1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen in slot onderuit

Zoals verwacht is het bbp van de Verenigde Staten gedaald in het eerste kwartaal, vooral een gevolg van de sterke dollar en de strenge winter. En een oplossing voor de Griekse schuldencrisis lijkt nog veraf.
 • Beurzen helemaal onderuit in slotuur

  De Europese beurzen zijn in het laatste halfuur helemaal onderuit gegaan. De Bel20 verloor 1,2 procent tot 3.709 punten, de STOXX Europe 600 ging zelfs 1,8 procent lager. Parijs was de grootste verliezer met 2,5 procent. De uitspraak van Christine Lagarde van het IMF dat een oplossing voor de Griekse schuldencrisis nog niet voor morgen is, heeft de beleggers duidelijk schrik aangejaagd. De slot topflop in Brussel ziet er zo uit:

   

  ©topflop slot

 • Consumentenvertrouwen VS daalt

  Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie is wel gedaald in mei, maar minder dan verwacht. Het kwam uit op 90,7 en dat is 0,8 punten meer dan wat economen hadden voorspeld. In april was dat vertrouwen nog een stuk hoger met 95,9. Als we kijken naar de subindexen dan krijgt het oordeel van de consument over de huidige toestand een 100,8 (107,0 in april), het sentiment over de korte termijn evolutie komt uit op 84,2 (88,8 in april).

 • Voor zover het optimisme van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis nog moest ingedijkt worden: Christine Lagarde van het IMF heeft er geen goed oog in:

  Grexit alert: It's "very unlikely" a solution will be made with Greece soon, @Lagarde says. http://t.co/98zuPYTwMn pic.twitter.com/2r4lnDHwtd— CNNMoney Investing (@CNNMoneyInvest) May 29, 2015

   

 • Wall Street zet lagere opening neer

  De beurs in New York is bij de opening lager gegaan. Na tien minuten verliest de Dow Jones een kwart procent, de Nasdaq iets meer dan 0,2 procent en de S&P500 iets minder dan 0,2 procent. Wall Street voelt allicht ook de onzekerheid over de Griekse schuldencrisis en heeft uiteraard ook last van de pas bevestigde krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Intussen stevenen de meeste Europese beurzen ook op een lager slot af. Iets minder dan twee uur voor het einde van de handel noteert de Bel20 0,4 procent lager, de Euro STOXX 600 verliest 0,9 procent. Dit zijn de sterkste stijgers en dalers in Brussel

   

  ©topflop

 • Airbus heeft 'serieus assemblageprobleem'

  Op 9 mei stortte kort na het opstijgen in Sevilla een A400M neer waarbij vier doden vielen. De analyse van de zwarte dozen van het militaire transportvliegtuig bevestigt 'dat we een ernstig kwaliteitsprobleem inzake eindassemblage hebben', zo verklarde Marwan Lahoud, directeur strategie van de luchtvaart- en defensiegroep Airbus

  'Van een probleem in de structuur van het vliegtuig is geen sprake', aldus nog Lahoud. Maar blijkbaar werd de software die de motoren controleert slecht geïnstalleerd bij de eindassemblage in Sevilla. Dat heeft waarschijnlijk geleid tot de motorpanne en de crash, zo meldde Handelsblatt eerder. 'De zwarte dozen bevestigen onze eerste eigen analyses', zegt Lahoud.

  Wat er nu precies is gebeurd, moet nog uitgemaakt worden door het lopend onderzoek. Op 19 mei verwittigde Airbus Defence & Space al zijn A400M-klanten om het euvel na te kijken. Het neergestorte vliegtuig maakte een testvlucht alvorens afgeleverd te worden aan Turkije. Van de 174 bestelde A400M's werden er nog maar 12 geleverd, met name aan Frankrijk, Duitsland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Maleisië.

  Een eerste testvlucht op 10 mei, daags na de crash ©AFP

  Andere klanten zijn België (7), Luxemburg (1) en Spanje. Al die landen, behalve Maleisië namen deel aan de ontwikkeling en productie van het toestel. In ons land zijn onder meer Sonaca, Asco en Sabca betrokken bij het programma. Sabca kloeg nog de AV van donderdag over de tegenvallende productiekadans. Oorspronkelijk zou Sabca vanaf dit jaar onderdelen voor 36 toestellen moeten leveren, het worden er maar 22. De eerste A400M voor ons land wordt ten vroegste in 2019 geleverd.

  Het Airbus-aandeel verliest 2,2 procent in Parijs. De drie dagen volgend op de crash verloor het circa  5 procent, maar intussen staat het weer op het niveau van toen.

   

   

 • Materialise is zijn CFO kwijt

  Frederic Merckx verlaat einde september Materialise. Het bedrijf moet dan op zoek naar een nieuwe financieel directeur. 'De succesvolle afronding van het eerste jaar als beursgenoteerd bedrijf, biedt een goede gelegenheid  voor mij om nieuwe uitdagingen aan te gaan', aldus Merckx in een mededeling. Volgens dat bericht stapt hij zelf op. Als Materialise geen opvolger heeft gevonden binnen vier maanden, zal een interim-CFO aangesteld worden. Materialise is actief in het ontwerpen van productiesoftware en 3D-printing.

  Het aandeel  noteert sinds einde juni 2014 op Nasdaq maar kon tot nog toe de belegger niet overtuigen, integendeel. Wie intekende betaalde 12 dollar per stuk, vandaag is het onder 8 dollar gezakt en is het dus een derde van zijn oorspronkelijke waarde kwijt. Van de acht analisten die Materialise volgen heeft slechts één een verkoopadvies, maar er heeft ook niemand een koersdoel boven de introductieprijs van 12 euro.

 • Onenigheid over Amerikaanse groeicijfers

  In de Verenigde Staten is het bbp tijdens het eerste kwartaal op jaarbasis gedaald met 0,7 procent, economen hadden met 0,8 nog erger gevreesd. Dat zegt tenminste de Amerikaanse overheid. Maar verschillende economen, waaronder die van de San Franciso Federal Reserve Bank, hebben hun twijfels over de accuraatheid van de bbp-schattingen voor het eerste kwartaal. Ze denken dat de seizoenseffecten er onvoldoende uitgefilterd zijn. Waar geen twijfel over bestaat zijn de winsten van de ondernemingen in de VS en die zijn in het eerste kwartaal gedaald met 8,7 procent, vooral een gevolg van de sterke dollar.

  U.S. corporate profits -8.7% in Q1, whacked by the strong dollar: pic.twitter.com/xmYQa8pOcZ— Jamie McGeever (@ReutersJamie) May 29, 2015

   

   

 • Braziliaanse economie blijft krimpen

  Het eerste kwartaal van dit jaar kromp de Braziliaanse economie met 0,2 procent. Dat is een pak beter dan de achteruitgang met 0,5 procent die economen hadden verwacht, maar het land stevent hoe dan ook af op zijn zwaarste recessie in een kwart eeuw. 'En het ziet er naar uit dat het in het tweede kwartaal weer slechter wordt', vreest Jankiel Santos, chief economist bij BESI Brasil. 'De vooruitzichten voor de rest van het jaar zien er alles behalve rooskleurig uit'. De nationale munt, de real, verloor dit jaar al 16 procent van zijn waarde tegenover de dollar.

  De Braziliaanse minister van Landbouw, Katia Abreu ©AFP

   

 • India kan China net niet kloppen

  De Indiase economie is tijdens de 12 maanden tot einde maart gegroeid met 7,3 procent. Indrukwekkend naar Europese normen, maar een 0,1 punt te weinig om de groei van China te evenaren. Economen hadden nochtans gerekend op een toename van het bbp met 7,4 procent. Over het laatste kwartaal groeide de Indiase economie met 7,5 procent.

 • Afrikaanse Ontwikkelingsbank heeft nieuwe voorzitter

  Akinwumi Adesina (55) is in Abidjan (Ivoorkust) verkozen tot nieuwe voorzitter van de ADB, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Adesina is tot einde augustus nog minister van Landbouw van Nigeria. De vergadering had wel 6 stemrondes nodig om zover te komen. Hij haalde het met 58% van de Tsjadi Bedoumra Kordje (31,6%) en van Cristina Duarte van Kaap Verdië (10%), die de eerste vrouwelijke voorzitter had kunnen worden. De ADB injecteert elk jaar twee miljard dollar in Afrikaanse projecten. Adesina volgt de Rwandees Donald Kaberuka op die er twee mandaten van vijf jaar heeft opzitten.

  The African Development Bank: Adesina is elected president http://t.co/cvfsNXddH5 pic.twitter.com/bKmaGTnxMs— The Economist (@EconBizFin) May 29, 2015

   

 • AirAsia houdt vliegtuigen langer in dienst

  De grootste lagekostenmaatschappij van Azië heeft Airbus gevraagd de levering van nieuw bestelde vliegtuigen te vertragen en gaat zijn 'oude' toestellen langer gebruiken om kosten te besparen. Dat heeft AirAsia meegedeeld naar aanleiding van de publicatie van zijn kwartaalcijfers. AirAsia heeft nog 10 uitstaande orders voor A320's en 304 voor de A320neo, de versie met nieuw ontwikkelde motoren. 

  Een AirAsia-vliegtuig beschilderd met het portret van Manny, de Filipijnse bokser ddie vorige maand voor de wereldtitel bokste. ©EPA

  Van januari tot maart daalde de omzet met 0,4 procent tot 1,30 miljard ringgit (324 miljoen euro). De nettowinst steeg van 139,7 miljoen naar 149,3 miljoen ringgit. Het betere resultaat is vooral te danken aan de lagere olieprijs. AirAsia kwam wereldwijd in het nieuws met de crash van een toestel van zijn Indonesische dochter in december vorig jaar. Daarbij kwamen alle 162 inzittenden om.

  Het aandeel sloot deze morgen (onze tijd) voor de mededeling op 2,19 ringgit, een stijging met 5,3 procent. Na de ramp vorig jaar ging het van een koers van 2,94 naar 2,06 begin deze week.

 • Winnaars en verliezers over de middag

  Over de middag boeken enkel Londen en Wenen een kleine winst, de andere West-Europese beurzen gaan achteruit. De Bel20 heeft intussen wat verloren terrein teruggewonnen, maar noteert nog altijd een half procent lager. Dit zijn de winnaars en verliezers in Brussel:

   

  ©topflop brussel

 • 'KBC lonkt naar Slovaakse bank'

  Volgens de Slovaakse krant SME is KBC  geïnteresseerd in de ovename van de Slovaakse tak van de Russische bankgroep Sberbank. Sberbank Slovakije is met zo'n 100.000 klanten een relatief kleine speler op de Slovaakse bankenmarkt. Volgens SME is het de zevende grootste bank in het Oost-Europese land. KBC-dochter CSOB heeft er 0,6 miljoen klanten en dat is goed voor een marktaandeel van 10 procent. Hier leest u meer.

 • Waar haalt de FIFA zijn geld?

  Een verhelderende grafiek van The Economist over de FIFA. Elders op onze site vindt u onze verslaggeving over de vergadering van de voetbalbond en Blatter die het hoofd boven water probeert te houden

  Dailychart: How FIFA spends and makes its money http://t.co/82s9cjY6ig pic.twitter.com/v37q7k2xk7— The Economist (@EconBizFin) May 29, 2015

   

 • Galapagos neemt kaap van 50 euro

  Er komt maar geen einde aan de opmars van biotechbedrijf Galapagos. Vlak voor de middag staat het aandeel op bijna 52 euro, een winst van ruim zes procent. De beurswaarde stevent nu zelfs af op twee miljard, ze bedraagt 1,95 miljard euro. Het is daarmee de sterkste stijger op de brede markt in Brussel. Ook Connect Group doet het goed en staat nu op de tweede plek. Overigens prijken nu zes vastgoedgroepen in de top 10 van sterkste stijgers.

 • Kempen zet D'Ieteren meteen in etalage

  Het beurshuis Kempen is gestart met de opvolging van D'Ieteren  en plakt er meteen een verkoopsadvies op met een koersdoel van 27 euro of ruim 8 euro minder dan de huidige koers. 

  Andere belangrijke analistenrapporten over Belgische aandelen: 

  -UCB  : Barclays verlaagt zijn koersdoel van 91,5 naar 85 euro, het advies blijft 'bijkopen'.

  -Solvay   : Nomura start de opvolging van het chemieaandeel met een advies 'afbouwen' en een koersdoel van 122 euro.

  -Colruyt   : ABN Amro verhoogt zijn koersdoel van 34,5 tot 38 euro, maar het advies blijft 'verkopen'.

   

 • Imtech in vrije val

  De aandelen van de Nederlandse engineeringroep Imtech  staan bijna acht procent lager. Een vroegere directeur bekende aan de Duitse overheden dat hij in 2012 voor 150.000 euro smeergeld  had betaald aan een luchthavenverantwoordelijk. Dat schrijft de zakenkrant Handelsblatt. Het bedrijf hoopt op die manier een contract ter waarde van 65 miljoen vast te krijgen. Imtech staat al een hele tijd onder druk nadat gelijkaardige fraude in Duitsland en Polen al aan het licht kwam. Begin dit jaar maakte Imtech een einde aan zijn sponsorship van het voetbalstadion van HSV Hamburg, dat zijn naam droeg.

   

  De Imtech Arena, die sinds begin dit jaar niet meer zo heet. ©Photo News

   

  Kop van jut in de corruptie- en fraudezaken van Imtech in Duitsland is Klaus Betz. Volgens een bericht van het NRC vorige zomer was 'Klaus Betz het symbool geworden voor alles wat mis was. Hij was een lokale directeur die volkomen onafhankelijk van de top in Gouda kon opereren, een autoritaire leider die alleen goed nieuws van zijn werknemers duldde en een man met een voorliefde voor megalomane projecten'. Zoals het sponsorship van HSV

 • Bazooka van Draghi werkt

  Uit het rapport van de ECB over de M3-groei blijkt dat bankleningen in de eurozone aan families en ondernemingen in april jaar op jaar met 0,7 procent gestegen zijn. In maart bedroeg de stijging maar 0,5 procent. 'De krediettoeneme in de eurozone steunt dus in toenemende mate het economisch herstel', aldus Teunis Brosens, econoom bij ING Bank.

  Wel verschilt die toename van kredieten sterk van land tot land. Terwijl België een 'ongemakkelijke' groei van 17 procent van leningen aan families noteerde, was de groei in Frankrijk (+4,1%) erg robuust en blijft hij in Duitsland (+1,2%) eerder bescheiden. De Europese periferie blijft kampen met een krimp: Spanje -3,9%, Portugal -4,5% en Ierland -7,7%.

 • Bokkensprongen van RealDolmen

  Na een licht hogere opening zijn de Europese beurzen collectief in het rood gedoken. De verliezen blijven wel onder één procent. Beleggers vrezen dat Griekenland niet tijdig een akkoord bereikt met zijn schuldeisers om een eerste terugbetaling aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te kunnen doen. De STOXX Europe 600 verliest een half procent, de Bel20 0,4 procent. Enkel Wenen en Oslo boeken nog een kleine winst. RealDolmen maakt rare sprongen in Brussel. Bij de opening dook het bijna 4 procent lager, binnen de vijf minuten werd dat verlies tot 1,1 procent gereduceerd, en nu staat het in de top tien van sterkste stijgers. Het positieve rapport en de koersdoelverhoging van KBCS zijn daar mogelijk niet vreemd aan.

 • Equinix koopt Telecity

  De Amerikaanse groep Equinix Inc, een operator van gegevensbanken, koopt zijn Britse sectorgenoot Telecity Group  voor 2,35 miljard pond en creëert zo een trans-Atlantisch data-center. Daardoor gaat de geplande fusie tussen Telecity en het Nederlandse Interxion Holding niet door. De beurswaarde van Telecity is dit jaar al met 35 procent gestegen. Het werkveld van Telecity strekt zich uit van Dublin tot Sofia en van Istanbul tot Stockholm.

 • Parfumeriegroep Douglas bereidt IPO voor

  De Duitse groep Douglas wil nog dit jaar naar de beurs, zo bljkt uit een mededeling van de parfumeriemastodont. Douglas kocht vorig jaar nog het Franse merk Nocibe. Douglas telt 1.700 winkels in 19 landen. Vandaag is de groep voor 80 procent in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Advent International. Het is die 80 procent die naar de beurs zou gebracht worden, daar bovenop wil de groep ook vers geld ophalen. De familie Kreke, die stichter van Douglas, zou een belangrijk minderheidsbelang behouden.

  Eva Mendes bij de voorstelling van een nieuw parfum van Calvin Klein in een Douglas-parfumerie in Berlijn. ©Photo News

 • Spanning rond Syngenta loopt op

  Het Syngenta-aandeel  is één van de sterkste stijgers in Europa na geruchten dat Monsanto volgende week met een hoger bod zou komen. De Amerikanen hadden tot nog toe 'maar' 449 Zw.fr. per aandeel of 45 miljard dollar veil voor hun sectorgenoot-concurrent. Syngenta zou een bod van 500 frank wel willen overwegen. De Zwitsers hebben in elk geval nog een extra zakenbank - UBS - onder de arm genomen om hen te adviseren. Monsanto moet nu uitmaken of een dergelijk hoog bod nog wel zin heeft tegen de achtergrond van een volatiele agroindustrie

 • Bel20 opent licht hoger, RealDolmen duikt lager

  Brussel is zopas iets hoger geopend (+0,1%), net als de meeste andere beurzen. Real Dolmen is de grootste daler, Ter Beke is de eerste koploper. De IT-groep opende bijna 4 procent lager, maar dat verlies werd na enkele minuten al gereduceerd tot 1,1 procent.

 • Duitse winkels draaien beter dan Franse

  De kleinhandelsverkopen in Duitsland zijn in april sterker gestegen dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van het Duitse statistisch bureau. In de retailsector werd 1,7 procent meer omzet gedraaid dan in maart, economen hadden maar op 0,8 procent gerekend. Jaar op jaar stegen de kleinhandelsverkopen met 1 procent. De Fransen doen het wat kalmer aan, daar ging de consumptie met een flauwe 0,1 procent hoger, economen hadden op dubbel zo veel gerekend. Het goede nieuws is dat er in maart nog een daling met 0,7 procent was.

  In case you missed it, German retail sales were up 1.7% MoM in April. Best April performance since 2009. Binge shopping in Germany?— Carsten Brzeski (@carstenbrzeski) May 29, 2015

   

 • 'Syngenta zoekt toenadering tot Monsanto'

  De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermers Syngenta zou nu toch open staan voor een overname door Monsanto

  Syngenta zou een bod van 500 CHF per aandeel willen overwegen. Of Monsanto dat ziet zitten? https://t.co/763hefJUNX pic.twitter.com/ct6Dl1erLZ— Tom Simonts (@TSimonts) May 29, 2015

   

 • Econocom haalt ruim 100 miljoen op

  De IT-dienstengroep heeft via een private plaatsing voor een totaalbedrag van 101 miljoen euro obligaties aan de man gebracht. Het opgehaalde geld moet de overnamekas van de groep spijzen en het interne financieringsvehikel van het nodige geld voorzien. Dat nieuws bracht Econocom donderdag nabeurs.

 • Yen op laagste peil in 12 jaar

  Japanners die een dollar willen kopen moeten daar nu al 125 yen voor betalen en dat is het laagste peil in 12 jaar. Valutaspecialisten verwachten zelfs nog een verdere daling tot meer dan 130. Het verklaart mee de stijging van de beurzen in Tokyo. De Nikkei boekte voor de 11de dag op rij winst. De Chinese Shanghai Composite kan momenteel standhouden, na zijn oplawaai van gisteren waarbij de index 6,5 procent lager ging. Maar die was de voorbije zes maanden wel verdubbeld in waarde.

  Nikkei closes up +0.06% at 20,563.15 http://t.co/Q1Bdng3pEn— ForexLive (@ForexLive) May 29, 2015

   

 • Sociaal akkoord met cabinepersoneel KLM

  KLM heeft met al zijn cabinebonden een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. Dat maakte het luchtvaartbedrijf vrijdag bekend. Het onderhandelingsresultaat wordt nu voorgelegd aan de leden van de drie bonden om zich hierover uit te spreken. De afspraken gelden voor de komende 15 maanden.

  ©ANP XTRA

  Het onderhandelingsresultaat met de cabinebonden is wel onder voorwaarde dat er in alle zogenoemde domeinen bij KLM, dus ook Grond en Cockpit, een ,,evenwichtig akkoord'' wordt bereikt.

  De bonden en KLM zijn onder meer overeen gekomen dat de werk- en rusttijdenregeling wordt aangepast. Ook levert het cabinepersoneel structureel een vakantiedag in de winter in. Gedurende de looptijd van de cao vinden geen gedwongen ontslagen plaats vanwege economische redenen, zolang andere instrumenten als bijvoorbeeld deeltijdwerk toereikend zijn.

 • Nieuwe chipfusie in de maak

  Volgens de New York Post staat chipbakker Intel Corp op het punt om zijn kleinere sectorgenoot Altera Corp over te nemen voor 15 miljard dollar. Een biedprijs van 54 dollar per aandeel zou 15 procent boven de slotkoers van 46,97 dollar donderdagavond liggen. Altera verwierp eerder een bod van Intel voor die prijs, maar tekende toen een 'standstill' akkoord met 's werelds grootste producent van halfgeleiders waardoor Intel vanaf 1 juni een vijandig bod kan uitbrengen. Een nakende overname valt in elk geval niet uit te maken aan het koersverloop van beide aandelen, in tegenstelling tot dat van Avago en Broadcom een dag eerder. Altera verloor 1,9 procent, Intel won 0,9 procent.

 • Nettowinst RealDolmen droogt op

  Zoals verwacht is RealDolmen  er niet in geslaagd zijn winstmarge op te krikken, integendeel ze daalde van 4,9 naar 3,8 procent. De rebit of recurrente operationele winst daalde immers van 11,8 naar 8,5 miljoen, ondanks een lichte toename van de omzet van 219,5 tot 223,5 miljoen. Omdat er nog een pak herstructureringskosten moesten geboekt worden, daalt de nettowinst van 9,0 naar een schamele 0,5 miljoen euro. Die winst kwam overigens vooral uit de minder rendabele hardwaretak Infrastructure Products

  Jaarcijfers #RealDolmen bevatten €0,29 div p.a.(beleid: 30% van EBIT) & rebit marge vn 5,4% nr 3,8%, 2de jaarhelft>1ste ~5% marge in FY15/16— Tom Simonts (@TSimonts) May 29, 2015

  Guy Sips van KBC Securities noemt de resultaten van de divisie 'business solutions' en het dividend een 'aangename verrassing'. 'Het tweede halfjaar kon de zwakke start van het boekjaar niet goedmaken, maar bevatte wel een aantal positieve elementen', zo staat in zijn rapport. Voor het pas gestarte boekjaar rekent Real Dolmen op een hoger volume in 'services business' en een daling van omzet en marges in 'infrastructure products'. In 'professional services', verwachten ze betere marges. De rebitmarge voor het hele jaar zou rond 5 procent schommelen, ruim een procent meer dan vorig jaar dus. 

  Daarom verhoogt hij zijn koersdoel tot 24 euro, het advies blijft op 'bijkopen'.

  'De Belegger' heeft ook een goed oog in RealDolmen. Twee maanden geleden werd het advies al opgekrikt tot 'beperkt kopen' en nu nog eens naar 'kopen'. 'De Belgische IT-dienstverlener ziet eindelijk tekenen van verbetering in de onderliggende resultaten. In de tweede jaarhelft van het boekjaar tot maart 2015 kwam ondanks een verdere omzetdaling de bedrijfsmarge uit op 5,9%. Een positieve opsteker na de malaise over het eerste halfjaar waar slechts een marge van 1,4% werd behaal', klinkt de analyse.

   

 • WDP trekt kapitaal op met 26 miljoen

  Bij de logistieke vastgoedspecialist WDP kozen 55 procent van de aandeelhouders voor extra aandelen in plaats van cash. Daardoor worden 386.788 nieuwe aandelen gecreëerd, meldt WDP in een persbericht, wat leidt tot een kapitaalverhoging van circa 26 miljoen. 'Samen met de inbreng in natura van de site in Bornem en de verwachte gereserveerde winsten in 2015, resulteert dit op heden in een totale versterking van het eigen vermogen van ruim 90 miljoen in 2015', aldus nog het communiqué.

 • Waar moet de Belgische belegger vandaag naar uitkijken?

  1. De weerbarstige 5 procent van RealDolmen 

  RealDolmen stelt vrijdag zijn cijfers voor over het gebroken boekjaar tot 31 maart. Florissant zullen die niet zijn. Voor het tweedejaar op rij zal de IT-dienstengroep de beloofde bedrijfswinstmarge van 5 procent niet halen, bleek eerder al. Meer nog: de 4,7procent van het voorgaande boekjaar zal waarschijnlijk ook niet gehaald worden. Per saldo zou de omzet vlak evolueren, metgroei in de minst rendabele hardwaretak Infrastructure Products. Netto zal de winst waarschijnlijk stevig dalen doorherstructureringskosten. 

  2. Retail Estates omzeilt de nulinflatie 

  Ook Retail Estates, de grootste in retail gespecialiseerde vastgoedgroep, komt met cijfers over het boekjaar tot 31 maart. Bij de halfjaarcijfers eind november voegde Retail Estates, dat sinds de beursgang in 1998 elk jaar winst en dividend wist op te trekken,een zeldzame waarschuwende boodschap toe: zonder een scheut inflatie wordt het moeilijker de huurprijzen en dus de winstvoort op te drijven. Retail Estates lijkt niet op Mario Draghi te wachten om de inflatie op te krikken en kwam met een eigen oplossing voor de dag omde winstgroei op te peil te houden: de vastgoedgroep realiseerde met de 129 miljoen grote baanwinkelportefeuille van Rockspringde grote sprong voorwaarts en financierde die deal met een kapitaalronde. Het management belooft het opgehaald geld snel aanhet werk te zetten. 'Anders zouden we ons dividend jaar op jaar niet elke keer met minstens 3 procent kunnen optrekken, zoalswe steeds gedaan hebben', stelde voorzitter Paul Borghgraef. 

  3. Werpt stimulus van Draghi vruchten af?

  Om 10 uur maakt de Europese Centrale Bank haar maandelijkse cijfers over de geldgroei in de kredietverlening in de eurozonebekend. In maart is de jaar-op-jaargroei van de kredietverlening voor de privé-sector, gezuiverd voor effectiseringen, versneld tot0,8 procent. Geen euforische cijfer, maar wel de sterkste groei in drie jaar en een verademing na een lange krimp. Economenrekenen voor april op een verdere toename. Dat zou suggereren dat de schoktherapie van Mario Draghi, die elke maand via de bulkinkoop van staatsobligaties banken enbeleggers 60 miljard euro cash toestopt, er stilaan in slaagt de kredietverlening aan de reële econom

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud