1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen op lichte winst

Na de mooie winsten van gisteren zetten de beurzen een stapje terug. Beleggers wachtten op meer nieuws over de Amerikaanse-Chinese handelsbesprekingen. Shurgard kreeg een koopadvies van Jefferies. Biotechaandelen als Kiadis, ASIT en Celyad gingen onderuit.
 • Blik op morgen

  Wij laten het hierbij voor vandaag! Morgen zijn we natuurlijk terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 27 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  Bestellingen duurzame goederen oktober, 14.30 uur

  Persoonlijk inkomen en persoonlijke consumptie oktober, 14.30 uur

  Inflatie (maatstaf Fed) oktober, 14.30 uur

  Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  TINC: inschrijving op kapitaalverhoging. 3 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 12,40 euro. Tot 2 december.

 • Atenor sluit huurovereenkomst

  Atenor laat zojuist weten dat het een huurovereenkomst heeft gesloten voor de huur van 5.00 vierkante meter kantoorruimte. Het gaat om het zesde Váci Greens-gebouw in Boedapest (Hongarije) dat door Intrum Justitia gehuurd zal worden.

  'Intrum Justitia is een toonaangevend schadebeheerbedrijf in de sector en is actief in 24 Europese landen', zegt Atenor.

 • Bel20 eindigt vlak

  De Bel20 trappelde vandaag ter plaatse en eindigde op 3904 punten. De toppers waren Umicore , Argenx en Cofinimmo . De floppers waren ING , Ontex en Telenet .

  Ook de Europese beurzen kwamen niet van hun plek.

 • Rondje Wall Street

  We nemen u mee naar New York voor een wandelingetje over de beurs in dit stuk.

 • Xerox laat zich niet zomaar afschepen

  De Amerikaanse kopieertoestellenfabrikant Xerox geeft het idee maar niet op om de printer- en pc-bouwer HP over te nemen. Nu duidelijk is dat de raad van bestuur van HP niet akkoord gaat met een overname, stelt Xerox zijn overnameplannen nu direct aan de aandeelhouders voor. Daarmee gaat de kopieerapparatengroep voor een vijandige overname.

  HP sloeg eerder het bod van 22 dollar (19,97 euro) per aandeel af, maar hield toen de deur op een kier. Het wilde nadenken over een overname als het een boekenonderzoek mocht doen naar Xerox. Daarop stelde Xerox voor om een gezamenlijk boekenonderzoek te doen. Maar net voordat de deadline (maandag) voor dat laatste voorstel bereikt was stelde HP vragen over de financiële gezondheid van de maker van kopieermachines. 

  HP verliest 1,2 procent en Xerox gaat 0,1 procent hoger.

 • Best Buy knalt hoger op Wall Street

  Best Buy presenteerde vandaag beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten. Daarom knalt het aandeel nu ruim 7 procent hoger.

  De elektronicaketen zag de omzet met 2 procent stijgen naar 9,76 miljard dollar (8,86 miljard euro). De markt ging uit van een omzet van 9,71 dollar. De vergelijkbare verkopen namen met 1,7 procent toe, 30 basispunten meer dan waar analisten op rekenden.

  De groep behaalde een operationele winst per aandeel van 1,13 dollar, een klim van 21,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee was de winst 10 dollarcent meer dan analisten hadden verwacht. 

  Verder verhoogde de elektronicagroep zijn vooruitzichten voor heel 2019. De onderneming denkt dat de winst voor het volledige jaar tussen de 5,81 en 5,91 dollar zal liggen. Eerder dacht het bedrijf nog dat de winst zou uitkomen tussen de 5,60 en 5,75 dollar per aandeel.

  Verder zegt het bedrijf klaar te zijn voor de feestdagen. 'Wij kijken ernaar uit. Ons team heeft het beste assortiment samengesteld met de mooiste deals voor consumenten. Klanten die online bestellen krijgen het pakketje vaak de volgende dag nog bezorgd.'

  ©EPA

 • Topinvesteerder: 'Beurzen kunnen tot 10 procent dalen in 2020'

  Bill Gross, die de vermogensbeheerder Pimco groot maakte, denkt dat de stimulus van centrale banken en overheden volgend jaar is uitgewerkt.

  'Amerikaanse aandelen kunnen in 2020 tot 10 procent dalen', zegt de wereldvermaarde obligatiespecialist Bill Gross tegen Financial Times. 

  Lees hier het volledige stuk.

  ©Bloomberg

 • Wall Street trappelt ter plaatse

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag vlak. De Dow Jones , de S&P500 en de Nasdaq trappelen eensgezind ter plaatse.

 • Futures: Amerikaanse beurzen openen vlak

  Als we de futures mogen geloven opent Wall Street straks relatief vlak. De Dow Jones zou licht klimmen met 0,1 procent, terwijl de S&P500 en de Nasdaq ter plaatse zouden trappelen.

 • Audi gaat 9.500 Duitse banen schrappen

  Audi, het premiummerk van de VW-groep , gaat tegen 2025 in Duitsland 9.500 arbeidsplaatsen schrappen. Harde ontslagen zullen er niet vallen: de personeelsreductie zal gebeuren door mensen die met pensioen gaan niet te vervangen.

  De oefening kadert in een programma om tegen 2029 voor 6 miljard euro te besparen. De vrijgekomen financiële middelen zullen gebruikt worden om de concurrentiekracht van Audi te verhogen in het kader van de transformatie van de auto-industrie naar elektrische mobiliteit. 

  Momenteel zijn 90.000 mensen aan de slag bij Audi, van wie 60.000 in Duitsland.

 • Hollywoodfilm weegt op DuPont

  Chemiereus DuPont zag zijn koers de afgelopen dagen onder druk staan. Boosdoener is een Hollywoodfilm die gebaseerd is op een milieuschandaal dat DuPont in de late jaren '90 veroorzaakte en waarover het nog steeds in een juridische strijd verwikkeld zit. 

  De film Dark Waters van Todd Haynes werpt een donker licht op DuPont Chemical.

  Hier leest u meer 

 • Best Buy klopt verwachtingen

  Best Buy heeft in het derde kwartaal bij vergelijkbaar aantal winkels 1,7 procent meer verkocht dan een jaar eerder. Dat is beter dan verwacht: analisten hadden slechts een vergelijkbare omzetgroei van 1,3 procent verwacht.

  De Amerikaanse keten van consumentenelektronica is ook erg positief over het lopende eindejaarskwartaal. Voor het vierde kwartaal stelt Best Buy een aangepaste winst van 2,65 tot 2,75 dollar per aandeel in het vooruitzicht. Analisten rekenden tot dusver op 2,65 dollar.

  Best Buy schrijft de goede prestatie onder meer toe aan de dienst na verkoop. Die dienstverlening wordt duidelijk geapprecieerd en lokte meer klanten naar de winkels.

  In de voorbeurshandel schiet Best Buy tot 5,5 procent hoger.  

 • Google ontslaat vier kritische medewerkers

  Maandag stuurde Google een bericht aan alle medewerkers waarin het bevestigde dat het vier werknemers heeft ontslagen. Volgens de techspeler hebben de ontslagen medewerkers data gelekt van collega's. 

  Maar volgens een groep Google-medewerkers die de ontslagen personen op de webstek Medium steunt, probeert het bedrijf kritische werknemers het zwijgen op te leggen. Ook de vakbond Tech Workers Coalition zegt dat Google werknemers schrik wil aanjagen. 'De vier riepen collega's op tot protest.'

  Lees hier verder.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... ziet ASIT biotech dieper duiken, maar bevat ook positieve verhalen, onder meer een koopadvies voor Shurgard en een hoger koersdoel voor Euronav . Hier leest u meer.

 • Europese massaclaim tegen Volkswagen

  Europeanen die de dupe zijn geworden van het dieselschandaal bij Volkswagen en zijn zustermerken bereiden een massaclaim voor. Zij ijveren voor een collectieve vergoeding, zoals het VW-concern in de VS betaalde.

 • Jaarresultaten Trigano vallen in de smaak

  In Parijs is Trigano een van de uitblinkers.  De fabrikant van campingcars en caravans maakte maandagavond de resultaten over het boekjaar 2018/19 bekend en die worden goed onthaald.

  Trigano, bekend van merken als Chausson, Challenger, Adria en Autostar, had in september al laten weten dat zijn omzet met 0,6 procent was gestegen tot 2,33 miljard euro. De rendabiliteit stond echter onder druk: de bedrijfswinst kwam 8,1 procent lager uit op 209,9 miljoen euro en de nettowinst zakte met 10,5 procent tot 167,5 miljoen euro.

  Trigano had tijdens het voorbije jaar met tal van problemen af te rekenen: voorraadafbouw bij sommige distributeurs, de invoering van de WLTP-normen waardoor de aanvoer van onderstellen werd verstoord, onzekerheid rond de brexit die de Britse markt afremde en productieproblemen in twee fabrieken.

  Om de resultaten op te krikken belooft Trigano de productiviteit te verhogen en meer inspanningen te doen om marktaandeel te winnen. Het nieuwe gamma zou goed onthaald zijn op diverse salons, maar de orderstroom heeft onder meer in het VK en Spanje te lijden onder onder het politieke klimaat.

 • Warenhuizen kopen gretig eigen aandelen

  De inkoop van eigen aandelen gaat stevig door op de beurs van Brussel. Colruyt meldt dat het vorige week 177.505 aandelen inkocht, tegen gemiddeld 47,4584 euro. Daarmee spendeerde de warenhuisketen 8,4 miljoen euro aan zichzelf.

  Sectorgenoot Ahold Delhaize laat zich niet onbetuigd. Deze maand kocht het voor 63,85 miljoen euro eigen aandelen, waarvan voor 20,47 miljoen euro vorige week. De groep moet stevig kopen, want eind december loopt het inkoopprogramma van 1 miljard euro af. Daarvan is 938 miljoen euro afgewerkt.

 • Grote shorter duikt op in Celyad

  Het Amerikaanse hedge fund Armistice Capital meent dat het Belgische biotechbedrijf Celyad overgewaardeerd is. Op korte tijd heeft het een shortpositie opgebouwd van 1,23 procent in het bedrijf.

  Vorige week was Celyad 41 procent gestegen na de presentatie van zijn kwartaalcijfers, met de melding dat alles op schema ligt, en het verkrijgen van 8,5 miljoen euro extra subsidies van de Waalse overheid. Vandaag bengelt het aandeel bij de grootste dalers

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Euronav op

  In een uitgebreid rapport staat analist Luuk van Beek stil bij het herstel van de tankermarkt en de kansen voor Euronav . De vrachttarieven voor tankers zijn de voorbije maanden spectaculair hersteld. De perfecte storm van de maand oktober, die te wijten was aan een combinatie van factoren en de tarieven naar uitzonderlijk hoge niveaus tilde, is intussen gaan liggen. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn echter bijzonder gunstig, meent de analist. Hij voert drie argumenten aan:

  1. Dankzij stevige sloop in 2018 is de overcapaciteit in de tankermarkt verdwenen en is de markt weer in evenwicht. Van Beek verwacht dat de tankertarieven in de komende kwartalen hoog zullen blijven door een sterke vraag naar verschepingscapaciteit in combinatie met een verminderd aanbod als gevolg van de Amerikaanse embargo's tegen Iran en China, en de installatie van scrubbers (installaties om de uitstoot van schepen te zuiveren, red.)
  2. De tankermarkt zal de komende jaren krapper worden door een kleinere instroom van nieuwe schepen en doordat oudere schepen uit dienst zullen worden genomen door nieuwe regelgeving (IMO 2020, ballastwater) en hogere eisen van klanten.
  3. Ondanks de sterke recente prestatie noteert Euronav nog altijd met een discount tegenover de netto-actiefwaarde. Van Beek ziet die discount verdwijnen wanneer het herstel van de vrachttarieven duurzaam blijkt te zijn.

  Dit alles zet hem ertoe aan zijn koopadvies te herhalen en zijn koersdoel op te trekken van 10,50 tot 14,50 euro. Dat nieuwe koersdoel is het gemiddelde van de netto-actiefwaarde op basis van enerzijds de prijzen in augustus (14 euro) en anderzijds de scheepsprijzen in het midden van de cyclus (15 euro).

  Als we in een nieuwe stierenmarkt terechtkomen, kan de waardering veel hoger worden, merkt de analist nog op. De discount kan dan een premie worden en de netto actiefwaarde kan dan profiteren van hogere tankerprijzen. Bij gunstige markten kan ze oplopen tot 19 euro per aandeel. 

 • Kepler Cheuvreux reduceert koersdoel ASIT biotech

  Na de zwakke resultaten van het fase 3-onderzoek met het hooikoortsmiddel van ASIT biotech schroeft Kepler Cheuvreux zijn koersdoel terug tot 0,15 euro. Dit koersdoel houdt enkel nog rekening met de cash die nog in het bedrijf zit. Het advies zakt van 'under review' naar 'afbouwen'.

  Het beurshuis wijst erop dat de nieuwe onderzoeksresultaten slechter waren dan die van het eerste fase 3-onderzoek. Dat wijst er volgens de analist op dat het product geen toekomst heeft. De mislukking stelt ook het potentieel van het technologieplatform in vraag.

 • Jefferies vindt Shurgard koopwaardig

  Jefferies start de opvolging van Shurgard met een koopadvies en een koersdoel van 36 euro. Dat het beurshuis zo positief is, heeft vooral te maken met de groei van de Europese markt voor zelfopslag en met de groeikansen die Shurgard heeft.

  De markt voor zelfopslag is nog sterk versnipperd, maar staat voor structurele groei door de verstedelijking en de toenemende bewustwording. De toenemende kosten, onder meer voor marketing en IT, maken het voor kleinere spelers echter moeilijk om mee te kunnen en werken consolidatie in de hand. Shurgard, dat al 236 opslagcomplexen in 7 landen uitbaat, beschikt over de middelen om daarop in te spelen. Het bedrijf heeft volgens analisten Andrew Gill en Mike Prew tot 750 miljoen euro ter beschikking voor verdere expansie.

  Met hun ramingen voor de winst per aandeel in 2020 en 2021 zitten ze respectievelijk 6,2 en 9,6 procent hoger dan de consensus. Dit houdt volgens hen rekening met een omzetgroei van minder dan 4 procent, waar Shurgard zelf op middellange termijn naar een omzetgroei van 4 à 6 procent streeft.

  Op basis van een sterkere winstgroei in de komende twee jaar is het volgens Jefferies gerechtvaardigd dat Shurgard met een premie noteert ten opzichte van sectorgenoten Big Yellow Group en Safeguard. Dat verklaart het koersdoel van 36 euro.

  De analisten verwachten dat de liquiditeit van het aandeel op middellange termijn zal verbeteren aangezien de lock-up-periode voor de hoofdaandeelhouders Public Storage en New York State Common Retirement Fund in april is afgelopen.

 • Bel20 opent licht lager

  In Brussel start de handelsdag met 0,1 procent verlies voor de Bel20 .

  Over volgende bedrijven was er maandagavond of vanmorgen nieuws:

  • Solvay gaat de productie van PVDF in China ruimschoots verdubbelen. De chemiegroep speelt daarmee in op de verwachte boom in de verkoop van elektrische auto’s.
  • Care Property heeft een negende zorgresidentie gekocht in Nederland.
  • Jefferies start de opvolging van Shurgard met een koopadvies en een koersdoel van 36 euro.
  • ASIT biotech herstelt 13,3 procent na de klap van 82 procent van maandag, toen bleek dat zijn belangrijkste kandidaat-geneesmiddel onvoldoende werkt.
 • Opvallende koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert met een verlies van 0,1 procent.

  Enkele opvallende bewegingen:

  • In Frankrijk springt caravanbouwer Trigano  6 procent hoger. Het bedrijf maakte bij de jaarcijfers een dividendvoorstel bekend van 2 euro.
  • In Londen tuimelt cateraar Compass  5 procent na jaarcijfers.
  • Nog in Londen keldert biljettenmaker De La Rue 21 procent na de schorsing van het dividend.
  • Dierendetailhandel Pets at Home  wint 7 procent na een verhoging van de winstprognose.
  • In Milaan opent energiebedrijf Enel met een verlies van 0,4 procent, ondanks een verhoging van de winst- en dividendprognoses voor de komende jaren.
 • Faurecia bevestigt winstdoelstelling 2019

  De Franse producent van auto-onderdelen Faurecia verwacht dit jaar een operationele winstmarge te realiseren van minstens 7 procent tegen 7,3 procent in 2018. Tegen 2022 moet de winstmarge worden opgekrikt tot 8 procent.

  De omzet van de groep zou in de periode 2019-2022 een gemiddelde jaarlijkse groei moeten kennen van meer dan 5 procent, om in 2022 uit te komen op meer dan 20,5 miljard euro.

  Die vooruitzichten geeft Faurecia in een persbericht naar aanleiding van de ‘Capital Markets Day’ die vandaag plaatsvindt.

  Opmerkelijk is dat Faurecia veel somberder is geworden over de wereldwijde autoverkoop. Die zal volgend jaar licht dalen en in 2021 en 2022 met gemiddeld 1 procent groeien. Voor 2022 rekent Faurecia op een wereldmarkt van 87 miljoen voertuigen. Bij de vorige raming, in mei 2018, stond de prognose liefst 10 miljoen wagens hoger op 97 miljoen.

  Faurecia is 46 procent in handen van autobouwer PSA . Eind oktober liet PSA weten de verkoop van dit belang te overwegen in het kader van de fusie met Fiat-Chrysler. 

 • Aandeelhouder verkoopt aandelen Adyen

  De private equitygroep Index Ventures heeft met de hulp van Goldman Sachs 310.000 aandelen Adyen  in de markt geplaatst. De kopers boden 658 euro per aandeel, of een korting van 1,5 procent op de slotkoers van gisteren. Mogelijk zal het aandeel hierdoor vandaag onder druk komen. 

  Adyen is een betaalspecialist. Het heeft grote ecommercewebsites als klant. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  De Euro Stoxx 50 gaat naar verwachting stabiel openen. Dat leren de futures. 

 • Solvay speelt in op verwachte boom e-auto's

  Solvay gaat de productie van PVDF op zijn fabriekscomplex in het Chinese Changshu meer dan verdubbelen. Het Belgische chemiebedrijf speelt daarmee in op de trend naar duurzame mobiliteit en de groeiende vraag naar herlaadbare batterijen.

  Het hoogwaardige polymeer PVDF (polyvinylideenfluoride), dat Solvay maakt onder de merknaam Solef, wordt onder meer gebruikt wordt in lithium-ion-batterijen voor elektrische wagens. Azië is de grootste markt voor elektrische voertuigen.

  Andere toepassingen voor PVDF zijn offshore pijpleidingen voor olie en aardgas, hoogzuivere materialen gebruikt in de halfgeleiderindustrie en membranen voor waterzuivering.

  Het is de bedoeling dat de bijkomende productiecapaciteit in China tegen midden 2022 operationeel is. Solvay had eerder al aangekondigd de productiecapaciteit in Europa voor PVDF te verhogen.

 • Handelsonderhandelaars bellen met elkaar

  De toponderhandelaars van de VS en China hebben vanmorgen elkaar telefonisch gesproken. De Chinese vicepremier Liu He belde met de Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Lighthizer en met minister van Financiën Steven Mnuchin. Ze bespraken problemen die verband houden met het fase 1-akkoord dat in de steigers staat, een akkoord dat een wapenstilstand zou moeten inluiden in de nu al 16 maanden durende handelsoorlog. Ze kwamen overeen in contact te blijven om een oplossing te vinden voor de resterende knelpunten.

  Wanneer het fase 1-akkoord wordt ondertekend, is nog niet duidelijk. Handelsexperts en bronnen dichtbij het Witte Huis zeiden vorige week dat de deal mogelijk pas volgend jaar zal rond zijn. China dringt immers aan op een forser terugschroeven van de importheffingen en ook Washington stelt bepaalde eisen.

 • ASIT biotech: the day after

  Gisteren was het urenlang wachten op een evenwichtskoers voor ASIT biotech . Uiteindelijk kelderde de koers met 82 procent tot 46 cent. Goed voor de grootste koersdaling ooit in 18 jaar op Euronext Brussel. Mogelijk vindt vandaag een nieuwe verkoopgolf plaats. De koers bevindt zich nog steeds drie keer hoger dan het nieuwe koersdoel van KBC Securities. 

 • Care Property rondt aankoop zorgresidentie in Gelderland af

  Care Property Invest breidt zijn Nederlandse portefeuille uit met de aankoop van een zorgresidentie in Zelhem in de provincie Gelderland. De transactie was al in september aangekondigd.

  'De Gouden Leeuw' is  ondergebracht in het voormalige gemeentehuis en omvat 33 woonzorgappartementen en 7 kamers voor herstelverblijf. Care Property legde voor de residentie 10,1 miljoen euro op tafel. Het is het negende woonzorgproject dat het vastgoedbedrijf in Nederland verwerft.

  De zorgresidentie 'De Gouden Leeuw' in Zelhem ©Care Property Invest

 • Argenx op drie beleggersevents in VS

  Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Argenx laat weten dat het deze maand presentaties zal geven op drie beleggersevents in de Verenigde Staten.

  Op 3 december zal Argenx op de Evercore ISI 2nd Annual HealthCONx Conference in Boston zijn en op 4 december op de Piper Jaffray 31st Annual Healthcare Conference in New York.

  Op 5 december neemt Argenx ook deel aan een symposium in New York waar het potentieel van efgartigimod om patiënten met CIDP te behandelen zal worden toegelicht. CIDP (chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie) is een spierziekte waarbij de signalen van de hersenen naar de spieren en van de huid naar de hersenen niet goed worden doorgegeven.  

 • FSMA insidertransacties: CEO koopt aandelen Deceuninck bij

  CEO Francis Van Eeckhout heeft via zijn investeringsvehikel Holve vorige week 61.000 aandelen Deceuninck  gekocht tegen 1,88 à 1,89 euro per stuk. 

 • Alibaba gaat vlot hoger in Hongkong

  De grootste beursgang van het jaar, de tweede notering van Alibaba in Hong Kong, is tot dusver een succes. De aandelen noteren 6,8 procent hoger dan de introductieprijs van 176 Hongkongse dollar op 188 dollar. Daarmee staan ze ook iets hoger dan in New York.

  Bij de tweede listing werd zeker 11,3 miljard Amerikaanse dollar opgehaald, een bedrag dat nog tot 12,9 miljard kan stijgen als de overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend. De interesse voor de aandelen van de Chinese e-commerce-reus was immens groot.

 • Rustige beurzen in Azië

  Goedemorgen! Wall Street tikte maandag nieuwe records aan door signalen dat de VS en China goed op weg zijn om een wapenstilstand te bereiken in hun handelsoorlog. Het sentiment werd verder opgezweept door een hele reeks fusie en overnames.

  De Aziatische beurzen doen het vandaag wat rustiger aan. Tokio en Seoel winnen nog een half procent, maar de Chinese beurzen blijven dicht bij huis. Marktpartijen spreken van ‘handelsmoeheid’, hoewel de Amerikaans-Chinese onderhandelingen blijkbaar de goede kant uitgaan.

  De beurs van Hongkong staat lichtjes in het rood. Het ziet er niet naar uit dat de Hongkongse leider Carrie Lam toegevingen zal doen na de massale overwinning van de prodemocratische krachten tijdens de lokale verkiezingen van zondag.

  Een klassiek beeld: traders aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud