australische fonds BetaShares Global Sustainability Leaders Exchange Traded Fund (ETHI) Facebook verband van zijn duurzame index. ETHI heeft 170 miljoen dollar onder beheer waarvan Facebook 3,9 procent uitmaakt.

  ©AFP

 • Europese beursindex in correctie

  De sfeer op de beurzen in een notendop: als Donald Trump iets doet of zegt, reageren de koersen.

  Gisteren kwam er opnieuw slecht nieuws uit Washington DC: Europa werd wel vrijgesteld van de strenge importtarieven voor staal en aluminium, maar Chinese handel kreeg een handicap van wel 60 miljard dollar opgelegd. De Chinezen begonnen meteen eigen maatregelen in gereedheid te brengen.

  De scherpe daling van Wall Street (-3%) gisteravond werd gevolgd door een gelijkaardige opdoffer voor de Aziatische beurzen. De verkoopgolf begon in Europa, en krijgt vandaag een vervolg. De Euro Stoxx50, met daarin de grootste beursgenoteerde bedrijven uit de eurozone, zakte vandaag 10 procent onder zijn meest recente piek van 23 januari. De daling van begin februari volstond niet om het over een beurscorrectie te hebben, maar dit dus wel.

  De Bel20 verloor vrijdag al anderhalf procent, en zweeft 9 procent onder de piek van eind januari. Enkel Proximus en Cofinimmo, twee bedrijven met relatief voorspelbare cashflows, zien hun aandeel vandaag weerstaan aan de risk-offmodus. Ook Ablynx blijft overeind, omdat een overnamebod (45 euro per aandeel) van het Franse Sanofi in de lucht hangt.

 • Voorzitter verkoopt

  Leysen in 2013 ©BELGA

  KBC-voorzitter Thomas Leysen heeft woensdag via de familiale holding Tradicor voor bijna 3,4 miljoen euro aan KBC-aandelen verkocht op de Brusselse beurs. Dat blijkt uit de transparantiemeldingen van toezichthouder FSMA. Voor de beleggers die zich graag baseren op de transacties van insiders: de prijs bedroeg 73,02 euro per aandeel .

 • Van de hemel naar de hel

  Acacia Pharma, de nieuwste aanwinst op de Brusselse beurs, was in de eerste handelsminuten de grootste stijger, en nu de sterkste daler. Dat gebeurt typisch aan een laag handelsvolume, waardoor individuele orders al snel een invloed hebben op de koers. Vanmiddag werden al een dikke 50.000 stukken gekocht en verkocht, goed voor een beursomzet van amper 150.000 euro.

  Het Britse Acacia Pharma kwam op 5 maart naar de beurs van Brussel. ©EURONEXT

 • 'IBA doet zijn best'

  KBC Securities verlaagt vanochtend het koersdoel voor IBA . Gisteren kwam het bedrijf met teleurstellende jaarresultaten op de proppen, ondanks vier(!) winstwaarschuwingen in de loop van 2017. Het is duidelijk dat het management even de pedalen kwijt is: 'Zichtbaarheid op de markt is op korte termijn niet-bestaande,' concludeert KBC Securities. 'IBA werkt heel hard om zijn kunde te tonen met protontherapiecentra die in een indrukwekkend korte tijd neergepoot worden, dat is een duidelijk competitief voordeel. (...) Maar wegens een totaal gebrek aan zichtbaarheid op de markt zijn de prestaties van IBA heel onzeker.'

  KBC Securities stelt zich dan ook defensief op, en veronderstelt geen versnelling noch vertraging van de vraag naar nieuwe PT-centra. 'Houden' is het advies, het koersdoel zakt van 23 naar 20 euro. Pro memorie geven we de koersgrafiek van IBA van de laatste 10 jaar mee. U moet niet ver zoeken om de impact van de eerste winstwaarschuwing te vinden. Enkele maanden later is IBA zijn reputatie als groeiaandeel helemaal kwijt. IBA maakte in 2017 verlies, dus komt er geen dividend.

 • Twee nieuwkomers in Amsterdam

  Groothandelaar B&S en zakenbank NIBC hadden op een betere dag hun beursintroductie kunnen plannen. Beide aandelen (her)beginnen hun beurscarrière met verlies. De eerste staat na een dik uurtje handelen op een verlies van ruim anderhalf procent, NIBC verloor al 5,5 procent.

  Gisteren ging het kleinere Alfen hen voor: dat aandeel bleef perfect stabiel op 10 euro.

 • Fixingmarkt rapporteert

  Een minder druk bezocht hoekje van de Brusselse beurs, waar de koersen maar één of twee keer per dag bewegen (of vaak helemaal niet), huisvest namen als Fountain , Spadel en Miko . Ze kwamen gisteravond allemaal met resultaten.

 • KBCS over Elia

  'Dat Elia zijn grip op 50Hertz versterkt houdt veel steek,' reageren analisten Bart Cuypers en Cédric Duinslaeger van KBC Securities. 'Zo versterkt het zijn positie als grote netbeheerder binnen Europa. De waardering is iets hoger dan toen Elia zijn eerste positie kocht, maar dat is fair.' Elia ontving al 13 procent van zijn oorspronkelijke inleg terug aan dividenden van 50Hertz.

  De extra brok van een vijfde van de Duitse dochteronderneming zou meteen aan de winst van Elia moeten bijdragen. De deal van bijna 1 miljard euro wordt immers gefinancierd met nieuwe schulden die zeer waarschijnlijk minder kosten dan het dividendrendement dat Elia mag verwachten. Het 'bijkopen'-advies van KBC Securities blijft overeind. Degroof Petercam bevestigt ondertussen het koopadvies, al haalt analist Bart Jooris ook aan dat de prijs van het aandeel ondertussen 'aan de hoge kant' is.

 • Celyad heeft geld tot 2019

  Gisteravond laat kwam biotech'er Celyad met jaarresultaten. Het geeft mee dat het op 31 december nog 34 miljoen euro op de rekening staat, dat is 6 miljoen minder dan drie maanden eerder. Volgens Celyad zelf heeft het genoeg geld om de lopende onderzoeken draaiende te houden tot 'in de eerste helft van 2019'. Celyad werkt onder meer aan een immunotherapiebehandeling tegen agressieve leukemie (kanker van witte bloedcellen).

 • Openingsbel

  Behalve Cofinimmo openen alle Bel20'ers lager, de index zakt 0,9 procent. Elders in Europa zijn de verliezen vergelijkbaar.

  Op de brede markt kan bijna geen enkel aandeel het hoofd boven water houden. De enige winnaars zijn voorlopig Picanol (+1,7%), Elia (+0,6%) en de jongste beurstelg Acacia Pharma (+7,3%).

 • Europese futures: rood

  De futures gelinkt aan Europese beursindexen tonen dat traders rekenen op verliezen van iets meer dan een procent in Europa. Daarmee lijkt de verkoopgolf die gisteren en vannacht over de beurzen rollen wat aan kracht te verliezen.

 • Netbeheerder sterker in Duitsland

  ©Olivier Anbergen

  Elia heeft beslist zijn belang in 50Hertz uit te breiden van 60 naar 80 procent. Daartoe had het een voorkooprecht. De stap naar Duitsland bleek in het verleden al een gouden zet.

 • Poets, wederom poets

  Na wat spierballengerol in Washington DC, waarin de impact van de invoertarieven voor aluminium en staal verder werden afgelijnd (Europa blijft gespaard, China krijgt de volle laag), was het niet lang antwoorden op een reactie uit het Verre Oosten.

  Beleggers sloegen meteen aan het tobben, en duwden de Amerikaanse beurzen bijna 3 procent lager. Dat kreeg vanochtend een vervolg in Azië, waar de Japanse beurs stevig weggleed, en ook de verliezen in China tot boven de 3 procent opliepen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud