1. Markten Live
 2. Live blog

Beursherstel op pauze

Na een opvering op maandag eindigden de Europese beurzen lager. De Bel20 gleed nog weg in de laatste minuten handelen.
 • Agenda

  We frissen dadelijk de beursspiegel van deze middag op en vergasten u nog op een artikel over de deal die Cofinimmo heeft afgeklopt. Hier ronden we traditiegetrouw af met de agenda van morgen:

  WOENSDAG 14 FEBRUARI 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 8 uur
  Eurozone:
  - Industriele productie december, 11 uur
  - Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming), 11 uur
  Italie:
  - Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 10 uur
  Japan:
  - Bruto binnenlands product vierde kwartaal, 0.45 uur
  Verenigde Staten:
  - Inflatie januari, 14.30 uur
  - Kleinhandelsomzet januari, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dalenys: uitkoopbod door Natixis tegen 9 euro per aandeel. Tot en met 23 februari.
  Canada:
  - Barrick Gold: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs
  Duitsland:
  - ThyssenKrupp: resultaten eerste kwartaal 2017/2018, 7 uur
  Frankrijk:
  - Credit Agricole: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  Verenigde Staten:
  - Applied Materials: resultaten eerste kwartaal 2017/18, nabeurs
  - Cisco Systems: resultaten tweede kwartaal 2017/18, 22 uur
  - Liberty Global (Telenet): resultaten vierde kwartaal, nabeurs
  Zwitserland:
  - Credit Suisse: resultaten vierde kwartaal , 7 uur

 • Bel20: -0,9%

  In de laatste minuten van de beursdag diepte de Brusselse beurs de verliezen uit. Nochtans is de toestand in de VS niet evenredig achteruit gegaan: de Dow laat er nog steeds 'slechts' een daling van een half procent zien. Laat op de avond liep het verlies voor hekkensluiter Telenet opnieuw op van 3 procent richting 5,5 procent. De grootste stijger was voor de derde dag op rij Umicore.

  Dit waren de grootste stijgers en dalers:

  Top Flop
  Argen-X+5,87%Thrombogenics-3,27%
  E&Z Bebig+4,12%Curetis-3,44%
  Avantium+3,28%Spadel-5,17%
  Recticel +3,25%Telenet-5,46%
  Jensen Group+2,88%Sapec-8,55%
  Nyrstar+2,88%Asit Biotech-8,69%
  Miko+2,63%Hamon-22,77%

 • Wall Street zet de toon

  Na een uur handelen in New York staat de S&P500 0,4 procent lager dan gisteravond, de Dow laat nog iets meer van zijn pluimen terwijl de Nasdaq net boven het nulpunt blijft.

  Daarmee blijft een verder herstel uit, nadat de indexen eind vorige week in een beurscorrectie sukkelden. Ook de Europese beurzen kennen een namiddagdipje: alle indexen staan nu in het rood, met verliesen van 0,3 tot 0,6 procent. De Bel20 stond een goed uur geleden nog nipt in het groen, maar lijkt af te stevenen op een verliesdag, met nog een klein uurtje handelen voor de boeg.

 • Opvolger van Yellen spreekt voor het eerst

  De nieuwe topman van de Amerikaanse centrale bank heeft zijn eerst speech over monetair beleid achter de rug. Jerome Powell hield zich gedeisd, en strooide een paar dankwoorden in het rond.

  De meest gebruikte woorden in de eerste speech van kersvers Fed-voorzitter Jerome Powell ©Wordle

 • Wall Street start met bescheiden verlies

  Net als de Europese beurzen doet Wall Street het vandaag na twee dagen stevig herstel wat gezapiger aan. De Dow Jones zakt 0,3 procent naar 24.504 punten. 

 • Telenet-CEO: 'We houden rekening met volatiliteit'

  Op de telefonische conferentie met analisten - die u hier live kunt volgen - geeft Telenet-CEO John Porter in essentie dezelfde boodschap over het uitkeringsbeleid als daarnet op de persconferentie. 'Er is veel volatiliteit, ook in de sector met Altice', klinkt het. 'Maar we hebben wel het gevoel dat onze nieuwe hefboom (totale schulden die 3,5 à 4,5 keer de brutobedrijfswinst belopen, zie post van 7u29, red.) een stevig fundament is'. 

  Over waarom de raad van bestuur nog geen uitkering besliste, is Porter kort. 'Het bestuur is het bestuur. Daar doe ik geen uitspraken over'. Hij ontkent uit dat het uitstel voor een beslissing over een kapitaaluitkering iets te maken heeft met de grote kabeldeal die grootaandeelhouder Liberty op dit ogenblik aan het onderhandelen is met Vodafone. 

  CFO Birgit Conix probeert analisten ook gerust te stellen over de kapitaalinvesteringen. Die zullen in 2019 zoals altijd beloofd dalen tot ongeveer 20 procent van de omzet. Pro memorie: analisten schrokken initieel deze ochtend van de prognose dat de investeringen dit jaar zo'n 26 procent van de omzet zullen belopen, dus zo'n 660 miljoen euro. 

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  De futuresmarkten rekenen op verliezen van zo'n 0,3 à 0,4 procent voor de aandelenbeurzen in New York. De Europese beurzen dringen de dagverliezen ondertussen terug tot 0,2 procent , al doet de Bel20 het nog een fractie beter.

  In de gaten te houden: sportkledijfabrikant Under Armour na veelbelovende resultaten.

  ©rv

 • De toestand

  In de vroege namiddag zijn dit de grootste stijgers en dalers:

  Top Flop
  Argen-X+9,21%Greenyard-1,88%
  Option+6,67%Resilux-1,97%
  4Energy Invest+4,31%Curetis-3,44%
  E&Z Bebig+4,12%Asit Biotech-4,66%
  Nyrstar+2,63%Spadel-5,17%
  Deceuninck+2,30%Telenet-5,22%
  Miko+1,75%Hamon-19,25%

 • Argenx vlamt naar zoveelste record

  Merk op dat Umicore niet het enige bedrijf is dat de theorie dat de markt na een omvangrijke kapitaalronde minstens tijdig verzadigd is naar de prullenmand verwijst. Eerder verkende ook Gents biotechaandeel Argenx  de stratosfeer na een kapitaalronde, die gekoppeld was aan een belangrijk doorbraak in het onderzoek naar de spieraandoening myasthenia gravis.

  Het royaal bod van Sanofi op branche- en stadsgenoot Ablynx wakkerde de koorts alleen maar aan. Koorts die vorige week temidden het moeilijker beursklimaat een beetje ging liggen, maar nu helemaal terug lijkt: Argenx spurt 9,8 procent hoger naar 69,20 euro, een record. 

 • 'Parlementariërs snappen onze cijfers niet'

  De Britse number crunchers van het Office for National Statistics gaan hun werkloosheidscijfers niet meer op woensdag publiceren. Want dan gaan parlementariërs zonder de cijfers te snappen er direct mee aan de haal in de wekelijkse politieke pantomine die 'Prime Minster's Questions' is. Voortaan komen de cijfers op dinsdag, waarna parlementariërs ze een nachtje kunnen instuderen. 

  ©ONS

  De wekelijkse 'Prime Minister's Questions' in het parlement

 • Umicore: 'Een kwantumsprong'

  Berenberg bestempelt de jaarcijfers en bijhorende kapitaalronde van Umicore als 'een kwantumsprong'. De belangrijkste boodschap volgens  analistSebastian Bray:

  • Umicore heeft de overtuging om 890 miljoen op te halen voor de uitbreiding van de capaciteit in kathodematerialen
  • Deze markt voor kathodes is krap genoeg om de prognose voor de bedrijfswinst in 2020 met 40 procent te verhogen tot 700 miljoen euro

  Toch raakt de analist niet verder dan een 'houden'-advies en koersdoel van 45 euro. 'Een hoger koersdoel is pas verantwoord als Umicore er duurzaam zou in slagen om 55 procent marktaandeel te claimen in de markt voor sterk nikkelhoudende batterijmaterialen. Gelet op het feit dat er relatief weinig kapitaalinvesteringen nodig lijken in kathodes, hebben we onze twijfels dat zo'n marktaandeel op lange termijn houdbaar is.'

  Die scepsis verhindert niet dat het aandeel Umicore een vers record neerzet met een winst van 1,2 procent tot 47,32 euro.

 • Hardnekkig hoge inflatie stut Brits pond

  De Britse inflatie blijft met 3 procent hardnekkig hoog. En dus zet het Brits pond zijn remonte voort, een remonte die vorige week al vaart won toen de Bank of England in ongewoon klare taal aangaf dat de rente sneller en meer zal moeten stijgen dan gedacht. 

  De euro zakt tot 88,7 pence, Dat is zo'n 5 procent onder de piek van 93 pence afgelopen voorjaar, maar nog steeds 17 procent boven de 76 pence vlak vóór het brexit-referendum van juni 2016.

 • X-Fab: 'Marges stellen teleur'

  Op de Parijse beurs koerst chipfabrikant X-Fab , het zusterbedrijf (en belangrijke leverancier) van het boomende Melexis, 3,6 procent lager naar 9,50 euro.

  Credit Suisse handhaaft zijn verkoopadvies na het jongste kwartaalrapport. Analist Achal Sultania vat samen: 'We verhogen onze omzetprognose voor 2018 met 2 procent. Maar door de hogere werkingskosten, onder meer door tegenzittende wisselkoersen, verlagen we onze prognoses voor de bedrijfswinst met 6 procent.'

 • Randstad beloond voor stevig dividend

  Dat Randstad het dividend met bijna de helft verhoogt (zie post van 7u59), weten beleggers te appreciëren. Het aandeel van de uitzendreus gaat in Amsterdam 2,2 procent hoger naar 56,12 euro. 

 • Ook prognoses van Telenet vallen tegen

  Niet alleen het uitblijven van een (super)dividend schiet beleggers bij Telenet in het verkeerde keelgat. Ook de prognose voor 2018 stelt teleur, merkt beurshuis Raymond James op. 'Management mikt op een vlakke omzet in 2018, terwijl de analistenconsensus op een stijging met 2 procent rekende', schrijft analist Stephane Beyazian. 'En ook de voorspelde groei van de ebitda (brutobedrijfswinst, red.) met 7 à 8 procent ligt onder de verhoopte 9 procent groei'. 

 • Dreun voor krenterig Telenet

  Telenet dondert 11 procent oif 6,7 euro lager naar 54,85 euro. De kabel- en mediagroep wordt voor zijn krenterigheid met 750 miljoen euro afgeprijsd. 

 • Europese beurzen starten vlak

  Het kan dus inderdaad nog: een vlakke start voor de Europese beurzen. De Bel20 gaat 0,1 procent hoger, de Euro Stoxx50 noteert vlak. Het is nog even wachten op een koers voor Telenet ...

 • Lithiumgekte bij Pilbara

  Op de beurs van Sydney trok Pilbara Minerals een spurtje van 9,4 procent. De grondstoffengroep liet in een behoorlijk euforisch persbericht weten dat studies uitwijzen dat een verdubbeling van de lithiumproductie in het West-Australische Pilgangoora mogelijk is.

  En meer hebben beleggers niet nodig in een periode waar ze de woorden 'lithium', 'elektrische auto' of 'batterijmaterialen' als een rode lap op een beursstier werken. 

 • Zweden 'viert' drie jaar subzerorente

  In Zweden houdt de Riksbank de rente nu al meer dan drie jaar onder nul. Niet iedereen is blij met die extreme soepelheid: enkele economen bestempelen het beleid van de oudste centrale bank ter wereld als onverantwoord, vooral omdat het beleid een steeds grotere huizenzeepbel ('bostadsbubbla') voedt. 

 • Brekend: Europese beurzen op weg naar vlakke start

  We moeten ons even in de haren krabben, maar een tweede check op de futures leert wel degelijk dat de Europese beurzen op weg zijn naar een vlakke start. U hoort het goed: een vlakke start voor Bel20 en Euro Stoxx50 . Na vorige week zijn de zaagtanden even niet meer in voorraad. 

  ©AFP

 • Temidden alle tumult ...

  ... legde het Amerikaanse bedrijfsleven de voorbije weken eigenlijk heel degelijke resultaten voor. 

 • 'Prognose 2018 bij UCB kan tegenvallen'

  Het beurshuis JPMorgan Cazenove verwacht dat de jaarprognose (2018) van UCB onder de analistenconsensus zal uitkomen. Het beurshuis houdt rekening met een negatieve impact van wisselkoersen, extra marketingkosten voor de lancering van Cimzia als medicijn tegen psoriasis en extra kosten om het onderzoek naar bimekizumab (medicijn tegen gewrichtsontstekingen in de wervelkolom).

  Bovendien boekte UCB in 2017 een eenmalige meevaller van 56 miljoen euro doordat het zijn allergiemiddel Xyzal in de VS afstootte. 

  JPMorgen rekent op de volgende guidance voor 2018:

  • 4,4 à 4,5 miljard euro omzet
  • 1.250 à 1.320 miljoen euro rebitda
  • 4,30 à 4,60 euro (kern)winst per aandeel

  Andere analisten merkten eerder al op dat de opmerkelijke groei van UCB wel eens vroeger dan verwacht tot stilstand zou kunnen komen. Het beurshuis Jefferies bijvoorbeeld denkt dat de omzet van Cimzia al vanaf 20189 zal plafonneren door de opkomst van generische medicijnen in de reumamarkt en de lancering van nieuwe medicijnen. 

 • Randstad keert wél superdividend uit

  Telenet past er voor, maar Randstad legt wél zijn aandeelhouders in de watten. De Nederlandse uitzendreus krikt het dividend met 46 procent op tot bruto 2,76 euro, inclusief 69 cent speciaal dividend. Bij de huidige koers (54,90 euro) vertaalt zich dat in een stevig rendement van 5 procent. 

 • Jaarcijfers Telenet in lijn met prognoses

  Niet dat dit het belangrijkste was waar beleggers naar uitkering, maar de jaarcijfers van Telenet liggen min of meer in lijn met de verwachtingen. De omzet steeg over 2017 met 4 procent tot 2,58 miljard euro in lijn met de 2,57 miljard die analisten verwachtten. 

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg 8 procent tot 1,21 miljard euro, iets meer dan de 1,2 miljard waar analisten op rekenden. Vrije kasstroom (382 miljoen) en nettowinst (114 miljoen) zijn in lijn met de prognoses. Merk op dat er door de hoge afschrijvings- en rentelast altijd een grote kloof gaapt tussen de ebitda waar Telenet op focust en de nettowinst. Dat is nu dus niet anders. 

 • Telenet hanteert strengere schuldendefinitie

  Opvallend: Telenet hanteert voortaan een strengere definitie van schulden. Over boekjaar 2016 trok de groep nog de financiële leasing en vendor financing (kredieten die Telenet van zijn leveranciers krijgt) van de schulden af om de schuldenhefboom te berekenen:

  Dat is nu niet langer het hefboom. Telenet spreekt nu van de netto totale hefboom, dus inclusief lease en vendor financiering, om de schuldenhefboom te berekenen. Dat scheelt al snel een paar honderd miljoen in de teller, waardoor de hefboom per 31 december met 3,9 een stuk hoger uitkomt dan de meeste analisten verwachten. 

  We hebben het raden naar de precieze reden waarom Telenet de schuldenhefboom iets anders invult en de cash liever op zakt houdt. Maar mogelijk zet het afschrikwekkende voorbeeld van Altice, de Franse kabelaar die zijn beurskoers onder druk van een te hoge schuldenlast gedecimeerd zag, aan tot meer voorzichtigheid in de schulden- en uitkeringspolitiek. 

 • Telenet houdt de cash liever op zak

  Een serieuze verrassing: terwijl de aandeelhouders zich via ronkende analistenrapporten al rijk rekenden, past Telenet voor een superdividend. Er komt geen superdividend van 4 à 6 euro per aandeel zoals analisten verwachtten, wel louter een veeleer symbolisch inkoopprogramma van eigen aandelen van 75 miljoen euro. Al zal de raad van bestuur zich later dit jaar over 'mogelijk vormen van aandeelhoudersvergoeding' buigen. 

 • Aziatische beurzen zetten remonte voort

  Goedemorgen! In afwachting van de jaarcijfers van Telenet kijken we even naar de Aziatische beurzen. Die zetten hun remonte voort, in het spoor van de stevige klim voor de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten maandag. 

  De meeste Aziatische markten zetten hun remonte voort met zo'n 1 à 2 procent winst. Alleen in Tokio, dat gisteren nochtans dicht bleef, wil het niet echt lukken met een stabiele Nikkei. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content