1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beursrally last even pitstop in

De Europese beurzen zetten even de eindejaarsrally 'on hold' en doken net als Wall Street licht in het rood. Speculatie over een delisting joeg Roularta een tiende hoger.
 • Bel20 sluit nipt in de min af

  De slotbel: de Bel20  sloot 0,2 procent of 8 punten lager op 3.897 punten. We zijn er uiteraard morgen terug met een verse blog, tot dan!

 • Beursrally last even pitstop in

  Na zes weken beursrally lijken beleggers het even welletjes te vinden: Bel20  en Euro Stoxx50  noteren licht in het rood. Ook de olieprijs koerst lager. 

 • Amerikaanse woningbouwmarkt sterkt aan

  De cijfers over het aantal nieuw opgestarte bouwwerven voor woningen in de Verenigde Staten zijn een meevaller. In oktober was er een toename met 3,8 procent tot 1,314 miljoen werven op jaarbasis. De eengezinswoningen lieten 2,0 procent groei optekenen, de meer volatiele meergezinswoningen kenden een toename van 8,6 procent.

  Nog beter waren de nieuwe bouwvergunningen voor woningprojecten. Zij namen met 5 procent toe in oktober en bereikten het hoogste peil in meer dan 12 jaar.

  De sterkte van de Amerikaanse huizenmarkt houdt rechtstreeks verband met het rentebeleid van de Fed. De Amerikaanse centrale bank heeft dit jaar al drie keer de rente verlaagd en dat heeft zich vertaald in lagere hypotheekrentes. Een huis kopen is daardoor voor meer mensen en gezinnen betaalbaarder geworden.

 • Intelsat krijgt nieuwe klap

  Nadat er maandag al 40,1 procent van de koers ging, tuimelt Intelsat nog eens bijna 30 procent lager. De reden is dat de satellietuitbater, net als zijn concullega SES , waarschijnlijk geen geld zal kunnen puren uit de verkoop van frequenties aan telecombedrijven in de VS (zie post 15.29 uur).

 • Greenyard: de echte beursrally is voor het schuldpapier

  Greenyard  kondigde maandag verrassend aan géén kapitaalverhoging door te voeren om de met schulden overladen balans recht te trekken.  Terwijl het aandeel intussen alle winst sinds gisterenochtend weer kwijtgespeeld is, beleeft een ander effect van de groente- en fruitreus wel een remonte die langer dan één dag duurt: de converteerbare obligatie van 125 miljoen die Greenyard eind 2016 uitgaf en in december 2021 op de vervaldag komt. 

  Volgens data van informatieleverancier Bloomberg noteert het papier 'tweedehands' nu tegen 80 procent van de nominale waarde. Met andere woorden: de eigenaars zijn bereid het recht om in december 2021 100 euro te ontvangen van Greenyard nu te verkopen voor 80 euro.

  Dat wijst er op dat beleggers er nog altijd niet gerust in zijn dat er geen schuldenknip zal komen om de hoge schuldenlast draaglijker te maken. In theorie kunnen beleggers zich ook in aandelen laten betalen, maar dat is weinig realistisch omdat de conversieprijs van 16,82 euro ruim het dubbele van de huidige beurskoers beloopt. 

  De huidige koers van het schuldpapier is wel een forse verbetering tegenover vrijdagavond, toen het papier aan 66 procent van de nominale waarde noteerde. De belangrijkste reden voor de remonte is puntje 6.6 op pagina 19 van het - voorlopig alleen in het Engelse verschenen - halfjaarverslag van Greenyard. Daarin staat niet alleen de bankiers van Greenyard de schuldconvenanten laten vallen tot eind 2021 - als de obligatie vervalt - maar ook water in de wijn doen met lagere rentes op hun kredieten.

  Op de 'term loan' - een soort in schijfjes af te betalen krediet, met een rente in functie van de schuldgraad - zakt de maximale rente van 4,50 naar 3,75 procent. Van het krediet van 150 miljoen staat er nog 126 miljoen uit. En op het wentelkrediet ('revolving credit facility') van 360 miljoen zakt de maximale rente van 5 naar 3,50 procent.

  Zeker dat laatste is potentieel een grote besparing voor Greenyard en vergroot dus de kans dat de groep eind 2021 voldoende cash heeft om de obligatie af te lossen. Omdat de rentes in functies zijn van de schuldgraad, is de kans groot dat die op dit ogenblik dicht tegen het plafond zitten. Een lager renteplafond is dus ten zeerste welkom. Het halfjaarverslag leerde namelijk ook dat de schulden van de groep hardnekkig hoog blijven: 7,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) over de voorbije 12 maanden, evenveel als per 31 maart. 

  Greenyard belooft tegen eind 2021 de schulden tot 4 keer de jaarlijkse ebitda terug te dringen, een doel dat volgens analisten zonder vers geld weinig ruimte voor nieuwe tegenvallers laat.  

 • Wall Street blijft op recordkoers

  Spectaculair is het niet, maar voor Wall Street volstaat een kleine plus bij de openingsbel om op recordkoers te blijven. De Dow Jones  gaat 0,2 procent hoger naar 28.083 punten. 

  ©REUTERS

 • Tweet haalt satellieten uit de lucht

  De opvallendste daler op de Europese beurzen is SES . De satellietuitbater tuimelt in Parijs 20 procent; op Intelsat  is het nog even wachten op de opening van Wall Street maar fraai zal het evenmin zijn. 

  De reden is een tweet van Ajit Pai, de voorzitter van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC. Die liet weten dat de FCC een publieke veiling zal organiseren. En dus geen private veiling die voor de grote satellietoperatoren potentieel veel lucratiever zou zijn.

  SES en Intelsat hadden gehoopt een deel van de huidige capaciteit die ze gebruiken om televisie-uitzendingen bij de Amerikaanse kijker te krijgen te verkopen aan telecomoperatoren, die geïnteresseerd zijn in extra capaciteit voor hun 5G-netwerken. Maar die plannen stoten op verzet van Amerikaanse politici, die moeite hadden met Europese bedrijven - SES en Intelset zijn beide in Luxemburg gevestigd - die zwaar zouden cashen op Amerikaanse zendfrequenties. 

  Noordkaap - Satelliet Suzy

 • Trafigura: 'VN-richtlijnen gevolgd in Zuid-Soedan'

  Grondstoffentrader Trafigura, de nieuwe eigenaar van de zinkactiviteiten van het beursgenoteerde Nyrstar , zegt in een reactie op de beschuldigingen van de Zwitserse ngo Public Eye over zijn contacten met een wapenhandelaar die een dubieuze rol speelde in Zuid-Soedan, gehandeld te hebben in overeenstemming met de VN-richtlijnen.

  Trafigura geeft in een korte verklaring op zijn website toe zoals vele oliebedrijven ruwe olie te hebben gekocht van Zuid-Soedan. 'Onder een contractuele overeenkomst, zorgde Trafigura voor voorafbetalingen aan de regering van Zuid-Soedan. Alle voorafbetalingen werden gedaan op bankrekeningen van de centrale bank van Zuid-Soedan', aldus Trafigura.

  De trader voegt eraan toe de VN-richtlijnen gevolgd te hebben voor de overschrijving van de voorafbetalingen en 'heeft ten volle meegewerkt met het VN-Panel of Experts' dat de situatie in het door een burgeroorlog getroffen land onderzocht. In onze post van 11.15 uur schreven we nog dat Trafigura geen commentaar wou geven op de aantijgingen van Public Eye.

   

 • Crédit Suisse zet TakeAway op 'outperform'

  Crédit Suisse verhoogt zijn advies voor TakeAway.com van 'neutraal' naar 'outperform'. De Zwitserse bank trekt ook het koersdoel op van 88 euro naar 95 euro. 

  De analisten menen dat TakeAway.com meer dan nodig heeft geleden. Ze hebben het in hun rapport over 'een aantrekkelijk instapmoment voor de beste maaltijdbezorger van de klas'.

  Het aandeel wint 3,24 procent in Londen. 

 • Duitse politie valt binnen bij ABN AMRO

  De Duitse autoriteiten hebben vanochtend het kantoor van ABN AMRO  in Frankfurt doorzocht vanwege onderzoek naar zogenoemde Cum/Ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvraagt. Daardoor lopen belastingdiensten geld mis

  Een woordvoerder van ABN AMRO gaf aan dat de autoriteiten naar informatie op zoek waren en dat de bank volledig meewerkt aan het onderzoek.

 • Ierland op zucht van 'full employment'

  En daar is de Celtic Tiger weer. De werkzaamheidsgraad in Ierland is in het derde kwartaal met 2,4 procent toegenomen. De werkloosheidsgraad daalt daardoor tot 4,9 procent. Vanaf 4,7 procent spreken economen over volledige tewerkstelling.

  'Ierland staat op een kruispunt', stelde financiënminister Paschal Donohoe 'We moeten beleid voeren dat onze groei duurzaam ondersteunt maar tegelijk moeten we waakzaam ijn voor oververhitting.'

  De beurs van Dublin staat sinds januari op 23 procent winst. De beurs van Brussel boekte sinds januari 16 procent winst. 

 • CEO Roularta: 'We plannen geen beursexit'

  Xavier Bouckaert ontkent de geruchten dat Roularta werkt aan een delisting.

  Lees hier ons artikel. 

 • easyJet wil CO2-neutraal worden

  De Britse budgetmaatschappij easyJet is plannen aan het uitvoeren om met zijn hele netwerk CO2-neutraal te worden. Het programma zal ongeveer 25 miljoen pond per jaar kosten. Met het initiatief speelt easyJet in op het groeiend ongenoegen van het brede publiek over de uitstoot van vliegtuigen, dat onder meer tot uiting komt in de ‘flight shame’-beweging.

  Volgens easyJet-topman Johan Lundgren is ook meer vooruitgang nodig inzake technologische oplossingen voor het vliegverkeer, zoals duurzame brandstof en hybride of elektrische vliegtuigen.

  Over het op 30 september afgesloten boekjaar 2018/19 behaalde easyJet een winst voor belastingen van 427 miljoen pond, in lijn met de verwachtingen. Het resultaat is 26 procent lager dan het jaar voordoen, wat te maken heeft met stijgende brandstofprijzen en een concurrentiële omgeving. De boekingen voor het eerste halfjaar van 2019/20 zouden echter ‘geruststellend’ zijn en licht voor liggen op het afgelopen jaar.

  EasyJet speelt ook in op het wegvallen van Thomas Cook met de lancering van easyJet Holidays, dat strandvakanties en citytrips zal aanbieden. De nieuwe touroperator zou tegen Kerstmis in het VK worden gelanceerd.

 • Over Jensens aankoop van aandelen-Jensen

  Maandag was al opgevallen dat een blokorder van 100.000 aandelen Jensen-Group was uitgevoerd op Euronext Brussel. Uit de 'transacties leidinggevenden' op de website van de FSMA werd vanmorgen duidelijk dat Jensen Invest de koper was (zie post 7.20 uur). Het investeringsvehikel van de familie Jensen ziet zijn belang stijgen van circa 53 tot 54,4 procent.

  Het aandeel Jensen gaat rond de middag 2,5 procent hoger. Als de topman in zijn eigen bedrijf investeert, is dat een teken van vertrouwen. Jensen-Group waarschuwde vorige week dat omzet en winst dit jaar lager zullen uitvallen. Anderzijds kan er ook wat speculatie zijn dat de familie Jensen op termijn de producent van industriële wasserijsystemen van de beurs wil halen.

  Op de vraag of er plannen richting delisting zijn, wil investor relations manager Scarlet Janssens geen antwoord geven. 'Dat is een vraag voor de familie. Ik heb daar geen zicht op', zegt ze.

  Ze wijst er voorts op dat het aandeel Jensen vorig jaar een correctie heeft gekregen en dat er voor het management niet zoveel perioden zijn om aandelen bij te kopen. 'Maandag was er toevallig een blokverkoop waarover een bank ons gecontacteerd heeft.' Wie de verkoper was, kan Janssens niet zeggen.

  De beursnotering wordt volgens haar zeker niet in vraag gesteld. 'Wat loopt, loopt.'

 • Home Depot gaat in de uitverkoop

  Home Depot  gaat 12 procent lager in de Amerikaanse voorbeurshandel. De grootste doe-het-zelfketen van de VS snijdt voor de tweede keer in zijn verkoopsverwachting voor dit jaar. Het zegt dat investeringen in zijn onlineverkoop en een betere winkelervaring voorlopig niet de gewenste vruchten afwerpen.

  Onlineverkoop maakt bij Home Depot slechts 6 procent van het omzetcijfer uit. Het geheime wapen van de keten heet BOPIS (buy-online-pickup-in-store), waarbij klussers hun materiaal thuis via internet bestellen en in de winkel oppikken. Home Depot investeerde de afgelopen jaren fors in 'BOPIS', maar dat lijkt nog onvoldoende te lonen. 

  Home Depot viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en noteert toepasselijkerwijs ook met 40 procent winst sinds januari. Daar moet het nu dus meer dan een vierde van inleveren. 

 • Een middagupdate van de Brusselse beursdag?

 • Straks in het oog te houden op Wall Street

  *Vliegtuigbouwer Boeing  ontving op de Dubai Air Show een totale bestelling van 50 vliegtuigen van het type 737 MAX. De Kazachse luchtvaartmaatschappij Air Astana alleen al is goed voor een bestelling van 30 stuks.

  *De staat Californië kondigde maandag een gerechtelijke procedure aan tegen de elektronische sigarettenfabrikant Juul (waarvan Altria  35% bezit). Die wordt ervan beschuldigd om via campagnes systematisch minderjarigen te hebben gelokt. 

  *Novartis weigert commentaar te geven op een bericht van Bloomberg dat het een overnamebod overweegt op een Amerikaanse biotechnologiebedrijf, waarvan de beurswaarde meer dan 4,7 miljard dollar bedraagt.

  *Morgan Stanley heeft zijn advies voor chipproducent Broadcom opgetrokken van 'houden' tot 'kopen'. 

 • Trafigura beschuldigd van contact met wapenhandelaar

  Trafigura, eigenaar van zinksmelter Nyrstar , had contact met een Israëlische ex-generaal die door de VS veroordeeld is voor wapenhandel in Zuid-Soedan. Dat schrijft Bloomberg op basis van berichten van de Zwitserse ngo Public Eye. Die kon de hand leggen op correspondentie uit 2017 tussen de Soedanese regering en José Larocca, het hoofd van de olieafdeling bij Trafigura. Daarin zou sprake zijn van meermaals contact tussen Trafigura en wapenhandelaar Israël Ziv, die in 2018 in de VS werd veroordeeld voor de bewapening van Soedanese rebellen en overheidsmilities voor 150 miljoen dollar.

  Trafigura wil geen commentaar geven op de aantijging. 

 • Goede maand voor Europese autoverkoop is deels schijn

  De inschrijvingen van nieuwe personenwagens in de Europese Unie zijn in oktober met 8,7 procent gestegen tot 1.177.746 stuks. Dat is het hoogste aantal sinds 2009 volgens sectorfederatie ACEA.

  Toch moet de toename in oktober met een flinke korrel zout worden genomen. De vergelijkingsbasis was immers erg laag. In oktober 2018 kende de autoverkoop een daling van 7,3 procent door de invoering van de WLTP-tests om uitstoot en verbruik te meten. Veel consumenten kochten net vóór de invoering nog een nieuwe auto tegen een interessante prijs. Een tweede reden voor de zwakke oktobermaand van vorig jaar is dat niet alle merken klaar waren met de aanpassing van de data van hun modellen.

  Vorige maand lieten bijna alle EU-landen een stijging van het aantal inschrijvingen noteren, met uitzondering van Cyprus en het VK. De Britten kochten vorige maand 6,7 procent minder wagens.

  Bij de automerken springt de sterke prestatie van de VW-groep in het oog: de verkoop steeg er met 30,8 procent in vergelijking met oktober 2018.  

 • Retail Estates krijgt hoger koersdoel van Degroof Petercam

  Degroof Petercam verhoogt het koersdoel van Retail Estates  van 85 euro naar 90 euro bij een gehandhaafd 'opbouwen'-advies.

  Analist Herman van der Loos geeft toe dat het aandeel er al een sterke rit heeft opzitten maar dat het ambitieuze groeipad het hogere koersdoel verantwoordt. 

 • 'CEO-wissel zorgt voor vertraging bij Bpost'

  ING geeft feedback op de recente roadshow van Bpost . Het verwacht dat het postbedrijf haar doelstellingen voor 2019 zal halen dankzij de piekperiode met eindejaar.

  Bepalend voor het aandeel wordt evenwel de communicatie rond het nieuwe langetermijnplan, meent analist Marc Zwartsenburg. 'Omdat de nieuwe CEO Jean-Paul Van Avermaet tijd nodig zal hebben om zich in te werken, verwachten we dat plan pas in het tweede kwartaal van volgend jaar, in plaats van bij de voorstelling van de jaarresultaten.'

  Zwartsenburg verwacht dat de nieuwe strategie bpost meer een 'groeiprofiel' zal geven in plaats van de huidige dividendfocus. De kern van het plan zal bestaan uit investeringen in e-commerce en een vergroting van de voetafdruk in Europa. Zwartsenburg acht het mogelijk dat omwille van een hogere capex, het dividend van bPost ook volgend jaar op een lager peil zal uitkomen. 

  De analist vraagt zich af of de verwachte bedrijfswinst (ebit) van 300 miljoen euro in 2020 haalbaar is. 'Dat staat zeker niet in steen gebeiteld', zegt Zwartsenburg. 'Veel zal afhangen van de turnaround bij Radial, de groeimarge van de pakketjesbranche en de daling van het briefverkeer. Als de brievenpost met meer dan 9 procent afneemt, achten we deze winstverwachting niet houdbaar.'

 • Kepler knipt in koersdoel IBA

  Kepler Cheuvreux verlaagt het koersdoel van IBA  van 18 euro naar 15 euro.

  'We verlagen ons koersdoel in met onze lagere margeveronderstelling (van 32% tot 30%) door toegenomen concurrentie', aldus analist Loïc De Smet. Kepler gaat voor 2019 uit van een positieve bedrijfskasstroom (rebit) van 0,3 miljoen euro. Het is daarmee een stuk behoedzamer dan de Factset-consensus die uitgaat van 9 miljoen euro.

  Het 'houden'-advies blijft gehandhaaft. 

 • Verdwijnt Roularta van de beurs?

  Analisten schatten de kans op een exit van Roularta  op 60 procent. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Europa op winst, satellietbedrijven in het slop

  De Europese beurzen zijn met lichte winst geopend. De euro stoxx 50  klimt 0,3 procent hoger naar 3340 punten.

  In Londen is de winst met 0,56 procent het hoogst. De Britten kijken uit naar het eerste grote televisiedebat tussen Boris Johnson en Jeremy Corbyn vanavond.

  Amsterdam  blijft met een koerswinst van 0,1 procent het dichtst bij huis.

  In Parijs is satellietbedrijf SES  de klos nadat de Amerikaanse toezichthouder bekendmaakte dat hij een publieke veiling zal organiseren om bandbreedte vrij te maken voor 5G. Daardoor zal SES een stuk van zijn spectrum verliezen. Het aandeel verliest 20 procent.

  Ook satellietbedrijf Intelsat kreeg door de beslissing een klap van 40 procent in de Amerikaanse handel gisteren. 

  Nog in Parijs koerst Micropole  6 procent hoger. De specialist in databeheer voor bedrijven kwam met sterke cijfers. 

  In Nederland wint Kiadis  14 procent na de koershalvering op 14 november toen het middel ATIR101 (voor stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten) werd stopgezet. Beurshuis Jefferies verlaagde het koersdoel gisteren van 2,50 euro naar 1,50 euro bij een houden-advies. 'Met het wegvallen van ATIR101 zal het bedrijf pas in het vierde kwartaal van volgend jaar op zoek moeten naar cash', zegt analiste Philippa Gardner. 'Maar tegelijk blijft het algemene beeld troebel en zit er een deuk in de geloofwaardigheid van het management.'

 • Brussel opent met bescheiden winst

  De Bel20  noteert bij opening 0,18 procent hoger op 3915 punten.

  Celyad  klimt 2 procent hoger na een confidente trading update.

  Nog in de biotechsector dikt Asit Biotech   9 procent aan. 

  Ageas  doet een bod op zijn uitstaande FRESH-effecten. De verzekeraar klimt 0,7 procent hoger. 

  Euronav  koopt twee tankers. De scheepvaartgroep verliest 0,66 procent.

  Greenyard  neemt gas terug na de sprong van gisteren toen het bekendmaakte dat het een geplande kapitaalverhoging schrapt. De groentenreus verliest 5 procent. 

 • Société Générale slikt koopadvies voor Solvay in

  Société Générale-analist Peter Clark verlaagt het advies voor Solvay  van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel blijft behouden op 115 euro. 

 • AB InBev en EVS knippen interimdividend

  Brouwer AB InBev  knipt vandaag een interimdividend uit van 80 cent bruto. Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, toen de brouwer besloot de uitkering te halveren.

  Beeldvormingsgroep EVS  knipt voor het derde jaar op een interimdividend uit van 50 cent bruto. 

 • Tata Steel schrapt 3.000 jobs in Europa

  Tata Steel, een concurrent van ArcelorMittal , wil 3.000 jobs schrappen in Europa. Twee derde van de jobs verdwijnen in kantoren. Tata Steel heeft fabrieken in het VK en Nederland. 'Europa is door de wereldwijde overcapaciteit een dumpingplek geworden voor staal', zegt Tata Steel. 

  Tata Steel legde in 2007 13 miljard dollar op tafel voor Corus, een fusiebedrijf tussen British Steel en Koninklijke Hoogovens. Sinds de crisis van 2008 heeft Tata Steel al verschillende fabrieken van Corus gesloten, en de focus verlegd op India waar een jaarlijkse stijging van de staalvraag wordt verwacht van 7 procent in de komende jaren. 

 • Ageas doet bod op FRESH-effecten

  Verzekeraar Ageas  kondigt een bod aan op de zogeheten FRESH-effecten. Ter herinnering: Fortis had de FRESH-producten in 2002 uitgegeven als een soort van eeuwigdurende obligaties om de kapitaalpositie van de groep te verstevigen. Fortis bracht voor een totale nominale waarde van 1,25 miljard euro aan dergelijke effecten op de markt. Na de ontmanteling van Fortis in 2018, kwamen de effecten bij Ageas terecht.

  Ageas biedt de houders van de FRESH-effecten een premie van 5,417 procentpunt ten opzichte van de slotkoers van gisteren. 

  Wie bieden de houders van de FRESH-effecten liquiditeit en een uitzonderlijke uitstapmogelijkheid uit een aanzienlijk achtergesteld en laag renderend instrument.
  Ageas

  De effecten van Ageas delen hun naam met deze funky R&Bhit van Kool & The Gang uit 1984.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 zal naar verwachting 0,4 procent hoger openen. Dat leren de futures. 

 • CIAM bevestigt aandeelhoudersschap in Telenet

  Het Franse investeringsfonds CIAM bevestigde gisterenavond wat we twee weken geleden schreven. CIAM heeft een positie genomen in Telenet om steun te bieden aan de activistische minderheidsaandeelhouder Lucerne Capital Management. 

  Vooral de relatie tussen Telenet en zijn grootaandeelhouder Liberty Global, die 56,4 procent van Telenet bezit, is een doorn in het oog van Lucerne, en van CIAM.

 • Euronav koopt twee Suezmax-schepen

  Euronav  heeft twee Suezmax-schepen verworven via twee nieuwe joint-ventures, met ondernemingen die verbonden zijn aan Ridgebury Tankers en klanten van Tufton Oceanic. De tankers werden aangekocht tegen in totaal 40,6 miljoen dollar. Beide schepen worden nog dit winterseizoen ingezet.

  Euronav speelt daarmee in op de betere tijden voor de tankersector die er aan komen. Volgens de tankerrederij beleven we 'de eerste fases van een langere periode van hoge vrachttarieven op de grote tankermarkt'.

  Deze opportunistische aankoop getuigt van de financieel sterke positie van Euronav en onze flexibiliteit om snel in te spelen op de huidige gunstige marktomgeving.
  Euronav

 • Amazon Music treft Spotify

  Spotify  kreeg gisteren een dreun van 5 procent op de beurs van New York.

  De aanstoker was Amazon. De e-commercegigant maakte bekend dat het zijn muziekplatform Amazon Music gratis beschikbaar zal maken. Op de gratis versie zal wel reclame te horen zijn.

  Spotify was tot dusver de enige die een gratis variant van zijn streamingdienst aanbood. Andere aanbieders als Tidal en Apple Music hebben alleen een betalend abonnement. 

 • Julius Bär verlaagt vooruitzichten en gaat aandelen inkopen

  De Zwitserse privaatbank Julius Bär acht de kans 'zeer klein' dat het zijn jaardoelstelling zal halen. De lat lag op 4 tot 6 procent aangroei van het beheerd vermogen. 

  De vermogensbeheerder wijt de zwakkere vooruitzichten aan een intern onderzoek dat het voert naar mogelijke gevallen van witwassen door klanten. Bär doet ook een afschrijving van 90 miljoen euro op zijn Italiaanse dochter Kairos.

  Tegelijk kondigt de bank uit Zürich een aandeleninkoop aan. Tussen 20 november 2019 en eind februari 2021 wil het voor een maximum van 400 miljoen Zwitserse frank (365 miljoen euro) aandelen inkopen. Het is de eerste keer in acht jaar dat de bank aandelen gaat terugkopen. Het aandeel wint 1 procent. 

 • Econocom bezit 9 procent van zichzelf

  De IT-leasinggroep Econocom heeft van 12 tot en met 15 november 1 miljoen eigen aandelen gekocht. Dat maakte de groep gisteren nabeurs bekend. De prijs lag telkens rond 2,50 euro per aandel. Als gevolg hiervan heeft Econocom nu 22 miljoen eigen aandelen in bezit, of 9,01 procent van de uitstaande aandelen. 

 • FSMA insidermeldingen: Familie De Nolf koopt Roularta bij

  De familie De Nolf heeft via het vehikel Koinon afgelopen donderdag 363.312 aandelen Roularta  gekocht tegen 12,35 euro per stuk, goed voor een bedrag van 4,49 miljoen euro. Dat leert een melding op de FSMA-website. Per aandeel lag de prijs op 12,35 euro.

  Het belang van de familie De Nolf in Roularta is hierdoor gestegen van 68,4 procent naar 71,2 procent.

  Volgens een transparantiemelding die Roularta vandaag voorbeurs uitstuurt, hebben de families De Nolf en Claeys (West Investment Holding) de kennisgevingsdrempel van 75 procent overschreden. Koinon (71,2%), Roularta (4,53%) en West Investment Holding (3,97%) hebben samen nu een belang van 79,67 procent. 

 • Berenberg verhoogt koersdoel Basic-Fit

  Berenberg verhoogt het koersdoel van Basic-Fit  van 32 euro naar 34 euro. 'Het management gaf een zeer overtuigende presentatie over Basic-Fits expansiestrategie tijdens de afgelopen Capital Markets day in Amsterdam', zegt analiste Beatrice Allen. 

  De Hamburgse investeringsbank blijft wel bij zijn 'houden'-advies en is daarmee een eerder koele minnaar van het aandeel. Op Morgan Stanley en Berenberg na hebben hanteren alle analisten die de Nederlandse fitnesskoning volgen, een koopadvies. 

 • Wellington verkleint belang in Galapagos

  Gisteren nabeurs liep een transparantiemelding van Galapagos  binnen. De Bostonse investeringsmaatschappij Wellington Management heeft zijn belang in het Mechelse biotechbedrijf verkleind. Het meldt een belang van 4,84 procent. Daardoor komt het onder de kennisgevingsdrempel van vijf procent uit.

  De aandelenverkoop van Wellington dateert van 13 november. De slotkoers bedroeg toen 173,4 euro. 

 • FSMA insidermeldingen: Jensen koopt Jensen bij

  Gisteren maakten we melding van een blokorder van 100.000 aandelen in Jensen-Group  tegen 32,20 euro per stuk. Vandaag weten we dankzij een melding op de FSMA-website dat CEO Jesper Jensen via zijn vehikel Jensen Invest aan de koopzijde stond. De verkoper is nog niet bekend. Onder meeer Capfi Delen en Lazard beschikken over flinke pakketten Jensen. Ook 2018 kocht Jensen al eens 50.000 aandelen bij. 

  Het belang van Jensen in de specialist van wasserijsystemen stijgt zo van circa 53 naar 54,4 procent. Omdat geen drempel van 5 procent werd overschreden, hoefde Jensen-Group geen notificatie uit te sturen. Ter herinnering: vorige week donderdag waarschuwde Jensen voor een lagere omzet en winst in 2019. 

 • Celyad heeft 44,6 miljoen in kas

  Zonet liep de trading update van Celyad  binnen. Het bedrijf meldt dat het op schema zit met zijn voornaamse klinische programma's. Na een kapitaalronde in september, is de kaspositie van het bedrijf opgelopen tot 44,6 miljoen euro.

  'We geloven dat ons bedrijf nu over voldoende middelen beschikt om zijn volgende mijlpalen te bereiken, inclusief de opkomende resultaten van ons CYAD-01-programma in de behandeling van leukemie.', zegt CEO Filippo Petti. 

  We denken nu over voldoende financiële middelen te beschikken om onze volgende klinische mijlpalen te behalen.
  Filippo Petti
  CEO Celyad

  Celyad legt zich toe op CAR-T-celtherapie, een innovatieve manier om kanker te behandelen. Daarbij worden immuuncellen gemanipuleerd en weer ingespoten zodat ze kankercellen aanvallen.

  Het bedrijf met hoofdzetel in Mont-Saint-Guibert in Waals-Brabant, zit nog volop in de onderzoeksfase. Dat kost handenvol geld, zodat Celyad in september 20 miljoen euro moest bijtanken. Om investeerders over de brug te halen moest het daarvoor zowat 25 procent korting bieden.

 • Op het macromenu vandaag

  Cijfers over de Amerikaanse bouwsector.

  Hier raakt u op kruissnelheid. 

 • Hongkong wint in gemengd Azië

  De Aziatische beurzen geven een gemengd beeld. Aandelen verliezen terrein in Japan en Zuid-Korea maar winnen in Shanghai en Australië. Ook de Hang Seng-index in Hongkong noteert met winst, temidden van de aanhoudende protesten en recupereert zo een deel van haar verliezen van vorige week. 

  Beleggers wachten op signalen dat de VS en China vooruitgang boeken in hun handelsgesprekken.

  Beleggers wachten op signalen van vooruitgang in de handelsgesprekken tussen de VS en China. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud