1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen breken records

De internationale beurzen zetten hun rally gezwind voort. Met het Amerikaans-Chinese handelsakkoord lijkt een grote onzekerheid verdwenen. In Brussel waren de favorieten voor 2020 in trek. Boeing overweegt de productie van de 737 Max stil te leggen.
 • Leasinvest verkoopt Riverside Business Park

  De vastgoedspeler Leasinvest Real Estate heeft het Riverside Business Park verkocht, een kantorenpark gecombineerd met een aantal kleinere logistieke panden in Anderlecht, aan Growners, een Belgisch vastgoedbedrijf. De verkoopprijs ligt in lijn met de laagste schatting zoals die eerder is opgenomen in de kwartaalcijfers.

 • Blik op morgen

  Voor vandaag houden wij het voor gezien. Morgen zijn we terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 17 DECEMBER 2019

   ECONOMIE/FINANCIËN

   Eurozone:

    Handelsbalans oktober, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen november, 14.30 uur

  Industriële productie november, 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Home Invest Belgium: notering ex interimdividend 3,75 euro bruto

  Verenigde Staten:

  • Oracle: resultaten tweede kwartaal 2019/20, nabeurs, 22.00 uur

  • FedEx: resultaten tweede kwartaal 2019/2020, 22.15 uur

 • Bel20 sluit in het groen

  De Bel20 sloot vandaag met een plus van 1,1 procent op 3.978 punten. De toppers van de dag waren Argenx , WDP en AB InBev . Aan de kant van de floppers vonden we Barco , Colruyt en Solvay .

  Ook de Europese beurzen sloten hoger. De Stoxx600 sloot zelfs op het hoogste niveau ooit.

 • Sentiment onder Amerikaanse huizenbouwers naar hoogste punt in 20 jaar

  Het optimisme onder huizenbouwers in de VS is bijzonder groot. Dat blijkt uit de meest recente lezing van de huizenmarktindex van de bank Wells Fargo en de Amerikaanse Vereniging van Huizenbouwers. 

  De index steeg in december met 5 punten naar 76. Dat is de grootste toename sinds het einde van 2017. Het cijfer was ook hoger dan de verwachtingen van alle door het persbureau Bloomberg gepeilde economen. 

  De huizenbouwers in de VS waren in 20 jaar niet zo optimistisch.

 • Een rondje op Wall Street

  We lopen met u een rondje over de beurs in New York in dit artikel

 • IFF tuimelt na grote overname

  Het aandeel International Flavors & Fragrances (IFF) duikt in New York 7,6 procent procent lager.

  De Amerikaanse specialist in geur- en smaakstoffen voor voeding, verzorgings- en schoonmaakproducten, neemt de voedingstak van DuPont over voor 26,2 miljard dollar (zie post 7u37).

 • Boeing maakt van Dow een laagvlieger

  Wat vandaag opvalt is dat de Dow Jones met een winst van 0,3 procent achterblijft op de S&P500 (+0,6%) en de Nasdaq (+0,6%).

  Dat komt door zwaargewicht Boeing . De vliegtuigmaker belandt in een luchtzak met 4,8 procent. De vliegtuigreus overweegt om de productie van de 737 Max tijdelijk stil te leggen (zie post 8u52). Beleggers zijn hier bezorgd over, omdat de 737 het best verkopende toestel van de vliegtuigbouwer is. 

  Na crashes in Indonesië in oktober vorig jaar en in Ethiopië in maart, waarbij honderden mensen omkwamen, mag het vliegtuig de lucht niet meer in.

 • Amerikaanse beurzen trekken op

  Wall Street opent zojuist hoger. De Dow Jones veert 0,3 procent op, de S&P500 stijgt 0,6 procent en de Nasdaq geeft gas met 0,6 procent. 

  Beleggers blijven optimistisch nadat de VS en China vorige week een doorbraak meldden in het handelsoverleg. De twee kemphanen bevestigden vrijdag dat ze het eens zijn over een 'eerste fase'-handelsakkoord. Daarmee verdwijnt een belangrijke bedreiging voor de wereldeconomie en de financiële markten.

 • Futures: Wall Street opent in het groen

  Als we de futures mogen geloven gaan de Amerikaanse beurzen straks hoger openen. De Dow Jones zou 0,3 procent winnen, de S&P500 zou met 0,6 procent optrekken en de Nasdaq zou klimmen met 0,6 procent. 

 • Amerikaanse futures in de plus

  De future op de Dow Jones staat 0,2 procent in de plus, die op de S&P500 0,4 procent en die op de Nasdaq 0,5 procent.

  De lagere stand van de Dow-future heeft wellicht te maken met Boeing . De vliegtuigbouwer gaat mogelijk de productie van de 737 Max tijdelijk stilleggen (zie post 08.52 uur).

  Ook IFF is in het oog te houden na de overname van de voedingsdivisie van DuPont (zie post 07.37 uur).

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... is een verhaal van favorieten, een vaginale ring en een veiligheidsprobleem bij een product van Barco . Hier doorklikken.

 • Electrolux verliest tiende van zijn waarde

  Electrolux, de grootste Europese fabrikant van grote huishoudtoestellen, krijgt op de beurs van Stockholm stevig op zijn donder. De aandelen donderen er 11,1 procent lager tot 222,90 Zweedse kronen.

  De oorzaak zijn hogere kosten door het samenvoegen van de productie van koelkasten en diepvriezers in de Verenigde Staten. Samen met voorraadafbouw bij een grote Amerikaanse klant en boekhoudkundige aanpassingen zullen de ingrepen in het productie-apparaat voor 70 miljoen dollar wegen op de bedrijfswinst in het vierde kwartaal. Een eerdere raming bedroeg slechts 25 miljoen dollar.

  Electrolux waarschuwt ook dat de voor volgend jaar geplande kostenbesparingen pas in 2021 effect zullen sorteren.

  De Zweedse groep had blijkbaar geen duidelijk zicht op wat zich in Noord-Amerika afspeelde. De topman voor die regio stapte enkele dagen geleden op. ‘Tal van zaken zijn dit kwartaal verkeerd gelopen, zaken waar de onderneming voordien niets van afwist. Dat is alarmerend’, aldus analist Christer Magnergård van DNB.

 • Europese beurzen op recordhoogte

  Een tussentijds akkoord in de handelsoorlog tussen de VS en China jaagt aandelenkoersen hoger. 

 • Indicator Britse economie op laagste peil in 7 jaar

  De inkoopmanagersindex, een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, voor de Britse industriële- en dienstensector is in december naar het laagste niveau in meer dan 7 jaar gedoken.

  De graadmeter voor de activiteit in de Britse industrie daalde naar 47,4. Dat is behoorlijk slechter dan verwacht, want economen gingen uit van een cijfer van 49,2. Een getal onder de 50 wijst op een krimp in de activiteit.

  De indicator voor de dienstensector daalde naar 49, het laagste niveau in negen maanden. 

  Zulke matige cijfers over de Britse economische activiteit wakkeren de vrees aan dat de economie van het VK in het vierde kwartaal zal krimpen.

 • Economie eurozone blijft slabakken

  De privésector in de eurozone kent amper groei, nu het moeilijke jaar 2019 op zijn einde loopt. Dat blijkt uit de samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) van IHS Markit. De PMI bleef in december op 50,6 staan, iets onder de 50,7 punten die economen hadden verwacht. 50 is de grens tussen groei en krimp.

  Volgens Bloomberg wijst dit er op dat het vierde kwartaal het zwakste zal zijn sinds de eurozone in de tweede helft van 2013 een recessie achter zich liet. De Europese industrie – in de eerste plaats de Duitse – had dit jaar zwaar te lijden onder onzekerheid door de handelsoorlog en de nakende brexit. De ECB verlaagde vorige week reeds haar groeiverwachting voor volgend jaar.

 • ‘Renault wil Seat-baas als topman'

  Volgens de Spaanse krant La Vanguardia heeft Renault Luca de Meo de functie van CEO aangeboden. Luca de Meo is momenteel voorzitter van Seat, een onderdeel van de VW-groep.

  Het plan zou zijn dat De Meo eerst twee jaar CEO wordt van de Franse groep Renault (waartoe ook de merken Dacia en Lada behoren), om vervolgens ook verantwoordelijk te worden voor de alliantie met Nissan en Mitsubishi.

  De Italiaan De Meo is er in de vier jaar dat hij voorzitter is bij Seat in geslaagd om het Spaanse merk weer op de kaart te zetten met een sterk uitgebreid modellengamma. Het zwaartepunt ligt daarbij op SUV’s, die momenteel erg gegeerd zijn.

 • 'Grote deal in Canada biedt kansen voor Kinepolis'

  De Britse bioscoopgroep Cineworld , het nummer twee in de wereld, neemt zijn Canadese sectorgenoot Cineplex over voor 2,8 miljard Canadese dollar (1,9 miljard euro). Inclusief synergieën komt de multiple (verhouding bedrijfswaarde op brutobedrijfswinst) uit op 6,3x.

  Cineplex is de grootste bioscoopuitbater in Canada met een marktaandeel van 75 procent. Ter vergelijking: Kinepolis heeft er - dankzij de overname van Landmark in 2017 - 12 procent van de markt in handen.

  'De consolidatie zet door in de cinemawereld met Cineworld als een van de duidelijk dominante spelers', merkt Kepler Cheuvreux op. Het beurshuis verwacht niet dat Cineworld bepaalde bioscoopactiva gaat verkopen. De nieuwe overname kan echter betekenen dat de oorlogskas van Cineworld beperkter wordt als zich nog overnameprooien aandienen. Dat zou de kansen van Kinepolis op de markt ten goede moeten komen.

 • 4.000 punten komt in zicht voor Bel20

  De Bel20 heeft er sinds augustus - weliswaar in schokken - een mooie rit op zitten. De Brusselse graadmeter noteert op zijn hoogste peil van het jaar - door hoop op een Amerikaans-Chinees handelsakkoord - en is nog een boogscheut verwijderd van de kaap van 4.000 punten. De index heeft nog een goede 30 punten te gaan.

  Het is van 12 maart 2018 geleden dat de Bel20 boven 4.000 punten noteerde. In 2017/18 was dat enkele maanden het geval en ook in de jaren vóór de financiële crisis, van pakweg september 2006 tot januari 2008. In 2007 noteerde de sterindex bijna het hele jaar boven 4.000 punten.

 • Beursfavorieten boven

  We kunnen er niet naast kijken: de favoriete aandelen van analisten en beursexperts voor volgend jaar gaan vandaag fluks hoger. Te beginnen met de nummers 2, 1 en 4 op de lijst.

  • CFE , het moederbedrijf van DEME, was dit jaar een achterblijver en staat volgens ING historisch laag gewaardeerd. 2020 zou zeker voor DEME beterschap moeten brengen.
  • Orange Belgium is het aandeel dat bij het meest in de bovenste schuif ligt. Het bedrijf heeft zich ontpopt als een uitdager voor zijn twee grote concurrenten, Proximus en Telenet.
  • Voor Argenx , dat in twee jaar ruim 400 procent duurder werd, is de pret nog lang niet voorbij. Volgend jaar worden belangrijke onderzoeksresultaten verwacht van efgartigimod voor de spierziekte MG.
 • DEME (CFE) investeert in vaartuig voor windparkenonderhoud

  Om de sector van offshore windenergie een totaal dienstenpakket te kunnen aanbieden, investeert DEME voor het eerst ook in een speciaal schip voor het onderhoud van windmolenparken. Van dit SOV (service operation vessel) werd zopas de kiel gelegd.

  DEME heeft gekozen voor een catamaran (dubbelrompig schip) omdat de impact van de golven hierdoor wordt beperkt. De bemanning zal veilig kunnen overstappen van het schip op windturbines bij golfhoogten tot 2,5 meter.

  DEME is gespecialiseerd in waterbouwkundige werken zoals baggerwerken of het plaatsen van windmolenparken op zee, en is een volledige dochteronderneming van bouwgroep CFE .

 • Beurzen gezwind van start in Europa

  De Europese beurzen gaan gemiddeld 0,6 procent hoger van start. De Bel20 wint eveneens 0,6 procent na één minuut handel.

 • Boeing gaat productie 737 Max mogelijk stilleggen

  Boeing overweegt om de productie van de 737 Max tijdelijk stil te leggen. Wereldwijd staan alle vliegtuigen van dit type sinds maart aan de grond na twee crashes kort na het opstijgen. De rampen waren te wijten aan nukkige software. Boeing is bezig met een update van de software, maar de aanpassingen moeten wereldwijd worden goedgekeurd. Het ziet er naar uit dat dit niet voor januari volgend jaar zal gebeuren.

  Boeing zou ook het productieritme kunnen vertragen, maar een tijdelijke onderbreking zou minder schokkend zijn, vernam Bloomberg uit goede bron. Mogelijk neemt de Amerikaanse vliegtuigbouwer vandaag een beslissing.

  De 737 is Boeings best verkopende toestel. Na de twee crashes heeft het bedrijf de productie wat teruggeschroefd, maar intussen zijn meer dan 380 vliegtuigen afgewerkt.

 • KBCS start opvolging Euronext met ‘kopen'

  KBC Securities noemt Euronext een ondergewaardeerde speler op de financiëlemarkteninfrastructuur met een fantastisch track record inzake overnames op een consoliderende markt. Dit wordt ondersteund door een sterke financiële cijfers en een sterke cashgeneratie.

  Analist Thomas Couvreur komt tot een koersdoel van 80 euro. Gezien het opwaarts potentieel daarmee 14 procent bedraagt, start hij de opvolging met een koopadvies.

 • Hogere start in Europa op komst

  De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,6 procent in de plus. Dat wijst op een hogere start van de Europese beurzen.

 • Kwartaalomzet H&M valt tegen

  Textielreus H&M heeft in het vierde kwartaal (september – november) van zijn gebroken boekjaar voor 61,7 miljard Zweedse kronen (5,9 miljard euro) verkocht. Dat is 9 procent meer dan een jaar eerder. In lokale munten steeg de verkoop met 5 procent.

  Analisten hadden echter aanzienlijk meer verwacht: 66,1 miljard kronen. Volgens H&M had de verkoop te lijden onder kalendereffecten. Het voornaamste was dat Black Friday dit jaar een week later viel. Daardoor liep de groep circa 500 miljoen kronen mis.

  Over het volledige boekjaar 2018/19 steeg de verkoop van H&M met 11 procent tot 232,8 miljard kronen (22,3 miljard euro). In lokale munten bedroeg de stijging 6 procent.

  H&M maakt op 30 januari de volledige jaarresultaten bekend.

  Een H&M-winkel in Stockholm ©REUTERS

 • Mithra vindt verdeler voor Myring in Canada

  De vaginale anticonceptiering Myring van Mithra zal in Canada verdeeld worden door Searchlight Pharma. De twee bedrijven hebben daartoe een exclusieve overeenkomst gesloten.

  De markt voor anticonceptieringen in Canada heeft naar schatting een waarde van 9 miljoen euro per jaar, aldus Mithra in een persbericht. Het enige andere product dat er momenteel verkrijgbaar is, is de Nuvaring (waarvan Myring een generische kopie is).

  In het kader van de overeenkomst met Searchlight zal Mithra een eerste, niet nader gespecifieerde betaling ontvangen. Daarna heeft het Luikse farmabedrijf zicht op royalty's en minimum jaarlijkse hoeveelheden. De Myrings die in Canada op de markt zullen komen, zullen in de CDMO-fabriek van Mithra in de buurt van Luik vervaardigd worden.

  Searchlight is geen onbekende voor Mithra. Het bedrijf van François Fornieri sloot in 2018 al een akkoord met Searchlight voor de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle.

 • Shurgard opent nieuw zelfopslagmagazijn in Herne Hill

  Shurgard heeft zaterdag in Herne Hill, in de buurt van Londen, een nieuw magazijn voor zelfopslag in gebruik genomen. Het telt meer dan 1.000 opslagruimtes verspreid over vier verdiepingen.

  In Groot-Londen en de Thames-vallei baat Shurgard volgens een persbericht nu 31 magazijnen uit die allemaal in de buurt van hoofdwegen en openbaar vervoer zijn gelegen.

 • Grote overname in sector voedingsadditieven

  International Flavors & Fragrances (IFF), een Amerikaanse specialist in geur- en smaakstoffen voor voeding, verzorgings- en schoonmaakproducten, neemt de voedingstak van DuPont over voor 26,2 miljard dollar. IFF heelde het in de overnamestrijd van de Ierse Kerry Group.

  De nieuwe fusiegroep die nu ontstaat zal een ondernemingswaarde van 45,4 miljard dollar hebben. De aandeelhouders van DuPont krijgen een belang van 55,4 procent in de groep, terwijl 44,6 procent naar de aandeelhouders van IFF gaat.

  De voedingstak van DuPont is onder meer gespecialiseerd in zoetstoffen, emulgatoren voor zuivelproducten en voedingsvezels.

 • Aperam komt met nieuwe milieudoelstellingen

  De producent van roestvrij staal Aperam kondigt nieuwe milieudoelstellingen aan voor 2030 en wil zijn Europese fabrieken tegen 2050 CO2-neutraal maken. Op die manier wil Aperam bijdragen tot het realiseren van de 'Green Deal' van de Europese Commissie.

  Tegen 2030 wil Aperam in vergelijking met 2015 zijn CO2-uitstoot met 15 procent verminderen, zijn energieverbruik met 11 procent (elektriciteit en aardgas), zijn waterverbruik met 40 procent en de uitstoot van fijnstof met 70 procent. Daarnaast streeft het bedrijf naar meer dan 97 procent afvalrecyclage.

  De doelstellingen voor 2030 vervangen die voor 2020, waarvoor Aperam naar eigen zeggen al 'substantiële vooruitgang' had geboekt.

  'Aperam is de meest groene inoxproducent ter wereld dankzij zijn Europese productielijn op basis van volledig recycleerbaar schroot van roestvrij staal en het gebruik van houtskool uit onze duurzaam uitgebate wouden in Brazilië', zegt CEO Tim di Maulo in een persbericht.

 • De favorieten voor 2020

  De Tijd polste weer bij beursexperts welke aandelen van Euronext Brussel zij volgend jaar goed zien presteren. De tien favorieten zijn Orange Belgium, CFE, UCB, Argenx, Fagron, D'Ieteren, Umicore, AB InBev, Euronav en Ackermans & van Haaren.

  Waarom deze aandelen de lievelingen zijn voor 2020 leest u hier.

 • Chinese economie trekt aan

  De Chinese economie ging in november weer de goede richting uit, blijkt uit twee cijfers die vanmorgen vroeg werden gepubliceerd. De industriële productie groeide met 6,2 procent jaar op jaar, terwijl economen slechts een toename met 5 procent hadden verwacht. En de kleinhandelsverkopen gingen 8 procent hoger waar de verwachting op 7,6 procent stond.

  Uit de data kan volgens Bloomberg worden afgeleid dat de inspanningen om de groeivertraging te counteren eindelijk effect beginnen sorteren. Vorige week zeiden de Chinese leiders dat ze voor 2020 naar stabiliteit streven en de groei binnen een ‘redelijke range’ willen houden.

 • Gemengde beurzen in Azië

  Goedemorgen. De Verenigde Staten en Peking bereikten vrijdag een basisakkoord dat een aanzet moet geven tot een latere bredere handelsovereenkomst en zo een einde moet maken aan de handelsoorlog. China gaat meer Amerikaanse producten, in het bijzonder landbouwproducten invoeren; de VS gaan de invoerheffingen op 120 miljard dollar aan Chinese producten halveren en hebben zondag ook nieuwe heffingen niet laten ingaan.

  De vraag is nu of dat allemaal concreet zal worden en op welke manier. Veel details zijn immers nog niet bekend. De Amerikaanse beurzen, die weliswaar op recordhoogte staan, reageerden vrijdag lauwtjes.

  In Azië noteren de beurzen vanmorgen gemengd met lichte verliezen in Tokio, Seoel en vooral Hongkong, en kleine winsten in Shanghai en Taiwan.

  Traders in gesprek op de beursvloer in New York ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud