1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen halen voet van gaspedaal

Cijfers over het aantal vacatures in de VS vestigden opnieuw de aandacht op de eerste Amerikaanse renteverhoging in negen jaar. Hierop halveerden de beurswinsten in de loop van de dag.
 • Agenda donderdag 9 september

  We laten het hierbij. Hieronder de (vrij lege) agenda voor morgen. Tot dan!

  ECONOMIE/FINANCIËN
  Verenigd Koninkrijk:
  Bank of England: rentebesluit, 13 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  Sofina: halfjaarresultaten

 • Bel20 wint 1,3 procent

  De Brusselse beurs is afgesloten met een winst van 1,3 procent. Het beursoverzicht leest u hier.

  Hieronder al de toppers en floppers.

   

   

 • Bij Bolero zijn ze al helemaal klaar voor de aankondiging van Apple vanavond.

  Wamt u zich ook op voor de #Apple-jamboree? Wij alvast wel! Hier een voorsmaakje https://t.co/SXxLIaV4lI pic.twitter.com/L96LINeHXT— Tom Simonts (@TSimonts) 9 september 2015

 • Beurzen nemen gas terug

  Na de opening van Wall Street hebben de beurzen wat gas terug genomen. In de VS noteren de Dow Jones en de Nasdaq zo goed als vlak. De Eurostoxx50 , die meer dan 2 procent won, moet het nu stellen met een winst van 1,5 procent. In Brussel is de Bel20 weer onder de 3.500 punten gedoken.

  In de VS bleek dat het aantal openstaande vacatures in juli gestegen zijn tot een record: +430.000 tot 5,75 miljoen. Het gaat om de grootste toename sinds april 2010. De stijging is ook groter dan verwacht.

  'Het ziet ernaar uit dat beleggers goed nieuws eerder als een slechte zaak beschouwen', aldus beursstrateeg Brent Schutte (BMO Global Asset Management). 'Beleggers kijken nu met argusogen naar dergelijke data omdat de Fed hun aandacht daarop gevestigd heeft. Door deze cijfers komt de renteverhoging weer in beeld.' Een renteverhoging is minder interessant voor de aandelenmarkten.

 • En de winnaar is ...

  ... Amazon! Volgens berekeningen van Bloomberg heeft de internetretailer -en niet Apple- dit jaar het meest bijgedragen aan de winst van de S&P500-index.

  ©rv

 • De Canadese centrale bank heeft de rente zoals verwacht onveranderd gelaten op 0,5 procent. In januari en juli voerde de centrale bank al renteverlagingen door om de economie, die sterk te lijden heeft onder de dalende olieprijs, een duw in de rug te geven.

  Canada belandde in het tweede kwartaal van dit jaar in een recessie. Maar inmiddels zijn er signalen dat de economie uit het dal aan het kruipen is, zo blijkt uit export- en arbeidsmarktcijfers.

 • Wall Street bouwt bescheiden feestje

  Wall Street is iets minder hard uit de startblokken geschoten dan verwacht. Een kwartier na het luiden van de openingsbel noteert de Dow Jones 0,8 procent hoger, terwijl de Nasdaq zo'n 0,7 procent wint. De futures gingen uit van een winst van meer dan 1 procent. Desondanks bouwt Wall Street wel voort op de positieve stemming van de voorbije dagen.

 • Saoedi's lenen liever in dollar

  Saoedische bedrijven halen liever geld op in dollar dan via steeds duurdere leningen in de lokale riyal. Het bedrag aan leningen in dollar is dit jaar al bijna verzevenvoudigd, van 1,7 miljard dollar over heel 2014 tot meer dan 11 miljard dollar dit jaar. Goed voor een stijging met bijna 600 procent. Leningen in riyal vielen dan weer met 45 procent terug.

  De shift is het gevolg van de aanhoudende daling van de olieprijs, die weegt op de begroting. Om het tekort op te vangen, leent de overheid op de lokale obligatiemarkt waardoor de rente stijgt.

  Sinds de Chinese overheid de yuan liet devalueren, wordt er ook druk gespeculeerd op een devaluatie van de riyal. Die munt is al 30 jaar gekoppeld aan de dollar. 'Als de Saoedische interbankenrente sneller stijgt dan de Amerikaanse rente dan is het voor Saoedische ontleners interessanter om aan een goedkoper buitenlands tarief te lenen. Zolang de riyal gekoppeld blijft aan de dollar zijn er weinig risico's', meent analist Apostolos Bantis (Commerzbank).

 • Wall Street stevent af op winst

  Ook op de Amerikaanse beurs wordt vandaag opnieuw een feestje gehouden. Dat voorspellen althans de futures. Die gaan ervan uit dat de S&P500-index straks met een winst van 1 procent uit de startblokken zal schieten. De Nasdaq en Dow Jones zouden afstevenen op openingswinsten van respectievelijk 1,2 en 1,1 procent.

  Daarmee volgt Wall Street de koers van de Aziatische en Europese beleggers. Die stappen weer gretig in aandelen na de aankondiging van Japan om bedrijven minder te belasten. Daarnaast trekken ze zich ook op aan de hoop op mogelijke steunmaatregelen van de Chinese overheid.

 • Piloten Lufthansa moeten staking stoppen

  Lufthansa wint zo'n 2,6 procent op beurs van Frankfurt, nu een rechter de pilotenstaking bij de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft stopgezet.

  Het arbeidshof van de deelstaat Hessen gaf daarmee gehoor aan het kortgeding dat Lufthansa had ingespannen tegen de actie van pilotenvakbond Vereiniging Cockpit. Die legden gisteren het werk neer, waardoor ongeveer 1.000 van de 1.520 vluchten geschrapt moest worden. Het ging al om de 13de stakingsdag sinds april.

  Het conflict draait rond de uitbouw van de lagekostenmaatschappij Eurowings. De vervanger van Germanwings kan op weinig bijval rekenen bij de pilotenvakbond omdat de arbeidsvoorwaarden er volgens hen minder zijn en er ook jobs naar het buitenland zouden gaan.

 • Petercam hervat de opvolging van Fagron met een koopadvies en een koersdoel van 29 euro. Volgens het beurshuis mogen we de komende maanden nog een hobbelig parcours van de specialist in magistrale bereidingen voor apothekers verwachten, maar zit dat al in de koers ingeprijsd.

  Fagron heeft zoals bekend een rotzomer achter de rug. Het aandeel verloor de helft van zijn waarde nadat het bedrijf moest opbiechten dat de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg aan de marges vrat.

  Petercam verlaagt alvast de winstverwachtingen voor het bedrijf. 'Desondanks verwachten we dat het bedrijf de komende jaren een vrije kasstroom kan genereren van zo'n 40 miljoen euro en op die manier niet zal afstevenen op een mogelijke schending van de afspraken met de banken.'

 • Grondstoffen in de kijker

  De grondstoffenaandelen, die de voorbije weken sterk te lijden hadden onder de vrees voor een verdere groeivertraging in China, worden vandaag ‘en masse’ opgepikt. Dat vertaalt zich in koerswinsten van 4 tot meer dan 7 procent. Anglo American , BHP Billiton , Lonmin , KAZ Minerals , Rio Tinto , allemaal nemen ze deel aan het feestje. De metaalprijzen zitten weer in de lift. De koperprijs bijvoorbeeld is deze week al 5 procent geklommen. 

  De sterke winsten van de grondstoffenaandelen volgen op bijzonder sterke prestaties van een aantal Aziatische beurzen. In Japan beloofde premier Abe de vennootschapsbelasting volgend jaar met ten minste 3,3 procentpunten te verlagen. Het herstel in Shanghai en Hongkong had onder meer te maken met speculatie dat de Chinese premier Li Keqiang bijkomende stimuleringsmaatregelen zal aankondigen voor hij donderdag een toespraak houdt op een meeting van het World Economic Forum in Dalian.

   

 • Citi vreest recessie

  Willem Buiter, hoofdeconoom van Citi, waarschuwt: de problemen in China zouden de wereldeconomie de komende jaren wel eens in een (milde) recessie kunnen duwen. 

  Citi sounds the alarm. Says world at risk of recession due to China. http://t.co/Glt3MBKGW7 via @simonjkennedy pic.twitter.com/7SHTLDWEtv— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 9 september 2015

 • Na een kleine appelflauwte in de loop van de ochtend heeft de Brusselse beurs rond de middag zijn tweede adem gevonden en noteert de Bel20 weer boven de 3.500 punten. De middagupdate over de Brusselse beurs leest u hier.

 • Pond lijdt onder zwakke Britse export

  Het Verenigd Koninkrijk heeft in de maand juli minder goederen uitgevoerd. De export zakte met 9,2 procent -de grootste terugval in negen jaar. Ook de industriële productie viel in juli met 0,4 procent terug op maandbasis, terwijl economen gemiddeld rekenden op een stijging met 0,1 procent.

  De cijfers wijzen erop dat de Britse economie aan momentum verliest.

  Morgen maakt de Britse centrale bank haar rentebesluit bekend. Met deze cijfers ziet het ernaar uit dat de Bank of England de rente laag gaat houden.

  Na de publicatie van het industriële productie- en exportcijfer verloor het Britse pond terrein.

  Pound fell sharply against dollar after U.K. industrial production underperformed http://t.co/d472s2efr9 pic.twitter.com/Pz5Hudx5UW— Bloomberg Business (@business) 9 september 2015

 • Bel20 zakt onder 3.500 punten

  De Europese beurzen temporiseren momenteel een beetje na de stevige start van deze ochtend. In Brussel spurtte de Bel20 tot 1,9 procent hoger tot meer dan 3.500 punten. Inmiddels heeft de Bel20 wat gas teruggenomen en staat er winst van 1,3 procent op de koerstabellen, waarmee de index weer onder die grens gezakt is.

 • Ballast Nedam keldert

  Een grote verrassing is het niet: op de beurs van Amsterdam krijgt bouwconcern Ballast Nedam een serieuze pandoering. Het aandeel donderdag bijna 80 procent lager naar 0,30 euro. Dat is de prijs per aandeel die de Turkse groep Renaissance Construction voor Ballast Nedam nog wil neertellen.

  Eerder boden de Turken 1,55 euro per aandeel, maar dat bod is verlaagd nu Ballast Nedam nog meer verliezen verwacht.

 • ABN Amro wil meer dividend uitkeren

  De Nederlandse bank ABN Amro, die zich opmaakt voor een beursgang, wil in de toekomst meer dividend gaan uitkeren. Het uitkeringspercentage moet in 2017 uitkomen op 50 procent van de nettowinst, terwijl dit jaar 40 procent van de winst wordt uitgekeerd.

  Verder moet het rendement op eigen vermogen in de komende jaren uitkomen op 10 à 13 procent, terwijl de bank eerder nog op 9 à 12 procent mikte. 

  De Nederlandse overheid, die de bank tijdens de financiële crisis nationaliseerde, wil nog voor het einde van het jaar 20 tot 30 procent van ABN Amro naar de beurs te brengen.

 • Ryanair krijgt vleugels na opkrikken winstprognose

  ©AFP

  Luchtvaartmaatschappij Ryanair denkt dit jaar meer winst te maken dan oorspronkelijk gedacht. De prijsvechter heeft er, net als de hele Europese luchtvaartsector, een goede zomer op zitten.

  In maart mikte Ryanair op een winst van 940 à 970 miljoen euro in 2015, maar die prognose wordt verhoogd naar 1,18 tot 1,23 miljard euro. Dat gaf het aandeel vleugels. Ryanair won bijna 10 procent bij de opening van de beurs in Londen, tot 14,27 euro -de hoogste koers ooit.

  De lowcostmaatschappij vervoerde deze zomer meer mensen dan verwacht. Het slechte weer in het noorden van Europa deed heel wat mensen op het vliegtuig stappen naar warmere oorden.

  We zijn verrast door het hoge aantal late boekingen tijdens het hoogtepunt van de zomer. Het is ook een bijzonder milde zomer geweest op het vlak van prijsconcurrentie tussen vliegtuigmaatschappijen in Europa.
  Michael O'Leary
  CEO Ryanair


   

 • Rabo volgt Elia met koopadvies

  Het Nederlandse beurshuis Rabo Securities start de opvolging van het aandeel Elia . De Belgische hoogspanningsnetbeheerder krijgt een koopadvies mee en een koersdoel van 44,5 euro. Rabo noemt Elia 'een aantrekkelijke hoogrentende investering', gezien het lage risicoprofiel van de groep.

  Rabo haalt onder meer het unieke businessmodel van Elia aan, waarbij de cashflows gereguleerd en voorspelbaar zijn. 'De onderliggende inkomsten zijn gelinkt aan de Belgische OLO-rente en de Duitse Bund, waardoor je een natuurlijke indekking hebt tegen rentebewegingen, terwijl het dividendrendement met 4 procent erg aantrekkelijk is', klinkt het in een uitgebreid rapport.

 • De Chinese beurzen zijn voor de tweede dag op rij hoger gekoerst. Hoop op nieuwe steunmaatregelen van de overheid om de economie geen harde landing te laten maken, gaf beleggers vleugels.

  The CSI300-index, met daarin de grootste bedrijven die op de beurzen in Sjanghai en Shenzhen noteren, spurtte 2 procent hoger, terwijl de Shanghai Composite-index 2,3 procent won.

 • KBC Securities zet Fagron op 20 euro

  KBC Securities zet stevig het mes in zijn koerdoel voor Fagron . De lat wordt verlaagd van 32 naar 20 euro. Advies: houden. Daarmee brengt het beurshuis zijn koersdoel in lijn met het huidige koersniveau van Fagron.

  We verwachten geen herstel van het aandeel op korte termijn, gezien de problemen waarmee Fagron in de VS kampt. Die zullen een negatieve impact hebben op de resultaten van het derde kwartaal en leiden mogelijk tot een formele verlaging van de groeivooruitzichten.
  Jan De Kerpel
  analist KBC Securities

  In een gesprek met het Pharmaceutisch Weekblad waarschuwde topman Ger Van Jeveren er alvast voor dat een omzetgroei van 10 procent allicht tot het verleden behoort.

 • Europese beurzen sterk uit de startblokken

  Zoals verwacht breien de Europese beurzen een vervolg aan het feestje van gisteren. Met openingswinsten van meer dan 2 procent schieten ze stevig uit de startblokken.

  De Eurostoxx50 , de korf met 50 grootste Europese aandelen, spurt 2,2 procent hoger. Ook Amsterdam, Frankfurt en Parijs winnen meer dan 2 procent. In Brussel wint de Bel20 bijna 1,9 procent.

 • Niet dat de financiële markten hier wakker van zullen liggen, maar de Britse Queen Elizabeth II is sinds vandaag de langst regerende vorst van het Verenigd Koninkrijk. Al 63 jaar en 216 dagen zetelt ze op de Britse troon.

  The longer she reigns, the less wealthy Queen Elizabeth II appears http://t.co/BxmuVQrLuW #longestreign pic.twitter.com/WFvv8EE3go— Bloomberg Business (@business) 9 september 2015

 • Turken snoeien fors in bod op Ballast

  Het Turkse Renaissance Construction heeft zijn overnamebod op het Nederlandse bouwconcern Ballast Nedam fors verlaagd, als gevolg van extra verliezen die het bedrijf verwacht te lijden. De prijs per aandeel zakt van 1,55 naar amper 0,30 euro. De totale omvang van het bod slinkt daarmee van 30 naar 5,8 miljoen euro.

  Ballast, dat al zwaar getroffen was door de vastgoedcrisis, denkt voor 20 miljoen euro aan extra verliezen te moeten slikken. Dat is het gevolg van drie recente faillissementen van toeleveranciers en partners, waaronder Imtech Building Services, én een verdere verslechtering van resultaten op verschillende projecten.

  Topman en oprichter van Renaissance Erman Ilicak heeft inmiddels een kwart van de aandelen Ballast Nedam in handen.

  De ondernemingsraad van Ballast Nedam heeft alvast een positief advies afgegeven voor het gewijzigde bod, evenals de banken van de bouwer. Als het bod slaagt, verdwijnt Ballast Nedam van de beurs in Amsterdam.

 • Gimv stapt in Franse specialist in chirurgiebenodigdheden

  Gimv is in het kapitaal gestapt van Biom'Up, een Franse specialist in chirurgiebenodigdheden. De Vlaamse investeringsmaatschappij was een van de investeerders die deelnam aan een kapitaalronde ter waarde van 31,3 miljoen euro.

  Hoeveel Gimv zelf in Biom'Up pompt, is niet duidelijk. Aan de kapitaalronde namen ook Bpifrance Large Ventures, Lundbeckfond Ventures, de 7 bestaande aandeelhouders en het management deel.

  Het lijkt dus niet meteen om een grote investering te gaan. Het opgehaalde geld zal gebruikt worden om klinische studies te financieren voor een nieuw product, Hemoblast. Dat is een bloedstelpend product, dat zowel in Europa als de VS nog uitgebreid getest moet worden. Biom'Up is gevestigd in Lyon, en boekte in 2014 een omzet van ruim 3 miljoen euro. Die omzet moet dit jaar met zowat een derde groeien.

 • Europese beurzen op weg naar riante winst

  Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen in opperste stemming blijven. De futures voorspellen alvast mooie openingswinsten. Zo zou de Eurostoxx50 met een winst van 2,2 procent stevig uit de startblokken schieten.

 • Quiksilver maakt doorstart

  ©AFP

  Het Amerikaanse surfkledingicoon Quiksilver gaat een doorstart maken. Quiksilver, dat kreunt onder de sterke dollar en de opmars van onlineverkopers, heeft het faillissement aangevraagd en wil onder de vleugels van investeerder Oaktree Capital Management een nieuwe start maken.

  De durfkapitaalgroep pompt 175 miljoen dollar in Quiksilver en krijgt een meerderheidsbelang in de verkoper van strand- en surfkledij.

  De doorstart is geen verrassing. Quiksilver, dat dit jaar al bijna 80 procent van zijn beurswaarde verloor, schrapte eerder dit jaar zijn winstverwachting voor het hele jaar. Ook werd de top van het bedrijf vervangen na tegenvallende resultaten. Vorige week meldde Bloomberg nog dat het bedrijf zichzelf in de etalage had gezet.

 • Nikkei trekt sterkste spurt in 7 jaar

  De beurs van Japan, die gisteren nog wegzakte tot het niveau van eind vorig jaar, heeft zijn sterkste prestatie sinds oktober 2008 afgeleverd. De Nikkei spurtte 7,7 procent hoger tot 18.770,51 punten.

  Beleggers trokken zich op aan de positieve sfeer op Wall Street en de hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China. Ook kondigde de Japanse premier Shinzo Abe aan de belasting voor bedrijven volgend jaar te willen verlagen.

  Now this is what I call a rally! #Nikkei rises 7.7% to post biggest gain since Oct 2008! pic.twitter.com/zq9n1f4Akp— jeroen blokland (@jsblokland) 9 september 2015

 • Goeiemorgen ...

  ... en welkom bij de liveblog!

  De Europese beurzen waren gisteren in goede doen. Afwachten of ze die prestatie kunnen vasthouden. Wall Street trok de lijn alvast door en sloot gisteravond met ruime winsten af. De Dow Jones klom 2,4 procent hoger, terwijl de Nasdaq 2,7 procent opveerde.

  Aan de agenda te zien oogt het richtinggevend internationaal nieuws mager. In China worden de inflatiecijfers voor de maand augustus bekendgemaakt. Vanavond om 19.00 uur stelt Apple zijn nieuwe iPhone voor. De markt gaat er vanuit dat Apple een (zoveelste) nieuwe versie van zijn succesvolle slimme telefoon zal presenteren. 

  Nog dit: in Brussel noteert Euronav vandaag zonder interimdividend van 0,62 dollar. Bij RealDolmen vindt om 17.00 uur gewone en buitengewone algemene vergadering plaats.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud