1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen eindigen volatiele week in het rood

De Bel20 is vrijdag afgesloten op hetzelfde niveau als een week geleden. Maar elke dag gingen we minstens 1,3 procent in het groen of in het rood.
 • Bull, Bear & Bas: 'De olieprijzen flippen'

  Wij duiken het weekend in. Als afsluiter van de week hebben we nog een vlog van collega Bas van der Hout over Donald Trump en de stevig fluctuerende olieprijs (zie hieronder). Fijn weekend!

  Bull, Bear & Bas: 'De olieprijzen flippen'

 • Hoe gaat het op Wall Street?

  Dat vroegen wij ons ook af! U leest ons verslag: hierrrr

 • Brussel nog even samengevat

  Wij hebben nog een update gegeven aan ons Brussel-stuk: u leest het hier!

 • Telenet primus in Bel20

  De Bel20 is 1,3 procent lager afgesloten op 2.857 punten.

  Toppers in Brussel: Telenet (+6%), Moury Construct (+4,8%) en Proximus (+4,3%).

  Floppers: Ageas (-5,3%), KBC (-6%) en Global Graphics (-8,2%).

 • KBC-baas Thijs verdiende vorig jaar ruim 1,8 miljoen euro

  Johan Thijs, de CEO van KBC heeft over 2019 een loon van in totaal 1,84 miljoen euro toegewezen gekregen. Dat leert het jaarrapport dat de Vlaamse bank- en verzekeraar vrijdag heeft gepubliceerd. Thijs' jaarvergoeding ligt een kleine 3 procent hoger dan een jaar eerder.

  Over 2019 krijgt de bankenmanager een vast loon van 1,25 miljoen euro toegewezen. Daarnaast heeft hij nog recht op een twee individuele bonussen van telkens 81.375 euro, respectievelijk in cash en in aandelen. Verder krijgt Thijs ook nog twee prestatiebonussen van telkens 216.000 euro, opnieuw verdeeld in cash en in aandelen. Thijs krijgt evenwel niet alles meteen uitbetaald. De uitkering van de bonus in aandelen wordt over de tijd gespreid en wordt gelinkt aan bepaalde doelstellingen. De som die Thijs effectief uitbetaald krijgt over 2019, is 1,67 miljoen euro.

  De KBC-CEO kan wel al rekenen op een hoger loon over 2020. De vaste vergoeding voor de CEO wordt namelijk geïndexeerd en zal over 2020 1,27 miljoen euro bedragen, leert het jaarverslag. De maximale prestatiegebonden bonus zal 455.000 bedragen, de maximale individuele bonus wordt geplafonneerd op 177.000 euro.

  KBC stelt ook twee nieuwe bestuurders voor: Liesbet Okkerse, die al twee jaar deel uitmaakt van de raad van bestuur van Cera, en Erik Clinck, algemeen directeur van Enactus, een NGO die studenten aanzet tot ondernemen, en bestuurder bij de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. 

 • Lotus-CEO: 'Onze fabrieken draaien zoals voor de coronacrisis'

  De koekjesmaker Lotus  ondervindt 'impact' van het coronavirus. Maar de ziekte hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor de omzet en de winst. 'We willen onze aandeelhouders geruststellen', zegt topman Jan Boone in een gesprek met De Tijd.

 • Enkele uitschieters op Wall Street

  • Zoals deze morgen al aangegeven (post 7u40), is het goede dag voor Tesla  met een sprong van 10 procent. Gisterenavond liet Tesla weten 88.400 auto's aan de man te hebben gebracht in het eerste kwartaal. Dat zijn zowat 10.000 auto's meer dan verwacht door het analistenleger. 
  • OPEC en de bondgenoten bespreken maandag een mogelijke productiebeperking. Het helpt oliebedrijven zoals Chrevron  en ExxonMobil  meer dan 3 procent hoger. 
  • Facebook  verwacht ondanks de coronacrisis geen ontslagen en wil dit jaar nog zeker 100.000 nieuwe mensen in dienst nemen. Het aandeel verliest evenwel een halve procent. 
 • Wall Street opent met verlies

  De Amerikaanse beurzen openen vrijdag licht in het rood. De Dow Jones  zakt een halve procent, de Nasdaq  verliest 0,1 procent.

 • Spaarboekjes dikker dan ooit

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in februari met 624 miljoen euro gestegen naar een recordhoogte van 283,7 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Het coronavirus had op het eerste gezicht nog geen duidelijke impact op de spaartegoeden. De strenge maatregelen tegen de verspreiding van het virus werden pas in maart genomen.

 • 'Rusland klaar voor productieknip'

  Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zou de Russische olie-industrie instemmen met een knip in de productie van olie samen met Saoedi-Arabië en andere grote olieproducenten. Eerder maakte het Kremlin bekend dat het vrijdag samen met bedrijven uit de oliesector rond de tafel gaat zitten om de situatie op de oliemarkt te bespreken. Zo'n bespreking lijkt hard nodig nu de olieprijs in elkaar gestort is nadat Saoedi-Arabië de oliekraan wagenwijd open heeft gezet, omdat het geen overeenstemming met Rusland kon bereiken over een lagere olieproductie. 

  De Amerikaanse president Donald Trump stuurde aan op de gesprekken tussen de twee kemphanen en zei gisteren op Twitter dat de twee landen de productie mogelijk met 10 tot 15 miljoen vaten per dag zouden knippen:

 • Banenkrimp VS: 701.000

  In maart is de werkgelegenheid in de VS met 701.000 banen afgenomen. Dat bleek uit het Amerikaanse banenrapport. De afname was veel sterker dan waar de markt op had gerekend. De werkloosheidsgraad steeg van 3,5 naar 4,4 procent. 

 • Amerikaans jobrapport, lees eerst deze bijsluiter

  De rondvraag voor het Amerikaanse banenrapport die zo meteen over de schermen flitst, is afgesloten op 12 maart. En dus zal de recente dramatische verslechtering van de jobmarkt sinds midden maart, zoals aangegeven door de wekelijkse aanvragen voor een eerste uitkering, nog echt niet uit dit rapport blijken. 

 • Moury Construct, daar kun je op bouwen

  Een opgemerkte stijger is Moury Construct , met en winst van 4,8 procent naar 152 euro. De Waalse aannemer kwam eind vorige week traditiegetrouw met degelijke jaarcijfers. En opmerkelijk in deze tijden van dividendschrappingen: het dividend wordt niet alleen behouden, maar stijgt met een vijfde naar bruto 6,25 euro per aandeel. 

  Moury beschikt dan ook over een balans van gewapend beton: eind 2019 beliep de nettokaspositie 46,6 miljoen euro of 117,5 euro per aandeel.

 • Ageas dringt verliezen terug

  Verzekeraar Ageas  heeft vergeleken met de ochtendhandel de verliezen ruim gehalveerd, tot 2,5 procent. De verzekeraar laat weten voorlopig zijn dividendbeleid niet bij te sturen (zie post van 11u08), ook al roept de toezichthouder op tot nader order de cash op zak te houden. 

 • 'Frankrijk en Nederland staan garant voor noodleningen Air France-KLM'

  Bronnen van het persbureau Reuters melden dat het luchtvaartbedrijf Air France-KLM in gesprek is met banken over miljarden euro's aan leningen, waarbij de Nederlandse en de Franse overheid garant staan. Het geld is nodig om de zware klappen als gevolg van het coronavirus te kunnen overleven. Air France zou 4 miljard euro aan kredieten krijgen met een Franse garantie en KLM zou voor 2 miljard euro aan leningen krijgen met een Nederlandse garantie. 

  Over de hele wereld breken overheden het hoofd over manieren waarop de ze luchtvaartsector van een wisse dood kunnen redden nu het coronavirus grote kraters slaat in hun inkomsten. Door de quarantainemaatregelen en reisverboden tussen landen zien vliegtuigmaatschappijen het aantal reizen instorten. De Amerikaanse Senaat keurde onlangs een noodpakket van 58 miljard dollar goed die de luchtvaartsector moet redden.

  Air France-KLM vliegt 1,8 procent hoger.

  ©AFP

 • Sofina pompt geld in Indiase diagnostica

  De holding van de familie Boël investeert voor de derde keer in drie jaar in het Indiase diagnosticabedrijf MedGenome. De investering kadert in een nieuwe kapitaalronde van 55 miljoen dollar.

  Bij die kapitaalronde kwam LeapFrog Investments als nieuwe investeerder aan boord. Ook Sofina  en zijn jarenlange bondgenoot Sequoia – die allebei in 2017 in het bedrijf stapten – legden geld op tafel.

  Eind 2019 bezat de Boël-holding 13,6 procent van MedGenome.

 • Japan wil huishoudens zakjes geld sturen

  De Japanse overheid wil gezinnen 300.000 yen (2.558 euro) cash geven om de economie draaiende te houden. De cashdrop is onderdeel van wat volgens de zittende regering het grootste stimulusplan ooit wordt.

  Dat detail van het plan komt 3 dagen nadat de regering een stimuleringsplan van 60.000 miljard yen (500 miljard euro) aankondigde. Met dat geld worden huishoudens en bedrijven gecompenseerd voor de enorme inkomensdalingen die ze te verduren krijgen als gevolg van de uitbraak van corona. Op die manier probeert de Japanse overheid ervoor te zorgen dat iedereen in het land zijn betalingen kan blijven doen en het netwerk van betalingen niet ineenstort. 

  Volledige details over het cashgeldplan moeten nog vrijkomen, maar het zouden vooral de meest geraakte gezinnen zijn die geld krijgen. Dat laatste kan het plan extra effectief maken. Economen zeggen namelijk dat mensen met een lager inkomen een groter deel van het gekregen geld zullen besteden dan mensen met een hoger inkomen, waardoor het vliegwieleffect op de economie groter is.

  ©BLOOMBERG NEWS

 • Ambu klimt weer hoger

  Het aandeel Ambu klimt weer 6,6 hoger in Copenhagen. Het farmabedrijf produceert medische apparaten die eenmaal gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld daarvan zijn de bronchoscopen waarmee bekeken kan worden hoe de longen van corona-patiënten eruitzien. Door de hoge druk op ziekenhuizen als gevolg van het coronavirus en de vraag naar wegwerpapparaten (voor hygiëneredenen) gaan deze apparaten als warme broodjes over de toonbank.

  Door de virusuitbraak ging Ambu sinds begin dit jaar al zo'n 56 procent hoger, waardoor het nu noteert tegen een koers van 175 Noorse kronen (23,43 euro). Hier het wilde koersverloop:

 • BofA: 'Wij verwachten dividendknip bij Solvay'

  Bank of America verlaagt het advies voor Solvay  tot 'verkopen', van 'houden'. An sich zegt analist Matthew Yates gecharmeerd te zijn door de cashdiscipline van de nieuwe CEO, Ilham Kadri. Maar: 'We vrezen dat die verbetering in de bedrijfscultuur ondermijnd zal worden door de cyclische kopwinden'. 

  Yates verwijst in het bijzonder naar twee eindmarkten die in zeer zwaar weer zitten. Eén: luchvaart, met 10 procent van de verkopen. 'Daar dreigen de orderannulaties nog tot diep in 2021 te duren, gelet op de vele klanten die lijden onder overcapaciteit en financieringsproblemen'. Twee: schalieolie, goed voor 4 procent van de omzet. 'Daar zien we de verkopen in 2020 halveren gelet op de prijzenslag die de Saoedi's gestart zijn'. 

  1981
  Het track record van Solvay
  Solvay heeft sinds het crisisjaar 1981 het dividend niet meer verlaagd

  De analist vreest dat Solvay dit jaar tegen een daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) van 14 procent aankijkt. In dat scenario zouden de schulden eind 2020, pensioenen meegeteld, 3,6 keer de ebitda belopen. De BBB-kredietscore laat weinig foutenmarge voor het geval de coronacrisis langer en dieper zou blijken dan we in ons basisscenario verwachten'. 

  En dan komt in deze tijden onvermijdelijk de vraag over het dividend om de hoek. 'Wij denken dat een verlaging van een dividend meer en meer waarschijnlijk is en verwachten een knip met 7 procent over boekjaar 2020, van 3,75 naar 3,50 euro per aandeel'. 

  Merk op dat zo'n knip - hoe relatief bescheiden ook - het equivalent van een aardschok zou zijn bij de traditierijke chemiegroep. Solvay heeft sinds de groep in 1981 voor het eerst in haar geschiedenis in de rode cijfers dook het dividend niet meer verlaagd. 

 • Amerikaanse futures in het rood

  We werpen alvast een blik op de Amerikaanse futures die ook de Europese beurzen in belangrijke mate leiden. De Dow Jones zou 1 procent lager gaan, de S&P500 zou 0,8 procent verliezen en de Nasdaq zou een verlies van 0,7 procent incasseren.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Ageas stuurt dividendbeleid voorlopig nog niet bij

  Ageas  heeft voorlopig nog niet besloten om gevolg te geven aan de oproep van de Europese verzekeringswaakhond dat verzekeraars hun dividenden beter op zak houden zolang de coronacrisis aanhoudt. In navolg van de Europese Centrale Bank had EIOPA, de toezichthouders van de Europese verzekeraars, daarop aangestuurd. Dat kan zware gevolgen hebben voor de aandeelhouders van Ageas, dat eerder nog had beloofd de helft van zijn nettowinst over 2019 - bijna 490 miljoen euro - uit te keren als dividend. Tegelijk heeft de groep ook een aandeleninkoopprogramma lopen. 

  'Voorlopig wachten we af,' reageert een woordvoerder. 'De beslissing of verzekeraars al dan niet een dividend zullen mogen uitkeren, ligt namelijk bij de nationale toezichthouders.' Voorlopig heeft de Nationale Bank nog niet over de kwestie gecommuniceerd. 

  Ook andere Belgische verzekeraars hebben voorlopig nog geen standpunt ingenomen. Bij Ethias, waarvan werd verwacht dat het zijn aandeelhouders -de overheden - voor het eerst sinds de crisis weer een dividend kon uitkeren, viel virjdag te horen dat de raad van bestuur daar pas eind april een formele beslissing over zou nemen. Die zou dan nog eens bevestigd moeten worden door de algemene vergadering op 20 mei. Maar gezien de aandeelhoudersstructuur van Ethias - de groep wordt gecontroleerd door de Vlaamse, federale, Waalse overheid en door EthiasCo, een vehikel waarin honderden steden en gemeenten vertegenwoordigd zijn - lijkt het weinig waarschijnlijk dat de verzekeraars iets zal uitkeren. Verwacht werd dat Ethias een dividen van  100 milljoen euro zou uitkeren. 

 • Over die gruwelijke werkloosheidscijfers van gisteren...

  We wijzen u nog even op een video van gisteren waarin onze collega Bas van der Hout dieper ingaat op het horrorcijfer uit Amerika: 6,6 miljoen Amerikanen werden in één week werkloos:

 • Moet er nog schuldpapier zijn?

  Als gevolg van de coronacrisis - waarbij de Britse overheid maandenlang een belangrijk deel van de lonen van de in lockdown gezette privé-sector zal overnemen - zal Her Majesty's Treasury in het huidige begrotingsjaar een record aan schuldpapier - bijna 300 miljard pond - moeten uitgeven. Een emissievolume waarbij zelfs het tekort van tijdens de bankencrisis verbleekt. 

 • Europese PMI blijkt slechter dan eerder gedacht

  Het definitieve PMI-cijfer voor de eurozone - een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen - is binnen. Het nieuws? Het cijfer is nóg slechter dan we eerder al dachten. Waar de eerdere flashraming nog zei dat de indicator in maart tot 31,4 zou zakken, kwam de definitieve PMI uit op 29,7 punten:

  Hoofdeconoom van Markit Chris Williamson is niet verbaasd dat het definitieve cijfer slechter is dan de raming:

  Nu verschillende landen hun maatregelen verder hebben aangescherpt ter bestrijding van het coronavirus, is het niet vreemd dat de definitieve PMI lager uitvalt dan de flashraming. De data wijst erop dat de Europese economie nu op jaarbasis met 10 procent krimpt.
  Chris Williamson
  Hoofdeconoom Markit

 • Italiaanse dienstensector stort ineen

  Er is sprake van een ware implosie in de activiteit in de Italiaanse dienstensector. De indicator voor het ondernemersvertrouwen, de PMI, denderde van 52,1 in februari naar 17,4 in maart. Daarmee staat de indicator op het laagste peil ooit.

  Het is wellicht niet geheel verbazingwekkend dat het getal zo laag uit komt. De indicator laat zien hoeveel ondernemers een 'verbetering' in hun economische situatie zagen (cijfer van 0: iedereen ziet verslechtering ; cijfer van 100: iedereen ziet verbetering). En natuurlijk: door de massale uitbraak van corona en de harde lockdownmaatregelen in Italië is het logisch dat de situatie voor ondernemers verslechterd is. Toch laat het lage puntental wel zien hoe heftig de economische impact is van de coronacrisis. 

 • Duitse dienstensector flink in de krimp

  De activiteit in de Duitse dienstensector is in maart stevig gedaald, dat blijkt uit cijfers van Markit economics. De inkoopmanagersindex - een graadmeter van het ondernemersvertrouwen - zakte van 52,5 naar 31,7 punten. Dat is de scherpste afname sinds 1997, het moment waarop Markit begon te meten. Het laatste dieptepunt lag op 41,3 in februari 2009.

 • Mexicaanse zorgen voor AB InBev en Heineken

  AB InBev  stopt tot nader order de productie van bier in Mexico, nu de overheid tot eind april de noodtoestand heeft afgekondigd. 'Wij veronderstellen dat ook Heineken  de productie zal stopzetten', merkt Kepler Cheuvreux op. Het beurshuis merkt op dat Mexico voor Heineken de belangrijkste markt, goed voor zo'n 15 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda). Voor AB InBev is Mexico de derde markt, goed voor 9 procent van de ebitda. 

 • Hele verzekeringssector krijgt klappen

  Door de mededeling van toezichthouder EIOPA (zie vorige post) krijgt de hele sector klappen. De vijf grootste dalers in de pan-Europese barometer DJ Stoxx600 zijn verzekeraars: in Amsterdam gaan NN Group  en Aegon  respectievelijk 9 en 8 procent onderuit, dan volgt Ageas met minus 7 procent en het Nederlandse ASR en het Franse CNP Assurances verliezen zo'n 6 procent. 

 • Toezichthouder licht Ageas voetje

  De grootste daler in de Bel20 is Ageas  . EIOPA, de Europese toezichthouder van de sector, raadt in het spoor van de banken ook de verzekeraars aan voorzichtigheidshalve voorlopig geen dividenden uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Ageas duikt tot 7 procent lager. 

 • Colruyt sterkhouder in Bel20

  Terwijl de Bel20 gas terugneemt, is Colruyt  stilaan weer traditiegetrouw de sterkhouder. De supermarktketen gaat na de adviesverhoging van HSBC (zie post van 7u08). Het aandeel gaat 2,8 procent hoger naar 51,54 euro. 

 • Lotus vs Bel20: 17 op 19

  Lotus  beperkt na de coronawaarschuwing de schade op dit ogenblik tot 0,7 procent. En zo is de koekjesbakker goed op weg om in 2020 voor de zeventiende keer in de jongste negentien jaar de Bel20 te kloppen. Een op zijn zachtst gezegd indrukwekkende staat van dienst. 

 • Beurzen nemen wat gas (of olie) terug

  Nu de olieprijs terugvalt na de klim van donderdag, nemen ook de Europese beurzen - waar reuzen als BP, Total en Shell stevig doorwegen in de meeste aandelenkorven - wat gas terug. In Brussel zakt de Bel20  0,7 procent, de Euro Stoxx50  gaat 0,6 procent lager. 

 • Europese beurzen op weg naar lagere start

  De Europese beurzen lijken op weg naar een lagere start. Volgens de belangrijkste futures stevenen Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf Europese steraandelen, af op een verlies van zo'n half procent bij de start. 

 • Befimmo bevestigt dividend

  Kantoorverhuurder Befimmo  bevestigt voorbeurs zijn voornemen om een dividend van 0,86 euro uit te keren. Befimmo benadrukt dat 60 procent van de huurinkomsten komt van langetermijnovereenkomsten met Belgische en Europese overheden. 

 • BNP Paribas schrapt dividend

  In navolging van de beslissing van BNP Paribas Fortis om geen dividend aan Parijs uit te keren, heeft nu ook de Franse moedergroep BNP Paribas beslist geen dividend uit te keren. Opnieuw een tegenvaller voor de Belgische begroting. 

  In Spanje heeft ook Banco Santander beslist geen dividend uit te keren. 

  Toezichthouders in de eurozone, het VK en de VS dringen er bij de banken op aan geen dividenden uit te keren om de coronastorm te trotseren. 

 • Bekaert halveert het dividend

  De kogel is door de kerk: vorige week repte Bekaert  in tegenstelling tot Umicore bij een coronawaarschuwing opvallend genoeg met geen woord over het dividend, maar nu valt de beslissing. Het dividend wordt niet geschrapt, wel gehalveerd, van 0,70 naar 0,35 euro per aandeel. De jaarvergadering van 13 mei zal trouwens voor gesloten deuren plaatsvinden. 

 • Lotus waarschuwt voor corona-impact

  Zelfs Lotus Bakeries  is niet immuun voor de covid-19 crisis, leert een mededeling. De koekjesbakker merkt op dat alle 12 productievestigingen weliswaar operationeel blijven, maar dat de 'lockdown' impact heeft op de klanten. 'Er is een significante impact op de out-of home sectoren (horeca, instellingen etc, red.) en vliegtuigmaatschappijen', stipt Lotus aan. 'Dit klantenbestand vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van de verkopen'. 

  ©Photo News

  Lotus voegt er wel aan toe dat er een 'gedeeltelijke verschuiving' is naar thuisconsumptie, met dus grotere vraag vanuit de supermarkten. En dat op dit ogenblik de enige zekerheid de grote onzekerheid over de precieze impact is. 'Op vandaag is het voorbarig om een accurate inschatting te maken van de volledige impact op het bedrijf in de komende weken en maanden', luidt het. 

 • Contactvrij Tesla klopt prognoses

  Alle aandelen hebben er dit jaar al een verschroeiende rit opzitten. Maar geen aandeel heeft er meer een achtbaanrit opzitten dan Tesla . Eerst een stratosferische klim waarbij de pionier in elektrische auto's in beurswaarde voorbij Volkswagen zoemde, daarna een onwaarschijnlijke terugval - van 917 dollar op 19 februari tot 361 dollar op 18 maart - tot onder de voor CEO Elon Musk symbolisch belangrijke 420 dollar

  De Model 3-fabriek in het Chinese Sjanghai ©REUTERS

  Nu komt er een vrij geruststellende korte update over het eerste kwartaal, ingediend bij beurswaakhond SEC. Tesla bracht over het eerste kwartaal 88.400 auto's aan de man. Dat is 21 procent minder dan het vierde kwartaal van 2019 maar een stuk meer dan de 78.100 stuks waar de door Bloomberg gepolste analisten gemiddeld op rekenden.

  Elon Musk probeerde temidden de coronacrisis in maart zo veel mogelijk de leveringen op koers te houden, door 'contactvrije leveringen' te starten. Met succes, zo blijkt. 

 • Berenberg zet AkzoNobel op 'kopen'

  Berenberg verhoogt in één trek het advies voor de Nederlandse chemiegroep AkzoNobel  van 'verkopen' naar 'kopen'.

  'Na analyse van de verf- en coatingssector in het licht van de covid-19 crisis, komt Akzo naar boven als de beste koop over 12 tot 18 maanden. Akzo heeft de veiligste balans en zijn portefeuille is ook best geplaatst voor een herstel op middellange termijn van de vraag. Tegelijk zullen goedkopere grondstoffen en de lopende besparingen de marges ondersteunen. Daarom denken we dat de recente koersval een aantrekkelijke instapgelegenheid vormt voor beleggers met middellange horizon', stelt analist Anthony Manning. 

 • HSBC haalt Colruyt van het strafbankje

  Colruyt , de rots in de branding tijdens de coronacrash op de Brusselse beurs, heeft een criticus minder: het Londens beurshuis HSBC haalt de supermarktketen van de verkooplijst en verhoogt het advies naar 'houden', bij een koersdol van 48 euro. 

 • QfG stapt in Tubize

  Ook in deze barre tijden blijft de Leuvense investeringsmaatschappij Quest for Growth  naar goede traditie elke maand een update van de portefeuille geven. Per 31 maart beliep de intrinsieke waarde 6,51 euro per aandeel, 20 procent minder dan de 8,12 euro per eind 2019. Ergo: bij de slotkoers van donderdag, 4,47 euro, noteert QfG tegen een forse korting van 31 procent. 

  Misschien daarom dat de investeringsmaatschappij gaan bodemvissen is bij een aandeel dat sinds jaar en dag aan een forse korting noteert: Tubize , de familiale controleholding boven biofarmaciegroep UCB. QfG sloeg in de loop van de doldrieste beursmaand maart 35.000 stuks Tubize in, leert het maandelijkse portefeuille-overzicht

  46,5%
  Kortingkampioen Tubize
  Tubize noteert tegen een korting van bijna de helft op zijn enige actief, UCB

  De korting van Tubize op het enig actief, UCB dus, is vrij makkelijk te becijferen: Tubize heeft 68,1 miljoen UCB-aandelen in portefeuille, terwijl er maar 44,5 miljoen stukken Tubize noteren. Elk aandeel Tubize vertegenwoordigt dus 1,53 'onderliggende' aandelen UCB. Daar moet je wel de 86,5 miljoen schulden - 1,94 euro per aandeel - van aftrekken.

  Ergo: de intrinsieke waarde is bij de jongste UCB-slotkoers van 78,78 euro 118,59 euro per aandeel. En dus impliceert de slotkoers van Tubize donderdag - 63,50 euro - een zeer forse korting van 46,5 procent. 

 • Wereldhave Belgium stelt jaarvergadering uit

  Wereldhave Belgium , als beheerder van winkelvastgoed één van de eerste beursgenoteerde bedrijven die voor de impact van de coronacrisis waarschuwde, stelt zijn jaarvergadering van de aandeelhouders uit. Die stond gepland voor volgende week woensdag, 8 april, maar wordt nu opgeschoven naar een nog te bepalen datum. En aangezien de jaarvergadering formeel de uitkering van het dividend moet uitkeren, wordt ook die uitkering logischerwijs uitgesteld. 

 • Aziatische beurzen maken pas op de plaats

  In tegenstelling tot Wall Street dat donderdag even van een 'sugar rush' genoot dankzij de opleving van de oliereuzen, maken de Aziatische beurzen een pas op de plaats. Vrijwel alle belangrijke beursbarometers in het Verre Oosten noteren op bescheiden verlies. 

 • 'Berenmarktrally' olieprijs stuit op scepsis

  Goedemorgen! We starten met de olieprijs. De prijs voor een vat Brent-Noordzeeolie  was donderdagmiddag op luttele minuten 10 dollar hoger geschoten, van 26 naar 36 dollar. Dit - of course - na een tweet van Amerikaans president Donald Trump, die suggereerde dat Rusland en Saoedi-Arabië een deel hadden om hun prijzenslag te stoppen en de productie in te perken. 

  Volgens Trump zouden de twee de productie met 10 miljoen vaten per dag terugdringen, wat meteen ook goed nieuws zou zijn voor de in zeer zwaar weer verkerende Amerikaanse schalieolie-industrie (tussen haakjes: een belangrijke Solvay-klant). 

  Intussen noteert de olieprijs al weer een vijfde onder die piek en 56 procent onder het peil van nieuwjaar. De reden? Eigenlijk gelooft niemand echt in de rally. The Wall Street Journal vat het kernachtig samen in zijn 'Heard on the Street'-column. 'Een deel van het probleem is dat de bewering van Mr. Trump niet lijkt waar lijkt te zijn. Het grotere probleem is dat dat niet eens van belang is'. 

  Want: een nooit gezien daling van de olievraag betekent dat de opgepompte vaten olie nergens heen kunnen behalve in opslag, die snel aan het vollopen is. Dat - supertankers die en masse voor opslag ingezet worden - is ook de reden waarom olierederij Euronav zo profiteerde van de Saoedische prijzenslag en gisteren plots 15 procent terugviel. 'Er is een aanbodoverschot van zo'n 20 miljoen vaten per dag die niet snel zal verdwijnen'. 

  Voor de WSJ is dit een typische 'berenmarktrally'. Een berenmarkt die pas zal opgelost worden als de zwakste producenten - die met de hoogste kostprijs per opgepompt vat, zoals de Canadese teerzandolie - uit de markt geprijsd worden. Saoedi-Arabië kan als lagekostenproducenten deze prijzenslag wel even uitzweten. 

  De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en Russische president Vladimir Poetin broederlijk naast elkaar op het WK voetbal in 2018. Over de olieprijs: no deal (yet). ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud