1. Markten Live
 2. Live blog

Bel20 terug naar af

De Europese beurzen kenden een offday en dan in het bijzonder de Bel20 door forse tikken voor KBC en ING. In Amsterdam schoot de koffiereus JDE Peet’s flink hoger bij zijn beursdebuut.
 • 'België vs Nederland' | Bull, Bear & Bas

  Goed, wij sluiten de blog hierbij af: fijn weekend! Hierbij nog de week samengevat door collega Bas van der Hout:

  'België vs Nederland' | Bull, Bear & Bas

 • Wall Street: van high naar low

  Op Wall Street noteert de Dow Jones  intussen 0,9 procent lager. Onze Wall Street-spiegel focust op wietaandelen

 • Euronext Brussel: Sofina en Solvay tegenpolen

  Voor ons Brussels beursoverzicht, graag hierheen

 • Bel20 terug naar af

  De Bel20 is juist 2,4 procent lager afgesloten. 

  Toppers in Brussel: Celyad (+6,3%), Crescent (5,7%) en Mithra (+3,5%)

  Floppers: Oxurion (-5,5%), KBC (-6,1%) en Solvay (-6,1%)

 • Beursverliezen lopen op

  De Bel20  zakt 2,5 procent en noteert op het laagste peil van de dag. De aandelen die de voorbije dagen de index op sleeptouw namen, verliezen het meest: KBC  en ING

 • Amerikaan spaart liefst 33 procent van inkomen

  De coronacrisis levert af en toe erg opmerkelijke cijfers op. De Amerikaanse gezinnen blijken plots enorme spaarders te zijn. Ze zetten in april liefst 33 procent van hun inkomen opzij, tegenover 12,7 procent in maart, blijkt uit nieuwe cijfers.

  De forse toename van het sparen is het gevolg van twee tegenstrijdige evoluties. De consumptie-uitgaven zakten met een ongeziene 13,6 procent omdat veel winkels gesloten waren. Het inkomen daarentegen groeide met 10,5 procent dankzij een spectaculaire toename van de sociale uitkeringen.

 • Amerikaanse inflatie op laagste peil sinds 1961

  De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in april gedaald naar 0,5 procent. Dat is het laagste peil sinds 1961. De Fed streeft naar 2 procent inflatie. De kerninflatie, zonder voeding en energie, brokkelde af naar 1 procent, het laagste nivau sinds 2011.

 • Ed Sheeran trekt naar Wall Street

  Warner Music Group, het bedrijf dat onder meer Ed Sheeran vertegenwoordigt, trekt in de loop van volgende week naar Wall Street. De groep verkoopt zichzelf als een 'thuisblijfaandeel'. Het streamen van muziek thuis kende een forse opgang door de quarantaine maatregelen en bij Warner Music is dat een belangrijk deel van de omzet. In het recentste boekjaar dat eind eindigde in september 2019, vertegenwoordigden de muziekplatformen van onder meer Spotify en Apple 27 procent van de omzet van 4,5 miljard dollar. 

  Wie belegt in Warner Music Group, belegt louter in content en dat is relatief zeldzaam op Wall Street. Dat het Chinese Tencent op Nieuwjaar 3 miljard euro veil had voor een belang van 10 procent in Universal Music Group, zegt genoeg.

  De beursgang heeft een omvang van 1,7 miljard dollar. 

 • Sofina noteert premie van 25%, GBL tegen korting van 25%

  In dit artikel gaan we dieper in op de recordrace van Sofina  die zonet terug 250 euro heeft aangetikt. 

 • Wall Street: Nasdaq hoger, Dow Jones lager

  De Amerikaanse beurzen zijn zonet geopend en we zien het omgekeerde beeld van de voorbije dagen. Beleggers verkopen terug de klassieke 'value'-aandelen die we vaak terugvinden in de Dow Jones . De oudste beursgraadmeter ter wereld verliest 0,4 procent. De Nasdaq  met zijn technologieaandelen - die de voorbije dagen te maken kregen met winstnemingen - opent evenwel 0,1 procent hoger. 

 • Forse loonopslag bij SoftBank ondanks monsterverlies

  Rajeev Misra, het hoofd van het geplaagde Vision Fund van het Japanse SoftBank, heeft voor het afgelopen boekjaar een loonsverhoging van 113 procent gekregen. En dat terwijl het investeringsfonds 18 miljard dollar aan waarde in rook heeft zien opgaan. Misra's loonpakket verdubbelde ruimschoots tot 15 miljoen dollar voor het jaar dat eindigde op 31 maart, schrijft zakenkrant Financial Times. Verschillende medewerkers reageerden geschokt op de bekendmaking van de loonopslag. Het Vision Fund leed onder meer fors verlies op zijn belang in coworkaanbieder WeWork. 

 • Sofina twee keer groter dan Ackermans

  We komen nog even terug op de nieuwe recordkoers voor Sofina  op een dag de beurzen een stap terugzetten. De holding van de familie Boël noteert momenteel 2 procent hoger op 245 euro, goed voor een recordbeurswaarde van 8,4 miljard euro. Dat is ruim dubbel zoveel als de beurswaarde van Ackermans . Vijf jaar geleden was Ackermans nog groter dan Sofina (zie grafiek). Van de drie grote holdings op de Brusselse beurs lijkt Sofina duidelijk het meest coronaproof. Om de beurswaarde van GBL te overtreffen zal Sofina nog de helft groter moeten worden. 

  De jongste recordrace van Sofina is des te opmerkelijk vermits de holding nog maar net het dividend over 2019 heeft geknipt. Dat dividend van 2,9 euro was een verhoging van 3,6 procent tegenover vorig jaar, op een moment dat veel bedrijven hun dividenden schrappen (zoals Ackermans). Het dividend bij Sofina is heilig. De uitkering is sinds 1956 nooit verlaagd. Enkel in 1964 en 1976 zag de holding zich genoodzaakt het dividend 'amper' stabiel te houden. 

 • ‘AB InBev botst op 50 dollar-grens'

  Technische analisten stellen vast dat AB InBev sinds de algemene marktenbaisse van maart op een technische weerstand van 50 dollar (44,87 euro) stuit. De koers botste er al drie keer op. Mocht de koers die grens kunnen doorbreken, zou er heel wat ‘opwaarts momentum’ zijn, zei marktenstrateeg Matt Maley van Miller Tabak aan CNBC. Hij vindt het aandeel ook ‘oververkocht’.

 • Amerikaanse futures gemengd

  Door de aankomende persconferentie van president Trump over zijn Chinabeleid zijn beleggers in New York op hun hoede. De futures op de Dow Jones en S&P500 noteren matig lager.

  De future op de Nasdaq 100 is zijn eerder verlies te boven gekomen. Het is wat technologie betreft uitkijken naar wat Twitter doet. Het korteberichtenbedrijf voegde een waarschuwing bij een van president Trumps recente postjes. Daarmee wordt de confrontatie tussen Twitter en Trump nog wat bitser.

 • Maleisische beurs in stierenmarkt dankzij handschoenen

  De FTSE Bursa Malaysia is vandaag 1,1 procent hoger gesloten. Daarmee noteert de voornaamste index van de Maleisische beurs nu 21 procent boven het dieptepunt van maart en zijn de stieren terug van de partij op de Bursa Malaysia.

  Het herstel is mede te danken aan Top Glove en Hartalega Holdings. Beide bedrijven zijn ’s werelds grootste fabrikanten van rubberen handschoenen voor eenmalig of beperkt gebruik. Ze zagen allebei hun koersen sinds begin maart verdubbelen door de toenemende vraag naar beschermingskledij tijdens de coronapandemie.

  Een medicus draagt handschoenen bij het uitvoeren van een bloedtest. ©Photo News

 • Goldman Sachs zet koersdoel Argenx hoger

  Goldman Sachs trekt zijn koersdoel voor Argenx op van 135 tot 245 euro. Dat is het hoogste koersdoel van alle beurshuizen. Het advies blijft ‘kopen’.

 • Europese verliezen groter | China dreigt met tegenmaatregelen

  De beurzen zijn vrijdag duidelijk weer in ‘risk off’-modus. De opluchting over de geleidelijke afbouw van de lockdowns is weggeveegd door oplopende spanningen tussen de VS en China. President Trump laat later vandaag weten hoe hij China gaat aanpakken. De Volksrepubliek dreigt intussen al met tegenmaatregelen mocht Washington hard uithalen. De vrees voor een weer oplaaiende handelsoorlog hangt duidelijk boven de markten.

  Omstreeks 11.35 uur verliezen de Europese beurzen gemiddeld 1,1 procent. De Amerikaanse futures staan ook in de min.

 • Nog amper inflatie in eurozone

  De inflatie in de eurozone is vorige maand verder gedaald. Bedroeg ze in april nog 0,3 procent, dan zakte ze in mei verder tot 0,1 procent. Dat is het laagste peil in vier jaar. De voornaamste oorzaak van de verdere daling zijn de sterk gedaalde energieprijzen (-12%).

  0,1%
  Inflatie eurozone op laagste peil in 4 jaar
  De inflatie in de eurozone is in mei verder gedaald tot 0,1 procent.

  De minder volatiele kerninflatie bleef in mei stabiel op 0,9 procent.

  De ultralage inflatie is een grote kopzorg voor de ECB, die een inflatie van net geen 2 procent nastreeft. ECB-voorzitster Christine Lagarde zei woensdag dat de economie in de eurozone dit jaar tussen 8 en 12 procent zal krimpen.

 • Ter Beke kan impact coronacrisis nog niet inschatten

  Bij Ter Beke vond donderdag de algemene vergadering plaats. Nabeurs stuurde de vleeswaren- en lasagnegroep een persbericht uit. Daarin herhaalde Ter Beke dat het momenteel niet mogelijk is de impact van de coronapandemie op de resultaten van de groep in te schatten.

  Vooral de divisie bereide gerechten lijkt geraakt. Daar zorgt een veranderd consumentengedrag voor een gevoelige daling van de verkopen in alle kanalen, zegt Ter Beke. De recente geleidelijke versoepeling van de lockdownmaatregelen in de verschillende landen waar de groep actief is, zou het moeten mogelijk maken om in de komende maanden in het retail- en harddiscountkanaal weer op het niveau van voor de coronacrisis te komen. De toestand rond de heropstart van horeca en grootkeukens zet echter een rem op een verbetering van de business in het foodservice- en out-of-home-kanaal, luidt het.

  Ter Beke neemt maatregelen om de vaste kosten te verminderen, ‘maar deze zullen de verhoogde Covid 19-kosten en gederfde opbrengsten op korte termijn niet volledig compenseren’.

 • Crescent: 'Onze veiligheidsoplossingen zijn een succes'

  Crescent  , het technologiebedrijf boven Option, meldt dat het inmiddels ruim 12.000 oplossingen heeft verkocht die werknemers helpen in social distancing

  De bestellingen voor de technologie die in tags, badges en wearables steekt zijn goed voor iets meer dan een half miljoen euro. Er zitten bijkomende orders in de pijplijn en de eerste bestellingen werden geleverd. 

  Onder meer Bringme en ArcelorMittal (België) hebben de oplossing 'getest, gevalideerd en geselecteerd'. In Noord-Amerika verloopt de verkoop via GetWireless (VS). 'Onze wereldwijde klanten zijn grote en kleinere bedrijven actief in de industrie, opslag, bouw en kantooromgevingen', stelt Crescent in het persbericht. 

  Eerder deze week bleek dat het bedrijf van zijn banken betalingsuitstel heeft gekregen om de coronacrisis zo goed mogelijk door te komen. De kapitaalaflossingen (van oude schulden) zijn opgeschort, de intrestbetalingen lopen door. 

 • Care Property noteert ex dividend

  Care Property Invest noteert vandaag zonder coupon 12, meldt Degroof Petercam. Coupon 12 geeft recht op het dividend over de periode van 1 januari tot en met 28 mei. Deze wat ongewone manier van doen houdt verband met de beslissing van CP Invest om over 2019 een keuzedividend aan te bieden. De nieuw gecreëerde aandelen zullen echter pas vanaf 29 mei delen in de resultaten. CP Invest zei eerder de waarde van coupon 12 te ramen op 0,32 euro.

  De keuzeperiode voor het dividend over 2019 (0,72 euro bruto per aandeel) start vandaag en loopt tot en met 15 juni. Aandeelhouders hebben de keuze tussen een dividend in cash, in aandelen of een combinatie van beide.

 • ING zet GBL weer op ‘kopen'

  In februari haalde ING-analist Hans D’Haese GBL van de kooplijst. Op basis van de eerstekwartaalresultaten van de holding heeft hij nu zijn model aangepast, waarbij hij bijzondere aandacht besteedde aan de alternatieve investeringen en de belangen in niet-genoteerde bedrijven.

  De discount bij GBL is zoals verwacht verder opgelopen en bedraagt nu circa 31 procent, merkt hij op. De analist ziet de markt in de komende twaalf maanden normaliseren en de economie in 2022 uit de recessie geraken.

  Op basis van een krimpende discount ziet hij sterk opwaarts potentieel voor GBL. Hij laat zijn koersdoel zakken van 97 tot 86 euro, wat 17,5 procent opwaarts potentieel biedt en een totaal rendement van 22 procent als daar ook het dividendrendement (4,3%) wordt bijgerekend. Dat zet hem ertoe aan zijn advies weer op te trekken van ‘houden’ naar ‘kopen’.

 • Basic-Fit ziet alle clubs weer open op 1 juli

  Basic-Fit gaf vanmorgen een update over de heropening van zijn fitnesscentra. In Luxemburg gaan alle 10 clubs al vandaag weer open. Vanaf 2 juni kunnen de centra in Frankrijk weer sportievelingen verwelkomen. Basic-Fit gaat er van uit dat in juni ook de Belgische en Spaanse fitnessclubs weer actief worden, terwijl de Nederlandse regering verwacht dat de heropeningsdatum 1 juli wordt.

  Een en ander betekent dat op 1 juli alle centra van Basic-Fit weer open zouden moeten zijn.

  Het bedrijf zal vandaag ook de procedure afronden voor een bijkomende bankfaciliteit van 60 miljoen euro. Deze lening met een looptijd van drie jaar zal Basic-Fit na een vrijstellingsperiode van een jaar vervolgens in twee jaar terugbetalen in kwartaalschijven.

 • Franse consumentenbestedingen derde lager in april

  De Franse consumenten hebben in april 33,7 procent minder gespendeerd dan in februari – vóór de coronacrisis – en 20,2 procent minder dan in maart. Tegenover april 2019 was er sprake van een daling met 34,1 procent.

  De Franse kochten vooral minder geproduceerde goederen, maar gaven ook minder uit aan energie. De voedingsuitgaven, die in maart met 9,2 procent waren gestegen door hamsteren, lagen in april 5,4 procent lager dan de maand voordien. Jaar op jaar lagen ze 2,3 procent hoger.

 • Beurzen starten in de min

  De Europese beurzen zijn 0,9 procent lager geopend. De Bel20 verliest bij opening 1,4 procent.

  De druk op de Brusselse graadmeter komt vooral van de financials: KBC , Ageas en ING verliezen meer dan 2,5 procent. Ook Solvay verliest terrein. Diverse sectoren waaraan Solvay levert – o.m. de vliegtuig- en de autobouw – staan onder druk en zullen wellicht hun productiecapaciteit verminderen (cfr Renault).

 • Douwe Egberts knalt 10 procent hoger bij beursdebuut

  Het aandeel JDE Peet's, wereldwijd het nummer twee in verpakte koffie en bekend van het merk Douwe Egberts, schiet meer dan 10 procent hoger op de Amsterdamse beurs.

 • Duitse kleinhandelsverkopen dalen minder dan verwacht

  In Duitsland vielen de kleinhandelsverkopen in april met 5,3 procent terug tegenover de maand maart. Het was de sterkste maand-op-maanddaling sinds 2007, maar de daling was veel minder erg dan verwacht: analisten rekenden volgens Reuters op -12 procent. Dat lijkt er op te wijzen dat de grootste economie van eurozone tijdens de coronacrisis vrij goed weerstand bood.

 • Lagere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen met verlies openen, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert zowat een procent lager.

  De Europese beurzen hebben tot dusver een sterke week achter de rug met 6,5 procent winst in vier dagen. Het optimisme over de heropenende economieën wordt nu overschaduwd door president Trump, die wellicht stappen tegen China gaat aankondigen. Hij wees eerder al China aan als de oorzaak van de coronacrisis. De strakkere greep van Peking op Hongkong valt ook erg slecht.

 • Twee derde aandeelhouders Texaf kiest dividend in aandelen

  De aandeelhouders van Texaf hebben voor 66 procent ervoor gekozen om het dividend in nieuwe aandelen te ontvangen. Hierdoor werden 59.836 nieuwe aandelen uitgegeven tegen 31,59 euro het stuk, voor een totaalbedrag van 1,89 miljoen euro, laat Texaf weten in een persbericht. Er zijn nu 3.603.536 aandelen Texaf in omloop.

  De twee referentieaandeelhouders van Texaf, Société Financière Africaine (gecontroleerd door voorzitter Philippe Croonenberghs) en Middle Way (een Cha Family Trust) hebben hun nettodividend grotendeels geïnvesteerd in bijkomende aandelen. Hun participaties bedragen voortaan respectievelijk 62,6 en 10 procent.

  Over het boekjaar 2019 keerde Texaf een dividend uit van 0,81 euro bruto per aandeel, een stijging van 19 procent tegenover 2018.

 • Renault wil 15.000 banen schrappen

  Het transformatieplan van Renault , waarover het al dagen gonst van de geruchten, is nu officieel bekendgemaakt. Het moet de Franse autobouwer toelaten de komende drie jaar de vaste kosten met meer dan 2 miljard euro te verminderen. Op die manier moet Renault weer rendabel worden.

  De wereldwijde productiecapaciteit van Renault wordt teruggebracht van 4 miljoen auto's in 2019 naar 3,3 miljoen in 2024.

  De sociale prijs die daarvoor moet worden betaald is niet mis: in Frankrijk verdwijnen 4.600 banen en elders in de wereld nog eens meer dan 10.000 banen. Een beslissing of er Franse fabrieken sluiten - en welke - lijkt nog niet genomen.

 • Aandeelhouders Nyrstar in het geweer

  De minderheidsaandeelhouders bij Nyrstar komen weer in actie. Voor het Grondwettelijk Hof vechten ze het KB aan dat het mogelijk maakt algemene vergaderingen te organiseren zonder fysieke aanwezigheid van de aandeelhouders. Dat KB schendt volgens hun advocaten de rechten van de aandeelhouders, o.m. omdat die op voorhand moeten stemmen en geen bijkomende vragen kunnen stellen.

  De aandeelhouders vinden ook dat de afwijkende regeling voor AV’s kan leiden tot misbruik. Lees: om snel enkele beslissingen er door te duwen.

 • JDE Peet's tegen 31,50 euro naar de beurs

  Koffiegigant JDE Peet’s heeft zopas de introductieprijs voor zijn beursgang bekendgemaakt. Die is bepaald op 31,50 euro. Tegen die prijs bedraagt de marktkapitalisatie 15,6 miljard euro.

  Bij de IPO worden 22.222.222 nieuwe aandelen verkocht. Acorn Holdings, een bedrijf van JAB Holding, verkoopt 39,5 miljoen bestaande aandelen en Mondelez Coffee doet 9,7 miljoen aandelen van de hand.

  Lees hier het volledige artikel!

 • Argenx haalt uiteindelijk 785 miljoen euro op

  Door de uitoefening van de overtoewijzingsoptie heeft het Gentse biotechbedrijf Argenx met zijn kapitaalverhoging nog eens 102 miljoen euro extra opgehaald. De totale opbrengst van de kapitaalronde komt daarmee uit op 785 miljoen euro.

 • Waals gewest heeft ruim 10 procent van Bone in handen

  De Waalse investeringsmaatschappij S.R.I.W. en haar dochter Sofipôle hebben hun belang in Bone Therapeutics opgedreven tot 10,84 procent. Dat is een gevolg van de recente uitgifte en private plaatsing van nieuwe aandelen bij de Waalse specialist in celtherapieën voor botaandoeningen. Die operatie gebeurde op 28 april jl.

  Er zijn nu circa 5,96 miljoen aandelen Bone in omloop. Naast het Waals gewest zit ook de federale overheid in het kapitaal: de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) heeft volgens de website van Bone een belang van 6,36 procent.

 • Koffie in Amsterdam

  Voor een van de grootste beursintroducties van het jaar op Europese bodem moeten we vandaag in Amsterdam zijn. Dat krijgt JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, straks zijn eerste notering.

  De interesse om aandelen te kopen van de koffiereus was zo groot dat het hele IPO-proces in een mum van tijd kon worden afgerond. De beursintroductie werd vervroegd van woensdag 3 juni naar vandaag 29 mei.

  JDE Peet’s moet als koffieproducent alleen Nestlé laten voorgaan – op basis van de hoeveelheid koffiebonen die jaarlijks wordt gebrand.

  Het is de tweede keer dat Douwe Egberts op de beurs van Amsterdam verschijnt. Het bedrijf was decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee. Dat bracht de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs. Amper een jaar later werd dit bedrijf weggekocht door JAB.

  Collega Bas van der Hout volgt de eerste notering op de voet.

 • Trump, de sociale media en China

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen konden donderdag hun winsten niet vasthouden. De boosdoener was president Trump. Hij wil sociale media voortaan aansprakelijk stellen voor de inhoud op hun sites. Op die manier wil hij zich wreken voor de factcheck van Twitter op enkele van zijn tweets.

  Trump kondigde ook aan dat hij vandaag een persconferentie houdt waarop hij de Amerikaanse reactie zal aankondigen tegen China voor het invoeren van de veiligheidswet in Hongkong. Volgens Bloomberg zou hij China met de vinger wijzen voor het opsluiten van een miljoen moslims.

  Beleggers in Azië houden hun adem in. De Aziatische beurzen noteren licht in het rood en dat geldt ook voor de Europese en Amerikaanse futures.

  Traders dragen een mondmasker op de heropende beursvloer van de New York Stock Exchange. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud