1. Markten Live
 2. Live blog

Trump ontmoet Xi op G20: beurzen veren op

De Europese en Amerikaanse beurzen veerden op na het nieuws dat Donald Trump en Xi Jinping elkaar ontmoeten op de G20. In Brussel is was het uitkijken naar de jaarresultaten van Colruyt.
 • Colruyt overtreft de verwachtingen

  Colruyt weet vandaag de verwachtingen van analisten te overtreffen. Dit blijkt uit de cijfers die de supermarktketen nabeurs uitbracht.

  De nettowinst stijgt met 2,7 procent naar 384 miljoen euro. Dit is beter dan verwacht. Analisten dachten dat Colruyt de winst van vorig jaar (374 miljoen) niet zou overtreffen en gingen gemiddeld uit van een nettowinst van 370,5 miljoen. Verder stijgt de vergelijkbare omzet met 2,8 procent tot 9,3 miljard euro. 

  Het marktaandeel in België stijgt met 0,4 procentpunten naar 32,2 procent en de vergelijkbare brutomarge stijgt van 26 naar 26,3 procent.

  We gaan dieper in op de cijfers van Colruyt in dit artikel.

 • Wall Street: Trump tweet chipmakers de lucht in

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • NVIDIA gaat samenwerken met Volvo

  We noemden net NVIDIA  in onze post over de stijgende chipsector (zie post 16.15 uur). De chipmaker lijkt ook een zetje te krijgen doordat het een samenwerkingsovereenkomst met de autobouwer Volvo tekent. De chipmaker gaat artificiële intelligentie inbouwen in zelfrijdende vrachtwagens. Dat melden beide bedrijven dinsdag.

  De samenwerking is voor de lange termijn en begint meteen. De bedrijven sturen personeel naar werklocaties in Gotenburg (Zweden) en Santa Clara (Californië, VS).

 • Bel20 eindigt flink hoger

  De Bel20 sloot vandaag met een winst van 1,8 procent op 3.513 punten. De toppers waren Barco , Argenx en Aperam . De floppers waren Ontex , Telenet en Cofinimmo .

 • Chipmakers gaan hoger dankzij Trump-tweet

  De chipmakers gaan hoger nadat de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter heeft gezegd dat hij de Chinese president Xi Jinping zal ontmoeten op de G20-top op 28 en 29 juni. 

  Broadcom veert op met 3,5 procent, Qualcomm vliegt met 3,1 procent omhoog, Intel snelt met 3 procent vooruit en ook Texas Instruments gaat 3 procent hoger. NVIDIA voert de chipmakers aan met een winst van 6 procent.

  Chipmakers zijn zeer gevoelig voor nieuws rondom de handelsoorlog tussen de VS en China. Dit komt deels omdat de chipsector conjunctuurgevoelig is doordat chips veelal verwerkt zitten in luxe-artikelen als smartphones en auto's. Bij economische tegenwind door de handelsoorlog zijn dat de eerste goederen waarop mensen bezuinigen.

  Daarnaast is China een belangrijke afzetmarkt voor de Amerikaanse chipmakers. Wanneer de handelsoorlog uit de hand loopt kan deze markt gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen.

 • Trump ontmoet Xi op G20

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft getelefoneerd met de Chinese president Xi Jinping:

  De beurzen veren omhoog door het nieuws dat de twee presidenten elkaar zullen treffen op de G20. De Dow Jones vliegt omhoog met 1,3 procent, de S&P500 wint 1,2 procent en de Nasdaq loopt op kop met een winst van 1,7 procent.

  Ook de Bel20 stoot flink door met een winst van 1,7 procent. De Europese beurzen gaan gemiddeld 1,8 procent hoger.

 • Facebook opent 2 procent hoger

  Het aandeel Facebook klimt vandaag met 1,5 procent, nadat de techreus eerder op de dag zei met een eigen munt, de libra, te komen (zie post 11.20 uur). 

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen beginnen positief aan de handelsdag. De Dow Jones klimt met 0,5 procent, de S&P500 krijgt er 0,6 procent bij en de Nasdaq wint 0,9 procent.

 • Rendement op Zweedse tienjarige obligatie negatief

  De monetaire versoepeling die centrale banken in het vooruitzicht stellen, mist ook zijn effect op de obligatiemarkten niet. Het rendement op de Bund wordt nog iets negatiever: het zakt met 8 basispunten tot 0,327 procent, een recordlaagte. Ook de Zwitserse lange rente zakt voort weg, met 7 basispunten tot 0,572 procent.

  Voor het eerst is ook het rendement op de Zweedse tienjarige staatsobligatie negatief: het rendement daalt met bijna 9 basispunten tot 0,035 procent.

  Ook de Franse lange rente is een fractie negatief op 0,002 procent.

 • Belfius en FPIM stappen in kapitaal IBA

  Belfius Insurance, de verzekeringsdivisie van Belfius Bank & Verzekeringen, en zijn aandeelhouder, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), melden dinsdag dat ze meer dan 3 procent van het kapitaal van de diagnosticaspecialist IBA  in handen hebben.

  Belfius verwerft 3 procent en de FPIM 0,19 procent. De aandelen werden de laatste tijd mondjesmaat gekocht op de markt. Tegen welke koers is niet bekend. Tegen de slotkoers van maandag gaat het om een investering van 13 miljoen euro.

  Het beursgenoteerde IBA is gespecialiseerd in medische technologie, meer bepaald protontherapiesystemen om kanker te diagnosticeren en te behandelen.

  De participatie past in de strategie van Belfius om zich te profileren als bevoorrechte partner van Belgische ondernemingen en ze op langere termijn te ondersteunen.

 • Maïsprijs valt terug

  De maïsprijs bereikte maandag het hoogste peil in vijf jaar op de Chicago Board of Trade. Zware regenval tijdens het plantseizoen was de oorzaak.

  Volgens een overheidsrapport is het planten al voor 92 procent voltooid en mag de Midwest zich opmaken voor droger weer in de eerste helft van de week. De boeren zouden de plantactiviteit dus moeten kunnen afronden. Door dit goede nieuws vallen de maïsfutures 2,3 procent terug.

  Een verzopen akker in de buurt van Gardner, Illinois ©AFP

 • Trump valt Draghi aan

  Door de uitspraken van de ECB-voorzitter in het Portugese Sintra is de euro in waarde gedaald tegenover de dollar. Wat onmiddellijk een reactie ontlokte aan de Amerikaanse president Donald Trump.

  Omstreeks 13 uur blijven de Europese beurzen op winst. De EuroStoxx50 noteert 1,2 procent hoger, de Bel20 doet het met 0,2 procent winst veel minder.

  Een uitgebreid verslag van wat er op Euronext Brussel speelt, leest u hier.

 • Fidelity: 'Big Tech dreigt de nieuwe banksector te worden'

  Collega Kurt Vansteeland zit in Londen voor het jaarlijkse media-event van Fidelity.

  Lees hier zijn verslag.

  Big Tech staat net als de Big Banks dit decennium voor een jarenlang reglementair keurslijf dat de winst en dus ook de beurskoersen zal doen dalen.
  Nick Peters
  Vermogensbeheerder bij Fidelity

 • Duitse ondernemers worden nog somberder

  De ZEW-index, die peilt naar het vertrouwen van de Duitse ondernemers, is in juni weggezakt tot -21,1 punten van -2,1 in mei. Dat is veel slechter dan verwacht: economen hadden een verslechtering tot -5,9 verwacht.

 • Facebook lanceert eigen digitale munt Libra

  Facebook brengt in de eerste helft van volgend jaar de Libra op de markt. Dat maakte het socialenetwerkbedrijf dinsdagochtend bekend. De digitale munt moet een nieuw betaalmiddel worden buiten het klassieke bancaire systeem. Gebruikers zullen op hun smartphone een digitale portemonnee hebben, de Calibra, om aankopen te doen en geld te ontvangen of te versturen.

 • Slecht nieuws voor vroegere Fortis-aandeelhouders

  Meer gedupeerde Fortis-aandeelhouders dan verwacht hebben een aanvraag tot schadevergoeding ingediend. Daardoor kan het langer duren eer ze hun geld zien en het kan ook minder worden dan gedacht.

  Ageas heeft als wettelijke erfgenaam van Fortis 1,3 miljard euro uitgetrokken voor schadevergoedingen. Het rekende op 200.000 dossiers, maar heeft nu al 270.000 claims ontvangen.

  Meer uitleg en achtergrond leest u in dit artikel van collega Pieter Suy.

 • Draghi praat beurzen hoger, euro lager

  In een speech in het Portugese Sintra zei ECB-voorzitter Mario Draghi dat het inkoopprogramma voor obligaties nog veel 'mogelijkheden' heeft.

  'Als de crisis één ding heeft aangetoond, dan wel dat de ECB alle flexibiliteit zal gebruiken in haar mandaat. En dat zullen we opnieuw doen om de uitdagingen voor prijsstabiliteit te beantwoorden', zei Draghi.

  Het komt erop neer dat Draghi herhaalt bereid te zijn om ofwel de rente te verlagen, ofwel meer obligaties op te kopen, of een combinatie van beide, om de economische groei te stimuleren en om de inflatie aan te wakkeren.

  In een reactie zakte de euro een kwart procentpunt tot onder 1,12 dollar en de beurzen wisselen hun verliezen in voor winst. De Bel20 noteert nu 0,4 procent hoger.

 • ING trekt koersdoel Melexis op

  Bij ING volgt analist Marc Hesselink voortaan het aandeel Melexis op. Aan het houdadvies verandert niets, maar het koersdoel stijgt van 58 naar 60 euro. ‘Melexis is een hogekwaliteitsonderneming met positieve vooruitzichten op de lange termijn’, klinkt het lovend. Er worden steeds meer halfgeleiders verwerkt in auto’s en Melexis wil zijn marktaandeel opdrijven. Vorig jaar zaten er gemiddeld 11 producten van Melexis in een auto, in de toekomst kan dat stijgen tot 20.

  De waardering van Melexis laat maar heel weinig ruimte voor vergissingen. Tegen een koers-winstverhouding (voor 2020) van 24 keer noteert Melexis met een premie van 30 procent tegenover zijn fabriekloze sectorgenoten (19x) en van 15 procent tegenover zijn eigen historische koers-winstverhouding (21x). Daarmee is het aandeel ‘priced for perfection’.

  Een ander minpunt is dat de sector in een cyclische neergang zit. Op korte termijn is Melexis sterk afhankelijk van voorraadwijzigingen en de huidige onzekerheid over de wereldhandel leidt tot voorraadafbouw doorheen de keten. Hesselink ziet daar dit jaar geen verandering in komen. Hij vindt dat de analistenconsensus daar onvoldoende rekening mee houdt en blijkbaar een herstel verwacht in de tweede jaarhelft.

  Met zijn koersdoel van 60 euro zit Hesselink onder het gemiddelde volgens Bloomberg (64,15 euro).

 • Kepler verhoogt koersdoel Bone Therapeutics

  Vorige week, na de publicatie van goede testresultaten met Allob bij spinale fusie, besloot Kepler Cheuvreux het advies voor Bone Therapeutics te herbekijken. Het beurshuis plakt nu opnieuw 'houden' op het aandeel en trekt zijn koersdoel op van 5 tot 5,70 euro.

  De recente onderzoeksresultaten met Allob bevestigen het potentieel van stamceltherapie voor sommige botaandoeningen. Bone Therapeutics zet de ontwikkeling van Allob nu voort in twee fase 3-studies: wervelfusie en moeilijk genezende breuken. Daarnaast zal Bone wellicht een fase 3-onderzoek starten met JTA-004, een viscosupplement om artrose van de knie te behandelen. 'De nieuwe data maken de weg vrij voor een potentiële verkoop van meer dan 1 miljard euro tegen 2031', menen de analisten van Kepler Cheuvreux.

  Ze hebben in hun model de kans op succes voor Allob opgetrokken van 20 naar 50 procent en hun koersdoel navenant aangepast. Hun advies is opnieuw 'houden' omdat ze eerst meer duidelijkheid willen over de financiële middelen die nodig zijn om de ontwikkelingen te voltooien.

  In hun waardering houden ze nog geen rekening met JTA-004. Als die ontwikkeling gefinancierd is, zou dat 3,9 euro kunnen toevoegen aan hun koersdoel.

 • KBCS geeft Leasinvest hoger koersdoel

  Leasinvest Real Estate liet maandagavond weten dat het volledig eigenaar wordt van de gebouwen B en E van het bedrijvenpark EBBC in Luxemburg. Via het vastgoedcertificaat Lux Airport bezat Leasinvest al 70 procent. Het legt nu 47,3 miljoen euro op tafel om de kantoorgebouwen helemaal in handen te krijgen. Die prijs is in lijn met de faire waarde zoals vastgesteld door een onafhankelijke expert van Leasinvest. Hij is wel 13,5 miljoen hoger dan de laatste waardering door de expert van het vastgoedcertificaat.

  Leasinvest bezit nu vijf van de zes gebouwen van EBBC en is dus de voornaamste mede-eigenaar van het park. Dat maakt het makkelijker om beslissingen te nemen over infrastructuurwerken en noden voor de site, merken de vastgoedanalisten van KBC Securities op.

  Ze vinden de volledige aankoop van B en E ‘een goed voorbeeld van een deal met toegevoegde waarde’ aangezien Leasinvest al 70 procent bezat en de premie die ze betalen boven op de laatste waardering nu ‘gekristalliseerd’ kan worden. Jan Opdecam en Alexander Makar ramen de faire waarde tegenover de winst op deze transactie, die terugvloeit naar de balans, op 9,5 miljoen euro of 1,6 euro per aandeel.

  De netto-actiefwaarde (volgens de EPRA-normen) stijgt dus van 91 euro per aandeel in het eerste kwartaal naar 93 euro over het hele jaar. De analisten verhogen hun winstraming voor 2019 van 6,45 tot 6,52 euro per aandeel en trekken hun koersdoel op van 97 tot 100 euro. Het advies blijft ‘houden’.

 • Vragen voor Serge Mampaey? Shoot!

  Straks om 12 uur kunt u chatten met onze marktenspecialist Serge Mampaey. Een vraag over de markten kunt hier al achterlaten. 

 • Bart De Smet en Marleen Vaesen bestuurder bij De Eik

 • Kleine openingsverliezen in Europa

  De Europese beurzen gaan zoals verwacht licht lager van start. De EuroStoxx50 verliest 0,05 procent bij de opening, de Bel20 0,03 procent.

 • DEME (CFE) neemt nieuwe sleephopperzuiger in gebruik

  Het baggerconcern DEME, dat volledig in handen is van de bouwgroep CFE , heeft zijn vloot versterkt met een nieuwe sleephopperzuiger. De 'Bonny River' heeft een capaciteit van 15.000 kubieke meter, kan in zeer harde bodem baggeren en tot op een diepte van ruim 100 meter werken.

  Het schip is bovendien uitgerust met enkele ecologische innovaties, zoals een gesloten recirculatiesysteem dat het zeewater dat terugvloeit minder troebel maakt, en een hydrodynamische vorm van de romp, wat resulteert in een lager brandstofverbruik.

  De 'Bonny River' wordt in het najaar gedoopt, maar wordt onmiddellijk actief. Het schip zal ongeveer 300.000 kubieke meter zand winnen voor de bouw van de nieuwe sluis in Terneuzen en daarna op de Belgische Noordzee zowat 45 kilometer sleuven opvullen voor het Modular Offshore Grid-project van Elia .

 • Facebook geeft vandaag meer info over eigen munt

  Facebook  zou vandaag een 'white paper' publiceren over zijn eigen digitale munt, de Libra. Lees er hier meer over.

  Op de Franse radio zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire vanochtend dat de munt gereguleerd moet worden.

 • Gimv koopt coatingbedrijf Alro

  De investeringsmaatschappij Gimv verwerft een meerderheidsbelang in Alro, een specialist in industrieel coaten van auto- en vrachtwagenonderdelen. Dat maakte de groep zonet bekend via een persbericht. Gimv neemt het meerderheidsbelang over van de oprichtersfamilie en het management blijft aan boord. De Tijd schreef in januari dat het Limburgse lakbedrijf te koop stond. 

  Alro Group past in het rijtje van Smart Industries-participaties in advanced manufacturing bedrijven.
  Christophe Van Quickenborne
  Partner Smart Industries, Gimv

 • Lagere beurzenstart op til

  De Europese beurzen gaan een lagere opening tegemoet, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 staat 0,2 procent in de min.

  Beleggers in Europa houden vandaag vooral twee zaken in het oog: de politieke toestand in het Verenigd Koninkrijk en de speech die ECB-voorzitter Mario Draghi om 10 uur in het Portugese Sintra houdt. Vanzelfsprekend houden ze ook de oplopende spanning tussen de VS en Iran in het oog.

  Een trader in New York ziet het even niet meer zitten... ©REUTERS

 • Europese autoverkoop trekt licht aan in mei

  Na acht maanden van krimpen is de Europese autoverkoop in mei heel licht gestegen in vergelijking met een jaar eerder, met 0,1 procent. Dat is vooral te danken aan een hogere verkoop in enkele Oost-Europese landen (Bulgarije, Hongarije, Polen en Roemenië), zegt de sectorvereniging ACEA.

  Voor de grote autolanden van de Europese Unie was het beeld gemengd: in Spanje en het VK werden respectievelijk 7,3 en 4,6 procent minder nieuwe personenwagens verkocht in mei, in Italië (-1,2%) en Frankrijk (+1,2%) was er weinig verandering, terwijl de Duitse markt (+9,1%) sterk aantrok.

  Over de eerste vijf maanden van het jaar ligt de autoverkoop nog steeds 2,1 procent achter op 2018. De autogroepen FCA (door Fiat en Alfa Romeo), Ford, Nissan en Honda maken dit jaar een slechte beurt. Ook de marktleider Volkswagen krijgt klappen: de verkoop van het hoofdmerk Volkswagen is met 4,9 procent gedaald en die van Audi met 5,6 procent. Merken die het dit jaar wel goed doen, zijn Citroën (+9,3%), Dacia (+12,1%), Volvo (+10,2%) en Mitsubishi (+18,1%).

  Een Citroën C3 WRC in actie tijdens de rally van Sardinië. Het automerk Citroën, onderdeel van PSA, verkocht dit jaar al 9,3 procent meer auto's in de EU. ©AFP

 • Scandinavische experts in digitale diensten smelten samen

  Het Finse Tieto en het Noorse EVRY - beide actief in digitale diensten en software - fuseren. Dat is goed voor een deal van omgerekend 1,3 miljard euro. De nieuwe groep heet TietoEVRY en zal noteren in Helsinki, Stockholm en Oslo.

  TietoEvry behaalt een gezamenlijke omzet van 3 miljard euro, met wereldwijd 24.000 werknemers.

 • Leasinvest Real Estate lijft vastgoedcertificaat Lux-Airport in

  Leasinvest Real Estate  breidt uit in Luxemburg via de overname van het vastgoedcertificaat Lux-Airport . Leasinvest had al een belang van 69,8 procent.

  Het certificaat heeft betrekking op de gebouwen B en E van het EBBC Bedrijvenpark in Senningerberg in het Groothertogdom Luxemburg.

  Leasinvest betaalt 47,3 miljoen euro om de twee gebouwen rechtstreeks in handen te krijgen, maar de groep krijgt het grootste deel terug via de vereffening van het certificaat.

 • Duitse toeleverancier aan chipsector geeft omzetalarm - Aandeel tuimelt voorbeurs

  Het Duitse Siltronic gaf gisterenavond een omzetwaarschuwing. Siltronic is een producent van wafers, oftewel schijven van silicium die de basis vormen van elektronische chips.

  Siltronic zegt dat het een blijvende vertraging in de chipsector ziet door de geopolitieke onzekerheden en door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen Chinese techbedrijven.

  De groep verwacht dit jaar een omzetdaling tussen 10 en 15 procent (was eerder tussen 5 en 10 procent). De ebitda-marge zou uitkomen op 30 tot 35 procent (was eerder 33 tot 37 procent). In het tweede kwartaal zal de omzet 'significant' lager uitkomen dan in het eerste kwartaal, en in het derde kwartaal verwacht Siltronic een verdere daling.

  Het aandeel tuimelt voorbeurs 8 procent.

 • Australische dollar op laagste peil in tien jaar

  De Australische dollar zakt voor de tiende dag op rij tegenover de euro. Met 1,64 dollar voor 1 euro, was de Australische munt de voorbije tien jaar nooit zo zwak.

  De dollar kreeg een nieuwe tik na de notulen van de jongste rentevergadering van de Australische centrale bank. 'Het is waarschijnlijker dat er een renteverlaging komt dan dat er geen komt', klonk het. In juni heeft de Reserve Bank of Australia al eens de rente verlaagd met 25 basispunten tot 1,25 procent om de economie nieuw leven in te blazen.

  Hoe lager de rente, hoe minder aantrekkelijk de Aussie als beleggingsmunt is. JPMorgan verwacht tegen eind dit jaar een Australische basisrente van amper 0,75 procent, en in 2020 van 0,50 procent.

   

 • Uitkijken naar jaarresultaten Colruyt

  Colruyt heeft een gemengd boekjaar, dat loopt van 1 april tot 31 maart. Daardoor komt het dat de retailer pas nu zijn jaarresultaten over 2018/19 publiceert. We verwachten ze nabeurs.

  Bij de publicatie van de halfjaarresultaten beloofde Colruyt een hogere nettowinst dan in 2017/18, maar analisten vermoeden dat dat net niet zal lukken.

 • Barco-laserprojectoren voor Cineworld

  Cinionic, de cinema-joint venture van Barco , breidt de samenwerking met Cineworld Group uit en levert de komende 18 maanden meer dan 1.000 laserprojectoren voor bioscopen van de groep. Bij die nieuwe toestellen zit ook de onlangs gelanceerde Barco Series 4. Dat maakte Barco maandagavond bekend in een persbericht.

  Cineworld is de op een na grootste bioscoopgroep in de wereld met bijna 800 cinemacomplexen en meer dan 9.500 schermen in 10 landen. De nieuwe projectoren zijn bestemd voor filmzalen in de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

  Cinionic werkt al enkele jaren samen met Cineworld. De twee sloten in 2018 een deal om 600 schermen te voorzien van Barco-laserprojectoren.

  Cinionic is een cinema-joint venture tussen Barco, CGS en ALPD. Wereldwijd heeft Cinionic al meer dan 85.000 projectoren geïnstalleerd.

 • Infineon haalt 1,55 miljard euro op via kapitaalverhoging

  De Duitse chipproducent Infineon  heeft gisteren via een private plaatsing 113 miljoen nieuwe aandelen verkocht. Beleggers betaalden per aandeel 13,70 euro, goed voor 1,55 miljard euro. De prijs vertegenwoordigt een korting van 4,9 procent op de slotkoers van vrijdag. Het aandeel sloot gisteren op de beurs 3,9 procent lager op 13,8 euro.

  Met het opgehaalde geld wil Infineon onder de meer de overname van de Amerikaanse groep Cypress Semiconductor  financieren.

  Infineon gaat voorbeurs 3 procent lager.

 • Gemengd beeld in Azië

  Goedemorgen. In New York sloten de Dow Jones en de S&P500 maandag met kleine winsten, maar goede prestaties van de technologiewaarden leverden de Nasdaq Composite wel 0,6 procent winst op.

  In Azië gaat het er vanmorgen vrij rustig aan toe. Het globale beeld is gemengd met verlies in Tokio (-0,8%), winst in Hongkong (+0,7%), een vlakke beurs in Sjanghai en een beperkte winst in Seoel (+0,35%). Traders houden zich wat in en nemen geen grote posities in omdat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag gepland is.

  Een renteverlaging wordt nog niet direct verwacht, maar de markten zullen wel naar signalen speuren die op een versoepeling van het monetair beleid wijzen. Ze willen ergens horen dat de Fed klaarstaat om in te grijpen. Mocht de houding van de Fed al te zeer gewijzigd zijn, kan dat een averechts effect hebben.

  Een belegger houdt koersen in het oog bij een beursmakelaar in Jiujiang in de Chinese provincie Jiangxi. ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect