1. Markten Live
 2. Live blog

Terugkeer industriële groei geeft beurzen boost

De Europese beurzen zijn augustus met mooie winsten begonnen. Met dank aan de weer groeiende industriële activiteit in de eurozone. In Brussel profiteerde IBA van het bod op Varian en Sipef van de klim van de palmolieprijs.
 • Graag tot morgen!

  We drukken op stop voor vandaag en hopen u morgenvroeg opnieuw onder onze lezers te mogen rekenen. Het wordt opnieuw een stevige resultatendag met in Brussel een 'late' postbode: Bpost rapporteert nabeurs.

  DINSDAG 04 AUGUSTUS 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Fabrieksbestellingen juni, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Solvac: notering ex interimdividend 3,26 euro bruto
  • Global Graphics: halfjaarresultaten, 07.00 uur
  • Bpost: resultaten tweede kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Infineon: resultaten derde kwartaal 2019/2020, 07.30 uur
  • Bayer: resultaten tweede kwartaal, 07.30 uur

  Italie:

  • Intesa Sanpaolo: resultaten tweede kwartaal

  Japan:

  • Sony: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, 08.00 uur

  Nederland:

  • JDE Peet's: resultaten eerste halfjaar
  • DSM: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Diageo: jaarresultaten 2019/2020, 08.00 uur
  • BP: resultaten tweede kwartaal, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • KKR: resultaten tweede kwartaal
  • Nikola Corp: resultaten tweede kwartaal, 22.00 uur
  • OneSpan: resultaten tweede kwartaal, 22.00 uur
  • Walt Disney: resultaten derde kwartaal 2019/2020, 22.15 uur
 • Autoverkoop herstelt in juli

  Het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens in ons land lag in juli amper 1,3 procent lager dan een jaar eerder. De verkoop lijkt dus weer nagenoeg gestabiliseerd. Volgens sectorfederatie Febiac werd de markt vorige maand vooral gedragen door de particuliere klanten.

  Febiac heeft het over een ‘bemoedigend’ begin van het tweede halfjaar. Door de keldering van de verkoop tijdens de lockdownmaanden en de economische onzekerheid ligt de autoverkoop na zeven maanden nog steeds 26,6 procent achter op 2019.

  D’Ieteren , de invoerder van de VW-merken in ons land (vooral Volkswagen, Audi, Skoda, Seat en Porsche), behaalde in juli een marktaandeel van 24,01 procent tegen 23,36 procent in juli 2019.

 • Beurzen sluiten met stevige winsten

  De Euro Stoxx 50 is 2,3 procent hoger de dag uitgegaan, de brede Stoxx Europe 600 ging 2,05 procent omhoog.

  De Bel20 kende een moeilijke start maar kwam rond de middag op winst en breidde die vervolgens uit. De Brusselse graadmeter sloot 1,5 procent hoger op 3.322,99 punten. Slechts vier aandelen kleurden rood. De grootste winsten waren voor GBL (+4,4%), Argenx (+4,4%) en Galapagos (+4,1%). GBL verloor eind vorige week terrein door een negatieve reactie op de nieuwe dividendpolitiek.

 • Sprong voor Sipef

  Forse winst in Brussel is er voor Sipef , dat 6,8 procent hoger trekt. Met enige vertraging reageert het aandeel zo op de recente klim van de palmolieprijs.

  Die bereikte op 6 mei een jaardieptepunt van omgerekend 473 dollar, maar is sindsdien flink hersteld. Een week geleden bereikte de palmolieprijs 684 dollar en na een korte terugval komt er vandaag weer een kleine 2 procent bij tot 658 dollar. De klim is behalve aan het heropenen van de economieën ook te wijten aan een daling van de voorraden in Indonesië. Door overstromingen is de productie daar tot het laagste peil in meer dan twee jaar gedaald.

 • Europese beurzen klimmen voort

  Een uur voor sluitingstijd is de gemiddelde winst van de Europese beurzen opgelopen tot 2,6 procent (voor de Euro Stoxx 50 ). De Bel20 staat nu 1,2 procent in de plus. Behalve van hoopgevende economische cijfers krijgen de beurzen ook steun van een hoger Wall Street.

 • McKesson trekt winstprognose op

  De farma-industrie is een van de grote winnaars van de coronacrisis en dat geldt ook voor geneesmiddelendistributeurs. In de VS boekte McKesson , verdeler van geneesmiddelen en medische tools, in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 een vlakke omzet van 55,7 miljard dollar. De retailverkoop zat in de lift, maar dit werd tenietgedaan door lagere voorschriftvolumes en minder huisartsbezoeken. De aangepaste winst per aandeel kwam 16 procent lager uit dan een jaar eerder op 2,77 dollar.

  Omdat de volumes forser herstellen dan verwacht, verhoogt McKesson zijn winstprognose. Het bedrijf rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 15,50 dollar tegen 14,70 dollar voorheen. De winstgroei wordt vanaf de tweede helft van het boekjaar verwacht. Het aandeel gaat 4,7 procent hoger.

 • Amerikaanse industrie groeit meer dan voorzien

  De ISM-indicator, een maatstaf van de groei van de industriële activiteit in de VS, is in juli met 1,6 punt gestegen naar 54,2 punten. Dat is het hoogste peil sinds maart 2019. Economen hadden een notering van 53,6 punten voorspeld. Een ISM-indicator boven 50 punten wijst op een toename van de industriële activiteit, en omgekeerd.  

 • ‘Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt’

  Vrijdag weten we hoeveel banen er in juli zijn bijgecreëerd in de VS. Economen maken zich zorgen dat het forse herstel in mei en juni vorige maand zwakker is geworden.

  In diezelfde lijn is ook Robert Kaplan, voorzitter van de Dallas Fed, voor de rest van het jaar minder optimistisch.

  Het herstel van de arbeidsmarkt in het derde kwartaal is minder sterk dan verwacht, met als gevolg dat de werkloosheidsgraad dit jaar wellicht hoger zal uitvallen dat eerder gedacht, zei Kaplan op Boomberg Television. Hij houdt nu rekening met een werkloosheid van 9 à 10 procent tegen eind dit jaar. Eerder ging hij uit van 8 procent.

 • Wall Street start hoger

  De Dow Jones en de S&P500 stijgen na twee minuten respectievelijk 0,5 en 0,6 procent. De Nasdaq wint 1,1 procent.

  Meest opvallende stijger is vanzelfsprekend Varian , dat na het overnamebod van Siemens Healthineers meer dan 22 procent hoger gaat. De Duitsers bieden 177,5 dollar per aandeel in contanten en de koers zit daar tegen.

 • Kleinhandelsomzet in juni hoger dan vorig jaar

  De Belgische kleinhandel (zonder motorbrandstoffen) verkocht in juni 7,4 procent meer in volume dan in juni vorig jaar. Dat meldt Statbel. Het Belgisch statistiekbureau merkt op dat alle winkels vanaf 18 mei weer toegankelijk waren. De omzet van de kleinhandel maakte dus een inhaalbeweging na de lockdown.

  Het verkoopvolume steeg in de meeste sectoren. E-commerce blijft met een omzetstijging van liefst 52,6 procent een van de schaarse winnaars van de coronacrisis. De verkoop van kleding en schoenen daalde in juni met 12,6 procent tegenover juni vorig jaar, maar was wel hoger dan in mei.

  Sinds juni is het economisch klimaat weer verslechterd. De overheid heeft vooral in Antwerpen beperkende maatregelen heringevoerd om de stijging van het aantal coronabesmettingen te stoppen. De koopjesperiode is in het weekend zeer slecht gestart.

 • Ferrari verkoopt helft minder auto's

  Het iconische Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in het tweede kwartaal maar 1.389 wagens geleverd aan klanten. Dat is de helft (-48%) minder dan een jaar eerder en het gevolg van onderbrekingen in zowel de productie als de levering.

  De omzet viel 42 procent terug tot 571 miljoen. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) halveerde ruimschoots tot 124 miljoen euro. De ebitda-marge viel terug van 32 tot 21,9 procent, wat binnen de autosector nog steeds een zeer goed resultaat is is. De nettowinst smolt bijna helemaal weg, van 184 naar amper 9 miljoen euro.

  Ferrari vernauwt zijn omzet- en winstramingen voor het hele jaar. In de praktijk betekent dit dat omzet en winst eerder aan de onderkant van de eerdere vork zullen uitkomen. De omzetprognose wordt bijgesteld van 3,4-3,6 miljard euro naar 3,4 miljard. De raming voor de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) gaat van 1,05-1,20 miljard naar 1,075-1,125 miljard euro. Voor de (aangepaste) nettowinst per aandeel gaat Ferrari nu uit van 2,6-2,8 euro in plaats van 2,4-3,1 euro.

  Al deze aanpassingen weerspiegelen de verwachte impact van de coronapandemie op de toeleverketen en de daaruit voortvloeiende vertraging in het productieritme van de (plug-in hybride) SF90 Stradale.

  De Ferrari SF90 Stradale ©REUTERS

 • Amerikaanse futures mooi in de plus

  De beurzen in New York staan voor een positieve opening, blijkt uit de stand van de futures. Het sentiment wordt opgekrikt door de poging van Microsoft om de Amerikaanse activiteiten van de razend populaire app TikTok binnen te halen en door meevallende kwartaalrapporten (o.m. van McKesson en Tyson Foods ).

  De futures op de Dow Jones en de S&P500 staan 0,6 procent in de plus, die op de Nasdaq noteert 0,9 procent hoger.

 • Apple opnieuw waardevolste bedrijf ter wereld

  Met dank aan het sterke kwartaalrapport en de bijhorende koersexplosie op vrijdag is Apple  opnieuw het waardevolste bedrijf ter wereld. Beleggers waardeerden de iPhone-producent vrijdagavond op 1.817 miljard euro. 

  Dat is meer dan de omgerekend 1.760 miljard dollar die Saudi Aramco waard is. De Saoedische oliegigant trok eind vorig jaar naar de beurs van Riaad, een beursintroductie die bij grote beleggers op flink wat scepsis stootte. De Saoedische overheid bracht slechts een klein deel van de groep naar de beurs, een klein deel waar Saoedische beleggers temidden een enorme binnenlandse promotiecampagne in bulk op intekenden

  Saudi Aramco kent sindsdien mede door de trouwe lokale beleggers een opvallende stabiele beurskoers in Riaad. Dit ondanks de prijzenoorlog die Saoedi-Arabië zelf in maart lanceerde, een oorlog die de Amerikaanse olieprijs in april zelfs even onder nul stuurde. Die gedecimeerde olieprijs noopte westerse oliebedrijven al tot forse afboekingen op hun oliereserves, Shell zette zefls voor het eerst sinds W.O. II het mes in het dividend

  Die koersdramatiek is ver te zoeken bij Saudi Aramco, al is de beurswaarde wel afgebrokkeld van meer dan 2.000 miljard dollar tot de huidige 1.760 miljard. 

 • Bel20 uit het rood

  De winsten van de Europese beurzen zijn in de ochtendhandel gestaag aangedikt. Omstreeks 13 uur noteert de Euro Stoxx 50 1,6 procent hoger.

  Beleggers putten moed uit betere cijfers voor de Duitse economie. De PMI (index van de aankoopdirecteurs) voor de Duitse industrie kwam in juli uit op 51. Aangezien 50 de grens is tussen krimp en groei, groeit de  industrie van onze oosterburen dus weer en dat voor het eerst sinds 2018.

  Sectoren die het goed doen in Europa zijn de autowaarden (Volkswagen wint 3,9 procent) en technologie. Deze laatste treedt in de voetstappen van de Amerikaanse big tech.

  Door het betere sentiment – waarbij de tweede coronagolf even wordt vergeten – is ook de Bel20 uit het rood geklommen. De index, die door Telenet en Proximus wordt afgeremd, noteert met een winstje van 0,1 procent.

 • Van vrouwengeneesmiddelen naar voetbal

  François Fornieri, CEO en referentieaandeelhouder (25,71%) van Mithra, krijgt de helft van voetbalclub Standard in handen.

 • Modegroep FNG failliet verklaard

  Maar daar stopt het verhaal van FNG niet. Het beursgenoteerde FNG NV en zijn Zweedse dochter Ellos zijn immers niet failliet. Wat er verder met FNG NV zal gebeuren, is momenteel niet duidelijk. De notering van het aandeel FNG op Euronext Brussel is al sinds 11 mei opgeschort.

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • UBS: 'Melexis is geprijsd voor perfectie'

  We gaan in dit stuk dieper in op de koersdoelverlaging van UBS voor Melexis

 • Degroof Petercam verhoogt advies Cofinimmo

  Cofinimmo  brokkelt 1,3 procent af naar 119,40 euro. De vastgoedgroep zag haar aandeel tijdens de coronacrash van 155 naar 108 euro tuimelen. Een belangrijke factor is de vrees voor een langetermijnimpact van corona op de omvangrijke portefeuille zorgvastgoed, goed voor 69 procent van de groepsportefeuille.

  Degroof Petercam-analist Herman van der Loos vindt die vrees overtrokken. 'De halfjaarcijfers onderstreepten dat de portefeuille coronabestendig is. En belangrijker: de expansie, onder meer in Spanje, wordt niet doorkruist door de crisis. Sinds onze ratingverlaging in februari verloor het aandeel mer dan 15 procent. Daarom verhogen we tot 'bijkopen', met een onveranderd koersdoel van 135 euro.'

 • Exmar op diepterecord

  Op de Brusselse beurs tuimelt Exmar  opnieuw 5 procent naar 1,88 euro, een diepterecord. De aardgasrederij ligt volledig uit de beleggersgratie sinds hij eind juni moest opbiechten dat zijn belangrijkste klant, de Argentijnse energiereus YPF, sinds maart zijn rekening niet meer kan of wil betalen. YPF is sinds 2018 huurder van Exmars drijvende LNG-fabriek Tango FLNG. De huurinkomsten uit die drijvende reuze zijn cruciaal om de schuldenlast van Exmar onder controle te houden. 

 • Uitstel resultaten Mohawk door onderzoek naar mogelijke fraude

  De Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk  moest vorige vrijdag zijn resultaten publiceren over het tweede kwartaal. Maar de publicatie is met een week opgeschoven. De reden? Een onderzoek van de boeken van Mohawk door onafhankelijke advocaten en financiële experten naar aanleiding van een rechtszaak van beleggers die de groep betichten van fraude en misleiding. Mogelijk zullen de eerste conclusies van het donerzoek komende vrijdag al beschikbaar zijn.

  Begin deze maand raakte bekend dat het advocatenkantoor Robbins in naam van een groep beleggers begin dit jaar een collectieve rechtszaak (class action) begon tegen Mohawk. Volgens de beleggers en hun advocaten heeft de vloerbekledingsreus tussen april 2017 en juli 2019 zijn omzet en winst kunstmatig opgepompt door zijn Noord-Amerikaanse distributeurs goederen te doen kopen, terwijl hij wist dat de vraag ernaar tanend was. Die verkeerde voorstelling van de zaken hield de koers van Mohawk kunstmatig hoog, stellen de beleggers.

  Ter herinnering: de West-Vlaming Filip Balcaen is  met 3,3 procent een van de grootste privéaandeelhouders van de Amerikaanse vloerbekledingsreus.

 • Credit Suisse: 'Polen derde tegenvaller in twee jaar voor batterijen Umicore'

  Umicore  krabbelt een beetje overeind na de zware opdoffer op vrijdag, met een winst van 1,2 procent naar 40,43 euro. 

  Bij het sowieso al langer kritische beurshuis Credit Suisse zindert de update nog na, zeker de waarschuwing dat de afdeling batterijmaterialen (EST) nóg zwakker zal presteren na tijdens het al zeer moeilijke eerste halfjaar. Twee derde van de bedrijfswinst van de groep kwam tijdens de eerste jaarhelft van de boomende recyclagetak (Hoboken).  

  Analist Charles Bentley wijst op de passage in het persbericht waar Umicore zegt de Europese kathodematerialenfabriek in het Poolse Nysa pas in de eerste helft van 2021 opgeleverd zal worden. 'Dit is de derde keer in tweede jaar dat Umicore de doelstellingen voor EST bijstelt', klinkt het kritisch. 'Die aanhoudende vertragingen knabbelen zowel in technologie als in capaciteit aan de voorsprong van Umicore op de rivalen. We verwachten dat de wereldwijde kathodeproductie de komende vijf jaar op minder dan 50 procent van de aangekondigde capaciteit zal draaien. We twijfelen niet aan de langetermijnvooruitzichten voor kathodematerialen, maar die vooruitzichten zitten al ineen fors hoger aanbod verrekend'. 

  Bentley handhaaft bijgevolg zijn verkoopadvies en koersdoel van 26 euro. 

 • Herstel Europese industrie sterker dan verwacht

  Een toonaangevende indicator van de industriële activiteit in de eurozone is in juli meer gestegen dan verwacht. De PMI-indicator steeg met 4,4 punten naar 51,8 punten, zegt IHS Markit. Het onderzoeksbureau had een tiental dagen geleden een voorlopig cijfer van 51,1 punten gepubliceerd. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de industriële activiteit.

  Het is de eerste keer in anderhalf jaar dat de industriële activiteit in de eurozone toeneemt. De industrie groeit weer in de grote lidstaten Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, maar ze krimpt in Nederland en Griekenland. IHS Markit publiceert geen cijfers voor België. 

 • KBC Securities knipt in advies Oxurion

  Oxurion  brokkelt 3,6 procent af naar 2,70 euro. Dat heeft niets te maken met het bericht van deze ochtend: de benoeming van Grace Chang als hoofd medisch onderzoek. Chang werkte vroeger nog bij Alcon, de ex-partner van Oxurion voor oogmiddel Jetrea.

  Nadat Jetrea op een flop uitdraaide, focust Oxurion nu op de twee overblijvende middelen in de pijplijn: THR-149 en THR-687. Namen die tussen haakjes nog verwijzen naar de vroegere naam van het Leuvense bedrijf, Thrombogenics. Het biotechbedrijf focust op behandelingen voor oogaandoeningen die diabetici treffen. 

  De reden voor de koersdaling vloeit voor uit de adviesverlaging bij KBC Securities. Het beurshuis verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel blijft op 3 euro. 'Oxurion heeft 2 kandidaten voor de tweede klinische testfase, van zodra covid-19 dat toelaat. Maar nieuws rond de studies zal pas vanaf volgend jaar beginnen doorsijpelen. De rest van het jaar zal er dus weinig nieuwsflow zijn', klinkt het. 

 • Hammerson wil vers geld - Winkelvastgoed in de uitverkoop

  De Britse eigenaar van winkelpanden Hammerson  overweegt een kapitaalverhoging door te voeren. Tegelijk voert het onderhandelingen om een belang van 50 procent in de joint-venture VIA Outlets te verkopen aan partner APG.

  De lockdowns hebben de verhuurders van winkelvastgoed zwaar getroffen. Intu Properties, een sectorgenoot van Hammerson, ging in juni bankroet. De vastgoedbeheerders zijn naarstig om zoek naar cash om hun schulden af te bouwen.

  De geplande verkoop door Hammerson van retailparken aan private equityggroep Orion Capital Managers ging eerder niet door. Het bericht van Hammerson blijkt een effect te hebben in de sector. Het Nederlands/Franse Unibail-Rodamco-Westfield  en het Franse Klépierre  zakken beide circa 5 procent. Hammerson zelf verliest 8 procent.

 • Kepler: 'Varian-prijs geen bruikbare referentie voor IBA'

  Kepler Cheuvreux maant beleggers aan niet te snel conclusies te trekken uit het miljardenbod van Siemens Healthineers voor de koers van IBA. 'We zien de betaalde prijs - vijf keer de verwachte jaaromzet - niet als een bruikbare referentie voor IBA-beleggers, aangezien Varian veel groter en gediversifieerder is. Bovendien kan het op korte termijn zijn dat er minder scherpe concurrentie is terwijl Varian op de integratie focust, maar op middellange termijn zal Varian volgen ons een sterke(re) rivaal blijven'. 

  We zien de betaalde prijs - vijf keer de verwachte jaaromzet - niet als een bruikbare referentie voor IBA-beleggers, aangezien Varian veel groter en gediversifieerder is.
  Kepler Cheuvreux

 • KBC over IBA: 'Moeilijk om impact Varian-bod in te schatten'

  KBC Securities-analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs zoomen in op het bod van Siemens Healthineers op het Amerikaanse Varian, de belangrijkste rivaal van IBA in protontherapie. 'IBA ziet zijn grootste rivaal nu in nóg grotere organisatie opgaan, wat het moeilijk maakt meteen de impact op de ambities van Varian in protontherapie te peilen', luidt het. 'De afdeling protontherapie draait nog steeds met flinterdunne marges en potentieel zal de focus verschuiven naar synergieën tussen de producten van Siemens en die van Varian, wat mogelijk IBA iets meer ruimte zal verschaffen. 

  Toch waarschuwen analisten voor de te veel enthousiasme. 'Covid-19 zal onvermijdelijk een grote impact hebben op de kapitaaluitgaven van grote ziekenhuizen, wat korte en middellange termijn het aanbod van Siemens, Varian en IBA onder druk zal zetten'. Het beurshuis handhaaft zijn 'houden'-advies en koerdoel van 9 euro. 

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  PostNL  schiet 7 procent hoger na de beter dan verwachte kwartaalcijfers

  Heineken verliest 2 procent na een winstimplosie (post 7u55).

  Société Générale  verliest bijna 3 procent na een miljardenverlies in het tweede kwartaal (post 6u59). 

  HSBC  zakt bijna 5 procent na oplopende kredietverliezen (post 8u26). 

  Siemens Healthineers  zakt 5 procent na het bod op Varian.

  Elekta, de Zweedse sectorgenoot van Varian, spurt in Stockholm 12 procent hoger. 

 • IBA uitblinker in vlakke Brusselse beurshandel

  De openingsbel in Brussel: de Bel20  blijft zoals verwacht dicht bij huis met een klein verlies, IBA  vlamt goed 5 procent hoger na het bod op rivaal Varian (zie post van 6u50). 

 • HSBC ziet kredietverliezen oplopen

  De Britse bank HSBC , die zeer actief is in Azië, gaat een ruwe beursdag in Londen tegemoet. Dat kunnen we nu al afleiden uit de koersevolutie in Hongkong (-4,2%). Over de eerste helft van het jaar zakte de winst van HSBC met 65 procent tot 4,3 miljard dollar, minder goed dan verwacht (5,7 miljard). 

  HSBC zet 6,9 miljard dollar opzij als provisie voor slechte leningen als gevolg van Covid-19. En dat cijfer kan dit jaar nog oplopen tot 8 miljard dollar à 13 miljard dollar, waarschuwt HSBC. 'Het is een grote vork, maar dat illustreert de grote onzekerheid', zegt de CFO van HSBC. 

 • Wat te verwachten van Bpost morgen?

  Bpost  komt traditiegetrouw anderhalve dag ná PostNL met de cijfers over het tweede kwartaal, dinsdag nabeurs. De postgroep zette vorige week alvast de analistenconsensus online. Analisten rekenen gemiddeld op 910 miljoen omzet, een daling van 3 procent tegenover de 935,7 miljoen in het tweede kwartaal. De bedrijfswinst zou bijna twee derde lager tuimelen, van 107,5 naar 37 miljoen euro.

  Bpost waarschuwde begin mei voor de impact van de coronacrisis op de meest rendabele tak, het klassieke briefverkeer. De postgroep schrapte ook de outlook voor 2020. Bpost ging half maart - vlak voor het begin van de lockdown - nog uit van een bedrijfswinst tussen 240 en 270 miljoen euro. 

  Sindsdien zetten analisten het mes in hun prognoses. Gemlddeld rekenen analisten nog op 200 miljoen bedrijfswinst over het volledige boekjaar, ruim één derde minder dan  de 311 miljoen euro over boekjaar 2019. Het aandeel Bpost noteert nog steeds in de buurt van het dieptepunt van dit voorjaar. 

 • Goudprijs zet mars richting 2.000 dollar verder

  De prijs van een ounce goud verstevigt met 2 dollar tot 1.977 dollar. 

  Hoe u kan inspelen op de goudhausse, leest u hier

 • Heineken ziet winst driekwart terugvallen

  Heineken  zag de omzet in het eerste halfjaar met 15,5 procent terugvallen. De volumes zakten met 16,4 procent. Dat heeft alles te maken met de 'on-trade' verkoop, zeg maar de verkoop aan de horeca. De operationele winst halveerde in het eerste halfjaar tot 827 miljoen euro. Europa, Mexico en Zuid-Afrika zorgden voor het gros van de winsthalvering.

  Onderaan de resultatenrekening is er een nettowinst voor afschrijvingen van goodwill van 227 miljoen euro, driekwart minder dan over dezelfde periode vorig jaar. Rekening houdend met goodwill, schrijft Heineken 297 miljoen euro verlies. Heineken schreef onder meer 196 miljoen euro goodwill af in Papua New Guinea en 138 miljoen euro in Jamaica. 

  Zoals eerder bekendgemaakt, heeft Heineken het interimdividend voor de zomer geschrapt. De groep verklaart nog geen enkele outlook te kunnen geven wegens de grote onzekerheid door Covid-19. 

  Positief zijn de evolutie van het marktaandeel, de prestatie van het Heineken merk en de kostenbesparingen van een half miljard sinds maart.
  Edward Mundy
  Analist Jefferies

 • PostNL vervoert kwart meer pakjes

  Eén dag voor Bpost, publiceert PostNL  sterke kwartaalresultaten met dank aan de boost in pakjesleveringen als gevolg van de lockdowns. PostNL realiseerde in het tweede kwartaal een bedrijfswinst (ebit) van 54 miljoen euro, tegenover 39 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019. De volumegroei in pakjes lag in het tweede kwartaal op 24,8 procent. De pakjesdivisie droeg voor 60 miljoen euro ebit bij, dubbel zoveel als vorig jaar. Het briefvolume stortte daarentegen met 16,2 procent in, in het tweede kwartaal, vooral door het stopzetten van commerciële acties door bedrijven. 

  Op 17 juni liet PostNL al weten dat de ebit over 2020 'sterk' boven de vorige prognose van 110 à 130 miljoen euro zal liggen. Dat wordt nu herhaald zonder verder te specifiëren. Wel laat PostNL zich positiever uit over de vrije kasstroom. Op 17 juni lag de prognose op 'beter dan -215 à -185 miljoen euro'. Dat wordt nu een 'sterke verbetering tegenover -215 à -185 miljoen euro.'

  Het feit dat PostNL dit jaar een negatieve vrije kasstroom realiseert, heeft alles te maken met een betaling van 205 miljoen euro eind dit jaar aan Pensioenfonds PostNL. 

  Covid-19 heeft het gedrag van consumenten veranderd. We hebben hierdoor onze capaciteit voor pakjesvervoer met 40 procent opgetrokken.
  Herna Verhagen
  CEO PostNL

 • De grootste 'pandemiedeal' is er één rond tankstations

  Seven & i Holdings, de grootste uibater van kruidenierszaken ter wereld, neemt voor 21 miljard dollar in cash de Speedway-pompstations van de Amerikaanse oliegroep Marathon Petroleum  over. Seven & I heeft in de Verenigde Staten al 9.000 verkooppunten en zou met de overname van de 4.000 Speedway-winkels zijn voorsprong op de nummer twee - het Canadese Alimentation Couche-Tard, goed voor 8.000 winkels - nog fors vergroten. 

  Beleggers tobben echter over het prijskaartje van de grootste deal sinds de start van de pandemie: het aandeel Seven & I tuimelt in Tokio 8 procent. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  De beurzen in Azië noteren gemengd, van een plus van 2 procent in Tokio tot een verlies van 1 procent in Hongkong. De huidige stand van de EuroStoxx50-futures wijst op een stabiele opening in Europa. 

 • 5 favoriete aandelen van Quirien Lemey

  De technologiespecialist van Degroof Petercam AM heeft onder meer een manier gevonden om in TikTok te investeren. 

  Graag hierheen voor zijn oogappels. 

 • Microsoft probeert alsnog TikTok binnen te rijven ...

  ... via een telefoontje met president Trump. U leest er hier meer over. 

 • SocGen duikt in het rood

  De Franse bankgroep Société Générale  dook over het tweede kwartaal bijna 1,3 miljard euro in het rood. De bank moest door de pandemie niet niet alleen vier keer meer provisies nemen voor probleemkredieten - 1,28 miljard euro - maar ook - u raadt het - een forse afboeking op goodwill in de marktenafdeling. 

 • Miljardenbod op grote IBA-rivaal

  Een serieuze paukenslag dit weekend: Siemens Healthineers  biedt 16,4 miljard dollar voor de Amerikaanse specialist in kankerbestrijding Varian . De Duitsers bieden 177,5 dollar per aandeel voor de Californiërs, een premie van 24 procent op de slotkoers van vrijdag. 

  Siemens Healthineers wordt met de miljardendeal dé grote rivaal van het Belgische IBA  . Het Waals-Brabantse bedrijf was jarenlang onbesproken wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding, maar schoot zichzelf aan het eind van vorig decennium in de voet met een serie operationele missers.

  Owngoals die de grote rivaal Varian de kans gaven marktaandeel te winnen. IBA heeft sinds 2014 een strategische alliantie met de grote Siemens-rivaal Philips, maar daar benadrukte CEO Frans Van Houten twee jaar geleden in een gesprek met De Tijd 'geen verdere plannen' te koesteren.

 • Wat u deze week rood mag omcirkelen

  Goedemorgen! Hopelijk bent u wat bekomen van de voorbije beursweek vol halfjaar- en kwartaalcijfers, waarbij miljarden goodwill de gootsteen in verdween

  Deze week is de agenda nog altijd stevig gevuld, maar niet meer barstensvol zoals de laatste week van juli. De belangrijkste agendapunten leest u hier: bij de bedrijfsresultaten ligt de focus op de financiële sector, met rapporten van KBC, ING en Ageas. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud