1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen boeken forse winst

De beurzen trokken met winst richting de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Mithra rukte op na een reshuffle in het bestuur. Biocartis na twee nieuwe samenwerkingen.
 • De avond is nog jong...

  ... en het wordt een lange nacht. Deze liveblog houdt er mee op, maar er is al een nieuwe gestart voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Allen hierheen !

   

  WOENSDAG 04 NOVEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) oktober, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Werkgelegenheid privésector (cijfers sociaal secretariaat ADP) oktober, 14.15 uur
  • Handelsbalans september , 14.30 uur
  • ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) oktober , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Ontex: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
  • Qrf: update derde kwartaal, 17.45 uur
  • Care Property Invest: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  • GBL: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Qiagen: resultaten derde kwartaal

  Frankrijk:

  • Credit Agricole: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Italie:

  • Intesa Sanpaolo: resultaten derde kwartaal

  Luxemburg:

  • Aperam: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Nederland:

  • Ahold Delhaize: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
 • Bpost doet beter dan verwacht en trekt prognose op

  De resultaten van Bpost zijn binnen en zijn opnieuw een meevaller. In het derde kwartaal realiseerde de post- en pakjesbezorger een omzet van 972,9 miljoen euro. Dat is 10,4 procent meer dan een jaar eerder en volledig te danken aan het pakjesvervoer (Parcels & Logistics). Analisten hadden op 953 miljoen euro gerekend.

  Ook met de bedrijfswinst (ebit) verrast Bpost positief. Die komt uit op 65,1 miljoen euro, wat 81,5 procent meer is dan een jaar eerder. De verwachting stond hier op 45 miljoen euro. De aangepaste bedrijfswinst komt uit op 69,5 miljoen euro.

  Bpost trekt zijn winstprognose op. Het bedrijf rekende tot dusver op 240 tot 270 miljoen euro en past dat nu aan tot ‘minstens 270 miljoen euro’. Bpost zegt wel dat ‘als gevolg van de tweede golf van de pandemie en de genomen lockdownmaatregelen’ de zichtbaarheid op het vierde kwartaal beperkt is.

  Lees hier meer !

 • Europese beurzen eindigen flink hoger

  De Euro Stoxx 50 sloot dinsdag op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2,6 procent hoger. De bredere Stoxx Europe 600 klokte 2,3 procent hoger af.

  Euronext Brussel deed dapper mee. De Bel20 eindigde met 2,5 procent winst op 3.154,13 punten. Vooraan stonden Galapagos (+4,7%), ING (+4,5%) en Aperam (+4,1%). De enige verliezers in de index waren Ageas (-2,7%) en Proximus (-2,6%). Ageas noteerde ex dividend.

 • Bristol-Myers Squibb scoort met psoriasismedicijn

  Bristol-Myers Squibb publiceert fase 3-studieresultaten van een nieuw psoriasismiddel, deucravacitinib, die aantonen dat het middel niet alleen goed werkt, maar dat het ook beter werkt dan het bestaande medicijn Otezla van Amgen . Het gevolg is dat Bristol-Myers Squibb hoger trekt en Amgen licht terrein verliest in een stijgende markt. 

  Bristol kent Otezla goed. Toen de groep vorig jaar Celgene inlijfde, was Bristol verplicht om Otezla van Celgene te verkopen aan Amgen. Van een andere fase 3 studie van deucravacitinib worden de resultaten in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. 

  Het beurshuis Raymond James zet Bristol op de kooplijst. Voor psoriasis alleen verwacht Raymond James 2 miljard dollar piekverkopen tegen 2027. Maar deucravacitinib wordt ook ingezet voor andere indicaties. Er loopt een fase 2-studie voor psoriasis artritis.

 • Olieprijs veert op

  Niet alleen de beurzen zijn in goeden doen, ook de olieprijs gaat vandaag hoger, en dat al voor de tweede dag op rij. De prijs van een vat Brent-olie stijgt met 3 procent tot 40,15 dollar. De WTI-olie wordt 3,6 procent duurder tot 38,14 dollar.

  De klim van de olieprijs is te danken aan het positief sentiment (lees: de hoop op een verkiezingsoverwinning van Joe Biden in de VS), maar ook aan de zwakkere dollar en aan de kans dat de OPEC+ de geplande versoepeling van productiebeperkingen zal uitstellen.

 • 'Apple lanceert volgende week MacBooks met eigen chips'

  De 15 jaar lange relatie tussen Apple  en Intel  wordt vanaf volgende week losser. Apple zal dan een nieuwe Mac-computer voorstellen. Daarin zullen voor het eerst door Apple ontworpen processoren zitten, meldt Bloomberg.

  Apple en zijn buitenlandse leveranciers trekken momenteel de productie op gang van drie nieuwe Mac-laptops met Apple-processoren. Minstens twee daarvan zou het bedrijf op 10 november voorstellen tijdens een online-event met de titel ‘One more thing’.

  Bloomberg wijst erop dat Apple minder dan 10 procent van de pc-markt in handen heeft. De rechtstreekse impact op Intel zal dus wellicht beperkt zijn. Niettemin is de verandering tekenend voor de crisis waarin ’s werelds grootste chipfabrikant is beland. Intel heeft een nieuw productieproces uitgesteld en daarmee concurrenten de kans gegeven om bij te benen.

 • Twitter-topman krijgt vertrouwen

  Een van de stevige klimmers in New York is Twitter . Het sociale netwerk gaat 5,3 procent hoger nadat een comité van de raad van bestuur zijn vertrouwen in CEO Jack Dorsey bevestigd heeft. Het comité beveelt aan om de huidige managementstructuur te behouden.

  Het comité moest onderzoeken of Twitter wel goed geleid werd. Het onderzoek kwam er in het kader van een in maart gesloten overeenkomst met de activistische investeerder Elliott Management en het private-equitybedrijf Silver Lake.

 • Wat te verwachten van Ontex morgen?

  Klokslag om 7 uur komt de luierproducent Ontex  morgen met een update over het derde kwartaal, om 9 uur gevolgd door een conferencecall met analisten. Die analisten leggen de lat niet hoog: gemiddeld verwachten ze 510 miljoen omzet, 11 procent minder dan de 574 miljoen euro een jaar eerder. 

  Een belangrijke verklaring voor die daling zijn de tuimelende wisselkoersen. Belangrijke wisselkoersen als de Mexicaanse peso en vooral de Turkse lira (zie post van 15.44 uur) en de Braziliaanse real incasseren dit jaar zware klappen. Zowel real als de lira noteren dicht tegen een diepterecord tegenover de euro en zijn ook deze zomer onderuit blijven gaan.

  Maar ook gezuiverd voor wisselkoerseffecten verwachten analisten een omzetdaling van 3,6 procent. Door eerder doorgevoerde kostenbesparingen rekenen ze wel op lichte beterschap in de winstmarge (ebitda): die zou 0,1 procent verbeteren tot 10,8 procent. Kepler Cheuvreux-analist Karel Zoete is optimistischer en rekent op 11,9 procent. 

  'Tegen acht keer de verwachte koers noteert Ontex extreem goedkoop', zegt Zoete. 'Maar om het beleggersvertrouwen terug te winnen zal er duidelijk beterschap moeten komen in het management en de marges.'

  Bij Ontex broeit een aandeelhoudersrevolte, die deze zomer de kop kostte aan CEO Charles Bouaziz. Ook de raad van bestuur wordt op de schop genomen. Het aandeel is tot een diepterecord afgegleden. Een extra negatieve factor was vorige week het kwartaalrapport van de grote Europese rivaal Essity. Die waarschuwde dat de prijzen voor pulp, een belangrijke rugwind tot nog toe, mogelijk een kopwind zullen worden.

 • Meer dan 10 Turkse lira in een euro

  De Turkse lira verzwakt voor de negende dag op rij. Tegenover de dollar zakt de munt met 1,4 procent tot 8,5434 lira voor een dollar. Voor het eerst gaat er ook meer dan 10 lira in een euro.

  De Turkse munt heeft dit jaar nu al bijna 30 procent van haar waarde verloren tegenover de Amerikaanse dollar. Daarmee is de lira de slechtst presterende groeimarktenmunt dit jaar. De lira doet het nog slechter dan de Braziliaanse real.

  Vorige maand steeg de Turkse inflatie tot bijna 12 procent. Het streefdoel van de centrale bank is ongeveer 5 procent.

  De Turkse centrale bank verhoogde de rente in september, maar dat kon de val van de lira niet stoppen. De vrees voor westerse sancties tegen Ankara deed de munt verder verzwakken. Vorige maand hield de centrale bank de rente verrassend stabiel, mogelijk zwichtend voor druk van president Recep Tayyip Erdogan.

 • Wall Street opent gezwind hoger

  De Dow Jones noteert 1,2 procent hoger na een minuut handel. De S&P500 schrijft 1 procent bij. De Nasdaq Composite gaat 0,8 procent hoger. Ook de Amerikaanse beurzen tippen op een overwinning van Joe Biden.

  ‘De markt gokt momenteel op een overwinning voor Biden’, zei Christian Stocker, aandelenstrateeg bij UniCredit, aan Reuters. ‘Onder het presidentschap van Biden zou de Amerikaanse economie de aandelenmarkten meer moeten ondersteunen. Een economie met meer stimulusprogramma’s zal perfect zijn om cyclische sectoren te doen uitblinken.'

 • Ferrari scherpt jaarprognose aan

  De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari verwacht dat de winst dit jaar aan de bovenkant van de verwachtingsvork zal uitkomen. Het bedrijf verwacht een aangepaste kernwinst van circa 1.125 miljoen euro. Tot dusver rekende Ferrari op 1.075 à 1.125 miljoen euro. De reden voor de bijstelling is dat de leveringen herstellen na de zeven weken durende productiestop in het voorjaar tijdens de eerste coronagolf. De winstmarge zou nu rond 32,5 procent uitkomen in plaats van tussen 31 en 32,5 procent.

  In het derde kwartaal verlieten 6,5 procent minder Ferrari’s de fabriek dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de productieplanning. De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 6,4 procent tot 330 miljoen euro. Dat is ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 299 miljoen euro die Reuters had berekend. De ebitda-marge kwam uit op 37,2 procent tegen 33,9 procent een jaar eerder.

  Voorstelling van de Ferrari Roma - in Rome natuurlijk - in november 2019. De Roma wordt een instapmodel van Ferrari en moet het onder meer opnemen tegen de Porsche 911. ©EPA-EFE

 • Grootste beursgang ooit wordt uitgesteld | Alibaba onderuit

  De beurzen van Shanghai en Hongkong melden dat de beursgang van Ant Group donderdag niet doorgaat . De oorzaak zou liggen bij een wijziging van het regulerend kader. De koers van Alibaba  gaat voorbeurs op Wall Street 5 procent onderuit .

  Volg hier onze verslaggeving. 

 • Ingrediënten op de Brusselse beursdag

  • De Bel20  anticipeert op een blauwe golf
  • Biocartis  'strikes back with a vengeance'
  • AB InBev rukt op na koopadvies #20
  • Mithra doorstaat een regimewissel met verve
  • D'Ieteren  wint marktaandeel in automarkt
  • Agfa  lijdt onder een adviesverlaging
  • Ageas noteert ex-dividend

  Alles in een meer omstandig verhaal via deze link. 

 • Aandeelhouders LSE geven fiat voor verkoop Borsa Italiana

  Aandeelhouders van de London Stock Exchange  (LSE) hebben de beursuitbater groen licht gegeven om de beurs van Milaan te verkopen aan Euronext . Die overname is naar verwachting in de eerste helft van 2021 rond.

  Euronext, dat onder meer de beurs van Brussel exploiteert, sloot begin oktober een overeenkomst met LSE om de Borsa Italiana in te lijven. LSE ontvangt 4,3 miljard euro voor de Milaanse beursvloer. Het bedrijf achter de Londense beurs moest zijn Italiaanse activiteiten afstoten, om zo mededingingsbezwaren weg te nemen rond de eigen overname van financieel informatieleverancier Refinitiv.

  Herlees hier ons artikel over welke (familiale) sterwaarden er zoal noteren in Milaan.

 • Bayer doet miljardenafboeking

  We komen nog even terug op Bayer , het Duitse agrochemie- en farmaconcern. We meldden reeds dat Bayer er niet in geslaagd is een regeling te treffen met de duizenden mensen die (vooral in de VS) beweren dat ze ziek zijn geworden door het gebruik van de onkruidverdelger Roundup (zie post 09.27 uur).

  Bayer boekt daarnaast een waardevermindering van 9,25 miljard euro op zijn landbouwbusiness. Het grootste deel daarvan heeft betrekking op de overname van Monsanto in 2018, een deal waar velen van meet af aan veel vragen bij hadden. Volgens Bayer zijn de waardeverminderingen vooral te wijten aan een zwakkere vraag bij de boeren ten gevolge van lagere prijzen voor biobrandstoffen. Een bedrag van 750 miljoen dollar heeft betrekking op bijkomende kosten voor de regeling met Amerikaanse Roundup-klagers.

  Over het derde kwartaal lijdt Bayer een bedrijfsverlies van 9,4 miljard euro. Volgens financieel directeur Wolfgang Nickl zet de coronacrisis extra druk op de Crop Science-tak, die zaaigoed en plantenbeschermingsmiddelen maakt. Negatieve wisselkoerseffecten spelen ook mee, in het bijzonder de forse daling van de Braziliaanse real.

  De zware afboekingen wissen het effect uit van twee desinvesteringen die samen 5 miljard euro opbrachten: de verkoop van de dierengeneeskundetak aan Elanco en van een belang in de uitbater van bedrijfsparken Currenta. Netto duikt Bayer 2,7 miljard euro in het rood. Dat is slechter dan verwacht: analisten rekenden gemiddeld op 1 miljard euro winst.

 • Trump niet beste beurspresident

  In tegenstelling tot wat hij vaak beweert is Trump niet 'de beste president ooit' voor de aandelenmarkten. Persbureau Bloomberg maakte een lijstje waarin het de koersprestaties van de Dow Jones afwoog in de vier jaar die volgden op de verkiezing van een president.

  De grootste koerswinst staat op naam van Franklin Roosevelt, waarbij de Dow in vier jaar die volgden op zijn eerste termijn in 1933 bijna verdrievoudigde. Trump moet ook Clinton, Coolidge, Eisenhower en vader Bush laten voorgaan. 

 • Futures wijzen op forse winst op Wall Street

  De beurzen trekken goedgemutst de Amerikaanse verkiezingen tegemoet. Afgaand op de futureshandel zullen de Amerikaanse beurzen straks met ruime winsten openen. De Dow zou 1,7 procent bijschrijven, de S&P500 1,3 procent en de Nasdaq 100 0,7 procent. 

  Beleggers anticiperen in toenemende mate op een overwinning voor Joe Biden

   

 • De beleggersimpact van een blauwe of rode golf in de VS ...

  ... was het thema van onze geanimeeerde wekelijkse marktenchat. U kunt deze rustig via deze link herlezen. 

  Nu even chillen met een very 90s presidentiële soundtrack:

  Presidents of the USA - Peaches

 • Ageas noteert ex-dividend

  De reden dat Ageas  daalt is omdat het vandaag zonder coupon noteert van 2,38 euro bruto per aandeel. In wezen verteert Ageas die dividendknip goed. Het aandeel daalt minder dan de brutocoupon

 • Zwak kwartaal voor OneSpan

  Het Belgisch-Amerikaanse beveiligingsbedrijf OneSpan , dat op Nasdaq noteert, zag in het derde kwartaal de omzet met 35 procent terugvallen tot 51,4 miljoen dollar. De daling was indirect te wijten aan de coronacrisis. Financiële instellingen stelden IT- en beveiligingsprojecten uit en focusten op ‘het ondersteunen van thuiswerk en andere onmiddellijke digitaliseringsnoden’, zegt CEO Scott Clements in een maandagavond uitgestuurd persbericht.

  De brutowinst zakte van 53 tot 36 miljoen dollar. Hogere operationele kosten leidden tot een operationeel verlies van 2,4 miljoen dollar tegen 15,7 miljoen dollar winst een jaar eerder. Netto duikt OneSpan 1,7 miljoen dollar in het rood. In het derde kwartaal van 2019 was er nog 11,8 miljoen dollar winst.

  Ook over de eerste negen maanden van het jaar is er verlies: 3,7 miljoen dollar tegen 3,3 miljoen dollar winst in de overeenstemmende periode van 2019. Topman Clements blijft echter optimistisch op middellange termijn. ‘De kerndrijfveren voor de vraag naar onze oplossingen blijven intact.’

 • Beurs van Wenen immuun voor terreuraanslag

  Een afschuwelijke terreuraanslag in Wenen heeft geen impact op de beurs. De ATX-index in Wenen is met een winst van 3,3 procent de best presterende index in Europa. Bekende aandelen op de Weense index zijn de Raiffeisen Bank, bouwbedrijf Strabag en baksteenproducent Wienerberger.  

 • ING ziet minder harde lockdownimpact op autoverkoop

  D’Ieteren boekte – relatief gesproken – deftige verkoopcijfers in oktober. De invoerder van de VW-merken in ons land wist zijn marktaandeel op te trekken van 22,1 tot 23,7 procent (zie post 08.45 uur).

  Beleggers zullen die cijfers nu echter vooral bezien in het licht van de nieuwe lockdown in België, zegt ING-analist David Vagman. Die lockdown, die van november tot midden december zal duren, impliceert dat de showrooms moeten dicht blijven. Hij is echter minder streng dan de vorige aangezien wagens aan huis mogen geleverd worden, het nog steeds mogelijk is wagens te verkopen (weliswaar niet persoonlijk) en de dienst na verkoop kan doorgaan.

  ‘Dit betekent volgens ons dat de nieuwe lockdown een minder strenge impact zal hebben dan de eerste. We denken immers dat de verkoop in november nog zal voort profiteren van het goede momentum van oktober’, aldus Vagman. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 80 euro.

 • ‘Trump goed voor tankers, Biden voor containers en droge bulk'

  Voor de Verenigde Staten is het vandaag de dag van de waarheid. Er is al heel wat geschreven over het beleid dat we mogen verwachten als Biden dan wel Trump wint. Maar hoe zit het met de impact op de scheepvaart? Met een van de grootste tankerrederijen ter wereld die op de Brusselse beurs noteert, Euronav , is dat een zinvolle vraag.

  Adrian Economakis, de ‘chief strategy officer’ van het scheepsprijzenportaal VesselsValue, ziet het als volgt:

  Als Donald Trump wint, is dat goed voor de tankervaart; haalt Joe Biden het, dan zullen drogebulk- en containerrederijen dat toejuichen.

  Feit is dat het beleid van Trump heilzaam was voor de tankersector. Hij stimuleerde de Amerikaanse olieproductie, legde Iran sancties op en zette sommige tankervloten tijdelijk op de zwarte lijst. Dat resulteerde in meer ladingen voor olietankers en hogere vrachttarieven.

  Trumps handelsoorlog heeft daarentegen de Amerikaanse uitvoer van droge bulk pijn gedaan. Zijn protectionistisch beleid had een negatieve impact op de containervaart van China naar de VS.

  Biden belooft meer economische stimulus om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Dat zou moeten leiden tot hogere consumentenbestedingen en dus hogere containervolumes, denkt Economakis.

  De Suezmax tanker Maria (157.523 ton) van Euronav

 • FSMA Insider Transacties: CEO koopt QfG

  CEO Yves Vaneerdewegh staat aan de koopzijde bij het Leuvense investeringsfonds Quest for Growth . Dat leert een insidermelding op de website van de FSMA. Vaneerdewegh kocht op 30 oktober 5.000 aandelen voor een gemiddelde prijs van 5,26 euro.

 • Aandeelhouders keuren kapitaalverhoging Fountain goed

  Dit nieuws over Fountain hadden we nog niet mee. De buitengewone algemene vergadering van vrijdag 30 oktober heeft de geplande kapitaalverhoging van 514.710 euro goedgekeurd, blijkt uit een persbericht. De verse middelen moeten samen met het verkregen betalingsuitstel en nieuwe financieringen het Waalse warmedrankenbedrijf in staat stellen de financiële moeilijkheden als gevolg van de coronacrisis te boven te komen.

  Ze dienen ook om het ontwikkelingsplan te financieren. Fountain wil de komende jaren zijn omzet doen stijgen. Voor dit jaar verwacht het bedrijf uit Eigenbrakel een omzet van bijna 19 miljoen euro, 22 procent minder dan in 2019. Volgend jaar zou dat bijna 22,5 miljoen euro moeten worden. Vanaf 2023 zou de omzet jaarlijks met 5 procent moeten toenemen.

  Raja-Invest, dat begin dit jaar in het kapitaal van Fountain stapte en inschreef op de kapitaalverhoging, krijgt nu ook een zitje in de raad van bestuur. Dat wordt ingenomen door Bruno Berlengé, die sinds januari al de functie van ‘chief transformation officer’ vervulde.

 • Blauwe golf in de Verenigde Staten? Chat met ons mee!

  We blikken straks in de wekelijkse marktenchat vooruit op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de potentiële beleggersimpact. U kunt via deze link nu al uw vraag stellen. Over de Amerikaanse verkiezingen natuurlijk, maar ook over eender welk marktengerelateerd onderwerp. 

 • Deutsche Bank knipt koersdoel Umicore bij

  Umicore  incasseerde maandag een stevige tik op de beurs, na de trading update. Deze ochtend volgt er wat herstel voor de materialengroep, met een plus van 1 procent. 

  Deutsche Bank knipt het koersdoel bij van 40 naar 35 euro, het advies blijft 'houden'. 'Een 'mix' adviesverlaging is waarschijnlijk, ook al zag de analistenconsensus an sich niet veel veranderen', stipt analist Tim Jones aan. Net als andere analisten wijst hij er op dat het gros van de beurswaarde van Umicore vervat zit in de batterijafdeling Energy & Surface Technologies (E&ST). En bijgevolg nopen de slechte resultaten bij E&ST, dat de winst in de tweede jaarhelft met zo'n 70 procent ziet ineenstorten, tot lagere koersdoelen, zeker omdat de huidige prijzendruk ook in 2021 zal spelen.

 • Voedingstak redt cijfers DSM

  Op de beurs van Amsterdam scoort DSM . De maker van vitamines, voedingsingrediënten en speciaalchemieproducten zet met zijn kwartaalcijfers zijn weerbaarheid tegen de coronacrisis nog eens in de verf. De brutobedrijfswinst schilferde op jaarbasis slechts 1 procent af. KBC Securiies had op een daling met 5 procent gerekend. 

  In de belangrijkste divisie Nutrition bleef de omzet stabiel, de materialentak boekte 17 procent minder inkomsten en de afdeling Innovatie zag de omzet 11 procent zakken. De gezamenlijke groepsomzet zakte 4 procent. DSM zegt dat vooral de vraag in de materialentak in het derde kwartaal herstelde, maar dat de tweede coronagolf dit herstel onzeker maakt.

 • Europa op winst | Bayer | HelloFresh | BNP Paribas

  De Europese beurzen trekken gemiddeld 0,7 procent hoger. 

  Bayer  verliest 2 procent in Frankfurt nadat het in de marge van cijfers moest opbiechten dat het geen schikking vond met duizenden klagers inzake de onkruidverdelger RoundUp. De deadline voor het treffen van een regeling is vervallen. Mensen die zeggen ziek te zijn geworden door het gebruik van het verdelgingsmiddel dreigen opnieuw rechtszaken aan te spannen.

  HelloFresh  wint 2 procent in Frankfurt. De coronapandemie zet een turbo op de omzet- en winstcijfers bij de maaltijdbezorger.

  BNP Paribas   wint 4,6 procent in Parijs na meevallende cijfers dankzij hogere tradinginkomsten.


 • Nieuwe lockdown weerhoudt EssilorLuxottica van prognoses

  Het Frans-Italiaanse brillen- en lenzenconcern EssilorLuxottica boekte flink herstel in het derde kwartaal. De omzet brokkelde op jaarbasis nog 1,1 procent af tot 4,1 miljard euro. Rekening houdend met wisselkoerseffecten, was de daling met 5,2 procent meer uitgesproken. Over de eerste negen maanden zakten de inkomsten nog met een vijfde.

  De onderneming zegt tevreden te zijn met de cijfers, maar waarschuwt meteen voor de nieuwe lockdowns in Europa. Die zullen de resultaten over het vierde kwartaal onder druk zetten, waardoor de groep geen jaarprognoses geeft.

  De maker van RayBan- en Versace-zonnebrillen deed vorig jaar een bod van 7,2 miljard euro op de Nederlandse optiekketen GrandVision, maar wil die prijs verlagen wegens de coronacrisis. Over dat dossier deed de groep geen nieuwe mededelingen. 

 • Agfa krijgt downgrade van KBC Securities

  Agfa  krijgt een adviesverlaging van 'kopen' naar 'opbouwen' van KBC Securities in de aanloop naar de cijfers die het op 13 november publiceert. 'We verwachten een stapsgewijze groei van de activiteitsgraad in het derde kwartaal maar het hersteltempo blijft kwetsbaar', zegt analist ... 'De marges worden geraakt door het lagere toerental in productiefaciliteiten. Daarnaast zal Agfa minder kunnen profiteren van tijdelijke werkloosheid en andere overheidsmaatregelen dan in voorgaande kwartalen'.

  KBCS verlaagt zijn koersdoel naar 5 euro. 

 • Trading stut resultaten BNP Paribas

  De Franse bank BNP Paribas spurt hoger in Parijs na de publicatie van meevallende kwartaalresultaten, gehopen door een sterke prestatie van de valuta- en grondstoffentrading. De opbrengsten bleven met 10,9 miljard euro op peil, terwijl de nettowinst amper 2,3 procent daalde tot 1,9 miljard euro. BNP Paribas had zelf een daling van 15 à 20 procent ingecalculeerd voor heel het jaar, maar sinds Nieuwjaar bedraagt de neergang 'slechts' 13 procent.

  De provisies voor slechte kredieten stegen met 47 procent op jaarbasis tot 1,3 miljard euro, maar liggen lager dan in het tweede kwartaal.  

 • Brussel in het groen | Mithra | Galapagos | Biocartis

  De Brusselse beurs ziet de Amerikaanse stembusslag goedgeluimd tegemoet. De Bel20  herstelt 0,7 procent naar 3.098 punten nadat de index vorige week 6,3 procent inleverde. 

  Mithra  wint 2,8 na de reshuffle in zijn bestuursraad. Met zwaargewicht Ajit Shetty kan Mithra de grote schoenen vullen van Marc Coucke die het bestuur verlaat. 

  Galapagos  wint 1,5 procent. Het biotechbedrijf komt een stap dichterbij een tweede behandelingsveld voor filgotinib in Europa. 

  Biocartis  wint 12 procent. Het diagnosticabedrijf sluit twee nieuwe samenwerkingen. Vorige week duwde een gefaalde samenwerking het Mechelse bedrijf een vijfde lager.

 • Belgische autoverkopen dalen in oktober, D'Ieteren wint marktaandeel

  Het aantal nieuwe personenwagens dat in België werd ingeschreven daalde in oktober met 9,4 procent ot 38.703 ten opzichte van september, waarin de autoverkoop voor het eerst dit jaar een kwartaalgroei neerzette. De oktobermaand was daarmee zwakker dan het langetermijngemiddelde berekend over tien jaar. De krimp op jaarbasis werd verder teruggedrongen tot 22,8 procent, komende van 24,1 procent in de eerste negen maanden van het jaar, meldt sectorfederatie Febiac. 

  Het marktaandeel van D'Ieteren  in de oktober-registraties bedroeg 23,7 procent versus 22,5 procent in september. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Dat leren de futures op de Euro Stoxx 50. De Europese beurzen zouden binnen een uurtje openen met gemiddeld 0,9 procent winst.

 • HAL stapt in serrebedrijven

  HAL heeft een meerderheidsbelang van 60 procent genomen in Stolze, een installatiebedrijf dat actief is in de glastuinbouw. Daarnaast nam de investeerder een belang van 24 procent in Prins Group, een bouwer van glazen serres.

  Stolze had vorig jaar een omzet van 95 miljoen euro en heeft ongeveer 120 werknemers. Prins Group, dat goed is voor 45 voltijdsbanen, boekte een jaaromzet van 36 miljoen euro. Financiële details van de transacties gaf HAL niet.

 • Coucke vertrekt als bestuursvoorzitter bij Mithra

  Marc Coucke vertrekt als voorzitter en zal ook niet langer deel uitmaken van de bestuurraad bij Mithra  . Dat blijkt uit de bekendmaking van de nieuwe raad van bestuur van de Luikse specialist in vrouwengeneeskunde. Zijn rol wordt overgenomen door Ajit Shetty, de voormalige voorzitter van Janssen Pharmaceutica.

  De reshuffle gebeurt op initiatief van Coucke zelf en kadert in een vernieuwingsstrategie die onder meer een groter aantal onafhankelijk bestuurders toelaat. Onder hen duikt onder meer Stijn Van Rompaey, de CEO van beursnieuwkomer Hyloris op. 

 • Hellofresh ziet klanten verdubbelen in zomermaanden

  Zelfs in de zomermaanden, traditioneel een luwere periode voor Hellofresh  , swingde het klantenbestand bij de maaltijdbezorger de pan uit. In het derde kwartaal verdubbelde het aantal bestellingen ruim naar 19,5 miljoen (+114%). De Attributable-EBITDA (aebitda), een onwettige boekhoudkundige maatstaf die Hellofresh gebruikt om de staat van de onderliggende business te duiden, steeg met liefst 640 procent naar 114 miljoen euro. 

 • @Jack mag CEO van Twitter blijven

  Het ziet ernaar uit dat het stevige koersherstel van de jongste maanden het vel gered heeft van Jack Dorsey. De oprichter van de microblogsite Twitter mag er ook CEO blijven. De rol van Dorsey was door verschillende activisten in vraag gesteld, zeker omdat Dorsey ook CEO is van de fintechspeler Square, maar uiteindelijk is het oordeel dat hij beide petjes mag blijven combineren. 

 • Wanneer de postbode voor kerstman speelt...

  Met een nieuwe lockdown én de Sinterklaas- en Kerstperiode op til kan Bpost   zich opmaken voor een nieuwe pakjesbonanza in het vierde kwartaal.

  Hoe het postbedrijf het ervan afbracht in het derde kwartaal vernemen we nabeurs. Hier leest u alvast onze vooruitblik op de cijfers. 

 • AB InBev krijgt koopadvies #20

  Renaissance Capital verhoogt het advies voor AB InBev  van houden naar kopen na de kwartaalcijfers van vorige week donderdag waarin de bierreus volumegroei aankondigde. Daarmee heeft AB InBev een twintigste koopadvies binnen. Daartegenover staan 13 houdadviezen en 2 verkoopadviezen.

 • Biocartis kondigt twee nieuwe samenwerkingen aan

  Biocartis  stuurt twee persberichten uit. Het Mechelse diagnosticabedrijf heeft een samenwerking beet met GeneProDx, een bedrijf uit Chili, voor de ontwikkeling van een test voor schildklieraandoeningen op Biocartis mini-lab Idylla. Daarnaast kondigt het bedrijf een samenwerking aan met een Amerikaans bedrijf Endpoint Health, een Californisch bedrijf in moleculaire diagnostica.

  Biocartis en Endpoint Health zullen een zogenaamde 'companion diagnotic (CDx)-test op Idylla voor kritische infectieziekten die een snelle diagnose en behandeling vereisen. 

 • Nieuwe bodemrente Down Under

  De Australische centrale bank heeft haar belangrijkste rentetarief verlaagd van 0,25 naar 0,1 procent. Dat was door een meerderheid van economen voorspeld. De Reserve Bank of Australia voert ook zijn opkoopprogramma van obligaties op en gaat in de komende zes maanden 100 miljard Australische dollar (60,4 miljard euro) aan staatsobligaties opkopen met een looptijd van ongeveer 5 tot 10 jaar. 

 • Galapagos dichter bij ruimere Europese filgo-vergunning

  Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) buigt zich over de vergunningsaanvraag voor het middel filgotinib van Galapagos  voor de behandeling van matig tot ernstige colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies in de darmen. Galapagos laat weten dat de aanvraag gevalideerd werd en nu wordt geëvalueerd.

  Er bestaat al een licentie voor filgotinib in de EU en in Japan onder de naam Jyseleca, voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis. Maar voor de chronische ontsteking aan de darmen is filgotinib nog nergens ter wereld goedgekeurd. 'We zijn blij met deze belangrijke mijlpaal voor filgotinib. Dit brengt ons een stap dichter bij het beschikbaar maken van deze nieuwe behandelingsoptie voor mensen die leven met colitis ulcerosa", zegt medisch directeur Walid Abi-Saab van Galapagos weten.

  De indiening zal beoordeeld worden volgens de centrale licentieprocedure voor alle 27 lidstaten in de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. 

 • D-Day

  Goedemorgen. U raadt vast waar de beurzen vandaag naar kijken. 's Werelds grootste economie kiest een nieuwe president. Al is de kans reëel dat de beurzen nog even moeten wachten op duidelijkheid. De verkiezingsuitslag in een verscheurd Amerika dreigt weken op zich te laten wachten.

  De Amerikaanse en Europese futures en Aziatische aandelen zetten de verkiezingsdag met winst in, terwijl valutahandelaren zich schrap zetten voor een volatiele dag op de wisselmarkt. Azië boekt stevige winst. Hongkong, Zuid-Korea en Australië gaan tot 2 procent hoger. In Japan is geen beurshandel omwille van 'Culture Day', een feestdag waarop de nationale kunsten gevierd worden. Wall Street sloot gisteren met ruime winst nadat de S&P500 vorige week 5,6 procent inleverde.

  De peilingen blijven Democratische kandidaat Joe Biden een ruime voorsprong geven, hoewel de de voorspellingen in de zogenaamde 'swing states' krap blijven. Beleggers maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de uitkomst zal worden betwist, wat betekent dat er pas een tijdje een duidelijke winnaar komt. Hoewel het aantal virusgevallen in de VS enigszins is vertraagd, blijven verschillende staten recordaantallen infecties noteren. 'Het is min of meer een binaire uitkomst', zegt Quincy Krosby, hoofdstrateeg Prudential Financial. 'De vraag is: kijkt de markt momenteel naar een overwinning van Biden? En zal het teleurgesteld zijn als we dat niet hebben?'. 

  Wordt het een red wave of blue wave? Beleggers vrezen vooral dat de uitkomst betwist zal worden. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud