1. Markten Live
 2. Live blog
live

Beurzen krabbelen overeind

Bij een vrij positieve beurshandel kleurde Morgan Stanley de beursdag. Het beurshuis kraakt Tesla op Wall Street en maakt WDP op de Brusselse beurs.
 • Bel20 vlagt 0,5 procent hoger af, WDP in een glansrol

  De slotbel: de Bel20  koerste 0,5 procent hoger op 3.494 punten. Het verslag van de beursdag leest u hier

 • WDP toast op Johnny Walker

  Johnny Walker. Onthoud die naam. Die analist startte vandaag voor invloedrijke beurshuis Morgan Stanley de opvolging van WDP , marktleider in logistiek vastgoed. U leest er hier meer over. 

 • Over de kapitaalvermindering van TomTom

  Goed nieuws voor de Belgische aandeelhouders van TomTom . De Nederlandse navigatiespecialist keert op 27 mei 3,22 euro uit aan de aandeelhouders, na de verkoop van zijn belangrijkste afdeling.

  Vorige week konden de banken nog geen duidelijkheid verschaffen over de belangrijke vraag of de Belgische beleggers op die uitkering roerende voorheffing zou ingehouden houden, maar nu komt er alvast van Deutsche Bank een bevrijdende boodschap.

 • Binnenkort op de Londense beurs: Zwitserse horloges

  Watches of Switzerland, de Britse retailer van exclusief Zwitserse uurwerken als Rolex en Cartier, trekt naar de Londense beurs. De eigenaar, private-equityreus Apollo, vindt het 'tijd' om te cashen. 

 • Wall Street boekt remonte

  De openingsbel op Wall Street. De Dow Jones  herstelt 0,5 procent naar 25.805 punten. Tesla  houdt ondanks de heel sombere rapport van Morgan Stanley (zie vorige post) boven de grens van 200 dollar stand, met een verlies van 1,8 procent naar 201,64 dollar.

  Dat is nog altijd 38 procent lager dan begin dit jaar, waarmee Tesla voor de slechtste prestatie in de Nasdaq100 tekent. Die korf steraandelen van Nasdaq legt sinds nieuwjaar gemiddeld 18 procent winst voor. 

  ©REUTERS

 • Morgan Stanley: 'Tesla kan naar 10 dollar zakken'

  Net als bij Umicore regent het op Wall Street ook rond Tesla  sombere analistenrapporten. Morgan Stanley verlaagt vandaag zijn 'bear case' koersdoel, zeg maar de billijke koers als alles tegenzit, tot ... 10 dollar. Het 'gewone' koersdoel blijft wel op 230 dollar. 

  Volgens analist Adam Jonas is het grote probleem de verzadigde markt voor elektrische auto's. 'De vraag is het kernprobleem. Tesla is te groot ten opzichte van de vraag op korte termijn en dat zet de resultaten zwaar onder druk'. 

  In het sombere scenario ziet de analist Tesla flink wat marktaandeel verliezen in China. De ambitieuze verkoopsdoelstelling in de Volksrepubliek zijn in gevaar door de handelsoorlog tussen Washington en Peking. 'Tesla verdient lof dat het een paar jaar lang sterk gescoord heeft in 's werelds belangrijkste markt voor elektrische auto's', zalft Jonas. Om dan meteen te slaan: 'Maar we vrezen dat er een reeks nationale kampioenen zullen opstaan'. 

  Met andere woorden: de kans is reëel dat Peking zijn grote ambities in elektrische auto's - een speerpunt in de 'Made in China' strategie - liever aan Chinese bedrijven dan aan buitenlandse spelers laat. En dat vermoeden heeft ook Umicore sinds de Paaswaarschuwing op de Brusselse beurs zo'n derde van de beurswaarde - bijna 4 miljard euro - doen verliezen. 

 • Meer informatie over de (late) jaarcijfers van Crescent ...

  ... leest u hier. Het management belooft voor dit jaar de 'uliteme turnaround', maar na het tiende verlies over de voorbije elf boekjaar zijn beleggers logischerwijs sceptisch.

  Het aandeel  zakt 8 procent naar 0,0548 euro. Als er vier cijfers na de komma nodig zijn om de beurskoers volledig te maken, weet je dat er iets niet helemaal snor zit. 

 • Jensen-Group: 'Jaar goed gestart'

  'Voor Jensen-Group is het jaar goed begonnen. Dat viel vanmorgen te horen op de algemene vergadering in Sint-Denijs-Westrem. In het persbericht over de jaarresultaten, dat op 21 februari werd uitgestuurd, stond te lezen dat de fabrikant van industriële wassystemen in 2018 weliswaar iets minder orders had ontvangen, maar dat het orderboek toch voldoende was 'om 2019 goed te starten'.

  'De situatie is niet veranderd sinds februari', zei CEO Jesper Munch Jensen in de marge van de algemene vergadering. Of de trager groeiende wereldeconomie en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog dan geen impact hebben? 'We merken daar voorlopig niet veel van', antwoordde voorzitter Raf Decaluwé. Al is hij wel voorzichtig: 'Met de maatregelen tegen Huawei is het handelsgeschil in een nieuwe fase beland.' En waren er opvallende negatieve evoluties geweest, dan had Jensen-Group daarover wel bericht, voegde hij toe.

  Jensen-Group publiceert vanaf dit jaar geen kwartaalupdates meer, zodat het uitkijken was naar een stand van zaken. De informatie bleef echter heel beperkt.

  Op de AV werden alle agendapunten zonder problemen goedgekeurd, ook het dividend van 1 euro bruto per aandeel.

  Raf Decaluwé begint aan zijn laatste jaar als voorzitter van de raad van bestuur. Zijn mandaat moet volgend jaar vernieuwd worden, maar hij heeft besloten zich niet meer beschikbaar te stellen. 'Ik zal dan 72 zijn en heb wat rust verdiend', zei hij met een glimlach. 'Ik heb een heel mooie ontwikkeling meegemaakt bij Jensen en heb daar ook mijn steentje toe bijgedragen, onder meer met mijn ervaring in China en Japan.' Decaluwé deed die ervaring vooral op toen hij CEO van Bekaert was (van 1994 tot 2002).

 • Euronext Brussel: magazijnen in de hoofdrol

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier.

 • Geen staatsbon in juni

  Het Agentschap van de Schuld geeft in juni geen staatsbons uit. Traditioneel zijn er uitgiftes in maart, juni, september en december.

  Het Agentschap van de Schuld verwijst naar de beperkte interesse. Om dezelfde reden was er ook in december 2018 geen staatsbon.

 • AMG verdubbelt capaciteit

  AMG  heeft van de raad van bestuur de goedkeuring gekregen voor een uitbreiding van de capaciteit. Het bedrijf gaat 300 à 350 miljoen dollar investeren om de vanadiumcapaciteit te verdubbelen tegen 2021/2022.

  'Een uitbreiding van de recyclingcapaciteit voor gebruikte katalysatoren is een belangrijke stap voor AMG in het behalen van zijn doelstellingen', zegt Stijn Demeester van ING. AMG wil de ebitda de komende drie jaar laten aangroeien tot minimaal 350 miljoen dollar, tegenover een verwachte 150 miljoen dollar dit jaar.

  AMG kent een lastige periode omdat de vanadiumprijzen gezakt zijn tot 20 dollar per pond, tegenover recordniveaus van 50 dollar eind vorig jaar. Demeester herhaalt zijn koopadvies en een koersdoel van 37 euro.

 • Speculatie over overname door Engie

  Engie  is met een daling van 4 procent de grootste daler in de CAC40, maar dat heeft ook te maken met het knippen van het slotdividend over boekjaar 2018.

  Daarnaast is er speculatie over een overname door Engie van Neoen , een producent van zonne-energie. Volgens BFM Business zou de zakenman Jacques Veyrat, die de Impala-holding beheert, bereid zijn aandeelhouder van Engie te worden in ruil voor zijn meerderheidsbelang (50,1%) in Neoen. 

 • Oeso pessimistischer over wereldeconomie

  De Oeso heeft haar prognose voor de wereldgroei dit jaar opnieuw verlaagd van 3,3 procent naar 3,2 procent. De organisatie roept de overheden op een handelsoorlog te vermijden en maatregelen te nemen om de economie te stimuleren.

  De Oeso laat nog weten dat het recentste nieuws over de handelsoorlog, zoals het plaatsen van technologiegigant Huawei op een Amerikaanse zwarte lijst, niet in de prognose is verwerkt, wel de handelsoorlog in het algemeen die voor veel onzekerheid zorgt. 

 • Crescent (vroeger Option) rapporteert twee keer

  Gisteravond kwam het Leuvense Crescent met financiële updates over het jaar 2018, en het eerste kwartaal van 2019. Op 20 juni vindt de jaarvergadering plaats waarop het een kapitaalverlaging wil laten goedkeuren waardoor jaren van opgestabelde verliezen uit de balans worden gegomd.

  In het voorwoord van het jaarverslag gaat het over 'de ultieme turnaround' van een bedrijf dat toch al jaren aan het kwakkelen is. Crescent verwacht na de introductie van nieuwe producten een positieve cashflow neer te zetten, niet onbelangrijk voor een bedrijf met een cashpositie van 600.000 euro eind december. Het bedrijf heeft wel een paar reddingsboeien voor handen, met dank aan de referentieaandeelhouders. Voorzitter Eric Van Zele leende dit jaar alvast 325.000 euro en wil tot 450.000 euro gaan, terwijl de holding van Marc Coucke ook 400.000 euro bijstortte als lening. Kleinere aandeelhouders beloofden samen nog eens 200.000 euro toe te stoppen.

  De jaarresultaten noemt Guy Sips van KBC Securities niet representatief, onder meer omdat het oude Option via een omgekeerde overname werd ingebracht in Crescent terwijl er kort nadien twee andere overnames werden gedaan. De bijdrage van verschilende bedrijfstakken geldt dus niet voor de volledige 12 maanden. Als dat wel zo was geweest rekent Crescent voor dat de jaaromzet 18,8 miljoen euro had bedragen en het recurrente brutoverlies (rebitda) 0,6 miljoen euro.

  Alles samen gaat het om een bedrijf dat dit jaar zijn omzet met dubbele cijfers wil doen groeien tot boven 20 miljoen euro. De beurswaarde ligt ondertussen boven de 40 miljoen euro. Sips 'wil wel geloven' dat de ultieme turnaround nu in de steigers staat, maar ziet nog wel wat hindernissen tussen droom en realiteit. Het koersdoel blijft staan op 'verkopen'.

 • Vragen voor Kurt Vansteeland? Shoot!

  Om 12 uur start onze marktenchat. Vragen kan u hier al achterlaten.

 • Xi Jinping gebruikt rare intimidatietechniek

  Een nieuwe zet in het schaakspel tussen de VS en China is het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan een verwerker van zogenaamde 'rare earth metals'. Dit zijn zeldzame metalen die essentieel zijn voor de productie van high-tech apparatuur zoals smartphones. De president laat nog eens even weten dat de grootste voorraad van deze metalen in de Chinese bodem zit. Dit is geen onbelangrijk speelstuk.

  Een ander belangrijk punt is dat de verwerking van deze metalen vooral in China gebeurt. Zo verwerkt de Volksrepubliek de metalen tot magneten, sensoren en andere producten. Deze producten zijn een essentieel onderdeel geworden van de industriële toeleveringsketens van zowel de VS als Europa. 

  Maar de VS zijn ook voor hun defensiematerieel afhankelijk van de zeldzame metalen. Xi gaat dus niet op de Chinese thee voor de gezelligheid, maar om Amerika te waarschuwen.

  Het schaakspel tussen China en de VS. ©© CORBIS

 • Consolidatie in fondsensector

  Het aandeel van de Duitse vermogensbeheerder DWS  gaat voor de tweede dag op rij hoger. Volgens mediaberichten wil de Franse beheerder Amundi DWS overnemen. Amundi zou volgens dezelfde bronnen enkel interesse hebben in een meerderheidsbelang. DWS is momenteel in handen van Deutsche Bank.

  Verder neemt de Amerikaanse groep Morgan Stanley een belang van 5,5 procent in de Franse fondsenboetiek Tikehau Capital . Dat past in een kapitaalronde bij de Franse groep van 300 miljoen euro.

 • Bel20 opent hoger

  De Bel20 opent 0,4 procent hoger. De belangrijkste bewegingen:

  Curetis gaat met 13 procent hoger nadat het een reddingsboei van 6,5 miljoen toegeworpen kreeg (zie post 8u22).

  WDP stijgt 2,2 procent nadat Morgan Stanley de opvolging van het aandeel start met een koopadvies en het hoogste koersdoel tot nu toe: 175 euro (zie post 7u52).

  Montea gaat na de publicatie van de cijfers (zie post 7u34) met 0,3 procent hoger.

  Barco wint 1,8 procent na een verhoging van het koersdoel door Berenberg (zie post 8u06).

  Leasinvest klimt 0,5 procent. De vastgoedgroep verwacht dit jaar hogere huurinkomsten en een stabiel dividend (zie post 7u29).

 • Ahold Delhaize koopt gretig eigen aandelen in

  Ahold Delhaize ligt voor op schema met het inkopen van zijn eigen aandelen. In november kondigde het bedrijf aan voor 1 miljard euro aan eigen aandelen op te kopen en op dit moment staat de teller op 496 miljoen euro. 

 • Montea beheert meer dan een miljard aan vastgoed

  Na een kapitaalverhoging van 160 miljoen euro die meteen in nieuwe projecten werd gepompt, kon logistieke vastgoedspeler Montea moeilijk dalende cijfers voorstellen. De vastgoedportefeuille werd in de eerste drie maanden van het jaar 132,4 miljoen of 15 procent euro meer waard. Al het vastgoed van Montea samen is voor het eerst meer dan een miljard waard.

  Door de kapitaalverhoging viel de schuldgraad van het bedrijf van 51,3 procent naar 39,7 procent afgelopen kwartaal. Hoe hoger de verhouding tussen de uitstaande schulden en de waarde van het vastgoed is, hoe minder financiële ademruimte een GVV als Montea heeft.

  Dankzij een meer dan stevige bezettingsgraad van 99,1 procent stijgt het EPRA-resultaat, zeg maar de winst uit de kernactiviteit van bouwen en verhuren, met ruim de helft (+53,5%, 10,8 miljoen euro) tegenover een jaar eerder. Per aandeel gaat het om een stijging van 30 procent naar 0,79 euro. Dat komt omdat er op 31 maart gevoelig meer aandelen bestonden dan 12 maanden eerder.

  Het bedrijf stelt een dividendstijging in lijn met de EPRA-winst in het vooruitzicht. Ten allerminste wil het de jaarwinst met 5 procent zien stijgen. Het vastgoedbedrijf ligt alvast ver voor op dat schema.

  Kepler Cheuvreux roemt 'zeer goede management' van Montea in een 'groeiende sector', maar ziet ook dat de waardering van het aandeel hoog ligt. De vastgoedanalisten hanteren een 'afbouw'-advies vanuit de redenering dat de recente rally van het aandeel wel een time-out verdient. 12 maanden geleden was de beurskoers ongeveer 43 euro, vandaag is dat 77 euro.

 • Olie hoger door toenemende spanningen tussen Iran en de VS

  De toenemende spanningen tussen Iran en de VS zetten vandaag verder druk op de olieprijs. De Amerikaanse president Donald Trump gooide gisteren extra olie op het vuur door te dreigen met 'grote kracht' tegen Iran, wanneer het land niet stopt met het schaden van de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten. Dit zei hij na een raketaanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De VS verdenken Iran ervan achter deze aanslag te zitten.

  De prijs van een vat Brent olie stijgt met 0,3 procent naar 72,17 dollar.

 • Europese beurzen openen licht hoger

  Dat leert de stand van de futures.

 • Reddingsboei voor Curetis

  Het noodlijdende Curetis krijgt een reddingsboei van in totaal 6,5 miljoen euro toegeworpen. Het diagnostica-aandeel ontvangt van de Europese Investeringsbank (EIB) 5 miljoen euro via lening. Het grootste deel van de rente hoeft pas aan het einde van de looptijd te worden betaald. De EIB kan nog een extra vergoeding krijgen op basis van de prestatie van het aandeel.

  Naast de 5 miljoen van de EIB krijgt het bedrijf ook nog 1,5 miljoen euro uit een programma voor converteerbare obligaties van de Amerikaanse fondsbeheerder Yorkville. Dat programma van 20 miljoen euro werd in oktober 2018 afgesloten.

 • Snellaadbedrijf Fastned op 14 juni naar de beurs

  De uitbater van tientallen snellaadstations Fastned wil op 14 juni naar de Amsterdamse beurs. Met de beursgang wil Fastned vers geld ophalen om zijn expansie te financieren. Fastned heeft momenteel 97 snellaadstations in Nederland, Duitsland en het VK. Maar het wil ook uitbreiden naar onder meer België.

 • Berenberg verhoogt koersdoel Barco

  Berenberg bevestigt het koopadvies van Barco  en krikt het koersdoel op van 170 naar 190 euro. De analisten vinden Barco aantrekkelijk gewaardeerd tegen een koers/winst-ratio van 18 in combinatie met een verwachte groei van de winst per aandeel met 20 procent. Berenberg verhoogt zijn verwachting voor de langetermijnmarge van 15,5 tot 16,5 procent. 'Dat is nog steeds binnen de prognose voor 2022 (14-17%) en we houden hierbij geen rekening met fusies en overnames.'

  The main drivers in 2019 are a return to growth in the Cinema and Control Rooms segments.
  Trion Reid en Anna Patrice
  Analisten Berenberg

 • OESO zal de groeiprognose waarschijnlijk knippen

  In een interview met CNBC zegt secretaris-generaal Angel Gurria van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het wereldwijde herstel vertraagt. Dit komt door de toenemende handelsspanningen tussen de VS en China.

  De secretaris-generaal waarschuwt dat de spanningen ook in de nabije toekomst effect gaan hebben op de investeringen en de groei. 'We zaten middenin een herstel toen al de beslissingen over handel werden gestart. Hierdoor werd de economische vertraging ingezet en het risico op nog grotere schade is er nog steeds'.

  Straks om 11u komt de OESO met een nieuwe vooruitblik. Afgaande op de uitspraken van Gurria zal de groei verder naar beneden worden bijgesteld. 

 • Koersdoel Morgan Stanley voor WDP: 175 euro

  Analist Jonny Walker van Morgan Stanley start de opvolging van magazijnspecialist WDP  met een koopadvies en een koersdoel van 175 euro. Het beurshuis is het enige dat een positief advies uitbrengt op WDP. Bovendien gaat het om een straf koersdoel: het impliceert een opwaarts potentieel van 29 procent.

  'WDP geniet van een structurele rugwind: de groei van de Europese logistieke markt. Die zal de groep in staat stellen voor meerdere jaren winsten te boeken op ontwikkelingsprojecten.'

  Het beurshuis relativeert de forse premie waarmee WDP noteert tegenover de intrinsieke waarde. 'Als we de intrinsieke waarde herberekenen op basis van recente transacties, komen we tot een aantrekkelijk rendementsprofiel.'

 • Intervest O&W: 45,2% kiest voor uitkering in aandelen

  De aandeelhouders van Intervest Offices & Warehouses hebben voor 45,2 procent van hun aandelen gekozen voor een uitkering van een dividend in aandelen. Hierdoor versterkt het eigen vermogen van de groep met 8,6 miljoen euro dankzij de creatie van 368.006 nieuwe aandelen. Daarnaast keert de groep 18,5 miljoen euro uit aan de aandeelhouders die voor een cashdividend kozen. Het resultaat van het keuzedividend helpt de eigenaar van kantoren en magazijnen de schuldgraad met 0,9 procent te verminderen.

 • Dividend Montea gaat minstens 5 procent hoger in 2019

  Het vastgoedaandeel Montea verwacht dat de winst (EPRA) per aandeel dit jaar zal groeien met 5 procent. Dat laat de groep weten in een tussentijdse verklaring. Het dividend zal deze winst volgen met een pay-out ratio van 80 procent.

  De vastgoedspeler gaat daarnaast uit van een bezettingsgraad van boven de 97,5 procent in 2019. Verder ziet het de gemiddelde kosten van vreemd vermogen dalen tot 2,4 procent. Tegen eind dit jaar zal de vastgoedportefeuille een omvang van 1,1 miljard euro bereiken.

  De winst per aandeel steeg in het eerste kwartaal met bijna 30 procent naar 0,79 euro. De schuldratio lag eind maart op 39,7 procent.

 • Leasinvest Real Estate verwacht minstens stabiel dividend

  Leasinvest Real Estate  verwacht over het boekjaar 2019 een dividend uit te zullen keren dat minstens gelijk is aan dat van 2018, namelijk 5,10 euro per aandeel. Dat liet de groep gisterenavond weten bij de verspreiding van een trading update. Leasinvest verwacht dit jaar hogere huurinkomsten en vergelijkbare financiële kosten dan in 2018. Wel moet het dividend over meer aandelen verspreid worden na een kapitaalverhoging in oktober 2018, waardoor het aantal aandelen toenam van 5,2 miljoen naar 5,9 miljoen.

  Over het eerste kwartaal stegen de huurinkomsten met 17,5 procent tot 17,2 miljoen euro. In die periode nam de schuldgraad af van 53,53 procent eind 2018 naar 52,17 procent eind maart. De bezettingsgraad lag eind maart op 94,04 procent.

  Leasinvest Real Estate investeert in winkels en kantoren in Luxemburg (54% waarde portefeuille), België (36%) en Oostenrijk (10%).

 • Opstand in regering May dreigt

  Vandaag zal de Britse premier Theresa May de wijzigingen in haar brexitdeal overleggen met de regering. De deal - die eerder drie keer werd afgeschoten - moet worden bijgeschaafd om de steun van de Labour-partij te krijgen.

  Dit bijschaven maakt de deal wel weer minder aantrekkelijk voor haar eigen conservatieve partij, waardoor een opstand in haar eigen regering dreigt. 

  In de week van 3 juni moet de nieuwe deal door het parlement gesleept worden.

  Vorige week daalde de Britse munt met bijna 2 procent als gevolg van de brexitchaos.

 • De dividendknippers van de dag

  Vandaag zijn er weer een aantal dividendknippers. Fluxys Belgium knipt een dividend af van bruto 1,26 euro en Solvay keert 2,31 euro bruto uit.

 • Aziatische beurzen reageren stoïcijns op techzorgen

  De Amerikaanse beurzen leken gisteren in de greep van een ‘tech cold war’ na het nieuws dat verschillende Amerikaanse techbedrijven, als gevolg van de Huawei-boycot, hun leveringen aan het Chinese Huawei zouden hebben stopgezet. Met name de Nasdaq kreeg ervan langs. De technologiebeurs sloot met een verlies van 1,5 procent.

  Maar deze nervositeit slaat vandaag niet over op de beleggers in Azië. In het hele continent reageren de beurzen vlak. De Chinese beurzen zijn een uitzondering, want die tekenen zelfs winsten op. De CSI 300 stijgt met 1,8 procent en de Shanghai Composite wint 1,5 procent. 

  Het Koreaanse Samsung gaat 4,3 procent hoger. Beleggers lijken te verwachten dat de smartphonemaker zal profiteren van de Huawei-boycot, omdat hiermee een belangrijke concurrent deels wegvalt. 

  ©AFP


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud