1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen boeken stevige remonte

De Europese beurzen zetten een herstelbeweging in. In Brussel waren Biocartis en AvH de uitblinkers.
 • Agenda 14 augustus

  We gaan het hierbij laten. De weekendkrant leest u morgen al. En vanaf 8u is er opnieuw een markten live. Hieronder alvast de agenda, deze keer volledig doorspekt met macro-economisch nieuws. Tot morgen!

  VRIJDAG 14 AUGUSTUS 2015
  Belgie:
  - Handelsbalans juni, 15 uur
  Duitsland:
  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 8 uur
  Eurozone:
  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 11 uur
  Frankrijk:
  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 7.30 uur
  Italie:
  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 10 uur
  Verenigde Staten:
  - Industriele productie juli, 15.15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) augustus, 16 uur

 • Bel20 sluit 1 procent hoger af

  De Bel20 is uiteindelijk 1 procent hoger afgesloten. Hier de toppers en de floppers op Brussel:

   

 • Doek valt over Imtech

  Het doek valt definitief over de industriële dienstverlener Imtech. Het aandeel was al eerder opgeschort op de beurs. Aandeelhouders blijven hoogstwaarschijnlijk met lege handen achter.

   

  #Imtech: "Onwaarschijnlijk dat aandeelhouders iets terug zien vd verkoop van die divisies"— Arend Jan Kamp (@ArendJanKamp) August 13, 2015

 • Speculatie op devaluatie Saudische munt

  Handelaars speculeren op welk land het volgende zal zijn om zijn munt te devalueren, in navolging van China en Vietnam. Steeds meer marktpartijen lijken daarbij te gokken op Saudi-Arabië.

  De nationale munt van dat land, de riyal, is al 30 jaar gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Waarnemers verwachten niet meteen dat Riyad dat huwelijk met de ‘greenback’ zal opgeven. Maar ze achten de kans wel steeds groter dat de Saudi’s overgaan naar een eenmalige devaluatie van hun munt nu het land wordt geconfronteerd met een aanhoudende terugval van de olieprijzen.

  Saudi-Arabië zou die olieprijs weer de hoogte in kunnen sturen door minder olie uit de grond te pompen. Maar om marktaandeel te behouden weigert het land dat voorlopig te doen.

 • Wall Street neemt vlakke start, Shake Shack onderuit

  Wall Street neemt een vrij vlakke start, met minieme winst voor de Dow Jones. De kapitaalronde bij Tesla wordt duidelijk beter onthaald dan die bij hamburgerketen Shake Shack , dat bijna 10 procent van zijn beurswaarde verliest. 

  ©REUTERS

 • Ondernemingswaarde HTC zakt onder nul

  Net als Yahoo is ook de ondernemingswaarde van HTC onder nul gezakt, na de dramatische slechte kwartaalresultaten. Anders gesteld: de beurswaarde van de Taiwanese smartphonefabrikant is nu kleiner dan de cash die op de balans rondslingert.

  HTC joins YHOO in the negative enterprise value category— zerohedge (@zerohedge) 13 augustus 2015

 • Turkse lira op diepterecord

  De Amerikaanse dollar is steeds meer de enige sterke munt ter wereld. De greenback noteert nu ook tegenover de Turkse lira op een record. De aanleiding is dat in Turkije een zoveelste poging om een regeringscoalitie op de been te brengen, mislukt is. 

  And there it is - all-time record low for Turkish Lira against U.S. dollar http://t.co/6WR1IT97a6 pic.twitter.com/3EecF0iGO9— Bloomberg Markets (@markets) 13 augustus 2015

 • Amerikaan laat geld weer rollen

  Na een zwak eerste halfjaar lijkt het derde kwartaal voor de Amerikaanse economie goed begonnen. Dat suggereren toch stevige kleinhandelsverkopen in juli.

  Americans stepped up spending in July, giving the economy a much-needed jolt as it entered the year’s second half http://t.co/rDL19pF7N6— WSJ Central Banks (@WSJCentralBanks) 13 augustus 2015

 • Tesla klopt bij de belegger aan

  De elektrische auto's van Tesla verbruiken geen brandstof, maar wel honderden miljoenen cash. Details zijn nog niet bekend, maar CEO Elon Musk gaat op zoek naar zo'n 500 miljoen euro.

  ©REUTERS

 • Bloedend HTC klampt zich vast aan dure smartphones

  Na het Chinese Lenovo, dat de verkoop van zijn Motorola-smartphones zag ineenstorten, kondigt ook het Taiwanese HTC een forse inkrimping van zijn personeelsbestand aan. HTC, dat ook smartphones maakt en verkoopt, wil het aantal werknemers, dat nu nog bijna 16.000 bedraagt, met 15 procent verminderen. De maatregel volgt op een significante daling van het aandeel, deze week alleen met 20 procent. Daardoor ligt de marktwaarde nu lager dan de beschikbare cash waardoor het merk, de fabrieken en gebouwen zo goed als waardeloos zijn geworden. HTC wil voortaan minder nieuwe, maar vooral dure modellen lanceren.

 • Schaliegas jaagt Exmar hoger

  Exmar lijkt met een forse koerswinst munt te slaan uit het bericht dat de Amerikaanse schaliegasrevolutie nu ook België bereikt

  Om het transport te regelen, heeft Cheniere met verschillende rederijen contracten afgesloten. Op papier zou ook de Belgische aardgasrederij daarin een rol kunnen spelen. Dat bevestigt ook Exmar-CFO Miguel de Potter. 'Wij hebben zeker de schepen die voor dat transport geschikt zijn, maar op korte termijn zijn er geen vrij beschikbaar. Maar op langere termijn kunnen wij zeker een rol spelen in de export van schaliegas vanuit de VS.'

  CEO Nicolas Saverys maakt er al langer geen geheim van meer dan één graantje mee te willen pikken in de Verenigde Staten. Mede daarom zetelt de vroegere Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman in de raad van bestuur van Exmar. 

 • Beurswinsten lopen op

  De stijging van de Bel20 loopt tot 1,8 procent. De Brusselse graadmeter noteert weer boven 3.700 punten. De futures wijzen op een positieve opening van Wall Street, van circa een halve procent.

 • Gimv en Hal Trust noteren tegen premie

  KBC Securities stuurde zonet een update over de Belgische holdings. Onderstaande matrix zet de korting (of premie) tegenover de intrinsieke waarde af tegenover het opwaarts potentieel van het aandeel, zoals ingeschat door het beurshuis. Merk op dat Gimv en Hal Trust tegen een premie noteren, twee groepen die gespecialiseerd zijn in niet-beursgenoteerde bedrijven.

  Morgen leest u in De Tijd overigens een interview met Gérard Lamarche, gedelegeerd bestuurder van GBL. Dit is de laatste aflevering in onze zomerreeks: 'De heren die uw holding beheren.'

 • Peking sust belegger

  Na twee dagen fors verlies, is er dus een heropleving op de Europese aandelenmarkten. De Bel20 koerst net als de meeste Europese beurzen zo'n 1,5 procent hoger. De Chinese centrale bank suste op een extreem uitzonderlijke persconferentie de gemoederen met de boodschap dat wat hen betreft de yuan nu ver genoeg gezakt is. 

 • De Brusselse beurs in een notendop: Telenet, Solvay en Biocartis

  Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier, met zoom op Telenet, Solvay en Biocartis. 

 • Een update van de Brussels beurs kan u via deze link lezen.

 • Het nieuwste groeiwonder: Griekenland!

  Een verrassing van formaat: de Griekse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,8 procent, leren de jongste data van het Griekse bureau voor de Statistiek. Daarbij wel de kanttekening dat de ontwrichtende kapitaalcontroles bij de Griekse banken pas op 29 juni ingingen en dus pas in het derde kwartaal impact zullen hebben.

  Mogelijk heeft precies die kapitaalvlucht uit de Griekse banken de economie deze lente een boost gegeven: uit angst dat bij een grexit hun spaardeposito's door de omzetting van euro's naar drachme zowat zouden halveren, haalden Grieken in juni - toen dat nog kon - in snel tempo spaargeld van de bank. De verrassende groei lijkt te suggereren dat veel van dat geld 'gerecycleerd' werd in de aankoop van consumentengoederen zoals smartphones.

  Rubs eyes - Greece Q2 GDP rises 0.8%— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 13 augustus 2015

 • Goudvraag op laagste peil in zes jaar

  Volgens de industrievereniging World Gold Council is de vraag naar goud in het tweede kwartaal jaar op jaar met 12 procent gezakt naar 914,9 ton, het laagste peil in zes jaar. De juwelenvraag viel met 14 procent terug, de beleggersvraag met 11 procent en de vraag van centraal bankiers met 13 procent. Alleen de vraag vanuit de industrie bleef min of meer stabiel, met een daling van 1 procent.

  ©Bloomberg

 • Belg Stefan Descheemaeker bouwt diepvriesgroentenimperium uit

  De consolidatie in de groentenindustrie is niet alleen een zet van fruit- en groentenbelg Hein Deprez. Het Britse Nomad Foods van zakenlui Martin Franklin and Noam Gottesman neemt voor 500 miljoen pond de continentaal-Europese diepvriesvoeding over van Findus Group. Nomad kocht eerder al de diepvriesgigant Iglo voor 2,6 miljard euro.

  Nomad wordt geleid door de Belg Stefan Descheemaeker. Hij maakte jarenlang deel uit van het directiecomité van AB InBev en was daarna topman van Delhaize Europe. Daar stapte hij op toen hij werd gepasseerd voor de functie van CEO. Descheemaeker stapte vorige maand ook uit de raad van bestuur van Telenet.

  Nomad ging in april 2014 naar de beurs, met de expliciete bedoeling een imperium in de voedingsindustrie uit te bouwen. Nomad heeft nog een Belgische link: hoofdaandeelhouder Noam Gottesman is een van de G's in het hedge fund GLG Partners, waar ook de Belg Pierre Lagrange medestichter van was. GLG werd in 2010 verkocht aan MAN Group.

  Stefan descheemaeker ©BELGA

 • Zalando imponeert op Duitse beurs

  Zalando is een van de grootste stijgers op de Europese beurzen en schiet 8 procent omhoog. Het bedrijf trekt de omzetprognoses voor dit jaar op van 20-25 procent groei tot 28-31 procent groei. De operationale winstmarge zal zoals eerder al gesteld uitkomen op 4,5 procent. 

  Tijdens de eerste zes maanden steeg de omzet met 31,5 procent tot 1.376 miljoen euro. De winstmarge kwam wat lager uit dan gebudgetteerd omdat Zalando tijdelijk de betalingsvoorwaarden voor klanten versoepelde waardoor het aantal niet-betalers steeg. 

  'Zalando gaat volle kracht vooruit om de grote opportuniteiten in de Europese e-commercesector te plukken', aldus directielid Rubin Ritter in een persbericht. Zalando is momenteel bezig met de bouw van een derde logistieke hub in Duitsland en een nieuwe hub in Italië.

 • Solvay-bestuurder ontdoet zich van groot aandelenpakket

  Solvay-bestuurder Denis Solvay heeft 60.000 Solvay-aandelen verkocht voor een bedrag van 7,2 miljoen euro. Het gaat om de grootste insidertransactie bij het chemiebedrijf sinds 2007. Wellicht heeft de deal te maken met de nakende overname van Cytec door Solvay  en maakt Solvay geld vrij om via Solvac - het familiaal controlevehikel boven de chemiereus - in te tekenen op de kapitaalverhoging.  

 • Nederlanders winkelen weer volop

  De Nederlandse kleinhandel heeft in juni 4,7 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de sterkste groei sinds juli 2008. In verkochte volumes is er zelfs een toename met 5,1 procent.

  Vooral de omzet in non-foodartikelen was groter, met een stijging van 6 procent gedreven door de winkels gespecialiseerd in woondecoratie en doe-het-zelfartikelen. De voedingswinkels boekten 3,1 procent meer omzet.

  Voedingswinkels als Albert Heijn realiseerden 3,1 procent meer omzet. ©Tom Verbruggen

 • Roche betaalt fors voor sectorgenoot Biocartis

  De Zwitserse farmareus Roche betaalt 190 miljoen dollar voor het bedrijfje Geneweave en daar kan nog 235 miljoen dollar bijkomen als de verkopen van Geneweave bepaalde (niet nader genoemde) drempels halen. Geneweave is een sectorgenoot van het Belgische Biocartis . Volgens analist Jan De Kerpel van KBC Securities bewijst de forse prijs de grote interesse van de big pharma voor microbiologische tests om erg snel bacteriële infecties te kunnen opsporen. Biocartis ontwikkelt een test tegen sepsis. De overname sterkt KBC in het koopadvies en koersdoel van 16,50 euro voor Biocartis.

   

  Dat Roche een groot bedrag op tafel legt in de markt voor sepsisdiagnostica is een goed teken dat Biocartis op de juiste markten inzet
  Jan De Kerpel
  analist KBC Securities

 • Lenovo ontslaat 2.300 werknemers

  Het aandeel van Lenovo crashte vanmorgen op de beurs van Hong Kong, nadat 's werelds grootste PC-producent zijn winst zag halveren. Lenovo gaat tien procent van zijn bedienden aan de deur zetten.

 • Dit zijn na bijna een kwartier handelen de grootste stijgers en dalers op de continumarkt.

   

 • Amerikaanse bedrijven kopen gretig eigen aandelen in

  Niet iedereen verkocht gisteren aandelen. De buyback-desk van Goldman Sachs, die voor bedrijven eigen aandelen inkoopt, had gisteren zijn drukste dag sinds 2011. De massale inkopen zorgde wellicht mee voor de ommekeer op Wall Street gisteren.

  ICYMI who the "buyer" was in yesterday's market meltup: Goldman Buyback Desk Has Busiest Day Since 2011 http://t.co/w1eMTLVRDn— zerohedge (@zerohedge) August 13, 2015

 • De Bel20 is 1,2 procent hoger geopend op 3.680 punten.

 • Een van de grootste inkopers van eigen aandelen op de Brusselse beurs, is momenteel Telenet . De kabelgroep kocht in één week voor 2,53 miljoen euro eigen stukken in.

 • Goed nieuws voor de aandeelhouders van rederij AP Moller Maersk.

  AP Moller-Maersk unveils a $1bn share buy-back http://t.co/x8K9ekgB7C— fastFT (@fastFT) August 13, 2015

 • Havenstad Tianjin plat door ontploffing

  In de Chinese havenstad Tianjin heerst nog grote chaos wegens de ontploffing van een magazijn met chemische producten. Er zijn al minstens 44 doden.

  War zone #tianjin pic.twitter.com/CiySwCOFXl— Offbeat China (@OffbeatChina) August 13, 2015

 • Handel in Imtech opgeschort

  Beursbedrijf Euronext heeft de handel in het aandeel Imtech op verzoek van toezichthouders opgeschort. Dat bleek donderdag.De handel is stilgelegd in afwachting van een persbericht. Het verzoek komt van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Imtech vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. In de MidKap toonde het aandeel, dat de afgelopen weken kelderde op de beurs, woensdag nog iets van herstel na de recente koersval van het noodlijdende installatiebedrijf. Het aandeel is nog 39 eurocent waard.

 • TUI profiteert van toeristenrush naar Griekenland

  TUI, de grootste touroperator van Europa zag zijn resultaat met een vijfde stijgen, ondanks extra kosten door de repatriëring van toeristen uit Tunesië. Met dank aan Griekenland.

 • Aegon verlaagt solvabiliteitsraming

  Heel wat resultaten in Nederland:

  - Verzekeraar Aegon stelde teleur in het tweede kwartaal. Door een negatieve impact van de financiële markten en een forse waardevermindering van indekkingsinstrumenten zakte de solvabiliteit. Onder het nieuwe Solvency 2-regime schommelde de solvabiliteitsgraad  halverwege het jaar op een niveau tussen 140 en 170 procent, meldde Aegon. Dit zal een tegenvaller zijn voor analisten, omdat de onderkant van die bandbreedte lager is dan de eerder afgegeven verwachting van 150-200 procent. De onderliggende winst steeg 7 procent, minder dan verwacht.

  - Aalberts Industries , een toeleverancier aan de industrie, zag de operationele winst (ebita)16 procent groeien, maar de winstmarge zakte lichtjes van 11,1 naar 10,8 procent. De omzet steeg 18 procent tot 1,24 miljard euro. Vooral overnames droegen aan de groei bij. De cijfers zijn beter dan verwacht.

  - Beursnieuwkomer Refresco Gerber rapporteerde over het tweede kwartaal een stevige winstdaling, als gevolg van herstructurerings- en herfinancieringskosten, terwijl de volumes in liters 0,8 procent groeiden en de brutowinstmarge per liter meesteeg dankzij een positieve productmix.

 • Teleurstellend eerste halfjaar voor Nestlé

  Nestlé, de grootste voedingsproducent ter wereld, stelde teleur met zijn halfjaarcijfers maar blijft geloven dat hij over het hele jaar met vijf procent kan groeien. De problemen zijn onder meer te wjiten aan India, waar Nestlé noedels op de markt bracht die teveel lood bevatten. De Belgische CEO Paul Blucke moest er zelfs op televisie verschijnen om de gemoederen te sussen, maar Nestlé haalde er wel alle noedels uit de rekken.

  Topman Paul Bulcke van Nestlé herhaalt ondanks een mager eerste halfjaar de prognoses. ©Bloomberg

 • Beurzen openen wellicht stevig hoger

  De Europese aandelenmarkten maken zich op voor een stevige herstelbeweging na de pandoering met om en bij de 3 procent gisteren. De futures wijzen op winsten tussen 1 en 1,5 procent. Wall Street zette in de late uurtjes nog een stevig herstel in. Ook de meeste Aziatische markten boekten winst. De Japanse Nikkei sloot 0,9 procent hoger.

  De centrale bank van China verklaarde vanochtend dat ze de yuan vanaf nu ziet stabiliseren. Volgens Peking heeft het losser maken van de munt tegenover de dollar niets te maken met de zwakte van de Chinese economie, maar de verdere openstelling van zijn valutamarkt voor buitenlandse partijen.

  De Chinese centrale bank zal ingrijpen als de markt kuddegedrag begint te vertonen. 'Geruchten dat we uit zijn op een waardedaling van de yuan met 10 procent kloppen niet', klinkt het. Die uitspraken remden de daling van de yuan af.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud