1. Markten Live
 2. Live blog

Olie-aandelen in trek op Wall Street

Wall Street veerde stevig op. Vooral oliewaarden wonnen stevig. Na een rode start sloten de Europese beurzen opnieuw met winst. De strategische update van Ontex werd positief onthaald. Na drie maanden schorsing is de notering van Hamon hervat.
 • Slaapwel!

  Wij stoppen er voor vandaag mee. Morgen zijn we weer bij u terug. Slaapwel!

 • Wall Street sluit met stevige winst

  De Amerikaanse beurzen zijn met stevige winsten afgesloten. De Dow Jones steeg 1,8 procent, de S&P500 veerde 1,4 procent op en de Nasdaq klom 0,8 procent. 

  Lees hier ons overzicht van Wall Street!

 • Care Property breidt uit in Spanje

  Care Property heeft de aankoop van zijn derde Spaanse project, Emera Mostoles, afgerond. Het gaat om een nog te ontwikkelen woonzorgcentrum in Mostoles (Madrid, Spanje). Het gebouw zal 148 kamers tellen en de oplevering wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2023. De totale investeringswaarde wordt geraamd op 12 miljoen euro. De Franse zorgexploitant Groupe Emera gaat het woonzorgcentrum uitbaten. 

  Het pand ligt dichtbij een supermarkt en slechts op 1 kilometer afstand van restaurants, winkels, banken etc. Het centrum van Mostoles bevindt zich op 3 kilometer afstand. 

 • Luc Tack bezit 67,93 procent stemrechten Tessenderlo

  Het vehikel Verbrugge van Luc Tack heeft 61,05 procent van de stemrechten bij de chemiegroep Tessenderlo . Dat meldt Tessenderlo in een transparantieverklaring. Samen met zijn vehikel Symphony Mills bezit Tack nu 67,93 procent van de aandelen van het bedrijf. 

  De kans is groot dat Tack vanmiddag weer aandelen heeft bijgekocht (zie post 14u19)

 • Cyclische aandelen op kop - Wall Street

  De samenvatting van Wall Street leest u hier!

 • Executive vice president Telenet vertrekt

  Martine Tempels, de executive vice president van de telecommer Telenet heeft beslist om het bedrijf na twaalf jaar dienst te verlaten. Dat kondigt de groep zojuist aan. 'Tempels heeft Telenet Business omgevormd tot een belangrijke speler op de Belgische zakelijke markt', zegt de onderneming. 

 • Olie-aandelen trekken spurtje

  De olieprijs stijgt met 1,5 procent tot 72,7 procent. In combinatie met de beweging terug in cyclische aandelen die we vandaag zien zorgt dat voor hogere oliewaarden. Schlumberger wint 4,6 procent, Halliburton klimt 4,4 procent, Devon Energy stijgt 3,9 procent en Marathon Oil gaat 3,7 procent hoger.

 • Aantal Belgische beleggers verdubbeld sinds corona

  De voorbije drie jaar hebben 830.000 Belgen gehandeld op de beurs. Dat is een op tien volwassenen. Het aantal beleggers is sinds de uitbraak van de coronacrisis verdubbeld.

  Een en ander blijkt uit een uitgebreide studie van FSMA. 

  Lees hier meer. 

 • Bpost gaat in zee met 2hands.be

  Bpost sluit een samenwerkingsakkoord met de zoekertjessite 2dehands.be voor het verzenden van tweedehandsspullen.

  Hier leest u meer!

 • Fakkellicht vat vlam

  De olie- en gasspeler Torchlight vliegt vandaag 45 procent hoger, nadat het vrijdag al met 16 procent de lucht in ging. De oorzaak is wederom een leger aan Reddit-beleggers dat elkaar opjut om het aandeel de hoogte in te stuwen. 

  Het aandeel heeft er een zeer wilde rit opzitten. Begin dit jaar noteerde het aan 0,71 dollar, terwijl het aandeel in de voorbije maanden omhoog is gestuwd met 1.186 procent tot 9,13 dollar. Zeker sinds midden mei is er sprake van een monsterstijging. Data van de website Yolostocks.live - dat het aantal mentions volgt van aandelen in de chatroom r/wallstreetbets chatroom op Reddit - zegt dat Torchlight een van de meest genoemde aandelen was van maandag. 

 • Onrust over fiscale behandeling aandelensplit Nvidia

  De Amerikaanse chipsensatie Nvidia  voert een 4 voor 1-aandelensplit door. Het aandeel noteert momenteel boven 700 dollar. Nvidia voert de split uit via de uitkering van een aandelendividend. Wie vanavond - na het luiden van de slotbel - aandelen Nvidia bezit, krijgt per aandeel in bezit 3 nieuwe aandelen toegekend. Die aandelen komen vervolgens op 20 juli op de rekening en worden vanaf 21 juli genoteerd. Pas dan zal de koers van Nvidia dus een stuk lager noteren, onder 200 dollar indien de koers tot dan stabiel blijft. 

  Doordat de split via de uitkering van een dividend gebeurt, is er alweer fiscale onrust in België. Is het denkbaar dat de banken roerende voorheffing moeten inhouden op de toegekende aandelendividenden? 'Onze fiscale experten zijn op dit moment de situatie aan het analyseren. Het is te vroeg een conclusie te trekken', klinkt het momenteel bij ING België. Ook bij andere brokers krijgen we vooralsnog geen bevestiging over de fiscale behandeling. 

  Vorig jaar voerde Tesla ook een aandelensplit uit via een dividend en toen was er geen fiscale strop voor de belegger

 • Wall Street opent gemengd

  De Dow Jones  is zonet 0,6 procent hoger geopend. De Nasdaq opent 0,2 procent in het rood. 

 • Al het cryptonieuws van vandaag...

  ... krijgt u straks van onze collega's Roland Legrand en Bas van der Hout in hun dagelijkse Clubhouse-sessie (voor Apple en Android). Hier kunt u de uitzending vanaf 15u30 volgen!

 • Naar positieve start in New York

  De Amerikaanse futures staan positief. De zorgen over een vroeger dan verwachte verstrakking van het monetair beleid van de Federal Reserve lijken te bekoelen. De future op de Dow Jones noteert 0,5 procent in de plus, die op de S&P500 gaat 0,3 procent hoger en die op de Nasdaq 0,2 procent.

 • Enorm blokorder in Tessenderlo

  We zien een blokorder van 572.971 aandelen Tessenderlo  langs de schermen passeren. De transactie gebeurde tegen 34,2 euro per stuk. Ter vergelijking: een normaal dagvolume ligt bij Tessenderlo rond 32.000. 

  Zou het kunnen dat Luc Tack opnieuw aan het kopen is? Dat zal later moeten blijken via de meldingen op de FSMA website. 

 • Oddo: 'Ackermans is 170 euro per aandeel waard'

  Ackermans  krijgt vandaag een forse verhoging van het koersdoel door het beurshuis Oddo. Analist Thijs Berkelder krikt het koersdoel op van 148 naar 170 euro. Dat is het hoogste koersdoel van alle analisten. Het advies luidt uiteraard 'kopen'.

  Berkelder heeft het over 'verborgen diamanten' die 35 euro per aandeel vertegenwoordigen. De analist somt op: 

 • Euronext Brussel: Ontex beloond voor herstelambities

  Voor ons Brussels beursoverzicht, graag hierheen

 • Over Mithra's pil in de VS...

  ... kunt u hieronder meer te weten komen.

 • Aandeel Hamon halveert in waarde

  Na een opschorting van drie maanden – de jaarcijfers waren niet tijdig klaar en het water stond het bedrijf weeral aan de lippen – is vanmorgen de notering van Hamon hervat. Het duurde heel lang voor een koers werd gevormd. Het aandeel halveert in waarde: het zakt 51,85 procent tot 1,30 euro.

  De notering kon worden hernomen nadat de obligatiehouders instemden met het verlengen van de looptijd van de obligatielening met 10 jaar (tot 30 januari 2035). Tegelijk werden vorderingen ten belope van 2,1 miljoen euro op de Waalse overheidsholding Sogepa en de banken omgezet in aandelen. Hierdoor werden 8,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 0,5 euro per aandeel.

  Vervolgens voerde Hamon een kapitaalverhoging van 15 miljoen euro door waar Sogepa op intekende en waarvoor 30 miljoen nieuwe aandelen werden uitgegeven, eveneens tegen 0,5 miljoen euro.

  Door beide kapitaaloperaties is het aantal aandelen Hamon meer dan verdubbeld tot 49, 06 miljoen aandelen. Sogepa heeft nu 66,5 procent van Hamon in handen.

  Hamon maakte vrijdagavond bekend dat de jaarrekeningen 2020 en het jaarverslag zijn goedgekeurd door de raad van bestuur. De FSMA besloot hierop dat de handel kon worden hervat.

 • Belgische consument optimistischer in juni

  Voor de tweede maand op rij is het consumentenvertrouwen in ons land gestegen. De indicator staat nu op 8 punten tegen 4 in mei. Dat is het hoogste niveau sinds maart 2001.

  Met uitzondering van de verwachting voor het spaarvermogen van de gezinnen, die quasi stabiel blijft (van 25 naar 24), kennen alle deelindicatoren een positieve ontwikkeling. De macro-economische vooruitzichten zijn fors verbeterd en daardoor wordt de economische situatie in België een stuk positiever ingeschat. De bezorgdheid over de werkloosheid in de komende twaalf maanden neemt verder af en consumenten zijn meer gerust in hun financiële situatie.

  Hier leest u meer.

 • Sterke jaarcijfers bij Prosus, maar ook een minpunt

  Prosus , de Nederlandse holding waarin de internationale internetbelangen van Naspers zijn gebundeld, heeft een sterk boekjaar 2020/21 achter de rug. Volgens topman Bob van Dijk heeft de strategie om volop in te zetten op de groeiende onlinewereld prima gerendeerd tijdens het coronajaar.

  De omzet groeide met 33 procent tot 28,8 miljard dollar, waarbij de e-commercebelangen met een groei van 54 procent het voortouw namen. De omzet van de Chinese e-commercereus Tencent ging 28 procent omhoog. De kernwinst van de groep steeg met 39 procent tot 4,9 miljard dollar. De 7,45 miljard dollar nettowinst was hoger dan verwacht; analisten rekenden slechts op 4,63 miljard dollar volgens Reuters.

  Een minpunt is dat Prosus op zijn belangen in onlinemarkten, maaltijdbezorging en onderwijssoftware een operationeel verlies van 1,04 miljard dollar leed. De holding schrijft dat toe aan hogere loonkosten.

 • Degroof Petercam haalt Aedifica van kooplijst

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam denkt dat de recente kapitaaloperatie bij Aedifica niet zal volstaan om de geplande deals te financieren. Hij verwacht tegen eind dit jaar of begin volgend jaar een nieuwe aandelenuitgifte. Hij tipt op een operatie van 460 miljoen euro in april 2022.

  Als gevolg van de verwatering met 12 procent die daarmee zou gepaard gaan, zakken zijn ramingen licht voor 2022 en 2023. Al merkt hij op dat de toename van het aantal aandelen gecompenseerd wordt door groei van de vastgoedportefeuille.

  Hoewel hij het aandeel niet overdreven duur vindt, is de waardering niet zo aantrekkelijk meer in vergelijking met sectorgenoten en ook niet tegenover zijn nieuw koersdoel van 114 euro (2 euro meer dan voorheen). Gezien het beperkt opwaarts potentieel, laat hij zijn advies zakken van ‘kopen’ naar ‘houden’.

 • Morrison schiet hoger na ongevraagd bod

  De Britse supermarktketen Wm Morrison Supermarkets  schiet 33 procent hoger naar een beurswaarde van 5,7 miljard pond. Beleggers reageren op het bod van 5,5 miljard pond van de Amerikaanse groep Clayton Dubilier & Rice, kortweg CD&R. CD&R is bij ons vooral bekend als aandeelhouder van Belron, de beglazingsdivisie van D'Ieteren.

  De supermarktketen die in het VK liefst 110.000 mensen te werk stelt, verwerpt het bod van 230 pence per aandeel. Onder de Britse overnamewetgeving heeft CD&R nu 28 dagen de tijd om een formeel bod uit te brengen of om weg te lopen. 

  Gelet op de koersreactie, geloven beleggers in een biedoorlog. 

 • Degroof Petercam gaat Ontex herzien

  Een gemengde reactie op de strategische update van Ontex krijgen we van Fernand de Boer van Degroof Petercam. Hij is tevreden met de ambities op middellange termijn, die hoger uitkomen dan zijn verwachtingen en de consensus. Ze zouden zich moeten vertalen in meer winst en meer vrijekasstroomgeneratie.

  De analist blijft echter op zijn honger zitten. Hij had op meer details gehoopt over de herfinanciering, de nieuwe divisiestructuur en de impact van de ongeziene stijging van de grondstofprijzen.

  Hij hoopt dat de webcast van deze namiddag meer antwoorden zal brengen. In afwachting plaatst hij zijn advies (kopen) en koersdoel (12 euro) ‘under review’.

 • IBA knipt dividend

  De specialist in protontherapie, IBA , onthecht vandaag een brutodividend van 0,20 euro per aandeel. Het geld komt woensdag op de rekening na afhouding van roerende voorheffing, goed voor 0,14 euro per aandeel.

 • Proximus gaat hoofdzetel renoveren

  Proximus plant een grondige renovatie van zijn hoofdkwartier in de Brusselse Noordwijk. Er is nu een shortlist van drie kandidaten voor de ontwikkeling van de toekomstige kantoren van Proximus in Brussel. Het gaat om het consortium DWNTWN-4-Proximus, om Immobel en om Whitewood Capital.

  Eind dit jaar of begin volgend zou Proximus definitief beslissen aan wie het project wordt toegekend. Daarbij zal het gebouw worden verkocht en worden gerenoveerd in functie van de (gewijzigde) noden en de milieudoelstellingen van het bedrijf. Het zou eind 2025, begin 2026 moeten klaar zijn.

 • Voorzitter Goeminne tijdelijk CEO Ter Beke

  We komen nog even terug met nieuws van vrijdagavond. Ter Beke meldde toen dat Dirk Goeminne, de voorzitter van de raad van bestuur, tijdelijk de operationele leiding van de vleeswaren- en pastagerechtengroep zal overnemen. De huidige CEO, Francis Kint, vertrekt op 30 juni.

  Goeminne was al CEO van Ter Beke tussen 2013 en 2018 en kent het bedrijf dus door en door. Hij werd vervolgens voorzitter en bleef dus heel nauw betrokken bij het bestuur.

  De raad van bestuur zet intussen de zoektocht naar een nieuwe CEO voor Ter Beke wordt ‘intensief’ voort.

  Los hiervan maakte Ter Beke ook bekend dat de verkoop van haar herverzekeringsmaatschappij in Luxemburg is afgerond. Ter Beke kondigde eerder aan dat deze verkoop een eenmalige negatieve impact zou hebben op de geconsolideerde kasstromen en het nettoresultaat. De netto-impact zal ongeveer 4,3 miljoen euro bedragen, is nu bekend. Met de verkoop verlaagt Ter Beke zijn recurrente vaste kostenbasis.

 • Beurzen verliezen half procent

  De Europese beurzen starten de week met verliescijfers. De neerwaartse trend van vrijdag gaat gewoon door. De Euro Stoxx 50 zakt na een minuut handel met 0,55 procent. De Bel20 zit op dezelfde lijn met 0,5 procent verlies.

  Rond volgende bedrijven is er nieuws: 

  * Ontex houdt zich op de vlakte in zijn strategische update. Het aandeel wint 1,6 procent. Ontex stond bij de Belgische analistenfavorieten voor de tweede jaarhelft op de vierde plaats. 

  * Mithra’s anticonceptiepil Estelle is op de markt in de Verenigde Staten. Mithra zakt 0,2 procent. 

  * Na drie maanden wordt de notering van Hamon hervat. Het is wachten op een koers. 

  * Voorzitter Dirk Goeminne neemt eind deze maand tijdelijk het CEO-schap waar bij Ter Beke . Het aandeel zakt 0,9 procent.

 • Notering Hamon wordt na 3 maanden hervat

  De FSMA meldt dat de notering van het Waalse engineeringbedrijf Hamon straks wordt hervat. De notering was opgeschort sinds 26 maart.

  Hamon liet vrijdagavond weten dat de jaarrekeningen over 2020 eindelijk zijn goedgekeurd en dat het jaarverslag beschikbaar is op zijn website. De algemene vergadering vindt op 20 juli plaats.

  Hamon, een fabrikant van industriële schoorsteensystemen, verkeert al jaren in woelig water. Ook de eerstekwartaalresultaten waren zwak. Hamon kreeg onlangs nog eens 15 miljoen euro vers kapitaal van Sogepa, de overheidsholding van het Waals Gewest, en is nu voor twee derde in handen van het Waals Gewest.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Woensdag krijgen we Europese groeicijfers en donderdag organiseert Siemens een beleggersdag.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursweek.

 • Fors lagere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen staat voor een rode start. De verlieslijn van vrijdag zal worden doorgetrokken, geven de futures aan. Die op de Euro Stoxx 50 noteert 1 procent in de min.

  In de VS loopt de rente verder terug. Het rendement op tienjarig staatspapier zakt met nog eens 2,9 procent tot 1,3994 procent. Vorige woensdag was dat nog 1,5805 procent. Nu de Federal Reserve 'havikachtiger' wordt, valt de heropeningsrally stil en stappen beleggers in Amerikaanse overheidsobligaties.

 • Mithra's pil op de markt in de VS

  Een verrassing is het niet, wel een grote stap voorwaarts voor Mithra . De Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen laat weten dat zijn partner Mayne Pharma de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten op de markt heeft gebracht. Dat gebeurt onder de merknaam Nextstellis.

  Nextstellis kreeg in april groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA en is de eerste – en voorlopig enige – anticonceptiepil die het natuurlijk oestrogeen E4 bevat. De commerciële lancering op 's werelds grootste farmamarkt is nu een feit.

  ‘De lancering van Nextstellis vertegenwoordigt een nieuw tijdperk in contraceptie. Wij zijn fier dat wij ons steentje hebben bijgedragen door vrouwen en hun gezondheidszorgverleners te ondersteunen in hun contraceptiekeuzes’, zegt CEO Leon Van Rompay in het persbericht.

 • Ontex: geen woord over Brazilië

  De Tijd schreef zaterdag dat Ontex in het kader van zijn herstelplan overweegt om de Braziliaanse activiteiten te verkopen. Het bedrijf nam eind 2016 de luieractiviteiten van het Braziliaanse Hypermarcas over voor omgerekend 286 miljoen euro, maar dat werd geen succes. De fabrieken van Hypermarcas bleken verouderd, een prijzenoorlog met reuzen als Procter & Gamble en Kimberley Clarke brak uit en de Braziliaanse munt is weinig stabiel.

  Over een mogelijke verkoop van de Braziliaanse activiteiten rept Ontex echter met geen woord in zijn persbericht over de strategische bijsturing die bezig is. Het bedrijf zegt wel dat het voortdurend ‘de strategisch posities op elke markt’ evalueert, maar noemt geen opkomende markt bij naam.

  Ontex geeft wel aan dat het de (negatieve) trend in Europa begint te keren en dat het werkt aan een uitbreiding van zijn activiteiten in Noord-Amerika.

 • Veel Nederlandse aandelen onder buitenlandse favorieten

  Onder de buitenlandse aandelen liggen Prosus en ASMI liggen het meest in de gunst bij analisten voor de tweede helft van het jaar. Ook BNP Paribas , Alphabet en Sanofi bieden potentieel.

 • Ontex wil vanaf 2023 weer groeien

  Luierproducent Ontex houdt vandaag zijn analistendag en stuurt naar aanleiding daarvan een persbericht uit over de strategische bijsturing die bezig is. Voor een strategisch plan op lange termijn is het echter wachten tot het einde van het jaar.

  CEO Esther Berrozpe somt een hele reeks acties op die zijn genomen om het tij te keren. Lees: om de productiviteit te verhogen, de kosten te verlagen en de kasstroomgeneratie te verbeteren. Die acties schieten goed op maar ‘de strategische evaluatie is nog steeds aan de gang’. Met het nieuwe managementteam en de nieuwe raad van bestuur is nu wel een versnelling op handen.

  Berrozpe klinkt hoe dan ook optimistisch:

  Ik heb er alle vertrouwen in dat wij met de inspanningen van alle Ontex-teams wereldwijd onze beloften kunnen waarmaken om de groep tegen 2023 weer een gezonde financiële basis te geven en tegelijk verder te werken aan een strategisch langetermijnplan om het volledige potentieel van Ontex te ontplooien.
  Esther Berrozpe
  CEO Ontex

  De topvrouw herhaalt de eind april gegeven vooruitzichten voor dit jaar: een stabiele omzet op vergelijkbare basis en een terugkeer naar groei vanaf het tweede kwartaal. Voor meer informatie is het wachten tot eind juli, bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

  Ontex geeft wel al doelstellingen op langere termijn, meer bepaald voor 2023. De fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten streeft tegen dan naar een vergelijkbare omzetgroei van 2 à 3 procent per jaar en een recurrente ebitda-marge tussen 12,5 en 13,5 procent (in het eerste kwartaal bedroeg de winstmarge slechts 10,3 procent). De schuldgraad – de verhouding tussen nettoschuld en brutobedrijfswinst (ebitda) – zou moeten dalen tot minder dan 3. Ter vergelijking: einde maart stond de schuldgraad nog op 3,86.

 • Belgische favorieten voor tweede jaarhelft

  In de weekendkrant van De Tijd kon u lezen op welke bedrijven die op Euronext Brussel noteren, de analisten tippen voor de tweede helft van het jaar. De topdrie bestaat uit UCB , D'Ieteren en AB InBev . Farmabedrijf UCB loopt flink achter op het algemeen herstel van de Europese beurzen sinds nieuwjaar. De Brusselse familiale holding D'Ieteren is dit jaar al bijna 50 procent gestegen, maar de analisten zien er nog veel potentieel in. Bierbrouwer AB InBev is dan weer het heropeningsaandeel bij uitstek.

 • Fed-bestuurder Bullard praat beurzen lager

  Goedemorgen. Fed-bestuurder James Bullard duwde vrijdag zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen in de min. Nadat de Fed woensdag had aangegeven dat de rente waarschijnlijk vanaf 2023 weer zou gaan stijgen, zette Bullard de zaken op scherp. Als gevolg van de oplopende inflatie is het volgens de voorzitter van de Federal Reserve Bank of St. Louis niet uitgesloten dat de Fed de rente al in 2022 verhoogt. Bullard zei ook dat de Fed de discussie over het verminderen van de obligatieaankopen al is gestart.

  Door zijn uitspraken werd de Amerikaanse rentecurve vlakker: de kortetermijnrente hoger schoot, terwijl de langetermijnrente licht daalde. Beleggers zochten hun toevlucht in Amerikaans staatspapier en keerden de beurs even de rug toe. De Dow Jones verloor 1,6 procent, de S&P500 1,3 procent en de Nasdaq 0,9 procent.

  Eerder waren vrijdag al de Europese beurzen flink lager gesloten. De Stoxx Europe 600 verloor 1,6 procent, de Bel20 eveneens. De Brusselse graadmeter kende zo zijn slechtste dag in vier maanden.

  De trend zet zich vanmorgen door in Azië. De heropeningsrally valt stil door de havikachtige ommezwaai van de Fed. Tokio gaat 3,7 procent lager, Seoel verliest 1,1 procent en Hongkong 1,35 procent. De beurs van Shanghai, die veelal een eigen dynamiek volgt, beperkt het verlies tot 0,2 procent.

  De beurs van Tokio incasseert stevige verliezen. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud