1. Markten Live
 2. Live blog

Beursrally gaat crescendo

Beleggers rekenen op een spoedig herstel van de wereldeconomie. Wall Street noteert zelfs 40 procent boven het dieptepunt van maart. In Brussel klokte de Bel20 3,2 procent hoger af.
 • Tot morgen!

  Dan kijken we vooral uit naar het rentebesluit van de ECB en wat voorzitster Christine Lagarde daarbij te vertellen heeft. Draait ze de geldkraan nog iets verder open?

  DONDERDAG 04 JUNI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Kleinhandelsomzet april , 11.00 uur
  • Europese Centrale Bank: rentebesluit, gevolgd door persconferentie met voorzitster Christine Lagarde (14u30), 13.45 uur

  Verenigde Staten:

  • Handelsbalans april, 14.30 uur
  • Eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 30 mei, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  • CEO Talks: Stephane Sonneville (Atenor), 12.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Slack: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, nabeurs
 • Opnieuw flinke winsten in Europa

  De Europese beurzen hebben er weer een prima dag op zitten. Het optimisme over een snel herstel van de economie na de coronapandemie overvleugelde de zorgen over de Amerikaans-Chinese betrekkingen, de kans op een tweede besmettingsgolf en de protesten in Amerikaanse steden. De Euro Stoxx 50 eindigde 3,5 procent in de plus, de brede Stoxx Europe 600 won 2,5 procent.

  In Brussel vergaarde de Bel20 3,2 procent winst. De hoogvliegers in de sterindex waren AB InBev (+7,7%), Ageas (+6,3%) en de bankwaarden KBC (+5,9%) en ING (+5,1%). Op de brede markt streden EVS (+13,7%) en Kinepolis (+12,8%) om de eerste plaats.

 • HAL neemt Nederlandse bouwgroep over

  HAL , de holding van de familie Van der Vorm, doet een grote overname in Nederland. Voor een niet nader genoemd bedrag neemt HAL de bouwgroep Van Wijnen over die actief is in woningbouw, utiliteitsbouw, projectontwikkeling en renovatieprojecten in Nederland.

  Met circa 1.800 medewerkers boekte Van Wijnen vorig jaar een omzet van 962 miljoen euro. De overname moet nog groen licht krijgen van de mededingingsautoriteiten.

 • Warner Music tegen 25 dollar naar de beurs

  Met een dag vertraging is de introductieprijs bekend voor de IPO (beursgang) van Warner Music Group. ’s Werelds op twee na grootste platengroep trekt tegen 25 dollar per aandeel naar de beurs. Een prijs die Warner Music op 12,75 miljard dollar waardeert. De prijsvork stond op 23-26 dollar.

  Bij de beursgang worden 77 miljoen bestaande class A-aandelen verkocht. Dat zijn er meer dan verwacht. Het was eerst de bedoeling 70 miljoen aandelen aan te bieden. De operatie zal tegen 25 dollar per aandeel 1,925 miljard dollar opbrengen. Daarmee is het tot dusver de grootste Amerikaanse beursgang van het jaar. De eerste notering op Nasdaq is later vandaag gepland.

  De prijszetting werd een dag uitgesteld uit solidariteit met het protest tegen de dood van George Floyd in Minnesota vorige week. Warner Music is voor het grootste deel in handen van de miljardair Len Blavatnik.

  In de catalogus van Warner Music zitten legendes als Pink Floyd, Prince en David Bowie, maar ook hedendaagse toppers als Ed Sheeran en Bruno Mars en ‘next generation stars’ als Lizzo en Charli XCX. Warner Classics, de tak voor klassieke muziek, bezit de rijke catalogi van Erato, Teldec en vooral EMI Classics. Warner Music is een zuiver ‘content’-aandeel.

  Uit de oude doos: Madonna zat 24 jaar lang - tot in 2007 - bij Warner Music.

 • Het nieuwste hebbeding op Wall Street: vliegtuigen!

  Sinds Warren Buffett al zijn luchtvaartaandelen dumpte, loopt Wall Street storm voor de sector. Een beleggingsfonds waarmee je in één muisklik in alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunt beleggen - met toepasselijke beursticker JETS - is goed voor een beheerd vermogen van meer dan 1 miljard dollar. Vanaf bijna niets een paar maanden geleden. 

 • Greed is good

  Omdat humor in deze tijden niet alleen mag maar ook moet, even deze tweet tussendoor:

 • Koffietafel bij Tiffany's

  Over de beursdag op Wall Street leest u hier meer. Alles hoger, met de koffietafel bij Tiffany's als kleine uitzondering. 

 • Wall Street 40 procent boven dieptepunt

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones  koerst nog eens 0,9 procent hoger naar 25.967 punten. De oudste beursbarometer noteert al 40 procent boven het dieptepunt van 23 maart.

  +40%
  Crisis? Welke crisis?
  Wall Street is sinds het dieptepunt op 23 maart 40 procent hersteld

  Die dag is niet toevallig het moment waarop de Amerikaanse centrale bank het grof geschut bovenhaalde om de coronacrisis te bestrijden. Sindsdien is de balans van de Fed met een slordige 3.000 miljard dollar gestegen. Een gegeven dat tot nu toe voor meer jolijt op Wall Street dan op Main Street zorgde

  ©REUTERS

 • Ahold Delhaize breidt uit in VS

  De Nederlands-Belgische retailer Ahold Delhaize koopt in de Verenigde Staten 62 supermarkten over van Southeastern Grocers, laat hij weten in een persbericht. Het gaat om winkels van de uithangborden BI-LO en Harveys Supermarket, gelegen in de staten North Carolina, South Carolina en Georgia. De supermarkten zullen worden omgevormd tot Food Lion-winkels.

  Die keten verwacht voor de 62 winkels meer dan 4.650 mensen in dienst te nemen. Food Lion baat meer dan 1.000 supermarkten uit in tien Amerikaanse staten in het zuidoosten en de Mid-Atlantic.

  Samen met de 62 supermarkten verwerft Ahold Delhaize  een bijkomend distributiecentrum in Mauldin, South Carolina.

  Ahold Delhaize verwacht beide deals in de eerste helft van 2021 af te ronden en maakt geen financiële details bekend. Aan de financiële vooruitzichten van de groep verandert niets.

 • 2,8 miljoen banen weg in Amerikaanse privésector

  In mei hebben Amerikaanse bedrijven nog eens 2,76 miljoen werknemers ontslagen, blijkt uit de maandcijfers van het sociaal secretariaat ADP. De lockdownmaatregelen wogen vorige maand nog zwaar op de activiteit van bedrijven.

  Het banenverlies in april in de privésector werd herzien tot 19,6 miljoen. Het cijfer voor mei, hoe dramatisch ook, is veel beter dan verwacht: economen verwachtten volgens de nieuwsdienst Bloomberg dat 9 miljoen banen waren geschrapt.

  Voor het volledige banenrapport - inclusief de openbare sector, maar zonder de landbouw - is het wachten tot vrijdag.

 • Euro stijgt zevende dag op rij

  Het optimisme over een spoediger dan verwacht economisch herstel en een grotere risicobereidheid bij investeerders leiden ertoe dat de euro verder verstevigt tegenover de dollar. De euro wint vandaag 0,3 procent tot 1,1198 dollar. De Europese munt is al zeven dagen aan het stijgen.

  De euro verstevigt ook tegenover de Zwitserse frank, een klassieke vluchthaven in onzekere tijden.

  Volgens Bloomberg is de zeven dagen durende winstreeks van de euro de langste sinds 2013 en wellicht te danken aan de florerende Europese beurzen. Europese aandelen hebben dit jaar tot dusver minder goed gepresteerd dan Amerikaanse. Beleggers durven nu weer Europese waarden kopen omdat ze de economie sneller dan verwacht zien herstellen van de coronapandemie.

 • ASML spurt naar record

  De maker van chipmachines ASML stijgt vandaag met 1,2 procent tot boven de 300 euro. De Veldhovense wereldmarktleider/monopolist in fotolithografische systemen vormt het bonkende hart van elke chipfabriek. En nu we als samenleving - dankzij corona - nog sneller richting een online-economie gaan, zien we ook de vraag naar chips weer toenemen. Dat is goed nieuws voor het Nederlandse bedrijf.

  Overigens, moge u troost vinden in het feit dat ASML ook wel een klein beetje Belgisch is. Want het is niet overdreven te stellen dat ASML en dus 's werelds rekenkracht in belangrijke mate op Belgische technologie draait. ASML werkt al decennia samen met het Leuvense onderzoekscentrum Imec, dat net als in ASML in 1984 ontstond. 

 • Beurs van Moskou gaat handelsdag nog langer maken

  Terwijl de trend in Europa is de duur van de handelsdag op de aandelenmarkten in te korten, gaat de beurs van Moskou de andere richting uit. De Moscow Exchange heeft al een van de langste handelsdagen – van 9.30 tot 19 uur – en doet er nu nog een flinke schep bovenop.

  Vanaf 22 juni kunnen klanten tot 23.50 uur aandelen verhandelen en dat vanaf 10 uur 's morgens. De handelsdag wordt daarmee bijna vijf uur langer en meer dan dubbel zo lang als die van de New York Stock Exchange.

  Met de verlenging speelt de beurs van Moskou in op de fors toegenomen interesse van particuliere beleggers. Vaak hebben die overdag niet de gelegenheid om aandelen te kopen of te verkopen, wel ’s avonds. De keerzijde van de medaille is volgens Alexander Orekhov, verantwoordelijk voor Russische aandelen in Moskou bij Renaissance Capital, dat de liquiditeit zal verwateren en dat traders en ondersteunende diensten meer werk zullen hebben.

  De Russen lijken dit jaar helemaal de weg te hebben gevonden naar de beurs. Particulieren hebben van januari tot april 60 procent meer effectenrekeningen geopend dan in dezelfde periode van 2019. Particuliere beleggers tekenen nu voor bijna de helft van het handelsvolume.

  Moscow Exchange, de beurs van Moskou. ©REUTERS

 • Fiscale strop voor belegger in Curetis

  Het einde van het beursbestaan van Curetis krijgt nog een naar fiscaal nasmaakje. Ter herinnering: de maker van zaklabo's en medische tests werd begin april overgenomen door zijn Amerikaanse sectorgenoot OpGen . Eén aandeel Curetis gaf daarbij recht op 0,06173599 aandelen OpGen. De omruiling gebeurde voor aandelen Curetis die voor 5 mei werden gekocht. 4 mei was de laatste handelsdag van Curetis. 

  Nu blijkt dat de banken 30 procent roerende voorheffing op de waarde van de aandelen hebben ingehouden. 'Door gebrek aan info over het kapitaal, is de volledige uitkering belast', tweet Frank De Mol van De Belegger. 

  De Mol: 'Beleggers moeten zeer goed opletten als bedrijven overgaan tot een fusie, spin-off of een kapitaalvermindering. Het gevaar van roerende voorheffing loert dan om de hoek. De wetgeving moet hier dringend veranderd worden.'

 • Japan waarschuwt banken voor risicovolle Amerikaanse schulden

  De zakenkrant The Wall Street Journal meldt dat Japanse toezichthouders voor het eerst de banken in het land hebben gewaarschuwd voor risicovolle Amerikaanse bedrijfsschulden. Het gaat om herverpakte schulden, zogenaamde collateralized loan obligations. Volgens de toezichthouders bezitten Japanse banken 20 procent van de wereldwijde markt voor deze schulden (marktomvang: 750 miljard dollar).

  Meer dan de helft van die 20 procent is in handen van één bank: Norinchukin Bank. Volgens de toezichthouders zijn dergelijke posities in risicovolle bedrijfsschulden gevaarlijk voor de kapitaalpositie van deze banken. Als kredietratingbureaus bepaalde schulden afwaarderen moeten banken verliezen nemen, waardoor hun kapitaalbuffers flink kunnen slinken.

  Doordat Japan al decennia kampt met een klimaat van lage rentes en economische groei, proberen banken meer rendement te halen in het buitenland, waardoor ze de afgelopen jaren steeds meer buitenlandse bezittingen hebben:

 • Renault krijgt staatslening

  In Parijs geeft Renault flink gas. De autoconstructeur krijgt een kredietlijn van 5 miljard euro met tot 90 procent staatswaarborg. Het geld komt van een bankenconsortium bestaande uit BNP Paribas, Crédit Agricole, HSBC France, Natixis en Société Générale. De Franse staat heeft een belang van 15 procent in Renault.

  De Franse autobouwer, die via een alliantie verbonden is met Nissan en Mitsubishi, kondigde vorige week een zwaar herstructureringsplan aan waarbij wereldwijd 15.000 banen sneuvelen. De Franse staatssecretaris voor Economie, Agnès Pannier-Runacher, zei vanmorgen op France Inter dat werknemers en publiek moeten aanvaarden dat bij Renault herstructureringen nodig zijn.

 • Lambiliotte (Hamon) gaf insidertransacties te laat aan

  Francis Lambiliotte, de gewezen ondervoorzitter van Hamon , heeft transacties in het gelijknamige aandeel via zijn vehikels Sopal en Frabelco te laat aangegeven. De wettelijke termijn om transacties te melden aan de beurswaakhond FSMA is drie werkdagen. Bij Lambiliotte varieerden de vertragingen van 1 dag tot 1 jaar. Het gaat om transacties die in 2018 en begin 2019 plaatsvonden. Bij een schikking betaalt Lambiliotte 50.000 euro aan FSMA. 

 • Rondje Brusselse beurs

  Loopt u mee? Vlug hierlangs!

 • Werkloosheid eurozone stijgt licht in april

  De werkloosheidsgraad in de eurozone is in april gestegen naar 7,3 procent van (een herziene) 7,1 procent in maart.

  Deze verrassend kleine stijging in volle coronacrisis kan door twee factoren worden verklaard, zegt ING-hoofdeconoom Bert Colijn. In de eerste plaats door allerlei regelingen voor verkorte werktijd (Kurzarbeit, tijdelijke werkloosheid...). Die werken als een buffer en zwakken de impact van de economische crisis af.

  Een tweede reden is volgens Colijn dat in sommige landen (o.m. Italië) mensen naar werk moeten zoeken om als werkloze te worden bestempeld. Veel mensen hebben die zoektocht stopgezet tijdens de lockdowns en zitten dus niet in de statistieken. Wanneer ze hun zoektocht hervatten zal dat wel het geval zijn.

  Kortom, de komende maanden mogen we een forse toename van de werkloosheid verwachten...

 • Duitse werkloosheid naar 6,3 procent

  Vorige maand kwamen er in Duitsland 169.200 werklozen bij, zodat nu 2,81 miljoen Duitsers zonder werk zitten. Dat is het hoogste aantal sinds maart 2016. De werkloosheidsgraad is gestegen van 5,8 procent in april naar 6,3 procent in mei.

  Het aantal aanvragen voor Kurzarbeit (arbeidsduurverkorting) is teruggevallen naar 1 miljoen in mei van 8 miljoen in april. Sinds de lockdownmaatregelen werden ingevoerd, werden al 10 miljoen aanvragen voor Kurzarbeit ingediend, die niet allemaal ingewilligd werden.

 • ING trekt koersdoel van 'favoriet' Euronext op

  ING verhoogt het koersdoel voor de beurzenuitbater Euronext van 89 naar 96 euro en behoudt het koopadvies. Het Euronext-aandeel blijft op de topfavorietenlijst van de bank.

  Analist Albert Ploegh is zeer te spreken over de pas gepubliceerde kwartaalcijfers. Euronext zag de inkomsten fors stijgen dankzij de zeer drukke beurshandel, maar hanteerde tegelijk ook een grote kostendiscipline. De overname van de beurs van Oslo en de energiebeurs Nord Pool moet de resultaten ondersteunen. Het aandeel noteert aan 18,1 keer de verwachte winst voor 2020, wat fors lager is dan zijn sectorgenoten die aan 24,7 keer de winst noteren. Het dividendrendement van 2,5 procent oogt ook interessant.

 • Avantium en de natte vinger

  Net hadden we het over het verkoopadvies van KBC Securities voor Avantium met een koersdoel van 1,75 euro (zie post 10u19), omdat het bedrijf de komende jaren nog geen winst zal maken. ING heeft een heel andere mening. Analist Reg Watson geeft de technologiespeler een koopadvies en een koersdoel van 12,90 euro, ruim zes keer zoveel als dat van KBCS. 

  Het enorme verschil in koersdoelen laat vooral zien hoe moeilijk het is om een bedrijf als Avantium te waarderen. Voor een bedrijf zonder track record en zonder een snel uitzicht op winst is de kunst van het waarderen het betere nattevingerwerk.  

  Avantium klimt 3,5 procent.

 • 'Avantium heeft nieuwe financiering nodig'

  Analist Wim Hoste van KBC Securities is niet laaiend enthousiast over Avantium , ondanks het contract van 3 miljoen dat het technologiebedrijf heeft binnengehaald (zie post 7u21). 'Het is een mooi contract, maar het verandert onze visie op het bedrijf niet. We herinneren eraan dat Avantium bij de resultaten van 2019 sprak over een cashburn van 'minder dan 25 miljoen' in 2020. Dat is nog zonder extra investeringen, zoals de bouw van een nieuwe fabriek voor 150 miljoen euro. Avantium zal er nog jaren over doen om winstgevend te worden, waardoor het bedrijf op termijn een behoorlijk hoeveelheid alternatieve financiering nodig heeft.'

  Hoste behoudt zijn verkoopadvies en koersdoel van 1,75 euro. 

 • Ageas riskeert extra coronafactuur in het VK

  De Britse financieeltoezichthouder FCA is naar het hooggerechtshof gestapt om na te gaan of ondernemingen ook coronaschade terugbetaald krijgen als ze een verzekering tegen bedrijfsonderbreking hebben afgesloten. Als het hooggerechtshof meent van wel, kan dat de Britse tak van de Belgische verzekeraar Ageas  dit jaar een extra 17 miljoen euro kosten, schatten analisten. 

  Bedrijven die hun business moeten stilleggen na een brand, natuurramp, machinepech of andere onvoorziene gebeurtenissen kunnen zich daartegen verzekeren. Maar in het VK is er bij enkele verzekeraars discussie ontstaan of ze hun klanten moeten terugbetalen als die gedwongen werden de deuren te sluiten door de coronapandemie. De financieeltoezichthouder FCA is naar hooggerechtshof gestapt om na te gaan of die verzekeringscontracten bepalen of coronaschade gedekt is of niet.

  Dat kan gevolgen hebben voor de Belgische verzekeraar Ageas, die een belangrijke divisie in het VK heeft. Als het hooggerechtshof vindt dat ook coronaschade gedekt wordt in een verzekering tegen bedrijfsonderbreking, kan dat Ageas in het VK tot 15 miljoen pond (bijna 17 miljoen euro) extra kosten, berekende KBC-analist Jason Kalamboussis woensdag. 'Dat is niet onbeduidend, omdat Ageas in het VK jaarlijks een winst van 70 tot 90 miljoen euro boekt', zegt Kalamboussis. 'Al zal het effect op de cijfers van de hele groep klein blijven.' 

  Het VK geldt al enige tijd als het zorgenkind voor Ageas, dat er de voorbije jaren grondig moest herstructureren. Wellicht zal de Britse tak ook dit jaar onder de verwachtingen presteren, voorspelt Kalamboussis. Maar de KBC-analist merkt tegelijk op dat Ageas financieel sterker staat, en ook in staat is weer dividenden uit te keren aan de Belgische moedergroep. 

 • Bitcoin en de squarepants-formatie

  De digitale munt bitcoin is de afgelopen dagen behoorlijk volatiel geweest, waarbij de digimunt tijdelijk weer boven de 10.000 dollar stond. Reden voor wat gein onder twitteraars:

 • KBCS over Kinepolis

  Analist Guy Sips van KBC Securities verwacht dat de Nationale Veiligheidsraad vanavond een besluit neemt over het beleid rond bioscopen. De analist verwacht vergelijkbare voorwaarden als in Nederland en Frankrijk, waar de bioscopen hun deuren weer openen voor een beperkt publiek. 'Maar Kinepolis had zelfs een lange sluiting overleefd dankzij voldoende liquide middelen. Bij de start van de pandemie had het bedrijf bijna 70 miljoen cash.'

  Sips behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 57 euro. Kinepolis stijgt vandaag met bijna 7 procent.

 • EVS krijgt fanmail van KBCS

  Analist Guy Sips van KBC Securities verhoogt zijn advies voor de beeldservergroep EVS van 'houden' naar 'opbouwen' en laat het koersdoel stijgen van 17 naar 20 euro. 'Alle onderdelen van EVS hebben last van de coronacrisis, maar tegelijkertijd zien we ook dat EVS suggereert dat er significant meer vraag is naar op afstand bestuurbare beeldservers. EVS versnelt de ontwikkeling van nieuwe technieken om zijn klanten te ondersteunen in hun uitdagingen.'

  Sips is daarnaast te spreken over de overname van sectorgenoot Axon:

  De acquisitie zal voor een significante transformatie leiden. De omzet zal met zo'n 20 procent stijgen en daarnaast zal de groep meer mogelijke oplossingen brengen voor de hele cyclus van liveproductie.
  Guy Sips
  Analist bij KBC Securities

 • Europese beurzen hoger van start

  Het gemiddelde Europese aandeel wint 0,8 procent. 

  LVMH klimt 0,8 procent. Volgens het modetijdschrift Womens Wear Daily zou de modegroep twijfels hebben over de overname van het Amerikaanse juwelenbedrijf Tiffany door de coronacrisis en de sociale onrust in de VS (zie post 7u55)

  Aston Martin klimt 4,3 procent. De koersstijging is opvallend, want de luxeautomaker zou een standje krijgen van de invloedrijke vermogensbeheerder Investment Association omdat hij geen vrouwen in de raad van bestuur heeft (zie post 8u44)

  ©Getty Images

 • Bel20 hoger van start

  Het Brusselse sterrenpeloton schiet 0,7 procent vooruit. 

  Kinepolis stijgt 1,3 procent. De bioscoopgroep start weer op in enkele landen (zie post 7u03)

  D'Ieteren zakt 0,4 procent. De holding gaat vandaag ex-dividend (zie post 7u09) en kondigt een sanering bij D'Ieteren Auto aan (zie post 8u43)

  Avantium klimt 7,3 procent. Het technologiebedrijf heeft een deal gesloten met Saoedi-Arabië (zie post 7u21)

  EVS veert 3,1 procent op. De beeldservergroep krijgt een koersdoelverhoging van KBC Securities.

 • Aston Martin krijgt standje

  De invloedrijke Londense vermogensbeheerder Investment Association tikt Aston Martin op de vingers, nadat de automaker al zijn vrouwelijke bestuurders ziet vertrekken. Dat meldt een bron aan het persbureau Bloomberg.

  De drie vrouwen in de raad van bestuur van de bouwer van luxeauto's verlieten het bedrijf in de afgelopen maanden. Voorzitter Penny Hudhes werd opgevolgd door de miljardair Lawrence Stroll nadat Formula 1 Aston Martin begin dit jaar van de ondergang had gered. De overige twee vrouwen, Imelda Walsh en Tensie Whelan, zeiden eerder niet voor een herverkiezing te gaan, waarna ze op 23 mei formeel opstapten. 

  Aston Martin is onder andere bekend van zijn auto's in de James Bond-films.

 • Sanering bij D'Ieteren Auto

  De holding D'Ieteren maakt voorbeurs een sanering bekend bij D'Ieteren Auto. D'Ieteren verwijst daarbij naar de impact van de Covid-19-pandemie.

  De activiteiten van de Contact Centers in Kortenberg worden stopgezet. Er worden geen Yamaha-producten meer ingevoerd in België en Luxemburg, een activiteit diel wordt uitgevoerd door D'Ieteren Sport. Bovendien wordt D'Ieteren Sport te koop gezet. 

  Alles bij elkaar kan dit leiden tot een verlies van 211 jobs bij D'Ieteren. Het aandeel zakt 0,9 procent.

  Dit project is noodzakelijk om te bouwen aan een duurzame toekomst voor D'Ieteren Auto in een markt in volle verandering.
  Denis Gorteman
  CEO D'Ieteren Auto

 • Mark Mobius: 'De markten zien een V-herstel'

  Bloomberg Radio had deze morgen een gesprek met beursgoeroe Mark Mobius. Hij klonk alvast optimistischer dan half april in een interview met De Tijd

  Als ik naar de markten kijk, dan zie ik een V-herstel. Dat is wat de markten ons zeggen.'
  Mark Mobius
  Beursgoeroe (83)

 • 'LVMH heeft twijfels bij overname Tiffany'

  Het modetijdschrift Womens Wear Daily (WWD) meldt dat de modegroep LVMH twijfels heeft bij de overname van het Amerikaanse juwelenbedrijf Tiffany . Volgens WWD zou de top van LVMH dinsdag hebben gesproken over de voorgestelde deal. Daarbij uitten sommigen hun zorgen over de impact van de coronacrisis op de Amerikaanse economie. Ook de economische gevolgen van de sociale onrust (zie post 6u32) in Amerika zouden een bron van zorgen zijn. Zowel LVMH als Tiffany wilde niet reageren op het nieuws. 

  Het aandeel Tiffany dook gisteren al bijna 9 procent lager. 

  ©AFP

 • Brentolieprijs boven 40 dollar

  De prijs van een vat Brentolie is vanmorgen boven 40 dollar gegaan. De Brent noteert 1,4 procent duurder op 40,12 dollar. De rally in de olieprijs is een bijkomend ondersteunend element in de huidige beurshausse. Handelaars speculeren op een nakende verlenging van een productiebeperking door het kartel OPEC+. 

  Volgens bronnen bij Bloomberg zouden de OPEC en Rusland het erover eens zijn de productiebeperking met alvast één maand te verlengen. Het voorstel van Saoedi-Arabië, de invloedrijkste stem in de OPEC, was een verlenging met één tot drie maanden. Zelfs tegen 40 dollar per vat zitten de begrotingen van de meeste leden van OPEC+ nog steeds in het rood. 

  De OPEC staat voor een dilemma. Op 12 april besloot de OPEC+ de productie vanaf 1 mei te verlagen met 9,7 miljoen vaten per dag in reactie op de economische impact van Covid-19. Dat was een historische deal. Enerzijds leidt de wereldwijde versoepeling van de quarantainemaatregelen tot een schuchter herstel in de vraag naar olie. Anderzijds is dat herstel onzeker. Vooral de angst voor de impact van een tweede golf aan Covid-19-besmettingen speelt volop. 

  Het is nog steeds onduidelijk wanneer de OPEC+ (virtueel) samenkomt. De bijeenkomst was gepland voor 9 en 10 juni, maar zou worden vervroegd. 

 • Avantium sluit deal met Saoedi-Arabië

  Het technologiebedrijf Avantium heeft een deal gesloten met het KAUST Catalysis Center (KCC) in Saoedi-Arabië. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Het gaat om orders voor testsystemen voor chemische katalysatoren ter waarde van meer dan 3 miljoen euro. 

  Dat is een forse deal voor Avantium, dat vorig jaar een omzet behaalde van 13,8 miljoen euro.

 • Vragen voor Kurt Vansteeland? Shoot!

  Mogelijk kondigt de Europese Centrale Bank aan voor 500 miljard euro extra schulden op te kopen, boven op de al aangekondigde 750 miljard. Marktenredacteur Kurt Vansteeland neemt tijdens de chat van deze middag het beleid en zijn gevolgen onder de loep. 

  Vragen voor onze wekelijkse marktenchat die om 12 uur stipt begint, kunt u hier al achterlaten. 

 • D'Ieteren knipt dividend

  Er is vandaag maar één dividendknipper op de Brusselse beurs: D'Ieteren . De holding keert - net als vorig jaar - een dividend van 1 euro bruto uit. Oorspronkelijk dacht D'Ieteren de coupon met 0,15 euro te verhogen, maar dat geld gaat naar een solidariteitsfonds voor Covid-19. 

 • Belfius, Roularta en Rossel bundelen krachten

  De staatsbank Belfius wordt net als de mediagroepen Roularta en Rossel een referentieaandeelhouder van de residentiële vastgoedspeler Immovlan, die tot nu een 50/50 joint venture was tussen Roularta en Rossel.

  'Deze participatie kadert in een strategische samenwerkingsovereenkomst tussen Belfius en Immovlan, waarbij ze hun digitale expertise combineren en hun serviceaanbod inzake residentieel vastgoed verder diversifiëren. Samen bundelen de drie Belgische aandeelhouders hun krachten om van Immovlan het digitaal referentievastgoedplatform op de Belgische markt te maken', klinkt het bij Roularta. 

 • Kinepolis start weer op

  De bioscoopuitbater Kinepolis liet dinsdag weten dat hij zijn bioscopen in enkele landen mag herstarten. Maandag opende hij in Nederland weer 18 bioscopen, waarbij de maximumbezetting in juni beperkt blijft tot 30 personen per zaal. Nederland gaat dat aantal vanaf 1 juli herzien. 

  In Spanje gaat de eerste bioscoop in Valencia open op 5 juni. In Zwitserland, Luxemburg en Frankrijk zal Kinepolis zijn bioscopen vanaf respectievelijk 6, 17 en 22 juni openen. 'In enkele landen geldt een maximumbezetting van 50 procent', klinkt het bij de bioscoopgroep. 

  Voorts verwacht het bedrijf van de Belgische overheid eerstdaags een beslissing over de heropening van de Belgische bioscoopcomplexen. Kinepolis verwacht verder dat ook zijn Noord-Amerikaanse bioscopen in de loop van juni opnieuw kunnen openen. 

  ©Kinepolis

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Stéphan Sonneville (Atenor)

  U kunt donderdag chatten met Stéphan Sonneville, al 15 jaar de CEO van Atenor .

  U kunt uw vragen hier stellen.

 • Farmabedrijf Hyloris trekt naar Brusselse beurs

  Als alles volgens plan verloopt, brengt de Vlaamse zakenman Stijn Van Rompay zijn Luikse farmabedrijf Hyloris nog voor de zomervakantie naar de Brusselse beurs. De operatie moet 50 miljoen euro opleveren. Dat geld gaat volledig naar de uitbouw van het bedrijf. De beursgang illustreert het herwonnen vertrouwen in de aandelenmarkten.

  Lees hier verder.

  ©Photo News

 • Zoom verdubbelt omzetprognose

  De coronacrisis kent veel verliezers, maar ook een paar grote winnaars. Een zo'n winnaar is het Amerikaanse Zoom , dat dinsdag met kwartaalresultaten kwam. De groep zag het aantal gebruikers van haar diensten exploderen dankzij de crisis, omdat ondernemingen massaal overschakelden op videovergaderingen door de quarantainemaatregelen.

  De zaken gaan zo goed dat het bedrijf de jaaromzet nu schat op 1,78 à 1,8 miljard dollar tegenover een eerdere verwachting van tussen 0,91 en 0,92 miljard. Dat is een verdubbeling van de omzet.

  Die prognose is ook veel beter dan analisten hadden voorspeld. De marktverwachting was een jaaromzet van 0,94 miljard dollar. 

  Lees hier verder.

 • Futures: hogere Europese beurzen

  Ook voor Europa staat het licht op groen. De futures voorspellen dat de Europese beurzen zo'n 1,2 procent hoger aan de dag beginnen. 

  ©Dieter Telemans

 • Hoe hoog is de werkloosheid in Europa?

  Om 11 uur weten we hoe hoog de werkloosheid in het eurozone is. In ieder geval lager dan in de VS.

  Lees hier onze vooruitblik.

  ©BELGAIMAGE

 • Sociale onrust en de beurzen

  Het effect van de sociale onrust in de VS mag niet onderschat worden. Dinsdag zagen we al dat de Amerikaanse beurzen het moeilijker hadden dan hun Europese collega's door de onrusten in de straten van Amerika. Tegelijkertijd zien we ook dat Amerikaanse wapenbedrijven van de onrust profiteren: de wapenwinkels American Outdoor Brands en Sturm Ruger veerden gisteren stevig op

  Aan de koersen van de wapenfabrikanten kunnen we ook aflezen dat de sfeer al langer verziekt is in de VS. Zowel American Outdoor als Sturm Ruger staat dit jaar al op een winst van meer dan 50 procent. Een groot deel van die winst is te danken aan het coronavirus. De vraag naar wapens is sinds de komst van het virus en de quarantainemaatregelen sterk gestegen, omdat Amerikanen zichzelf wilden verdedigen te midden van de maatregelen en de dreigende tekorten van voedsel en toiletpapier. 

  ©AFP

 • Herstelhoop stuwt beurzen

  Morgen. Ook in Azië staan de beurzen er zonnig bij na het optimisme op de Europese en Amerikaanse beurzen. Beleggers rekenen op een snel herstel nu overheden wereldwijd de quarantainemaatregelen terugschroeven, terwijl het aantal nieuwe besmettingen niet stevig oploopt. Daarnaast rekenen beleggers op de stimulusmaatregelen van de centrale banken en de overheden wereldwijd. 

  De Japanse Nikkei225 wint 1 procent, de Honkongse Hang Seng klimt 1,2 procent, de Chinese CSI300 veert 0,6 procent op. De Zuid-Koreaanse Kospi stijgt 2,7 procent. 

  ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud