1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen diep in het rood

De zorgen rond de vastgoedreus Evergrande duwden de Europese beurzen en Wall Street diep in het rood, al milderden de verliezen een beetje bij het slot. Cofinimmo breidt uit in Spanje.
 • Wall Street sluit met verliezen

  De Amerikaanse brede graadmeter S&P500 ging tot 2,9 procent lager en dat laat zien dat er behoorlijke onrust is op de beurzen in New York. Aan het einde van de avond vond een herstel plaats, waardoor de S&P500 nog 1,7 procent moest laten liggen. 

  Lees hier alles over de forse koersdalingen op Wall Street!

 • Een toast op horecasoftware

  Toast, een Amerikaans bedrijf dat software verkoopt voor het beheer van horecazaken, mikt met een beursgang in de VS op een waardering tot 18 miljard dollar (15 miljard euro).

  Het bedrijf kan beschouwd worden als een sectorgenoot van het Gentse Deliverect, dat software maakt om online en offline bestellingen van horecazaken te beheren. Al zijn beide bedrijven niet één op één vergelijkbaar– zo verkoopt Toast ook hardware en betaaloplossingen – toch kan de miljardenwaardering de Gentenaars aan het dromen zetten.

  Toast is weliswaar een paar maatjes groter dan Deliverect. Het sloot  contracten met 48.000 horecazaken en verwerkte in de voorbije 12 maanden 38 miljard dollar aan transacties. Deliverect zei in april dat het ruim 10.000 zaken bedient en dat het de kaap van een miljard dollar aan transacties had overschreden.

  Deliverect-oprichters Zhong Xu en Jan Hollez haalden met hun bedrijf al ruim 90 miljoen dollar op, maar hielden de lippen altijd stijf op elkaar over de waardering van hun bedrijf.

 • Bel20 weet verliezen te beperken

  Te midden van de Europese verkoopgolf wist de Bel20 zich nog redelijk staande te houden. De sterindex zakte 1,3 procent tot 4.079 punten. UCB , Elia en Cofinimmo wisten hoger te sluiten. KBC , Ageas en Aperam stonden het meest in het rood. 

 • Olie-aandelen lijden verliezen

  De oliebedrijven doen het slecht op Wall Street. De Amerikaanse WTI-olieprijs daalt vandaag met 2,1 procent tot 70,47 dollar per vat. Devon Energy zakt 5,1 procent, Ocidental Petroleum gaat 5,3 procent lager, Schlumberger levert 4,3 procent in en Marathon Oil verliest 4 procent. 

 • 'Toeristen mogen weer naar de VS': Luchtvaartaandelen krijgen vleugels

  Eén sector ontsnapt aan de verkoopgolf die vandaag over de markten rolt: de vliegtuigmaatschappijen met intercontinentale verbindingen. IAG , de moeder van British Airlines, wint ruim 10 procent. AirFrance KLM gaat 5 procent hoger en Lufthansa dikt 7 procent aan.

  Reden? We zouden vanaf november weer als toerist naar de Verenigde Staten mogen. Volgens de krant Financial Times zou de Amerikaanse president Joe Biden vandaag soepeler inreisbeperkingen aankondigen. Reizigers vanuit de Europese Unie en het VK zouden weer naar de States mogen reizen voor niet-professionele redenen, op voorwaarde dat ze volledig gevaccineerd zijn.

 • Evergrande en Chinese huizenverkopen

  Dat de problemen in China wel wat meer zijn dan enkel het Evergrande-verhaal blijkt wel uit de cijfers over de huizenverkopen die woensdag naar buiten kwamen. Daaruit blijkt dat de huizenverkopen in augustus met 19,7 procent zijn gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is de grootste daling sinds april 2020. Verder viel op dat de stijging van de huizenprijzen is vertraagd. 

  Het nachtmerriescenario is dat wanneer Evergrande niet gered wordt er een schokgolf door de financiële markten gaat wat tot paniek kan leiden. Dat kan weer zorgen voor kapitaaluitstroom en problemen voor de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens. En dat heeft dan weer zijn impact op de huizenmarkt, waardoor de huizenprijzen kunnen dalen. Dat laatste is dan weer een probleem voor de banken die vastgoed als onderpand voor leningen hebben staan, waardoor ze mogelijk verliezen moeten nemen. 

  Ofwel: markten vrezen voor een Chinees Lehman-moment. 

 • Amerikaanse autobouwers krijgen een deuk

  En ook de Amerikaanse automakers staan op de pechstrook in New York. Zo verliest General Motors 4,4 procent en gaat Ford zelfs 4,5 procent lager. Ook de elektrische autobouwer Tesla levert 3,3 procent in.

 • Amerikaanse banken onder druk door lagere rente

  De Amerikaanse tienjaarsrente is door de risico-aversie op de financiële markten vandaag al met 3,7 basispunten gedaald tot 1,323 procent. En daar hebben Amerikaanse bankaandelen last van op Wall Street.

  Bank of America zakt met 3,3 procent, Morgan Stanley levert 3,1 procent in, Bank of New York Mellon daalt 3 procent, JPMorgan levert 2,3 procent in en Goldman Sachs moet 3,4 procent inleveren. 

 • Wall Street start lager

  De Amerikaanse beurzen zijn lager geopend. De Dow Jones zakt nu 1,1 procent, waarmee het verlies iets kleiner is dan bij opening om 15u30. De futures voorspelden eerder een verlies van 2 procent dus er lijkt iets van een rustiger sentiment sinds de Amerikanen hun beursdeuren openden. 

  Mogelijk kijken beleggers ook naar woensdag, dan vergadert de Amerikaanse centrale bank (Fed) over een mogelijke vermindering van de obligatieaankopen. Economen verwachten dat de Fed nog geen beslissing neemt. Ze merken op dat de jobcreatie in augustus sterk vertraagde door de opmars van de deltavariant van het coronavirus. Economen verwachten dat de Fed na de volgende vergadering, op 3 november, aankondigt dat ze vanaf december haar obligatieaankopen zal verminderen.

 • Aandeel Chinese projectontwikkelaar keldert plots met 87 procent

  In de schaduw van Evergrande, verschrompelde vandaag het vastgoedaandeel Sinic. Vanuit het niets. 

 • 'OCI krijgt stevige dividenden uit joint venture'

  We gaan in dit artikel dieper in op de Nederlandse kunstmeststofspeler OCI

 • ‘VS starten nieuw onderzoek naar Takata-airbags'

  De Amerikaanse overheidsdienst National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) is vrijdag een nieuw onderzoek gestart naar 30 miljoen wagens met mogelijk slecht werkende airbagopblaassystemen van de Japanse producent Takata, vernam Reuters.

  De systemen zouden zijn geplaatst in auto’s die tussen 2001 en 2019 in de VS werden geassembleerd. Een twintigtal automerken is betrokken, waaronder Honda, Ford , Toyota, GM , Subaru, Tesla , Nissan, Mazda, Mercedes en BMW. Geen van hen wou zondag commentaar geven, aldus Reuters. De NHTSA zou het onderzoek maandag officieel aankondigen.

  De voorbije tien jaar werd in de VS meer dan 67 airbagopblaassystemen van Takata teruggeroepen en vervangen. Wereldwijd ging het om meer dan 100 miljoen. Bij het opblazen kunnen metalen stukjes vrijkomen. Hierdoor vielen wereldwijd minstens 28 doden, waarvan 19 in de VS, en raakten meer dan 400 mensen gewond.

 • Ook cryptobeurzen fors in de min

  Op de cryptobeurzen gaat het ook slecht. Daar zijn de procentuele dalingen vaak een stuk hoger dan op de aandelenbeurzen. De bitcoin zakt ruim 8 procent naar 43.433 dollar. Maar ook de tweede grootste cryptomunt ter wereld, ethereum, moet bijna 10 procent inleveren tot 3.014 dollar. 

  Bij andere cryptomunten zijn de verliezen nog zwaarder. Cardano verliest 12,2 procent, ripple levert 14 procent, solana krijgt een tik van 14,4 procent, Polkadot zakt ruim 15 procent en de grapmunt dogecoin staat bijna 13 procent lager. 

 • Futures: Stevig rode opening voor Wall Street

  De Amerikaanse beurzen lijken ook lager te openen. De Dow Jones zou een stevig 2 procent verliezen, de S&P500 1,8 procent en de Nasdaq zou 1,7 procent achteruit bollen. 

 • Pfizer/BioNTech-vaccin veilig voor 5-11-jarigen

  Uit fase 2/3-onderzoek blijkt dat het coronavaccin van Pfizer /BioNTech ook veilig en effectief is bij vijf- tot elfjarigen. De twee bedrijven zullen de onderzoeksresultaten delen met de Amerikaanse en Europese geneesmiddelendiensten. Ze hopen op die manier zo snel mogelijk een markttoelating te verkrijgen.

  Het vaccin van Pfizer/BioNTech is voorlopig slechts goedgekeurd voor personen ouder dan twaalf jaar. Uit onderzoek bij 2.268 kinderen tussen vijf en elf jaar blijkt nu dat het in een lichtere dosis ook effectief is en geen grote bijwerkingen vertoont. Het aantal opgewekte antilichamen zou vergelijkbaar zijn met dat bij personen van 16 tot 25 jaar. De bijwerkingen zijn ook grotendeels gelijklopend.

 • CVS Health zoekt 25.000 mensen

  Om klaar te staan voor het griepseizoen en een mogelijke derde prik gaat het Amerikaanse gezondheidszorgbedrijf CVS Health 25.000 mensen aanwerven. CVS omvat de apotheekketen CVS Pharmacy, het lobbybedrijf CVS Caremarkt en ziekteverzekeraar Aetna.

  CVS Health zoekt apothekers, farmatechnici, verplegend personeel en bedienden. Het gaat zowel om voltijdse, halftijdse als tijdelijke jobs.

  CVS verhoogde onlangs het minimumloon voor zijn personeel. Het hoopt op die manier werknemers te kunnen aantrekken of behouden. Door de razendsnelle heropening van de Amerikaanse economie kennen de VS een groot tekort aan werkkrachten.

 • Beursverliezen lopen op

  Met een verlies van 1,7 procent noteert de Bel20  rond het laagste punt van de dag. De Euro Stoxx50  noteert al 2,7 procent in de min. 

 • Noren gaan meer gas exporteren naar EU

  Het Noorse olie- en gasbedrijf Equinor heeft van de overheid de toestemming gekregen om de export van twee gasvelden voor de Noorse kust met 2 miljard kubieke meter te verhogen. De Noren komen daarmee tegemoet aan de Europese vraag om snel grotere leveringen te krijgen. De gasprijs is de voorbije weken fors gestegen wegens de krappe bevoorrrading en de lage voorraden. Vanaf 1 oktober mogen de velden Oseberg en Troll elk de komende 12 maanden 1 miljard kubieke meter meer naar boven halen.

  Toch spurt de Europese gasprijs deze namiddag opnieuw 11 procent hoger. Rusland maakte zijn geplande leveringen voor oktober bekend, en de gasreus Gazprom blijft slechts mondjesmaat aardgas door de pijpleidingen pompen.

 • Onze Brusselspiegel...

  ... probeert in te schatten of de Chinese vastgoedtroebelen ook Brussel raken. Het blijft voorlopig bij een rimpeling voor de vastgoedwaarden, maar cyclische aandelen voelen de Chinese onrust wel degelijk. Alhier te lezen.

 • Amerikanen alsmaar negatiever over financiële toekomst

  Een opvallend grafiekje van de Universiteit van Michigan over het sentiment van Amerikanen over hun financiële situatie in de komende vijf jaar:

 • 'OCI krijgt stevige dividenden uit joint venture'

  ING-analist Stijn Demeester haalt het chemie- en bouwbedrijf OCI aan in zijn ochtendbriefing. Binnenkort gaat de joint venture Fertiglobe, waarvan OCI 58 procent bezit en ADNOC het overige belang, naar de beurs van Abu Dhabi. En in aanloop naar de beursgang heeft Fertiglobe en nieuwe kapitaalstructuur aangekondigd die gepaard gaat met een stroom dividenden richting de aandeelhouders.

  'Het gaat hier om een formeel dividendbeleid waarbij het bedrijf ieder halfjaar dividenden uitkeert. Voor de komende 18 maanden zal Fertiglobe zodoende 465 miljoen dollar aan dividenden uitdelen', zegt Demeester. De eerste 150 miljoen dollar van deze uitkeringen mogen beleggers verwachten in april 2022. 'Daar bovenop komt nog eens een speciaal dividend van 850 miljoen dollar. Van dat laatste dividend stroomt 493 dollar, ofwel 2 euro per aandeel, naar OCI. Wij zien deze aankondiging als positief, omdat ze de sterke kracht van de meststoffensector laten zien. Samen met de op handen zijnde IPO zoud at de onderliggende waarde van Fertiglobe moeten kristalliseren. 

  Demeester heeft een koopadvies en koersdoel van 28 euro voor het aandeel. Ten opzichte van de slotkoers van vrijdag geeft dat een opwaarts potentieel van zo'n 19 procent. Aandeelhouders lopen er nog niet warm van: OCI zakt op de Amsterdamse beurs met 1 procent. 

  2 euro
  Speciaal dividend OCI
  Er stroomt 2 euro per aandeel aan speciaal dividend naar OCI.

 • '80 procent opwaarts potentieel voor The Hut Group'

  The Hut Group , een belangrijke belegging van Sofina, kent vandaag een klap van 5 procent. Bank of America komt terug op het bericht over de afsplitsing van de Beauty-afdeling (en mogelijk voedingsafdeling) in een aparte beursgenoteerde entiteit. 

  'Dit zorgt voor meer visibiliteit over de verschillende divisies en dat is wat beleggers willen', klinkt het bij het beurshuis. 'Bovendien kan elke afdeling nu apart gewaardeerd worden. Het aandeel biedt een opwaarts potentieel van 80 procent in vergelijking met onze som-van-de-delenwaardering.'

  Sofina  houdt het op een verlies van 0,5 procent. 

 • S&P500-futures onder 50-daags gemiddelde

  Voor wat het waard is: de S&P500-futures zijn onder hun 50-daags gemiddelde gezakt. Technisch geen goed teken:

 • Hongkong sluit 3,3 procent in de min

  De beurs van Hongkong is met 3,3 procent verlies gesloten. De Hang Seng-index staat nu op zijn laagste peil in 11 maanden. Dat heeft alles te maken met de nieuwe keldering van Evergrande (-10,2%) en andere vastgoedwaarden. Evergrande verloor dit jaar al meer dan 85 procent van zijn waarde.

  De beurs van Shanghai kon maandag niet reageren op de meest recente ontwikkelingen. Ze was dicht voor een feestdag.

 • Leasinvest wordt Nextensa

  Leasinvest Real Estate kondigt in een persbericht aan dat het zijn naam wijzigt in Nextensa. De naamsverandering is een gevolg van de fusie van Leasinvest en vastgoedontwikkelaar Extensa, een krachtenbundeling waar aandeelhouder Ackermans & van Haaren achter zat en die in juli een feit werd.

  'De fusie van de twee vastgoedspelers zorgt voor een unieke marktpositie. Nextensa combineert recurrente huurinkomsten uit vastgoedinvesteringen met het meerwaardepotentieel van ontwikkelingsactiviteiten waarin authenticiteit en duurzaamheid voorop staan', klinkt het.

  De krachtenbundeling gaat ook gepaard met een verhuis. Het 'eengemaakte Nextensa-team' neemt zijn intrek in een gloednieuw hoofdkwartier in Gare Maritime op de Tour & Taxis-site in Brussel.

 • OVHcloud wil 400 miljoen ophalen via beursgang

  De Franse leverancier van clouddiensten OVHcloud trekt zijn beursgang op de beurs van Parijs op gang. OVHcloud wil met de operatie 400 miljoen euro vers geld ophalen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op meer dan 4 miljard euro. 

  OVHcloud wordt beschouwd als een 'Franse techkampioen' die mastodonten als Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) het vuur aan de schenen legt. 

  De zetel van OVHcloud legt net aan de Belgische grens in Roubaix. 

 • Slechtste beursdag in een maand in Europa

  De Europese beurzen krijgen rake klappen. De Euro Stoxx 50 verliest 2,1 procent, de breed samengestelde Stoxx Europe 600 laat 1,8 procent liggen. Daarmee zijn de indexen op weg naar hun slechtste sessie in een maand.

  Naast de aanhoudende zorgen over de hoge inflatie en de impact van de deltavariant op de groei van de wereldeconomie, spelen twee zaken mee: de vrees dat de Chinese vastgoedreus Evergrande zal omvallen en andere bedrijven zal meesleuren, en de rentevergadering van de Federal Reserve, die mogelijk een datum voor de start van de tapering zal suggereren.

  Tegen Bloomberg zei Alberto Tocchio, portefeuillebeheerder bij Kairos Partners, dat hij, wat Evergrande betreft, geen ‘besmettingseffect’ op andere continenten vreest. ‘Een correctie zat er aan te komen en is gezond na een van de langste ononderbroken rally’s in de geschiedenis', zei hij over de beursdalingen van maandag.

 • Western Bulk Chartering full steam ahead in Oslo

  Euronext Oslo verwelkomt vandaag de bulkrederij Western Bulk Chartering, een sectorgenoot van de CMB-dochter Bocimar. WB legt zich echter toe op kleinere bulkschepen van de types Supramax (50.000-60.000 ton), Ultramax (61.000-63.500 ton) en Handysize (35.000-50.000 ton). De rederij baat momenteel een vloot van ongeveer 120 gecharterde schepen uit die wereldwijd actief zijn.

  WB trok naar de beurs tegen 30 kronen per aandeel, wat de rederij een marktkapitalisatie gaf van 1,008 miljard kronen (98,4 miljoen euro) gaf. De beursgang bracht 130 miljoen kronen op.

  De eerste beursdag lijkt een succes te worden. Het aandeel schiet 12,7 procent hoger naar 38 kronen.

 • Banco BPM wil alleen verder

  Op de beurs van Milaan gaat Banco BPM 3,1 procent onderuit. De derde bank van Italië – na Intesa Sanpaolo en UniCredit – lijdt onder uitspraken van CEO Giuseppe Castagna. In een interview met de Corriere della Sera zei hij dat Banco BPM onafhankelijk wil blijven en momenteel aan geen enkel fusie- of overnameproject werkt.

  BPM ontstond begin 2017 uit de fusie van Banco Popolare en Banca Popolare di Milano en volgens Castagna komt het er nu op aan de fusie te doen werken, de resultaten te verbeteren dankzij synergieën en verder te groeien op digitaal vlak. Aan overnames denkt hij momenteel niet. Hij heeft geen interesse in Banca Carige in de regio Ligurië en evenmin in de al jaren sukkelende Banca Monte dei Paschi di Siena.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  gaat 1,6 procent in het rood.

  Beleggers dumpen vooral cyclische en bankaandelen. In Parijs krijgt ArcelorMittal en Société Générale bijvoorbeeld een klap van respectievelijk 6 en 4 procent.

  Ook autoaandelen zitten in het defensief. Renault krijgt een tik van 3,8 procent.

  In Frankfurt tuimelt Lufthansa  4 procent. De luchthavenmaatschappij organiseert een kapitaalverhoging van 2,14 miljard euro om staatssteun terug te betalen.

   

 • Bel20 opent flink lager

  De Euro Stoxx 50 verliest na een minuut 1 procent, de Bel20 laat 1,2 procent liggen.

  Rond volgende bedrijven is er sinds vrijdagavond nieuws:

  * ABO-Group zag de omzet met 30 procent stijgen in het eerste halfjaar maar de winst kon niet volgen. Het is wachten op een koers.

  * Cofinimmo koopt drie in aanbouw zijnde woonzorgcentra in Spanje voor 34 miljoen euro. Cofinimmo zakt 0,7 procent.

  * Azelis steeg vrijdag 7,7 procent op zijn eerste beursdag. Vanmorgen gaat er 0,4 procent af.

 • Chinese projectontwikkelaar crasht 75 procent

  In de schaduw van Evergrande, zien we het aandeel Sinic op de beurs van Hongkong met driekwart verschrompelen tot 0,93 Hongkongdollar. Sinic is net als Evergrande een Chinese projectontwikkelaar. De groep heeft een focus op villa's en appartementen.

  Midden vorige week verlaagde Fitch wel de ratingvooruitzichten voor Sinic

 • ABO Group: winst kan omzetsprong niet volgen

  Het ingenieursbureau ABO Group  maakte vrijdagavond een omzetstijging bekend van 30,3 procent tot 31,1 miljoen euro. De groei bij geotechniek en milieu lag op respectievelijk 34,2 en 25,9 procent. Geografisch realiseerde Frankrijk de sterkste groei (+46%, waarvan 28,6% organisch).

  De operationele winst voor afschrijvingen zakte wel met 4,4 procent tot 3,6 miljoen euro. ABO wijt de winstdaling aan de integratiekosten door de Franse overnames.

  Helemaal onderaan de resultatenrekening was er een nettowinst van 0,36 miljoen euro, of 3 eurocent per aandeel. Dat is een daling met 63 procent.

 • Evergrande op laagste peil in 11 jaar

  Op de beurs van Hongkong duikt het aandeel Evergrande 14,6 procent lager. Eerder liep het verlies op tot 19 procent. Evergrande noteert nu op het laagste niveau sinds mei 2010. Andere vastgoedspelers delen in de brokken: ontwikkelaar Sunac China zakt 11,2 procent en Greentown China 8,8 procent.

  Beleggers houden steeds meer rekening met een wanbetaling. Evergrande moet donderdag in principe voor 83,5 miljoen dollar rente op obligatieleningen betalen, maar het is sterk de vraag of het daarvoor voldoende geld bij elkaar kan harken. De vastgoedreus torst voor 305 miljard dollar aan schulden en moet naast zijn vele kredietverschaffers ook leveranciers betalen en beleggers vergoeden.

  De vrees is nu vooral dat als Evergrande omvalt, het hele financiële systeem in China zal ontwricht worden. Reuters vernam dat sommige schuldeisers van plan zijn om Evergrande meer tijd te geven voor de terugbetaling. Zondag zei de vastgoedmastodont dat hij beleggers in zijn vermogensbeheerproducten is beginnen terugbetalen in vastgoed.

  Marktpartijen gaan ervan uit dat er maar weinig kans is dat de Chinese overheid tussenbeide zal komen om Evergrande te redden.

 • Cofinimmo bouwt 3 woonzorgcentra in Spanje

  Cofinimmo breidt zijn zorgvastgoedportefeuille uit met drie woonzorgcentra in Spanje die in aanbouw of ontwikkeling zijn. Twee sites liggen in de buurt van Madrid en moeten respectievelijk in het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 worden opgeleverd. De derde ligt in Noord-Spanje, in de buurt van Pamplona en zou nog dit kwartaal moeten zijn afgewerkt.

  Samen bieden de drie wzc’s plaats aan 437 personen. De totale investering bedraagt circa 34 miljoen euro. Belangrijk is dat alle sites voor 25 jaar zijn voorverhuurd aan de groep Amavir, een referentie-uitbater van zorgvastgoed in Spanje die een nieuwe partner wordt van Cofinimmo.

 • 'Duurzaam beleggen is schadelijk'

  Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzaam te beleggen en maken daarbij gebruik van ESG-fondsen. Ze denken zo rendement te koppelen aan een betere wereld. Volgens Tariq Fancy is dat een misvatting. Hij was een tijdlang hoofd duurzaam beleggen bij BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, maar stapte op. ESG is vaak alleen een groen sausje en bestendigt de bestaande manier van werken van bedrijven en het aandeelhouderskapitalisme, stelt hij vast. Zijn ontnuchterende visie bracht collega Kris Van Hamme in het coverartikel van het Beleggen-katern. Ontnuchterende lectuur!

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met een verlies van 1,2 procent, leren de futures. 

 • Deze week: Fed, PMI & UMG

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek. 

 • 5 favoriete aandelen van Stefan De Beukelaer

  De gedelegeerd bestuurder van Accuro Wealth Advisors zoekt het dicht bij huis: met tips uit Brussel en Amsterdam, zoals Immobel en Unilever.

 • Gaat Azelis door op zijn elan?

  De eerste beursdag van chemiedistributeur Azelis was een voltreffer. Terwijl de trend op de beurzen lager was, sloot het aandeel Azelis 7,7 procent in de plus, bij een drukke handel. Afwachten of Azelis de opwaartse trend de komende dagen kan volhouden.

 • Duitse aandelen in de focus

  Als we tussen nu en woensdag meer actie dan gewoonlijk zien in Duitse aandelen, zou dat niet vreemd zijn. Voor de tiende keer organiseren Berenberg en Goldman Sachs de jaarlijkse German Corporate Conference. In totaal 171 beursgenoteerde bedrijven zullen in München presentaties geven voor beleggers of rechtstreeks met hen praten.

 • Li praat grondstoffen omlaag

  Goedemorgen. De Aziatische beurzen beginnen de nieuwe handelsweek met dieprode cijfers. Althans de beurzen die open zijn, want zowel op het Chinese vasteland, in Zuid-Korea als in Japan zijn er feestdagen en is er geen beurshandel.

  Sydney laat 2,3 procent verlies optekenen en Hongkong 3,9 procent door een combinatie van factoren. Allereerst zijn er de zorgen om de Chinese vastgoedmastodont Evergrande. Die moet donderdag een aantal obligatieleningen terugbetalen, maar krijgt meestal wel nog 30 dagen uitstel daarvoor. Evergrande stelde zondag voor beleggers in vastgoed terug te betalen. Zij zouden tegen een grote korting vastgoed kunnen verwerven.

  Een tweede element dat weegt zijn dalende grondstofprijzen. De Chinese premier Li zei in het weekend dat China ‘market tools’ zal gebruiken om de grondstofprijzen te stabiliseren. Vermoedelijk betekent dit dat de Volksrepubliek meer grondstoffen uit haar strategische voorraden op de markt zal brengen.

  In Sydney speelt ook het onbeschaamd opzeggen van het Franse atoomduikbootcontract. Frankrijk heeft zijn ambassadeurs in de VS en Australië teruggeroepen. President Biden gaat met Macron bellen in een poging de brokken te lijmen. Maar er wordt al gezegd dat de gesprekken over een vrijhandelsakkoord tussen de eurozone en Australië nu verdronken zijn.

  Bedrijvigheid op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud